Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

W Twoim przypadku sugerowałbym zbiornik 10x35 (może być w obudowie kompaktowej lub z osobnym zbiornikiem na sól), głowicę Clack CK z mixingiem (ustawienie twardości wody uzdatnionej), regeneracją przeciwprądową (żeby ograniczyć ilość ścieków), złoże Lewatit S1567 (lub z łatwiej dostępnych Dowex Marathon) - 25 litrów będzie wystarczające. Na wstępie dałbym filtr mechaniczny żeby zatrzymać te osady co się pojawiają okresowo - jeśli chcesz zainwestować w coś bezobsługowego to można poszaleć i kupić taki z automatem płuczącym (sam się płucze co jakiś czas), ale rozsądniejszy cenowo byłby zwykły filtr mechaniczny z wymiennymi wkładami (i ewentualnie z możliwością spłukiwania osadów co wydłuży żywotność wkładu) - np. BigBlue lub Cintropur.

Witam

Ciągnę temat dalej. Nic z twoimi wytycznymi nie mogę dostać. Od ciebie też oferty nie mogę dostać. Dostałem wycenę czegoś takiego, akurat są nie aż tak daleko ode mnie:

http://allegro.pl/odzelaziacz-zmiekczacz-odmanganiacz-ecomix-a-30l-i5132955357.html

http://allegro.pl/urzadzenie-filtrujace-5-w-1-multimix-37-erie-usa-i5145006588.html

To zaproponowali mi po podaniu parametrów takich jakie podawałem na forum.

Pozdrawiam

Ciągnę temat dalej. Nic z twoimi wytycznymi nie mogę dostać. Od ciebie też oferty nie mogę dostać. Dostałem wycenę czegoś takiego, akurat są nie aż tak daleko ode mnie:

http://allegro.pl/odzelaziacz-zmiekczacz-odmanganiacz-ecomix-a-30l-i5132955357.html

http://allegro.pl/urzadzenie-filtrujace-5-w-1-multimix-37-erie-usa-i5145006588.html

To zaproponowali mi po podaniu parametrów takich jakie podawałem na forum.

Pozdrawiam

Te oferty są na złoża wielofunkcyjne - Ty masz wodę z wodociągu, gdzie żelazo i mangan są w normie (albo norma jest minimalnie przekroczona). Nie potrzebujesz aż takich kombajnów - wystarczy zmiękczacz.

Edytowane przez qbek17

Jeśli regeneracja jest uzależniona od średniego zużycia to nie jest to zbyt "logiczne". Logix decyzję o wcześniejszej regeneracji podejmuje na podstawie zmiennej rezerwy ustalanej na podstawie historii zużycia wody z ostatnich 4 tygodni. Jeśli regeneracja odbywa się na podstawie średniego zużycia to istnieje duże prawdopodobieństwo, że wypadnie to w taki dzień kiedy zużycie wody jest sporo większe od średniej (nie mówię tu o zdarzeniu losowym np. przyjazd kogoś z rodziny i zwiększone przez to zużycie wody). W takich sytuacjach będzie następowało przebicie twardości.

Nie zrozumiałeś mnie do końca. Przebicie twardości nie będzie następowało ponieważ po każdym dniu i po każdym nadpisaniu średniego dziennego zużycia wody zmienia się zapas do wyczerpania. Bardzo dobrze to widać na zmiękczaczach ECOWATER ESM które pokazują pozostałą pojemność wody która zmienia się po każdym dniu i nie jest wynikiem odejmowania od wczorajszego zapasu tego co dziś zużyjemy. Gdyby było tak jak piszesz to faktycznie była by możliwość przebicia złoża.

A jeżeli chodzi o logix to dokładnie który sterownik masz na myśli 760 ?

Witam!

Po kilku latach zmagań z twardą wodą wodociągową - ponad 22 st. niemieckie - zdecydowałem się na zakup zmiękczacza. Właściwie to wiem już na co należy zwrócić uwagę przy wyborze, w dużej mierze dzięki informacjom znalezionym na tym forum. Jestem na etapie zbierania ofert, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć informacji odnośnie dwóch kwestii:

Zastanawiałem się, czy informacje na temat pojemności jonowymiennej zmiękczaczy podawane przez producentów są rzetelne i czy możliwa jest ich samodzielna weryfikacja na podstawie informacji podawanych przez producenta zastosowanego w danym zmiękczaczu złoża. Widzę jednak, że w przypadku zmiękczaczy deklarowana przez producentów pojemność jonowymienna nie jest wprost proporcjonalna do objętości złoża. Dlaczego tak jest? Czy dobrze rozumiem, że podawana przez producentów pojemność jonowymienna zmiękczacza to tzw. pojemność jonowymienna robocza, która warunkowana jest przez szereg czynników jak np. wymiary geometryczne złoża, nie może ona być w prosty sposób wyznaczona teoretycznie i tym samym pozostaje mi zaufać deklaracjom producentów?

Druga sprawa - jak wygląda okresowy przegląd głowic Logix i Clack? Mam na myśli coroczną (co rok trzeba czy częściej?) konserwację, nie naprawę uszkodzonej głowicy. Jakie czynności są do wykonania i czy konieczny jest do tego fachowiec, czy wystarczy osoba co prawda bez doświadczenia w dziedzinie urządzeń i instalacji wodnych, ale z pewnym "zacięciem technicznym"? ;D

Witam!

Po kilku latach zmagań z twardą wodą wodociągową - ponad 22 st. niemieckie - zdecydowałem się na zakup zmiękczacza. Właściwie to wiem już na co należy zwrócić uwagę przy wyborze, w dużej mierze dzięki informacjom znalezionym na tym forum. Jestem na etapie zbierania ofert, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć informacji odnośnie dwóch kwes ;D

A jeżeli to nie tajemnica to nad jakimi urządzeniami się zastanawiasz i co decydowało o wyborze ?

Nie zrozumiałeś mnie do końca. Przebicie twardości nie będzie następowało ponieważ po każdym dniu i po każdym nadpisaniu średniego dziennego zużycia wody zmienia się zapas do wyczerpania. Bardzo dobrze to widać na zmiękczaczach ECOWATER ESM które pokazują pozostałą pojemność wody która zmienia się po każdym dniu i nie jest wynikiem odejmowania od wczorajszego zapasu tego co dziś zużyjemy. Gdyby było tak jak piszesz to faktycznie była by możliwość przebicia złoża.

A jeżeli chodzi o logix to dokładnie który sterownik masz na myśli 760 ?

Nie wiem czy źle Cię zrozumiałem ale opierałem się na twoim przykładzie ze średnim zużyciem, co jeśli zużycie średnie tak jak napisałeś jest na poziomie 500 l, pojemność złoża wystarczy jeszcze powiedzmy na 600 l, sterownik bazując na średnim zużyciu powinien poczekać jeszcze 1 dzień i dopiero wykonać regenerację, ale taki pech, że zbliża się sobota i pobór wody znacznie się zwiększa w stosunku do średniej (np. na tygodniu pobór dzienny wynosi 400 l a w sobotę i niedzielę po 800. O takie sytuacje mi chodzi. Co wtedy? Nie można bazować tylko na średnim zużyciu.

Piszesz o Ecowaterze i wyświetlaniu pojemności"wody" (chyba złoża?) a jaka jest różnica pomiędzy wyświetlaniem pozostałej pojemności złoża czy też ile wody miękkiej może przepłynąć przez zmiękczacz (tak jak jest w logixie). Jeśli Ecowater nie odejmuje pojemności to ciekaw jestem jak szacuje pozostałą pojemność złoża?

Tak logix 760 ( musi to być sterownik objętościowy).

Witam,

Będę bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu problemu twardej wody. Posiadam wodę z rurociągu o parametrach:

pH 7,3

EC mS/cm 0,46

Tw. ogólna 0dH 15,4

HCO3 mg/l 262

Ca mg/l 85

K mg/l 1,83

Mg mg/l 15,3

Na mg/l 9,65

Cl mg/l 10,8

SO4 mg/l 19,3

Si mg/l 9,2

Dom zamieszkuje rodzinka 3+3. Niestety nie wiemjakie zużycie wody (prysznic, wanna, 3*zlew, 2 wc). Jednocześnie jest używany max. 2*zlew, wanna, prysznic. Jeżeli chodzi o szambo to posiadamy wykopane przez nas zbiornik oraz podłączoną dalej oczyszczalnie przydomową.

Myślałam o zmiękczaczu + jakieś filtry?

Bardzo dziękuje za wszelką pomoc.

Nie wiem czy źle Cię zrozumiałem ale opierałem się na twoim przykładzie ze średnim zużyciem, co jeśli zużycie średnie tak jak napisałeś jest na poziomie 500 l, pojemność złoża wystarczy jeszcze powiedzmy na 600 l, sterownik bazując na średnim zużyciu powinien poczekać jeszcze 1 dzień i dopiero wykonać regenerację, ale taki pech, że zbliża się sobota i pobór wody znacznie się zwiększa w stosunku do średniej (np. na tygodniu pobór dzienny wynosi 400 l a w sobotę i niedzielę po 800. O takie sytuacje mi chodzi. Co wtedy? Nie można bazować tylko na średnim zużyciu.

W Clacku ta średnia jest liczona dla każdego dnia osobno :)

Witam,

Będę bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu problemu twardej wody. Posiadam wodę z rurociągu o parametrach:

pH 7,3

EC mS/cm 0,46

Tw. ogólna 0dH 15,4

HCO3 mg/l 262

Ca mg/l 85

K mg/l 1,83

Mg mg/l 15,3

Na mg/l 9,65

Cl mg/l 10,8

SO4 mg/l 19,3

Si mg/l 9,2

Dom zamieszkuje rodzinka 3+3. Niestety nie wiemjakie zużycie wody (prysznic, wanna, 3*zlew, 2 wc). Jednocześnie jest używany max. 2*zlew, wanna, prysznic. Jeżeli chodzi o szambo to posiadamy wykopane przez nas zbiornik oraz podłączoną dalej oczyszczalnie przydomową.

Myślałam o zmiękczaczu + jakieś filtry?

Bardzo dziękuje za wszelką pomoc.

Witam,

Zwykły zmiękczacz wystarczy do redukcji twardości plus filtr mechaniczny do usuwania stałych zanieczyszczeń. Wystarczy zmiękczacz taki 25-30 litrów. Nie widzę stężenia żelaza czy manganu więc trudno coś w tej kwestii powiedzieć. Jeżeli te metale obecne są w wodzie w małym stężeniu (na granicy normy) to też powinien sobie dać radę. Natomiast jeśli przekroczenia te będą znaczące to wtedy trzeba będzie zastosować zupełne inne rozwiązania. Prosiłbym o informację jak wygląda sytuacja odnośnie stężenia pierwiastków żelaza i manganu.

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z odżelaziaczem, mianowicie po regeneracji pojawia się złoże w wodzie, taki czarny drobny piach. Już raz był serwis, wymienił sitko - skasował i pojechał, ale to nie pomaga. Jak tak dale pójdzie to niedługo tego złoża tam nie będzie. Odżelaziacz ma 4 lata, czy to możliwe żeby złoże się zużyło?

Pomożecie?

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z odżelaziaczem, mianowicie po regeneracji pojawia się złoże w wodzie, taki czarny drobny piach. Już raz był serwis, wymienił sitko - skasował i pojechał, ale to nie pomaga. Jak tak dale pójdzie to niedługo tego złoża tam nie będzie. Odżelaziacz ma 4 lata, czy to możliwe żeby złoże się zużyło?

Pomożecie?

Zloze sie sciera podczas plukania, wtedy drobniejsze okruchy przez sitko pewnie moga wyleciec. Co nie zmienia faktu ze nie powinny. Koszyk to ostateczna ochorna przed wyplukiwaniem zloza. Plukanie powinno byc tak ustawione zeby zloze nie chcialo sie przez koszyk przeciskac.

Nalezaloby skontrolowac:

ilosc zloza w filtrze (czy nie za malo albo nie za duzo.

predkosc plukania, lub ilosc wody przeplywajaca w czasie plukania. Zbyt szybkie plukanie moze tak napierac na ten koszyczek ze go zniszczy/ polamie. Takoz jesli zloza nasypano zbyt duzo to tez podnosci sie zbyt wysoko w czasie plukania.

Glowica sterujaca ma gdzies restryktor przeplywu ktory ogranicza przeplyw w czasie plukania.

Wiecej trudno napisac. Musialabys podac typ zloza, wielkosc filtra, typ glowucy (zebys mogla sobie sprawdzic ten restryktor czy jest dobrze dobrany)

Jak może być liczona średnia dla każdego dnia osobno. To wynika z tego że jak zużyję w poniedziałek 400 l to średnia dzienna 400 a jak zużyję 600 litr to średnia 600 . Coś mi tu nie gra.:no:

Poczytaj kilka postów wcześniej - Clack ma historię zużycia wody z 63 dni czyli 9 tygodni. Czyli dla każdego dnia tygodnia (pn, wt, śr, itd) rezerwa na najbliższy dzień jest obliczana na podstawie ostatnich 9 tych samych dni tygodnia.

Witam

Pomożecie?

Może to być problem z ustawieniami regeneracji (np. za silne płukanie), ale może też być uszkodzenie mechaniczne w głowicy lub w dystrybutorze. Serwis powinien to wyłapać.

Witam

Pomożecie?

To nie musi być problem w odżelaziaczu .

Pytanie czy nie używałaś instalacji i jak długo bez odżelaziacza?

Bywa też tak że z zarośniętych rur najpierw wypłukuje się żelazo bo jest błotem i wtedy niekiedy rano leci żółta woda. Z czasem w rurach pozostają „kłaczki” manganu które przy większych poborach wody odrywają się i zapychają sitka.

A jeżeli to nie tajemnica to nad jakimi urządzeniami się zastanawiasz i co decydowało o wyborze ?

Mam kilka ofert na składane zmiękczacze oparte na głowicy Logix, poza tym na Viessmann Aquahome, Softwater ESM i jeszcze jakieś Erie. Co decyduje o wyborze - wiadomo - cena, jakość komponentów zestawu, warunki gwarancji itd.

Spróbuje ktoś odpowiedzieć na pytania z postu #7466?

Zastanawiałem się, czy informacje na temat pojemności jonowymiennej zmiękczaczy podawane przez producentów są rzetelne i czy możliwa jest ich samodzielna weryfikacja na podstawie informacji podawanych przez producenta zastosowanego w danym zmiękczaczu złoża. Widzę jednak, że w przypadku zmiękczaczy deklarowana przez producentów pojemność jonowymienna nie jest wprost proporcjonalna do objętości złoża. Dlaczego tak jest? Czy dobrze rozumiem, że podawana przez producentów pojemność jonowymienna zmiękczacza to tzw. pojemność jonowymienna robocza, która warunkowana jest przez szereg czynników jak np. wymiary geometryczne złoża, nie może ona być w prosty sposób wyznaczona teoretycznie i tym samym pozostaje mi zaufać deklaracjom producentów?

Pojemność jonowymienna jest proporcjonalna do ilości złoża i dawki soli. I jest możliwa do zweryfikowania, ale w domowych warunkach to będzie trudne lub przynajmniej niemiarodajne (nie masz kontroli nad jakością i stałością jakości wody, nie masz dokładnych instrumentów pomiarowych, itd), dlatego rozróżnienie pojemności całkowitej (teoretycznej, dającej się policzyć) i roboczej (określanej niejako doświadczalnie) jest bardzo wygodne.

Większość tych danych (pojemność, wydajność) producenci zmiękczaczy podają bez zbędnego zastanowienia na zasadzie "skoro jakaś firma napisała, że z 25 litrów złoża będzie wydajność X, to ja napiszę że u mnie będzie X+10% i będzie OK". Jak do tego dodadzą gorszy jonit i przyoszczędzą na innych drobiazgach to okazuje się, że zamiast być lepszym, są dużo poniżej deklaracji z kart katalogowych.

Wniosek jest taki, że nie ma co polegać na deklaracjach producentów zmiękczaczy, a traktować je raczej jako ogólne przybliżenie.

Druga sprawa - jak wygląda okresowy przegląd głowic Logix i Clack? Mam na myśli coroczną (co rok trzeba czy częściej?) konserwację, nie naprawę uszkodzonej głowicy. Jakie czynności są do wykonania i czy konieczny jest do tego fachowiec, czy wystarczy osoba co prawda bez doświadczenia w dziedzinie urządzeń i instalacji wodnych, ale z pewnym "zacięciem technicznym"? ;D

Mogę się wypowiedzieć w kwestii Clacka, ale myślę, że nie różni się to znacznie w innych dobrych głowicach. Przegląd jest zalecany co roku. Jak po roku zajrzysz do głowicy i widzisz, że jest czysto, nie ma osadów, to następny przegląd możesz spokojnie zrobić za dwa lata.

Czynności to sprawdzenie drożności inżektora (ewentualnie wymiana - wyjmij stary / włóż nowy), sprawdzenie uszczelek - czy nie są naderwane lub postrzępione (ewentualne czyszczenie), czyszczenie tłoka. Nie są to czynności wymagające specjalistycznej wiedzy. Najtrudniejsze jest samo rozebranie głowicy - jak już wiesz jak to zrobić to reszta jest prosta :)