qbek17 21.04.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Wyjęcie filtrów rzeczywiście mogłoby dać miejsce tylko po co kupuję filtry, żeby je potem wyrzucać...trochę kłóci się to z moją logiką. Ja miałem trochę inną, pokrętną logikę, że możesz kupić wersję bez jednego z filtrów, a nie go kupić i wyjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.04.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 A może znaczenie ma tu przeciwprądowa regeneracja. Już regeneracji przeciwprądowej do tego nie mieszajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzecaga 22.04.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Ja miałem trochę inną, pokrętną logikę, że możesz kupić wersję bez jednego z filtrów, a nie go kupić i wyjąć Na jedno wychodzi (poza zapewne ceną), bo głównie w filtracji chodzi o to aby wodę oczyścić, a służą temu filtry, więc po co kupować coś co czyści, ale jednak nie tak już dobrze jak pierwotnie było zakładane. Jednak innego rozwiązania poszukuję niż kupno filtra bez filtra:) A co sądzicie o takich kompaktowych filtrach jak Aquaphor Morin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.04.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Na jedno wychodzi (poza zapewne ceną), bo głównie w filtracji chodzi o to aby wodę oczyścić, a służą temu filtry, więc po co kupować coś co czyści, ale jednak nie tak już dobrze jak pierwotnie było zakładane. Jednak innego rozwiązania poszukuję niż kupno filtra bez filtra:) No właśnie nie na jedno wychodzi... szukasz na siłę powodów dla zakupu czegoś piekielnie drogiego tylko dlatego, że ma wymiar mniejszy o 4 cm... Nie wiem na ile wiesz jakie filtry są w tych filtrach, ale usunięcie jednego korpusu na wkład mechaniczny nie spowoduje, że osmoza przestanie działać. Po prostu zamiast RO6 będzie się to nazywało RO5, ale z wyjętym innym stopniem. A co sądzicie o takich kompaktowych filtrach jak Aquaphor Morin? Sądzę, że to to samo rozwiązanie z inną nazwą i kształtem opakowania. No i oczywiście cena odpowiednia do "super nowatorskiego rozwiązania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfl 22.04.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Witam, mam problem wykopalem studnie glebinowa,zalozylem hydrofor zainstalowalem nawadnianie i zaczalem uzytkowac, pompa dziennie chodzila po 4-5 godzin i pompujac 15m3 wody i wszystko bylo OK. Nastepnie okazalo sie ze musze zalozyc odzelazniacz ze wzgledu na zelazo i mangan.Gdy zalozylem odzelazniacz firmy wimest i rozbudowalem nawadnianie zaczelo ginac mi powietrze. istalacja sklada sie z aspiratora nastepnie woda przez hydrofor idzie do odzelazniacza. Gdy pompa pracuje 12 godzin sadze ze przepompuje okolo 40 m3 wody to cale powietrze z hydrofora znika. Producent twierdzi ze przy takim zuzyciu wody jest to normalne a ja nie wyobrazam sobie aby codziennie 15 min pompowac sprezarka hydrofor? czy moze wiecie jak z tego wybrnac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prometeo 22.04.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Cześć,mam takie dane o swojej wodzie. Czy jest sens coś z nią robić? Myślę głównie o zmiękczaniu... Stężenie manganu: <20 µg/lStężenie żelaza ogólnego: < 50 µg/lTwardość ogólna (CaCO3): 294 ± 18 mg/l Z góry wielkie dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.04.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Witam, mam problem wykopalem studnie glebinowa,zalozylem hydrofor zainstalowalem nawadnianie i zaczalem uzytkowac, pompa dziennie chodzila po 4-5 godzin i pompujac 15m3 wody i wszystko bylo OK. Nastepnie okazalo sie ze musze zalozyc odzelazniacz ze wzgledu na zelazo i mangan.Gdy zalozylem odzelazniacz firmy wimest i rozbudowalem nawadnianie zaczelo ginac mi powietrze. istalacja sklada sie z aspiratora nastepnie woda przez hydrofor idzie do odzelazniacza. Gdy pompa pracuje 12 godzin sadze ze przepompuje okolo 40 m3 wody to cale powietrze z hydrofora znika. Producent twierdzi ze przy takim zuzyciu wody jest to normalne a ja nie wyobrazam sobie aby codziennie 15 min pompowac sprezarka hydrofor? czy moze wiecie jak z tego wybrnac? Stawiam na problem ze specyfika pracy. Tak 40m3 to sporo i moze zabraz z hydroforu duzo powietrza zwlaszcza jesli to wimest czyli pewnie dysza rozbryzgowa od gory wiec dobre napowietrzenie wody. po drugie sprawdz jak dziala aspirator. Generalnie aspiratory sie stosuje przy zastosowaniach z przerywana praca pompy. W warunkach domowych pompa sie zalacza sie przy niskim cisnieniu w hydroforze, pompuje i za chwile wylacza przy wysokim cisnieniu w hydroforze. Ale aspirator pobiera powietrze tylko na poczatku cyklu!, gdy roznica cisnienia ( miedzy hydroforem a tym co daje pompa) jest najwieksze. Jesli lejesz wode non stop przez wiele godzin z wydajnoscia tylko ciut mniejsza od wydajnosci pompy, cykl pracy pompy ( wlacz-wylacz) trwa bardzo dlugo to aspirator procentowo malu czasu bedzie pobieral powietrze. Czyli sprawdz ile czasu aspirator pobiera powietrze. Stawiam ze za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.04.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Producent twierdzi ze przy takim zuzyciu wody jest to normalne a ja nie wyobrazam sobie aby codziennie 15 min pompowac sprezarka hydrofor? czy moze wiecie jak z tego wybrnac? Podłączyć sprężarkę pod załączanie pompy i niech pracuje cały czas, równolegle z pompą. Tylko wtrysk powietrza zrobić nie do hydroforu tylko w rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.04.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Cześć, mam takie dane o swojej wodzie. Czy jest sens coś z nią robić? Myślę głównie o zmiękczaniu... Stężenie manganu: <20 µg/l Stężenie żelaza ogólnego: < 50 µg/l Twardość ogólna (CaCO3): 294 ± 18 mg/l Z góry wielkie dzięki za pomoc! Jeśli przeszkadza Ci kamień, albo masz przepływowe ogrzewacze (czy inne urządzenia cieplne kontaktujące się z wodą) to można ją zmiękczać. Innego powodu nie widzę. A czy jest on wystarczająco sensowny to musisz sam zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechoo 23.04.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 pH jest w porządku. Żelazo powinno łatwo schodzić. Pompa da jakieś 2 m3/h przy ciśnieniu rzędu 5-5,5 bar (tyle zazwyczaj trzeba żeby nabić hydrofor do 4 bar i pokonać opory na rurach, kształtkach i zaworach... biorąc pod uwagę, że lustro wody jest wysoko to odpada wysokość tłoczenia w studni, więc może uda się uzyskać jakieś 2,5-3 m3/h przy ciśnieniu ok 4 bar. A to nie jest jakaś rewelacyjna wydajność jeśli ma być duży odżelaziacz. Taka wydajność starczy na płukanie filtra o wymiarach 10x54 (z ciężkim złożem) lub 13x54 (przy lżejszym złożu). Dlatego radziłbym to zrobić dwustopniowo - odżelaziacz + filtr wielofunkcyjny. Jakbyś jeszcze napisał co z hydroforem (czy już jakiś masz albo chcesz mieć konkretny typ, czy masz na niego miejsce, czy możemy zrobić napowietrzanie?) to można by zacząć coś dobierać. Aha - i jeszcze kwestia tej wody. Skoro tak szybko napływa to z jednej strony fajnie, ale z drugiej jest możliwość, że to nie koniecznie będzie woda z tej docelowej warstwy wodonośnej... Dziękuję za rady. Mam zaproponowane różne rozwiązania - wybrałem dwa, a z tych dwóch skłaniam się do tego wyboru: - VIESSMANN AQUAMIX-N - VIESSMANN AQUACARBON - VIESSMANN EPURION A25-2 do tego hydrofor, jeszcze nie wybrany Ewentulanie: Odżelaziacz model EKO- OPTIMO 120/FA Odżelaziacz model EKO- OPTIMA 30/Ecomix A: Urządzenie dwuelementowe składające się ze zbiornika z włókien epoksydowych, zbiornika na sól z tworzywa i głowicy sterującej automatycznymi cyklami regeneracji złoża przy zużyciu soli 0,6 do 1 kg/m3 wody. Korpus narurowy 20" z serii "Big Blue" (niebieski) – FH20B1-B-WB + wkład FCCBL (węgiel aktywny). czy ten polecilibyście ten pierwszy wariant (VIESSMAN)? Pompa Ibo, 4 m3 / h do 80 m, studnia w polu jak i cały dom 44m głębokości, woda stoi równo z gruntem, pompa chyba zanurzona chyba na 10m. Bakterie grupy coli - 0 Escherichia coli - 0 Enterokoki - 0 Pzewodność elektryczna właściwa w 25 st. C - 692 +/- 55 pS/cm Zapach - >2 (nieakceptowalny) Twardość ogólna - 340 +/- 17 mg CaCO3/l Mętność - 19 +/- 2 NTU Barwa - 5 +/- 2,5 mg Pt/I Żelazo ogólne - 3,8 mg/l Jon amonowy - 0,56 +/- 0,09 mg/l Azotyny - 0,022 +/- 0,004 mg/l Azotany - 0,25 +/- 0,04 mg/l Mangan - 0,13 +/- 0,02 mg/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.04.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Dziękuję za rady. Mam zaproponowane różne rozwiązania - wybrałem dwa, a z tych dwóch skłaniam się do tego wyboru: - VIESSMANN AQUAMIX-N - VIESSMANN AQUACARBON - VIESSMANN EPURION A25-2 do tego hydrofor, jeszcze nie wybrany Ewentulanie: Odżelaziacz model EKO- OPTIMO 120/FA Odżelaziacz model EKO- OPTIMA 30/Ecomix A: Urządzenie dwuelementowe składające się ze zbiornika z włókien epoksydowych, zbiornika na sól z tworzywa i głowicy sterującej automatycznymi cyklami regeneracji złoża przy zużyciu soli 0,6 do 1 kg/m3 wody. Korpus narurowy 20" z serii "Big Blue" (niebieski) – FH20B1-B-WB + wkład FCCBL (węgiel aktywny). czy ten polecilibyście ten pierwszy wariant (VIESSMAN)? Z tych propozycji pewniejszy jest wariant drugi. Ma przynajmniej odżelaziacz (co prawda z greensandem czyli regenerowany nadmanganianem potasu, a to dodatkowe koszty i czynności) i drugi stopień ze złożem Ecomix. W propozycji Viessmanów jest tylko ten "drugi stopień" i to w małej ilości. Moim zdaniem za małej do usunięcia prawie 4 mg żelaza i manganu (a przecież w pierwszej kolejności ten filtr będzie ściągał też nie małą twardość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechoo 23.04.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Z tych propozycji pewniejszy jest wariant drugi. Ma przynajmniej odżelaziacz (co prawda z greensandem czyli regenerowany nadmanganianem potasu, a to dodatkowe koszty i czynności) i drugi stopień ze złożem Ecomix. W propozycji Viessmanów jest tylko ten "drugi stopień" i to w małej ilości. Moim zdaniem za małej do usunięcia prawie 4 mg żelaza i manganu (a przecież w pierwszej kolejności ten filtr będzie ściągał też nie małą twardość). Dziękuję, szkoda, ta pierwsza propozycja wydawał mi się najmniej skomplikowana i niedroga. Czy mógłbyś mi coś innego doradzić? Jaki hydrofor, jaki odżelaziacz? zależy mi też żeby było jak najprostsze w obsłudze. Mam jeszcze taką propozycję, 3 razy droższa od tych dwóch: sprężarka bezolejowa, układ sterowania napowietrzaniem, hydrofor 300ml, odpowietrznik automatyczny, łącznik lca2 odżelaziacz iwo 120-742 filtr AG PLUS złoże kwarcowe 2-4mm zmiękczacz dwuelementowy iw -cr 40-762 filtr mechaniczny 9fpi z wkłądem wkład węglowy lampa uv v20 i taką: 1. Aspirator VENT20 2. Zbiornik hydroforowy z funkcją aeracji (poj. ok 200l) 3. Filtr odżelaziający TRF 140F 4. Filtr multifunkcyjny EURO TRX 30 EM Mogę prosić o opinie, uwagi odnośnie proponowanych wariantów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 23.04.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Witam . Może ktoś mi polecić uzdatniacz do wody. Woda z wodociągu , aktualnie dwie os. korzystają ale docelowo będą 4 os. Problem jak dla mnie z wyborem polega na tym jaki wybrać bo wyjeżdzamy na 8-10 tygodni i przez ten czas nie ma nikogo w domu i główny zawór wody jest zamykany . Chodzi mi o takie urządzenie żeby się nie popsuło jak woda w domu jest przez taki długi okres zakręcona a ono nie może się regenerować . Bardzo dziękuję za odp . Pozdrawiam ;);) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.04.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) szkoda, ta pierwsza propozycja wydawał mi się najmniej skomplikowana i niedroga. Można było z niej wyrzucić dwie pozycje (filtr węglowy i mechaniczny) i byłaby jeszcze prostsza Obsługa odżelaziacza sprowadza się do przeglądów rocznych, i ewentualnie co jakiś czas kontroli czy się płucze prawidłowo. Filtr wielofunkcyjny (lub zmiękczacz) ma dodatkową czynność obsługową - dosypywanie soli Mam jeszcze taką propozycję, 3 razy droższa od tych dwóch: sprężarka bezolejowa, układ sterowania napowietrzaniem, hydrofor 300ml, odpowietrznik automatyczny, łącznik lca2 odżelaziacz iwo 120-742 filtr AG PLUS złoże kwarcowe 2-4mm zmiękczacz dwuelementowy iw -cr 40-762 filtr mechaniczny 9fpi z wkłądem wkład węglowy lampa uv v20 Nic dziwnego że ta oferta jest droższa od poprzedniej - zawiera dużo więcej elementów. A czy potrzebnych to kwestia dyskusyjna Ogólny zamysł jest dobry: napowietrzanie, odżelaziacz i filtr wielofunkcyjny. Szkoda, że odżelazianie na złożu zeolitowym i piasku - po kilku miesiącach się wpracuje i zacznie działać, ale chyba nie o to chodzi. Filtr wielofunkcyjny na złożu CR - OK, ale mam wątpliwości co do możliwości tej głowicy. I po co filtr węglowy i lampa UV? i taką: 1. Aspirator VENT20 2. Zbiornik hydroforowy z funkcją aeracji (poj. ok 200l) 3. Filtr odżelaziający TRF 140F 4. Filtr multifunkcyjny EURO TRX 30 EM niewiele udało mi się znaleźć o tych modelach, ale to co widziałem wystarczy aby to odradzać... chińskie głowice (RX) nawet w połączeniu z dobrym złożem to się nie może udać... Czy mógłbyś mi coś innego doradzić? Jaki hydrofor, jaki odżelaziacz? zależy mi też żeby było jak najprostsze w obsłudze. Ja bym to widział tak: 1) napowietrzanie (może być przez aspirator ale sprężarka jest skuteczniejsza i nie tłumi tak ciśnienia), hydrofor (np. 300 litrów) z dyszą rozbryzgową i odpowietrznikiem automatycznym 2) odżelazianie (tu jest kilka opcji: - może być filtr z lekkim złożem, np. Birm-em, rozmiar np. 13x54 - może być mniejszy odżelaziacz ze złożem katalitycznym, np. Pyrolox-em, rozmiar np. 10x54) 3) filtr wielofunkcyjny (tu bym sugerował rozmiar 10x54, ze złożem CR100 lub AquaMulti - oba złoża usuwają też amoniak) Głowice proponowałbym Clacka, do odżelaziacza może być czasowa, do wielofunkcyjnego objętościowa. Alternatywnie do pierwszych dwóch punktów można postawić odżelaziacz dwuzbiornikowy, który zastąpi hydrofor (tzn hydrofor może być w takim przypadku z przeponą i mniejszy), a głowica sama zassie powietrze (więc odpada sprężarka czy aspirator. Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.04.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Witam . Może ktoś mi polecić uzdatniacz do wody. Woda z wodociągu , aktualnie dwie os. korzystają ale docelowo będą 4 os. Problem jak dla mnie z wyborem polega na tym jaki wybrać bo wyjeżdzamy na 8-10 tygodni i przez ten czas nie ma nikogo w domu i główny zawór wody jest zamykany . Chodzi mi o takie urządzenie żeby się nie popsuło jak woda w domu jest przez taki długi okres zakręcona a ono nie może się regenerować . Bardzo dziękuję za odp . Pozdrawiam ;);) W takiej sytuacji możesz zalać zmiękczacz solanką i w ten sposób zakonserwować go na kilka tygodni. Po powrocie trzeba będzie go tylko wypłukać i zregenerować. Aby to wykonać musisz mieć głowicę z możliwością rozbudowanej konfiguracji, a nie jakiś sterownik z hurtowni sanitarnej z odgórnie zadanymi wartościami. Możesz też wybrać złoże Crystal Right, które możesz dezynfekować chlorem (najprościej mając w głowicy cele chlorującą). Ale jeśli takie wyjazdy są sporadyczne to chyba nie ma sensu inwestować w takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 23.04.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 witaj qbek17 dzięki za odpisanie wyjazdy są cały czas bo pracuję i mieszkam w Norwegi a dom mam w Polsce więc tak jest cały rok 8-10 tyg mnie nie ma 1-2 tyg w Polsce i tak cały rok. Chodzi mi żebyś (jeżeli możesz) podał konkretny model urządzenia jaki bym mógł kupić i zainstalować u siebie żeby to działało i nie popsuło się przez to że mnie nie ma . Jeden przedstawiciel poleca mi coś takiego ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie Erie IQsoft Eco 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.04.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 witaj qbek17 dzięki za odpisanie wyjazdy są cały czas bo pracuję i mieszkam w Norwegi a dom mam w Polsce więc tak jest cały rok 8-10 tyg mnie nie ma 1-2 tyg w Polsce i tak cały rok. Chodzi mi żebyś (jeżeli możesz) podał konkretny model urządzenia jaki bym mógł kupić i zainstalować u siebie żeby to działało i nie popsuło się przez to że mnie nie ma . Jeden przedstawiciel poleca mi coś takiego ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie Erie IQsoft Eco 18 Generalnie filtr jako taki się nie powinien zepsuć od czegoś takiego... to bardziej kwestia higieniczna - czy na złożu nie urosną jakieś bakterie czy inne glony. Myślę, że roztwór soli skutecznie zapobiegnie takiej sytuacji więc radziłbym zwykły zmiękczacz. Żeby zaproponować coś konkretniej potrzebne są informacje: jaka twardość wody i jakie zużycie miesięczne (no i ewentualnie jakieś inne wymagania jeśli takie są). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 23.04.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 właśnie nie wiem jaka twardość wody jest bo mam ją od dwóch miesięcy ale bardzo mocno zostawia osad na wszystkim tak że pewnie mocna . co do zużycia miesięcznego to nie będzie duże przy takim naszym przyjeździe max. na dwa tyg 5 m3 i powrotu w najbliższych latach nie planujemy. a co do ewentualnych wymagań to nie wiem jakie mogą być ? tu nie chodzi o koszta tylko żeby dobrze działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prometeo 23.04.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Wodę i cały dom grzeje pompa ciepła. Kamień zawsze drażni ale uczę się z nim żyć. Rodzina 2+1. Zużycie wody około 300l/doba. Gdybym się zdecydował na zmiękczacz to co sugerujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prometeo 23.04.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Powyższy mail w odpowiedzi na ten: Jeśli przeszkadza Ci kamień, albo masz przepływowe ogrzewacze (czy inne urządzenia cieplne kontaktujące się z wodą) to można ją zmiękczać. Innego powodu nie widzę. A czy jest on wystarczająco sensowny to musisz sam zdecydować Przepraszam za bałagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts