mariusz198 01.03.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) Witam, Chcę prosić o pomoc w doborze systemu uzdatniania wody z własnej studni. W studni zamontowana jest pompa głębinowa.Będzie to jedyne źródło zasilania wody w budynku mieszkalnym. Liczba mieszkańców: 3-4.Dotychczas proponowano mi Aquamix-N wraz filtrem mechanicznym Epurion A32 oraz filtrem Aquacarbon. Innym zaproponowanym rozwiązaniem była stacja z głowicą RX.Dziś trochę przez przypadek dowiedziałem się, iż jeżeli będzie to Aquamix to hydrofor musi być z przeponą. Ze względu na częste z nim problemy chciałbym zainstalować hydrofor ocynkowany. Poniżej wstawiam badanie wody. Proszę o pomoc w doborze właściwego systemu uzdatniania. Serdecznie dziękuje. próbkaMętność NTU 22 +/- 4 .........norma 1 Odczyn pH 7,58 +/- 0,1.........norma 6,5-9,5Przewodność elektryczna uS/cm 610 +/- 61.........norma 2500 Amonowy jon mg/l 1,306 +/- 0,13.........norma 0,5Azotany mg/l <0,2.........norma 50 Azotyny mg/l <0,020.........norma 0,5Siarczany mg/l 4.0 +/- 0.4.........norma 250 Fluorki mg/l 0.2 +/- 0.02.........norma 1,5 Chlorki mg/l 7 +/- 0,7.........norma 250Mangan ug/l 124,5 +/- 16.........norma 50Żelazo ogólne ug/l 2125 +/- 276.........norma 200Sód mg/l <10,0.........norma 200Kadm ug/l <1,20.........norma 5Ołów ug/l <5,00(1,06).........norma 10Chrom ug/l <10,0.........norma 50Nikiel ug/l <4.00.........norma 20Arsen ug/l <2,00 (1,02).........norma 10Selen ug/l <2,00.........norma 10Miedź mg/l <0,2.........norma 2Twardość ogólna mg/l 311 +/- 31.........norma 60-500 Edytowane 1 Marca 2016 przez mariusz198 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.03.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Chcę prosić o pomoc w doborze systemu uzdatniania wody z własnej studni. W studni zamontowana jest pompa głębinowa. ... Dotychczas proponowano mi Aquamix-N wraz filtrem mechanicznym Epurion A32 oraz filtrem Aquacarbon. To rozwiązanie dałoby radę, ale miałbym dwie uwagi: 1) Dosyć mały ten filtr (25 litrów złoża) przy >2 mg żelaza, twardości 17-18 dH i zużyciu dla 4 osób. 2) Filtr węglowy przy studni to nienajlepsze rozwiązanie - trzeba regularnie wymieniać węgiel, a to są koszty. Poza tym przy braku chlorowania wody jest ryzyko, że na złożu rozwinie się biologia. Innym zaproponowanym rozwiązaniem była stacja z głowicą RX. Jaki filtr by to nie był to przy tej głowicy - nie polecam. Dziś trochę przez przypadek dowiedziałem się, iż jeżeli będzie to Aquamix to hydrofor musi być z przeponą. Ze względu na częste z nim problemy chciałbym zainstalować hydrofor ocynkowany. Z tym "musi" to chyba trochę przegięcie - powiedziałbym, że "może być z przeponą" albo "zalecany jest z przeponą", ale jak dasz zwykły bezprzeponowy to nie spowodujesz, że filtr przestanie działać. Najwyżej zmieni się jego sprawność i trwałość Poniżej wstawiam badanie wody. Proszę o pomoc w doborze właściwego systemu uzdatniania. Myślałeś o tym, żeby postawić osobno odżelaziacz i jako drugi stopień filtr wielofunkcyjny? Jeśli pompa dałaby radę to taki układ mógłby być całkiem odpowiedni. Przykładowo: - hydrofor z napowietrzaniem wody (inżektor lub sprężarka) - odżelaziacz ze złożem płukanym wodą (bez regeneracji chemicznej) w rozmiarze 10x54" lub nawet mniejszy 9x48" - filtr wielofunkcyjny ze złożem AquaMulti (względem Ecomixa ma dodatkowy składnik - zeolit, który pomaga w usuwaniu amoniaku) - opcjonalnie lampa UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 02.03.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Witam, Chcę prosić o pomoc w doborze systemu uzdatniania wody z własnej studni. W studni zamontowana jest pompa głębinowa. Będzie to jedyne źródło zasilania wody w budynku mieszkalnym. Liczba mieszkańców: 3-4. Dotychczas proponowano mi Aquamix-N wraz filtrem mechanicznym Epurion A32 oraz filtrem Aquacarbon. Innym zaproponowanym rozwiązaniem była stacja z głowicą RX. Dziś trochę przez przypadek dowiedziałem się, iż jeżeli będzie to Aquamix to hydrofor musi być z przeponą. Ze względu na częste z nim problemy chciałbym zainstalować hydrofor ocynkowany. Poniżej wstawiam badanie wody. Proszę o pomoc w doborze właściwego systemu uzdatniania. Serdecznie dziękuje. próbka Mętność NTU 22 +/- 4 .........norma 1 Odczyn pH 7,58 +/- 0,1.........norma 6,5-9,5 Przewodność elektryczna uS/cm 610 +/- 61.........norma 2500 Amonowy jon mg/l 1,306 +/- 0,13.........norma 0,5 Azotany mg/l <0,2.........norma 50 Azotyny mg/l <0,020.........norma 0,5 Siarczany mg/l 4.0 +/- 0.4.........norma 250 Fluorki mg/l 0.2 +/- 0.02.........norma 1,5 Chlorki mg/l 7 +/- 0,7.........norma 250 Mangan ug/l 124,5 +/- 16.........norma 50 Żelazo ogólne ug/l 2125 +/- 276.........norma 200 Sód mg/l <10,0.........norma 200 Kadm ug/l <1,20.........norma 5 Ołów ug/l <5,00(1,06).........norma 10 Chrom ug/l <10,0.........norma 50 Nikiel ug/l <4.00.........norma 20 Arsen ug/l <2,00 (1,02).........norma 10 Selen ug/l <2,00.........norma 10 Miedź mg/l <0,2.........norma 2 Twardość ogólna mg/l 311 +/- 31.........norma 60-500 Woda nie jest tragiczna. Złoże Aquamix spokojnie pozwoli na usunięcie przekroczeń ale należy pamiętać, że konieczne jest usunięcie również twardości praktycznie do zera. Jeżeli ma Pan w instalacji rury miedziane nie można zastosować takiego rozwiązania. Woda posiada dużą mętność. Filtry mechaniczne przed stacją uzdatniającą mogą się szybko zapychać lub obrastać żelazem. Jeżeli będą regularnie czyszczone nie powinno być problemu. Jeżeli jednak zlekceważy się kwestie mechanicznych mogą się zatkać żelazem. Przepona w zbiorniku hydroforowym jest po to aby żelazo się nie wytrącało. Ale tutaj mamy i bez tego wysoką mętność. Jeżeli woda ma nieprzyjemny zapach Aquamix może nie rozwiązać tego problemu. Gdyby nie kwestia amoniaku zapewne by wystarczyło tylko napowietrzyć wodę i odfiltrować na standardowym złożu. W tym przypadku istniej ryzyko, że może zostać przekroczony lekko amoniak lub mangan. Chociaż jak złoże się wypracuje to też powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.03.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 W tym przypadku istniej ryzyko, że może zostać przekroczony lekko amoniak lub mangan. Chociaż jak złoże się wypracuje to też powinno działać. Myślę, że autor miał to na myśli dając filtr węglowy, bo żywice raczej się nie "wpracują" na mangan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz198 02.03.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Dziękuje za porady. Zatem mam do wyboru:1. Hydrofor ocynkowany z napowietrzaniem, odżelaziacz, filtr ze złożem Aquamulti oraz ew. lampa UV.2. Hydrofor z przeponą (rozumiem, że ocynkowany jest niewskazany), filtry mechaniczne i stacja Aquamix Chciałbym dopytać...Czy koszt instalacji obydwu tych rozwiązań jest porównywalny?Jak wygląda sprawa serwisowania oraz użytkowania tych dwóch systemów? Mam tutaj na myśli koszt oraz uciążliwość użytkowania/serwisowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asam 02.03.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Chcę kupić zmiekczacz wody.Proszę o poradę Denver plus 30 czy softaqua 22. Rodzina 3 osoby.Może polecicie jakiegoś dystrybutora z okolic Warszawy . Interesuje mnie też montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 02.03.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Chcę kupić zmiekczacz wody.Proszę o poradę Denver plus 30 czy softaqua 22. Rodzina 3 osoby.Może polecicie jakiegoś dystrybutora z okolic Warszawy . Interesuje mnie też montaż. SoftAqua 22 to amerykański zmiękczacz z fabryki ECOWATER-a . Natomiast Denver to dobrze promowany ale niestety chiński sprzęt. Jeżeli nie chcesz niespodzianek i potrzebujesz niezawodnego i wydajnego zmiękczacza to bierz Soft Aqua 22. Dystrybutora znajdziesz na stronie ECOWATER.pl http://ecowater.pl/kontakt/gdzie-kupic/ Skoro sprzedają to i pewnie zamontują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 02.03.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Dziękuje za porady. Zatem mam do wyboru: 1. Hydrofor ocynkowany z napowietrzaniem, odżelaziacz, filtr ze złożem Aquamulti oraz ew. lampa UV. 2. Hydrofor z przeponą (rozumiem, że ocynkowany jest niewskazany), filtry mechaniczne i stacja Aquamix Chciałbym dopytać... Czy koszt instalacji obydwu tych rozwiązań jest porównywalny? Jak wygląda sprawa serwisowania oraz użytkowania tych dwóch systemów? Mam tutaj na myśli koszt oraz uciążliwość użytkowania/serwisowania? W dużym skrócie prostszy w obsłudze będzie system numer 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.03.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Dziękuje za porady. Zatem mam do wyboru: 1. Hydrofor ocynkowany z napowietrzaniem, odżelaziacz, filtr ze złożem Aquamulti oraz ew. lampa UV. 2. Hydrofor z przeponą (rozumiem, że ocynkowany jest niewskazany), filtry mechaniczne i stacja Aquamix Twój wybór nie ogranicza się do tych dwóch zestawów To tylko propozycje. Możesz je modyfikować, zależnie od wymagań co do wody na wyjściu. Moim zdaniem ten drugi filtr (Aquamix) jest zbyt mały do usunięcia wszystkiego (twardość, żelazo, mangan, amoniak) w takich ilościach jakie są w Twojej wodzie. Coś na pewno będzie przechodziło (raczej będzie to amoniak i mangan niż twardość). Chciałbym dopytać... Czy koszt instalacji obydwu tych rozwiązań jest porównywalny? Nie jest bo obie propozycje nie są porównywalne i dadzą zupełnie inne efekty innym kosztem. Aquamix-n będzie odpowiadał filtrowi z AquaMulti i tu cena może być porównywalna ze wskazaniem na AquaMulti. Odżelaziacz na pewno będzie droższy niż filtry mechaniczne, bo jego funkcjonalność jest zupełnie inna. Lampa UV na pewno będzie dodatkowym kosztem. Hydrofory to już zależnie od opcji i producenta... ale jak porównasz podobne pojemności to raczej przewaga jest po stronie ocynku... Jak wygląda sprawa serwisowania oraz użytkowania tych dwóch systemów? Mam tutaj na myśli koszt oraz uciążliwość użytkowania/serwisowania? W filtrach zaleca się robić przegląd 1x w roku (odżelaziacz też). Jeśli woda jest trudna to może być konieczne częstsze przeglądanie, ale przy dobrej wodzie może to być np. 1x na dwa lata... W lampie UV trzeba wymieniać żarnik 1x w roku (bezwzględnie). Hydrofor ocynkowany można wyczyścić co kilka lat, a w przeponowym może Cię spotkać konieczność wymiany membrany (po kilku latach lub szybciej jak masz pecha) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.03.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Chcę kupić zmiekczacz wody.Proszę o poradę Denver plus 30 czy softaqua 22. Rodzina 3 osoby.Może polecicie jakiegoś dystrybutora z okolic Warszawy . Interesuje mnie też montaż. Wybierając z tych dwóch (po jakości czy renomie producenta) to Softaqua. Ale weź pod uwagę, że to inne rozmiary, więc i inna pojemność, częstotliwość regeneracji, koszty obsługi, itp... Trzeba to dobrać do Twojej wody i zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz198 03.03.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) Woda nie jest tragiczna. Złoże Aquamix spokojnie pozwoli na usunięcie przekroczeń ale należy pamiętać, że konieczne jest usunięcie również twardości praktycznie do zera. Czyli przed Aquamixem należy zastosować dodatkowe urządzenie? Jeżeli tak to jakie? Jeżeli ma Pan w instalacji rury miedziane nie można zastosować takiego rozwiązania. Woda posiada dużą mętność. Filtry mechaniczne przed stacją uzdatniającą mogą się szybko zapychać lub obrastać żelazem. Jeżeli będą regularnie czyszczone nie powinno być problemu. Jeżeli jednak zlekceważy się kwestie mechanicznych mogą się zatkać żelazem. Instalacja w podłodze jest wykonana z PP. Kotłownia jest tuż przed etapem realizacji. Czy zatem nie powinienem zastosować tam żadnych elementów z miedzi czy za stacją uzdatniania jest już to dozwolone? Przepona w zbiorniku hydroforowym jest po to aby żelazo się nie wytrącało. Ale tutaj mamy i bez tego wysoką mętność. Czyli zbiornik ocynkowany i aquamix będą współgrać prawidłowo? Jeżeli woda ma nieprzyjemny zapach Aquamix może nie rozwiązać tego problemu. Gdyby nie kwestia amoniaku zapewne by wystarczyło tylko napowietrzyć wodę i odfiltrować na standardowym złożu. W tym przypadku istniej ryzyko, że może zostać przekroczony lekko amoniak lub mangan. Chociaż jak złoże się wypracuje to też powinno działać. W pierwszym zdaniu napisał Pan, że aquamix poradzi sobie z problemem. Czy mam rozumieć, że nie poradzi sobie w przypadku złego zapachu obecnie? Jeszcze raz dziękuje za wsparcie. Edytowane 3 Marca 2016 przez mariusz198 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz198 03.03.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 W filtrach zaleca się robić przegląd 1x w roku (odżelaziacz też). Jeśli woda jest trudna to może być konieczne częstsze przeglądanie, ale przy dobrej wodzie może to być np. 1x na dwa lata... Czy taki przegląd można wykonać we własnym zakresie czy jest konieczna wizyta serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.03.2016 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 To były takie skróty myślowe Czyli przed Aquamixem należy zastosować dodatkowe urządzenie? Jeżeli tak to jakie? Nie przed Aquamixem tylko sam Aquamix (i inne złoża wielofunkcyjne) w pierwszej kolejności będą wodę zmiękczać, a dopiero później usuwać z niej żelazo, mangan i inne sprawy. Czasami zmiękczenie wody do zera nie jest wskazane i wtedy jest to wada takiego filtra. Instalacja w podłodze jest wykonana z PP. Kotłownia jest tuż przed etapem realizacji. Czy zatem nie powinienem zastosować tam żadnych elementów z miedzi czy za stacją uzdatniania jest już to dozwolone? Woda zmiękczona (przy odpowiednich innych parametrach, np. pH) może być bardziej korozyjna niż woda twarda. Miedź jest materiałem stosunkowo "łatwo" rozpuszczalnym w takiej wodzie. Chodzi więc o to aby już po stacji zmiękczania nie stosować materiałów miedzianych. W praktyce nie oznacza to, że te rury się rozpuszczą, ale ich żywotność na pewno spadnie, a w wodzie możesz mieć przekroczone dopuszczalne zawartości miedzi. Czyli zbiornik ocynkowany i aquamix będą współgrać prawidłowo? W takiej sytuacji mamy dwa różne procesy. W zbiorniku ocynkowanym żelazo będzie się utleniało i wytrącało. Złoże to wytrącone żelazo zatrzyma (zadziała jako filtr mechaniczny). Jeśli nie ma utleniania w zbiorniku ocynkowanym to rozpuszczone żelazo trafia na złoże gdzie jest zatrzymywane na drodze wymiany jonowej. W praktyce będą zachodziły oba te procesy (be w ocynku raczej nie utlenisz całego żelaza) ale są one względem siebie trochę konkurencyjne. W pierwszym zdaniu napisał Pan, że aquamix poradzi sobie z problemem. Czy mam rozumieć, że nie poradzi sobie w przypadku złego zapachu obecnie? To zależy skąd się bierze zapach. Jeśli to np. siarkowodór (zgniłe jaja) to tego filtry wielofunkcyjne nie usuwają. Jeśli to zapach pochodzący od żelaza to usuwając przyczynę (żelazo) zniknie też skutek (zapach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.03.2016 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Czy taki przegląd można wykonać we własnym zakresie czy jest konieczna wizyta serwisu? Jeśli jesteś w miarę rozgarnięty mechanicznie i masz solidną głowicę to dasz radę to zrobić samemu. Jeśli nie chcesz się bawić, albo się boisz to możesz zawezwać serwisanta i podpatrzeć, a ewentualnie później spróbować samemu... Po pierwszym przeglądzie będziesz mniej więcej widział czego się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.03.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Czyli przed Aquamixem należy zastosować dodatkowe urządzenie? Jeżeli tak to jakie? Instalacja w podłodze jest wykonana z PP. Kotłownia jest tuż przed etapem realizacji. Czy zatem nie powinienem zastosować tam żadnych elementów z miedzi czy za stacją uzdatniania jest już to dozwolone? Czyli zbiornik ocynkowany i aquamix będą współgrać prawidłowo? W pierwszym zdaniu napisał Pan, że aquamix poradzi sobie z problemem. Czy mam rozumieć, że nie poradzi sobie w przypadku złego zapachu obecnie? Jeszcze raz dziękuje za wsparcie. Jeżeli woda ma nieprzyjemny zapach to złożę Aquamix nie poprawi zapachu. W pewnych sytuacjach zapach może być bardziej intensywny bo następuje również redukcja twardości.Żelazo, mangan, amoniak są usuwane. Jednak zapach pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy124 04.03.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) Witam, Przeważnie czytam forum i to mi wystarcza, jednak w przypadku wody jest dla mnie zbyt wiele zmiennych, stąd prośba o pomoc. Z uwagi na złe doświadczenia znajomego (źle dobrane filtry), bardzo proszę o polecenie zastosowań do uzdatnienia wody ze studni. Kompletnie nie posiadam wiedzy z zakresu oczyszczania wody, natomiast widzę że fachowiec musi wybrać rozwiązanie i tego się obawiam - by nie kupować czegoś kilka razy. Filtrowanie na potrzeby 5 osób, z możliwością częstych odwiedzin 5-7 osób łącznie w domku jednorodzinnym w Tychach. Wydajność studni ok 1.5 m3/h, bakteriologicznie wszystko OK, badanie fizykochemiczne dało następujące wyniki Woda ma zapach siarkowodoru przy rozpylaniu mgiełki z pistoletu. Będę wdzięczny za wskazówki jakie urządzenia zastosować by otrzymać oczyszczoną wodę. Pozdrawiam Edytowane 4 Marca 2016 przez lysy124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.03.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam, Przeważnie czytam forum i to mi wystarcza, jednak w przypadku wody jest dla mnie zbyt wiele zmiennych, stąd prośba o pomoc. Z uwagi na złe doświadczenia znajomego (źle dobrane filtry), bardzo proszę o polecenie zastosowań do uzdatnienia wody ze studni. Kompletnie nie posiadam wiedzy z zakresu oczyszczania wody, natomiast widzę że fachowiec musi wybrać rozwiązanie i tego się obawiam - by nie kupować czegoś kilka razy. Filtrowanie na potrzeby 5 osób, z możliwością częstych odwiedzin 5-7 osób łącznie w domku jednorodzinnym w Tychach. Wydajność studni ok 1.5 m3/h, bakteriologicznie wszystko OK, badanie fizykochemiczne dało następujące wyniki [ATTACH=CONFIG]348835[/ATTACH] Woda ma zapach siarkowodoru przy rozpylaniu mgiełki z pistoletu. Będę wdzięczny za wskazówki jakie urządzenia zastosować by otrzymać oczyszczoną wodę. Pozdrawiam W dużym skrócie: odżelaziacz i po nim zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy124 04.03.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź, w miarę możliwości bardzo proszę o mniej skróconą wersję.jednak mam jeszcze pytania- czy Mangan nie będzie problemem jeżeli będzie tylko odżelaziacz? - czy przy takich stężeniach można zastosować urządzenie bez napowietrzania, czy lepiej z napowietrzaniem?- czy siarkowodór który jest wyczuwalny, zostanie usunięty przez takie filtry?Jeśli to nie problem, to prosiłbym o propozycje konfiguracji urządzeń które można zastosować, mając na uwadze dostępność części i serwisu oraz koszty eksploatacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.03.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź, w miarę możliwości bardzo proszę o mniej skróconą wersję. Bardziej szczegółowo (to tylko jedno z możliwych rozwiązań więc nie traktuj tego w kategorii 0-1): - napowietrzanie (inżektorowo lub sprężarką) - hydrofor bezprzeponowy 300 litrów - odżelaziacz 10x54" ze złożem katalitycznym (przykładowe nazwy handlowe złoża: Pyrolox, G1, Defeman) bez regeneracji chemicznej - filtr wielofunkcyjny 10x54" (38 litrów złoża) lub zmiękczacz 10x35" (25 litrów złoża) - jeśli chciałbyś się dodatkowo zabezpieczyć od bakterii to można też dodać lampę UV lub np. osmozę podzlewową z mineralizatorem do wody pitnej. Niestety jest zła wiadomość - do takiego odżelaziacza masz za słabą pompę. Potrzebne jest płukanie na poziomie 2,5 m3/h. Jeśli weźmiesz dobrą głowicę (np. Clack CI) to da się ten problem przeskoczyć robiąc płukanie "na raty" wodą z hydrofora. Ewentualnie można spróbować z lżejszym złożem (np. Birm) ale to dosyć kapryśny układ i nie lubi siarkowodoru (powinien być usunięty przed tym złożem) więc bym nie ryzykował takiego rozwiązania. jednak mam jeszcze pytania - czy Mangan nie będzie problemem jeżeli będzie tylko odżelaziacz? Odżelaziacze usuwają też mangan. Jest to proces (utlenianie) identyczny dla obu pierwiastków, z tym że żelazo utlenia się łatwiej, a mangan trudniej. Zależy to też od pH (im bliżej 8 tym lepiej utlenia się mangan). W Twoim przypadku pH jest dosyć niskie więc trzeba by zastosować odżelaziacz ze złożem katalitycznym, które ułatwia ten proces. - czy przy takich stężeniach można zastosować urządzenie bez napowietrzania, czy lepiej z napowietrzaniem? Napowietrzanie dostarcza tlenu do procesu utleniania. Woda ma już w studni pewien poziom tlenu, ale bez jego zbadania ciężko powiedzieć czy jest potrzebne dodatkowe napowietrzanie czy wystarczy to co jest w wodzie naturalnie. Zazwyczaj jest to dosyć prosta sprawa i nie zaszkodzi dodać ten etap uzdatniania, tym bardziej, że pomaga on w usunięciu zapachów. Alternatywą do napowietrzania jest dodanie utleniacza chemicznego w procesie regeneracji złoża, ale takich ścieków nie możesz puścić do oczyszczalni biologicznej. - czy siarkowodór który jest wyczuwalny, zostanie usunięty przez takie filtry? Siarkowodór również jest zależny od pH. W niskim pH większość siarkowodoru występuje w formie gazowej i można go usunąć w czasie napowietrzania wody. Część siarkowodoru występująca w formie rozpuszczonej będzie mogła być utleniona i wytrącona na tym samym złożu katalitycznym, które usuwa żelazo i mangan. Jeśli to nie problem, to prosiłbym o propozycje konfiguracji urządzeń które można zastosować, mając na uwadze dostępność części i serwisu oraz koszty eksploatacji. Z kosztów eksploatacji masz sól do regeneracji filtra wielofunkcyjnego lub zmiękczacza, wodę do płukania, ścieki, przeglądy urządzeń (zaleca się raz do roku). Jeśli będzie lampa UV to raz w roku trzeba wymienić żarnik. Po kilku latach (powiedzmy po 5. latach) trzeba by dosypać złoża do odżelaziacza i wymienić złoże wielofunkcyjne (jeśli wybierzesz ten zestaw). Koszty energii są pomijalnie małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 07.03.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Witam, Przeważnie czytam forum i to mi wystarcza, jednak w przypadku wody jest dla mnie zbyt wiele zmiennych, stąd prośba o pomoc. Z uwagi na złe doświadczenia znajomego (źle dobrane filtry), bardzo proszę o polecenie zastosowań do uzdatnienia wody ze studni. Kompletnie nie posiadam wiedzy z zakresu oczyszczania wody, natomiast widzę że fachowiec musi wybrać rozwiązanie i tego się obawiam - by nie kupować czegoś kilka razy. Filtrowanie na potrzeby 5 osób, z możliwością częstych odwiedzin 5-7 osób łącznie w domku jednorodzinnym w Tychach. Wydajność studni ok 1.5 m3/h, bakteriologicznie wszystko OK, badanie fizykochemiczne dało następujące wyniki [ATTACH=CONFIG]348835[/ATTACH] Woda ma zapach siarkowodoru przy rozpylaniu mgiełki z pistoletu. Będę wdzięczny za wskazówki jakie urządzenia zastosować by otrzymać oczyszczoną wodę. Pozdrawiam Od razu widzę tu pewien problem. Studnia ma stosunkowo małą wydajność. Możliwe, że pompa jest dobrana pod wydajność. Urządzenia do odżelaziania wymagają dużego przepływu w czasie płukania. Około 2,5-3 m3/h. W czasie regeneracji jest co prawda zużywane tylko około 350 L ale konieczny jest duży przepływ. Na zapach najlepiej zastosować napowietrzenie. Jest to też jeden z wymaganych procesów przy przy samym odżelazianiu. Problem może stanowić duże stężenie manganu. Prawdopodobnie na jednym stopniu mangan może nie być doprowadzony do normy. Optymalnym rozwiązanie jest zastosowanie napowietrzacza, zbiornika hydroforowego bez przeponowego, odżelaziacza na złożach filtrujących oraz jonowmiennika na złożu multifunkcyjnym. Koszt~ 7000 brutto Można spróbować tylko napowietrzenie dobry filtr mechaniczny lub dwa oraz jonowymiennik ale system taki był by narażona na przytykanie żelazem. Koszt~ 4500 brutto Jest również opcja zastosowania napowietrzacza i odżelaziacza. W wodzie pozostaje przekroczenie manganu wtedy. Aby to rozwiązać do wody pitnej zamontować można mniejszy filtr. Koszt~ 3500 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts