Artur1985 27.01.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Witam wszystkim furomowiczów, użytkowników zmiękczaczy, uzdatniaczy itp, Potrzebuje Państwa pomocy ponieważ już sam nie wiem jakie urządzenie muszę zastosować w domu i nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi w punktach, które zajmują się zmiękczaczami i uzdatniaczami. Mamy studnie kopana na głębokość 12 betonów, woda zaczyna sie na 5- 6 betonie, w tym roku na wiosnę minie 2 lata od jej wykopania. Studnia jest zlokalizowana w obszarze rolniczym, teren wyżynny, a powyżej naszej działki są tereny uprawiane przez rolników (stąd mój amoniak) Hydrofor Aquasystem przeponowy pionowy, wstępny filtr mechaniczny (wkład sznurkowy). Woda jest mało użytkowana ponieważ nie mieszkamy tam, jest to nowy dom. Zdarzało nam sie ze woda śmierdziała ale tylko wtedy gdy była długo zastana w bojlerze, np. nie była zlewana przez kilka miesięcy. Jak woda jest użytkowana w miarę na bieżąco (sprzątanie, podlewanie itp) woda nie śmierdzi w ogołe. Woda przeważnie zawsze ma barwę jasno słomkowej (nie jest ona bardzo żółta). Poniżej autentyczne zdjęcia wody napuszczonej do wanny. Wyniki badan wody: Twardość ogólna: 196 Żelazo 0,25 mg/l, Mangan 0,178 mg/l Jon amonowy: 0,88 mg/l Azot amonowy: 0,68 mg/l pH: 9,3 Z tego co się zorientowałem przekroczenia nie są aż tak wysokie, twardość w normie, jedynie ten mangan i amoniak, a najbardziej martwi mnie ta słomkowa barwa wody. Byłem w paru punktach, które zajmują się dystrybucja zmiękczaczy i uzdatniaczy. W dwóch przypadkach proponowano mi sam zmiękczacz ECOWATER ESM 15 CE+, ERIE SLIMLINE ECO+ 24 i zapewniano ze w 100% złoże zastosowane w nich poradzi sobie z przekroczeniami i tą barwą, zaś w pozostałych konieczność użycia uzdatniacza multifunkcyjnego np. ERIE Oxydizer Pro 28, Ecowater ESM 25 CE ECOMULTI lub inne urządzenia na złożu ECOMIX A lub Crystal Right, które skutecznie wytracają związki żelaza, manganu i amoniaku. Chciałbym aby ktoś z Państwa spojrzał na moje wyniki i pomógł mi w odpowiednim doborze urządzenia, nie koniecznie z tych wymienionych przeze mnie, może są jakieś inne dobre urządzenia. Potrzebuje urządzenia dla standardowej rodziny 4 osobowej. Jedynym problemem jest mały napływ wody w okresie letnim, ponieważ jak Państwo zauważyli w zeszłym roku było bardzo upalne lato i mało opadów, myślę ze z tym problemem boryka się mnóstwo Polaków korzystających ze studni. Dziękuje za zainteresowaniem się moim problemem. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Artur1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 27.01.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Witam, odpowiadając na Twoje pytania: 1. Tak, sam zmiękczacz wystarczy. 2. Nie ma konieczności stosowania odżelaziacza. 3. Fakt. Drogo. Za taką cenę znajdziesz lepszy zmiękczacz. 4. j.w są lepsze jakościowo zmiękczacze. 5. Na Twoim miejscu wybrał bym zbiornik ocynkowany, gdyby w przyszłości parametry wody uległy pogorszeniu. Witam. Dziękuję za cenne uwagi. czy możesz zaproponować jakiś konkretny model zmiękczacza z optymalnym stosunkiem ceny do jakości tak do ok. 2500zł Zbiornik ocynkowany jakiej pojemności -200l wystarczy czy raczej 300l? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.01.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 czy możesz zaproponować jakiś konkretny model zmiękczacza z optymalnym stosunkiem ceny do jakości tak do ok. 2500zł Wodę masz bardzo dobrą, ale azotany są na styk z normą. Co do twardości to jest średnia i dla komfortu możesz ją zmiękczyć. Flamingo jest bardzo dobrym rozwiązaniem, do tego można go kupić w cenie zbliżonej do twojego budżetu. Zbiornik ocynkowany jakiej pojemności -200l wystarczy czy raczej 300l? W tej chwili nie ma to znaczenia bo Twoja woda nie wymaga napowietrzania. Może być tak jak pisał Klarsan - że parametry wody mogą się kiedyś zmienić, ale wcale nie muszą... a czy zmienią się w taką stronę żebyś potrzebował napowietrzania - tego nikt nie przewidzi. Nie zaszkodzi więc mieć jak największy zbiornik już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.01.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Mamy studnie kopana na głębokość 12 betonów, woda zaczyna sie na 5- 6 betonie, w tym roku na wiosnę minie 2 lata od jej wykopania. Studnia jest zlokalizowana w obszarze rolniczym, teren wyżynny, a powyżej naszej działki są tereny uprawiane przez rolników (stąd mój amoniak) To jest główny problem - płytka studnia, a więc parametry wody mogą być bardzo zmienne (choćby zależnie od pory roku czy pogody). Wyniki jakie podałeś mogą być aktualne dziś, ale np. w lecie mogą być zupełnie inne, dlatego dobranie konkretnego filtra jest trudniejsze. Z tych wyników w oczy rzuca się bardzo wysokie pH. Barwa zazwyczaj pochodzi od żelaza (u Ciebie jest go niewiele) lub od organiki/utlenialności (a tego parametru nie podałeś). Ze względu na studnię i lokalizację raczej bym się skłaniał do tego drugiego powodu i zbadałbym też wodę pod kątem mikrobiologii. Usuwanie organiki można wykonać na filtrze węglowym (ale ten znów nie jest zalecany kiedy woda nie jest chlorowana) lub np. na anionitach (w praktyce stosuje się najczęściej mieszanki jonitów typu Ecomix lub AquaMulti, które także zmiękczają wodę). Co do amoniaku to przy tak wysokim pH spora jego część powinna być w formie gazowej, czyli napowietrzanie wody powinno solidnie obniżyć jego poziom. Druga metoda to złoża typu Crystal-Right lub zeolity, ale w obu przypadkach usuwanie amoniaku jest tylko dodatkową funkcją do zmiękczania. Myślę, że optymalnym rozwiązaniem byłoby w Twoim przypadku napowietrzanie wody i filtr wielofunkcyjny ze złożem AquaMulti (ma tą przewagę nad Ecomixem, że ma w składzie także zeolit). Sam zmiękczacz pewnie też w pewnym stopniu poprawi jakość wody, ale jak sobie poradzi tego nie da się przewidzieć. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur1985 27.01.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 qbek17 to mówisz żeby sie nie pchać sie w żadne ECOWETER'Y, Oxydizer'y itp. Czytałem ze ten Oxydizer napowietrza wodę i ma złoże BRIM, które może pracować na pH max 8,5 jak występuję żelazo i mangan - wiec pewnie odpada bo ja mam 9,3 pH. Czy to duże przekroczenie 9,3 a 8,5? Pisałeś o złożu AquaMulti, mało jest w sieci urządzeń pracujących na tym złożu, znalazłem jeden godny uwagi z głowicą objętościową RX63C3. Czy w takiej głowicy można ustawiać co jaki czas tzn co ile m3 może zachodzić proces regeneracji? Chodzi mi o oszczedność wody w okresie letnim. Poniżej podaje link, mógłbyś spojrzeć.http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/aqua-multi/aqua-multi-w-obudowie-kompaktowej-am25.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 27.01.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) To jest główny problem - płytka studnia, a więc parametry wody mogą być bardzo zmienne (choćby zależnie od pory roku czy pogody). Wyniki jakie podałeś mogą być aktualne dziś, ale np. w lecie mogą być zupełnie inne, dlatego dobranie konkretnego filtra jest trudniejsze. Zgadzam się z tobą często tak bywa. Z tych wyników w oczy rzuca się bardzo wysokie pH. Barwa zazwyczaj pochodzi od żelaza (u Ciebie jest go niewiele) lub od organiki/utlenialności (a tego parametru nie podałeś). Ze względu na studnię i lokalizację raczej bym się skłaniał do tego drugiego powodu i zbadałbym też wodę pod kątem mikrobiologii. Barwa może też pochodzić od żelaza koloidalnego. Co do mikrobiologi to raczej konieczne badanie. Usuwanie organiki można wykonać na filtrze węglowym (ale ten znów nie jest zalecany kiedy woda nie jest chlorowana) lub np. na anionitach (w praktyce stosuje się najczęściej mieszanki jonitów typu Ecomix lub AquaMulti, które także zmiękczają wodę). Tylko że max PH dla ECOMIX czy Aquamulti to 9 a u kolegi 9,3. Czy złoże będzie prawidłowo pracowało ? Co do amoniaku to przy tak wysokim pH spora jego część powinna być w formie gazowej, czyli napowietrzanie wody solidnie obniżyć jego poziom. Druga metoda to złoża typu Crystal-Right lub zeolity, ale w obu przypadkach usuwanie amoniaku jest tylko dodatkową funkcją do zmiękczania. Myślę że cr100 było by dobrym rozwiazaniem ale musimy przed doborem znać utlenialność. Myślę, że optymalnym rozwiązaniem byłoby w Twoim przypadku napowietrzanie wody i filtr wielofunkcyjny ze złożem AquaMulti (ma tą przewagę nad Ecomixem, że ma w składzie także zeolit Z tego co mi wiadomo nie zaleca się napowietrzania pod złoża multifunkcyjne Oczywiście Sam zmiękczacz pewnie też w pewnym stopniu poprawi jakość wody, ale jak sobie poradzi tego nie da się przewidzieć. I tu zgadzam się z kolegą w 100 % Edytowane 27 Stycznia 2016 przez aquam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 27.01.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) qbek17 to mówisz żeby sie nie pchać sie w żadne ECOWETER'Y, Oxydizer'y itp. Czytałem ze ten Oxydizer napowietrza wodę i ma złoże BRIM, które może pracować na pH max 8,5 jak występuję żelazo i mangan - wiec pewnie odpada bo ja mam 9,3 pH. Czy to duże przekroczenie 9,3 a 8,5? Duże z samej definicji PH Jeżeli chcesz coś konkretnego to na pewno nie RX to słabej jakości głowica (china). Edytowane 27 Stycznia 2016 przez aquam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.01.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Tylko że max PH dla ECOMIX czy Aquamulti to 9 a u kolegi 9,3. Czy złoże będzie prawidłowo pracowało ? I to jest największa niewiadoma... Jeśli nie złoże mieszane to faktycznie pozostaje tylko CR100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur1985 28.01.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Chciałbym jeszcze zasięgnąć informacji na temat automatycznej głowicy 255 LOGIX 762 lub 760 z mikroprocesorowym sterownikiem objętościowym (które są proponowane najczęściej w połączenie z CR100), czy można w ich ustawieniach zmieniać czasy po ilu m3 wody lub po jakim czasie ma zachodzić proces regeneracji, żeby zachodził jak najrzadziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.01.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Chciałbym jeszcze zasięgnąć informacji na temat automatycznej głowicy 255 LOGIX 762 lub 760 z mikroprocesorowym sterownikiem objętościowym (które są proponowane najczęściej w połączenie z CR100), czy można w ich ustawieniach zmieniać czasy po ilu m3 wody lub po jakim czasie ma zachodzić proces regeneracji, żeby zachodził jak najrzadziej? Jesli gdzies jest napisane, ze glowica ma sterowanie objetosciowe, to mozna zrobic tak jak piszesz, ze regeneracjia bedzie sie odbywala po przefiltrowaniu zadeklarowanej ilosci wody. Taka głowica zawiera wodomierz i wie ile przez nia wody przeleciało. Chyba zas w kazdej glowicy nawet tych mechanicznych mozna ustalic co ile czasu odbywa sie regeneracja. To niejako standardowa funkcja głowic sterujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reddo 28.01.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam i proszę o poradę.Jakie parametry ustawić w zmiękczaczu z głowicą BNT 165 i złożem LEWATIT S1467 o objętości 20 litrów? Woda ma twardość 24 st. dHMam instrukcję, w której parametry podane są dla żywicy standardowej, a LEWATIT S1567 jest żywicą monosferyczną, więc spodziewam się innych wartości parametrów.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.01.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam i proszę o poradę. Jakie parametry ustawić w zmiękczaczu z głowicą BNT 165 i złożem LEWATIT S1467 o objętości 20 litrów? Woda ma twardość 24 st. dH Mam instrukcję, w której parametry podane są dla żywicy standardowej, a LEWATIT S1567 jest żywicą monosferyczną, więc spodziewam się innych wartości parametrów. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Na prawdę ktoś wsypał jeden z najlepszych jonitów do zmiękczacza z chińską głowicą? To co możesz ustawić wynika z pojemności złoża, a nie jego monosferyczności. Jeśli miałbyś dobrą głowicę z regeneracją przeciwprądową to mógłbyś wtedy zmniejszyć dawkę soli, ale tutaj... regeneracja co 2,5-2,8 m3 i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reddo 28.01.2016 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Na prawdę ktoś wsypał jeden z najlepszych jonitów do zmiękczacza z chińską głowicą? Myślałem, że to żywica zmiękcza wodę, a nie głowica To co możesz ustawić wynika z pojemności złoża, a nie jego monosferyczności. Jeśli miałbyś dobrą głowicę z regeneracją przeciwprądową to mógłbyś wtedy zmniejszyć dawkę soli, ale tutaj... regeneracja co 2,5-2,8 m3 i tyle. A czy nie należy zmniejszyć czasów płukania i regeneracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 29.01.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Chciałbym jeszcze zasięgnąć informacji na temat automatycznej głowicy 255 LOGIX 762 lub 760 z mikroprocesorowym sterownikiem objętościowym (które są proponowane najczęściej w połączenie z CR100), czy można w ich ustawieniach zmieniać czasy po ilu m3 wody lub po jakim czasie ma zachodzić proces regeneracji, żeby zachodził jak najrzadziej? Jeżeli myślisz o składaku i chcesz mieć głowicę dobrej jakości i w pełni programowalną to weź CLACK 1CI. A co do zapasu wody pomiędzy regeneracjami to wyliczasz to z pojemności złoża i tyle. W zależności od wielkości butli ustawiasz czasy poszczególnych etapów regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 29.01.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Myślałem, że to żywica zmiękcza wodę, a nie głowica Masz rację że żywica zmiękcza wodę ale za regenerację odpowiedzialna jest głowica. Słusznie kolega ci napisał że przy dobrej przeciwprądowej głowicy można zmniejszyć dawkę soli i czasy płukania. Przy współprądowej regeneracji już nie koniecznie. A czy nie należy zmniejszyć czasów płukania i regeneracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 29.01.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Raczej jeszcze się nie zapchał, 2 tygodnie temu był montowany. Poza tym manometr mam przed filtrem. Jaką funkcję pełni filtr w takim reduktorze - chroni sam reduktor czy raczej chodzi o ochronę całej instalacji? Bo tuż za miejscem gdzie montowany byłby reduktor mam filtr narurowy z wkładem, który wszystko ładnie odfiltrowuje. Nie rozumiem w jaki sposób Czy taki zawór teoretycznie nie wprowadza ryzyka uszkodzenia instalacji w przypadku przegrzania wody i wzrostu ciśnienia przy jednoczesnym niezadziałaniu zaworu bezpieczeństwa? Woda nie będzie mogła cofnąć się do sieci wodociągowej. (?) Czy ewentualnie wchodzi w grę montaż zaworu zwrotnego przed zmiękczaczem, np. bezpośrednio przed regulatorem ciśnienia? A więc : Manometr zazwyczaj montuje się za filtrem wstępnym. Jeżeli filtr nam się nadmiernie zapcha to możemy łatwo to zdiagnozować (przy przepływie wody) Filtr w reduktorze pełni podwójną funkcję. Przede wszystkim chroni sam reduktor przed zabrudzeniem i uszkodzeniem a dodatkowo filtruje wodę na poziomie 90mik (średnio zależy od producenta)od zanieczyszczeń mechanicznych. Jeżeli kupisz reduktor bez filtra to przeczytaj uważnie instrukcję montażu:rolleyes: Każda instalacja powinna być zabezpieczona zaworem zwrotnym ewentualnie zaworem antyskażeniowym (to też zawór zwrotny) waśnie przed cofnięciem się wody np. podczas przegrzania . Prawidłowo zamontowany zasobnik cwu musi mieć sprawny zawór bezpieczeństwa z zaworem zwrotnym bądź oddzielnie zawór bezp i zawór zwrotny i naczynie przeponowe. Aby zawór był sprawny raz na jakiś czas należy go ręcznie otworzyć. Zabezpieczona tak instalacja CWU nie ma prawa się uszkodzić. Brak prawidłowego zabezpieczenia może spowodować (i czasami powoduje) cofnięcie się gorącej wody nawet do zmiękczacza i uszkodzenie go. Piszę o podstawowych zasadach jakimi należy się kierować niestety życie pokazuje jak te proste zasady niekiedy stają się : zawiłe niezrozumiałe i ciężkie do wykonania ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.01.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 A czy nie należy zmniejszyć czasów płukania i regeneracji? Ze względu na monosferyczność żywicy będziesz miał mniejszy spadek ciśnienia na złożu, więc teoretycznie można dać odrobinę krótsze płukanie ale to bardziej zależy od składu Twojej wody niż od typu żywicy. A co do czasów regeneracji - nie należy ich skracać bo np. czas kontaktu wody z solanką powinien być zachowany niezależnie od rodzaju żywicy. Podsumowując - nie skracaj czasów względem standardowej żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoszdg 29.01.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Witam serdecznie, Potrzebuję pomocy szanownych forumowiczów odnośnie doboru odpowiedniego zmiękczacza. Woda miejska o parametrach: Mętność NTU: 0,32 Odczyn pH: 7,6 Przewodność elektryczna S/cm: 618 Twardość ogólna mg/dm 3CaCO3: 329 Twardość ogólna st. niemieckie°dH: 18 Magnez mg/dm: 34 Indeks nadmanganianowy mg/dm3O2: <0,5 Amonowy jon mg/dm3: <0,05 Azotany mg/dm3: 25,8 Azotyny mg/dm3: <0,033 Chlor wolny mg/dm3: <0,06 Chlorki mg/dm3: 17 Fluorki mg/dm3: 0,15 Mangan ogólny mg/dm3: <0,040 Żelazo ogólne mg/dm3: <0,010 Siarczany mg/dm3: 70 Barwa mg/dm3 Pt: <5 Pytanie może zbyt ogólne, ale jaki zmiękczacz dobrać ? co ma się znaleźć w instalacji ? jestem na etapie stanu deweloperskiego i mam w garażu wyprowadzone rurki i miejsce na zmiękczacz. Dom o powierzchni 135m2, póki co 2 osoby, ale częsta ilość gości. Mam budżet max 3.000 zł przy czym wstępnie szacowałem na około 2.000 - 2.500 zł. Starałem się zgłębić ten temat sam, ale w dzisiejszych czasach jest tyle opinii, że ciężko mi się w tym odnaleźć Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.01.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Twardość ogólna st. niemieckie°dH: 18 Pytanie może zbyt ogólne, ale jaki zmiękczacz dobrać ? co ma się znaleźć w instalacji ? ... Mam budżet max 3.000 zł przy czym wstępnie szacowałem na około 2.000 - 2.500 zł. Z takim budżetem spokojnie kupisz dobry sprzęt. Co do doboru to musisz określić jakiś rząd wielkości zużycia wody... W instalacji wypadałoby dać filtr wstępny (może być najprostszy, o dokładności filtracji 20 czy 50 um), a za tym zmiękczacz. To wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoszdg 30.01.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Z takim budżetem spokojnie kupisz dobry sprzęt. Co do doboru to musisz określić jakiś rząd wielkości zużycia wody... W instalacji wypadałoby dać filtr wstępny (może być najprostszy, o dokładności filtracji 20 czy 50 um), a za tym zmiękczacz. To wystarczy. Dziękuję za odpowiedź, co do zużycia wody to dokładnie nie wiem, ale myślałem o takim zmiękczaczu, który jest przewidziany na 4-5 osobową rodzinę. Czy możesz polecić konkretne modele?? Wstępnie myślałem o Cosmo lub BWT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts