qbek17 20.03.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 jeszcze nie przepuszczaliśmy wody przez filtr,do badania oddaliśmy bezpośrednio ze studni. Prawidłowo - ale skoro masz taką możliwość to proponuję zrobić mały test czy wkład węglowy usunie zapach. A co sądzisz o takim składzie: osmoza + ... (ale to chyba tylko w kuchni ma zastosowanie) Jak dasz osmozę to już nie potrzebujesz wkładu na azotany. Membrana osmotyczna je usunie skuteczniej niż wkłady z jonitem. albo to - tylko nie wiem czy to na cały dom czy też tylko kuchnia To jest zestaw na cały dom, tylko że za mały (16 litrów złoża) i z najsłabszą, chińską głowicą. Zestaw dla Ciebie powinien mieć przynajmniej 25 litrów złoża. 5000 ... to naprawde sporo... To orientacyjny koszt dwóch dobrych filtrów (azotany+węglowy). Możesz oczywiście wybrać tylko jeden z nich, na słabszych komponentach, z mniejszą ilością złoża, itd i wtedy koszt będzie zupełnie inny (jak np. w linku który podałaś), ale czy to spełni Twoje oczekiwania w dłuższej perspektywie - tego nie zagwarantuję Azotany są szkodliwe w przypadku spożywania takiej wody. Jeden z przykładów rozwiązania może być taki, żeby darować sobie filtr na azotany na cały dom, zostawić tylko węglówkę (do poprawy zapachu), a do wody pitnej zastosować osmozę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciucha 20.03.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 to z tych lepszych filtórw co konkretnie proponujesz? coś w tym stylu? http://www.swiatfiltrow.com.pl/wlasne-ujecie-wody/149-filtr-do-usuwania-azotanow-azotany-w-wodzie-pitnej.html a może inny model? a jeszcze odn. osmozy - gdzieś czytałam że osmoza usuwa na pozione 60% azotany, wiuęc myślałam jeszcze o jakimś wspomagaczy - stąd ten mały filtr - tylko nie wiem na ile on jest skuteczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciucha 20.03.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 a jeszcze jedno - ten filtr węglowy - bo ja mam taka zwykłą obudowę zamontowaną - a właściwie dwie - jedna obok drugiej... ni ejest to jakaś wypasiona kolumna... czy to wystarczy czy jednak coś lepszego? robotnicy pili wode i nic nie mówili że im śmierdzi czy że nie smakuje... ja jeszcze nie ryzykowałam, nawet przyznam że jej nie wąchałam więc tak naprawde nie umiem ocenić czy ona śmierdzi czy nie, opieram sie na badaniach. Latem jedynie nalaliśmy do basenu dmuchanego i była czyściuteńka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.03.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 to z tych lepszych filtórw co konkretnie proponujesz? coś w tym stylu? To już na pewno coś solidniejszego. Opis jest skromny i dość ogólny, ale to co najważniejsze (czyli głowica i złoże) jest OK. a jeszcze odn. osmozy - gdzieś czytałam że osmoza usuwa na pozione 60% azotany, wiuęc myślałam jeszcze o jakimś wspomagaczy - stąd ten mały filtr - tylko nie wiem na ile on jest skuteczny... Osmoza jest prawie tak samo skuteczna jak anionity, w obu przypadkach 60% to minimalna skuteczność usuwania azotanów. Membrana zawsze coś przepuszcza (to wynika z zasady jej działania), więc maksymalna skuteczność nie osiągnie 100%. Tylko nie potrzebujesz usuwać 100% azotanów. Jak usuniesz ich 80 czy 90 % to i tak będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.03.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 a jeszcze jedno - ten filtr węglowy - bo ja mam taka zwykłą obudowę zamontowaną - a właściwie dwie - jedna obok drugiej... ni ejest to jakaś wypasiona kolumna... czy to wystarczy czy jednak coś lepszego? Te wkłady mają wydajność odpowiednią dla jednego kranu. Jeśli są zamontowane pomiędzy pompą, a hydroforem to przepływ przez nie na pewno będzie dużo wyższy, więc nie spełnią swojej roli. Ale skoro już je masz to możesz zrobić test i sprawdzić czy zastosowanie węgla aktywowanego poprawia zapach wody wystarczająco. Jeśli tak to można rozważać instalację solidnej kolumny z większą ilością węgla. robotnicy pili wode i nic nie mówili że im śmierdzi czy że nie smakuje... ja jeszcze nie ryzykowałam, nawet przyznam że jej nie wąchałam więc tak naprawde nie umiem ocenić czy ona śmierdzi czy nie, opieram sie na badaniach. To powąchaj tą wodę prosto z kranu może problem w ogóle nie istnieje...? ocena zapachu jest badaniem subiektywnym więc każdy może interpretować go inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciucha 21.03.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Tylko nie potrzebujesz usuwać 100% azotanów. Jak usuniesz ich 80 czy 90 % to i tak będzie super. jeśli usunie mi w 80-90% to będę bardzo zadowolona pytanie tylko, czy jeśli usunę azotany wyłącznie z wody w kuchni, to np. kąpiel, mycie zębów w wodzie z taka zawartością azotanów (55, będzie bezpieczne dla naszego zdrowia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.03.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 pytanie tylko, czy jeśli usunę azotany wyłącznie z wody w kuchni, to np. kąpiel, mycie zębów w wodzie z taka zawartością azotanów (55, będzie bezpieczne dla naszego zdrowia??? Dopuszczalna wartość to 50 - zazwyczaj błąd pomiaru wynosi ok 10% więc myślę, że od tego nic się nikomu nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 21.03.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) witam, odebrałam własnie wyniki badań wody: Mętność 4,47 Zapach 20st – 2S Zapach 60st – 3S PH 7,4 Przewodność w 25 st 637 Twardość 204 Żelazo 39 Mangan p.o. < 10 Chlorki 31,7 Amonowy jon 0,064 Azotyny p.o. <0,1 Azotany 55,8 Indeks nadmanganianowy 1,3 bakterie nie występują (coli i inne z szamba) co powinnam zainstalować żeby finansowo nie zrujnowało, i żeby woda była zdatna do picia (głównie chodzi o azotany). A jak sie przedstawia twardośc? niby w normie, ale jaka jest najlepsza żeby nie niszczyła armatury i sprzętu AGD? dziękuję! Jeżeli chodzi o azotany to myślę, że najlepiej sprawdzi się mała osmoza pod zlewozmywak. Azotany mają niewielkie przekroczenie więc aby woda była dobra do picia można domieszać część wody po osmozie i część surowej lub założyć mineralizator. Jeżeli chodzi o zapach to tu zależy od tego jaki jest zbiornik hydroforowy. Co do twardości - jest ona w normie. Jeśli jednak przeszkadza Ci ta twardość nie widzę przeciwwskazań do zastosowania jakiegoś zmiękczacza na cały dom. Edytowane 21 Marca 2016 przez KLARSAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciucha 22.03.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 póki co, po wypowiedziach tutaj, lekturze polecanej przez wójka Google, konsultacjach z Sanepidem i naszym hydraulikiem decyzja taka, że przed hydroforem (przeponowy) wkłady węglowy i do wody żeby syf do hydroforu nie leciał i jako tako żeby było oczyszczone z zapachu - czyli to co jest już na ten moment zamontowane, w kuchni osmoza - tylko jeszcze nie wiem jaka bo rodzajów masa i pogubić sie można - chętnie poczytam Wasze opinie jako uzytkowników potem zrobimy testy w laboratorium i na tzw niucha, czyli będziemy wąchać, oglądać i smakować wodę zimną, ciepłą, gorącą i zależnie od wyników laboratorium i naszej oceny będziemy podejmować kolejne decyzje - kolumna węglowa, zmiękczasz etc. serdecznie dziękuję na tym etapie za pomoc i rady i liczę jeszcze na opinie o Waszych osmozach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.03.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 póki co, po wypowiedziach tutaj, lekturze polecanej przez wójka Google, konsultacjach z Sanepidem i naszym hydraulikiem decyzja taka, że przed hydroforem (przeponowy) wkłady węglowy i do wody żeby syf do hydroforu nie leciał i jako tako żeby było oczyszczone z zapachu - czyli to co jest już na ten moment zamontowane Weź tylko pod uwagę, że to rozwiązanie nie jest dobre na dłużej - wkłady przeznaczone na przepływ kilku litrów na godzinę (czyli w zasadzie na wolny pobór przez jeden kran) są zamontowane w miejscu gdzie przepływ jest okresowy i największy (czyli pompa załączająca się co jakiś czas, ale na maksymalną wydajność). Po pierwsze to rozwiązanie będzie mocno tłumiło przepływ, a po drugie skuteczność oczyszczania przez takie wkłady będzie minimalna. w kuchni osmoza - tylko jeszcze nie wiem jaka bo rodzajów masa i pogubić sie można - chętnie poczytam Wasze opinie jako uzytkowników Standardowy zestaw składa się z: - filtra mechanicznego (np. 20 um) - filtra węglowego - filtra mechanicznego (np. 5 um) - membrany - filtra węglowego - mineralizatora Ja mam taki zestaw i jestem zadowolony. Jeśli ma to być samodzielny filtr to taki zestaw jest OK. Ale jak na wejściu masz już np. zmiękczacz czy kolumnę węglową to nie potrzebujesz pierwszych dwóch stopni. Na koniec można jeszcze dodawać bajery w stylu promieniujących kulek - dla mnie to czysty marketing i zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 23.03.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 póki co, po wypowiedziach tutaj, lekturze polecanej przez wójka Google, konsultacjach z Sanepidem i naszym hydraulikiem decyzja taka, że przed hydroforem (przeponowy) wkłady węglowy i do wody żeby syf do hydroforu nie leciał i jako tako żeby było oczyszczone z zapachu - czyli to co jest już na ten moment zamontowane, w kuchni osmoza - tylko jeszcze nie wiem jaka bo rodzajów masa i pogubić sie można - chętnie poczytam Wasze opinie jako uzytkowników Jeśli nadal mocno chodzi Ci po głowie filtr odwrócona osmoza do kuchni to zobacz: http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id3640,odwrocona-osmoza-sprawdzona-przez-blogerki-kulinarne. Wydaje sie spoko opcją. Wersja RO 5 to standard RO 6 to już opcja z mineralizatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.03.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Wydaje sie spoko opcją. Sam artykuł fajny ale trochę za mocno wieje od niego reklamą Ciekaw jestem czy te "znane blogerki" same zainstalowały wylewkę w blacie (czy tylko wetknęły wężyki w podpisane złączki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlosss.p 28.03.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 (edytowane) Witam serdecznie, jestem "świeżo" po badaniach wody ze studni, nie mam pewnych danych dotyczących głębokości studni, natomiast na tyle na ile udało mi się ustalić jest to około 20-30m. Woda na pewno podchodzi wyżej ponieważ na tą chwilę zamontowana jest pompa hydroforowa ibo wz750 ze zbiornikiem przeponowym 50l, z takiego zestawu zostały pobrane próbki do przebadania wody. Woda nie była pompowana od kilku miesięcy, przed badaniem wodę spuszczałem około 8-10 godzin. W planach jest zamontowanie pompy grundfos jp6 + zbiornik hydroforowy bezprzeponowy, ocynkowany 150-200 litrów, zapotrzebowanie na wodę to 2 osoby dorosłe + 2 dzieci, jedna łazienka wanna, prysznic. Co nieco się orientuję, przeczytałem kilkadziesiąt stron forum nt uzdatniania, oraz kilkanaście publikacji dotyczących badań fizykochemicznych wody, natomiast bardzo chciałbym poznać wasze propozycje dotyczące uzdatnienia "mojej" wody ora mam kilka pytań. Na początek poniżej przedstawiam wyniki badań: Mętność - FNU 6,3 Barwa - 14mg/l Przewodność właściwa - 672 uS/cm pH - 7,4 Twardość - 263mg/l Amonowy jon - 2,56mg/l Azotyny - 0,05mg/l Azotany - poniżej GO Żelazo - 1440 ug/l Mangan - 380 ug/l Siarczany - 69mg/l Oczywiście najbardziej martwi mnie wysoki poziom jonu amonowego w związku z tym mam kilka pytań. Na cym polega regeneracja złoża chemią? Cy to oznacza że zamiast soli do zbiornika daje się podchloryn lub inną chemię?? Jakie są koszty takiej regeneracji złoża? Czy w sytuacji gdyby złoże np Crystal Right nie poradziło sobie z taką ilością jonu amonowego to zainstalowanie filtra odwróconej osmozy w kuchni w celu pobierania wody np do robienia herbaty, kawy, zupy itd załatwiło by sprawę? Czytając wiele publikacji natrafiłem na informacje że wg WHO (publikacja z 1997r) wpływ jonu amonowego zawartego w wodzie do spożycia jest niesistotny, a ma/może mieć jedynie znaczenie/ wpływ na ewentualny rozwój bakterii w sieci wodociągowej. Bardzo proszę o porady oraz wasze sugestie / typy w celu doboru właściwych urządzeń do uzdatnienia wody. I jeszcze jedni pytanie, ponieważ wiele osób pisze że spora część jonu amonowego może zostać usunięta wraz z napowietrzeniem wody, czy wg Was pownienem najpierw zamontować zbiornik hydroforowy plus aspirator i jeszcze raz powtórzyć badanie na ilość żelaza, manganu i oczywiście jonu amonowego i dopiero wtedy dobrać urządzenia i odpowiednie złoża? Edytowane 29 Marca 2016 przez karlosss.p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.03.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Na początek poniżej przedstawiam wyniki badań: [ATTACH=CONFIG]351365[/ATTACH] Możesz podać te wyniki w poście (lub wkleić zdjęcie) bo ten link nie działa (przynajmniej mi się nie otwiera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlosss.p 29.03.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam, jeszcze wczoraj działał w każdym razie podaję poniżej wyniki: Mętność - FNU 6,3 Barwa - 14mg/l Przewodność właściwa - 672 uS/cm pH - 7,4 Twardość - 263mg/l Amonowy jon - 2,56mg/l Azotyny - 0,05mg/l Azotany - poniżej GO Żelazo - 1440 ug/l Mangan - 380 ug/l Siarczany - 69mg/l Dodam tylko, że kanalizację mam miejską. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.03.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Oczywiście najbardziej martwi mnie wysoki poziom jonu amonowego w związku z tym mam kilka pytań. Na cym polega regeneracja złoża chemią?Czy to oznacza że zamiast soli do zbiornika daje się podchloryn lub inną chemię?? Jakie są koszty takiej regeneracji złoża? Regeneracja chemią może oznaczać stosowanie regeneranta chemicznego (soli, nadmanganianu potasu, podchlorynu sodu - to najpopularniejsze). Wybór regeneracji z chemią lub bez masz tylko przy odżelaziaczach ze złożem katalitycznym - jeśli przed takim złożem zastosujesz napowietrzanie to tlen z powietrza może spełniać taką samą rolę jak utleniacze chemiczne. Jest jeszcze opcja "generowania" chloru z solanki - niektóre głowice mają taką opcję (np. w Clacku jest specjalna wersja) albo można dokupić zewnętrzne urządzenie. Działa to na zasadzie elektrolizy soli (czyli wymaga prądu). Sama regeneracja jest standardowym procesem, a jej podstawowe etapy to płukanie wsteczne, zasysanie regeneranta (+ wolne przepychanie go przez całą objętość złoża) i wypłukiwanie. Koszty takiej regeneracji zależą od jej częstotliwości i dawki chemii - nie są jakieś bardzo wysokie, ale zawsze wyższe niż napowietrzanie. Jeśli masz kanalizację miejską to odpada Ci problem co zrobić z takimi "chemicznymi" ściekami. Czy w sytuacji gdyby złoże np Crystal Right nie poradziło sobie z taką ilością jonu amonowego to zainstalowanie filtra odwróconej osmozy w kuchni w celu pobierania wody np do robienia herbaty, kawy, zupy itd załatwiło by sprawę? Osmoza powinna zapewnić spokój z wodą pitną. Ale ze względu na sporo innych zanieczyszczeń radziłbym zastosowanie jej "dodatkowo" a nie "zamiast" innych filtrów. Czytając wiele publikacji natrafiłem na informacje że wg WHO (publikacja z 1997r) wpływ jonu amonowego zawartego w wodzie do spożycia jest niesistotny, a ma/może mieć jedynie znaczenie/ wpływ na ewentualny rozwój bakterii w sieci wodociągowej. Publikacje są różne, często sprzeczne. Twoja decyzja której zaufasz I jeszcze jedni pytanie, ponieważ wiele osób pisze że spora część jonu amonowego może zostać usunięta wraz z napowietrzeniem wody, czy wg Was pownienem najpierw zamontować zbiornik hydroforowy plus aspirator i jeszcze raz powtórzyć badanie na ilość żelaza, manganu i oczywiście jonu amonowego i dopiero wtedy dobrać urządzenia i odpowiednie złoża? Przy Twoim pH praktycznie cały azot jest w formie jonu amonowego. Im wyższe pH tym większy udział lotnego NH3, który da się usunąć przez napowietrzanie. Moim zdaniem nie warto zmieniać całego układu hydraulicznego pod kątem "małej" szansy na zmniejszenie ilości NH4. A co do filtrów to na moje oko masz dwie opcje: 1) filtracja dwustopniowa Zależnie od tego co chcesz usuwać... pierwszym stopniem może być tradycyjny odżelaziacz (regenerowany chemicznie, czyli np. na złożu Greensand plus czy Birm), a drugim stopniem może być: - filtr wielofunkcyjny (np. na złożach typu Crystal Right, AquaMulti czy Ecomix) ale tutaj masz też zmiękczenie wody, a regeneracja z solą, - filtr ze złożem zeolitowym (np. Turbidex) które praktycznie usuwa tylko zawiesinę i jon amonowy (niestety okresowo jest wymagana regeneracja chemiczna podchlorynem lub wymiana złoża) 2) filtracja jednostopniowa W tym przypadku znów musisz wybrać co chcesz usunąć (wybór taki jak wyżej) ale ten filtr musiałby być solidnie przewymiarowany. A to może wymagać silnej pompy do płukania, lub sporo chemii do regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlosss.p 29.03.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Bardzo dziękuję za objaśnienie kilku kwestii. Na tą chwilę czekam na oferty firm które zajmują się uzdatnianiem wody. Jeżeli chodzi o odwróconą osmozę to jak najbardziej miałem na myśli dodatek do kuchni jako woda pitna. Układ hydrauliczny będzie dopiero montowany tak więc mimo wszystko będzie zamontowany zbiornik hydroforowy z poduszką powietrzną + aspirator co pozwoli (przynajmniej tak mi się wydaję) na redukcję żelaza manganu i być może w niewielkiej ilości jonu amonowego. Oczywiście zależy mi na usunięciu nadmiaru żelaza manganu i jonu amonowego. Jeżeli uda się to osiągnąć na jednym złożu to będzie super, natomiast jeżeli będzie to konieczne w dwóch etapach to na pewno przemyślę tą opcję a z tego co widzę to mam dwie, albo usunięcie częściowe nadmiaru jonu amonowego, żelaza, manganu i zamontowanie filtra odwróconej osmozy w kuchni do kawy herbaty itp, lub druga opcja dwa poziomy filtracji żeby usunąć nadmiar wszystkiego co przekroczone. Na razie nie mam jeszcze przedstawionych wycen oraz systemów, lecz na pewno po ich przedstawieniu zapytam co o tych ofertach myślicie. Natomiast mam pytanie odnośnie regeneracji złoża CR100, jaka ilość złoża byłaby potrzebna żeby usunąć nadmiar Fe Mn i NH4 oraz jaki przepływ minimalny jest konieczny do regeneracji złoża, i jeszcze jedno w wielu Twoich odpowiedziach wyczytałem, że w przypadku złoża CR100 + jon amonowy konieczna jest regeneracja podchlorynem sodu?? I jeszcze jedno, czy jest różnica pomiędzy regeneracją solą a podchlorynem? Czy jest to dla mnie jakaś różnica? Dziękuję za poświęcony czas Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.03.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Natomiast mam pytanie odnośnie regeneracji złoża CR100, jaka ilość złoża byłaby potrzebna żeby usunąć nadmiar Fe Mn i NH4 oraz jaki przepływ minimalny jest konieczny do regeneracji złoża Tu masz tabelę z rozmiarami, przepływami, i pojemnością: http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf Zwróć uwagę na sam dół drugiej strony - usuwanie amoniaku (jonu amonowego) wymaga dłuższego czasu kontaktu więc przepływ musi być dużo niższy niż by to wynikało z tabeli. Myślę, że minimum to 13x54". i jeszcze jedno w wielu Twoich odpowiedziach wyczytałem, że w przypadku złoża CR100 + jon amonowy konieczna jest regeneracja podchlorynem sodu?? I jeszcze jedno, czy jest różnica pomiędzy regeneracją solą a podchlorynem? Czy jest to dla mnie jakaś różnica? CR100 ma sporą pojemność amoniaku, ale niestety regeneracja solą nie przywraca tej pojemności. Dlatego możesz robić okresowo regenerację chemiczną (podchlorynem) w celu przywrócenia pojemności na amoniak. Polega to na tym, że wężyk od solanki przekładasz do pojemnika z podchlorynem (odpowiednio rozcieńczonym) i w czasie regeneracji zasysasz go zamiast solanki. Drugą opcją jest zainwestowanie w głowicę z generatorem chloru z solanki i wtedy możesz ustawić aby automatycznie robić chlorowanie złoża co kilka regeneracji. Nie będzie to aż tak skuteczne (jak jedna regeneracja kupionym podchlorynem) ale robione częściej może dać podobny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.03.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Witam serdecznie, jestem "świeżo" po badaniach wody ze studni, nie mam pewnych danych dotyczących głębokości studni, natomiast na tyle na ile udało mi się ustalić jest to około 20-30m. Woda na pewno podchodzi wyżej ponieważ na tą chwilę zamontowana jest pompa hydroforowa ibo wz750 ze zbiornikiem przeponowym 50l, z takiego zestawu zostały pobrane próbki do przebadania wody. Woda nie była pompowana od kilku miesięcy, przed badaniem wodę spuszczałem około 8-10 godzin. W planach jest zamontowanie pompy grundfos jp6 + zbiornik hydroforowy bezprzeponowy, ocynkowany 150-200 litrów, zapotrzebowanie na wodę to 2 osoby dorosłe + 2 dzieci, jedna łazienka wanna, prysznic. Co nieco się orientuję, przeczytałem kilkadziesiąt stron forum nt uzdatniania, oraz kilkanaście publikacji dotyczących badań fizykochemicznych wody, natomiast bardzo chciałbym poznać wasze propozycje dotyczące uzdatnienia "mojej" wody ora mam kilka pytań. Na początek poniżej przedstawiam wyniki badań: [ATTACH=CONFIG]351427[/ATTACH] Mętność - FNU 6,3 Barwa - 14mg/l Przewodność właściwa - 672 uS/cm pH - 7,4 Twardość - 263mg/l Amonowy jon - 2,56mg/l Azotyny - 0,05mg/l Azotany - poniżej GO Żelazo - 1440 ug/l Mangan - 380 ug/l Siarczany - 69mg/l Oczywiście najbardziej martwi mnie wysoki poziom jonu amonowego w związku z tym mam kilka pytań. Na cym polega regeneracja złoża chemią? Cy to oznacza że zamiast soli do zbiornika daje się podchloryn lub inną chemię?? Jakie są koszty takiej regeneracji złoża? Czy w sytuacji gdyby złoże np Crystal Right nie poradziło sobie z taką ilością jonu amonowego to zainstalowanie filtra odwróconej osmozy w kuchni w celu pobierania wody np do robienia herbaty, kawy, zupy itd załatwiło by sprawę? Czytając wiele publikacji natrafiłem na informacje że wg WHO (publikacja z 1997r) wpływ jonu amonowego zawartego w wodzie do spożycia jest niesistotny, a ma/może mieć jedynie znaczenie/ wpływ na ewentualny rozwój bakterii w sieci wodociągowej. Bardzo proszę o porady oraz wasze sugestie / typy w celu doboru właściwych urządzeń do uzdatnienia wody. I jeszcze jedni pytanie, ponieważ wiele osób pisze że spora część jonu amonowego może zostać usunięta wraz z napowietrzeniem wody, czy wg Was pownienem najpierw zamontować zbiornik hydroforowy plus aspirator i jeszcze raz powtórzyć badanie na ilość żelaza, manganu i oczywiście jonu amonowego i dopiero wtedy dobrać urządzenia i odpowiednie złoża? W uzdatnianiu wody w warunkach domowych najczęściej stosuje się do regeneracja NaCl (normalna sól) lub KMnO4 (nadmanganian potasu). Koszty substancji do regeneracji nie są wysokie. Koszty miesięczne to około 50 ± 30 zł Jeżeli chodzi o stężenie amoniaku, kiedyś było dopuszczalne chyba nawet 1,5 mg/l. Czym dokładnie kierowało się ministerstwo wydając normę 0,5m g/l nie wiem ale powody musiały być. Osobiście w literaturze nie znalazłem w jakim stopniu bezpośrednio amoniak w takim stężeniu może szkodzić ale pośrednio może powodować wzrost stężenia azotynów, które już są szkodliwe. Utrudnianie usuwanie manganu czy dezynfekcji to inna historia. Osmoza na pewno usunie wszelkie zanieczyszczenia ale również minerały z wody więc gdybyś się decydował to z mineralizatorem. Przy niskim pH nie usuniesz jonu amonowego przez napowietrzanie. Przy takim pH jak masz to może 5-10%. Jeżeli woda nie ma nieprzyjemnego zapachu to wystarczy zostawać złoże jonowymienne multifunkcyjne typu ekomix czy aqamulti. Chociaż mętność dosyć duża jak na takie rozwiązania. Dobrze było by dobrać dobre filtry mechaniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.03.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Jeżeli woda nie ma nieprzyjemnego zapachu to wystarczy zostawać złoże jonowymienne multifunkcyjne typu ekomix czy aqamulti. A mi się wydaje, że kolega dobrze kombinuje w kierunku CR100. W mieszankach typu AquaMulti/Ecomix masz tylko jakąś część złoża odpowiadającą za usuwanie amoniaku. Za to przy CR100 całe złoże będzie pracowało, a ponieważ przekroczenie jest spore to i ilość złoża powinna być odpowiednio duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.