karlosss.p 01.04.2016 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Dziękuje Wam za propozycje oraz wytłumaczenie kilku kwestii. Na tą chwilę czekam na propozycje od kilku firm, zastanawiam się jeszcze czy nie spróbować przez kilka dni spuszczać wodę i powtórzyć badanie na jon amonowy, żelazo i mangan, może jest szansa na poprawę wyników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoda 04.04.2016 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 A mi się wydaje, że kolega dobrze kombinuje w kierunku CR100. W mieszankach typu AquaMulti/Ecomix masz tylko jakąś część złoża odpowiadającą za usuwanie amoniaku. Za to przy CR100 całe złoże będzie pracowało, a ponieważ przekroczenie jest spore to i ilość złoża powinna być odpowiednio duża. Chciałbym zapytać która część Ecomixu odpowiada za usuwanie amoniaku, bo pytałem kilka razy dystrybutora i nigdy producent nie odpowiedział na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoda 04.04.2016 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Dziękuje Wam za propozycje oraz wytłumaczenie kilku kwestii. Na tą chwilę czekam na propozycje od kilku firm, zastanawiam się jeszcze czy nie spróbować przez kilka dni spuszczać wodę i powtórzyć badanie na jon amonowy, żelazo i mangan, może jest szansa na poprawę wyników. Pozdrawiam Jeśli woda przy poborze jest bezbarwna i bez zapachu to wystarczy zwykła żywica zmiękczająca + ewentualnie dodatek żywicy na organikę aby poprawić barwę. Ekomix to przepłacanie za plastikowe kulki. Do tego hydrofor membranowy. Jeśli będzie hydrofor bez membrany to przed kolumną z żywicą potrzeba jest kolumna zatrzymująca wytrącone żelazo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.04.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Chciałbym zapytać która część Ecomixu odpowiada za usuwanie amoniaku, bo pytałem kilka razy dystrybutora i nigdy producent nie odpowiedział na to pytanie. Też próbowałem uzyskać od nich taką informację i rezultat był ten sam. Dlatego też wolę AquaMulti bo tam jest zeolit, który może usuwać amoniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechoo 05.04.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Dzień dobry, Właśnie odebrałem wyniki badań wody z mojej studni. Chętnie wysłucham rad w kwestii doboru sposobu uzdatnienia jej do celów spożywczych i innych:yes: Rodzina 3 osoby dorosłe, zużycie w zeszłym roku mieszkając w bloku to 0,5m3 dziennie (średnio). Pompa Ibo, 4 m3 / h do 80 m, studnia w polu jak i cały dom 44m głębokości, woda stoi równo z gruntem, pompa chyba zanurzona chyba na 10m. Bakterie grupy coli - 0 Escherichia coli - 0 Enterokoki - 0 Pzewodność elektryczna właściwa w 25 st. C - 692 +/- 55 pS/cm Zapach - >2 (nieakceptowalny) Twardość ogólna - 340 +/- 17 mg CaCO3/l Mętność - 19 +/- 2 NTU Barwa - 5 +/- 2,5 mg Pt/I Żelazo ogólne - 3,8 mg/l Jon amonowy - 0,56 +/- 0,09 mg/l Azotyny - 0,022 +/- 0,004 mg/l Azotany - 0,25 +/- 0,04 mg/l Mangan - 0,13 +/- 0,02 mg/l Niestety nie wygląda to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.04.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Pompa Ibo, 4 m3 / h do 80 m, studnia w polu jak i cały dom 44m głębokości, woda stoi równo z gruntem, pompa chyba zanurzona chyba na 10m. Poproszę o wyjaśnienie Jaka pompa - dokładny typ. 44 m to głębokość domu czy studni Czy ta stojąca woda w studni to woda głębinowa czy woda powierzchniowa? Zapach - >2 (nieakceptowalny) Twardość ogólna - 340 +/- 17 mg CaCO3/l Mętność - 19 +/- 2 NTU Barwa - 5 +/- 2,5 mg Pt/I Żelazo ogólne - 3,8 mg/l Jon amonowy - 0,56 +/- 0,09 mg/l Mangan - 0,13 +/- 0 ,02 mg/l Czy zapach nie był określony (np. gnilny czy siarkowodór)? Żelaza jest dużo, ale brakuje wyników odczynu (pH)? Twardość do usunięcia na zmiękczaczu 25-30 litrów. Żelazo do usunięcia na odżelaziaczu, ale jego wybór zależy od wielu czynników (np. co ze ściekami?, jaki hydrofor?, jaka pompa?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 06.04.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Dzień dobry, Właśnie odebrałem wyniki badań wody z mojej studni. Chętnie wysłucham rad w kwestii doboru sposobu uzdatnienia jej do celów spożywczych i innych:yes: Rodzina 3 osoby dorosłe, zużycie w zeszłym roku mieszkając w bloku to 0,5m3 dziennie (średnio). Pompa Ibo, 4 m3 / h do 80 m, studnia w polu jak i cały dom 44m głębokości, woda stoi równo z gruntem, pompa chyba zanurzona chyba na 10m. Bakterie grupy coli - 0 Escherichia coli - 0 Enterokoki - 0 Pzewodność elektryczna właściwa w 25 st. C - 692 +/- 55 pS/cm Zapach - >2 (nieakceptowalny) Twardość ogólna - 340 +/- 17 mg CaCO3/l Mętność - 19 +/- 2 NTU Barwa - 5 +/- 2,5 mg Pt/I Żelazo ogólne - 3,8 mg/l Jon amonowy - 0,56 +/- 0,09 mg/l Azotyny - 0,022 +/- 0,004 mg/l Azotany - 0,25 +/- 0,04 mg/l Mangan - 0,13 +/- 0,02 mg/l Niestety nie wygląda to dobrze Nie wiem jakie pH ale woda nie wydaje się zła. Także spokojnie, bez paniki. Standardowy odżelaziacz z napowietrzeniem bardzo dobrze powinien sobie poradzić. Twardość jest spora więc można ale nie trzeba poprawić zmiękczaczem. Ponieważ żelaza jest sporo zaproponował bym nieco większe niż standardowo uradzenie. Butla 14x52 lub 14x65 powinna być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzdatnianie wody 06.04.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Proszę sprawdzić pH wody. Jak powyżej siedmiu to proponuje O2xydizer Pro 56 i zmiękczacz. Jeżeli będzie poniżej siedmiu to można podnieść pH wody wkładem z odpowiednim złożem . Rodzaj zbiornika nie ma tu znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechoo 06.04.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Poproszę o wyjaśnienie Jaka pompa - dokładny typ. 44 m to głębokość domu czy studni Czy ta stojąca woda w studni to woda głębinowa czy woda powierzchniowa? Racja moja wypowiedź jest mało czytelna. Dom stoi w szczerym polu jakieś 70m od jeziora, studnia: odwiert na 44m, lustro wody w rurze równo z gruntem, jak wiercili w maju zeszłego roku to mówili że pierwsza woda była wcześnie, pompa IBO 3SDm24 zanurzona jak pisałem. Jak pompowałem 6 godzin non stop to lustro opadło o około 4m. Po wyłączeniu pompy w 30 sek woda podniosła się do poprzedniego poziomu. Czy zapach nie był określony (np. gnilny czy siarkowodór)? Żelaza jest dużo, ale brakuje wyników odczynu (pH)? Twardość do usunięcia na zmiękczaczu 25-30 litrów. Żelazo do usunięcia na odżelaziaczu, ale jego wybór zależy od wielu czynników (np. co ze ściekami?, jaki hydrofor?, jaka pompa?) Podanie ph jakoś przeoczyłem:eek: ph 7,6 +/- 0,1 Co do zapachu to wszystko podałem co mam na papierku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.04.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Racja moja wypowiedź jest mało czytelna. Dom stoi w szczerym polu jakieś 70m od jeziora, studnia: odwiert na 44m, lustro wody w rurze równo z gruntem, jak wiercili w maju zeszłego roku to mówili że pierwsza woda była wcześnie, pompa IBO 3SDm24 zanurzona jak pisałem. Jak pompowałem 6 godzin non stop to lustro opadło o około 4m. Po wyłączeniu pompy w 30 sek woda podniosła się do poprzedniego poziomu. Podanie ph jakoś przeoczyłem:eek: ph 7,6 +/- 0,1 Co do zapachu to wszystko podałem co mam na papierku. pH jest w porządku. Żelazo powinno łatwo schodzić. Pompa da jakieś 2 m3/h przy ciśnieniu rzędu 5-5,5 bar (tyle zazwyczaj trzeba żeby nabić hydrofor do 4 bar i pokonać opory na rurach, kształtkach i zaworach... biorąc pod uwagę, że lustro wody jest wysoko to odpada wysokość tłoczenia w studni, więc może uda się uzyskać jakieś 2,5-3 m3/h przy ciśnieniu ok 4 bar. A to nie jest jakaś rewelacyjna wydajność jeśli ma być duży odżelaziacz. Taka wydajność starczy na płukanie filtra o wymiarach 10x54 (z ciężkim złożem) lub 13x54 (przy lżejszym złożu). Dlatego radziłbym to zrobić dwustopniowo - odżelaziacz + filtr wielofunkcyjny. Jakbyś jeszcze napisał co z hydroforem (czy już jakiś masz albo chcesz mieć konkretny typ, czy masz na niego miejsce, czy możemy zrobić napowietrzanie?) to można by zacząć coś dobierać. Aha - i jeszcze kwestia tej wody. Skoro tak szybko napływa to z jednej strony fajnie, ale z drugiej jest możliwość, że to nie koniecznie będzie woda z tej docelowej warstwy wodonośnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finch_pl 06.04.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Panowie - mam dylemat co kupić. Temat pojawił się niczym grom z jasnego nieba - twarda woda a za niedługo muszę się wprowadzić do wymarzonego domku.Mam takie propozycję:1) Cosmowater home 222) Aquahome 20-n3) BWT AQUADIAL SOFTLIFE 204) Erie MAXIMA ECO 205) CLACK / USA - FLAMINGO C25 Co kupić, co jest z tego najlepsze, jak będzie z częściami (dostępnością, cenami, serwisem), co z awaryjnością itp. Proszę o poradę bo już całkowicie zgłupiałem a każdy ze sprzedawców poleca swój produkt. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.04.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Panowie - mam dylemat co kupić. Temat pojawił się niczym grom z jasnego nieba - twarda woda a za niedługo muszę się wprowadzić do wymarzonego domku. Mam takie propozycję: 1) Cosmowater home 22 2) Aquahome 20-n 3) BWT AQUADIAL SOFTLIFE 20 4) Erie MAXIMA ECO 20 5) CLACK / USA - FLAMINGO C25 Co kupić, co jest z tego najlepsze, jak będzie z częściami (dostępnością, cenami, serwisem), co z awaryjnością itp. Proszę o poradę bo już całkowicie zgłupiałem a każdy ze sprzedawców poleca swój produkt. Z góry dziękuję za pomoc Do jakiej twardości i jakiego zużycia wody ma być ten zmiękczacz? Wszystkie te propozycje są "z tych dobrych", ale różnią się ilością złoża i głowicami. Osobiście wybrałbym Flaminga (ze względu na głowicę Clack). Części do niej są stosunkowo najtańsze i ogólnie dostępne (bez wyłączności dla konkretnych firm). Serwis też jest prosty, więc masz spory wybór serwisantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finch_pl 06.04.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 woda z wodociągów - zawartość węglanu-wapnia około 300mg/l, kanalizacja, zużycie 12-15 m3.Ten flamingo to jest składak? jak sprawa wygląda ze sterownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.04.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Przy takim zuzyciu to bym patrzyl na te wieksze modele.Co to znaczy skladak? Kazdy z tych zmiękczaczy jest skladany z jakichs części. Kazdy ma glowice od innego producenta, zloze od innego, a zbiornik od jeszcze innego. W tym sensie wszystkie zmiekczacze sa skladakami. Nie bardzo wiem o co pytasz w kwestii sterownika. Od zwyklego sterownika Clacka rozni sie tylko tym ze panel (ekran i przyciski) jest wyciagniety na obudowe zewnętrzną. Funkcje ma te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 07.04.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Racja moja wypowiedź jest mało czytelna. Dom stoi w szczerym polu jakieś 70m od jeziora, studnia: odwiert na 44m, lustro wody w rurze równo z gruntem, jak wiercili w maju zeszłego roku to mówili że pierwsza woda była wcześnie, pompa IBO 3SDm24 zanurzona jak pisałem. Jak pompowałem 6 godzin non stop to lustro opadło o około 4m. Po wyłączeniu pompy w 30 sek woda podniosła się do poprzedniego poziomu. Podanie ph jakoś przeoczyłem:eek: ph 7,6 +/- 0,1 Co do zapachu to wszystko podałem co mam na papierku. Przy takim pH nie powinno być problemu. Dobrze dobrane złoże powinno bez problemu "zjeść" żelazo w tej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww_ 09.04.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Proszę o poradę w doborze uzdatniania wody z własnej studni na potrzeby 3 osób. pH 6,3żelazo ogólne 1595 µg/ljon amonowy 0,144 mg/lazotyny < 0,007 mg/lazotany 0,452 mg/lutlenialność z KMnO4 0,71 mg/lMangan 33,9 µg/ltwardość 9.5 stopni niemieckich Priorytety: - pierwiastki w normie- pH wody do spożycia >7- minimalne zmiękczenie wody- duże zmiękczenie wody do pralki i zmywarki - mały zrzut wody do szamba- bezobsługowość- regeneracja wodą- łatwość samodzielnej instalacji witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.04.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 pH 6,3 żelazo ogólne 1595 µg/l ... twardość 9.5 stopni niemieckich Priorytety: - pierwiastki w normie - pH wody do spożycia >7 - minimalne zmiękczenie wody - duże zmiękczenie wody do pralki i zmywarki - mały zrzut wody do szamba - bezobsługowość - regeneracja wodą - łatwość samodzielnej instalacji Podaj typ pompy żeby można było określić jej wydajność i dobrać do niej rodzaj złoża Jeśli chcesz koniecznie podnieść pH powyżej 7 to będzie konieczna kolumna ze złożem dolomitowym - ale w efekcie podwyższy się też twardość. Do zmiękczacza (lub filtra wielofunkcyjnego) konieczna jest regeneracja solą. Jeśli więc ma być spełniony priorytet zmiękczenia wody to nie będzie spełniony warunek regeneracji wodą. Jeśli chcesz różnicować stopień zmiękczenia to musisz mieć osobną instalację do wody pitnej i użytkowej - masz to zrobione? Nie ma filtrów zupełnie bezobsługowych, każdy wymaga jakiegoś minimum obsługi czy chociaż kontroli. Jeśli nie chcesz tego robić sam - zawsze możesz to zlecić serwisowi... ale jeśli chcesz go instalować samodzielnie to zakładam, że to odpada? Podsumowując: nie możesz mieć tego wszystkiego. Myślę, że dla takiej wody odpowiedni byłby filtr wielofunkcyjny (na złożu AquaMulti lub Ecomix). To wersja minimum (bez zmiany pH i z regeneracją solą). Wersja bardziej rozbudowana to filtr podnoszący pH i za nim filtr wielofunkcyjny (ale większy niż w wersji minimum bo zwiększy się też twardość). Wersja max to filtr podnoszący pH, odżelaziacz (płukany wodą) i dopiero zmiękczacz (ale mały, bo twardość niewielka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww_ 09.04.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Spodziewałem się, że nie mogę mieć wszystkiego. Pompę mam najtańszą, do zmiany na docelową, którą dobiorę na potrzeby filtracji i podlawania ogrodu. Nie ma też jeszcze zbiornika ciśnieniowego ani instalacji. Rozumiem, że podniesienie pH (przepuszczenie przez dolomit?) wiąże się ze zwiększeniem twardości. Czy zmiękczanie wiąże się z obniżeniem pH, czy ten proces działa inaczej? Co sądzisz o rozwiązaniu (to chyba Twoja wersja max), na początek: - zbiornik ciśnieniowy z napowietrzoną wodą - duży filtr rozbieralny z dolomitem do podniesienia pH (jak szybko się zużyje?, chociaż pewnie szybciej się zapcha) - kolumna ze złożem Birm - filtry ze złożem polifosfatowym przed pralką / zmywarką Potem, jeśli okaże się potrzebny, mały zmiękczacz. witek Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez ww_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.04.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Spodziewałem się, że nie mogę mieć wszystkiego. Pompę mam najtańszą, do zmiany na docelową, którą dobiorę na potrzeby filtracji i podlawania ogrodu. Nie ma też jeszcze zbiornika ciśnieniowego ani instalacji. Jak masz teraz robić instalacje to możesz od razu przewidzieć dodatkową rurkę do kuchni (do kranu), którą puścisz wodę twardą, a w pozostałe punkty możesz puścić wodę zupełnie miękką. Rozumiem, że podniesienie pH (przepuszczenie przez dolomit?) wiąże się ze zwiększeniem twardości. Czy zmiękczanie wiąże się z obniżeniem pH, czy ten proces działa inaczej? Inaczej. Dolomit się powoli rozpuszcza przez co zwiększa się w wodzie zawartość węglanów (podnosi się twardość), ale korekta pH odbywa się przez wiązanie dwutlenku węgla. Zmiękczacz zamienia jony twardości na jony sodu, ale nie wpływa to na pH (a przynajmniej nie wpływa znacznie). Co sądzisz o rozwiązaniu (to chyba Twoja wersja max), na początek: - zbiornik ciśnieniowy z napowietrzoną wodą - duży filtr rozbieralny z dolomitem do podniesienia pH (jak szybko się zużyje?, chociaż pewnie szybciej się zapcha) - kolumna ze złożem Birm - filtry ze złożem polifosfatowym przed pralką / zmywarką Potem, jeśli okaże się potrzebny, mały zmiękczacz. Zbiornik z napowietrzaniem - OK. Filtr z dolomitem - OK, ale z głowicą do płukania wstecznego, wtedy się nie zapcha, a będzie tylko wymagał okresowego uzupełnienia lub wymiany (zależnie od ilości złoża, przepływu, składu wody - ciężko przewidzieć jaka będzie żywotność i trzeba to sprawdzić w praktyce) Odżelaziacz - OK, ale czy z BIRMem to bym się zastanowił bo to kapryśne złoże. Jeśli możesz sobie pozwolić (jaka jest wydajność studni?) to sugerowałbym złoże katalityczne (np. Pyrolox, G1, Defeman, itp) Polifosforany bym sobie darował i zamiast nich dał zmiękczacz. Jak podniesiesz twardość dolomitem to za chwilę będziesz miał osady na armaturze i ogólną upierdliwość twardej wody. A nie dasz przecież filtra z fosforanami na każdym kranie... To rozwiązanie ma tylko taką wadę, że instalacja będzie skomplikowana (3 filtry), no i koszt zakupu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 10.04.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Panowie - mam dylemat co kupić. Temat pojawił się niczym grom z jasnego nieba - twarda woda a za niedługo muszę się wprowadzić do wymarzonego domku. Mam takie propozycję: 1) Cosmowater home 22 2) Aquahome 20-n 3) BWT AQUADIAL SOFTLIFE 20 4) Erie MAXIMA ECO 20 5) CLACK / USA - FLAMINGO C25 Co kupić, co jest z tego najlepsze, jak będzie z częściami (dostępnością, cenami, serwisem), co z awaryjnością itp. Proszę o poradę bo już całkowicie zgłupiałem a każdy ze sprzedawców poleca swój produkt. Z góry dziękuję za pomoc Osobiście z własnego doświadczenia polecam Ci zakup N20 Aquahome ewentualnie CosmoWater Home 22 . CosmoWater Home 22 posiada o dwa litry złoża więcej od N20 Aquahome i przez to troszkę większy przepływ. Jeżeli chodzi o te zmiękczacze to uruchomienie przez serwis masz w cenie urządzenia płacisz jedynie za dojazd serwisanta. Sprawdź na stronie cosmowater.pl ewentualnie aquahome.pl dostępnych serwisantów w twojej okolicy. Z częściami zamiennymi nie ma problemu ale myślę iż nie będą ci szybko potrzebne. No i masz dość długą gwarancję na urządzenia zapytaj sprzedawców lub poczytaj na stronach które ci podałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts