KLARSAN 11.04.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Spodziewałem się, że nie mogę mieć wszystkiego. Pompę mam najtańszą, do zmiany na docelową, którą dobiorę na potrzeby filtracji i podlawania ogrodu. Nie ma też jeszcze zbiornika ciśnieniowego ani instalacji. Rozumiem, że podniesienie pH (przepuszczenie przez dolomit?) wiąże się ze zwiększeniem twardości. Czy zmiękczanie wiąże się z obniżeniem pH, czy ten proces działa inaczej? Co sądzisz o rozwiązaniu (to chyba Twoja wersja max), na początek: - zbiornik ciśnieniowy z napowietrzoną wodą - duży filtr rozbieralny z dolomitem do podniesienia pH (jak szybko się zużyje?, chociaż pewnie szybciej się zapcha) - kolumna ze złożem Birm - filtry ze złożem polifosfatowym przed pralką / zmywarką Potem, jeśli okaże się potrzebny, mały zmiękczacz. witek Rozwiązanie ogólnie będzie działać, dolomit starczy na długo, co jakiś rok dwa można go ewentualnie uzupełniać. Ważne, żeby ten filtr, mógł się dobrze płukać bo pewnie większość żelaza wytrąci się już na dolomicie. Twardość trochę wzrośnie ale nie jakoś bardzo. Zazwyczaj po zmiękczeniu pH nie ulega dużym zmianom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww_ 11.04.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Muszę je przetrawić jeszcze. Zbadałem twardość wody w obecnym mieszkaniu, wyszło 12 stopni niemieckich (w studni 9.5). Twardość 12 mi teraz nie przeszkadza, więc zastanawiam się czy nie zrezygnować ze zmiękczania w ogóle. Założyć tylko, że pozbywam się żelaza i zwiększam pH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoda 12.04.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Panowie - mam dylemat co kupić. Temat pojawił się niczym grom z jasnego nieba - twarda woda a za niedługo muszę się wprowadzić do wymarzonego domku. Mam takie propozycję: 1) Cosmowater home 22 2) Aquahome 20-n 3) BWT AQUADIAL SOFTLIFE 20 4) Erie MAXIMA ECO 20 5) CLACK / USA - FLAMINGO C25 Co kupić, co jest z tego najlepsze, jak będzie z częściami (dostępnością, cenami, serwisem), co z awaryjnością itp. Proszę o poradę bo już całkowicie zgłupiałem a każdy ze sprzedawców poleca swój produkt. Z góry dziękuję za pomoc Zmiękczacze to nie samochody ani telewizory. Odpowiedni sterownik, żywica, zbiornik ciśnieniowy i solanki. Wszystkie ładnie nazwane Cosmowatery i Flamingi to cena przynajmniej + 50%. Do tego ceny części i serwisu z kosmosu. Czy sterownik w Cosmowaterze to ten co nalewa wodę do solanki tuż przed regeneracją i regeneruje wodą bez soli, czy coś już zmienili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skwar 12.04.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Witam,Poniżej wyniki badania wody:pH 6,67twardość 224 mg caC03/lżelazo 0,550 mg/l amoniak 0,648 mg/lInstalacja pompa o wydajności 50 l/min, ciśnienie w instalacji 2 do 3 bar. Zbiornik 300l z powietrzem. Twardość jakoś przełknę, ale żelazo i amoniak już nie.Bardzo proszę o poradę "co i jak". Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.04.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Witam, Poniżej wyniki badania wody: pH 6,67 twardość 224 mg caC03/l żelazo 0,550 mg/l amoniak 0,648 mg/l Instalacja pompa o wydajności 50 l/min, ciśnienie w instalacji 2 do 3 bar. Zbiornik 300l z powietrzem. Twardość jakoś przełknę, ale żelazo i amoniak już nie. Bardzo proszę o poradę "co i jak". Pozdrawiam Grzesiek. Akurat przy takiej konfiguracji parametrów chyba najprostszym rozwiązaniem byłby filtr wielofunkcyjny, ale on zacznie od usunięcia twardości. Jakbyś chciał zostawić twardość i zająć się tylko żelazem i amoniakiem to przy takim pH może to wymagać przynajmniej dwóch filtrów. Nie masz wyniku manganu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skwar 13.04.2016 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Akurat przy takiej konfiguracji parametrów chyba najprostszym rozwiązaniem byłby filtr wielofunkcyjny, ale on zacznie od usunięcia twardości. Jakbyś chciał zostawić twardość i zająć się tylko żelazem i amoniakiem to przy takim pH może to wymagać przynajmniej dwóch filtrów. Nie masz wyniku manganu? Mangan 0,048 mg/l. A wracając do twardości, to jeśli się zmniejszy to tym bardziej przeżyję . Zapomniałem jeszcze dodać, że mam do wykorzystania butlę z głowicą LOGIX 740F. Wprawdzie głowicę trzeba odremontować bo sprężyna się złamała i zaworki się nie domykają. W środku kiedyś był Birm, ale to już historia. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez skwar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.04.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Mangan 0,048 mg/l. A wracając do twardości, to jeśli się zmniejszy to tym bardziej przeżyję . Zapomniałem jeszcze dodać, że mam do wykorzystania butlę z głowicą LOGIX 740F. Wprawdzie głowicę trzeba odremontować bo sprężyna się złamała i zaworki się nie domykają. W środku kiedyś był Birm, ale to już historia. Jak duża jest ta butla? Głowica może wymagać (poza remontem) przerobienia, bo BIRM jest tylko płukany, a tutaj potrzebna jest regeneracja (czyli cały układ zasysania i nalewania solanki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 13.04.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Zmiękczacze to nie samochody ani telewizory. Odpowiedni sterownik, żywica, zbiornik ciśnieniowy i solanki. Wszystkie ładnie nazwane Cosmowatery i Flamingi to cena przynajmniej + 50%. Do tego ceny części i serwisu z kosmosu. Czy sterownik w Cosmowaterze to ten co nalewa wodę do solanki tuż przed regeneracją i regeneruje wodą bez soli, czy coś już zmienili ? I tu kolega się myli bądź wiedza kolegi w temacie jest znikoma. Różnice pomiędzy urządzeniami są znaczne tak jak pomiędzy telewizorami i samochodami Kupując firmowe urządzenie mamy autoryzowany serwis i przede wszystkim dostępność części zamiennych czego nie można powiedzieć o składakach na byle jakich komponentach aby było tanio. Było już o tym dużo pisane na forum. Co do CosmoWatera to zmienili zalecenia. Aby regeneracja nie odbywała się tylko wodą należy wsypać sól do zbiornika (można o tym przeczytać w instrukcji obsługi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skwar 14.04.2016 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Jak duża jest ta butla? Głowica może wymagać (poza remontem) przerobienia, bo BIRM jest tylko płukany, a tutaj potrzebna jest regeneracja (czyli cały układ zasysania i nalewania solanki). Zbiornik 1252. A czy kolega nie wie przypadkiem, gdzie można kupić części do głowicy LOGIX740? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 14.04.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Zbiornik 1252. A czy kolega nie wie przypadkiem, gdzie można kupić części do głowicy LOGIX740? W kwestii części do Logixa jeśli chcesz to mogę pomóc. Logix 740F to sterownik czasowy filtracyjny . Jeśli chcesz przerobić na złoże regenerowane to trzeba dołożyć kopułkę Air check, dystrybutor górny i oczywiście zbiornik na sól (nie mniej przy tym sterowniku nadal zostaje płukanie czasowe). Jeśli miałaby to być wersja objętościowo to trzeba wymienić sterownik i dołożyć turbinę. Jeśli zawory nie trzymają to trzeba wymienić Flapersy(te gumki w korpusie) i blaszki dociskające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.04.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 W kwestii części do Logixa jeśli chcesz to mogę pomóc. Logix 740F to sterownik czasowy filtracyjny . Jeśli chcesz przerobić na złoże regenerowane to trzeba dołożyć kopułkę Air check, dystrybutor górny i oczywiście zbiornik na sól (nie mniej przy tym sterowniku nadal zostaje płukanie czasowe). Jeśli miałaby to być wersja objętościowo to trzeba wymienić sterownik i dołożyć turbinę. Jeśli zawory nie trzymają to trzeba wymienić Flapersy(te gumki w korpusie) i blaszki dociskające. Nie wiem czy przy takiej ilości przeróbek nie warto zainwestować po prostu w nową głowicę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skwar 14.04.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Nie wiem czy przy takiej ilości przeróbek nie warto zainwestować po prostu w nową głowicę...? No nowa głowica to 260EUR, a te gumki i blaszka sprężynująca - mam nadzieję, że dużo mniej. A gdzie to kupię? I jeszcze najważniejsze co uzdatni moją wodę? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 14.04.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 No nowa głowica to 260EUR, a te gumki i blaszka sprężynująca - mam nadzieję, że dużo mniej. A gdzie to kupię? I jeszcze najważniejsze co uzdatni moją wodę? Pozdrawiam. Komplet flapersów + blaszka dociskająca to koszt 150 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.04.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Witam, Poniżej wyniki badania wody: pH 6,67 twardość 224 mg caC03/l żelazo 0,550 mg/l amoniak 0,648 mg/l Instalacja pompa o wydajności 50 l/min, ciśnienie w instalacji 2 do 3 bar. Zbiornik 300l z powietrzem. Twardość jakoś przełknę, ale żelazo i amoniak już nie. Bardzo proszę o poradę "co i jak". Pozdrawiam Grzesiek. Jak nie ma zapachu można dać jonowymienik i wcześniej jakiś filtr mechaniczny. Jeżeli woda ma zapach można domontować napowietrzacz. Chyba, że żelaza bardzo dużo się wytrąca, myślę jednak, że przy tym pH nie powinno stanowić to problemu. Można spróbować też standardowej metody na złożach filtracyjnych ale tu trzeba by sporo czasu aby się mikrobiologia wypracowała, która usunęła by amoniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.04.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 No nowa głowica to 260EUR, a te gumki i blaszka sprężynująca - mam nadzieję, że dużo mniej. Jeśli sam to wymienisz to masz rację I jeszcze najważniejsze co uzdatni moją wodę? Proponowałbym złoże AquaMulti. Do butli 12x52 wejdzie jakieś 62 litry złoża, ale to może być za dużo na twoje potrzeby bo regeneracja powinna być 2x częściej (przy zużyciu wody ok 10 m3 miesięcznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skwar 14.04.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Komplet flapersów + blaszka dociskająca to koszt 150 zł Proszę o namiar gdzie [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 18.04.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam. Przedstawiam analizę wody z mojej studni kopanej. Hydrofor 300l ocynk. Pompa sperroni z dolnym zasysem. Co moglibyście polecić żeby tą złotą wode oczyścić?? Pozdrawiam Fe żelazo 8920 mg/l norma 200Mg mangan 143mg/l norma 50Ph 7,7Twardość ogólna 414mg/lJon amonowy 0,6 norma 0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.04.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam. Przedstawiam analizę wody z mojej studni kopanej. Hydrofor 300l ocynk. Pompa sperroni z dolnym zasysem. Co moglibyście polecić żeby tą złotą wode oczyścić?? Pozdrawiam Fe żelazo 8920 mg/l norma 200 Mg mangan 143mg/l norma 50 Ph 7,7 Twardość ogólna 414mg/l Jon amonowy 0,6 norma 0,5 Żelaza jest tyle, że od razu zakładałbym dwa stopnie. A to będzie wymagało bardzo solidnej pompy - pytanie czy twój model (jaki to konkretnie typ) oraz studnia, maja odpowiednią wydajność? Po drugie twardość - wysoka, więc zmiękczacz też by nie zaszkodził - pytanie jakie masz/przewidujesz zużycie miesięczne? I czy przypadkiem nie masz biologicznej oczyszczalni? Resztą bym się nie przejmował - albo te parametry zejdą "przy okazji" albo nie warto się już tym zajmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 18.04.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Co do miesięcznego zurzycia to niewiem bo w tym roku się wprowadzam i będę mieszkał z żoną a w przyszłości będą napewno i dzieci.Pompa taka jak w linku http://hydrodom.pl/opis/3923086/pompa-glebinowa-scm-100-075230v-z-przewodem-20m-speroni.html co do studni to pompując cały dzień w hydrofor i puszczając spustem 1/2 w hydroforze ubyło ok 30cm wody z studni.oczyszczalni nie mam - czekam na kanalizacje miejską Proszę o poradę co wybrać do usunięcia tego żelaza. Może być ręczne płukanie byle było w miarę znośna cena. Pozdrawiam Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez sieno26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoda 18.04.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 I tu kolega się myli bądź wiedza kolegi w temacie jest znikoma. Różnice pomiędzy urządzeniami są znaczne tak jak pomiędzy telewizorami i samochodami Kupując firmowe urządzenie mamy autoryzowany serwis i przede wszystkim dostępność części zamiennych czego nie można powiedzieć o składakach na byle jakich komponentach aby było tanio. Było już o tym dużo pisane na forum. Co do CosmoWatera to zmienili zalecenia. Aby regeneracja nie odbywała się tylko wodą należy wsypać sól do zbiornika (można o tym przeczytać w instrukcji obsługi) To się "kolega" zagalopował. Jeśli budowa zmiękczacza jest tak skomplikowana jak budowa telewizora lub samochodu to proszę się nie wypowiadać. Kupując firmowe urządzenie mamy serwis z cenami z księżyca i brak części zamiennych poza serwisem. Składak nie jest robiony z byle jakich komponentów, chyba ze ktoś nie potrafi odróżnić poszczególnych producentów, a wszystkie części są łatwo dostępne i w rozsądnych cenach Co do Cosmowatera to chyba kolega odkrył w instrukcji coś co wiadomo od 50 lat, że trzeba wsypać sól. Nie trzeba tego wyczytywać w instrukcji. Każdy chemik wyjaśni, że do regeneracji potrzebny jest roztwór nasycony soli, który powstaje po kilku godzinach, a nie sól zalana wodą i za chwilę pobrana do regeneracji. Tak działa sterownik Cosmowatera, chyba że coś zmienili w tej kwestii. Jesli nie zmienili to żywica nie regeneruje się bo w solance jest lekko słona woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts