sebapulawy 11.02.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 WitamJa by chciał zapytac jak obniżyć twardość wody nie szkodząc oczyszczalni biologicznej. Czy stosowanie soli ma jakis negatywny wpływ na bakterie w oczyszczalni ?A może są inny sposoby na zmniejszenie twradości nie tylko sól? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.02.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Zastosowanie soli powoduje, że w ściekach z regeneracji zmiękczacza jest wysoka zawartość chlorków. Chlorki nie są ulubionym składnikiem bakterii zamieszkujących POŚ. Był na forum kolega, który prowadził badania w dokładnie tej kwestii i według jego informacji po każdej regeneracji zmiękczacza można zauważyć ok 25% spadek wydajności oczyszczalni. Na pewno zależy to od dawki soli i częstotliwości regeneracji. Inne sposoby istnieją, ale w domowych warunkach są niepraktyczne więc odpowiedź brzmi "nie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 11.02.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Czyli albo osad albo częstsze dawkowanie bakterii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.02.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Można dodawać bakterie chociaż one i tak sobie poradzą tylko będzie zakłócenie w pracy oczyszczalni.Poza tym dobrze dobrany zmiękczacz będzie mniej "inwazyjny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 11.02.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Można dodawać bakterie chociaż one i tak sobie poradzą tylko będzie zakłócenie w pracy oczyszczalni. Poza tym dobrze dobrany zmiękczacz będzie mniej "inwazyjny". co masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.02.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 To że jak zmiękczacz nie będzie za mały (częste regeneracje) ani za duży (jednorazowa duża dawka chlorków) to oczyszczalnia będzie mniej obciążona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek_w 15.02.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 WitamProszę o doradzenie doboru zmiękczacza wody na poniższe parametry:- twardość wody wyszła mi z pomiaru 16 stopni niemieckich (podobne wartości podają olsztyńskie wodociągi)- kanalizacja miejska- obecnie średnie zużycie wody w bloku przy 3 osobach to 12,5 metra sześciennego miesięcznie (ale wzrośnie bo zaraz będzie nas czworo i przeprowadzamy się do nowego domu) Czy takie informacje wystarczą?Rozważałem Zmiękczacz WaterMark 30 lub viessmann aquahome 20-n.Czy w dobrym kierunku zmierzam? Proszę o pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.02.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam Proszę o doradzenie doboru zmiękczacza wody na poniższe parametry: - twardość wody wyszła mi z pomiaru 16 stopni niemieckich (podobne wartości podają olsztyńskie wodociągi) - kanalizacja miejska - obecnie średnie zużycie wody w bloku przy 3 osobach to 12,5 metra sześciennego miesięcznie (ale wzrośnie bo zaraz będzie nas czworo i przeprowadzamy się do nowego domu) Zakładając nawet wzrost zużycia wody to spokojnie wystarczy zmiękczacz z 25 litrami złoża. Przed nim daj zwykły, najtańszy filtr mechaniczny (piankowy czy sznurkowy) do ochrony przed większymi zanieczyszczeniami. Rozważałem Zmiękczacz WaterMark 30 lub viessmann aquahome 20-n. Czy w dobrym kierunku zmierzam? Ja bym Ci polecił coś z głowicą Clack i dobrym złożem, ale jak weźmiesz Viessmana to też będzie spoko. WaterMarka bym odradzał - pewnie zadziała, ale to chińszczyzna (no chyba, że chcesz przyoszczędzić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisand 15.02.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Przymierzam się ( jak pies do jeża) do wyboru stacji uzdatniania. Nie mam jeszcze hydroforu tyko sama pompa o wydajności 2,4m3/h. Poczytałem trochę wcześniejsze wpisy stąd i wiem więcej ale ciągle chyba za mało. Nie wiem czy dla mojej wody wystarczy filtr z multifunkcyjnym złożem ( myśle o CR-100) czy coś bardziej skomplikowanego.Poniżej badania wody.Rodzina 4 osobowa. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Bakterie - 0Barwa <2Mętność - 0,95 NTUpH - 7,2Azotany <0,3 mg NO3/dm3Azotyny <0,02 mg NO2/dm3Mangan = 0,251 mg/dm3Żelazo = 2,070 mg/dm3Twardość ogólna = 252 mg CaCO3/dm3Amonowy jon < 0,07 mg NH3/dm3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.02.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Przymierzam się ( jak pies do jeża) do wyboru stacji uzdatniania. Nie mam jeszcze hydroforu tyko sama pompa o wydajności 2,4m3/h. Poczytałem trochę wcześniejsze wpisy stąd i wiem więcej ale ciągle chyba za mało. Nie wiem czy dla mojej wody wystarczy filtr z multifunkcyjnym złożem ( myśle o CR-100) czy coś bardziej skomplikowanego.Poniżej badania wody. Rodzina 4 osobowa. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Bakterie - 0 Barwa <2 Mętność - 0,95 NTU pH - 7,2 Azotany <0,3 mg NO3/dm3 Azotyny <0,02 mg NO2/dm3 Mangan = 0,251 mg/dm3 Żelazo = 2,070 mg/dm3 Twardość ogólna = 252 mg CaCO3/dm3 Amonowy jon < 0,07 mg NH3/dm3 Jeśli chcesz wodę zmiękczyć i usunąć żelazo/mangan to filtr wielofunkcyjny powinien być OK. Kwestia doboru rozmiaru filtra i typu złoża. Co do Crystal Right'a - może być ale nie masz za dużo jonu amonowego więc raczej sugerowałbym CR200 (ma większą pojemność). Ewentualnie złoża jonitowe (do wyboru masz praktycznie dwa: AquaMulti i Ecomix). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 15.02.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 To że jak zmiękczacz nie będzie za mały (częste regeneracje) ani za duży (jednorazowa duża dawka chlorków) to oczyszczalnia będzie mniej obciążona. A jaką stacje bys polecił? dla domu zamieszkanego przez 4 sosby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.02.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 A jaką stacje bys polecił? dla domu zamieszkanego przez 4 sosby? To zależy ile te 4 osoby zużywają wody. Dobrze by było też określić ilość punktów poboru, jakie mogą działać jednocześnie (WC, prysznic, pralka, zmywarka, krany, wanna, itp). Poza tym pytanie jakie parametry ma woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 15.02.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) BARWA mg Pt/l 10MĘTNOŚĆ NTU 0,5 TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 450 ŻELAZO mg Fe/l 0,12 MANGAN mg Mn/l 0,03 AZOTANY mg NO3-/l <5 AZOT AMONOWY mg NH4+/l <0,2 CHLORKI mg Cl-/l 25 PRZEWODNOŚĆ μS/cm 905 PH 7,1 rodzina2+2 Edytowane 15 Lutego 2016 przez sebapulawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 15.02.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam, chciałbym się zapytać czy przed montażem nowej części "Spacer Stack Assembly- V3005" należy posmarować wszystkie ( czarne i białe oringi) jakimś smarem np. silikonowym ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 15.02.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam, u mnie jest to samo jedna uszczelka wewnętrzna, silikonowa jest zniszczona niestety, czy można gdzieś kupić taką uszczelkę, wolałbym jedną bo nie wiem czy nie muszę wymienić całego "Spacer Stack Assembly- V3005 " Pozdrawiam. Tak przy okazji, tutaj masz uszczelki, części i owy magiczny klucz : http://www.softenerparts.com/Clack_WS1_Valve_Parts_s/45.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 15.02.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Przy okazji, jak rozumieć Renegenerate i fill z instrukcji filtra: C1 - to płukanie wsteczne C2 ?? C3 - jak rozumiem to znów płukanie wsteczne C4 - to przepływ wody, w normalnym kierunku ? C5 ?? Kolumna filtracyjna jest f. Clack (z 3 przyciskami), nie mam zmiękczacza, tylko filtr zatrzymujący m.in żelazo. Wg instrukcji programu P0-P5 są dla zmiękczaczy ale P6 jest dla regenerative filter ? P7-P9 dla backwashing filter - czyli mam ustawić jeden z tych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.02.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Przy okazji, jak rozumieć Renegenerate i fill z instrukcji filtra: [ATTACH=CONFIG]346845[/ATTACH] C1 - to płukanie wsteczne C2 ?? C3 - jak rozumiem to znów płukanie wsteczne C4 - to przepływ wody, w normalnym kierunku ? C5 ?? Kolumna filtracyjna jest f. Clack (z 3 przyciskami), nie mam zmiękczacza, tylko filtr zatrzymujący m.in żelazo. Wg instrukcji programu P0-P5 są dla zmiękczaczy ale P6 jest dla regenerative filter ? P7-P9 dla backwashing filter - czyli mam ustawić jeden z tych ? C1 - plukanie zeby sie pozbyc brudu z filtra C2 - regeneracja , sola, nadmanganianem potasu (niektore odzelaiaziacze), generalnie bardzo wolny przeplyw solanki, roztworu KMnO4 C3 - kolejne plukanie wsteczne, zeby sie pozbyc regeratu z filtra C4 - to dosyc szybki przeplyw w kierunku filtracji, zeby ulozyc złoże C5 - napelenie zbiornika regeneratu woda, zeby przygotowac roztwor na next time. CZylil jak masz odzelaziacz tylko plukany woda, bez regeneracji to CIe interesuja progarmu P7- P9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 15.02.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Tak przy okazji, tutaj masz uszczelki, części i owy magiczny klucz : http://www.softenerparts.com/Clack_WS1_Valve_Parts_s/45.htm Dzięki ale ten sklep znam już od dłuższego czasu, robiłem już tam zakupy z tym że za większe części niż oringi liczą sobie dość dużo za wysyłkę, znam tańszy sklep w USA, po za tym i tak tych białych uszczelek nie ma w sprzedaży tylko cały ten mechanizm. Pozdrawiam Edytowane 15 Lutego 2016 przez scarFace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.02.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 450 Przy takiej twardości to na pewno nie będzie mały filtr... myślę, że zakładając jakieś średnie wydajności to przynajmniej 40-50 litrów złoża by się przydało. Przy takiej ilości to już warto zainwestować w dobrą głowicę z regeneracją przeciwprądową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.02.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam, chciałbym się zapytać czy przed montażem nowej części "Spacer Stack Assembly- V3005" należy posmarować wszystkie ( czarne i białe oringi) jakimś smarem np. silikonowym ? Pozdrawiam Czarne oringi - tak. Białe oringi - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts