Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Spodziewałem się, że nie mogę mieć wszystkiego. :-) Pompę mam najtańszą, do zmiany na docelową, którą dobiorę na potrzeby filtracji i podlawania ogrodu. Nie ma też jeszcze zbiornika ciśnieniowego ani instalacji.

Rozumiem, że podniesienie pH (przepuszczenie przez dolomit?) wiąże się ze zwiększeniem twardości. Czy zmiękczanie wiąże się z obniżeniem pH, czy ten proces działa inaczej?

Co sądzisz o rozwiązaniu (to chyba Twoja wersja max), na początek:

- zbiornik ciśnieniowy z napowietrzoną wodą

- duży filtr rozbieralny z dolomitem do podniesienia pH (jak szybko się zużyje?, chociaż pewnie szybciej się zapcha)

- kolumna ze złożem Birm

- filtry ze złożem polifosfatowym przed pralką / zmywarką

Potem, jeśli okaże się potrzebny, mały zmiękczacz.

witek

Rozwiązanie ogólnie będzie działać, dolomit starczy na długo, co jakiś rok dwa można go ewentualnie uzupełniać. Ważne, żeby ten filtr, mógł się dobrze płukać bo pewnie większość żelaza wytrąci się już na dolomicie.

Twardość trochę wzrośnie ale nie jakoś bardzo. Zazwyczaj po zmiękczeniu pH nie ulega dużym zmianom.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Muszę je przetrawić jeszcze. Zbadałem twardość wody w obecnym mieszkaniu, wyszło 12 stopni niemieckich (w studni 9.5). Twardość 12 mi teraz nie przeszkadza, więc zastanawiam się czy nie zrezygnować ze zmiękczania w ogóle. Założyć tylko, że pozbywam się żelaza i zwiększam pH.

Panowie - mam dylemat co kupić.

Temat pojawił się niczym grom z jasnego nieba - twarda woda a za niedługo muszę się wprowadzić do wymarzonego domku.

Mam takie propozycję:

1) Cosmowater home 22

2) Aquahome 20-n

3) BWT AQUADIAL SOFTLIFE 20

4) Erie MAXIMA ECO 20

5) CLACK / USA - FLAMINGO C25

Co kupić, co jest z tego najlepsze, jak będzie z częściami (dostępnością, cenami, serwisem), co z awaryjnością itp.

Proszę o poradę bo już całkowicie zgłupiałem a każdy ze sprzedawców poleca swój produkt.

Z góry dziękuję za pomoc

Zmiękczacze to nie samochody ani telewizory. Odpowiedni sterownik, żywica, zbiornik ciśnieniowy i solanki. Wszystkie ładnie nazwane Cosmowatery i Flamingi to cena przynajmniej + 50%. Do tego ceny części i serwisu z kosmosu. Czy sterownik w Cosmowaterze to ten co nalewa wodę do solanki tuż przed regeneracją i regeneruje wodą bez soli, czy coś już zmienili ?

Witam,

Poniżej wyniki badania wody:

pH 6,67

twardość 224 mg caC03/l

żelazo 0,550 mg/l

amoniak 0,648 mg/l

Instalacja pompa o wydajności 50 l/min, ciśnienie w instalacji 2 do 3 bar. Zbiornik 300l z powietrzem.

Twardość jakoś przełknę, ale żelazo i amoniak już nie.

Bardzo proszę o poradę "co i jak".

Pozdrawiam Grzesiek.

Witam,

pH 6,67

twardość 224 mg caC03/l

żelazo 0,550 mg/l

amoniak 0,648 mg/l

Instalacja pompa o wydajności 50 l/min, ciśnienie w instalacji 2 do 3 bar. Zbiornik 300l z powietrzem.

Pozdrawiam Grzesiek.

Akurat przy takiej konfiguracji parametrów chyba najprostszym rozwiązaniem byłby filtr wielofunkcyjny, ale on zacznie od usunięcia twardości.

Jakbyś chciał zostawić twardość i zająć się tylko żelazem i amoniakiem to przy takim pH może to wymagać przynajmniej dwóch filtrów.

Nie masz wyniku manganu?

Akurat przy takiej konfiguracji parametrów chyba najprostszym rozwiązaniem byłby filtr wielofunkcyjny, ale on zacznie od usunięcia twardości.

Jakbyś chciał zostawić twardość i zająć się tylko żelazem i amoniakiem to przy takim pH może to wymagać przynajmniej dwóch filtrów.

Nie masz wyniku manganu?

Mangan 0,048 mg/l.

A wracając do twardości, to jeśli się zmniejszy to tym bardziej przeżyję :).

Zapomniałem jeszcze dodać, że mam do wykorzystania butlę z głowicą LOGIX 740F.

Wprawdzie głowicę trzeba odremontować bo sprężyna się złamała i zaworki się nie domykają.

W środku kiedyś był Birm, ale to już historia.

Edytowane przez skwar

Mangan 0,048 mg/l.

A wracając do twardości, to jeśli się zmniejszy to tym bardziej przeżyję :).

Zapomniałem jeszcze dodać, że mam do wykorzystania butlę z głowicą LOGIX 740F.

Wprawdzie głowicę trzeba odremontować bo sprężyna się złamała i zaworki się nie domykają.

W środku kiedyś był Birm, ale to już historia.

Jak duża jest ta butla? Głowica może wymagać (poza remontem) przerobienia, bo BIRM jest tylko płukany, a tutaj potrzebna jest regeneracja (czyli cały układ zasysania i nalewania solanki).

Zmiękczacze to nie samochody ani telewizory. Odpowiedni sterownik, żywica, zbiornik ciśnieniowy i solanki. Wszystkie ładnie nazwane Cosmowatery i Flamingi to cena przynajmniej + 50%. Do tego ceny części i serwisu z kosmosu. Czy sterownik w Cosmowaterze to ten co nalewa wodę do solanki tuż przed regeneracją i regeneruje wodą bez soli, czy coś już zmienili ?

I tu kolega się myli bądź wiedza kolegi w temacie jest znikoma. Różnice pomiędzy urządzeniami są znaczne tak jak pomiędzy telewizorami i samochodami

Kupując firmowe urządzenie mamy autoryzowany serwis i przede wszystkim dostępność części zamiennych czego nie można powiedzieć o składakach na byle jakich komponentach aby było tanio. Było już o tym dużo pisane na forum. Co do CosmoWatera to zmienili zalecenia. Aby regeneracja nie odbywała się tylko wodą należy wsypać sól do zbiornika (można o tym przeczytać w instrukcji obsługi):cool:

Jak duża jest ta butla? Głowica może wymagać (poza remontem) przerobienia, bo BIRM jest tylko płukany, a tutaj potrzebna jest regeneracja (czyli cały układ zasysania i nalewania solanki).

Zbiornik 1252. A czy kolega nie wie przypadkiem, gdzie można kupić części do głowicy LOGIX740?

Zbiornik 1252. A czy kolega nie wie przypadkiem, gdzie można kupić części do głowicy LOGIX740?

W kwestii części do Logixa jeśli chcesz to mogę pomóc. Logix 740F to sterownik czasowy filtracyjny . Jeśli chcesz przerobić na złoże regenerowane to trzeba dołożyć kopułkę Air check, dystrybutor górny i oczywiście zbiornik na sól (nie mniej przy tym sterowniku nadal zostaje płukanie czasowe). Jeśli miałaby to być wersja objętościowo to trzeba wymienić sterownik i dołożyć turbinę. Jeśli zawory nie trzymają to trzeba wymienić Flapersy(te gumki w korpusie) i blaszki dociskające.

W kwestii części do Logixa jeśli chcesz to mogę pomóc. Logix 740F to sterownik czasowy filtracyjny . Jeśli chcesz przerobić na złoże regenerowane to trzeba dołożyć kopułkę Air check, dystrybutor górny i oczywiście zbiornik na sól (nie mniej przy tym sterowniku nadal zostaje płukanie czasowe). Jeśli miałaby to być wersja objętościowo to trzeba wymienić sterownik i dołożyć turbinę. Jeśli zawory nie trzymają to trzeba wymienić Flapersy(te gumki w korpusie) i blaszki dociskające.

Nie wiem czy przy takiej ilości przeróbek nie warto zainwestować po prostu w nową głowicę...?

Witam,

pH 6,67

twardość 224 mg caC03/l

żelazo 0,550 mg/l

amoniak 0,648 mg/l

Pozdrawiam Grzesiek.

Jak nie ma zapachu można dać jonowymienik i wcześniej jakiś filtr mechaniczny. Jeżeli woda ma zapach można domontować napowietrzacz. Chyba, że żelaza bardzo dużo się wytrąca, myślę jednak, że przy tym pH nie powinno stanowić to problemu. Można spróbować też standardowej metody na złożach filtracyjnych ale tu trzeba by sporo czasu aby się mikrobiologia wypracowała, która usunęła by amoniak.

No nowa głowica to 260EUR, a te gumki i blaszka sprężynująca - mam nadzieję, że dużo mniej.

Jeśli sam to wymienisz to masz rację :)

I jeszcze najważniejsze co uzdatni moją wodę?

Proponowałbym złoże AquaMulti. Do butli 12x52 wejdzie jakieś 62 litry złoża, ale to może być za dużo na twoje potrzeby bo regeneracja powinna być 2x częściej (przy zużyciu wody ok 10 m3 miesięcznie).

Witam. Przedstawiam analizę wody z mojej studni kopanej. Hydrofor 300l ocynk. Pompa sperroni z dolnym zasysem. Co moglibyście polecić żeby tą złotą wode oczyścić?? Pozdrawiam

Fe żelazo 8920 mg/l norma 200

Mg mangan 143mg/l norma 50

Ph 7,7

Twardość ogólna 414mg/l

Jon amonowy 0,6 norma 0,5

Żelaza jest tyle, że od razu zakładałbym dwa stopnie. A to będzie wymagało bardzo solidnej pompy - pytanie czy twój model (jaki to konkretnie typ) oraz studnia, maja odpowiednią wydajność?

Po drugie twardość - wysoka, więc zmiękczacz też by nie zaszkodził - pytanie jakie masz/przewidujesz zużycie miesięczne? I czy przypadkiem nie masz biologicznej oczyszczalni?

Resztą bym się nie przejmował - albo te parametry zejdą "przy okazji" albo nie warto się już tym zajmować ;)

Co do miesięcznego zurzycia to niewiem bo w tym roku się wprowadzam i będę mieszkał z żoną a w przyszłości będą napewno i dzieci.

Pompa taka jak w linku http://hydrodom.pl/opis/3923086/pompa-glebinowa-scm-100-075230v-z-przewodem-20m-speroni.html

co do studni to pompując cały dzień w hydrofor i puszczając spustem 1/2 w hydroforze ubyło ok 30cm wody z studni.

oczyszczalni nie mam - czekam na kanalizacje miejską

Proszę o poradę co wybrać do usunięcia tego żelaza. Może być ręczne płukanie byle było w miarę znośna cena. Pozdrawiam

Edytowane przez sieno26

I tu kolega się myli bądź wiedza kolegi w temacie jest znikoma. Różnice pomiędzy urządzeniami są znaczne tak jak pomiędzy telewizorami i samochodami

Kupując firmowe urządzenie mamy autoryzowany serwis i przede wszystkim dostępność części zamiennych czego nie można powiedzieć o składakach na byle jakich komponentach aby było tanio. Było już o tym dużo pisane na forum. Co do CosmoWatera to zmienili zalecenia. Aby regeneracja nie odbywała się tylko wodą należy wsypać sól do zbiornika (można o tym przeczytać w instrukcji obsługi):cool:

To się "kolega" zagalopował.

Jeśli budowa zmiękczacza jest tak skomplikowana jak budowa telewizora lub samochodu to proszę się nie wypowiadać. Kupując firmowe urządzenie mamy serwis z cenami z księżyca i brak części zamiennych poza serwisem. Składak nie jest robiony z byle jakich komponentów, chyba ze ktoś nie potrafi odróżnić poszczególnych producentów, a wszystkie części są łatwo dostępne i w rozsądnych cenach Co do Cosmowatera to chyba kolega odkrył w instrukcji coś co wiadomo od 50 lat, że trzeba wsypać sól. Nie trzeba tego wyczytywać w instrukcji. Każdy chemik wyjaśni, że do regeneracji potrzebny jest roztwór nasycony soli, który powstaje po kilku godzinach, a nie sól zalana wodą i za chwilę pobrana do regeneracji. Tak działa sterownik Cosmowatera, chyba że coś zmienili w tej kwestii. Jesli nie zmienili to żywica nie regeneruje się bo w solance jest lekko słona woda.