qbek17 01.02.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Woda jest twarda, przy 40 L złoża wychodzi, że pojemności wystarczy na 3,4 m3 więc ustawienie 3,2 jest jak najbardziej dobre. Średnio sprawna żywica ma pojemność ok 3 stopni niemieckich z litra... Więc po prostym obliczeniu: 40 litrów * 3 dH*m3 = 120 dH * m3 120 dH * m3 / 30 dH = 4 m3 wychodzi ok 4 m3 pomiędzy regeneracjami. W Clacku Backwash jest w przeciwprądzie i zapewne o to chodziło sprzedawcy. A jest w jakiejkolwiek głowicy Backwash we współprądzie??? Ustawienia mocno standardowe. Wydają się w porządku. Jak dla mnie to wydają się standardowe, ale na pewno nie w porządku. Sprzedawca po prostu olał sprawę, obiecał w opisie wszystko, a dostarczył wersję standardową nawet bez zaglądania w ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 01.02.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Średnio sprawna żywica ma pojemność ok 3 stopni niemieckich z litra... Więc po prostym obliczeniu: 40 litrów * 3 dH*m3 = 120 dH * m3 120 dH * m3 / 30 dH = 4 m3 wychodzi ok 4 m3 pomiędzy regeneracjami. A jest w jakiejkolwiek głowicy Backwash we współprądzie??? Jak dla mnie to wydają się standardowe, ale na pewno nie w porządku. Sprzedawca po prostu olał sprawę, obiecał w opisie wszystko, a dostarczył wersję standardową nawet bez zaglądania w ustawienia. Bardzo dobrze to napisałeś. Co innego obiecali a co innego dostarczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza 01.02.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tak wodę mam z wodociągów i odpływ do kanalizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza 01.02.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Polecam, na Twoje potrzeby urządzenie w sam raz. chemik67 a możesz coś więcej napisać bo stwierdzenie że na moje potrzeby urządzenie w sam raz to mało mi mówi a jak kupuje wolał bym kupić coś dobrego... Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza 01.02.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 WaterMark to chińszczyzna. Twoja twardość nie jest jakaś tragiczna 26 dF= 15dH. Powinien wystarczyć standard z 25-30 litrami złoża. Wodę masz z wodociągu? Ścieki do kanalizacji? Tak woda pochodzi z wodociągów i odpływ do kanalizacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 01.02.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tak woda pochodzi z wodociągów i odpływ do kanalizacji.. Jak napisał qbek17 WaterMark to typowa chińszczyzna. Jeżeli chcesz kupić coś dobrego a ne chcesz przepłacać to Polecam Ci Aquahome N20 Viessmann ewentualne troszkę wydajniejszy Cosmo Water Home 22. Są to wysokiej jakości zmiękczacze amerykańskiej produkcji. A jeżeli chcesz coś extra to polecam zainteresować się urządzeniami ECOWATER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 02.02.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Kto z Was doradzi w wyborze urzadzenia do uzdatniania wody? Moja sytuacja:2 osoby dorosłe + jedno dziecko dom z uzytkowym poddaszem 2 łazienki - jedna goscinna druga uzywana na codzień. W tej drugiej uzywany bedize głownie prysznic. Twardość ogólna 250 mg/l CaCO3pH 7,9Mętność 0,71Barwa <5Przewodność elektryczna 494Jon amonowy <0,06Azotyny <0,04Azotany 7,55Żelazo 123Mangan 16Chlorki 19,45Chlor wolny 0,06 Podobno jest to dośc twarda woda... Co do aparatury pod uywage brałem Aquahome 20 - N z Viessmanna. Czy jest to optymalne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.02.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Podobno jest to dośc twarda woda... Nie jest bardzo twarda - 14 stopni niemieckich to taka średnia/niższa twardość. Co do aparatury pod uywage brałem Aquahome 20 - N z Viessmanna. Czy jest to optymalne rozwiązanie? Żeby powiedzieć czy jest optymalne to trochę za mało informacji podałeś Ale na pewno jest to sprzęt, który będzie działał. Inne też mogą działać, a kosztować mniej (bo nie będą miały naklejki z logiem znanej firmy), lub być bardziej dopasowane do Twoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 02.02.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Kto z Was doradzi w wyborze urzadzenia do uzdatniania wody? Moja sytuacja: 2 osoby dorosłe + jedno dziecko dom z uzytkowym poddaszem 2 łazienki - jedna goscinna druga uzywana na codzień. W tej drugiej uzywany bedize głownie prysznic. Twardość ogólna 250 mg/l CaCO3 pH 7,9 Mętność 0,71 Barwa <5 Przewodność elektryczna 494 Jon amonowy <0,06 Azotyny <0,04 Azotany 7,55 Żelazo 123 Mangan 16 Chlorki 19,45 Chlor wolny 0,06 Podobno jest to dośc twarda woda... Co do aparatury pod uywage brałem Aquahome 20 - N z Viessmanna. Czy jest to optymalne rozwiązanie? Żelazo nie jest przekroczone. Twardość nie jest bardzo wysoka ale może już być uciążliwa. Zwykły zmiękczacz i filtr mechaniczny wystarczy całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 02.02.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Nie jest bardzo twarda - 14 stopni niemieckich to taka średnia/niższa twardość. Żeby powiedzieć czy jest optymalne to trochę za mało informacji podałeś Ale na pewno jest to sprzęt, który będzie działał. Inne też mogą działać, a kosztować mniej (bo nie będą miały naklejki z logiem znanej firmy), lub być bardziej dopasowane do Twoich potrzeb. podałem wszystkie info jakie mam cóz wiecej moge napisac? Jeżeli nie Viessmann to ktory będzie bardzoej pasował? i bardziej odpowiadał moim potrzebom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 02.02.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Żelazo nie jest przekroczone. Twardość nie jest bardzo wysoka ale może już być uciążliwa. Zwykły zmiękczacz i filtr mechaniczny wystarczy całkowicie. a konkretnie to jaki sprzęt mógłbys polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 02.02.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Kto z Was doradzi w wyborze urzadzenia do uzdatniania wody? Moja sytuacja: 2 osoby dorosłe + jedno dziecko dom z uzytkowym poddaszem 2 łazienki - jedna goscinna druga uzywana na codzień. W tej drugiej uzywany bedize głownie prysznic. Twardość ogólna 250 mg/l CaCO3 pH 7,9 Mętność 0,71 Barwa <5 Przewodność elektryczna 494 Jon amonowy <0,06 Azotyny <0,04 Azotany 7,55 Żelazo 123 Mangan 16 Chlorki 19,45 Chlor wolny 0,06 Podobno jest to dośc twarda woda... Co do aparatury pod uywage brałem Aquahome 20 - N z Viessmanna. Czy jest to optymalne rozwiązanie? A jakie masz zużycie wody miesięczne ? Jeżeli myślałeś o zmiękczaczu N20 AQUAHOME to OK. Sprzęt godny polecenia. Zakładam że zużycie miesięczne wody masz na poziomie ok 10do 12m3. Zmiękczacz z dobrym sterowaniem, suchym zbiornikiem solankowym i przede wszystkim przeciwprądową regeneracją. Dużą zaletą tego urządzenia jest to iż posiada proporcjonalną regenerację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.02.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 podałem wszystkie info jakie mam cóz wiecej moge napisac? Zakładam, że to woda wodociągowa? Masz kanalizację czy szambo/POŚ? Ile (mniej więcej) wody zużywasz miesięcznie? Czy masz dużo miejsca na podłączenie zmiękczacza? (ewentualnie jakieś ograniczenia wymiarów)? Budżet? Lubisz sprzęt z bajerami (np.podświetlany na rożne kolory ekran) czy wolisz coś prostego i tańszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Integro.1 02.02.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Zużycie wody jeszcze nie zmierzone, od dziś zacznę pomiar i sprawdzę za tydzień, wtedy podam wartość. Co do wymiaru: 70x50x40 lub 120x60x30. W obu przypadkach będzie trzeba to wieszać na ścianie ale nie spodziewam się filtrów z mocowaniami, raczej zrobię pod niego półkę. Zmierzyłem zużycie wody. Pomiar wyszedł mi 3m3 na 25 dni. Jaki filtr polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.02.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Zmierzyłem zużycie wody. Pomiar wyszedł mi 3m3 na 25 dni. Jaki filtr polecacie? Faktycznie malutko tej wody. Do tego niezbyt wysoka twardość (11 dH). Proponowałbym takiego maluszka w zbiorniku 9x17", z 10 litrami złoża. Regeneracja co 2 tygodnie. Wymiary takiego zestawu w obudowie kompaktowej to: 32 cm (szer.) x 50 cm (głębokość) x 67 cm (wysokość). Jeśli to byłoby za dużo to można dać osobny zbiornik na sól o pojemności 25 litrów i wymiarach: 28,5 cm (średnica) x 44 cm (wysokość) Wymiary samej butli ze złożem i głowicą to: 24 cm (średnica) x 61 cm (wysokość) Weź pod uwagę, że wymiary są zawsze podawane z jakąś tolerancją i nie muszą się zgadzać co do milimetra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 02.02.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Zakładam, że to woda wodociągowa? Masz kanalizację czy szambo/POŚ? Ile (mniej więcej) wody zużywasz miesięcznie? Czy masz dużo miejsca na podłączenie zmiękczacza? (ewentualnie jakieś ograniczenia wymiarów)? Budżet? Lubisz sprzęt z bajerami (np.podświetlany na rożne kolory ekran) czy wolisz coś prostego i tańszego? no więc dom jeszcze nie stoi. Planowany poczatek budowy za kilka tygodni woda jest z miejskiego wodociagu jest kanalizacja miejsca jak na razie jest sporo wygposodarownaie meijsca zalezy od wyboru sprzetu. Aquahome n 20 kosztuje okolo 2.2 K nie sadze by był sens przeznacznia na to cudo wiecej niz 4 k no chyba ze jest sens... nie wiem... nie znam sie.. Jestem zwolennikiem urzadzen prostych w obłsudze... funkcjonalnych. To cos ma działać a nie ładnie wygladać. ile zuzywam wody.... hmm załóżmy wspomniane ok 10do 12m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.02.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 no więc dom jeszcze nie stoi. Planowany poczatek budowy za kilka tygodni woda jest z miejskiego wodociagu jest kanalizacja miejsca jak na razie jest sporo wygposodarownaie meijsca zalezy od wyboru sprzetu. Aquahome n 20 kosztuje okolo 2.2 K nie sadze by był sens przeznacznia na to cudo wiecej niz 4 k no chyba ze jest sens... nie wiem... nie znam sie.. Jestem zwolennikiem urzadzen prostych w obłsudze... funkcjonalnych. To cos ma działać a nie ładnie wygladać. ile zuzywam wody.... hmm załóżmy wspomniane ok 10do 12m3. Przy takich założeniach odpowiedni rozmiar zmiękczacza to 20-25 litrów złoża. Z dodatkowego wyposażenia przydałby się filtr wstępny (najprostszy). Za składaka o podobnej funkcjonalności zapłacisz podobną cenę. Jeśli nie chcesz się zagłębiać w drobiazgi to Aquahome będzie odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Integro.1 02.02.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Faktycznie malutko tej wody. Do tego niezbyt wysoka twardość (11 dH). Proponowałbym takiego maluszka w zbiorniku 9x17", z 10 litrami złoża. Regeneracja co 2 tygodnie. Wymiary takiego zestawu w obudowie kompaktowej to: 32 cm (szer.) x 50 cm (głębokość) x 67 cm (wysokość). Jeśli to byłoby za dużo to można dać osobny zbiornik na sól o pojemności 25 litrów i wymiarach: 28,5 cm (średnica) x 44 cm (wysokość) Wymiary samej butli ze złożem i głowicą to: 24 cm (średnica) x 61 cm (wysokość) Weź pod uwagę, że wymiary są zawsze podawane z jakąś tolerancją i nie muszą się zgadzać co do milimetra... Masz na myśli taki - OCEAN RX 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 03.02.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Masz na myśli taki - OCEAN RX 10 A nie ma naprawdę już nic lepszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.02.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Masz na myśli taki - OCEAN RX 10 Nie wiem dokładnie co to za zestaw.... ale RX sugeruje chińszczyznę. Znalezienie gotowca o takich wymiarach może być trudne. Miałem na myśli raczej złożenie takiego zestawu na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts