Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

A ja mam pytanie dot uzdatniania wody, mam dwa zrodla, wodociagowe i studnia glebinowa. Studnia jest do podlewania ogrodu ale w razie w jak brakuje wody to tez chcialbym puscic na dom. Generalnie parametry fizyczne sa w normie, oprocz azotu amonowego w studni ktorego poziom wynosi 1,8 mgnh4+/l. Co to jest za zwiazek, skad sie bierze i jakie skutki moze dac spozywanie wody z czyms takim, norma jest do 0,5mg.

I pytanie czy twardosc wody z wodociagu na poziomie 330mg caco3/l trzeba obnizac? Taka twardosc juz moze zapychac rury?

Na czajniku widac kamien sie odklada

Na ile czasu braknie wody wodociagowej? Na godzine? Dzien? Pijac 2-3L wody z takim przekroczeniem amoniaku nic Ci sie nie stanie. Pare later temu norma dla amoniaku byla wlasnie 1.5mg i wszyscy zyli.

Na ile czasu braknie wody wodociagowej? Na godzine? Dzien? Pijac 2-3L wody z takim przekroczeniem amoniaku nic Ci sie nie stanie. Pare later temu norma dla amoniaku byla wlasnie 1.5mg i wszyscy zyli.

Ok, a skad to sie bierze? Szamba w okolicy nikt nie ma, woda z glebinowki, 13m, i to juz jest glebsza warstwa wody, bo gruntowa byla podajze do 4-5m. Jedynie za plotem mam pole uprawne i duzo opryskow robia, mozliwe ze z tego az do wody sie dostaje?

I co myslisz o tej twardosci w wodzie wodociagowej? Zmiekczac to czy jest w miare ok

Jedynie za plotem mam pole uprawne i duzo opryskow robia, mozliwe ze z tego az do wody sie dostaje?

Dokładnie tak.

I co myslisz o tej twardosci w wodzie wodociagowej? Zmiekczac to czy jest w miare ok

"w miarę" jest ok - rur od razu nie zapcha (ale jakieś osady z czasem pewnie się pojawią) :) ale jak ci taki kamień w czajniku przeszkadza to możesz zmiękczać.

Dokładnie tak.

"w miarę" jest ok - rur od razu nie zapcha (ale jakieś osady z czasem pewnie się pojawią) :) ale jak ci taki kamień w czajniku przeszkadza to możesz zmiękczać.

Jakos specjalnie mi nie przeszkadza, tylko zeby rur nie zapchalo. Np u moich rodzicow dom obok po 10 latach uzywania waz od zmywarki zasilajacy wode byl zapchany tak ze nie bylo przeswitu. Tylko ze wodociagi zmiekczarnie zrobily z rok temu, wczesniej szla nie zmiekczona i wiem ze byla mega twarda, nie wiem jakie miala parametry ale wiem ze mocno zatwardzona byla. Pewnie przez to tak im zakamienilo

I pytanie czy twardosc wody z wodociagu na poziomie 330mg caco3/l trzeba obnizac? Taka twardosc juz moze zapychac rury?

Na czajniku widac kamien sie odklada

Wysoka zawartość węglanu wapnia w wodzie - 300 mg CaCO3. Woda kwalifikuje się do zmiękczania. Nie dziwi fakt, że kamień się odkłada. Jeśli przeszkadza taka woda to bez problemu można ją zmiękczyć do akceptowalnego do Ciebie poziomu.

Witam!

Zakładamy filtr wody na mały blok 70m3 miesięcznie. Mamy dwie oferty ale nasza wiedza jest niewystarczająca.

1. ECR 3502 R70

2. 2*60 litrów, głowica CLACK TT - filtr wstępny CITROPOUR 32 1/14 lub HONEYWELL F76S-11/4AA

1. urządzenie kompaktowe ale podobno nie gwarantuje zmiękczania wody 24h na dobę.

2. dwa zbiorniki podobno to gwarantują.

Pewnie są inne niuanse przemawiające za jedną z ofert. Podobno są znaczne różnice w kosztach eksploatacji tych urządzeń.

Witam!

Zakładamy filtr wody na mały blok 70m3 miesięcznie. Mamy dwie oferty ale nasza wiedza jest niewystarczająca.

1. ECR 3502 R70

2. 2*60 litrów, głowica CLACK TT - filtr wstępny CITROPOUR 32 1/14 lub HONEYWELL F76S-11/4AA

1. urządzenie kompaktowe ale podobno nie gwarantuje zmiękczania wody 24h na dobę.

Pewnie są inne niuanse przemawiające za jedną z ofert. Podobno są znaczne różnice w kosztach eksploatacji tych urządzeń.

Jest sporo różnic - ale wybór powinien być zależny od konkretnych danych. Jaka jest twardość wody?

Tak - dwa zbiorniki gwarantują wodę miękką 24/7

Edytowane przez qbek17

Witam!

1. ECR 3502 R70

Jeżeli ma być to woda w bloku nie ma potrzeby aby był dostęp do wody zmiękczonej cały czas.(moim zdaniem) Woda niezmiękczona była by pewnie raz w tygodniu w godzinach nocnych przez około 1,5 godziny. Nie stanowi to problemu dla mieszkańców, prawdopodobnie nawet tego nie odczują, a znacznie redukuje to koszty.

Wydajnościowo oba urządzenia sobie poradzą. Nie wiem czy w kartach katalogowych to pierwsze nie ma trochę zawyżonych wydajności ale musieli mieć jakieś podstawy aby takie podać więc się nie spieram.

Można porozmawiać z oferentem drugiej w jakiej cenie zrobią to na jednej butli.

W układzie bez ciągłego zmiękczania można dobry zmiękczacz kupić w granicach 3000-4000 zł netto, w układzie z ciągłym zmiękczaniem pewnie około dwa razy tyle.

Wszystko oczywiście zależy od stopnia twardości wody.

Twardość wody jest oceniana na 21-28 w zależności kto pyta ;-)

To dużo (oczywiście zakładając, że mówimy o jednostkach "stopnie niemieckie" - dH). Przy takiej twardości (przyjmując nawet dolną granicę - 21 dH) to ten zmiękczacz na 60 litrów złoża będzie tak na oko dwa razy za mały.

Faktycznie może nie potrzebujesz dwóch zbiorników do pracy naprzemiennej, ale zamiast tego może warto pomyśleć o dwóch zbiornikach równolegle? To rozwiązanie ma tez taki plus, że jak jest większy pobór wody to mamy dwa pracujące zbiorniki, więc szybkość filtracji może być mniejsza.

gdzie zakupić przewód elastyczny długości 70-100cm Gz1" ??? do podłączenia zmiękczacza.

W samym zmiękczaczu mam niby przyłącz 3/4" (dw=18mm),

wąż 3/4" znalazłem ale za mała średnica wewnęrzna dw=13, a nie chcę dławić przepływu...

Kiedyś kupowałem takie węże w OBI. Widziałem też w Castoramie czy Leroyu. Szukaj w działach z hydroforami (jako części zamienne). No i oczywiście w necie...

A swoją drogą to dla przepływów jakie są potrzebne do domowego zmiękczacza to przepływ przez ten wąż 3/4" może wystarczyć.

OK, jest twardość, a jakie zużycie wody (miesięczne i chwilowe)?

Swoją drogą ciekawe, że pomiary są podawane z taką dokładnością (5 miejsc po przecinku) - według zastosowanej normy to badanie z zastosowaniem atomowej spektrometrii absorpcyjnej z piecem grafitowym. Na prawdę robiłeś badania na takim sprzęcie?