Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Potrzebuję zmiękczacza wody. Wodę mam bardzo twardą. Kamień niszczy urządzenia i rury. Bardzo proszę o poradę - jaki zmiękczacz zastosować.

Mieszkam w domu jednorodzinnym, jest nas pięcioro. Miejsca w kotłowni mało.

Jeśli informacje zbyt skromne - odpowiem na dodatkowe pytania.

Będę wdzięczna za pomoc w poszukiwaniach odpowiedniego urządzenia.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli informacje zbyt skromne - odpowiem na dodatkowe pytania.

Wodę mam bardzo twardą.

Jak bardzo? Woda wodociągowa (parametry powinny być na stronie wodociągów) czy własna studnia (test kropelkowy)?

Miejsca w kotłowni mało.

To pojęcie względne :) Większość urządzeń zmieści się w wymiarach 35 x 50 x 120 cm, ale można to dość precyzyjnie dobrać jak masz inne wymagania. Ważne żeby był dostęp do wody i kanalizacji w pobliżu.

jest nas pięcioro.

Ile wody zużywacie miesięcznie? Przynajmniej szacunkowo - 10, 15 czy 20 m3?

Poza tym co ze ściekami (kanalizacja czy szambo czy POŚ)?

1. Jak bardzo? Woda wodociągowa (parametry powinny być na stronie wodociągów) czy własna studnia (test kropelkowy)?

2. To pojęcie względne :) Większość urządzeń zmieści się w wymiarach 35 x 50 x 120 cm, ale można to dość precyzyjnie dobrać jak masz inne wymagania. Ważne żeby był dostęp do wody i kanalizacji w pobliżu.

3. Ile wody zużywacie miesięcznie? Przynajmniej szacunkowo - 10, 15 czy 20 m3?

4. Poza tym co ze ściekami (kanalizacja czy szambo czy POŚ)?

O, jaki szybki odzew :)

1. Twardość wody: http://zwik.skawina.pl/!data/attachments/twardosc_wody_skawina.pdf

2. Głębokość i wysokość nie ma większego znaczenia. Ważna szerokość. 35 cm jeszcze jakoś by było. Jak mam dopłacać tysiące ;) za gabaryty to zmieszczę i taki wymiar ;). Odległość zależy od tego, czy do urządzenia jest potrzebny częsty dostęp. Jeśli tak - to odległość około metra do "wejścia" wody do domu. Jeśłi nie - to bezpośrednio przy wejściu. Do kanalizacji - 2,5 do 3 metrów. Przy czym kanalizacja na przeciwległej ścianie.

3. ok. 13-15 m3

4. Szambo. Z mglistą opcją na POŚ (ziemia gliniasta).

Może się tak zdarzyć, że głowica się zapcha, ale to musiałyby być bardzo specyficzne warunki...

Rozebrać i wyczyścić - jak najbardziej. Czyścić chemicznie można np. w kwasku cytrynowym - nie jest to jakaś wielka chemia. Można też w silniejszym kwasie, ale po co?

A złoże może wymagać wymiany jeśli przez długi czas nie dostało nadmanganianu. Tego typu złoża przy przekroczeniu swojej pojemności potrafią się zbrylić tak mocno, że nie da się ich wyjąć ze zbiornika i trzeba wymieniać całość.

Powiedziałbym, że za tyle to sobie nową głowicę kupisz i jeszcze zostanie... Takie rozebranie i czyszczenie głowicy to normalna czynność przy przeglądzie. Jak jest wyjątkowo zabrudzone to bym się spodziewał ceny w okolicy 200-300 PLN za głowice, ewentualnie wymiana złoża to już koszt bliżej tego 1000.

Masz dwa odżelaziacze szeregowo? Czy pompa daje radę z płukaniem?

Podeślę Ci na priv kontakt do jakiegoś porządnego serwisanta w okolicy...

Wielkie dzięki za odpowiedz.

1. Twardość wody: http://zwik.skawina.pl/!data/attachments/twardosc_wody_skawina.pdf

2. Głębokość i wysokość nie ma większego znaczenia. Ważna szerokość. 35 cm jeszcze jakoś by było. Jak mam dopłacać tysiące ;) za gabaryty to zmieszczę i taki wymiar ;). Odległość zależy od tego, czy do urządzenia jest potrzebny częsty dostęp. Jeśli tak - to odległość około metra do "wejścia" wody do domu. Jeśłi nie - to bezpośrednio przy wejściu. Do kanalizacji - 2,5 do 3 metrów. Przy czym kanalizacja na przeciwległej ścianie.

3. ok. 13-15 m3

Twardość ok 11 dH. Myślę iż zmiękczacz SOFTAQUA 22 mógłby spełniać twoje wymagania. Szerokość 31,8 cm głębokość z obejściem 45 cm wysokość 108 cm. Niewielkich rozmiarów zmiękczacz. 20 litr złoża w zupełności wystarczy. Solidny sprzęt za niewielkie pieniądze biorąc pod uwagę jakość wykonania.

3. ok. 13-15 m3

Twardość wcale nie taka wysoka :) Spokojnie wystarczy zmiękczacz na 20 litrów.

Jeśli szukasz gotowego produktu to zwróć uwagę aby nie była to chińska głowica i złoże. Reszta zależy od wymiarów, które podałaś. Jak się mgła nad POŚem rozwieje to może być dobrze mieć zmiękczacz z regeneracją przeciwprądową (mniejsze zużycie soli), ale przy szambie nie ma to znaczenia.

Witam,

Chcę prosić o pomoc w doborze systemu uzdatniania wody z własnej studni. W studni zamontowana jest pompa głębinowa.

Będzie to jedyne źródło zasilania wody w budynku mieszkalnym. Liczba mieszkańców: 3-4.

Dotychczas proponowano mi Aquamix-N wraz filtrem mechanicznym Epurion A32 oraz filtrem Aquacarbon.

Innym zaproponowanym rozwiązaniem była stacja z głowicą RX.

Dziś trochę przez przypadek dowiedziałem się, iż jeżeli będzie to Aquamix to hydrofor musi być z przeponą.

Ze względu na częste z nim problemy chciałbym zainstalować hydrofor ocynkowany.

Poniżej wstawiam badanie wody. Proszę o pomoc w doborze właściwego systemu uzdatniania. Serdecznie dziękuje.

próbka

Mętność NTU 22 +/- 4 .........norma 1

Odczyn pH 7,58 +/- 0,1.........norma 6,5-9,5

Przewodność elektryczna uS/cm 610 +/- 61.........norma 2500

Amonowy jon mg/l 1,306 +/- 0,13.........norma 0,5

Azotany mg/l <0,2.........norma 50

Azotyny mg/l <0,020.........norma 0,5

Siarczany mg/l 4.0 +/- 0.4.........norma 250

Fluorki mg/l 0.2 +/- 0.02.........norma 1,5

Chlorki mg/l 7 +/- 0,7.........norma 250

Mangan ug/l 124,5 +/- 16.........norma 50

Żelazo ogólne ug/l 2125 +/- 276.........norma 200

Sód mg/l <10,0.........norma 200

Kadm ug/l <1,20.........norma 5

Ołów ug/l <5,00(1,06).........norma 10

Chrom ug/l <10,0.........norma 50

Nikiel ug/l <4.00.........norma 20

Arsen ug/l <2,00 (1,02).........norma 10

Selen ug/l <2,00.........norma 10

Miedź mg/l <0,2.........norma 2

Twardość ogólna mg/l 311 +/- 31.........norma 60-500

Zaproponowano mi jeszcze poniższe rozwiązania:

1. Clack 1054 EcoMix - A plus ewentualnie kolumna filtracyjna ze złożem Turbidex (podobno nie ma potrzeby, ponieważ Ecomix będzie wystarczający)

2. Oxydizer pro 28 i do tego Multimix 25

3. Złoże Pyrolox, głowica sterująca Clack, zbiornik 10x44 i do tego złoże Purolite, głowica sterująca Clack (zbiorniki Canature)

Czy mogę ponownie prosić o opinię na temat tych rozwiązań do mojej wody?

1. Clack 1054 EcoMix - A plus ewentualnie kolumna filtracyjna ze złożem Turbidex (podobno nie ma potrzeby, ponieważ Ecomix będzie wystarczający)

Turbidex jest zeolitem i ma pewną "pojemność" na amoniak. Niestety bez solidnej regeneracji chemią (podchlorynem) nie przywróci się jej i złoże będzie do wymiany.

Czy pierwszy stopień wystarczy? - moim zdaniem nie na długo. Twardość raczej będzie schodzić do zera, żelazo pewnie gdzieś w pobliże normy, ale pozostałe problemy raczej zostaną. A z upływającym czasem złoże raczej będzie coraz mniej wydajne przy takim obciążeniu.

Jeśli masz mieć hydrofor bezprzeponowy to ten typ filtra nie ma sensu bo masz tu wbudowane napowietrzanie. Do tego złoże to BIRM, który nie przepada za siarkowodorem i jest kapryśny. Nawet w ulotce producent pisze, że aby usuwać żelazo i mangan to pH powinno być w zakresie 8-8,5.

Multimix to prawdopodobnie też złoże Ecomix.

3. Złoże Pyrolox, głowica sterująca Clack, zbiornik 10x44 i do tego złoże Purolite, głowica sterująca Clack (zbiorniki Canature)

Odżelaziacz na Pyroloxie jest OK, tylko dałbym ciut wyższy zbiornik (pytanie ile tego złoża chcą wsypać do 10x44). Drugi stopień to zwykły zmiękczacz (pytanie jaki sterownik w tej głowicy). W tym systemie nie ma nic na amoniak, ale jeśli zrobisz porządne napowietrzanie to może nie być już potrzebne.

Odżelaziacz na Pyroloxie jest OK, tylko dałbym ciut wyższy zbiornik (pytanie ile tego złoża chcą wsypać do 10x44). Drugi stopień to zwykły zmiękczacz (pytanie jaki sterownik w tej głowicy). W tym systemie nie ma nic na amoniak, ale jeśli zrobisz porządne napowietrzanie to może nie być już potrzebne.

Obydwie głowice to Clack Cl4. Czy jest to jakościowo ok ?

Jaki powinien być bardziej odpowiedni zbiornik?

Clack nie ma takiego sterownika. Już kiedyś ktoś to drążył i okazało się ze to sterownik EI.

Z tą głowicą to trochę "maskowanie" tego że dają tańszą wersję elektroniki... standardowo jest płytka EI (4 przyciski) i CI (5 przycisków) - oczywiście ta druga jest nieco bogatsza. A teraz weszła jeszcze jedna wersja - CK.[/Quote]

Do odżelaziacza z Pyroloxem wystarczy nawet prostsza głowica TC (czasowa, 3 przyciski).

Co do zbiornika to sugerowałbym 10x54". Wymagania co do płukania będą takie same (bo jest ta sama średnica) a ilość złoża większa (czyli zyskujemy czas kontaktu, a przez to wydajność i jakość wody).

Edytowane przez qbek17

Zaproponowano mi jeszcze poniższe rozwiązania:

Czy mogę ponownie prosić o opinię na temat tych rozwiązań do mojej wody?

Rozwiązanie pierwsze przy takiej mętności wody wydaje się być mocno ryzykowne. Duża mętność oznacza, że żelazo się wytrąca. Filtr mechaniczny przed stacją będzie bardzo obciążony żelazem. Część żelaza może się również wytrącać za filtrem mechanicznym, i obklejać złoże zmniejszając jego skuteczność.

Rozwiązanie drugie na pewno będzie działać. Jest dobre jeżeli nie masz zbiornika bezprzeponowego. Jak masz zbiornik bez przeponowy można to samo osiągnąć taniej.

W ostatniej propozycji na drugim stopniu mamy zwykły zmiękczacz. Z żelaza i manganu wodę na pewno doczyści jeżeli coś przejdzie z pierwszego stopnia. Jednak co do azotu amonowego mam spore wątpliwość, czy na pewno zajdzie tu redukcja. Jeżeli woda ma duża barwę czy utlenialność złoże multifunkycjne lepiej by się sprawdziło.

Witam potrzebuje pomocy. Tu jest list do opisu jakości wody z mojego wodociągu.

http://www.wodociagmarecki.pl/woda/tabela-twardosci-jakosci-wody

http://www.wodociagmarecki.pl/images/pliki_do_pobrania/jakosc_wody/styczen_2016.pdf

Jestem na etapie finalizowania instalacji w budowanym domu, czy powinienem zamontować zmiękczacz wody i jak tak do jaki?

Byłbym wdzięczny za porady

Edytowane przez Piotr Wawa

Witam potrzebuje pomocy. Tu jest list do opisu jakości wody z mojego wodociągu.

http://www.wodociagmarecki.pl/woda/tabela-twardosci-jakosci-wody

http://www.wodociagmarecki.pl/images/pliki_do_pobrania/jakosc_wody/styczen_2016.pdf

Jestem na etapie finalizowania instalacji w budowanym domu, czy powinienem zamontować zmiękczacz wody i jak tak do jaki?

Byłbym wdzięczny za porady

Witaj . Woda jest w porządku. Zmiękczacz jak najbardziej warto zakupić bo przy 16 stopniach niemieckich osady będą spore. A czy jesteś w stanie określić zużycie wody jakie będziesz miał, ewentualnie liczba osób w domu. Te informacje by pomogły. Można jednak z dużym prawdopodobieństwem założyć iż zmiękczacz o pojemności złoża około 20 litr będzie odpowiednim urządzeniem na twoje potrzeby.

Musisz też odpowiedzieć sobie czy szukasz jakości czy ceny. Podaj kwotę jaką chcesz wydać to chętnie coś podpowiem.:yes:

Szukam produktu o tzw najlepszym wskaźniku Cena/Jakość :)
Dobry wskaznik Cena/Jakość to jest pokretne, marketingowe zamienne okreslenie czegoś cos jest po prostu tanie. A jak tanie, to bedzie i gowniane niestety. Jak moja s.p. babcia mawiała, z "gówna bata nie ukrecisz"

Jak swiat dlugi i szeroki, jak coś ma byc dobre, to bedzie niestety drogie. Gowniane też moze być drogie, i tak jest bardzo czesto, ale tanie i dobre, w tym wszechswiecie nie wystepuje!!

A i madrosc ludowa rzecze, ze biedny kupuje dwa razy.

Dobry wskaznik Cena/Jakość to jest pokretne, marketingowe zamienne okreslenie czegoś cos jest po prostu tanie. A jak tanie, to bedzie i gowniane niestety. Jak moja s.p. babcia mawiała, z "gówna bata nie ukrecisz"

Jak swiat dlugi i szeroki, jak coś ma byc dobre, to bedzie niestety drogie. Gowniane też moze być drogie, i tak jest bardzo czesto, ale tanie i dobre, w tym wszechswiecie nie wystepuje!!

A i madrosc ludowa rzecze, ze biedny kupuje dwa razy.

No niestety nie masz racji ani z tym marketingiem ani z mądrością ludową:) Mądrość ludowa mówi, że "Skąpy dwa razy płaci" a nie biedny:). Natomiast mówiąc o wskaźniku cena/jakość chodzi nam o jak najniższą wartość tego wskaźnika. Jak coś jest tanie i ma niską jakość to wskaźnik jest wysoki bo mianownik jest bliski zeru. Jak jest drogie i słabe to wskaźnik analogicznie jest jeszcze gorszy. Szukamy zatem produktu o możliwie najlepszym stosunku jakości do ceny, nie chodzi, że ma być tylko tanie (bo to zmienia kryterium tylko na cenę a nie cenę/jakość) - może być drogie ale ma to odpowiadać nadzwyczajnej jakości, jak jakość jest zbliżona wybieramy produkt tańszy, wzrost ceny musi korespondować z relatywnie wyższą jakością. Także, ciągle czekam na porady jaki produkt wybrać o najlepszym wskaźniku Cena/Jakość :)

Witam. Bardzo proszę o dobór urządzeń do:

Lokal gastronomiczny

Zużycie na dobę:

do 4m3 - kuchnia - woda odżelaziona i zmiękczona

3m3 - ogród - woda tylko odżelaziona

3m3 - ogród - woda tylko odżelaziona

Wyniki badania:

Żelazo ogólne - 2610 ug/l

Mangan - 90 ug/l

Twardość ogólna - 277 mg CaCO3/l

Jon amonowy - 0,24 mg/l

pH - 7,6