Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Dzięki ale ten sklep znam już od dłuższego czasu, robiłem już tam zakupy z tym że za większe części niż oringi liczą sobie dość dużo za wysyłkę, znam tańszy sklep w USA, po za tym i tak tych białych uszczelek nie ma w sprzedaży tylko cały ten mechanizm.

Pozdrawiam

Poważnie zamawiasz (zamawiacie) części aż w stanach? :)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

C1 - plukanie zeby sie pozbyc brudu z filtra

C2 - regeneracja , sola, nadmanganianem potasu (niektore odzelaiaziacze), generalnie bardzo wolny przeplyw solanki, roztworu KMnO4

C3 - kolejne plukanie wsteczne, zeby sie pozbyc regeratu z filtra

C4 - to dosyc szybki przeplyw w kierunku filtracji, zeby ulozyc złoże

C5 - napelenie zbiornika regeneratu woda, zeby przygotowac roztwor na next time.

CZylil jak masz odzelaziacz tylko plukany woda, bez regeneracji to CIe interesuja progarmu P7-

P9

Dzięki. Wszystko stało się jasne. :yes:

Dzięki ale ten sklep znam już od dłuższego czasu, robiłem już tam zakupy z tym że za większe części niż oringi liczą sobie dość dużo za wysyłkę, znam tańszy sklep w USA, po za tym i tak tych białych uszczelek nie ma w sprzedaży tylko cały ten mechanizm.

Pozdrawiam

Tam na schemacie trochę nie jasno są zaznaczone oringi, są jakby przedni i tylne, ale nie ma tych na bębnie. Jest tylko obok narysowany oring z numerem, ale nie wiem od czego on jest, myślałem że właśnie od tego bębna. W sumie to trochę dziwne jakby ich nie było można osobno kupic.

Przy takiej twardości to na pewno nie będzie mały filtr... myślę, że zakładając jakieś średnie wydajności to przynajmniej 40-50 litrów złoża by się przydało. Przy takiej ilości to już warto zainwestować w dobrą głowicę z regeneracją przeciwprądową.

A co byś polecił?

Proponowano mi Watermarka 30 ?

... Jest tylko obok narysowany oring z numerem, ale nie wiem od czego on jest, myślałem że właśnie od tego bębna. W sumie to trochę dziwne jakby ich nie było można osobno kupic.

Producent (Clack) nie podaje numerów części do tych oringów - dlatego dziwiłem się, że ktoś je sprzedaje osobno.

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy. Przymierzam się ( jak pies do jeża) do wyboru stacji uzdatniania. Nie mam jeszcze hydroforu tyko sama pompa o wydajności 2,4m3/h. Poczytałem trochę wcześniejsze wpisy stąd i wiem więcej ale ciągle chyba za mało. Nie wiem czy dla mojej wody wystarczy filtr z multifunkcyjnym złożem ( myśle o CR-100) czy coś bardziej skomplikowanego.Poniżej badania wody.

Rodzina 4 osobowa. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Bakterie - 0

Barwa <2

Mętność - 0,95 NTU

pH - 7,2

Azotany <0,3 mg NO3/dm3

Azotyny <0,02 mg NO2/dm3

Mangan = 0,251 mg/dm3

Żelazo = 2,070 mg/dm3

Twardość ogólna = 252 mg CaCO3/dm3

Amonowy jon < 0,07 mg NH3/dm3

Przy takiej wodzie nie powinno być problemu ze stacją na CR-100.

Tak, o wiele taniej niż w Polsce :yes: a z racji tego że mam tam znajomych to wysyłka do PL okazjonalnie za darmo .

Pozdrawiam.

Na tej wspomnianej stronie wcale nie jest taniej niż w choćby w Alamo... A te ceny z ich cennika powinny być zbliżone do finalnych bo dystrybutorzy mają spore rabaty...

Na tej wspomnianej stronie wcale nie jest taniej niż w choćby w Alamo... A te ceny z ich cennika powinny być zbliżone do finalnych bo dystrybutorzy mają spore rabaty...

Być może, nie znam cen z Alamo, ale jak ktoś tu pisał tylko za komplet uszczelek 100zł . ja za cały mechanizm plus dwa tłoki ten duży i mały zapłaciłem 200zł .

pozdrawiam

Akurat tłoki są tanie :) Według cennika Alamo za taki zestaw (uszczelki+2 tłoki) masz 56 USD. Ale to cena z cennika, od której na pewno byłby rabat...

Jak dodasz do tego przesyłkę, czas oczekiwania to nie wiem czy wyjdzie drożej :) A jakbyś zapytał na forum to na pewno by się znalazł ktoś kto Ci to zorganizuje nawet taniej :)

Akurat tłoki są tanie :) Według cennika Alamo za taki zestaw (uszczelki+2 tłoki) masz 56 USD. Ale to cena z cennika, od której na pewno byłby rabat...

Jak dodasz do tego przesyłkę, czas oczekiwania to nie wiem czy wyjdzie drożej :) A jakbyś zapytał na forum to na pewno by się znalazł ktoś kto Ci to zorganizuje nawet taniej :)

Dasz jakiegoś linka ?

Jaka jest więc metoda na zkup tych białych oringów ? Czy one są sprzedawane razem z tym tłokiem ?

Dasz jakiegoś linka ?

Jaka jest więc metoda na zkup tych białych oringów ? Czy one są sprzedawane razem z tym tłokiem ?

Jak już kolega "qbek17" pisał wcześniej nie kupisz, tylko jeżeli serwisant ma na zbyciu po wymianie, możesz kupić tylko cały ten nowy mechanizm "drabinka" (Spacer Stack Assembly- V3005) razem z wszystkimi oringami, białymi i czarnymi.

Edytowane przez scarFace

Zakładając nawet wzrost zużycia wody to spokojnie wystarczy zmiękczacz z 25 litrami złoża.

Przed nim daj zwykły, najtańszy filtr mechaniczny (piankowy czy sznurkowy) do ochrony przed większymi zanieczyszczeniami.

Ja bym Ci polecił coś z głowicą Clack i dobrym złożem, ale jak weźmiesz Viessmana to też będzie spoko. WaterMarka bym odradzał - pewnie zadziała, ale to chińszczyzna (no chyba, że chcesz przyoszczędzić).

Dziękuję za odpowiedź.

Sprawdziłem olsztyński rynek i w 2 firmach zaproponowano mi następujące urządzenia:

1. IQ soft 18

2. Ecowater ESM 15 CE+

Oba oscylują w cenie ok 3200-3500

Możesz również zaproponować coś konkretnego? Cały zestaw z głowicą o jakiej wspomniałeś. Filtr na wejściu już mam.

Edycja:

Zadzwoniłem do jeszcze jednej firmy i dostałem ofertę na Clack D40 - dwukadłubowe urządzenie ze sterownikiem WS1 EI w cenie 2200 zł. Cena przyzwoita ale czy urządzenie godne wyboru?

pozdrawiam

Edytowane przez przemek_w

1. IQ soft 18

2. Ecowater ESM 15 CE+

Oba są malutkie (18 i 15 litrów złoża), ale pewnie by wystarczyły. Tylko ta cena....

Zadzwoniłem do jeszcze jednej firmy i dostałem ofertę na Clack D40 - dwukadłubowe urządzenie ze sterownikiem WS1 EI w cenie 2200 zł. Cena przyzwoita ale czy urządzenie godne wyboru?

A to znów urządzenie z 40 litrami złoża... moim zdaniem zbyt duże na Twoje potrzeby. Do tego cena podejrzanie niska.

Oba są malutkie (18 i 15 litrów złoża), ale pewnie by wystarczyły. Tylko ta cena....

A to znów urządzenie z 40 litrami złoża... moim zdaniem zbyt duże na Twoje potrzeby. Do tego cena podejrzanie niska.

Zestaw z Clackem jest z tej firmy:

http://www.clack.pl/index.php?p=1_14_Clack-EI-D40

Są też mniejsze 30 i 25, ale różnica w cenie jest niewielka więc może mieć jakiś zapas?

Czy uważasz, że skoro cena za niska to mogli użyć do stworzenia tego zestawu elementów słabej jakości? Ile wg Ciebie powinien kosztować taki zestaw?

Są też mniejsze 30 i 25, ale różnica w cenie jest niewielka więc może mieć jakiś zapas?

Zapas w Twoim przypadku to 25 litrów. Jak weźmiesz więcej to nie będziesz wykorzystywał całej pojemności, a woda i sól na regenerację będą schodzić.

Czy uważasz, że skoro cena za niska to mogli użyć do stworzenia tego zestawu elementów słabej jakości? Ile wg Ciebie powinien kosztować taki zestaw?

Z tego co kojarzę tą firmę to nie miałem o nich dobrego zdania - ale to tylko moja osobista opinia. Skoro za 40-litrowy zestaw biorą 2200 PLN, gdzie inne firmy na podobnych komponentach biorą ok 3000 PLN to nie wierzę, że aż taka różnica jest na samej marży.

Dziękuję za odpowiedź.

Sprawdziłem olsztyński rynek i w 2 firmach zaproponowano mi następujące urządzenia:

1. IQ soft 18

2. Ecowater ESM 15 CE+

Możesz również zaproponować coś konkretnego? Cały zestaw z głowicą o jakiej wspomniałeś. Filtr na wejściu już mam.

Edycja:

pozdrawiam

Witam. Myślę iż powinieneś przeanalizować ECOWATER ESM 15 CE+. Jeżeli jesteś gotów wydać takie pieniądze to naprawdę watro. Wysokiej Jakości zmiękczacz z dość zaawansowanym sterowaniem. Opinia z doświadczenia.