stibdom 12.05.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Dziękuję za info. Parametry wody mam z tej str. http://pwik.gliwice.pl/tabele-z-parametrami.html miesięcznie zużywamy od 14 do 19m3 wody.może się zdarzyć ze w tym samym czasie włączona jest zmywarka, pralka i ktoś pod natryskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stibdom 12.05.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Klarsan, Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelaa.luksik 12.05.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Pracuję w firmie,która zajmuje się filtrami i systemami uzdatniania wody. Odpowiem na pytania. Może pozwoli to na uniknięcie płacenia za wynalazki, które przestaja działać po kilku miesiącach. Witam, bardzo proszę o pomoc w doborze metody oczyszczenia wody z żelaza i manganu. Mamy studnię głębinową. .Zrobiliśmy badania wody,wszystko jest w normie poza żelazem i manganem. Żelazo wyszło 9800 a mangan 920. Jaki sprzęt powinniśmy zastosować? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.05.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witam, bardzo proszę o pomoc w doborze metody oczyszczenia wody z żelaza i manganu. Mamy studnię głębinową. .Zrobiliśmy badania wody,wszystko jest w normie poza żelazem i manganem. Żelazo wyszło 9800 a mangan 920. Jaki sprzęt powinniśmy zastosować? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Za mało informacji. Aby przygotować jakąś propozycję potrzeba zdecydowanie więcej danych: jaki zbiornik hydroforowy i jaka jego pojemność, model pompy, ewentualnie na jakiej wysokości zawieszone jest lustro wody, szacunkowe miesięczne zużycie, jak z zapachem tej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.05.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Klarsan, Dziekuje. Do usług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelaa.luksik 12.05.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Za mało informacji. Aby przygotować jakąś propozycję potrzeba zdecydowanie więcej danych: jaki zbiornik hydroforowy i jaka jego pojemność, model pompy, ewentualnie na jakiej wysokości zawieszone jest lustro wody, szacunkowe miesięczne zużycie, jak z zapachem tej wody? Witam serdecznie, - Hydrofor WIMEST 200l ocynkowany, - Pompa IBO 1KW, pompa jest zanurzona na glębokości 30m, - Lustro wody jest na 6m, - zużycie do 6 osób, - zapach wody jest metaliczny. Z góry bardzo dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stibdom 12.05.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Prosze o dalsza pomoc w doborze zmiekczacza wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 miesięcznie zużywamy od 14 do 19m3 wody. może się zdarzyć ze w tym samym czasie włączona jest zmywarka, pralka i ktoś pod natryskiem. Na takie zużycia i twardość idealnym rozmiarem będzie zmiękczacz z 25 litrami złoża. Jeśli chodzi o konkretne opcje to dobrze byłoby mieć możliwość ustawienia twardości wyjściowej (mieszacz), regenerację przeciwprądową i żywicę monosferyczną (mogę Ci polecić zestaw głowica Clack CK z żywicą Lewatit S1567). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 - Hydrofor WIMEST 200l ocynkowany, - Pompa IBO 1KW, pompa jest zanurzona na glębokości 30m, - Lustro wody jest na 6m, - zużycie do 6 osób, - zapach wody jest metaliczny. Podaj pełne parametry wody (także te w normie). Podaj konkretny model pompy. Sądząc po mocy to nie jest zbyt mocna więc ciężko będzie zrobić dobre napowietrzanie. Czy dopuszczasz możliwość wymiany pompy na mocniejszą? Czy studnia ma odpowiednią wydajność (jaką?)? Czy te 6 osób może korzystać z wody jednocześnie? Jaka wydajność stacji jest potrzebna (ile punktów poboru wody może pracować w tym samym czasie?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stibdom 12.05.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Na takie zużycia i twardość idealnym rozmiarem będzie zmiękczacz z 25 litrami złoża. Jeśli chodzi o konkretne opcje to dobrze byłoby mieć możliwość ustawienia twardości wyjściowej (mieszacz), regenerację przeciwprądową i żywicę monosferyczną (mogę Ci polecić zestaw głowica Clack CK z żywicą Lewatit S1567). mam od znajomego propozycje na zestaw Inwater, żywica plus sterownik. dopytam jeszcze o konkrety. Crystal 30 - 760 Index: UW-INW-ZMRI-C76400 Nr karty producenta: U0076030 Jest mozliwosc ustawienia twardosci wyjsciowej, sterownik to model 760 Inwater. Regeneracji przeciwprądowej ten uzdatniach nie posiada (woda mam z sieci miejskiej z odprowadzeniem sciekow) Nie mam tez informacji czy zywica jest monosferyczna. Czy zna ktos z Was tego producenta a dokladnie model ktory jest mi proponowany. Edytowane 13 Maja 2016 przez stibdom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 13.05.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witam serdecznie, - Hydrofor WIMEST 200l ocynkowany, - Pompa IBO 1KW, pompa jest zanurzona na glębokości 30m, - Lustro wody jest na 6m, - zużycie do 6 osób, - zapach wody jest metaliczny. Z góry bardzo dziękujemy. Woda nie najlepsza. Czy świeżo pobrana woda jest mętna i ma barwę? Jak z pH wody? Jaki jest model pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batot 13.05.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 (edytowane) Proszę o dobór sprzętu do obniżenia/wyeliminowania żelaza i manganu w składzie wody. Proszę o namiary na firmy godne polecenia w tej materii. Badanie próbki: mętność 0,98 NTU barwa metoda spektrofotometryczna 19 mg/l Pt Żelazo ogólne 310ug/l (-+60) Mangan 254 ug/l (-+34) pH 7,0 twardość niemierzona zapach z1R (Akceptowalny) Metoda OL/FHK/PB-01 wydanie 3 (ja tam nic nie czuję) bakterie coli w 100ml - 5 bakterie Escherichia coli w 100ml wody - 0 paciorkowce kałowe - 0 hydrofor 80L (w planach na przyszłość powiększenie do ok.140-180) Omnigena JY1000 - w planach wymiana na pompę min 3 łopatkową też omnigena. Bojler 140L Lustro wody 1~1,5m w zależności od dnia/pory Zużycie szacunkowe 12m3/mies 600L/dzień Studnia jest ok 1m zanużona w glinie. za bojlerem filtr mechaniczny 5um Studnia nigdy nie chlorowana Uwagi:Robi się w rzeczach nie mytych dokładnie jakiś osad tłusty o kolorze biało żółtym - jeszcze tego nie badałem. - na sanitarnych rzeczach osad o kolorze żółtym bardzo łatwy do zmycia (nie kamień). - kolor wody np pełna wanna lekko żółto/zielony badanie w pomieszczeniu kolorowym więc pomiar mógłby być obarczony błędem. W małym naczyniu koloru praktycznie nie widać. Czy zastosowanie Odżelaziacz Air Max M.dox 1354 będzie przerostem formą nad treścią? Co co na bakterie czy tylko wychlorować studnię wystarczy? Edytowane 13 Maja 2016 przez batot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelaa.luksik 14.05.2016 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Woda nie najlepsza. Czy świeżo pobrana woda jest mętna i ma barwę? Jak z pH wody? Jaki jest model pompy? Witam, Świeżo pobrana woda jest krystaliczna, bez zapachu, ale mamy zastosowane filtry 10 cali o przepustowości 5 mikronów. Gdy spuszczamy wodę bezpośrednio ze studni jest lekko mętna. Podaję więcej danych z wyników badań z Sanepidu: Barwa: <5 mg/dm3 Pt Mętność: 20 (+ - 2 NTU ) pH: 6,88 (+ - 0,08 ) Przewodność elektryczna: 1530 (+ - 10) Zapach: z 1 R Jony atomowe: 0,41 (+- 0,03) mg/dm3 Azotany: <1,0 mg/dm3 Azotyny : 0,006 (+- 0,0001) mg/dm3 Mangan: 920 (+- 54) ug/dm3 Żelazo: 9810 (+- 620) ug/dm3 Modelu pompy nie mam jak sprawdzić, musi ją mąż wyciągnąć ze studni. Kosztowała ok 650 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prometeo 14.05.2016 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Żelazo i mangan możesz sobie odpuścić, jeśli ta twardość jest dla Ciebie uciążliwa to zmiękczacz wody na cały dom wydaję się dobrym rozwiązaniem. Jeśli przeszkadza Ci kamień, albo masz przepływowe ogrzewacze (czy inne urządzenia cieplne kontaktujące się z wodą) to można ją zmiękczać. Innego powodu nie widzę. A co sądzicie o urządzeniu CosmoWATER Home 22. Godne uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelaa.luksik 14.05.2016 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Woda nie najlepsza. Czy świeżo pobrana woda jest mętna i ma barwę? Jak z pH wody? Jaki jest model pompy? Witam, Świeżo pobrana woda jest krystaliczna, bez zapachu, ale mamy zastosowane filtry 10 cali o przepustowości 5 mikronów. Gdy spuszczamy wodę bezpośrednio ze studni jest lekko mętna. Podaję więcej danych z wyników badań z Sanepidu: Barwa: <5 mg/dm3 Pt Mętność: 20 (+ - 2 NTU ) pH: 6,88 (+ - 0,08 ) Przewodność elektryczna: 1530 (+ - 10) Zapach: z 1 R Jony atomowe: 0,41 (+- 0,03) mg/dm3 Azotany: <1,0 mg/dm3 Azotyny : 0,006 (+- 0,0001) mg/dm3 Mangan: 920 (+- 54) ug/dm3 Żelazo: 9810 (+- 620) ug/dm3 Bakterie: 0 Modelu pompy nie mam jak sprawdzić, musi ją mąż wyciągnąć ze studni. Kosztowała ok 650 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 15.05.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 A co sądzicie o urządzeniu CosmoWATER Home 22. Godne uwagi? Witam Cosmowater to mutant oparty na technice Ecowater. To samo co Viessmann Aquahome 20. Jeśli w tych samych pieniądzach (ca 2k zł) można spokojnie brać. Tylko ta czarna obrzydliwa obudowa... Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.05.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 mam od znajomego propozycje na zestaw Inwater, żywica plus sterownik. dopytam jeszcze o konkrety. Crystal 30 - 760 Index: UW-INW-ZMRI-C76400 Nr karty producenta: U0076030 Jest mozliwosc ustawienia twardosci wyjsciowej, sterownik to model 760 Inwater. Regeneracji przeciwprądowej ten uzdatniach nie posiada (woda mam z sieci miejskiej z odprowadzeniem sciekow) Nie mam tez informacji czy zywica jest monosferyczna. Czy zna ktos z Was tego producenta a dokladnie model ktory jest mi proponowany. Samą firmę znam, a ten konkretny model wygląda na standardowy standard. Nic specjalnego, ale działać będzie. Jeśli cena jest OK i nie oczekujesz nic więcej to będzie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.05.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Czy zastosowanie Odżelaziacz Air Max M.dox 1354 będzie przerostem formą nad treścią? Co co na bakterie czy tylko wychlorować studnię wystarczy? Zaczął bym od przechlorowania studni i ponownym badaniu bakteriologii + brakujące parametry fizykochemiczne. A brakuje, poza twardością, jeszcze organiki / utlenialności. Głębokość studni, barwa, zapach i te osady, o których piszesz mogą sugerować że woda ma sporą zawartość tych związków. Ze względu na płytką studnię jest też możliwość, że chlorowanie nie pomoże - wtedy sugerowałbym zastosowanie lampy UV. Jeśli brać pod uwagę tylko zawartość żelaza i manganu to ten odżelaziacz będzie przerostem formy... tym bardziej, że będzie prawdopodobnie wymagał silniejszej pompy do płukania. Jak już będziesz znał twardość i utlenialność to dobrym rozwiązaniem może być mieszanka żywic jonowymiennych na wysoką organikę (złoża AquaMulti BIO lub Ecomix C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.05.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Świeżo pobrana woda jest krystaliczna, bez zapachu, ale mamy zastosowane filtry 10 cali o przepustowości 5 mikronów. Przy takim poziomie żelaza te filtry prawdopodobnie bardzo szybko się zapychają. Podaję więcej danych z wyników badań z Sanepidu: Barwa: <5 mg/dm3 Pt Mętność: 20 (+ - 2 NTU ) pH: 6,88 (+ - 0,08 ) Przewodność elektryczna: 1530 (+ - 10) Zapach: z 1 R Jony atomowe: 0,41 (+- 0,03) mg/dm3 Azotany: <1,0 mg/dm3 Azotyny : 0,006 (+- 0,0001) mg/dm3 Mangan: 920 (+- 54) ug/dm3 Żelazo: 9810 (+- 620) ug/dm3 Bakterie: 0 Modelu pompy nie mam jak sprawdzić, musi ją mąż wyciągnąć ze studni. Kosztowała ok 650 zł. Raczej nie liczyłbym na dużą wydajność takiej pompy, a to znów ogranicza wybór odżelaziaczy. Do tego niskie pH będzie utrudniało usuwanie manganu. Sugerowałbym: - wymianę pompy - napowietrzanie - odżelaziacz (ewentualnie przed nim dodatkowy stopień korekty pH) - drugi stopień odżelaziania i usuwania manganu (może być to np. filtr wielofunkcyjny, który też zmiękczy wodę) Jakiego rozwiązania byś nie wybrała - będzie to kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.05.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 A co sądzicie o urządzeniu CosmoWATER Home 22. Godne uwagi? Zmiękczacz jak zmiękczacz Jednemu się spodoba, a drugiemu nie. Ja osobiście wolę głowice Clack, ale nic nie mam do głowic Ecowatera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts