wgrom 10.11.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Witam wszystkich forumowiczów. Mam w domu duży problem z osadem na armaturze, największy na kabinie prysznicowej. Po tygodniu użytkowania problem z domyciem normalnymi środkami domyć, tylko Antical i to ten najmocniejszy. Do czajnika musiałem dokupić dzbanek z filtrem węglowym, ponieważ po 3 dniach po od kamienieniu w wodzie pływały płaty. Po myciu skóra jest sucha i szorstka. Korzystam z wody sieciowej, zużycie ok 20m3, 4 osoby wodo-lubne. Zrobiłem badanie wody : żelazo 216 ug/l Fe stężenie manganu 47 ug/l Mn ph na poziomie 7.6 Twardość ja173 mg/l CaCO3 (kierownik laboratorium był bardzo zdziwiony małą twardością przy reszcie parametrów) Jak sprawdzałem jakiś czas temu twardość papierkami pokazywało mi na najwyższych poziomach. Kolega poleca mi Aquomixa-n. Interesuje mnie urządzenie w miarę samo obsługowe, ponieważ w większości czasu jestem w delegacjach. Nie wiem czy urządzenie wielofunkcyjne da radę u mnie czy lepiej kupić oddzielnie odżelaziacz i oddzielnie odkamieniacz . Chciałbym kupić coś dobrego. Odpływ mam do szamba. Dziękuje z góry za propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.11.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Nie potrzebujesz urządzenia wielofunkcyjnego tylko zwykły zmiękczacz.Jak ma być dobry to szukaj z głowicą Clack i dobrym złożem monosferycznym. Żeby dobrać coś konkretnego przydałoby się potwierdzić jaka jest ta twardość - wysoka czy niska... Jeśli taka jak z badań to wystarczy standardowe 25 litrów złoża, ale jak jest wyższa to już bym szukał czegoś o większej pojemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 10.11.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Przyjmijmy że twardość jest wyższa to co byś proponował, bo czym więcej czytam tym jestem głupszy. Przez ostatni tydzień czytam to forum i jak zaczynałem czytać to uważałem że wiem co chcę, a teraz mam taki mętlik w głowie że już nie. Doczytałem że proponowane są urządzenia z głowicą Clack, ale w tych spawach jestem kompletnym laikiem i prosił bym o konkretne urządzenie z jakim złożem nawet lekko przewymiarowane. Jeżeli się tym zajmujesz to proszę nawet o kosztorys. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.11.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 A mógłbyś najpierw sprawdzić tą twardość? Np. testerem kropelkowym, akwarystycznym? Bo zależnie od tego "lekko przewymiarowany" to może być zmiękczacz z 30 litrami złoża, ale może też być taki pół-przemysłowy na 50 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.11.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Witam wszystkich mam taką wodę - Barwa: 35 mg Pt/dm3 - Odczyn: 7,2 pH - twardość ogólna: 405 mg CaCO3/dm3 - zapach: nieakceptowalny (ja wyczuwam metaliczny) - żelazo ogólne 4100 µg Fe/dm3 - mangan 480 µg Mn/dm3 - amoniak 0,15 - mg/ dm3 nie wiem jaka jest utlenialność posiadam zbiornik hydroforowy ocynkowany o wysokości 1,5M , ścieki odprowadzam do szamba. Za zbiornikiem posiadam zamontowany jakiś filtr narurowy - nie wiem dokładnie co to jest. Zaproponowano mi oczyszczenie tej wody w dwóch wersjach: 1 wersja : Filtr FER 1054 CL - uzdatnianie metodą utleniania KMNo4, złoże Greensand, sterownik Pallas CK + aspirator napowietrzający 2 wersja ze zmiękczaniem: Filtr Soft 1054/CL BVB Sterownik Clack lub tańszy sterownik BNT, Filtracja na złożu żywicy jonowymiennej, usuwanie pozostałego rozpuszczonego żelaza, manganu, związków organicznych i zmiękczanie wody, regeneracja złoża roztworem soli Proszę o poradę, którą wersję powinienem wybrać, aby po przefiltrowaniu woda nadawała się do użytku domowego. Czy któryś z zestawów w ogóle się sprawdzi dla mojej wody? Będę wdzięczny za wszelkie porady, przejrzałem setki stron i sam nie wiem już co mam myśleć. Serdecznie pozdrawiam Jeżeli chodzi o zaproponowane rozwiązania to oba powinny na początku działać poprawnie. Urządzenia jednak wydają się dosyć małe. Chyba, że zużycie wody rzeczywiście jest dosyć niewielkie. Obie propozycje wymagają regeneracji solą lub nadmanganianem. Przy takim stężeniu żelaza najpewniej będą się przytykały inżektory. Trzeba będzie je regularnie czyścić aby wszystko dobrze działało. Ponieważ woda będzie napowietrza duża część żelaza będzie utleniona. Powinno się to odfiltrować przed tymi urządzeniami. Jeżeli zastosujemy tu zwykły mechaniczny filtr będzie się on bardzo szybko zapchał. Jeżeli filtr jest z możliwością samooczyszczenia wkładu to będzie trzeba go regularnie płukać jeśli są normalne wkłady to trzeba będzie je często wymieniać. Żywotność urządzeń ze względu na stężenie żelaza może być nieco krótsza. Przy takich wartościach żelaza i barwy zaproponował bym odżelaziaczo - odmanganiacz z mieszanką klarasnitu z defemanem. Rozwiązanie to wymaga napowietrza wody. Wielkość urządzenia uzależnił bym od zapotrzebowania na wodę. Jeżeli barwa nie chciała by schodzić trzeba by poprawić drugim stopniem filtracji. Po samej analizie nie jestem w 100% powiedzieć czy na jednym stopniu uda się całkowicie zredukować przekroczenia. Poprawienie jakości wody jonowymiennikim pozwoliło by dodatkowo na redukcję twardości, która jest dosyć wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 12.11.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) WitamUdało mi się kupić test twardości wody TITRANT. Sprawdziłem 2 razy i za każdym razem po dodaniu 8 kropli zabarwiało się na zielono. Jeśli dobrze policzyłem to wychodzi 80 mg/CaCO3, a jak robiłem dwa dni temu badanie w laboratorium to wyszło przypominam 173 mg/CaCO3. A jak zrobiłem test takim paskiem z OBI wyszło mi 425 ale nie mam pojęcia w jakich jednostkach. Pozdrawiam Edytowane 12 Listopada 2015 przez wgrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 12.11.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Witam Zrobiłem badania swojej wody i okazało się że jest wszystko ok poza przekroczeniem normy żelaza. Mam go 0.6 mg czyli tak źle znowu też nie jest. Woda miękka smak niezły więc mam tylko zagwozdkę w postaci tego żelaza. Dlatego chciałem się zapytać ekspertów czy przy takim stężeniu zaczynają się juz problemy z brudzeniem armatury i prania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.11.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Witam Udało mi się kupić test twardości wody TITRANT. Sprawdziłem 2 razy i za każdym razem po dodaniu 8 kropli zabarwiało się na zielono. Jeśli dobrze policzyłem to wychodzi 80 mg/CaCO3, a jak robiłem dwa dni temu badanie w laboratorium to wyszło przypominam 173 mg/CaCO3. A jak zrobiłem test takim paskiem z OBI wyszło mi 425 ale nie mam pojęcia w jakich jednostkach. Pozdrawiam To zależy w jakich jednostkach jest ten test. Jeżeli w stopniach francuskich (dF) to dobrze policzyłeś, ale jeśli w stopniach niemieckich (dH) to wtedy ta wartość jest wyższa - ok 145 mg CaCO3/l. W obu przypadkach jest to bardzo mało - i przy takiej wartości nie powinno być aż tak uciążliwego kamienia na armaturze. Jedynie ten pasek z OBI nie pasuje do tego układu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.11.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Witam Zrobiłem badania swojej wody i okazało się że jest wszystko ok poza przekroczeniem normy żelaza. Mam go 0.6 mg czyli tak źle znowu też nie jest. Woda miękka smak niezły więc mam tylko zagwozdkę w postaci tego żelaza. Dlatego chciałem się zapytać ekspertów czy przy takim stężeniu zaczynają się juz problemy z brudzeniem armatury i prania? PRzetestuj. Pochlap biały materiał ta woda. Postaw sloik wody wybeltany z powietrzem na 24h. Zobacz co sie dzieje. Jesli woda w sloiku bedzie sie robic zolta, bedziesz widział plamy na materiale to bedziesz miał odpowiedz. Moim zdaniem 0,6mg to spokojnie zobaczysz w uztkowaniu codziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 13.11.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Na opakowaniu ma napisane że jedna kropla =1 dh=10 mg/L CaO. Akurat u nie jest to małe ujęcie wody i jak widać różnie to bywa z jakością wody, być może w ty momencie trafiłem że czyścili coś na stacji. Są momenty że woda nie nadaje się do spożycia ponieważ leci aż brązowa. Twierdzą że to powstaje jak czyszczą zbiorniki. Na armaturze jest naprawdę problem z doczyszczeniem po tygodniu, zwłaszcza w kabinie prysznicowej. Jak wyżej wspominałem, jak zmieniałem pralkę 2 lata temu pralkę to był tam tester twardości wody i wynik był skalę niżej niż max. ok temu jak zamontowałem zmywarkę też był podobny tester i wynik też był podobny. Sól w zmywarce muszę mieć ostawioną dość wysoko bo wychodzą zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.11.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Na opakowaniu ma napisane że jedna kropla =1 dh=10 mg/L CaO. Akurat u nie jest to małe ujęcie wody i jak widać różnie to bywa z jakością wody, być może w ty momencie trafiłem że czyścili coś na stacji. Są momenty że woda nie nadaje się do spożycia ponieważ leci aż brązowa. Twierdzą że to powstaje jak czyszczą zbiorniki. Na armaturze jest naprawdę problem z doczyszczeniem po tygodniu, zwłaszcza w kabinie prysznicowej. Jak wyżej wspominałem, jak zmieniałem pralkę 2 lata temu pralkę to był tam tester twardości wody i wynik był skalę niżej niż max. ok temu jak zamontowałem zmywarkę też był podobny tester i wynik też był podobny. Sól w zmywarce muszę mieć ostawioną dość wysoko bo wychodzą zacieki. CaO to co innego niż CaCO3 Stąd różnica - tester masz w stopniach niemieckich czyli twardość wychodzi ok 145 mg CaCO3/l. To w przybliżeniu tyle ile podawałeś z wcześniejszych badań. Jeśli masz takie wahania jakości to może faktycznie warto postawić filtr... tylko pytanie na co - bo jak woda leci brązowa to nie jest to raczej twardość tylko jakieś osady dające barwę (z dużym prawdopodobieństwem osady żelaza). Może filtr wielofunkcyjny? Działa na kilka podstawowych problemów (twardość, żelazo, mangan, amoniak, organika...) Tylko trochę kosztuje i musisz podjąć decyzję czy warto dawać taki filtr na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 13.11.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Zakładam że zmiękczacz posłuży mi kilkanaście lat, dziś są 4 osoby lecz za parę lat może byś 6. Jak dowiadywałem się w wodociągach robią rożne badania wody lecz nie twardości gdyż nie mają takiego obowiązku. Ta brudna woda pojawia się około raz na 3 miesiące. Chciałbym kupić porządny sprzęt i w miarę bez obsługowy gdyż często jestem poza domem. Jeśli uważasz że leszy będzie filtr wielofunkcyjny to możemy pójść w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.11.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 (edytowane) Jak dowiadywałem się w wodociągach robią rożne badania wody lecz nie twardości gdyż nie mają takiego obowiązku. Twardość to parametr dodatkowy wg Rozporządzenia - więc faktycznie jej badanie nie jest obowiązkowe, ale to jedno z prostszych badań więc zazwyczaj się je wykonuje. Jeśli wodociągi jej nie robią to trochę dziwne... Ta brudna woda pojawia się około raz na 3 miesiące. Chciałbym kupić porządny sprzęt i w miarę bez obsługowy gdyż często jestem poza domem. Jeśli uważasz że leszy będzie filtr wielofunkcyjny to możemy pójść w tym kierunku. Taki standardowy filtr wielofunkcyjny (25 litrów złoża) to koszt ok 3500 PLN... Trwałość takiego złoża to ok 5 lat - potem można wymienić złoże, a reszta części będzie nadal do użycia. Żywotność zwykłego zmiękczacza to kilkanaście lat, a koszt ok 2000-2300 PLN. Edytowane 14 Listopada 2015 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 16.11.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Zrobiłem jeszcze test, polegający na nalaniu wody do słoika i pozostawieniu na jedną dobę. Woda bez osadów czyściutka. Teraz to już nie wiem co mam robić. Jak szukałem testera twardości wody to znalazłem go w firmie która zajmuje się między innymi zmiękczaczami. Dziś dostałem ofertę na podstawie moich wyników. Dwuelementowy firmy Pentair wymiary 240mm *1090mm z głowicą Logix 762 C +zbiornik na solankę 340mm*480mm,=1900zł netto, filtr mechaniczny 350zł netto. Uruchomienie+montarz 400zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molto 16.11.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Moja woda wygląda tak: Woda z własnego ujęcia. Hydrofor bez membrany ("duży", ok 140 cm wysokości) Pompa - Omnigena MH1300 Szambo Rodzina 5 osób, 2 łazienki (nie wiem jakie mamy zużycie/zapotrzebowanie na wodę) Wyniki badania wody: mangan – 0,703 mg/l żelazo ogólne – 1,15 mg/l twardość ogólna – 366 mg/l siarczany 150 mg/l pH - 8,1 Nie mam innych wyników ale: woda nie ma zapachu, jest klarowna, po nalaniu do słoja nie mętnieje i nie żółknie. W smaku jest "znośna", gdyby nie czarno-brązowy kamień kotłowy w piecu i rurach trudno zorientować się, że nie spełnia norm. Po wysłaniu takiego opisu do kilku firm otrzymałem oferty. Problem polega na tym, że co firma to inna koncepcja. Nie wiem co wybrać bo oferty są od "sasa do lasa". Poniżej tabelka z ofertami, może ktoś poradzi co wybrać i dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.11.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dwuelementowy firmy Pentair wymiary 240mm *1090mm z głowicą Logix 762 C +zbiornik na solankę 340mm*480mm,=1900zł netto, filtr mechaniczny 350zł netto. Uruchomienie+montarz 400zł netto. Niestety z tej oferty nie wynika absolutnie nic o tym filtrze... ani rodzaju złoża, ani ilości, ani jaki to filtr mechaniczny... Myślę, że po tych testach i rozważaniach najlepszy będzie dla Ciebie zwykły zmiękczacz 25 litrowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 16.11.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Na stronie tej firmy znalazłem że używają złoża Purolite C-100E w tym zestawie byłoby 20l. Czyli nie ma co się wygłupiać z czymś takim:http://allegro.pl/filtr-zmiekczacz-40-litrow-bypass-gratis-i5772613673.htmlczy to prawda że ta głowica Logix 762 C jest nowszą wersją Clacka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.11.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Moja woda wygląda tak: Woda z własnego ujęcia. Hydrofor bez membrany ("duży", ok 140 cm wysokości) Pompa - Omnigena MH1300 Szambo Rodzina 5 osób, 2 łazienki (nie wiem jakie mamy zużycie/zapotrzebowanie na wodę) Wyniki badania wody: mangan – 0,703 mg/l żelazo ogólne – 1,15 mg/l twardość ogólna – 366 mg/l siarczany 150 mg/l pH - 8,1 Nie mam innych wyników ale: woda nie ma zapachu, jest klarowna, po nalaniu do słoja nie mętnieje i nie żółknie. W smaku jest "znośna", gdyby nie czarno-brązowy kamień kotłowy w piecu i rurach trudno zorientować się, że nie spełnia norm. Po wysłaniu takiego opisu do kilku firm otrzymałem oferty. Problem polega na tym, że co firma to inna koncepcja. Nie wiem co wybrać bo oferty są od "sasa do lasa". Poniżej tabelka z ofertami, może ktoś poradzi co wybrać i dlaczego. [ATTACH=CONFIG]337811[/ATTACH] Najszybciej będzie zacząć od oferty, które możesz sobie odpuścić: 2 i 3 - ze względu na głowice (chińskie, słabe, nie dadzą rady przy tym złożu), 5 - źle dobrana głowica do złoża - taki zestaw nie ma szans działać dłużej niż kilka miesięcy. 7 - ze względu na jonit (chiński, praktycznie "no-name", do tego zawyżona ilość - za dużo do takiego zbiornika). Pozostały: 1, 4 i 6. Różnią się one podejściem do tematu... Jedynka jest dwustopniowa (odżelaziacz i złoże wielofunkcyjne) - moim zdaniem przesadzone - tzn na pewno zadziała, ale przy 1 mg żelaza stawiania dużego odżelaziacza i poprawiania jeszcze złożem wielofunkcyjnym to już trochę za bogato... Czwórka to sam zmiękczacz - nie ma tam nic na żelazo, ale pewnie autor wyszedł z założenia, że na zmiękczaczu też się trochę tego zatrzyma... Szóstka to samo złoże wielofunkcyjne - i tu jest chyba najbliżej sedna sprawy, z tym że rozmiar może być trochę za mały... Podstawowe pytanie do Ciebie: co chcesz zrobić z tą wodą? Czy tylko doprowadzić do normy? (wtedy potrzebujesz tylko odżelaziacza) A może chcesz mieć wodę odżelazioną i zmiękczoną? (wtedy albo złoże wielofunkcyjne, albo zestaw dwuelementowy). Ja bym to widział tak: 1) mały odżelaziacz (np. 10x54 z napowietrzaniem) i za nim większy zmiękczacz (np też 10x54) - ewentualnie drugi stopień ze złożem wielofunkcyjnym (ale to będzie droższe) lub 2) trochę większy filtr wielofunkcyjny (np. 12x52 lub 13x54) - wtedy wszystko na jednym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.11.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Na stronie tej firmy znalazłem że używają złoża Purolite C-100E w tym zestawie byłoby 20l. Purolite to taka średnia półka - ujdzie. Czyli nie ma co się wygłupiać z czymś takim: http://allegro.pl/filtr-zmiekczacz-40-litrow-bypass-gratis-i5772613673.html Za duże, a do tego pomieszanie części - bypass jest od chińskich głowic BNT. czy to prawda że ta głowica Logix 762 C jest nowszą wersją Clacka? Bzdura. Nie ma to nic wspólnego z Clackiem, ani nie jest nowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 16.11.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 A co dokładnie polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts