aquam 15.03.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Dzięki za konkretne informacje. Jaki zmiękczacz ma obecnie najlepszy stosunek jakości/cena ? Reklamowany Denver? Polecany przez mojego hydraulika chińczyk Ruby Line? :0 Myślałem również o Zm-Work 30 Autotrol Logix ale sprzedawca mnie poinformował że potrafi wciągnąć 300 litrów podczas regeneracji. Usilnie przekonywał do Maximy... Co kupić? Denver czy Ruby Line to niestety chińskie urządzenia. Zwróć uwagę na zmiękczacz np. CosmoWater Home 22. Godne polecenia urządzenie SoftAqua 22. Na pewno nie będziesz żałował wyboru. Jeżeli stać cię na nowe urządzenie za np 2 -3 lata albo na ciągłe naprawy to może to być pierwszy z brzegu chińczyk. Albo dobrze albo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 15.03.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Mam jeszcze pytanie czy jest faktycznie potrzeba montowania zaworu zwrotnego i zaworu odcinającego ?? pobór próbek mogę robić z umywalki która będzie obok zmiękczacza. Zawór zwrotny i odcinający powinien być . Próbki możesz brać z baterii umywalkowej jeżeli jest blisko zmiękczacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 15.03.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jedynym ograniczeniem jest tylko cena. Chciałbym się zmieścić w 2200-2300 max. Jeżeli chodzi o pojemność złoża. Czy można przyjąć zasadę że im większe tym lepsze? W wielu przypadkach (dla schematu 2+2) polecacie Flamingo c25 lub Viesmanna n20 a one mają chyba 20l. Jeżeli ogranicza cię cena to bierz albo CosmoWater Home 22 albo N20 Aquahome i tyle w temacie nie eksperymentuj chyba że stać cię na to:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Możesz podpowiedzieć jakiś konkretny model? Z tego co czytałem w tym wątku, to mógłby być flamingo, tylko, że nie widzę go w wersji 20 litrów złoża. O ile się orientuję to jest też Flamingo w wersji 20 litrowej... a nawet 14 litrowej Nie mam żadnego doświadczenia z wodą, więc nie wiem do jakiego stopnia chcę zmiękczyć wodę. Po prostu nie chcę mieć kamienia na armaturze czy na szybie pod prysznicem. Jeśli chodzi o zacieki czy wodę dla urządzeń najlepsza jest woda miękka. Z drugiej strony woda do picia powinna zawierać jak najwięcej minerałów. Od Ciebie zależy, w którą stronę pójdziesz I jeszcze jedno. Czy warto wchodzić w odwróconą osmozę, aby mieć czystą wodę do celów spożywczych. Czy ona nie będzie zbyt sterylna? Jeśli masz wątpliwości co do jakości wody to osmoza daje bezpieczeństwo, ale dużej ilości minerałów ta woda mieć nie będzie... Z drugiej strony ile takiej wody wypijesz? Pół litra? Litr dziennie? Nie sądzę aby to wpłynęło znacznie na Twoje życie Osobiście mam zmiękczacz i osmozę i czuje się OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Syfon o którym piszę ma właśnie zapobiegać takim takim sytuacjom o których piszesz. Posiada on przerwę powietrzną pomiędzy wodą w syfonie a przewodami. Dodatkowo po oby stronach jest otwarte "okienko" i jak woda wypływa z urządzenia to doskonale ją widać. Osobiście nie znam lepszego rozwiązania. Osobiście nie widziałem tego syfonu na żywo więc mówię tylko na podstawie zdjęcia z netu To że jest przerwa powietrzna - super, tak powinno być. Ale tego "okienka" to nie mogę sobie wyobrazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom01 15.03.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) To mój pierwszy post, więc witam wszystkich. Podobnie jak również wszyscy, proszę o pomoc w doborze zmiękczacza. Woda:Barwa - 6 mg Pt/lMętność - 0,5 NTUpH - 7,1Twardość - 170 mg CaCO3/lŻelazo - 0,02 mg Fe/lMangan - 0,02 mg Mn/lAzotany - <5 mg NO3-/lAzot amonowy - 0.2 mg NH4+/lChlorki - 4 mg Cl-/lPrzewodność - 342 uS/cm Potrzebne:Zużycie wody 20 m^3/mcPrzepływ 2,5-3m^3/hZmiękczenie do zera I teraz kłopot, bo poprosiłem dwie firmy o zaproponowanie zmiękczacza i dostałem dużą rozbieżność zarówno w ilości żywicy, różne złoża. Miałem jakieś swoje przemyślenia ale po tak różnych stanowiska doradców zbaraniałem. Ważna uwaga: Urządzenie musi być znacznie niższe niż 170 cm. Tyle ma wnęka na butlę ze złożem. Edytowane 15 Marca 2016 przez Tom01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 15.03.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Osobiście nie widziałem tego syfonu na żywo więc mówię tylko na podstawie zdjęcia z netu To że jest przerwa powietrzna - super, tak powinno być. Ale tego "okienka" to nie mogę sobie wyobrazić Masz na zdjęciu "okienko" Gwarantuję Ci że jak raz zakupisz taki syfon to nic innego nie będziesz używał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Potrzebne: Zużycie wody 20 m^3/mc Przepływ 2,5-3m^3/h Ze zużycia i twardości wystarczyłoby 25 litrów złoża, ale do takiej wydajności to już 50-75 litrów. Ważna uwaga: Urządzenie musi być znacznie niższe niż 170 cm. Tyle ma wnęka na butlę ze złożem. Znacznie czyli ile? Spokojnie możesz zmieścić 50 litrów złoża w zbiorniku 13x44 i z głowicą wysokość będzie ok 130 cm. Jak dasz zbiornik o wysokości 54" to wysokość będzie ok 160 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 16.03.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 To mój pierwszy post, więc witam wszystkich. Podobnie jak również wszyscy, proszę o pomoc w doborze zmiękczacza. Woda: Barwa - 6 mg Pt/l Mętność - 0,5 NTU pH - 7,1 Twardość - 170 mg CaCO3/l Żelazo - 0,02 mg Fe/l Mangan - 0,02 mg Mn/l Azotany - <5 mg NO3-/l Azot amonowy - 0.2 mg NH4+/l Chlorki - 4 mg Cl-/l Przewodność - 342 uS/cm Potrzebne: Zużycie wody 20 m^3/mc Przepływ 2,5-3m^3/h Zmiękczenie do zera I teraz kłopot, bo poprosiłem dwie firmy o zaproponowanie zmiękczacza i dostałem dużą rozbieżność zarówno w ilości żywicy, różne złoża. Miałem jakieś swoje przemyślenia ale po tak różnych stanowiska doradców zbaraniałem. Ważna uwaga: Urządzenie musi być znacznie niższe niż 170 cm. Tyle ma wnęka na butlę ze złożem. Ciekawym rozwiązaniem dla ciebie byłby zmiękczacz serii 4512 : 60 litr złoża,max natężenie przepływu 3,6m3/h średnica przyłącza 1,25 Wysokość 163 cm średnica 35 cm + zbiornik na sól wysokość 99cm średnica 46 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 16.03.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 To mój pierwszy post, więc witam wszystkich. Podobnie jak również wszyscy, proszę o pomoc w doborze zmiękczacza. Woda: Barwa - 6 mg Pt/l Mętność - 0,5 NTU pH - 7,1 Twardość - 170 mg CaCO3/l Żelazo - 0,02 mg Fe/l Mangan - 0,02 mg Mn/l Azotany - <5 mg NO3-/l Azot amonowy - 0.2 mg NH4+/l Chlorki - 4 mg Cl-/l Przewodność - 342 uS/cm Potrzebne: Zużycie wody 20 m^3/mc Przepływ 2,5-3m^3/h Zmiękczenie do zera I teraz kłopot, bo poprosiłem dwie firmy o zaproponowanie zmiękczacza i dostałem dużą rozbieżność zarówno w ilości żywicy, różne złoża. Miałem jakieś swoje przemyślenia ale po tak różnych stanowiska doradców zbaraniałem. Ważna uwaga: Urządzenie musi być znacznie niższe niż 170 cm. Tyle ma wnęka na butlę ze złożem. A czy w ogóle potrzebny jest zmiękczacz przy tak niskiej twardości wody????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.03.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 A czy w ogóle potrzebny jest zmiękczacz przy tak niskiej twardości wody????? Po ilości i przepływie można przypuszczać, że to rozwiązanie nie jest na cele mieszkaniowe A taka twardość w niektórych procesach to zabójstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 16.03.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Witam Proszę o pomoc w doborze urządzenia uzdatniającego dla 2 osób. W domu jeszcze nie mieszkam, więc przewiduję miesięczne zużycie na poziomie 6-7 m3 na miesiąc. Woda z wodociągu, odpływ do kanalizacji. Parametry wody: pH - 7,4 przewodność elektryczna - 503 mangan - < 4,0 sód - 5,48 żelazo - < 60 siarczany - 9,47 chlorki - 3,41 twardość ogólna - 269 mętność - < 0,10 barwa - < 5 liczba progowa zapachu - < 1 utlenialność 0,75. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Nada się każdy zmiękczacz od 15 L do 30 L. W celu poprawy organoleptyki wody można po mechanicznym filtrze dać filtr z wkładem węglowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 16.03.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 To mój pierwszy post, więc witam wszystkich. Podobnie jak również wszyscy, proszę o pomoc w doborze zmiękczacza. Woda: Barwa - 6 mg Pt/l Mętność - 0,5 NTU pH - 7,1 Twardość - 170 mg CaCO3/l Żelazo - 0,02 mg Fe/l Mangan - 0,02 mg Mn/l Azotany - <5 mg NO3-/l Azot amonowy - 0.2 mg NH4+/l Chlorki - 4 mg Cl-/l Przewodność - 342 uS/cm Potrzebne: Zużycie wody 20 m^3/mc Przepływ 2,5-3m^3/h Zmiękczenie do zera I teraz kłopot, bo poprosiłem dwie firmy o zaproponowanie zmiękczacza i dostałem dużą rozbieżność zarówno w ilości żywicy, różne złoża. Miałem jakieś swoje przemyślenia ale po tak różnych stanowiska doradców zbaraniałem. Ważna uwaga: Urządzenie musi być znacznie niższe niż 170 cm. Tyle ma wnęka na butlę ze złożem. Przy tak dużych przepływach rozumiem, że nie jest to typowe zastosowanie domowe? Chyba że mówimy o napełnianiu basenu. Jak często i jak długo są pobory wielkości 2,5-3m3/h. Przy zużyciu miesięcznym 20 m3 albo pobory są co kilka dni albo po kilka minut dziennie. W zależności od tego do jakich celów jest zmiękczacz i w jakim trybie będzie musiał pracować można dobrać inne urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 16.03.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Witajcie mam dylemat firma która będzie budowala moj dom w swopjej ofercie stacji uzdatnienia wody proponuje mi urządzenie CosmoWATER HOME 22 Ja zaś przumierzałem sie do Aquahome 20-N od Viessmanna Bedzie to zamontowane w domku z uzytkwoym poddaszem, 2 łazienki (jedna dla gości, druga do użytku codziennego), 3 osoby. Któ¶e z powyższych urządzeń jest bardziej optymalne pod względem wydajności i kosztów użytkowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.03.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Nada się każdy zmiękczacz od 15 L do 30 L. Przy 30 litrach złoża to zmiękczacz się będzie regenerował raz w miesiącu... niby nic strasznego ale ja bym sugerował jednak coś mniejszego i częstsze regeneracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.03.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Któ¶e z powyższych urządzeń jest bardziej optymalne pod względem wydajności i kosztów użytkowania ? Oba urządzenia są podobnej wielkości więc wydajność i koszty użytkowania będą podobne. Jak cena zakupu jest podobna to wybierz ten który Ci się bardziej podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 16.03.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Witajcie mam dylemat firma która będzie budowala moj dom w swopjej ofercie stacji uzdatnienia wody proponuje mi urządzenie CosmoWATER HOME 22 Ja zaś przumierzałem sie do Aquahome 20-N od Viessmanna Bedzie to zamontowane w domku z uzytkwoym poddaszem, 2 łazienki (jedna dla gości, druga do użytku codziennego), 3 osoby. Któ¶e z powyższych urządzeń jest bardziej optymalne pod względem wydajności i kosztów użytkowania ? Zmiękczacze o których piszesz różnią się jedynie ilością złoża. Cosmo ma 22 litry a aquahome ma 20 litr złoża. Poza tym to te same urządzenia. Jak napisał qbek kup to które lepiej ci się podoba ewentualnie to na które otrzymasz lepszą cenę. Bez względu na to które kupisz będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 17.03.2016 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Jaki korpus mam zamontować pod filtr mechaniczny? Bigblue czy zwykłe? 10 czy 20 cali? Dom jednorodzinny 2+2. Widzę że Bigblue mają większe przepływy ale też wkłady do nich są sporo droższe. Opłaca się je montować? Zależy mi na jak mniejszym spadku ciśnienia.W przyszłości oczywiście zmiękczacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom01 17.03.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Znacznie czyli ile? Spokojnie możesz zmieścić 50 litrów złoża w zbiorniku 13x44 i z głowicą wysokość będzie ok 130 cm. Jak dasz zbiornik o wysokości 54" to wysokość będzie ok 160 cm. Raczej wolałbym urządzenie do maksymalnie 140-150 cm. Przy wyższym będzie problem z obsługą, bo głowica będzie tuż pod sufitem. Ciekawym rozwiązaniem dla ciebie byłby zmiękczacz serii 4512 : 60 litr złoża,max natężenie przepływu 3,6m3/h średnica przyłącza 1,25 Wysokość 163 cm średnica 35 cm + zbiornik na sól wysokość 99cm średnica 46 cm Przyłącze mam 1", więc powyżej nie ma sensu, i tak więcej wody nie poleci. Mam w tej chwili przewężenie w postaci wodomierza 1,6m^2 i jest "na styk" ze wskazaniem na za mało, więc wymienię go na większy. Mogę prosić o jakiś link tego zmiękczacza? Sam symbol mi nic nie mówi. A czy w ogóle potrzebny jest zmiękczacz przy tak niskiej twardości wody????? Mam np komorę zamykaną, szklaną gdzie się robi różne rzeczy z wodą i przez 4 lata zawiasy zarastają kamieniem, pomimo że jest wycierana po użyciu. Za komplet uszczelek muszę teraz zapłacić kilka stów a wewnątrz prowadnice niszczeją bezpowrotnie. Za jakiś czas koszt naprawy wyniesie 2-3 tys zł. W różnych szparach gromadzi się dużo kamienia, niszczy uszczelki. Nie mogę sobie na to pozwolić. Poza tym, na użytek domowy, bo mieszkam w tym budynku, też nie jest fajnie. Zlewy, baterie, zbiornik ekspresu do kawy, wszędzie zacieki i plamy z kamienia. Szczególnie w zakamarkach. Chcę się tego pozbyć. Miałem przyjemność korzystać z wody z ujęcia deszczowego w górach i to jest BAJKA. Różnica jest kosmiczna. Zero, kompletne zero plamy po kropli wody. Pomijając wodę do innych celów, w domu też tak chcę. Nada się każdy zmiękczacz od 15 L do 30 L. W celu poprawy organoleptyki wody można po mechanicznym filtrze dać filtr z wkładem węglowym. Jest zainstalowany w tej chwili mechaniczny 20um i węglowy w obudowach 20". Po zainstalowaniu węglowego, subiektywna jakość wody się poprawiła, choć nie na tyle żeby się pozbyć całkowicie kamienia. Przy tak dużych przepływach rozumiem, że nie jest to typowe zastosowanie domowe? Chyba że mówimy o napełnianiu basenu. Jak często i jak długo są pobory wielkości 2,5-3m3/h. Przy zużyciu miesięcznym 20 m3 albo pobory są co kilka dni albo po kilka minut dziennie. W zależności od tego do jakich celów jest zmiękczacz i w jakim trybie będzie musiał pracować można dobrać inne urządzenie. Specyfika zużycia jest taka, że krótko w ciągu doby potrzebny przepływ odpowiedniej wielości, ale musi być, aby poprawnie włączały się np ogrzewacze przepływowe, strasznie wrażliwe na zaburzenia przepływu. Pousuwałem w instalacji bez sensu przewężenia i jest prawie dobrze. Przyłącze 1" i rozchodzi się z piwnicy czterema 20-tkami ALUPEX i dwoma 16-tkami tam gdzie potrzebny mniejszy wydatek. Sądzę, że jak wywalę ten mały wodomierz to będzie całkiem w porządku i nie będzie czuć uderzenia wody przy zamykaniu/otwieraniu kranu w innym pomieszczeniu. Jeśli 30L wystarczy to ok, super, będzie tańszy, tylko jaki da te minimum 2,5m^3/h? Widziałem że Ecowater 25CE+ daje 2,2 a ESM 42HTE+ 3 m^3/h przy odpowiednio 25 i 42l złoża. Wygląda dobrze, przynajmniej na papierze, tylko droższe. Kompletnie nie wiem jak się do tego mają składane z głowicami Clack. Przeczuwam, że jest ścisła zależność przekroju poziomego złoża z przepływem, ale nie mam żadnych realnych danych. Same wymiary i przepływy to tylko kwestie techniczne, wymiarów butli. Bardziej mnie interesuje jakie złoże zastosować? Nie szukam oszczędności za wszelką cenę. Nawet jeśli żywica będzie droższa, to przecież zakup raz na wiele lat. Proponowano mi w jednej firmie typowe C100E, w innej Indion 225 NaF. Co brać? PS. Urządzenie prawdopodobnie będę składał sam, chyba, że się skuszę na firmowy. Oczywiście skrajna chińszczyzna nie wchodzi w grę. Edytowane 17 Marca 2016 przez Tom01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom01 17.03.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Jaki korpus mam zamontować pod filtr mechaniczny? Bigblue czy zwykłe? 10 czy 20 cali? Dom jednorodzinny 2+2. Widzę że Bigblue mają większe przepływy ale też wkłady do nich są sporo droższe. Opłaca się je montować? Zależy mi na jak mniejszym spadku ciśnienia.W przyszłości oczywiście zmiękczacz... Jakby co, to mam nietrafiony zakup (za małe) dwa filtry Atlas Filtri pod wkłady BB 10", wersja z manometrami. Nówka. Oddam poniżej ceny zakupu. Edytowane 17 Marca 2016 przez Tom01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts