qbek17 15.02.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Dzięki ale ten sklep znam już od dłuższego czasu, robiłem już tam zakupy z tym że za większe części niż oringi liczą sobie dość dużo za wysyłkę, znam tańszy sklep w USA, po za tym i tak tych białych uszczelek nie ma w sprzedaży tylko cały ten mechanizm. Pozdrawiam Poważnie zamawiasz (zamawiacie) części aż w stanach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 15.02.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 C1 - plukanie zeby sie pozbyc brudu z filtra C2 - regeneracja , sola, nadmanganianem potasu (niektore odzelaiaziacze), generalnie bardzo wolny przeplyw solanki, roztworu KMnO4 C3 - kolejne plukanie wsteczne, zeby sie pozbyc regeratu z filtra C4 - to dosyc szybki przeplyw w kierunku filtracji, zeby ulozyc złoże C5 - napelenie zbiornika regeneratu woda, zeby przygotowac roztwor na next time. CZylil jak masz odzelaziacz tylko plukany woda, bez regeneracji to CIe interesuja progarmu P7- P9 Dzięki. Wszystko stało się jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 15.02.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Dzięki ale ten sklep znam już od dłuższego czasu, robiłem już tam zakupy z tym że za większe części niż oringi liczą sobie dość dużo za wysyłkę, znam tańszy sklep w USA, po za tym i tak tych białych uszczelek nie ma w sprzedaży tylko cały ten mechanizm. Pozdrawiam Tam na schemacie trochę nie jasno są zaznaczone oringi, są jakby przedni i tylne, ale nie ma tych na bębnie. Jest tylko obok narysowany oring z numerem, ale nie wiem od czego on jest, myślałem że właśnie od tego bębna. W sumie to trochę dziwne jakby ich nie było można osobno kupic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 16.02.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Przy takiej twardości to na pewno nie będzie mały filtr... myślę, że zakładając jakieś średnie wydajności to przynajmniej 40-50 litrów złoża by się przydało. Przy takiej ilości to już warto zainwestować w dobrą głowicę z regeneracją przeciwprądową. A co byś polecił? Proponowano mi Watermarka 30 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 ... Jest tylko obok narysowany oring z numerem, ale nie wiem od czego on jest, myślałem że właśnie od tego bębna. W sumie to trochę dziwne jakby ich nie było można osobno kupic. Producent (Clack) nie podaje numerów części do tych oringów - dlatego dziwiłem się, że ktoś je sprzedaje osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 A co byś polecił? Proponowano mi Watermarka 30 ? Jeśli taka ilość złoża to żaden z gotowców, a tym bardziej nie te "tanie bo chińskie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 16.02.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Przymierzam się ( jak pies do jeża) do wyboru stacji uzdatniania. Nie mam jeszcze hydroforu tyko sama pompa o wydajności 2,4m3/h. Poczytałem trochę wcześniejsze wpisy stąd i wiem więcej ale ciągle chyba za mało. Nie wiem czy dla mojej wody wystarczy filtr z multifunkcyjnym złożem ( myśle o CR-100) czy coś bardziej skomplikowanego.Poniżej badania wody. Rodzina 4 osobowa. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Bakterie - 0 Barwa <2 Mętność - 0,95 NTU pH - 7,2 Azotany <0,3 mg NO3/dm3 Azotyny <0,02 mg NO2/dm3 Mangan = 0,251 mg/dm3 Żelazo = 2,070 mg/dm3 Twardość ogólna = 252 mg CaCO3/dm3 Amonowy jon < 0,07 mg NH3/dm3 Przy takiej wodzie nie powinno być problemu ze stacją na CR-100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 16.02.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Poważnie zamawiasz (zamawiacie) części aż w stanach? Tak, o wiele taniej niż w Polsce a z racji tego że mam tam znajomych to wysyłka do PL okazjonalnie za darmo . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Tak, o wiele taniej niż w Polsce a z racji tego że mam tam znajomych to wysyłka do PL okazjonalnie za darmo . Pozdrawiam. Na tej wspomnianej stronie wcale nie jest taniej niż w choćby w Alamo... A te ceny z ich cennika powinny być zbliżone do finalnych bo dystrybutorzy mają spore rabaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 16.02.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Na tej wspomnianej stronie wcale nie jest taniej niż w choćby w Alamo... A te ceny z ich cennika powinny być zbliżone do finalnych bo dystrybutorzy mają spore rabaty... Być może, nie znam cen z Alamo, ale jak ktoś tu pisał tylko za komplet uszczelek 100zł . ja za cały mechanizm plus dwa tłoki ten duży i mały zapłaciłem 200zł . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Akurat tłoki są tanie Według cennika Alamo za taki zestaw (uszczelki+2 tłoki) masz 56 USD. Ale to cena z cennika, od której na pewno byłby rabat... Jak dodasz do tego przesyłkę, czas oczekiwania to nie wiem czy wyjdzie drożej A jakbyś zapytał na forum to na pewno by się znalazł ktoś kto Ci to zorganizuje nawet taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 16.02.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Czarne oringi - tak. Białe oringi - nie. Dziękuję za odpowiedź jakbyś zapytał na forum to na pewno by się znalazł ktoś kto Ci to zorganizuje nawet taniej Ok. następnym razem będę pytał .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 16.02.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Akurat tłoki są tanie Według cennika Alamo za taki zestaw (uszczelki+2 tłoki) masz 56 USD. Ale to cena z cennika, od której na pewno byłby rabat... Jak dodasz do tego przesyłkę, czas oczekiwania to nie wiem czy wyjdzie drożej A jakbyś zapytał na forum to na pewno by się znalazł ktoś kto Ci to zorganizuje nawet taniej Dasz jakiegoś linka ? Jaka jest więc metoda na zkup tych białych oringów ? Czy one są sprzedawane razem z tym tłokiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 16.02.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Dasz jakiegoś linka ? Jaka jest więc metoda na zkup tych białych oringów ? Czy one są sprzedawane razem z tym tłokiem ? Jak już kolega "qbek17" pisał wcześniej nie kupisz, tylko jeżeli serwisant ma na zbyciu po wymianie, możesz kupić tylko cały ten nowy mechanizm "drabinka" (Spacer Stack Assembly- V3005) razem z wszystkimi oringami, białymi i czarnymi. Edytowane 16 Lutego 2016 przez scarFace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek_w 17.02.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Zakładając nawet wzrost zużycia wody to spokojnie wystarczy zmiękczacz z 25 litrami złoża. Przed nim daj zwykły, najtańszy filtr mechaniczny (piankowy czy sznurkowy) do ochrony przed większymi zanieczyszczeniami. Ja bym Ci polecił coś z głowicą Clack i dobrym złożem, ale jak weźmiesz Viessmana to też będzie spoko. WaterMarka bym odradzał - pewnie zadziała, ale to chińszczyzna (no chyba, że chcesz przyoszczędzić). Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem olsztyński rynek i w 2 firmach zaproponowano mi następujące urządzenia: 1. IQ soft 18 2. Ecowater ESM 15 CE+ Oba oscylują w cenie ok 3200-3500 Możesz również zaproponować coś konkretnego? Cały zestaw z głowicą o jakiej wspomniałeś. Filtr na wejściu już mam. Edycja: Zadzwoniłem do jeszcze jednej firmy i dostałem ofertę na Clack D40 - dwukadłubowe urządzenie ze sterownikiem WS1 EI w cenie 2200 zł. Cena przyzwoita ale czy urządzenie godne wyboru? pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2016 przez przemek_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.02.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 1. IQ soft 18 2. Ecowater ESM 15 CE+ Oba oscylują w cenie ok 3200-3500 Oba są malutkie (18 i 15 litrów złoża), ale pewnie by wystarczyły. Tylko ta cena.... Zadzwoniłem do jeszcze jednej firmy i dostałem ofertę na Clack D40 - dwukadłubowe urządzenie ze sterownikiem WS1 EI w cenie 2200 zł. Cena przyzwoita ale czy urządzenie godne wyboru? A to znów urządzenie z 40 litrami złoża... moim zdaniem zbyt duże na Twoje potrzeby. Do tego cena podejrzanie niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek_w 17.02.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Oba są malutkie (18 i 15 litrów złoża), ale pewnie by wystarczyły. Tylko ta cena.... A to znów urządzenie z 40 litrami złoża... moim zdaniem zbyt duże na Twoje potrzeby. Do tego cena podejrzanie niska. Zestaw z Clackem jest z tej firmy: http://www.clack.pl/index.php?p=1_14_Clack-EI-D40 Są też mniejsze 30 i 25, ale różnica w cenie jest niewielka więc może mieć jakiś zapas? Czy uważasz, że skoro cena za niska to mogli użyć do stworzenia tego zestawu elementów słabej jakości? Ile wg Ciebie powinien kosztować taki zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.02.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Są też mniejsze 30 i 25, ale różnica w cenie jest niewielka więc może mieć jakiś zapas? Zapas w Twoim przypadku to 25 litrów. Jak weźmiesz więcej to nie będziesz wykorzystywał całej pojemności, a woda i sól na regenerację będą schodzić. Czy uważasz, że skoro cena za niska to mogli użyć do stworzenia tego zestawu elementów słabej jakości? Ile wg Ciebie powinien kosztować taki zestaw? Z tego co kojarzę tą firmę to nie miałem o nich dobrego zdania - ale to tylko moja osobista opinia. Skoro za 40-litrowy zestaw biorą 2200 PLN, gdzie inne firmy na podobnych komponentach biorą ok 3000 PLN to nie wierzę, że aż taka różnica jest na samej marży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 17.02.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem olsztyński rynek i w 2 firmach zaproponowano mi następujące urządzenia: 1. IQ soft 18 2. Ecowater ESM 15 CE+ Oba oscylują w cenie ok 3200-3500 Możesz również zaproponować coś konkretnego? Cały zestaw z głowicą o jakiej wspomniałeś. Filtr na wejściu już mam. Edycja: Zadzwoniłem do jeszcze jednej firmy i dostałem ofertę na Clack D40 - dwukadłubowe urządzenie ze sterownikiem WS1 EI w cenie 2200 zł. Cena przyzwoita ale czy urządzenie godne wyboru? pozdrawiam Witam. Myślę iż powinieneś przeanalizować ECOWATER ESM 15 CE+. Jeżeli jesteś gotów wydać takie pieniądze to naprawdę watro. Wysokiej Jakości zmiękczacz z dość zaawansowanym sterowaniem. Opinia z doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 17.02.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Kolega qbek ma rację . Podejrzanie niska cena jak za CLACK-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts