Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Właśnie z siarkowodorem jest problem przy wielofunkcyjnych złożach. Nie jestem pewien czy MTM też nie ma z tym problemu (trzeba sprawdzić).

Ale skoro ten zapach się szybko ulatnia to może wystarczy samo napowietrzanie do jego usunięcia...?

Twardość wody mi nie przeszkadza, więc raczej nie będę z nią walczył. Co do napowietrzania jestem skłonny zrobić. Zawsze to coś i złoże będzie miało lżej. Zbiornik 300l i co inżektor czy sprężarka? Inżektor przy mojej pompie to chyba nie szczęśliwe rozwiązanie. Sprężarka wiadomo hałasuje. Widziałem jak jedna z firm zakłada bezszmerowe, ale to chyba jest sprężarka olejowa, taka jak w lodówce itp. W dodatku bez żadnego zabezpieczenia typu filtr olejowy. Może mała sprężarka samochodowa dała by radę? Mam na myśli taką dwu tłokową. Zawsze to można zabudować i wyciszyć. Z zasilaniem u mnie nie było by problemu gdyż mam postawiony UPS do c.o z akumulatorem 100Ah. MTM z tego co piszą tez usuwa siarkowodór, ale w mniejszej ilości niż greensand plus. Liczyłem że może ktoś z forum miał z MTM do czynienia. A co koledzy myślicie o zawartości azotynów? Skąd to się wzięło?

Twardość wody mi nie przeszkadza, więc raczej nie będę z nią walczył. Co do napowietrzania jestem skłonny zrobić. Zawsze to coś i złoże będzie miało lżej. Zbiornik 300l i co inżektor czy sprężarka? Inżektor przy mojej pompie to chyba nie szczęśliwe rozwiązanie. Sprężarka wiadomo hałasuje. Widziałem jak jedna z firm zakłada bezszmerowe, ale to chyba jest sprężarka olejowa, taka jak w lodówce itp. W dodatku bez żadnego zabezpieczenia typu filtr olejowy. Może mała sprężarka samochodowa dała by radę? Mam na myśli taką dwu tłokową. Zawsze to można zabudować i wyciszyć. Z zasilaniem u mnie nie było by problemu gdyż mam postawiony UPS do c.o z akumulatorem 100Ah. MTM z tego co piszą tez usuwa siarkowodór, ale w mniejszej ilości niż greensand plus. Liczyłem że może ktoś z forum miał z MTM do czynienia. A co koledzy myślicie o zawartości azotynów? Skąd to się wzięło?

Jeśli chodzi o sprężarkę to musi być bezolejowa bo inaczej złoże będzie zalepione olejem.

Polecam koledze na początek wymienić zbiornik na ocynkowany ale POZIOMY z mojego doświadczenia wiem że lepiej sobie radzi z siarkowodorem.

Myślę, że więcej zależy od rodzaju wprowadzenia wody do zbiornika (np. przez dyszę rozbryzgową) niż od powierzchni kontaktu lustra wody z powietrzem (chociaż oczywiście im większa tym lepsza skuteczność napowietrzania).

Proszę o pomoc w sprawie obliczania dawki podchlorynu sodu w zbiorniku 60 L, który posłuży jako chlorator.

1) Obliczenia robiłam wg wzoru W=DxQ; W -wydajność chloru g/h; D - dawka; Przepływ 4,23 m3/h.

W = 0,5*4,23 = 2,16 g Cl/h

Później podzieliłam ta dawkę przez stężenie podchlorynu jakim chcemy dozować (5%):

2,16/0,05 = 43,2 g NaOCl/h

I na końcu trzeba mnożyć x6,.. i nie wiem dlaczego, z czego to wynika? Z tego, że kupowany podchloryn ma ok 15% stężenie a te 6 to jest wyliczone na podstawie chloru aktywnego w podchlorynie??

43,2*6,..= ok 259 ml/h

2) Następnie potrzebuję wyliczyć ile podchlorynu wlać do zbiornika 60 L i dopełnić go wodą, żeby było 5% stężenie mając do dyspozycji podchloryn 15%?

100 L zbiornik będzie zawierał: 5L podchlorynu i 95 L wody

60 L zbiornik będzie zawierał: 3L podchlorynu i 57 L wody

Nie wiem czy to dobrze rozumiem i czy ma jakieś znaczenie ze mam handlowy 15% robie 5 %???

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

I na końcu trzeba mnożyć x6,.. i nie wiem dlaczego, z czego to wynika?

Może jakiś współczynnik bezpieczeństwa? Chociaż trochę dużo jak na "zapas". Skąd wzięłaś te wzory?

Nie wiem czy to dobrze rozumiem i czy ma jakieś znaczenie ze mam handlowy 15% robie 5 %???

A nie możesz dozować mniejszej ilości bardziej stężonego roztworu? Po co masz go rozcieńczać?

W wielu projektach stosuje się ten wzór do wyliczania dawki, tylko nie rozumiem dlaczego własnie jest tam x6. Jeśli chodzi o stężenie to takie zostały przyjęte wielkości: dawka = 0,5 g/h oraz stężenie podchlorynu 5 %. Podchloryn nie będzie dozowany przez całą dobę tylko w momencie, kiedy będą wytwarzane ścieki.

Witam.

Mam pytanie i prosbe jednocześnie...czy któryś w forumowiczów może mi pomóc i odpowiedziec. Użytkuje wodę ze studni glebinowej (wykopana 3 lata temu) studnia jest na dwa domy. W naszym nowym mieszkamy od roku a od ok 6 miesięcy mamy straszny problem z woda która śmierdzi jakby szambem....masakra nie da sie tego zniesc! W drugim domu nie ma tego problemu, czyli wina nie jest w studni/wodzie. jaki może byc tego powód? jak temu zaradzic? czy ktoś mił podobny problem? dodam jeszcze ze jak czyscimy bojler z wody to tak dzień może dwa jest spokój i mozna sie normalnie umyć ale potem wraca ten smród. jakie filtry zastosowac? Badania były robione w domu gdzie woda nie smierdzi i wyszło sporo przekroczone zelazo i mangan. My z naszych kranów badania nie robilismy....woda z tego samego źródła

Można wymienić anodę magnezową na tytanową. Jest szansa, że zmniejszy to problem. Można również przechlorować instalację ale nie ma gwarancji, że rozwiąże to problem na dłuższy czas. Opcją, która rozwiąże Twój problem jest zamontowanie odżelaziacza z napowietrzeniem wody.

Witam wszystkich. W niedługim czasie zaczynam bój z wodą u siebie. Studnia głębinowa 36m, pompa na głębokości 28m. Wydajność przy tej wysokości to ok.1600l/min, wiem słabiutko ale raczej na większą się nie zdecyduje gdyż pewnym ograniczeniem jest rura PE32 od studni do budynku.Pompy z większa wydajnością mają wyjście 5/4 cala i nie wiem jakby to odbiło się jeżeli zdławiłbym na 1 cal. Zbiornik w tej chwili 100l przeponowy, ale skłonny jestem na posadowienie 300l z napowietrzaniem. Szambo niestety malutkie 6000l-szczelne. Woda w tej chwili przebadana tylko na kolorymetrze bez zawartości manganu. Z tego co udało mi się zmierzyć to:

pH-7,5

Alkaliczność-120

Twardość-250

Zelazo-1mg/l

Chlor-0

Azotany-0

Azotyny-1mg/l

Woda posiada dużo siarkowodoru. Po kilku sekundach już go nie czuć. W ciepłej wodzie tez go nie ma a mam anodą magnezową.Woda z bojlera jest czysta w przeciwieństwie do zimnej która jest lekko żółta. Mam w tej chwili założone dwa filtry 10 calowe 20 i 1mikron ,ale tej mętności nie usuwają

Ilości azotynów jakoś nie mogę pojąć przy azotanach na poziomie 0. Wiem że do celów spożywczych będę musiał zamontować osmozę żeby pozbyć się tego świństwa. Reszta wody to kąpiel, pralka, zmywarka (żona). Zapotrzebowanie na wodę to ok.6000l miesięcznie (wnioskuje po szambie)

Chciałbym postawić stacje do odżelaziania na greensandzie plus lub na MTM. To drugie jest bardziej lekkie i może taka mała wydajność pompy wystarczy?Jaka wielkość kolumny? Najważniejsze to pozbyć się zapachu, mętności i tego żelaza. Do picia tak jak pisałem wyżej mam w planach osmozę RO9 (pompa wspomagająca plus lampa uv)

Okazyjnie udało mi się kupić głowice CLACK WS1EI -czasową ale mogę założyć do niej wodomierz. Co do manganu to na obecną chwilę nie wiem ile go jest. Wodę używam od sierpnia (broń Boże nie piję, anie nie gotuję na niej) żadnych zacieków itp. nie ma.

Jeżeli chodzi o złoże, które można zastosować to raczej odradzał bym stosowanie green sandu. Doświadczenia w naszej firmie nie skłaniają nas do proponowania klientom technologii w green sandzie. Złoże wcale nie jest dużo lżejsze od innych. Jeżeli chodzi o wymagane płukanie to jest praktycznie takie same jak przy mieszance klarsanitu z defemanem czyli przy wydajności filtra rzędu 1m3/h konieczne jest płukanie o sile ponad 2m3/h

Przy greensandzie napowietrzanie nie jest wskazane. Azotyny trzeba zbadać raz jeszcze gdyż nie często zdarza się takie przekroczenie w wodzie.

Z propozycją konkretnego rozwiązanie poczekał bym na zbadanie stężenia manganu. Wydaje się jednak, że zastosowanie technologii z napowietrzaniem to optymalne rozwiązanie.

2000l/min przy tej pompie nie osiągnę. Powiedzmy że wymienił bym ją na IBO 3,5SCM 2/14- 1,1KW-230V ale zdławił bym wyjście z 6/4 na cal. Wysokość tłoczenia przyjmijmy 30m, to tego aspirator. Może ktoś wyliczyć wydajność? Chyba że może taka 3Ti27 230V IBO ? Edytowane przez romariusz1
złe dane

Witam :)

Chciałbym się zapytać czy mogę zamienić regenerację DOWNFLOW na UPFLOW ? głowica CLACK WS1 CL oczywiście zamieniłbym miejscami injektor i zatyczkę. Dlaczego w service manual nie zalecają tego robić?

Pozdrawiam

Mozna to zrobic ale to nie tylko zamiana miejsc injectora i zatyczki. Do tego dochodzi inny rozmiar injectora i inny tlok. A nie zalecają tego ponieważ mimo tych przeróbek nie osiągniesz pełnej szczelności głowicy i w efekcie możesz mieć kilka % mieszania wody.

W wielu projektach stosuje się ten wzór do wyliczania dawki, tylko nie rozumiem dlaczego własnie jest tam x6. Jeśli chodzi o stężenie to takie zostały przyjęte wielkości: dawka = 0,5 g/h oraz stężenie podchlorynu 5 %. Podchloryn nie będzie dozowany przez całą dobę tylko w momencie, kiedy będą wytwarzane ścieki.

Czym będziesz dozować? Piszesz o przyjętej dawce i stężeniu, skąd masz te wartości? Co do przygotowania roztworu to mając podchloryn o stężeniu handlowym np 15% aby uzyskać 5% musisz na kazdy 1l podchl. 15% wlać 2 l wody.

Kupiłem zbiornik Wimest 300l i go doposażam. Nie brałem wodowskazu gdyż uważam że jest zbędny i nie trudno o usterkę. Mam pytanie odnośnie umiejscowienia odpowietrznika. Czy mam go zamontować na górnym wyjściu od wodowskazu? Czytałem że optymalna wysokość to 1/3-1/4 wysokości zbiornika liczona od góry. Czy dobrze rozumuję że gdy poziom wody spadnie poniżej odpowietrznika to pojawi się w nim powietrze które przepuści doprowadzając do spadku ciśnienia w zbiorniku i spowoduje załączenie presostatu? Znaczyło by to że mimo 300l pojemności mamy tylko kilkadziesiąt litrów wody użytkowej (pomiędzy załączeniami pompy). Gdzieś też widziałem odpowietrznik montowany na dolnym przyłączu wodomierza na kilkunastocentymetrowej rurce, czy to aby poprawny montaż czy finezja hydraulika.

Znalazlem podobny temat.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?140623-od%C5%BCelaziacz-i-odpowietrznik-Pomocy

Interesuje mnie post numer 14. Chyba kolega do konca nie mial racji w wypowiedzi.

Edytowane przez romariusz1

Kupiłem zbiornik Wimest 300l i go doposażam. Nie brałem wodowskazu gdyż uważam że jest zbędny i nie trudno o usterkę. Mam pytanie odnośnie umiejscowienia odpowietrznika. Czy mam go zamontować na górnym wyjściu od wodowskazu? Czytałem że optymalna wysokość to 1/3-1/4 wysokości zbiornika liczona od góry. Czy dobrze rozumuję że gdy poziom wody spadnie poniżej odpowietrznika to pojawi się w nim powietrze które przepuści doprowadzając do spadku ciśnienia w zbiorniku i spowoduje załączenie presostatu? Znaczyło by to że mimo 300l pojemności mamy tylko kilkadziesiąt litrów wody użytkowej (pomiędzy załączeniami pompy). Gdzieś też widziałem odpowietrznik montowany na dolnym przyłączu wodomierza na kilkunastocentymetrowej rurce, czy to aby poprawny montaż czy finezja hydraulika.

Znalazlem podobny temat.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?140623-od%C5%BCelaziacz-i-odpowietrznik-Pomocy

Interesuje mnie post numer 14. Chyba kolega do konca nie mial racji w wypowiedzi.

Nigdy nie wyleci Ci 300L wody ze zbiornika 300L. W tym poscie czlowiek pisze bzdure. Jak masz 100L powietrz i 200L wody nie wyleci Ci 200L wody, Wyleci troche az cisnienie spadnie do poziomu zalczenia pompy. W praktyce, uzyskanie 100L wody pomiedzy zalczeniem a wylaczeniem pompy to rzecz trudna. Licz sie raczej z 50, 75 litrami wody.

Dokladne ilosci zaleza od tego ile wstepnie napompujesz zbiornik przed zalaniem i jakie masz cisniania zalaczenia/wylaczenia pompy. Da sie to prosto obliczyc.

Im nizej umiejscisz odpowietrznik, tym wiecej uzyskasz wody w 1 cyklu pracy pompy. Ja u siebie zamontowalem w polowie miedzy gornym a dolnym koncem wodowskazu. Trzba do tego 3 kolanka, trójnik. rurki 1/2".

Ekstremalnie niskie polozenie odpowietrznika ryzykujesz ze Ci poleci powietrze do instalcji oraz dramatycznie skracasz czas przebywania wody w zbiorniku i jego napowietrzania.

2000l/min przy tej pompie nie osiągnę. Powiedzmy że wymienił bym ją na IBO 3,5SCM 2/14- 1,1KW-230V ale zdławił bym wyjście z 6/4 na cal. Wysokość tłoczenia przyjmijmy 30m, to tego aspirator. Może ktoś wyliczyć wydajność? Chyba że może taka 3Ti27 230V IBO ?

Ta druga pompa zdecydowanie nie. Jeżeli chodzi o IBO 3,5SCM 2/14 to będzie działała na styk. Było by bezpieczniej jak była by jeszcze trochę mocniejsza. Chociaż dużo zależy tu dużo od stężenia manganu. Jeżeli jest tylko żelazo można zastosować lżejsze złoże i wtedy płukanie nie musi być też takie mocne.

Najlepiej przeprowadzić pełną analizę fizykochemiczną wody tak aby mieć aktualne wyniki.