germar 15.12.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Wszystko zależy od zużycia i twardości wody. Jeśli masz bardzo twardą wodę i dużo jej używasz to ten zmiękczacz nie będzie bardzo przewymiarowany, ale jeśli masz "średnie" wartości to uważam, że będzie to niepotrzebnie wielki system. Z drugiej strony za kilka stów to możesz go kupić i przerobić na pojedynczy system - nawet z wymianą złoża może wyjść taniej niż nowy zmiękczacz. A złoże po dwóch latach "nie używania" raczej bym wymienił (nie wiadomo w jakim było stanie już wcześniej...) Dzięki za zainteresowanie, Jeśli chodzi o zużycie wody to dom zamieszkuje czteroosobowa rodzina, zużycie raczej małe. Myślałem raczej o zbiciu troszkę żelaza i manganu.Proszę o poradę, na jakie złoże wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.12.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dzięki za zainteresowanie, Jeśli chodzi o zużycie wody to dom zamieszkuje czteroosobowa rodzina, zużycie raczej małe. Myślałem raczej o zbiciu troszkę żelaza i manganu.Proszę o poradę, na jakie złoże wymienić. Nie musisz zmieniać rodzaju złoża specjalnie pod żelazo i mangan przy takich wynikach badań... zwykłe złoże zmiękczające będzie OK. A żeby wybrać dobry jonit do zmiękczania to już osobna kwestia - najlepszy byłby jakiś monosferyczny (z dostępnych w PL są chyba tylko Lewatit lub Dowex). Myślę, że najlepiej byś zrobił umawiając się z jakąś lokalną firmą na przegląd i przerobienie tego układu na pojedynczy, wtedy przy okazji wymieniłbyś złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 16.12.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Mam wodę wodociągową 400mg CaCO3/l. Do zużycia 5,5m3/mies. proponują mi ESM 15 CE+[/QU Jest to jak najbardziej odpowiednie urządzenie dla Ciebie. Nie masz co obawiać się zbyt rzadkich regeneracji. W tym sterowniku masz kilka możliwości konfiguracji. Fabrycznie urządzenia są ustawione na auto dopasowanie. Sterownik ucząc się twoich rozbiorów wody każdego dnia dopasuje odpowiednio częstotliwość regeneracji tak że nie będzie np regenerował się co 3m3 co wynika z prostego obliczenia. Masz dodatkowo do wyboru ustawienie maksymalnej wydajności urządzenia ewentualnie tryb niskiego zużycia soli. w tym ostatnim trybie zmiękczacz regeneruje się częściej ale pamiętaj ze regeneracja zawsze jest proporcjonalna do wyczerpania pojemności co jest kluczem do sukcesu. Masz jeszcze np ograniczenie czasowe na wykorzystanie zapasu wody. Tak więc w przypadku tego zmiękczacza masz możliwości konfiguracji pod własne zużycie wody nie ponosząc przy tym większych kosztów eksploatacji. Natężenie przepływu na poziomie 1,3m3/h raczej wystarczy. A za jakie pieniążki oferują Ci ten zmiękczacz jeżeli to nie tajemnica ? Problem byłby ze zwykłym sterownikiem który na ślepo odlicza zapas wody wtedy faktycznie zmiękczacz regenerował by się zbyt rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Integro.1 17.12.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Domyślam się, że chodzi o taki bez zasilania elektrycznego? Są takie - robi je chyba firma Delta. Napędzane są ciśnieniem wody. Osobiście nie nigdy ich nie widziałem w użyciu... Dokładnie chodzi o działanie bez prądu, no chyba że na baterie to mogę wymieniać z tym że wątpię aby takie coś było możliwe (zbyt małe napięcie). Znalazłem filtr Delta ale jest kosmicznie drogi - 4k zł. Zastanawiałem się nad czymś do 1,5k zł. Ostatecznie, jeśli nic nie znajdę, brałem pod uwagę filtry przepływowe z tym że nie wiem jak ze skutecznością takich filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.12.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Dokładnie chodzi o działanie bez prądu, no chyba że na baterie to mogę wymieniać z tym że wątpię aby takie coś było możliwe (zbyt małe napięcie). Znalazłem filtr Delta ale jest kosmicznie drogi - 4k zł. Zastanawiałem się nad czymś do 1,5k zł. Ostatecznie, jeśli nic nie znajdę, brałem pod uwagę filtry przepływowe z tym że nie wiem jak ze skutecznością takich filtrów. Dobry zmiekczacz za 1,5k zł to chyba mało realne. FIltry przepływowe? Kazdy zmiekczacz czy filtr jest przeplywowy. Chodzi Ci o takie narurowe z wkładami? Jesli tak to zapomniej. Skutecznosc marna, a koszt ogromny. Wez pod uwage, ze 25L zmiekczacz niech Ci zmiekczy pare m3, pomiedzmy 3m3 To filterek narurowy z 1L zloza teoretycznie zmiekczy 120L i bedzie sie nadawał na smietnik. A tez nie zmoekczy do konca bo bedzie miał za krotki czas kontaktu z woda. Takie cos to do przed pralka mozna powiesic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 17.12.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Witam. Mam pytanie. Mogę kupić za kilka stów zmiękczacz składający się z dwóch butli 10x44 i głowic Autotrol ReadySoft highflow. Czy jest sens wstawiać taki duży zmiękczacz na domek. Wodę mam z własnej studni. Żelazo i mangan na granicy normy, ale lekko przekracza. Stacja nie działa dwa lata. Czy do takiego zestawu można dać inne złoże, i jakiej jakości są te głowice Autotrola. Jeżeli nie brakuje Ci miejsca w domu, a urządzenia działają to za parę stów warto. Żywica prawdopodobnie będzie wymagać wymiany po 2 latach bez pracy, ale może da się z niej coś jeszcze wyciągnąć. Można dać inną żywicę ale przy minimalnych przekroczeniach powinna wystarczyć zwykła zmiękczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Integro.1 17.12.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 (edytowane) W takim razie będzie kucie podłogi i ściany. Szkoda, myślałem, że uda mi się tego uniknąć. A jak już przerobie instalacje to jaki filtr (wiadomo że już zasilany elektrycznie) polecił byś tak aby wyrobił na wodę bieżącą, do pralki i zmywarki w małym mieszkaniu. Głównie chodzi mi o to aby był w miarę bezobsługowy no i oczywiście tani? A i ważne żeby był niewielkich rozmiarów (mam małą łazienkę). Nie wiem czy to ma znaczenie ale filtrował będzie tylko zimną wodę, jeszcze przed dojściem do piecyka. Edytowane 17 Grudnia 2015 przez Integro.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.12.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Dokładnie chodzi o działanie bez prądu, no chyba że na baterie to mogę wymieniać z tym że wątpię aby takie coś było możliwe (zbyt małe napięcie). Clack robi nawet głowice z akumulatorkami i baterią słoneczną jednak raczej na rynek amerykański gdzie klimat nieco bardziej sprzyjający... ale faktem jest, że da się zrobić zmiękczacz na baterie Znalazłem filtr Delta ale jest kosmicznie drogi - 4k zł. Zastanawiałem się nad czymś do 1,5k zł. Tu masz przynajmniej 2 modele w cenie <3kPLN http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody.html?manufacturer=54 Oczywiście do Twojego budżetu się to nie zbliża, ale za 1500 to nie wiem czy kupisz nawet chińskie cudo bez bajerów. Ostatecznie, jeśli nic nie znajdę, brałem pod uwagę filtry przepływowe z tym że nie wiem jak ze skutecznością takich filtrów. Odpuść sobie filtry z wkładami - taniej i lepiej wyjdziesz na remoncie, który umożliwi Ci zastosowanie zmiękczacza automatycznego. A jakiego konkretnie to już wiele razy było wałkowane na tym forum Jak masz konkretne wymiary miejsca to podaj - będzie można coś poszukać. Tak samo ze zużyciem wody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Integro.1 17.12.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Zużycie wody jeszcze nie zmierzone, od dziś zacznę pomiar i sprawdzę za tydzień, wtedy podam wartość. Co do wymiaru: 70x50x40 lub 120x60x30. W obu przypadkach będzie trzeba to wieszać na ścianie ale nie spodziewam się filtrów z mocowaniami, raczej zrobię pod niego półkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.12.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Co do wymiaru: 70x50x40 lub 120x60x30. Który wymiar to wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Integro.1 17.12.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Który wymiar to wysokość? wys. szer. dł. 120x60x30 40x70x50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.12.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 wys. szer. dł. 120x60x30 40x70x50 Wysokość 40 odpada - nie ma tak niskich zbiorników... Zostaje tylko ten pierwszy wymiar - ale na wysokość 120 cm spokojnie coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voit 28.12.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Szanowni, Proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatniania wody.Studnia glebokosc 20 mSzamboPompa espa aspri15-5m wydajność 15-65 l/min Hydrofor przeponowy 150 lW instalacji jest filtr wielofunkcyjny odzelaziacz/odmanganiacz/zmiekczacz cosmowater plus model vdr25-200 złoże nie wiem jakie przy serwisowaniu widziałem białe małe kulki. Regeneruje sie automatycznie raz na 2 tyg mniejwiecej. Zastałem to w kupionym domu. Parametry wody przed filtrem:Utlenialnosc 7,2 mg/lTwardość 308 mg/lAzotyny0,006 mg/lŻelazo 2855 mikrogramów/lMangan 464 mikrogramów/lpH 7,3 Lokalizacja Warszawa wawer Jakość wody po filtrze jest zmienna od ok do takiej która nawet skore palcowi paznokcie barwi na czarno Woda po filtrze jest klarowna i przejrzysta ale potem sie utlenia zostają plamy na praniu i osad na ceramice. Popytalem kilka firm i mam mętlik rady od : przepłukać 5 razy a potem min 1 x na tydzień przez wymianę złoża na ecomix do wymiany całości łącznie z e zbiornikiiem . Koszty od 1,5do 8 tys Dzisiaj jeden ze specow zmierzył jakimś podręcznym sprzętem (probówki i prosżek )i wyszło mu ze po filtrze zostaje 400 mikrogramów żelaza i 150 manganu. Wyglada na to ze coś aktualny filtr daje - nie wiem tylko czy takiemu badaniu na podręcznym sprzęcie mozna zaufać. W planie mam jeszcze analizę wody po filtrze ale to kolejne 300 zł Po tym wszystkim nie wiem komu ze specow zaufać i które podejście wybrać . Nie chce sie pakować w mega koszty- jest perspektywa wodociągu 2 lata. Co radzicie?Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.12.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Co radzicie? Skoro jakość wody jest zmienna to znaczy, że filtr faktycznie "jakoś" działa. Nie wiem jak jest ustawiony, ale na pewno nie zaszkodzi go przepłukać solidnie (kilka razy, z odpowiednią dawką soli), najlepiej obserwując też jakość popłuczyn. To kosztuje najmniej, ale dobrze by było, żeby popatrzył na to ktoś zorientowany jakie powinny być ustawienia takiego filtra... bo może przepływ albo ilość soli jest zbyt mała. Czy wiesz jak stary jest to filtr? Ten model ma chyba złoże typu Ecomixa więc jego żywotność nie przekracza 5 lat, a przy takiej (dość ciężkiej) wodzie, może być nawet mniejsza. Jakoś nie mogę zlokalizować tak na szybko konkretnie tej wersji więc jak możesz to wrzuć linka albo jakieś parametry techniczne z dokumentacji (może być na priv). Zanim zrobisz pełny test wody po filtrze za kilkaset PLN zaufaj testom ręcznym czy kropelkowym - może nie są idealnie dokładne, ale wskaźnikowo wystarczą. Możesz sobie kupić takie testery i badać wodę w różnych momentach pracy filtra - w ten sposób określisz kiedy woda się pogarsza i będziesz mógł coś zadziałać z ustawieniami. Dopiero jak to nie pomoże to myślałbym o wymianie złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voit 28.12.2015 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Filtr był uruchomiony w 2011. Ma opcje sprawdzenia liczby dni od 1-go uruchomienia-wskazuje 1720 czyli prawie 5 lat. I licznik regeneracji W tym czasie regenerował sie 165 razy czyli co 10 dni mniej wiecej. Co do złoża w instrukcji jest tylko informacja "multifunkcyjne" bez żadnej nazwy. Z tego co widziałem w necie ecomix ma rożne frakcje różna grubość i kolor ziaren. W tym sa białe kulki jednorodne jak pokruszony styropian- chyba ze to jedna z warstw ecomixa.. Parametry płukania z instrukcji w załączeniu. Całość trwa ok 2h. W parametrach moge zmienić na wersje z oszczędnością soli - fabrycznie wyłączona i tak mam. Moge sterować twardoscia wejściową (ustawiona na 19) i stopniem zmiękczenia pokrętło na zaworze by-pass ustawione prawie na max. Po woda ma 1 st niemiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Przy takiej twardości filtr powinien się regenerować co ok 2,5-3,0 m3. Z tego by wynikało zużycie miesięczne na poziomie 7,5-9,0 m3. Zgadza się? Co do etapów regeneracji to jeśli są one wymienione w kolejności to trochę dziwna ta kolejność... Te białe kulki to jeden ze składników złóż wielofunkcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeKo 30.12.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Witam.Mam pytanie i prosbe jednocześnie...czy któryś w forumowiczów może mi pomóc i odpowiedziec. Użytkuje wodę ze studni glebinowej (wykopana 3 lata temu) studnia jest na dwa domy. W naszym nowym mieszkamy od roku a od ok 6 miesięcy mamy straszny problem z woda która śmierdzi jakby szambem....masakra nie da sie tego zniesc! W drugim domu nie ma tego problemu, czyli wina nie jest w studni/wodzie. jaki może byc tego powód? jak temu zaradzic? czy ktoś mił podobny problem? dodam jeszcze ze jak czyscimy bojler z wody to tak dzień może dwa jest spokój i mozna sie normalnie umyć ale potem wraca ten smród. jakie filtry zastosowac? Badania były robione w domu gdzie woda nie smierdzi i wyszło sporo przekroczone zelazo i mangan. My z naszych kranów badania nie robilismy....woda z tego samego źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Jeśli taka sytuacja jest tylko z ciepłą wodą to taki problem jest już dość znany Zazwyczaj kończy się to wymianą anody w zbiorniku i/lub odżelaziaczem, który usuwa także siarkowodór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romariusz1 06.01.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam wszystkich. W niedługim czasie zaczynam bój z wodą u siebie. Studnia głębinowa 36m, pompa na głębokości 28m. Wydajność przy tej wysokości to ok.1600l/min, wiem słabiutko ale raczej na większą się nie zdecyduje gdyż pewnym ograniczeniem jest rura PE32 od studni do budynku.Pompy z większa wydajnością mają wyjście 5/4 cala i nie wiem jakby to odbiło się jeżeli zdławiłbym na 1 cal. Zbiornik w tej chwili 100l przeponowy, ale skłonny jestem na posadowienie 300l z napowietrzaniem. Szambo niestety malutkie 6000l-szczelne. Woda w tej chwili przebadana tylko na kolorymetrze bez zawartości manganu. Z tego co udało mi się zmierzyć to:pH-7,5Alkaliczność-120Twardość-250Zelazo-1mg/lChlor-0Azotany-0Azotyny-1mg/lWoda posiada dużo siarkowodoru. Po kilku sekundach już go nie czuć. W ciepłej wodzie tez go nie ma a mam anodą magnezową.Woda z bojlera jest czysta w przeciwieństwie do zimnej która jest lekko żółta. Mam w tej chwili założone dwa filtry 10 calowe 20 i 1mikron ,ale tej mętności nie usuwająIlości azotynów jakoś nie mogę pojąć przy azotanach na poziomie 0. Wiem że do celów spożywczych będę musiał zamontować osmozę żeby pozbyć się tego świństwa. Reszta wody to kąpiel, pralka, zmywarka (żona). Zapotrzebowanie na wodę to ok.6000l miesięcznie (wnioskuje po szambie) Chciałbym postawić stacje do odżelaziania na greensandzie plus lub na MTM. To drugie jest bardziej lekkie i może taka mała wydajność pompy wystarczy?Jaka wielkość kolumny? Najważniejsze to pozbyć się zapachu, mętności i tego żelaza. Do picia tak jak pisałem wyżej mam w planach osmozę RO9 (pompa wspomagająca plus lampa uv) Okazyjnie udało mi się kupić głowice CLACK WS1EI -czasową ale mogę założyć do niej wodomierz. Co do manganu to na obecną chwilę nie wiem ile go jest. Wodę używam od sierpnia (broń Boże nie piję, anie nie gotuję na niej) żadnych zacieków itp. nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.01.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Zrob pelne badania. Mangan nie wylezie tak latwo pod postacia zacieków (czarnych).Rozwaz potem jakis filtr multifunkcyjny, pozbedziesz sie zelaza, azotu i twardosc tez spadnie. Nie wyamga takie zloze duzo wody do plukania.Nie jestem pewien tylko z siarkowodorem przy takich zlzoach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts