aquam 30.01.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedź, co do zużycia wody to dokładnie nie wiem, ale myślałem o takim zmiękczaczu, który jest przewidziany na 4-5 osobową rodzinę. Czy możesz polecić konkretne modele?? Wstępnie myślałem o Cosmo lub BWT. Jeżeli myślałeś o cosmowater Home 22 to świetny wybór idź w tym kierunku. Suchy zbiornik solankowy i przeciwprądowa regeneracja złoża . Jeżeli chodzi o bwt to odpowiednikiem jest np Solter 22 lub aquadial softlife 25. Jednak w tych zmiekczaczach bwt jest mały zbiornik solankowy i mieści sie tylko 25 kg soli i trzeba często dosypywać dodatkowo zmiękczacz posiada czujnik optyczny do określania położenia w jakim znajduje sie dysk głowicy. Jest to dosyć kłopotliwe rozwiazanie jeżeli następują zaniki napięcia ponieważ po każdym zaniku głowica musi sie pozycjonować czyli obraca sie dookoła obrót jest bardzo wolno co powoduje ze przy kilku zanikach pod rząd urządzenie przelewa sie . ze względu ze jest mały zbiornik nie ma w nim zaworu solankowego z zabezpieczeniem przed przelaniem wiec odpływ od zbiornika solanki musi być bezwzględnie podłączony . Jeżeli chodzi o Cosmo masz przede wszystkim dużo miejsca na sól nawet 75 kg wiec sypiesz raz na pare miesięcy. Zamiast czujnika optycznego jest zwykły mikrowylacznik wiec zaniki napięcia nie powoduje konieczności pozycjonowania sie głowicy a w zbiorniku dodatkowo znajduje sie zawór solankowy z zaworem odcinającym w razie awarii tak aby urządzenie sie nie przelało. I Cosmo ma większą pojemność jonowymienną .Tak wiec Cosmo Dobry wybór . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkruchy 30.01.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Jakiś czas temu prosiłem o jakąś poradę odnośnie doboru zmiękczacza. Wybrałem i zakupiłem zmiękczacz z głowicą Clack WS1cl i 40l złoża C100E ( miała być głowica z regeneracją przeciwprądową - jak to sprawdzić czy rzeczywiście to jest tak ustawione ?? ). Zmiękczacz już założyłem i zmiękcza wodę bardzo dobrze. Teraz mam pytanie odnośnie ustawień. Twardość wody 30dH. Firma ustawiła mi go tak:1. Backwash - 10 min2. DN brine - 55min3. Backwash - 10 min4. Rinse - 7 min5. Fill - 6,5 kg6. End Następna pozycja to pojemność jonowymienna. Została przez nich ustawiona na 80m3.Po tych ustawieniach wyświetla mi że regeneracja będzie następowała po 3.2m3. Czy jest to dobre ustawienie ?? Bo jak kupowałem to powiedzieli że wyjdzie 4m3 a jak sprawdziłem w ustawieniach to tak pokazuje jak napisałem powyżej. Czy ktoś ze znających się na tym wszystkim może potwierdzić że jest to dobre ustawienie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.01.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedź, co do zużycia wody to dokładnie nie wiem, ale myślałem o takim zmiękczaczu, który jest przewidziany na 4-5 osobową rodzinę. Czy możesz polecić konkretne modele?? Wstępnie myślałem o Cosmo lub BWT. BWT będzie drogie, a wcale nie lepsze od reszty. Cosmo też będzie działać. Opcje mogą być różne zależnie od modelu. Warty uwagi jest też Flamingo (z głowicą Clack). Ewentualnie możesz rozważyć zamówienie składaka (tzn dobrać sobie komponenty pod swoje wymagania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.01.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Jakiś czas temu prosiłem o jakąś poradę odnośnie doboru zmiękczacza. Wybrałem i zakupiłem zmiękczacz z głowicą Clack WS1cl i 40l złoża C100E ( miała być głowica z regeneracją przeciwprądową - jak to sprawdzić czy rzeczywiście to jest tak ustawione ?? ). Zmiękczacz już założyłem i zmiękcza wodę bardzo dobrze. Teraz mam pytanie odnośnie ustawień. Twardość wody 30dH. Firma ustawiła mi go tak: 1. Backwash - 10 min 2. DN brine - 55min 3. Backwash - 10 min 4. Rinse - 7 min 5. Fill - 6,5 kg 6. End Następna pozycja to pojemność jonowymienna. Została przez nich ustawiona na 80m3. Po tych ustawieniach wyświetla mi że regeneracja będzie następowała po 3.2m3. Czy jest to dobre ustawienie ?? Bo jak kupowałem to powiedzieli że wyjdzie 4m3 a jak sprawdziłem w ustawieniach to tak pokazuje jak napisałem powyżej. Czy ktoś ze znających się na tym wszystkim może potwierdzić że jest to dobre ustawienie ?? To nie jest ustawienie głowicy przeciwprądowej. Ustawienia i wydajność jest rozjechana i nic nie wskazuje na pojemność 40 litrów złoża. W jakim to jest zbiorniku? Bo coś mi wygląda na zestaw 25 litrowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkruchy 30.01.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 To nie jest ustawienie głowicy przeciwprądowej. Ustawienia i wydajność jest rozjechana i nic nie wskazuje na pojemność 40 litrów złoża. W jakim to jest zbiorniku? Bo coś mi wygląda na zestaw 25 litrowy... jest 40 litrów bo sam widziałem był worek 25 l i ponad wiaderko z drugiego worka. Jest to butla taka wolnostojąca 60 l ze 140 cm wysoka ?? ( wysokość podaje na oko ) a ustawienia właśnie mi się w ogóle nie zgadzają z tym co czytam dlatego pytam. A jakie powinno być to ustawienie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 30.01.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Jakiś czas temu prosiłem o jakąś poradę odnośnie doboru zmiękczacza. Wybrałem i zakupiłem zmiękczacz z głowicą Clack WS1cl i 40l złoża C100E ( miała być głowica z regeneracją przeciwprądową - jak to sprawdzić czy rzeczywiście to jest tak ustawione ?? ). Zmiękczacz już założyłem i zmiękcza wodę bardzo dobrze. Teraz mam pytanie odnośnie ustawień. Twardość wody 30dH. Firma ustawiła mi go tak: 1. Backwash - 10 min 2. DN brine - 55min 3. Backwash - 10 min 4. Rinse - 7 min 5. Fill - 6,5 kg 6. End Następna pozycja to pojemność jonowymienna. Została przez nich ustawiona na 80m3. Po tych ustawieniach wyświetla mi że regeneracja będzie następowała po 3.2m3. Czy jest to dobre ustawienie ?? Bo jak kupowałem to powiedzieli że wyjdzie 4m3 a jak sprawdziłem w ustawieniach to tak pokazuje jak napisałem powyżej. Czy ktoś ze znających się na tym wszystkim może potwierdzić że jest to dobre ustawienie ?? Ciekawe jak to ustawili 80/30=2,6 m3 ciekawe jakie masz podmieszanie. wygląda ze zapas wody wpisali z ręki A jaki masz rozmiar butli w calach ? V 1 CI D M - E -......... takie masz oznaczenie głowicy gdzie: V-valve 1- rozmiar 1" CI -5 przycisków D - współprądowa U- przeciwpradowa M - objetościowa E - rodzaj inżektora Tak więc u Ciebie powinna być literka U dodatkowo na górnej obudowie głowicy jest mała naklejka UP. Jeżeli dobrze przepisałeś ustawienia 2 DN Brine świadczy o regeneracji współprądowej regeneracja przeciwprądowa powinno być UP brine. Czasy płukania pojemność i zużycie soli mocno na wyrost i asekuracyjnie. Jeżeli masz 40 litr złoża to: Dawka soli jaką masz przyjętą na litr złoża wynosi 162 gramy (dużo) Przy takiej dawce soli bardzo mała pojemność 80 m3/dh i te płukania ? Jeżeli jest to faktycznie przeciwprądowa regeneracja to 1 UP brine - 60 min 2 BW - 7 min 3 Rinse 4 min 4 Fill (dawka soli 130 gram na litr) 5,2 kg 5 END Pojemność ustawił bym na 110 m3/dh Wtedy masz zapas wody 3,66 m3 jeżeli dokonasz pomieszania to masz więcej. Takie ustawienia wg mnie są optymalne. Możesz też zrobić suchy zbiornik solankowy (polecam) wtedy masz 1 Fill - 5,2 kg 2 Softening 20min 3 UP brine 60 min 4 BW 7 min 5 Rinse 4 min 6 End Nie rozmaka tak sól w zbiorniku wtedy Edytowane 30 Stycznia 2016 przez aquam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.01.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Możesz też zrobić suchy zbiornik solankowy (polecam) wtedy masz 1 Fill - 5,2 kg 2 Softening 20min 3 UP brine 60 min 4 BW 7 min 5 Rinse 4 min 6 End Nie rozmaka tak sól w zbiorniku wtedy Wszystko fajnie tylko etap drugi trochę dłuższy Sól się musi rozpuścić, a to trwa. Optymalnie ze 2-3 godziny (120-180 min). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 30.01.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Wszystko fajnie tylko etap drugi trochę dłuższy Sól się musi rozpuścić, a to trwa. Optymalnie ze 2-3 godziny (120-180 min). Teoretycznie masz rację. Zwróć uwagę jak programowane są np. BWT 20 min na rozpuszczenie soli. Viessmann czy cosmo od razu po napełnianiu jest solankowanie bez przerwy na rozpuszczanie soli. Ale jeżeli damy czas jak piszesz to też będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkruchy 30.01.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedź. W poniedziałek sprawdzę co mam napisane na głowicy ( znajduje się w innym miejscu i nie mam możliwości sprawdzenia ). Ale coś czuje po kościach że będzie tam D skoro w ustawieniach też jest dn. No ale tak to jest jak się wierzy komuś a nie sprawdzi samemu. Zobaczę i dam znać w pn. A jeśli się okaże że mam tam D to znaczy że to nie jest przeciwprądowe tak ?? ( bo muszę wiedzieć czy interweniować u sprzedawcy bo mam napisane w specyfikacji ( typ regeneracji - cykl płukań przeciwprądowo ). I co wtedy jakie w razie co zrobić ustawienia ?? te same czasy co podawaliście wyżej tylko dn zamiast up ?? czy to już jest zupełnie inna bajka ?? Przepraszam za te pytania ale nie znam się na tym a chciałbym aby urządzenie chodziło tak jak powinno. Jeszcze się skontaktuje ze sprzedawcą i zobaczymy co tam usłyszę o ustawieniach i typie głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.01.2016 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Teoretycznie masz rację. Zwróć uwagę jak programowane są np. BWT 20 min na rozpuszczenie soli. Viessmann czy cosmo od razu po napełnianiu jest solankowanie bez przerwy na rozpuszczanie soli. Ale jeżeli damy czas jak piszesz to też będzie dobrze Nie ważne jak zaprogramujesz proces - fizyki nie przeskoczysz Roztwór nie będzie nasycony po 20 minutach kontaktu wody z solą, a jak nie będzie nasycony to dawka soli będzie inna niż zakładana (mniejsza). Można to kompensować ilością solanki, ale to utrudnianie sobie życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.01.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 A jeśli się okaże że mam tam D to znaczy że to nie jest przeciwprądowe tak ?? ( bo muszę wiedzieć czy interweniować u sprzedawcy bo mam napisane w specyfikacji ( typ regeneracji - cykl płukań przeciwprądowo ). I co wtedy jakie w razie co zrobić ustawienia ?? te same czasy co podawaliście wyżej tylko dn zamiast up ?? czy to już jest zupełnie inna bajka ?? Głowica z regeneracją przeciwprądową od standardowej różni się nie tylko programowaniem - jak będziesz rozmawiać ze sprzedawcą to nie daj sobie wmówić, że wystarczy przestawić ustawienia. Nawet po zmianie tłoka i injectora, głowica nie będzie w 100% szczelna na uszczelkach (będzie przepuszczać twardą wodę). Chyba, że chcesz mieć od razu podmieszanie wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoszdg 31.01.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 BWT będzie drogie, a wcale nie lepsze od reszty. Cosmo też będzie działać. Opcje mogą być różne zależnie od modelu. Warty uwagi jest też Flamingo (z głowicą Clack). Ewentualnie możesz rozważyć zamówienie składaka (tzn dobrać sobie komponenty pod swoje wymagania). Dziękuję za informacje, przychylam się do Cosmo22 bo mogę mieć go w dobrej cenie, zastanawiam się czy ma sens Cosmo Hybrid z węglem aktywnym. Kolejne pytanie to jak wykonać instalację ? czy tak jak producent zaleca czyli zawór/zawór do poboru próbek/manometr/filtr wstępny/manometr/zawór/zmiękczacz/zawór/manometr/zawór do poboru próbek/zawór zwrotny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 31.01.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedź. W poniedziałek sprawdzę co mam napisane na głowicy ( znajduje się w innym miejscu i nie mam możliwości sprawdzenia ). Ale coś czuje po kościach że będzie tam D skoro w ustawieniach też jest dn. No ale tak to jest jak się wierzy komuś a nie sprawdzi samemu. Zobaczę i dam znać w pn. A jeśli się okaże że mam tam D to znaczy że to nie jest przeciwprądowe tak ?? ( bo muszę wiedzieć czy interweniować u sprzedawcy bo mam napisane w specyfikacji ( typ regeneracji - cykl płukań przeciwprądowo ). I co wtedy jakie w razie co zrobić ustawienia ?? te same czasy co podawaliście wyżej tylko dn zamiast up ?? czy to już jest zupełnie inna bajka ?? Przepraszam za te pytania ale nie znam się na tym a chciałbym aby urządzenie chodziło tak jak powinno. Jeszcze się skontaktuje ze sprzedawcą i zobaczymy co tam usłyszę o ustawieniach i typie głowicy. Z zaworu dn nie da się zrobić UP ma troszkę inną konstrukcję wewnątrz Natomiast przy programowaniu można wybrać dn lub up ponieważ sterownik obsługuje oba zawory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 31.01.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Dziękuję za informacje, przychylam się do Cosmo22 bo mogę mieć go w dobrej cenie, zastanawiam się czy ma sens Cosmo Hybrid z węglem aktywnym. Kolejne pytanie to jak wykonać instalację ? czy tak jak producent zaleca czyli zawór/zawór do poboru próbek/manometr/filtr wstępny/manometr/zawór/zmiękczacz/zawór/manometr/zawór do poboru próbek/zawór zwrotny ?? W instrukcji jest schemat montażu. jeżeli tak zrobisz to będzie super. Nie używaj kształtek ocynkowanych tylko mosiężnych. Częstym błędem jest stosowanie właśnie kształtek ocynkowanych za filtrem wstępnym. Ocynk zarasta rdzewieje i kawałki rdzy wpadają później do głowicy i mogą ją uszkodzić. Zanim zaczniesz montaż upewnij się jakie masz ciśnienie w sieci czy przypadkiem nie potrzebujesz reduktora ciśnienia wody. Jeżeli ciśnienie masz większe niż 4,5 bar to dobrze pomyśleć o reduktorze najlepiej z filtrem np FK 06 Honeywell . Próg filtracji dla niego wynosi 100mik więc wystarczający dla ochrony zmiękczacza. Wtedy spust z tego filtra można wykorzystać jako zaworek do poboru wody twardej do badania. W reduktor wkręcasz również manometr i całe zasilanie do zmiękczacza masz gotowe. Blisko za zmiękczaczem zamontuj koniecznie zaworek do poboru próbek zawór odcinający i zawór zwrotny (manometr nie koniecznie). Możesz wykorzystać na wyjście coś takiego http://www.sklepy24.pl/sklep/tchsystem_pl/produkt/zawor-antyskazeniowy-skosny-3-4-perfexim/1627 jest to zawór odcinający z zaworem zwrotnym z zaworem do poboru próbek oraz dodatkowo posiada dwa wyjścia 1/4 np na manometr. Jeden zawór załatwia całe wyjście ze zmiękczacza. Zwróć dużą uwagę na prawidłowe podłączenie węża od popłuczyn i węża od przelewu bezp do kanalizacji. Pamiętaj o syfonie ale koniecznie z przerwą powietrzną. http://www.ceneo.pl/28941717 Jeżeli decydujesz się na filtr szklankowy to koniecznie zwróć uwagę na maksymalne ciśnienie pracy tego filtra . Na rynku jest pełno badziewia o słabych parametrach które niekiedy pękają. Przy takim filtrze zasilanie możesz wykonać jak w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.01.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Z zaworu dn nie da się zrobić UP ma troszkę inną konstrukcję wewnątrz Można go przerobić ale jak pisałem - nie będzie już zmiękczał do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.01.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 zastanawiam się czy ma sens Cosmo Hybrid z węglem aktywnym. Moim zdaniem nie ma sensu. Żywotność węgla aktywnego jest dużo mniejsza niż żywotność jonitu, a wymiana złoża to już jakiś koszt. Poza tym masz dobrą wodę i nie poczujesz różnicy dodając węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 31.01.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Moim zdaniem nie ma sensu. Żywotność węgla aktywnego jest dużo mniejsza niż żywotność jonitu, a wymiana złoża to już jakiś koszt. Poza tym masz dobrą wodę i nie poczujesz różnicy dodając węgiel. Zgadzam się z kolegą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza 01.02.2016 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) na początek witam wszystkich bo choć czytam od dawna ten wątek i inne ale zalogowałem się dopiero teraz chciałbym zapytać i prosić o poradę o zmiękczacz wody dla rodziny 5 osobowej, 3 łazienki woda twarda badając testerem było 26 kropel według norm francuskich.jestem z Radomia może coś bliżej domu kupić by mieć serwis Edytowane 15 Lutego 2017 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 01.02.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Jakiś czas temu prosiłem o jakąś poradę odnośnie doboru zmiękczacza. Wybrałem i zakupiłem zmiękczacz z głowicą Clack WS1cl i 40l złoża C100E ( miała być głowica z regeneracją przeciwprądową - jak to sprawdzić czy rzeczywiście to jest tak ustawione ?? ). Zmiękczacz już założyłem i zmiękcza wodę bardzo dobrze. Teraz mam pytanie odnośnie ustawień. Twardość wody 30dH. Firma ustawiła mi go tak: 1. Backwash - 10 min 2. DN brine - 55min 3. Backwash - 10 min 4. Rinse - 7 min 5. Fill - 6,5 kg 6. End Następna pozycja to pojemność jonowymienna. Została przez nich ustawiona na 80m3. Po tych ustawieniach wyświetla mi że regeneracja będzie następowała po 3.2m3. Czy jest to dobre ustawienie ?? Bo jak kupowałem to powiedzieli że wyjdzie 4m3 a jak sprawdziłem w ustawieniach to tak pokazuje jak napisałem powyżej. Czy ktoś ze znających się na tym wszystkim może potwierdzić że jest to dobre ustawienie ?? Woda jest twarda, przy 40 L złoża wychodzi, że pojemności wystarczy na 3,4 m3 więc ustawienie 3,2 jest jak najbardziej dobre. W Clacku Backwash jest w przeciwprądzie i zapewne o to chodziło sprzedawcy. Ustawienia mocno standardowe. Wydają się w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 01.02.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 na początek witam wszystkich bo choć czytam od dawna ten wątek i inne ale zalogowałem się dopiero teraz chciałbym zapytać i prosić o poradę o zmiękczacz wody dla rodziny 5 osobowej, 3 łazienki woda twarda badając testerem było 26 kropel według norm francuskich, polecono mi taki zmiękczacz wody z firmy KW Zmiękczacz WaterMark 30 tam gdzie zakupiłem tester wody. Moja prośba czy taki zmiękczacz jest dobry lub proszę o polecenie lepszego jestem z Radomia może coś bliżej domu kupić by mieć serwis Polecam, na Twoje potrzeby urządzenie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts