Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Mieszkam w domu jednorodzinnym zasilanym studnią kopaną.Moja 5-cio osobowa rodzina zużywa miesięcznie 6-10m3 wody.Interesuje mnie urządzenie które oczyści wodę z żelaza,manganu i amoniaku..Proszę o poradę w dobraniu urządzenia do poniżej podanych parametrów wody w rozsądnej cenie urządzenia(byle nie z chińską głowicą)

Amoniak-2,2 mgN/dm3

Zelazo-0,63 mgFe/dm3

Odczyn-7,4 pH

Utlenialność-2,2 mgO2/dm3

Mangan-0,05 mgMn/dm3

Mętność-3 mg/dm3

Barwa-5 mg/dm3

Zapach-Z1R

Twardość ogólna-210 mgCaCO3/dm3

Azotany-1 mgNO3/dm3

Azotyny-0,02 mgNO2/dm3

Chlorki-7 mgCl/dm3

Mangan-0,05 mgMn/dm3

Mieszkam w domu jednorodzinnym zasilanym studnią kopaną.Moja 5-cio osobowa rodzina zużywa miesięcznie 6-10m3 wody.Interesuje mnie urządzenie które oczyści wodę z żelaza,manganu i amoniaku..Proszę o poradę w dobraniu urządzenia do poniżej podanych parametrów wody w rozsądnej cenie urządzenia(byle nie z chińską głowicą)

Amoniak-2,2 mgN/dm3

Zelazo-0,63 mgFe/dm3

Odczyn-7,4 pH

Mangan-0,05 mgMn/dm3

Mętność-3 mg/dm3

Barwa-5 mg/dm3

Zapach-Z1R

Azotany-1 mgNO3/dm3

Azotyny-0,02 mgNO2/dm3

Chlorki-7 mgCl/dm3

Mangan-0,05 mgMn/dm3

Takie wyniki idealnie wręcz pasują pod złoże wielofunkcyjne (AquaMulti lub Ecomix). Zużycie jest niewielkie więc zestaw z 25 litrami złoża wystarczy. Koszt ok 3500 PLN.

Mógłby Pan polecić urządzenie jakiej firmy z dobrą głowicą(może jakiś link)

Polecam głowice Clack, złoże AquaMulti - jak te komponenty będą takie to reszta ma mniejsze znaczenie.

Edytowane przez qbek17

Amoniak-2,2 mgN/dm3

Zelazo-0,63 mgFe/dm3

Odczyn-7,4 pH

Mangan-0,05 mgMn/dm3

Mętność-3 mg/dm3

Barwa-5 mg/dm3

Zapach-Z1R

Azotany-1 mgNO3/dm3

Azotyny-0,02 mgNO2/dm3

Chlorki-7 mgCl/dm3

Mangan-0,05 mgMn/dm3

Z podanych parametrów wynika, że przekroczenia dotyczą żelaza oraz amoniaku. To wysokie stężenie amoniaku jest moim zdaniem największym problemem. Nie ma jednak konieczności redukcji tych przekroczeń na osobnych urządzeniach. Wystarczy zastosować jonowymiennik na złożu multifunkcyjnym, które zredukuje nie tylko przekroczone wartości żelaza i amoniaku ale także mangan i twardość choć i ona nie jest zbyt wysoka oraz wstępny filtr mechaniczny typu Hydra, który wyeliminuje z wody zanieczyszczenia stałe (drobinki piasku, rdzy, korozji, mułu). Całość wyniesie ok. 3900 zł brutto.

Edytowane przez KLARSAN

Buduję dom jednorodzinny, wraz z instalacjami w "kotłowni" planuję tez zamontować zmiękczacz wody. Zaproponowano mi zmiękczacz BWT Aquadial Softlife 20 (chyba cos takiego http://www.bwt.pl/pl/Produkty/Strony/product.aspx?pid=G100806(BWTGROUP) ) W domu będzie mieszkać 2 osoby, docelowo 4, nie wiem jakie będziemy mieć średnie miesięczne zużycie (w domu będzie pralka, prysznic, sporadycznie używana wanna, zmywarka, 2xWC, jesteśmy raczej oszczędni). Woda z wodociągów, określana jako średnio twarda.

Im więcej czytam o zmiękczaczach, tym mniej wiem, stąd moje pytanie- czy możemy zaufać instalatorowi i zamontować to co nam proponuje? Jaka cena będzie nienaciągana za ten zmiękczacz z osprzętem i uruchomieniem? Czy może na rynku są lepsze/tańsze a tak samo dobre urządzenia?

Edytowane przez Wszamanka

Czy może na rynku są lepsze/tańsze a tak samo dobre urządzenia?

I to jest sedno :) BWT ma na pewno dobry sprzęt ale drogi. Nie wiem czy warty swojej ceny. Dobry zmiękczacz na 25 litrów złoża to koszt ok 2200-2500 PLN.

Nie wiem czy instalator coś "dobrał" czy tylko zaproponował to co już znał, ale bez dodatkowych informacji (np. twardości ze strony wodociągów) trudno powiedzieć coś więcej.

Będzie kanalizacja?

Kanalizacja jest. Cenę za wodę i ścieki na tle reszty Polski mamy na średnim poziomie, ale wiadomo, im mniejszy koszt eksploatacji tym lepiej, szczególnie że ciężko było mi przekonać męża do dodatkowych comiesięcznych opłat:)

z twardością sprawa ma sie tak:

"Twardość ogólna mg CaCO3/l 256

mval/l 5,0

mmol/l 2,6

0N-st.niem* 13,8"

Instalator całość wycenił na 3200, nie mam pojęcia czy to dużo czy mało, nie wiem ile za montaż i uruchomienie średnio się płaci :confused:

Edytowane przez Wszamanka

Qbek, dzięki za odpowiedź na moje pytania!

Zastanawiam się jeszcze, jak duży zmiękczacz jest mi potrzebny (objętość złoża). Na tym forum kilkakrotnie spotykałem się z opinią, że powinno się tak dobrać zmiękczacz, by regenerował się co 7-10 dni, maksymalnie co 2 tygodnie. Tymczasem firma która oferuję mi zmiękczacz Ecowater twierdzi, że problemem jest woda stojąca i jeżeli przez zmiękczacz codziennie przepływa woda (wystarczy niewielki przepływ), to nie ma ryzyka rozwoju mikroorganizmów. Na tej podstawie proponuje mi większy zmiękczacz - według moich obliczeń regenerowałby się co 21 dni lub jeszcze rzadziej. Takie samo stanowisko prezentuje dystrybutor tych urządzeń na Polskę. Uzyskałem informację, że jeśli tylko zapewnię regularny przepływ, to zmiękczacz może regenerować się nawet co 2 miesiące (!) Nie zapytałem wprost o ryzyko kanałowania przepływu, ale wygląda na to, że według dystrybutora nie należy się tym przejmować.

Co mam na ten temat sądzić?

Ten temat jest trochę traktowany po macoszemu... nikt się nie bawi w konkretne badania bo ta technologia ma tyle lat, że już się po prostu przyjęło niektóre zasady i tyle. W dużych przemysłowych instalacjach ma to znaczenie i tam się tego pilnuje, za to w domowych systemach - i tak nie zauważysz różnicy.

Moim zdaniem przy minimalnym przepływie przez zbiornik o średnicy kilkudziesięciu centymetrów woda zawsze będzie płynęła jakąś ścieżką o najmniejszym oporze... Dopiero przy jakimś większym strumieniu uda się uzyskać równomierny przepływ przez całą powierzchnię przekroju. Jeśli przepływ będzie za mały to nie ma szans na równomierne wykorzystanie pojemności złoża (a do tego przecież dążymy).

Co do kwestii bakterii - jeśli masz wodę miejską (czyli chlorowaną) to ryzyko jest małe. Ale jeśli woda jest z własnego ujęcia to już bym się nie odważył trzymać zmiękczacza 2 miesiące bez regeneracji.

I ostatnia kwestia - finansowa. Po co inwestować w duży (przewymiarowany) zmiękczacz, jeśli można go dobrać pod swoje potrzeby? Oszczędność w użytkowaniu takiego zestawu jest minimalna, a przy zastosowaniu dobrego sterownika - żadna.

Ten temat jest trochę traktowany po macoszemu... nikt się nie bawi w konkretne badania bo ta technologia ma tyle lat, że już się po prostu przyjęło niektóre zasady i tyle. W dużych przemysłowych instalacjach ma to znaczenie i tam się tego pilnuje, za to w domowych systemach - i tak nie zauważysz różnicy.

Moim zdaniem przy minimalnym przepływie przez zbiornik o średnicy kilkudziesięciu centymetrów woda zawsze będzie płynęła jakąś ścieżką o najmniejszym oporze... Dopiero przy jakimś większym strumieniu uda się uzyskać równomierny przepływ przez całą powierzchnię przekroju. Jeśli przepływ będzie za mały to nie ma szans na równomierne wykorzystanie pojemności złoża (a do tego przecież dążymy).

Co do kwestii bakterii - jeśli masz wodę miejską (czyli chlorowaną) to ryzyko jest małe. Ale jeśli woda jest z własnego ujęcia to już bym się nie odważył trzymać zmiękczacza 2 miesiące bez regeneracji.

I ostatnia kwestia - finansowa. Po co inwestować w duży (przewymiarowany) zmiękczacz, jeśli można go dobrać pod swoje potrzeby? Oszczędność w użytkowaniu takiego zestawu jest minimalna, a przy zastosowaniu dobrego sterownika - żadna.

"Dobrego sterownika" a moze ten logiczny z kilku postow wczesniej

Witam. Mam pytanie. Mogę kupić za kilka stów zmiękczacz składający się z dwóch butli 10x44 i głowic Autotrol ReadySoft highflow. Czy jest sens wstawiać taki duży zmiękczacz na domek. Wodę mam z własnej studni. Żelazo i mangan na granicy normy, ale lekko przekracza. Stacja nie działa dwa lata. Czy do takiego zestawu można dać inne złoże, i jakiej jakości są te głowice Autotrola.

Mam kilka ofert na składane zmiękczacze oparte na głowicy Logix, poza tym na Viessmann Aquahome, Softwater ESM i jeszcze jakieś Erie. Co decyduje o wyborze - wiadomo - cena, jakość komponentów zestawu, warunki gwarancji itd.

Spróbuje ktoś odpowiedzieć na pytania z postu #7466?

Z doświadczenia serwisowego z czystym sumieniem polecam ci urządzenia z grupy ecowater czyli viessmann czy ESM. Jeżeli masz możliwość zobaczenia tych urządzeń na żywo to przekonasz sie o jakości wykonania komponentów. Jeżeli chodzi o serwis urządzen z grupy ecowater sa tak zbudowane ze rozmontowanie i czyszczenie głowicy to czysta przyjemność . Zauważyłem ze mało która firma serwisujac np. Zmiekczacz czyści górny kosz pod głowicą. Najczęstszą przyczyną tego jest porostu konieczność wykręcania głowicy co jest niekiedy kłopotliwe. W urządzeniach grupy ecowater głowica połączona jest z butlą obejmą na klipsy a zdemontowane jej zajmuje 5 sekund. Dodatkowo pod głowica np. w zmiekczaczach viessmann montowany jest dodatkowy koszyk zabezpieczający z nierdzewnej siatki. To tylko jeden przykład z wielu. Porównaj naprzyklaład zawór solankowy. Oczywiście kupisz co zechcesz ważne żeby kupować świadomie. A jak wiemy diabeł tkwi w szczegółach.:yes:

Witam

Potrzebuje pomocy przy wyborze pasywnego zmiękczacza wody. Mam mieszkanie w bloku i z kranu płynie woda bardzo wzbogacona w kamień. Jedyny sposób filtrowania wody to podpiąć się w instalację zaraz za licznikiem na klatce schodowej. Jaki rodzaj filtra byście mi polecili zwracając uwagę na brak prądu oraz niewielką dostępną przestrzeń?

mg CaCO3/dm3 - 286,5

mmol/dm3 - 2,9

mval/dm3 - 5,7

Z góry dzięki

Edytowane przez Integro.1

Qbek, dzięki za odpowiedź na moje pytania!

Zastanawiam się jeszcze, jak duży zmiękczacz jest mi potrzebny (objętość złoża). Na tym forum kilkakrotnie spotykałem się z opinią, że powinno się tak dobrać zmiękczacz, by regenerował się co 7-10 dni, maksymalnie co 2 tygodnie. Tymczasem firma która oferuję mi zmiękczacz Ecowater twierdzi, że problemem jest woda stojąca i jeżeli przez zmiękczacz codziennie przepływa woda (wystarczy niewielki przepływ), to nie ma ryzyka rozwoju mikroorganizmów. Na tej podstawie proponuje mi większy zmiękczacz - według moich obliczeń regenerowałby się co 21 dni lub jeszcze rzadziej. Takie samo stanowisko prezentuje dystrybutor tych urządzeń na Polskę. Uzyskałem informację, że jeśli tylko zapewnię regularny przepływ, to zmiękczacz może regenerować się nawet co 2 miesiące (!) Nie zapytałem wprost o ryzyko kanałowania przepływu, ale wygląda na to, że według dystrybutora nie należy się tym przejmować.

Co mam na ten temat sądzić?

A jaką masz twardość wody i jakie urządzenie ci proponują ? Bo coś nie doczytałem

Witam

Potrzebuje pomocy przy wyborze pasywnego zmiękczacza wody. Mam mieszkanie w bloku i z kranu płynie woda bardzo wzbogacona w kamień. Jedyny sposób filtrowania wody to podpiąć się w instalację zaraz za licznikiem na klatce schodowej. Jaki rodzaj filtra byście mi polecili zwracając uwagę na brak prądu oraz niewielką dostępną przestrzeń?

mg CaCO3/dm3 - 286,5

mmol/dm3 - 2,9

mval/dm3 - 5,7

Z góry dzięki

A co rozumiesz przez "pasywny zmiekczacz". PIerwszy raz sie spotykam z takim okresleniem.

A co rozumiesz przez "pasywny zmiekczacz". PIerwszy raz sie spotykam z takim okresleniem.

Domyślam się, że chodzi o taki bez zasilania elektrycznego?

Są takie - robi je chyba firma Delta. Napędzane są ciśnieniem wody. Osobiście nie nigdy ich nie widziałem w użyciu...

Witam. Mam pytanie. Mogę kupić za kilka stów zmiękczacz składający się z dwóch butli 10x44 i głowic Autotrol ReadySoft highflow. Czy jest sens wstawiać taki duży zmiękczacz na domek. Wodę mam z własnej studni. Żelazo i mangan na granicy normy, ale lekko przekracza. Stacja nie działa dwa lata. Czy do takiego zestawu można dać inne złoże, i jakiej jakości są te głowice Autotrola.

Wszystko zależy od zużycia i twardości wody. Jeśli masz bardzo twardą wodę i dużo jej używasz to ten zmiękczacz nie będzie bardzo przewymiarowany, ale jeśli masz "średnie" wartości to uważam, że będzie to niepotrzebnie wielki system.

Z drugiej strony za kilka stów to możesz go kupić i przerobić na pojedynczy system - nawet z wymianą złoża może wyjść taniej niż nowy zmiękczacz.

A złoże po dwóch latach "nie używania" raczej bym wymienił (nie wiadomo w jakim było stanie już wcześniej...)