Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Co do miesięcznego zurzycia to niewiem bo w tym roku się wprowadzam i będę mieszkał z żoną a w przyszłości będą napewno i dzieci.

Zakładając 10 m3 miesięcznie to zmiękczacz z 25 -30 litrami złoża to minimum.

Ta pompa powinna na styk starczyć do wypłukania butli 13x54" z ciężkim złożem (np. Pyrolox, G1, Defeman)

Jako drugi stopień mógłby być filtr wielofunkcyjny (np. 38 litrów, złoże np.AquaMulti)

Proszę o poradę co wybrać do usunięcia tego żelaza. Może być ręczne płukanie byle było w miarę znośna cena.

Nie radzę iść w tą stronę... przy takiej ilości żelaza będziesz musiał płukać bardzo często (może codziennie, może co 2-3 dni?).

Edytowane przez qbek17

Pomijając zmiękczacz, jaki koszt może być takiego zestawu do usunięcia Fe??

Sam filtr to obstawiam, że jakieś 3-4 tysiące (mówię o solidnym sprzęcie i >50 litrów solidnego złoża, a nie mieszanki z piaskiem). A do tego potrzebne napowietrzanie (najlepiej przez sprężarkę) - jakieś 500 PLN, montaż - tu może być różnie, ale pewnie nie mniej niż kilka stówek.

Witam. Przedstawiam analizę wody z mojej studni kopanej. Hydrofor 300l ocynk. Pompa sperroni z dolnym zasysem. Co moglibyście polecić żeby tą złotą wode oczyścić?? Pozdrawiam

Fe żelazo 8920 mg/l norma 200

Mg mangan 143mg/l norma 50

Ph 7,7

Twardość ogólna 414mg/l

Jon amonowy 0,6 norma 0,5

Dużo żelaza. Jest wysokie pH więc powinno się dobrze utleniać. W wodzie jest jednak amoniak więc myślę, że aby mieć pewność co do jakości wody trzeba by to zrobić na dwóch stopniach.

PH 7,7

żelazo 0,86

mangan 0,25

twardość 247

jon amonowy 0,40

azotany /0,44

azotyny /0,007

Taką mam wodę, żelazo i mangan muszę filtrować, ale jak to zrobić ?

Przekroczenia nie są duże. Przy parametrach, które podałeś wystarczy dobrać odpowiedni filtr mechaniczny i jonowymiennik 10x54 zakładając że nie zużywasz jakoś masakrycznie dużo wody w domu.

Koszt urządzeń ~ 3800 - 4000 PLN

PH 7,7

żelazo 0,86

mangan 0,25

twardość 247

jon amonowy 0,40

azotany /0,44

azotyny /0,007

Taką mam wodę, żelazo i mangan muszę filtrować, ale jak to zrobić ?

Jeśli zbiornik hydroforowy jest membranowy i nie ma zapachu to wystarczy zwykły zmiękczacz 1044 lub 1054, koszt około 2500 + montaż

Witam. Przedstawiam analizę wody z mojej studni kopanej. Hydrofor 300l ocynk. Pompa sperroni z dolnym zasysem. Co moglibyście polecić żeby tą złotą wode oczyścić?? Pozdrawiam

Fe żelazo 8920 mg/l norma 200

Mg mangan 143mg/l norma 50

Ph 7,7

Twardość ogólna 414mg/l

Jon amonowy 0,6 norma 0,5

Przy takiej ilości żelaza to napowietrzanie i pierwsza kolumna z lekkim złożem do odfiltrowania wytraconego żelaza (na pewno nie Pyrolox lub Defaman). Do tego przy takiej twardości druga kolumna - zmiękczanie 1054". Jeśli barwa jest przekroczona to dodatkowo odpowiednia żywica w zmiękczaczu aby pozbyć się barwy.

proszę o podpowiedź.

Do podlewania ogrodu używam własnego ujęcia hydroforowego. Woda zawiera prawdopodobnie sporo żelaza bo na kostce brukowej zostają brązowo brunatne ślady, dość szpecące kostkę. Czy jest rozsądny cenowo sposób aby odfiltrować wodę do podlewania? Trawnik około 500 m2 więc sporo wody w sezonie potrzeba.

Witam,

potrzebuję porady.

Mieszkam w bloku. Nie robiłam analizy wody. Wody tej zamierzam zwyczajnie używać do picia (nie na "surowo", tylko po podgrzaniu, gotowaniu etc.). Myślę nad zakupem:

filtra odwróconej osmozy, albo

filtra odwróconej osmozy z mineralizatorem, albo

filtra odwróconej osmozy z mineralizatorem i jonizatorem albo

jonizatora.

Wstępnie wybrałam: Puricom Binature, albo Hydropure Vario 150 Redox albo Aquaphor Morion DWM-101 Morion M albo Biontech BTM 105D Ultimate.

Ceny są wysokie. Czy mi rzeczywiście potrzebne jest urządzenie z mineralizatorem??? Jonizowanie wody przewiduję tak czy siak, i albo widzę tu po prostu jakiś dzbankowy jonizator (+ 1000 zł) albo po prostu ten co piszę wyżej Biontech BTM 105D Ultimate (ale tu jest ultrafiltracja, a nie odwrócona osmoza).

Dodatkowo myślałam, aby kupić baterię trójdzielną, żeby nie wiercić dodatkowego otworu w zlewie na kranik. Z drugiej strony chciałabym, aby woda leciała zwykła nie oczyszczona do mycia garnków itp., oczyszczona do picia, i zmineralizowana i ewentualnie przy opcji z jonizatorem zjonizowana. Która z moich propozycji będzie najrozsądniejsza? A może żadna i wtedy prosiłabym o inne rozwiązania.

Z góry dziękuję, aga.

proszę o podpowiedź.

Do podlewania ogrodu używam własnego ujęcia hydroforowego. Woda zawiera prawdopodobnie sporo żelaza bo na kostce brukowej zostają brązowo brunatne ślady, dość szpecące kostkę. Czy jest rozsądny cenowo sposób aby odfiltrować wodę do podlewania? Trawnik około 500 m2 więc sporo wody w sezonie potrzeba.

Zdefiniuj rozsądne cenowo.

Jesli chcesz dokladnie wiedziec ile to by kosztowało to musisz wiedziec co to dokladnie jest "sporo żelaza", jakie pH ma woda, i ile m3/h wody potrzebuje Twoje podlewanie. Wtedy mozna okreslic czy to sie miesic w Twoim rozsadku cenowym. System zdolny wyfiltrowac umiarkowane ilosci zelaza przy przeplywie nie wiekszym niz powiedzmy 1500 L/ h to kwoty zaczynajace sie od paru tysiecy PLN. ze 2500 filtr z automatycznym plukaniem i pewnie z 1000PLN hydrofor. I ze 2m2 powierzchni do ustawienia tego.

Taniej, pewnie z 1500-2000PLN za duzy recznie plukany odzelaziacz w zbiorniku typu ocynkowany hydrofor. Do tego hydrofor a najlepiej jakas pompka do napowietrzania wody. Przy czym duzy filtr, wymaga BARDZO mocnej pompy do wyplukania filtra ze zgromadzonych zanieczyszczen.

Ile by tego Fe nie bylo nie obskoczysz tego filterkiem narurowym z marketu budowalnego za 200PLN Zeby bylo dobrze pewnie ceny by sie zaczynaly w okolicach 5 tys, a konczyc no tu nie wieadomo. Moze byc 10 moze byc 15tys.

Problemem sa generalnie duze przeplywy wody do podlewania.

Witam,

potrzebuję porady.

Mieszkam w bloku. Nie robiłam analizy wody. Wody tej zamierzam zwyczajnie używać do picia (nie na "surowo", tylko po podgrzaniu, gotowaniu etc.). Myślę nad zakupem:

jonizatora.

Wstępnie wybrałam: Puricom Binature, albo Hydropure Vario 150 Redox albo Aquaphor Morion DWM-101 Morion M albo Biontech BTM 105D Ultimate.

Ceny są wysokie. Czy mi rzeczywiście potrzebne jest urządzenie z mineralizatorem??? Jonizowanie wody przewiduję tak czy siak, i albo widzę tu po prostu jakiś dzbankowy jonizator (+ 1000 zł) albo po prostu ten co piszę wyżej Biontech BTM 105D Ultimate (ale tu jest ultrafiltracja, a nie odwrócona osmoza).

Dodatkowo myślałam, aby kupić baterię trójdzielną, żeby nie wiercić dodatkowego otworu w zlewie na kranik. Z drugiej strony chciałabym, aby woda leciała zwykła nie oczyszczona do mycia garnków itp., oczyszczona do picia, i zmineralizowana i ewentualnie przy opcji z jonizatorem zjonizowana. Która z moich propozycji będzie najrozsądniejsza? A może żadna i wtedy prosiłabym o inne rozwiązania.

Z góry dziękuję, aga.

Daruj sobie te jonizatory. Mineralizator się przyda jeśli chcesz pić tą wodę.

Koszt normalnej osmozy z mineralizatorem to <1000 PLN. Za baterię trójdzielną pewnie zapłacisz drugie tyle, jak nie więcej...

proszę o podpowiedź.

Moim zdaniem nie ma takiego "rozsądnego sposobu ze względu na charakter rozbioru wody do podlewania. Zazwyczaj przez większość dnia taki układ nie pracuje, a przez "chwilę" (godzina, dwie?) pracuje z maksymalną wydajnością... Ze względu na duży przepływ filtr musi być duży (a przez to cena nie jest rozsądna). Chyba, że jesteś w stanie zbudować zbiornik na kilka (-naście?) m3 żeby wodę magazynować?

Przy takiej ilości żelaza to napowietrzanie i pierwsza kolumna z lekkim złożem do odfiltrowania wytraconego żelaza (na pewno nie Pyrolox lub Defaman). Do tego przy takiej twardości druga kolumna - zmiękczanie 1054". Jeśli barwa jest przekroczona to dodatkowo odpowiednia żywica w zmiękczaczu aby pozbyć się barwy.

Dlaczego niby ciężkie złoża miałyby tu nie pasować?

Jeszcze zrozumiałbym jakby miał być pierwszy stopień z lekkim złożem jako "duży filtr wstępny" do zatrzymania wytrąconego żelaza, a drugi ze złożem katalitycznym do "doczyszczenia".

Zmiękczacz przy takiej ilości żelaza będzie błyskawicznie zabity... przecież on nie służy do odżelaziania czy usuwania barwy...

Jeśli zbiornik hydroforowy jest membranowy i nie ma zapachu to wystarczy zwykły zmiękczacz 1044 lub 1054, koszt około 2500 + montaż

Tu tak samo - zmiękczacz przecież nie służy do odżelaziania.

Daruj sobie te jonizatory. Mineralizator się przyda jeśli chcesz pić tą wodę.

Koszt normalnej osmozy z mineralizatorem to <1000 PLN. Za baterię trójdzielną pewnie zapłacisz drugie tyle, jak nie więcej...

Tyle, że takie "kompaktowe" mineralizatory mi się zmieszczą pod szafkę. A z tym zbiornikiem to nie sądzę. Wymiary u mnie 38x46x52 cm (szer/wys/gł). W ogóle dobrze działają takie filtry z pompą? Awaryjne to jest?

aga.

Witam,

potrzebuję porady.

jonizatora.

Z góry dziękuję, aga.

Jak woda jest z wodociągu to albo podwyższona twardość albo może nam przeszkadzać zapach (jeśli jest chlorowana)

Ja mam u siebie w domu zamontowane coś takiego: http://www.krainawody.pl/122-odwrocona-osmoza-puricom-stella.html. Tylko raz w roku robię serwis i wymieniam wkłady. Woda czyściutka, do gotowania i do herbaty w sam raz.

Tyle, że takie "kompaktowe" mineralizatory mi się zmieszczą pod szafkę. A z tym zbiornikiem to nie sądzę. Wymiary u mnie 38x46x52 cm (szer/wys/gł). W ogóle dobrze działają takie filtry z pompą? Awaryjne to jest?

aga.

Standardowy zestaw RO6. Wymiary:

Szerokość: 46 cm

Wysokość: 42 cm

Głębokość: 14 cm

Zbiornik średnica: 27

Zbiornik wysokość: 41 cm

Zawsze możesz pokombinować i zamówić wersję bez jednego filtra mechanicznego, albo inaczej ułożyć wkłady (one są łączone wężykami, a nie na sztywno, więc można je prawie dowolnie rozkładać po szafkach).

Dodatkowa pompa to element, który może się najszybciej zepsuć w takich układach, a dodatkowo sporo podnosi cenę zakupu.

Standardowy zestaw RO6. Wymiary:

Szerokość: 46 cm

Wysokość: 42 cm

Głębokość: 14 cm

Zbiornik średnica: 27

Zbiornik wysokość: 41 cm

Zawsze możesz pokombinować i zamówić wersję bez jednego filtra mechanicznego, albo inaczej ułożyć wkłady (one są łączone wężykami, a nie na sztywno, więc można je prawie dowolnie rozkładać po szafkach).

Dodatkowa pompa to element, który może się najszybciej zepsuć w takich układach, a dodatkowo sporo podnosi cenę zakupu.

No i te wymiary przekraczają szerokość mojej szafki.

Wyjęcie filtrów rzeczywiście mogłoby dać miejsce tylko po co kupuję filtry, żeby je potem wyrzucać...trochę kłóci się to z moją logiką.

Zatem może lepszym rozwiązaniem jest Puricom Sintra + mineralizator? Gabarytowo się mieści, cenowo połowę tego co Puricom Binature.

To się "kolega" zagalopował.

Jeśli budowa zmiękczacza jest tak skomplikowana jak budowa telewizora lub samochodu to proszę się nie wypowiadać. Kupując firmowe urządzenie mamy serwis z cenami z księżyca i brak części zamiennych poza serwisem. Składak nie jest robiony z byle jakich komponentów, chyba ze ktoś nie potrafi odróżnić poszczególnych producentów, a wszystkie części są łatwo dostępne i w rozsądnych cenach Co do Cosmowatera to chyba kolega odkrył w instrukcji coś co wiadomo od 50 lat, że trzeba wsypać sól. Nie trzeba tego wyczytywać w instrukcji. Każdy chemik wyjaśni, że do regeneracji potrzebny jest roztwór nasycony soli, który powstaje po kilku godzinach, a nie sól zalana wodą i za chwilę pobrana do regeneracji. Tak działa sterownik Cosmowatera, chyba że coś zmienili w tej kwestii. Jesli nie zmienili to żywica nie regeneruje się bo w solance jest lekko słona woda.

To proszę mi wyjaśnić jak to się dzieje że zmiękczacze CosmoWater działają skoro roztwór soli jest nieodpowiedni. A może znaczenie ma tu przeciwprądowa regeneracja. Jaka jest "kolegi" teoria na ten temat. ?