Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Moczył oczywiście po usunięciu uszczelnień. Mówił, że wymienia to co się uszkodziło z tej racji, że te uszczelki potrafią pracować 10 lat a potrafią jak u mnie rok a nawet krócej jak coś podejdzie pod uszczelkę.

Zgadza się, z tym że jak już się wymienia to raczej cały komplet uszczelek, a nie pojedyncze.

Za to tłok był w idealnym stanie, bez rys. W skrajnych przypadkach podobno tłok trzeba wyrywać.

Jak był sprawdzany to OK. Nie słyszałem jeszcze o takim ekstremalnym przypadku - jak się wyciągnie tłok razem z całym koszem uszczelnień to ten kosz jest tak skonstruowany, żeby się rozluźnił i wtedy nie ma problemu z wyjęciem tłoka.

Cena jest niezależna od ilości uszczelek.

Tym bardziej należałoby wymienić komplet ;)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prośba o interpretację wyników oraz doradztwo w zakresie doboru stacji uzdatniania.

zapach <1 (akceptowalny)

barwa 10 mg/l Pt

mętność 0,85 NTU

pH 7,4

jon amonowy 0,14 mg/l

żelazo 90 ug/l

przewodność 937 uS/cm

azotyny 0,10 mg/l

twardość ogólna 390 mg/l CaCO3

PRZEKROCZENIA:

mangan 160 ug/l;dopuszczalne 50

azotany 153 mg/l;dopuszczalne 50

Prośba o interpretację wyników oraz doradztwo w zakresie doboru stacji uzdatniania.

zapach <1 (akceptowalny)

barwa 10 mg/l Pt

mętność 0,85 NTU

pH 7,4

jon amonowy 0,14 mg/l

żelazo 90 ug/l

przewodność 937 uS/cm

azotyny 0,10 mg/l

PRZEKROCZENIA:

Lustro wody na jakiej wysokości? Jaki model bądź wydajność pompy? Jaki zbiornik hydroforowy i jaka pojemność? Szacunkowe miesięczne zużycie wody? Czy zapach przeszkadza?

Lustro wody na jakiej wysokości?

studnia głębinowa 20 m, lustro 6 m

Jaki model bądź wydajność pompy?

pompa omnigena wyd 2,4 m3/h

Jaki zbiornik hydroforowy i jaka pojemność?

jeszcze nie kupiony, myślałem 200 l ocynk HV

Szacunkowe miesięczne zużycie wody?

4 osoby

Czy zapach przeszkadza?

w smaku woda nie jest zła.

zapach <1 (akceptowalny)

barwa 10 mg/l Pt

mętność 0,85 NTU

pH 7,4

jon amonowy 0,14 mg/l

żelazo 90 ug/l

przewodność 937 uS/cm

azotyny 0,10 mg/l

PRZEKROCZENIA:

Jakiś filtr multifunkcyjny to i twardosc spadnie, bo jest duza.

zapach <1 (akceptowalny)

barwa 10 mg/l Pt

mętność 0,85 NTU

pH 7,4

jon amonowy 0,14 mg/l

żelazo 90 ug/l

przewodność 937 uS/cm

azotyny 0,10 mg/l

PRZEKROCZENIA:

Lustro wody na jakiej wysokości? Jaki model bądź wydajność pompy? Jaki zbiornik hydroforowy i jaka pojemność? Szacunkowe miesięczne zużycie wody? Czy zapach przeszkadza?

Podwyższoną twardość zredukować można zmiękczaczem wody. Na twoje potrzeby optymalnym rozwiązaniem będzie model PUR 0844 - dwuczęściowy z głowicą Clack CI z mieszaczem. Zmiękczacz delikatnie zbije podwyższony mangan. Na azotyny najlepiej odwrócona osmoza do kuchni. Woda do celów spożywczych będzie wówczas oczyszczona.

W firmach zajmujących się uzdatnianiem wody, a nie w sklepach, które tylko przerzucają towar.

Sory, wiem że męczę bułę, ale nie mogę znaleźć nic w sieci poza gotowymi zestawami. Mogę prosić o wskazanie ,,palcem" konkretnej nazwy sklepu lub adresu www?

Ps. Najlepiej coś z Krakowa, lub z polski ale z dobrymi cenami.

Z góry dzięki

Sory, wiem że męczę bułę, ale nie mogę znaleźć nic w sieci poza gotowymi zestawami. Mogę prosić o wskazanie ,,palcem" konkretnej nazwy sklepu lub adresu www?

W samym Krakowie kojarzę jedną rozsądną firmę... Gold-Rain (nazwa może być myląca) ;)

Edytowane przez qbek17

Na twardość pomoże zmiękczacz, ...może też zmniejszy trochę poziom manganu.

Na azotany są inne złoża (anionity). Ale to będzie drogie rozwiązanie... Jeśli nie musisz uzdatniać wody na cały dom to osmoza pod zlewem wystarczy na wodę pitną.

Co sądzicie o systemach odkamieniania impulsami elektrycznymi? Tak zwane fizyczne uzdatnianie wody. Chodzi o urządzenia typu Vulcan.

Sadzimy to samo co o kilku poprzednich wcieleniach tego wynalazku ;-)

Tak srednio co rok dwa widac reinkarnacje, gdy tu i tam zabronia sprzedawania tego po procesach sadowych o oszustwo.

Byla wersja z magnesami trwałymi, była wersja ktora jakium materiałem z ktorego rurke zrobili czarowała, byly wersje zasilane. Szkoda na to czasu.

Ja Ci moge napisać co sie zaraz po moim poscie stanie. Pojawia sie ze 2 osoby, wlasnie zarejestrowane na forum, ktore przypadkiem zauwyzyly te posty i zarejestrowały zeby sie zaklinać ze od 2 lata uzywaja i kamienia nie widza ;-) Beda cytować ulotki, psy na mnie wieszac ze nie widzialem a krytykuje.

Tak właśnie myślałem, że to "pic na wodę". Wydawało mi się jednak, że te impulsy elektryczne, które kosztują kilka tysięcy złotych to co innego niż magiczne magnetyzery.

Pewnie cos tam innego to jest. Ale co za roznica. Zadne z nich NIE usuwa twardosci, tylko ma modyfikowac zawarty weglan wapnia zeby sie nie odkladał/mniej odkladał.

CO z zalozenia jest niemiezalne.

Zawsze bedzie miałym druczkiem napisane, ze wyzszej temperaturze nei dziala. Czajnik i tam musisz czyscic. Pieca nie ochroni. Co wiecej, jak pochapiesz taka zmodyfikwoana woda kran a woda odparuje to nie ma bata, chocbys tydzien wode "magnetyzował" to osad zostanie.

Edytowane przez Jastrząb

Dziękuję raz jeszcze za rzeczową odpowiedź. Pozostając w temacie kontrowersyjnych urządzeń do poprawy jakości wody mam jeszcze pytanie o jonizatory. Co to jest i czemu tak bardzo to reklamują? Czemu to kosztuje kilka tysięcy złotych? Czy woda zasadowa jest zdrowa?

Rzeczy kosztuja tyle ile ludzie sa gotowi za nie zaplacic. A ze produkcja kosztuje 200PLN. Od czasu do czasu pojawia sie tu jakis jednopostowiec ktory zachwala filtr do wody do picia (czyli taki nastołowy) sprzedawany przez amway;a. W srodku siedzi... filtr weglowy i lampa UV. Wklad weglowy to grosze. Zarnik do lampy to 100PLN. A za ten wynalazek trzeba zapalcic coś ponad 5000PLN a za wklad z weglem i ząrnikiem grubo ponad 1000PLN. Ale dorobiona do tego filozofia, ze filtr weglowy prasowany, wielowarstwowy strututu, z jakimis certyfikatami, ze elektroniczne sterowanie (licznik czasu pracy ktora zapipka gdy wklad trzeba wymienic). A ze kolumna filtracyjna z 50L wegla i lampa UV na cały dom była by tansza to drobiazg. Ale sa tacy co kupia, ba sa tacy ktorym od takiej wody wszelkie dolegliwosci ustapia.

Nigdy sie tematem wody jonizowanej zbytnio nie interesowałem, ale to przynajmniej ma jakies mierzalne podstawy fizyczne. Czy taka woda jest zdrowa to dochtorów trzeba by pytac, ale jak ich znam ilu zapytasz tyle opinii uslyszysz. Jak to zwykle przy cudownych metodach twardych badan naukowych pewnie ciezko znalezc, tylko setki opisów ze ktos tam pił i czuje sie lepiej.

Dobrze, wszystko rozumiem. Zostając w tematach bardzo kontrowersyjnych zapytam jeszcze o system zmiękczania wody bez soli używany w USA

To jest to samo. Tylko cudowne wlasciwosci woda nabiera nie dzieki traktowaniu polem magnetycznym, elektrycznym tylko przeplywajac prze specjalne ceramiczne granulki ktore przekształcaja twardosc w krysztalki ktore sie niczego nie czepiaja, nie osadzaja. Tez z zalozenia nie usuwa twardosci, tylko ja tak cudownie modyfikuje. Ale strasznie drogie 999$. Ktora wersja ktora wystepowała pod postacia rurki z tej ceramiki zrobionej była o połowe tansza!

A co Ty sie tak tej soli boisz?

Mam twardość 220mg. W wodzie dostaje do organizmu z zwiazku z tym sód (mówia ze szkodliwy jest ten sód). Ale jak policzylem 2 kromki chleba z plastrem szynki i plastrem sera żoltego dadza mi taka ilość sodu jak .... wiadro tej wody z zmiekczacza.

Edytowane przez Tomaszs131

zapytam jeszcze o system zmiękczania wody bez soli

Myślę, że kluczowym słowem tutaj jest "zmiękczanie" - to co robi ten wynalazek nie jest tym samym co robią zmiękczacze.

Po angielsku to nie jest "softener" tylko "scale prevention".