wnuczek99 14.01.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam, Dałęm wodę do badania i dziś odebrałem wyniki. Czy ktoś mógłby ocenić jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romariusz1 14.01.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Odebrałem dziś badania wody.Barwa-16Mętność-3pH-7,3Twardość-227Żelazo-1,67Mangan-0,43Azotany-5Azot amonowy-0,2Chlorki-16Przewodność-495Zaproponowano mi mieszankę klarsanit-defeman. Jakaś inna alternatywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dałem wodę do badania i dziś odebrałem wyniki. Czy ktoś mógłby ocenić jak to wygląda? Dużo bakterii - zrób dezynfekcję źródła i ponownie oddaj do badania (na mikrobiologię). Poza tym przekroczone nieznacznie żelazo i mangan - nie powinno to być uciążliwe, ale jakby jednak to jest do usunięcia na prostym odżelaziaczu. Napisz coś więcej o studni, pompie, hydroforze, zużyciu wody, ściekach, itd. żeby mieć kontekst do tych wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnuczek99 14.01.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dom jest w trakcie budowy, nie mieszkamy tam jeszcze. Studia jest na głębokości 10m. Przez ostatnie 3 miesiace nie byla pobierana woda, tylko teraz przed badaniem pompowałem ok 15 minut. Dlatego teraz dałem wodę do badania bo chcę zaplanować miejsce w kotłowni na ewentualna stację uzdatniania. Podejrzewam, że bakterie to wynik tego że ujęcie stało przez 3 miechy. Co do reszty pytania, to hydrofor jest kupiony tylko na czas budowy teraz właśnie potrzebuję kogoś mądrego aby podpowiedział co i jak kupić Dom będzie zamieszkiwało narazie 3 osoby docelowo może 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Płytka ta studnia... może się okazać, że problem z bakteriami będzie powracać... Zaplanowałbym lampę UV, a przed nią filtr ze złożem wielofunkcyjnym. Nie podałeś w wynikach twardości, ale ten filtr by zmiękczył wodę i zatrzymał trochę żelaza i manganu. Do regeneracji potrzebna byłaby sól - masz co zrobić ze ściekami? Płukanie nie musi być mocne więc i pompa nie ma aż takiego znaczenia. Do takiego filtra nie trzeba napowietrzania więc hydrofor nie musiałby być otwarty (duży), ale z drugiej strony jak masz miejsce to nie zaszkodzi.Wadą takiego złoża jest żywotność (ok 5 lat) i cena (wyższa niż złóż jednofunkcyjnych, ale za to rozwiązujesz kilka problemów w jednym filtrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Zaproponowano mi mieszankę klarsanit-defeman. Jakaś inna alternatywa? Każde złoże katalityczne... Pyrolox, Catalox, G1, lub wspomniany Defeman. Biorąc pod uwagę niewielkie ilości Fe i Mn oraz korzystne pH to nawet sam żwir by dał radę z czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnuczek99 15.01.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Witam, Dziękuję za odpowiedź, będzie przydatna pry rozmowach z ewentualnymi wykonawcami Mam jeszcze kilka pytań i informacji 1. Jakiej firmy lampa UV ? 2. Jakiej firmy/model złoże wielofunkcyjne? 3. Ile jest ścieków które muszę odprowadzić? 4. Czy te ścieki mogę odprowadzić do studni chłonnej lub dać sączki po działce? 5. O co chodzi z tym napowietrzaniem i hydroforem? 6. Czy hydrofor można zabudować na zewnątrz w 2-3 kręgach wkopanych razem ze studia? 7. Co musiałbym zrobić po 5 latach skoro taka jest żywotność zaproponowanego rozwiązania? 8. Czy do złoża wielofunkcyjnego musiałbym dokupić jeszcze jakąś stacje uzdatniania? 9. Na jakie koszta mam się szykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 15.01.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 czy woda po płukaniu złoża może być wpuszczona do zbiornika deszczówki i później używana podlewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.01.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 czy woda po płukaniu złoża może być wpuszczona do zbiornika deszczówki i później używana podlewania? To zalezy jakiego złoza. Moze zawierać nadmanganian potasu (silny utleniacz) lub sól. Zadne nie pomoze roslinom. Jesli jest to odzelaziacz tylko plukany woda, to bedzie zawierał spore ilosci żelaza, ktróre brudzi na brązowo. ROslion nie zaszkodzi raczej, ale jak polejesz po jakiejs kostkce, kamyczkach itp to momentalnie zrobia sie brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkruchy 15.01.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Witam,zamierzam zakupić zmiękczacz do wody gdyż nie idzie żyć z tym kamieniem. Mam wodę z wodociągów. To jakieś parametry które udało mi się dostać z wodociągów z ostatniego badania wody w mojej okolicy Barwa-5Mętność-0,39pH-7,2Twardość-450Żelazo-15Mangan-16Azotany-0,025Chlorki-5Przewodność-713 Niby wszystkie parametry w normie ale twardość dobija i trzeba coś z tym zrobić. W domu mieszka 5 osób, są 3 łazienki a miesięczne zużycie wody to około 15m3. Przy domu jest oczyszczalnia. Pytanie czy do oczyszczalni można podawać wodę z płukania zmiękczacza ?? Jak nie to czy można sobie zrobić krąg w ziemi i tam odprowadzać wodę ??Jaki zmiękczacz byście polecili tak do około 2000 zł. Są zmiękczacze za około 1400 zł np: Typ głowicy sterującej - BNTModel głowicy: 1650Zawartość złoża (litr) - 30Rodzaj złoża: wysokowydajna żywica jonowymienna Purolite C100ETyp obudowy - kompaktowaWymiary urządzenia (cm) szer/głęb/wys - 31/64/113Pojemność zbiornika na sól (kg) - 75Rozmiar butli na złoże (cale) - 10x35Średnie zużycie soli na regenerację (kg) - 4,5Ilość wody zużywanej na regenerację - ok. 150 litrówCzas trwania regeneracji - 2 godzinyKontrola regeneracji:- Regeneracja objętościowa - opóźnionaMaksymalna wydajność - do 4,5 m3/h (zależy od twardości wody surowej)Maksymalny przepływ z gwarancją całkowitego uzdatnienia wody - 1,9 m3/hTyp regeneracji - Down flowPrzyłącze - 1" GZ albo droższe około 2200 zł model urządzenia - Clack WS1 EI typ obudowy - kompaktowatyp wyświetlacza - LCD objętość żywicy - 25 litrówobjętość zbiornika na żywicę - 38 litrówrodzaj wypełnienia - żywica jonowymiennatyp żywicy - Purolite C100Etrwałość żywicy - ok. 20 latsterowanie - automatyczne, bezobsługowesystem regeneracji - objętościowo - czasowaczas trwania regeneracji - ok. 2 hpojemność wymiany - 225 °Fxm3wydajność szczytowa - do 2 m3/hwymiary w cm - 31x64x113 (szer./gł./wys.)pojemność zbiornika na solankę - 75 kg. (3 worki soli) Czy któreś z proponowanych powyżej nadają się do tych parametrów które podawałem ?? Takie mi zaproponowali ale nie znam się na tym i nie wiem czy lepiej płacić więcej czy nie. Czy jakieś z nich to chińczyki ?? Czy tak naprawdę te tańsze głowice się tak szybko popsują ?? Czy dopłacać i wymienić żywicę na jakąś lepszą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.01.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) 1. Jakiej firmy lampa UV ? 2. Jakiej firmy/model złoże wielofunkcyjne? 3. Ile jest ścieków które muszę odprowadzić? 4. Czy te ścieki mogę odprowadzić do studni chłonnej lub dać sączki po działce? 5. O co chodzi z tym napowietrzaniem i hydroforem? 6. Czy hydrofor można zabudować na zewnątrz w 2-3 kręgach wkopanych razem ze studia? 7. Co musiałbym zrobić po 5 latach skoro taka jest żywotność zaproponowanego rozwiązania? 8. Czy do złoża wielofunkcyjnego musiałbym dokupić jeszcze jakąś stacje uzdatniania? 9. Na jakie koszta mam się szykować? 1. Firma nie jest aż tak istotna. W Polsce jest w miarę dobra i niedroga firma TMA. Ważne żeby były dostępne żarniki i ich koszt. 2. Złoża wielofunkcyjne są w zasadzie dostępne tylko dwa: Ecomix i AquaMulti. 3. To zależy od wielu czynników, np. wielkości filtra, rodzaju złoża, zużycia wody, itd. Dla filtra wielofunkcyjnego możesz się spodziewać średnio ok 100-200 litrów na regenerację (2-4 razy na miesiąc) 4. To zależy od rodzaju złoża, ale np. ścieki po płukaniu filtra wielofunkcyjnego będą zawierać sporo chlorków więc tak średnio by było je puszczać pod rośliny. 5. Jeśli chcesz zrobić napowietrzanie to hydrofor musi być bezporzeponowy i odpowiednio wyposażony (w odpowietrznik, dyszę rozbryzgową, itp) 6. Wydaje mi się, że można, ale czy będzie to praktyczne to już inna kwestia. 7. Po tym okresie wydajność/skuteczność złoża może być dużo niższa niż pierwotnie, więc możesz wymienić złoże (nie cały filtr). 8. Stacja uzdatniania to ogólne określenie. Może się składać z różnych elementów. W twoim przypadku mogłoby to wyglądać tak: filtr wstępny, filtr ze złożem wielofunkcyjnym i lampa UV. 9. To zależy od wielkości i jakości urządzeń. Zakładając taką średnią wydajność "domową" to koszty mniej więcej mogą wyglądać tak: filtr wstępny - 50-300 PLN filtr ze złożem wielofunkcyjnym - 3000-4000 PLN lampa UV - 1000-1300 PLN Edytowane 16 Stycznia 2016 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.01.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 W domu mieszka 5 osób, są 3 łazienki a miesięczne zużycie wody to około 15m3. Przy domu jest oczyszczalnia. Pytanie czy do oczyszczalni można podawać wodę z płukania zmiękczacza ?? Jak nie to czy można sobie zrobić krąg w ziemi i tam odprowadzać wodę ?? To sporo osób/łazienek więc i zużycie jest spore. Przy takiej twardości masz dwie opcje: - mniejszy zmiękczacz (np. 25 litrów złoża) i częste regeneracje (co ok 3 m3, więc średnio 5 razy w miesiącu) - większy zmiękczacz (np. 40 litrów złoża) i rzadsze regeneracje (co ok 5 m3, więc średnio 3 razy w miesiącu) W obu przypadkach ilość chlorków w ściekach będzie spora, co negatywnie wpływa na działanie oczyszczalni. Tak samo z puszczaniem tego w ziemię - ilość soli będzie duża i będzie się akumulować. Możesz zbierać te ścieki w osobnym zbiorniku i je wywozić (ale to pewnie spory koszt). Możesz też zastosować głowicę z regeneracją przeciwprądową - wtedy zapotrzebowanie na sól jest trochę mniejsze i można próbować puścić te ścieki do oczyszczalni (co nie znaczy, że nie będą one wpływały na jej działanie). Jaki zmiękczacz byście polecili tak do około 2000 zł. W tej cenie znajdziesz raczej małe i chińskie urządzenia. Czy któreś z proponowanych powyżej nadają się do tych parametrów które podawałem ?? Takie mi zaproponowali ale nie znam się na tym i nie wiem czy lepiej płacić więcej czy nie. Czy jakieś z nich to chińczyki ?? Czy tak naprawdę te tańsze głowice się tak szybko popsują ?? Czy dopłacać i wymienić żywicę na jakąś lepszą ?? Ten pierwszy to chińczyk. Ten drugi to taka średnia półka. Jeśli bierzesz pod uwagę regenerację przeciwprądową to żaden z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybafly 18.01.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam, Pewnie jak większość mam duży problem z białymi nalotem na pytkach etc. od wody, które bardzo ciężko domyć. Mam ujęcie wody miejskie ale tylko zimna woda. Mam własny piec grzejący wodę w piwnicy. Zaraz po remoncie miałem założone dwa filtry. Jeden do cząstek stałych a drugi jako wkład zmiękczający. Niestety wkład zmiękczający miał wydajność ok 5l/min co wiązało się z tym, że np. nie mogła działać pralka lub zmywarka jednocześnie, nie mówiąc już o np. puszczeniu wody z kranu. (bardzo niskie ciśnienie). Zresztą teraz też aż takiego szaleństwa nie ma. Nad ciśnieniem też będę musiał popracować. W mieszkaniu są dwie łazienki. Z wody korzysta na ten moment dwoje domowników. Przy okazji dostałem wyniki testu wody z wodociągów miejskich. Twardość ogólna: 1,9mg/lAmoniak 288 mg/lAzotyny <0,10 mg/lAzotany <0,006 mg/lChlorki 8,9 mg/lŻelazo <20Mangan 10,1Chlor wolny <0,02 Mętność <0,20Barwa (pt) 5 mg/lZapach akceptowalnypH 7,6 Z tego co się doczytałem w tym wątku to są to całkiem dobre wyniki. Tylko jak mogę zmiękczyć wodę aby pozbyć się nalotu? Większy filtr, czy stacja do wody? Będę wdzięczny za pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegos 18.01.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam kolegów.Mam problem z doborem złoża do uzdatniacza wody.Moja woda: Mętność 12Barwa poniżej 5Zapach poniżej 1pH 7Twardość 110 dopuszcz.60-500Żelazo 132 200Mangan 380 50Azotyny 0.02 0,50Azotany 2 50Utlenialność poniżej 0,5 5 Studnia wiercona 42 m, pompa wydajność 105 litrów/min, H-101 m, rura do hydroforu PE40, hydrofor bez przepony 300 litrów.Proponowano mi uzdatniacze na Greensandzie ale ja patrze na nie z niechęcią.Mam pytanie do znawców w tym temacie: Czy jest takie złoże co rozprawi się z moją wodą bez tego nadmanganianu potasu ?Nie ukrywam że zależy mi na niskich kosztach eksploatacji./koszt studni plus całkowita wymiana łazienki daje po kieszeni/:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkruchy 18.01.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Jeśli bierzesz pod uwagę regenerację przeciwprądową to żaden z nich. Czy taki model już jest coś więcej wart ? Czy faktycznie ta głowica ma regeneracje przeciwprądową ?? koszt to około 2200 zł więc jeszcze nie jest tak tragicznie model urządzenia - Clack D40 typ sterownika - WS1 CI typ wyświetlacza - LCD typ urządzenia - dwukadłubowe (oddzielny zbiornik solanki) objętość żywicy - 40 litrów objętość zbiornika na żywicę - 60 litrów typ żywicy - Purolite C100E system regeneracji - objętościowa (wolumteryczna) typ regenracji - cykl płukań przeciwprądowo Jest też taki WaterMark 30 ale tam nie mogę doczytać jaką stosują żywicę. Może coś możecie polecić w granicach 2-2,5k dobrego, godnego polecenia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.01.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam kolegów. Mam problem z doborem złoża do uzdatniacza wody. Moja woda: Mętność 12 Barwa poniżej 5 Zapach poniżej 1 pH 7 Twardość 110 dopuszcz.60-500 Żelazo 132 200 Mangan 380 50 Azotyny 0.02 0,50 Azotany 2 50 Utlenialność poniżej 0,5 5 Studnia wiercona 42 m, pompa wydajność 105 litrów/min, H-101 m, rura do hydroforu PE40, hydrofor bez przepony 300 litrów. Proponowano mi uzdatniacze na Greensandzie ale ja patrze na nie z niechęcią. Mam pytanie do znawców w tym temacie: Czy jest takie złoże co rozprawi się z moją wodą bez tego nadmanganianu potasu ? Nie ukrywam że zależy mi na niskich kosztach eksploatacji./koszt studni plus całkowita wymiana łazienki daje po kieszeni/:bash: Ale ta woda jest prawie dobra. Lekko przekroczony mangan ktory przy takim pH powinien byc zupelnie niewidoczny. Szkodliwy tez nie jest w takich ilosciach. Albo odmanganiacz (nieduzy) plukany woda, czyli zloze pyrolox np, albo jakies zloze multi (czyli regenerowane sola) ktore usunie tez twardosc do 0. Nie wiem po co greensand, skoro masz tylko mangan i do tego hydrofor bez przepony, Wydasz pare stów rocznie na nadmanganian a efekt powinien byc taki sam przy pyroloxie. Przy tej ilosci manganu to pewnie nawet w jakies napowietrzanie sie nie trzeba bawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 19.01.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam kolegów. Mam problem z doborem złoża do uzdatniacza wody. Moja woda: Mętność 12 Barwa poniżej 5 Zapach poniżej 1 pH 7 Twardość 110 dopuszcz.60-500 Żelazo 132 200 Mangan 380 50 Azotyny 0.02 0,50 Azotany 2 50 Utlenialność poniżej 0,5 5 Studnia wiercona 42 m, pompa wydajność 105 litrów/min, H-101 m, rura do hydroforu PE40, hydrofor bez przepony 300 litrów. Proponowano mi uzdatniacze na Greensandzie ale ja patrze na nie z niechęcią. Mam pytanie do znawców w tym temacie: Czy jest takie złoże co rozprawi się z moją wodą bez tego nadmanganianu potasu ? Nie ukrywam że zależy mi na niskich kosztach eksploatacji./koszt studni plus całkowita wymiana łazienki daje po kieszeni/:bash: Przy takim pH można teoretycznie dać na jonowymienniku (złoże multifunkcyjne), może nawet większy zmiękczacz to "zje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegos 19.01.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Ale ta woda jest prawie dobra. Lekko przekroczony mangan ktory przy takim pH powinien byc zupelnie niewidoczny. Szkodliwy tez nie jest w takich ilosciach. Albo odmanganiacz (nieduzy) plukany woda, czyli zloze pyrolox np, albo jakies zloze multi (czyli regenerowane sola) ktore usunie tez twardosc do 0. Nie wiem po co greensand, skoro masz tylko mangan i do tego hydrofor bez przepony, Wydasz pare stów rocznie na nadmanganian a efekt powinien byc taki sam przy pyroloxie. Przy tej ilosci manganu to pewnie nawet w jakies napowietrzanie sie nie trzeba bawic. Dzięki za poradę, też mi się zdawało że przy tej ilości manganu złoże Greensand to przesada ale cóż; handlowcy chcą sprzedać towar trudno im się dziwić. Spróbuję za Twoją poradą zastosować odmanganiacz ze złożem płukanym,może Klarsanit plus Defeman ? Napowietrzenie to nie problem - wykonam. Tego manganu nie ma dużo ale jest widoczny w hydroforze podczas czyszczenia .Moja woda niesie taką czerwonawą zawiesinę, dorobiłem spust na samym dole hydroforu i co jakiś czas odbieram. Wygląda jak sok z marchwi. Co ciekawe w płytkiej studni kopanej był ten sam problem, teraz po kilku latach oczekiwania na wodociag i użytkowania tej nieuzdatnionej wody trzeba pruć całą łazienkę. Zabawa przez całą wiosnę. Mam nadzieję że doczekam się czystej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.01.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Zaraz po remoncie miałem założone dwa filtry. Jeden do cząstek stałych a drugi jako wkład zmiękczający. Niestety wkład zmiękczający miał wydajność ok 5l/min co wiązało się z tym, że np. nie mogła działać pralka lub zmywarka jednocześnie, nie mówiąc już o np. puszczeniu wody z kranu. (bardzo niskie ciśnienie). Zresztą teraz też aż takiego szaleństwa nie ma. Nad ciśnieniem też będę musiał popracować. Takie filterki są dobre pod jeden kran, ale nie na cały dom... Przy okazji dostałem wyniki testu wody z wodociągów miejskich. Twardość ogólna: 1,9mg/l Amoniak 288 mg/l Azotyny <0,10 mg/l Azotany <0,006 mg/l Chlorki 8,9 mg/l Żelazo <20 Mangan 10,1 Chlor wolny <0,02 Mętność <0,20 Barwa (pt) 5 mg/l Zapach akceptowalny pH 7,6 Z tego co się doczytałem w tym wątku to są to całkiem dobre wyniki. Tylko jak mogę zmiękczyć wodę aby pozbyć się nalotu? Większy filtr, czy stacja do wody? Sprawdź jednostki bo chyba coś jest nie tak z tymi wynikami. A jak masz wysoką twardość i osady z kamienia to trzeba postawić normalny zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.01.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Czy taki model już jest coś więcej wart ? Czy faktycznie ta głowica ma regeneracje przeciwprądową ?? koszt to około 2200 zł więc jeszcze nie jest tak tragicznie Głowica w wersji CI może być ustawiona do regeneracji przeciwprądowej. Ale przy takiej cenie i 40 litrach złoża to coś tu nie jest w porządku... na papierze wygląda dobrze... ale za tanio. Poza tym jak robi się regenerację przeciwprądową to dobrze by było zastosować dobrą żywicę monosferyczną, a nie standardową. Jest też taki WaterMark 30 ale tam nie mogę doczytać jaką stosują żywicę. Nie doczytasz tego bo to chiński "no name". Może coś możecie polecić w granicach 2-2,5k dobrego, godnego polecenia ?? Flamingo? Ale to chyba nie ten zakres cen... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts