Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastosowanie soli powoduje, że w ściekach z regeneracji zmiękczacza jest wysoka zawartość chlorków. Chlorki nie są ulubionym składnikiem bakterii zamieszkujących POŚ. Był na forum kolega, który prowadził badania w dokładnie tej kwestii i według jego informacji po każdej regeneracji zmiękczacza można zauważyć ok 25% spadek wydajności oczyszczalni. Na pewno zależy to od dawki soli i częstotliwości regeneracji.

Inne sposoby istnieją, ale w domowych warunkach są niepraktyczne więc odpowiedź brzmi "nie".

Witam

Proszę o doradzenie doboru zmiękczacza wody na poniższe parametry:

- twardość wody wyszła mi z pomiaru 16 stopni niemieckich (podobne wartości podają olsztyńskie wodociągi)

- kanalizacja miejska

- obecnie średnie zużycie wody w bloku przy 3 osobach to 12,5 metra sześciennego miesięcznie (ale wzrośnie bo zaraz będzie nas czworo i przeprowadzamy się do nowego domu)

Czy takie informacje wystarczą?

Rozważałem Zmiękczacz WaterMark 30 lub viessmann aquahome 20-n.

Czy w dobrym kierunku zmierzam?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Witam

Proszę o doradzenie doboru zmiękczacza wody na poniższe parametry:

- twardość wody wyszła mi z pomiaru 16 stopni niemieckich (podobne wartości podają olsztyńskie wodociągi)

- kanalizacja miejska

- obecnie średnie zużycie wody w bloku przy 3 osobach to 12,5 metra sześciennego miesięcznie (ale wzrośnie bo zaraz będzie nas czworo i przeprowadzamy się do nowego domu)

Zakładając nawet wzrost zużycia wody to spokojnie wystarczy zmiękczacz z 25 litrami złoża.

Przed nim daj zwykły, najtańszy filtr mechaniczny (piankowy czy sznurkowy) do ochrony przed większymi zanieczyszczeniami.

Rozważałem Zmiękczacz WaterMark 30 lub viessmann aquahome 20-n.

Czy w dobrym kierunku zmierzam?

Ja bym Ci polecił coś z głowicą Clack i dobrym złożem, ale jak weźmiesz Viessmana to też będzie spoko. WaterMarka bym odradzał - pewnie zadziała, ale to chińszczyzna (no chyba, że chcesz przyoszczędzić).

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy. Przymierzam się ( jak pies do jeża) do wyboru stacji uzdatniania. Nie mam jeszcze hydroforu tyko sama pompa o wydajności 2,4m3/h. Poczytałem trochę wcześniejsze wpisy stąd i wiem więcej ale ciągle chyba za mało. Nie wiem czy dla mojej wody wystarczy filtr z multifunkcyjnym złożem ( myśle o CR-100) czy coś bardziej skomplikowanego.Poniżej badania wody.

Rodzina 4 osobowa. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Bakterie - 0

Barwa <2

Mętność - 0,95 NTU

pH - 7,2

Azotany <0,3 mg NO3/dm3

Azotyny <0,02 mg NO2/dm3

Mangan = 0,251 mg/dm3

Żelazo = 2,070 mg/dm3

Twardość ogólna = 252 mg CaCO3/dm3

Amonowy jon < 0,07 mg NH3/dm3

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy. Przymierzam się ( jak pies do jeża) do wyboru stacji uzdatniania. Nie mam jeszcze hydroforu tyko sama pompa o wydajności 2,4m3/h. Poczytałem trochę wcześniejsze wpisy stąd i wiem więcej ale ciągle chyba za mało. Nie wiem czy dla mojej wody wystarczy filtr z multifunkcyjnym złożem ( myśle o CR-100) czy coś bardziej skomplikowanego.Poniżej badania wody.

Rodzina 4 osobowa. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Bakterie - 0

Barwa <2

Mętność - 0,95 NTU

pH - 7,2

Azotany <0,3 mg NO3/dm3

Azotyny <0,02 mg NO2/dm3

Mangan = 0,251 mg/dm3

Żelazo = 2,070 mg/dm3

Twardość ogólna = 252 mg CaCO3/dm3

Amonowy jon < 0,07 mg NH3/dm3

Jeśli chcesz wodę zmiękczyć i usunąć żelazo/mangan to filtr wielofunkcyjny powinien być OK. Kwestia doboru rozmiaru filtra i typu złoża. Co do Crystal Right'a - może być ale nie masz za dużo jonu amonowego więc raczej sugerowałbym CR200 (ma większą pojemność).

Ewentualnie złoża jonitowe (do wyboru masz praktycznie dwa: AquaMulti i Ecomix).

A jaką stacje bys polecił? dla domu zamieszkanego przez 4 sosby?

To zależy ile te 4 osoby zużywają wody. Dobrze by było też określić ilość punktów poboru, jakie mogą działać jednocześnie (WC, prysznic, pralka, zmywarka, krany, wanna, itp).

Poza tym pytanie jakie parametry ma woda.

Witam, u mnie jest to samo :) jedna uszczelka wewnętrzna, silikonowa jest zniszczona niestety, czy można gdzieś kupić taką uszczelkę, wolałbym jedną bo nie wiem czy nie muszę wymienić całego "Spacer Stack Assembly- V3005 "

Pozdrawiam.

Tak przy okazji, tutaj masz uszczelki, części i owy magiczny klucz :):

http://www.softenerparts.com/Clack_WS1_Valve_Parts_s/45.htm

Przy okazji, jak rozumieć Renegenerate i fill z instrukcji filtra:

Bez tytułu.jpg

C1 - to płukanie wsteczne

C2 ??

C3 - jak rozumiem to znów płukanie wsteczne

C4 - to przepływ wody, w normalnym kierunku ?

C5 ??

Kolumna filtracyjna jest f. Clack (z 3 przyciskami), nie mam zmiękczacza, tylko filtr zatrzymujący m.in żelazo.

Wg instrukcji programu P0-P5 są dla zmiękczaczy ale P6 jest dla regenerative filter ? P7-P9 dla backwashing filter - czyli mam ustawić jeden z tych ?

Przy okazji, jak rozumieć Renegenerate i fill z instrukcji filtra:

[ATTACH=CONFIG]346845[/ATTACH]

C1 - to płukanie wsteczne

C2 ??

C3 - jak rozumiem to znów płukanie wsteczne

C4 - to przepływ wody, w normalnym kierunku ?

C5 ??

Kolumna filtracyjna jest f. Clack (z 3 przyciskami), nie mam zmiękczacza, tylko filtr zatrzymujący m.in żelazo.

Wg instrukcji programu P0-P5 są dla zmiękczaczy ale P6 jest dla regenerative filter ? P7-P9 dla backwashing filter - czyli mam ustawić jeden z tych ?

C1 - plukanie zeby sie pozbyc brudu z filtra

C2 - regeneracja , sola, nadmanganianem potasu (niektore odzelaiaziacze), generalnie bardzo wolny przeplyw solanki, roztworu KMnO4

C3 - kolejne plukanie wsteczne, zeby sie pozbyc regeratu z filtra

C4 - to dosyc szybki przeplyw w kierunku filtracji, zeby ulozyc złoże

C5 - napelenie zbiornika regeneratu woda, zeby przygotowac roztwor na next time.

CZylil jak masz odzelaziacz tylko plukany woda, bez regeneracji to CIe interesuja progarmu P7-

P9

Tak przy okazji, tutaj masz uszczelki, części i owy magiczny klucz :):

http://www.softenerparts.com/Clack_WS1_Valve_Parts_s/45.htm

Dzięki ale ten sklep znam już od dłuższego czasu, robiłem już tam zakupy z tym że za większe części niż oringi liczą sobie dość dużo za wysyłkę, znam tańszy sklep w USA, po za tym i tak tych białych uszczelek nie ma w sprzedaży tylko cały ten mechanizm.

Pozdrawiam

Edytowane przez scarFace

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 450

Przy takiej twardości to na pewno nie będzie mały filtr... myślę, że zakładając jakieś średnie wydajności to przynajmniej 40-50 litrów złoża by się przydało. Przy takiej ilości to już warto zainwestować w dobrą głowicę z regeneracją przeciwprądową.

Witam, chciałbym się zapytać czy przed montażem nowej części "Spacer Stack Assembly- V3005" należy posmarować wszystkie ( czarne i białe oringi) jakimś smarem np. silikonowym ?

Pozdrawiam

Czarne oringi - tak. Białe oringi - nie.