qbek17 18.02.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Podejrzewam, że akurat głowica to będzie Clack ale w biedniejszej wersji (EI) bo to widoczny element. Ale już rodzaj jonitu, jego ilość, zawór solankowy i inne elementy bardziej schowane mogą być trudne do zweryfikowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jovianin 21.02.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dzień dobry.Pytanie laika dotyczące poprawy jakości wody. Gruntowny remont starego domu- wymiana instalacji wodnej i co. Woda wodociągowa. Na wejściu wody filtr mechaniczny, dalej będzie zamontowany już zakupiony aquahome. Czy dokupić filtr ze złożem węglowym np. aquacarbon i mieć w całym domu wodę dodatkowo oczyszczoną m.in. z chloru (wanna, prysznic i kuchnia) czy zdecydować się na wariant założenia filtra pod zlewozmywakiem w kuchni, mając na uwadze wymianę fltrów np.co pół roku? Czy ww aquacarbon wystarcza jak podają ulotki na 10 lat (??) i czy potem można wymienić wkład czy całe urządzenie- koszt.ok 2000 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 21.02.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dzień dobry. Pytanie laika dotyczące poprawy jakości wody. Gruntowny remont starego domu- wymiana instalacji wodnej i co. Woda wodociągowa. Na wejściu wody filtr mechaniczny, dalej będzie zamontowany już zakupiony aquahome. Czy dokupić filtr ze złożem węglowym np. aquacarbon i mieć w całym domu wodę dodatkowo oczyszczoną m.in. z chloru (wanna, prysznic i kuchnia) czy zdecydować się na wariant założenia filtra pod zlewozmywakiem w kuchni, mając na uwadze wymianę fltrów np.co pół roku? Czy ww aquacarbon wystarcza jak podają ulotki na 10 lat (??) i czy potem można wymienić wkład czy całe urządzenie- koszt.ok 2000 zł? A czy często chlorują u Ciebie wodę ? AquaCarbon oprócz chloru usuwa inne szkodliwe pierwiastki i jest dobrym uzupełnieniem Zmiękczacza. Jednocześnie może zastępować filtr mechaniczny przed zmiękczaczem. Długość pracy złoża zależy od wielu czynników ale jeżeli się zużyje łatwo można go wymienić bez konieczności wymiany całego urządzenia zresztą tak samo jak w przypadku zmiękczacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.02.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dzień dobry. Pytanie laika dotyczące poprawy jakości wody. Gruntowny remont starego domu- wymiana instalacji wodnej i co. Woda wodociągowa. Na wejściu wody filtr mechaniczny, dalej będzie zamontowany już zakupiony aquahome. Czy dokupić filtr ze złożem węglowym np. aquacarbon i mieć w całym domu wodę dodatkowo oczyszczoną m.in. z chloru (wanna, prysznic i kuchnia) czy zdecydować się na wariant założenia filtra pod zlewozmywakiem w kuchni, mając na uwadze wymianę fltrów np.co pół roku? Czy ww aquacarbon wystarcza jak podają ulotki na 10 lat (??) i czy potem można wymienić wkład czy całe urządzenie- koszt.ok 2000 zł? Nie ma sensu dostawiać filtra węglowego, chyba że faktycznie masz chlorowanie sieci co miesiąc. Zmiękczacz też zatrzyma chlor z wody wodociągowej, i na pewno nie będziesz go wyczuwał. To że filtr "wystarcza" na 10 lat to trochę niedopowiedzenie, bo mechanicznie może tyle wytrzyma, ale czy będzie spełniał swoją funkcję (nie robiąc przy okazji więcej szkód) tego już nikt nie gwarantuje. Tam gdzie się monitoruje takie parametry, węgiel aktywowany jest wymieniany co roku, bo po tym czasie zazwyczaj zaczyna tylko szkodzić jakości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jovianin 21.02.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Nie ma sensu dostawiać filtra węglowego, chyba że faktycznie masz chlorowanie sieci co miesiąc. Zmiękczacz też zatrzyma chlor z wody wodociągowej, i na pewno nie będziesz go wyczuwał. To że filtr "wystarcza" na 10 lat to trochę niedopowiedzenie, bo mechanicznie może tyle wytrzyma, ale czy będzie spełniał swoją funkcję (nie robiąc przy okazji więcej szkód) tego już nikt nie gwarantuje. Tam gdzie się monitoruje takie parametry, węgiel aktywowany jest wymieniany co roku, bo po tym czasie zazwyczaj zaczyna tylko szkodzić jakości wody. OK. Dzięki za informacje. Nie mam pojęcie jak często jest chlorowana sieć w Szczecinie, ale chyba nietrudno będzie uzyskać takie info. Skoro odradzasz mi tego rodzaju filtr węglowy zainstalowany na przyłączu wody, to proszę o Twoją opinię na temat filtrów montowanych w kuchni. Czy takie mogą zastąpić wodę butelkową do picia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.02.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Czy takie mogą zastąpić wodę butelkową do picia? Mogą, ale nie będzie to "woda mineralna". Te mineralizatory dodają takie minimum minerałów. I trzeba pamiętać o regularnym wymienianiu wkładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek56 25.02.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Witam, i podpinam swój problem pod wątek,mam zmiękczacz ruby eco line dw20 z głowicą BNT i zauważyłem ostatnio, że przestał dolewać wody do zbiornika z solą, wyczyściłem sitko i injector, dolałem wody, wymusiłem regenerację i okazało się, że zasysa solankę, ale znów nie uzupełnia wody w zbiorniku z solankąnie wiem gdzie szukać przyczyny - macie jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.02.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Witam, i podpinam swój problem pod wątek, mam zmiękczacz ruby eco line dw20 z głowicą BNT i zauważyłem ostatnio, że przestał dolewać wody do zbiornika z solą, wyczyściłem sitko i injector, dolałem wody, wymusiłem regenerację i okazało się, że zasysa solankę, ale znów nie uzupełnia wody w zbiorniku z solanką nie wiem gdzie szukać przyczyny - macie jakiś pomysł? No niestety z tą głowicą nie poszalejesz z diagnostyką... ale może sprawdź ustawienia regeneracji? Poza tym zajrzyj do zbiornika solanki i przeczyść (sprawdź) zawór solankowy i pływak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek56 25.02.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 ustawienia regeneracji nie zmieniły się od czasu gdy wszystko było ok, więc nie sądzę aby tam leżało źródło problemudo zbiornika nie zaglądałem, sprawdzę go dzisiaj i dam znaćdzięki qbek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.02.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 W teorii wszystko powinno działać, a w praktyce coś się zepsuło czyli jakaś zmiana nastąpiła Mógł być jakiś prawie niezauważalny skok napięcia na sieci i to mogło wpłynąć na elektronikę? Różne rzeczy się dzieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patris1283 26.02.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 witam,chciałam poradzić się odnośnie wody, mianowicie mamy wodę jurajską, woda jest mocno wapienna. Mamy zainstalowany filtr w kotłowni ale i tak woda jest mocno kamienista. Armatura strasznie jest zakamieniona i płytki pod prysznicem również. I teraz moje pytanie jest czy mamy źle dobrany wkład/filtr czy przy takiej wodzi należałoby zainstalować stacje uzdatniania wody? Jeśli tak to czy tylko te droższe są dobre typu viessmann, czy np aquafilter polska też jest ok? Co by mi Pan doradził, bo przyznam szczerze ze cena viessmanna mnie mocno odstrasza. z góry dziekuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.02.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Mamy zainstalowany filtr w kotłowni ale i tak woda jest mocno kamienista. Jaki to filtr? Czy taki narurowy z wkładem zmiękczającym? Jeśli tak to on się na twardą wodę zupełnie nie nadaje - ma zbyt małą wydajność. Jaka jest twardość wody? Jeśli to woda wodociągowa to można sprawdzić w wodociągach, a jeśli własna to wystarczy prosty test kropelkowy (np. akwarystyczny). Koszt porządnego zmiękczacza o standardowej wielkości to ok 2200-2500 PLN, ale jeśli twardość i zużycie są wysokie to może być potrzebne coś większego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Jakub 27.02.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Witam.Zna ktoś dobrego serwisanta filtrów? Okolice Bielska Białej lub dalej. Bo firma która mi zakładała zaczyna mnie osłabiać. Z góry dziękuje Edytowane 27 Lutego 2016 przez Ewa i Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Jakub 27.02.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 witamqbek17 może coś na szybko poradzisz? odżelaziacz ir-70-fa nie pobiera manganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.02.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 witam qbek17 może coś na szybko poradzisz? odżelaziacz ir-70-fa nie pobiera manganu. Zakładam, że chodzi Ci o nadmanganian do regeneracji? Trzeba sprawdzić (wyczyścić) inżektor i sprawdzić czy się nie zbrylił nadmanganian w zbiorniku. To na początek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Jakub 28.02.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) Zakładam, że chodzi Ci o nadmanganian do regeneracji? Trzeba sprawdzić (wyczyścić) inżektor i sprawdzić czy się nie zbrylił nadmanganian w zbiorniku. To na początek... Tak nadmanganian. Wszystko sprawdzone i ok. Coś jeszcze mogę sprawdzić? Czy złoża w odżelaziaczach regeneruje się w jakiś inny sposób? Edytowane 28 Lutego 2016 przez Ewa i Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.02.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Tak nadmanganian. Wszystko sprawdzone i ok. Coś jeszcze mogę sprawdzić? Czy złoża w odżelaziaczach regeneruje się w jakiś inny sposób? Można regenerować chemicznie (różnymi środkami, ale nadmanganian jest najpopularniejszy) albo tylko płukać. A co do Twojego przypadku - podaj więcej szczegółów: jaka konkretnie głowica, jakie ustawienia regeneracji, czy inne etapy są prawidłowe, czy zawór solankowy (w zbiorniku nadmanganianu) masz sprawny, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Jakub 28.02.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) Można regenerować chemicznie (różnymi środkami, ale nadmanganian jest najpopularniejszy) albo tylko płukać. A co do Twojego przypadku - podaj więcej szczegółów: jaka konkretnie głowica, jakie ustawienia regeneracji, czy inne etapy są prawidłowe, czy zawór solankowy (w zbiorniku nadmanganianu) masz sprawny, itd... To po kolei. Firma która mi to instalowała stwierdziła ze głowica zapchana. Trzeba ja rozebrać wyczyścić chemicznie jak również złożę i temu pytałem o inne środki. Bo fachowość ich jest wątpliwa. Koszt tej operacji 1000 zł. Czy to normalna cena? Są 2 w szeregu jeden IR-70 płukany wodą drugi Ir-70-FA płukany nadmanganianem modele 268 Autotrol firmy Pentair. Regeneracja co 4 dni. Inne etapy w porządku. Zawór sprawny. Tylko nie pobiera chemii. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Ewa i Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.02.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) To po kolei. Firma która mi to instalowała stwierdziła ze głowica zapchana. Może się tak zdarzyć, że głowica się zapcha, ale to musiałyby być bardzo specyficzne warunki... Trzeba ja rozebrać wyczyścić chemicznie jak również złożę i temu pytałem o inne środki. Rozebrać i wyczyścić - jak najbardziej. Czyścić chemicznie można np. w kwasku cytrynowym - nie jest to jakaś wielka chemia. Można też w silniejszym kwasie, ale po co? A złoże może wymagać wymiany jeśli przez długi czas nie dostało nadmanganianu. Tego typu złoża przy przekroczeniu swojej pojemności potrafią się zbrylić tak mocno, że nie da się ich wyjąć ze zbiornika i trzeba wymieniać całość. Koszt tej operacji 1000 zł. Czy to normalna cena? Powiedziałbym, że za tyle to sobie nową głowicę kupisz i jeszcze zostanie... Takie rozebranie i czyszczenie głowicy to normalna czynność przy przeglądzie. Jak jest wyjątkowo zabrudzone to bym się spodziewał ceny w okolicy 200-300 PLN za głowice, ewentualnie wymiana złoża to już koszt bliżej tego 1000. Są 2 w szeregu jeden IR-70 płukany wodą drugi Ir-70-FA płukany nadmanganianem ... Masz dwa odżelaziacze szeregowo? Czy pompa daje radę z płukaniem? Podeślę Ci na priv kontakt do jakiegoś porządnego serwisanta w okolicy... Edytowane 29 Lutego 2016 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.02.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 witam, chciałam poradzić się odnośnie wody, mianowicie mamy wodę jurajską, woda jest mocno wapienna. Mamy zainstalowany filtr w kotłowni ale i tak woda jest mocno kamienista. Armatura strasznie jest zakamieniona i płytki pod prysznicem również. I teraz moje pytanie jest czy mamy źle dobrany wkład/filtr czy przy takiej wodzi należałoby zainstalować stacje uzdatniania wody? Jeśli tak to czy tylko te droższe są dobre typu viessmann, czy np aquafilter polska też jest ok? Co by mi Pan doradził, bo przyznam szczerze ze cena viessmanna mnie mocno odstrasza. z góry dziekuję za podpowiedź Kwestia jak duże masz zużycie wody (ile osób użytkuje na co dzień). Na tej podstawie dobrać trzeba wielkość urządzenia. Uważam, że do 2500 PLN jesteś w stanie nabyć dobrej jakości zmiękczacz wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts