Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Przy takim poziomie żelaza te filtry prawdopodobnie bardzo szybko się zapychają.

Raczej nie liczyłbym na dużą wydajność takiej pompy, a to znów ogranicza wybór odżelaziaczy. Do tego niskie pH będzie utrudniało usuwanie manganu.

Sugerowałbym:

- wymianę pompy

- napowietrzanie

- odżelaziacz (ewentualnie przed nim dodatkowy stopień korekty pH)

- drugi stopień odżelaziania i usuwania manganu (może być to np. filtr wielofunkcyjny, który też zmiękczy wodę)

Jakiego rozwiązania byś nie wybrała - będzie to kosztowne.

Witam,

Dziękuję bardzo za pomoc. W takim razie zaczynamy rozglądać się za sprzętem. A może możemy liczyć na podpowiedź jaki odżelaziacz byłby wydajny przy takiej wodzie ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cosmowater to mutant oparty na technice Ecowater.

To samo co Viessmann Aquahome 20.

Jeśli w tych samych pieniądzach (ca 2k zł) można spokojnie brać.

Zmiękczacz jak zmiękczacz :)

Jednemu się spodoba, a drugiemu nie. Ja osobiście wolę głowice Clack, ale nic nie mam do głowic Ecowatera.

Hmn, w takim razie ostatnie pytanie - który zmiękczacz wybrać:

• Viessmann Aquahome 20
  • COSMOWATER HOME 22
  • BWT Aquadial Softlife 15

Dla przypomnienia kilka zmiennych pomocniczych / oczekiwań:

• woda wodociągowa (CaCO3: 295 mg/l)
  • docelowo rodzina 2+2
  • cwu + co (podłogówka) + pompa ciepła
  • jak najmniej (i jak najrzadziej) pracy przy urządzeniu
  • jak najtańsze w obsłudze
  • jak najmniej awaryjne urządzenie

Z góry bardzo dziękuję!

Edytowane przez prometeo

• Viessmann Aquahome 20
  • COSMOWATER HOME 22

Dla przypomnienia kilka zmiennych pomocniczych / oczekiwań:

• woda wodociągowa (CaCO3: 295 mg/l)
  • docelowo rodzina 2+2
  • cwu + co (podłogówka) + pompa ciepła
  • jak najmniej (i jak najrzadziej) pracy przy urządzeniu
  • jak najtańsze w obsłudze
  • jak najmniej awaryjne urządzenie

Z góry bardzo dziękuję!

Z tych modeli wybrałbym ten z największą ilością złoża. Im więcej wody zużyjecie tym częstsze będą regeneracje - np. zakładając zużycie ok 10 m3 miesięcznie to przy 22 litrach złoża wyjdą 2-3 regeneracje w miesiącu, a przy 15 litrach to już prawie 4.

• Viessmann Aquahome 20
  • COSMOWATER HOME 22

Z tych trzech modeli najwydajniejszy będzie Cosmo Water Home 22. Drugi w kolejce N20 Aquahome. Oba będą ok szukaj dobrej ceny i kupuj śmiało

Witam,

Świeżo pobrana woda jest krystaliczna, bez zapachu, ale mamy zastosowane filtry 10 cali o przepustowości 5 mikronów.

Gdy spuszczamy wodę bezpośrednio ze studni jest lekko mętna.

Podaję więcej danych z wyników badań z Sanepidu:

Barwa: <5 mg/dm3 Pt

Mętność: 20 (+ - 2 NTU )

pH: 6,88 (+ - 0,08 )

Przewodność elektryczna: 1530 (+ - 10)

Zapach: z 1 R

Jony atomowe: 0,41 (+- 0,03) mg/dm3

Azotany: <1,0 mg/dm3

Azotyny : 0,006 (+- 0,0001) mg/dm3

Mangan: 920 (+- 54) ug/dm3

Żelazo: 9810 (+- 620) ug/dm3

Modelu pompy nie mam jak sprawdzić, musi ją mąż wyciągnąć ze studni. Kosztowała ok 650 zł.

Sporo żelaza, manganu też nie mało. Bez dwóch stopni się nie obejdzie. Przewodność jest wysoka więc wskazuje to na wysoką twardość. Zaproponował bym napowietrzenie, filtrację większości żelaza na złożu żwirkowym, poprawić później jonowymiennikiem. Koszt pewnie 8-10 tyś zł

Mam pytanie, czy jeśli w wodzie mam

Żelazo 1500 ųg/l

Mangan 430 ųg/l

Twardość 256

Woda ze studni kopanej 8m.

To jeśli chce usunąć żelazo za pomocą zmiekczacz na zlozu np Cristal Right, lub Pyrolite, woda zostanie zmiękcza do zera?

Jesli odpowiiedz brzmi "tak", o chyba nie jest korzystne?

W jaki sposób w takim przypadku usunąć żelazo i mangan?

Dostałem kilka ofert ISA bardzo różne.

1. Odzelaziacz na Green Sand -nie chce regeneracji KMNO4

2. Odzelaziacz ze stacją produkująca ozon i Clack P1354 - w necie znalazłem tylko jeden taki produkt

3. Odzelaziacz z poduszka powietrzna - Erie oxidizer pro28 - zasysa powietrze podczas regeneracji - macie jakieś doświadczenie ze skutecznością takiego rozwiązania?

Mam pompę zezbiornikiem przeponowym50 ltr i nie bardzo chce montować duży hydroforowe - nie mam miejsca.

Możecie coś doradzić?

Pozdrawiam

Żelazo 1500 ųg/l

Mangan 430 ųg/l

Twardość 256

To jeśli chce usunąć żelazo za pomocą zmiekczacz na zlozu np Cristal Right, lub Pyrolite, woda zostanie zmiękcza do zera?

2. Odzelaziacz ze stacją produkująca ozon i Clack P1354 - w necie znalazłem tylko jeden taki produkt

3. Odzelaziacz z poduszka powietrzna - Erie oxidizer pro28 - zasysa powietrze podczas regeneracji - macie jakieś doświadczenie ze skutecznością takiego rozwiązania?

Mam pompę zezbiornikiem przeponowym50 ltr i nie bardzo chce montować duży hydroforowe - nie mam miejsca.

Możecie coś doradzić?

Pozdrawiam

Zelazo mozesz usuwac na "3 sposoby"

Wymiana jonowa, co usunie cała twardość

z utleniaczem chemicznym (rzeczony greensand i nadmanganian potasu)

z utleniaczem powietrznym co wymaga dostarczenia tlenu z powietrza w jakis spsosob do wody. Najprosciej stawiajac spory hydrofor bez worka (woda ma kontakt z powietrzem).

Zmiekczanie do 0 nie jest tragiczne, jesli nie masz gdzies miedzi w instalacji.

Mozna tez jakos dozowac powietrze na wejsciu do odzelaziacza, ale dziala to mniej skutecznie niz przetrzymanie wody i powietrza w zbiorniku. Nikt Ci nie powie czy zadziala wysarczajaco u CIebie, to trzeba po prostu przetestowac.

Na odzelazianie ma niebagatelny wplyw pH wody. Jesli jakas firma oferuje Ci odzelaziacz bez dopytania o pH wody to ich omijaj szerokim łukiem.

Czy zastosowanie Odżelaziacz Air Max M.dox 1354 będzie przerostem formą nad treścią?

Co co na bakterie czy tylko wychlorować studnię wystarczy?

Urządzenie się sprawdzi i będzie działać przy takiej wodzie. ale jeżeli w planach i tak jest wymiana hydroforu można zrobić to taniej.

Co do bakterii zalecałbym instalacje lampy UV. Niewiadomo czy chlorowanie przyniesie rezultat a problem bakterii nie wróci.

Żelazo 1500 ųg/l

Mangan 430 ųg/l

Twardość 256

Możecie coś doradzić?

Pozdrawiam

Opcja z ozonem jest ciekawa. Nigdy się z nią nie spotkałem. Jeżeli pieniędzy Ci nie szkoda można spróbować. Myślę, że jedyna wada to koszt takiego właśnie rozwiązania.

Opcja greensand nie jest zła ale osobiście nie polecam przez nie do końca udane doświadczenia.

Opcja trzecia jak pH jest dobre i małe zapotrzebowanie na wodę to sobie poradzi. Na 4 osoby dałbym trochę większy model ale jak uważasz.

Jeżeli nie chcesz wymieniać hydroforu to innych opcji niż wymianna jonowa(zmiękczenie do zera) lub te przedstawione wyżej nie ma.

Urządzenie się sprawdzi i będzie działać przy takiej wodzie. ale jeżeli w planach i tak jest wymiana hydroforu można zrobić to taniej.

Co do bakterii zalecałbym instalacje lampy UV. Niewiadomo czy chlorowanie przyniesie rezultat a problem bakterii nie wróci.

Dziękuję za odpowiedź.

Można od razu poznać ten tańszy sposób oraz wymogi co do pompy hydroforowej?

Jarzab, dziękuję za odpowiedź.

pH mojej wody to, 7,4, pytanie czy napowietrzanie usunie mangan przy takim pH?

Odzelaziacz Erie Oxidizer Pro wymaga pH 8.0 do usunięcia manganu.

Czy na zlozu Ecomix uda się usunąć żelazo i mangan przy takim pH?

Nie dostałem żadnej oferty na zmiekczacz ze zlozem Crystal Right 100, a po przeczytaniu tego forum, wydaje mi się ze w moim przypadku to zloze jest idealne.

Żelazo 1500 ųg/l

Mangan 430 ųg/l

Twardość 256

pH 7,4

Utlenialnosc 1,76

Amoniak 0,57

Dziękuję za pomoc.

Jeszcze jedno pytanie, jak z wodą o parametrach powyżej poradzi sobie filtr ze zlozem Purolite C100 28 dm3?

Purolite C100 to żywica zmiękczająca - nie jest przeznaczona do usuwania żelaza, manganu, ani innych związków poza twardością.

Jarzab, dziękuję za odpowiedź.

pH mojej wody to, 7,4, pytanie czy napowietrzanie usunie mangan przy takim pH?

Odzelaziacz Erie Oxidizer Pro wymaga pH 8.0 do usunięcia manganu.

Czy na zlozu Ecomix uda się usunąć żelazo i mangan przy takim pH?

Nie dostałem żadnej oferty na zmiekczacz ze zlozem Crystal Right 100, a po przeczytaniu tego forum, wydaje mi się ze w moim przypadku to zloze jest idealne.

Żelazo 1500 ųg/l

Mangan 430 ųg/l

Twardość 256

pH 7,4

Utlenialnosc 1,76

Amoniak 0,57

Na takie parametry faktycznie wypadałoby dać filtr wielofunkcyjny (osobny odżelaziacz może być przerostem formy nad treścią). Złoże CR100 ma tą zaletę, że można je chlorować/dezynfekować, ale po stronie wad jest brak usuwania organiki. Za to AquaMulti ma składniki typowo na amoniak i organikę.

Wszelkie odżelaziacze z napowietrzaniem będą OK, ale tylko na żelazo i mangan (to co da się utlenić).

Najlepsza opcja to odżelaziacz zasypany mieszanką złóż filtracyjnych (np. klarsanit z defemenem). Jako opcja dodatkowa zmiękczacz wody na zbicie twardości jeśli Ci przeszkadza.

Na prawdę na 1,5 mg żelaza przy ph 7,4 chcesz stawiać ciężki odżelaziacz? I do tego bez napowietrzania? Po co?

Poproszę o pomoc w doborze filtrów.

Wyniki mojej wody:

Zapach - obecny - siarkowodór

Mętność - 3,8

pH - 7,7

Przewodność elektryczna - 397

Żelazo - 1372 ug/l

Mangan 240 ug/l

Twardość ogólna - 194

Chlorki 9,59 mg/l

Azotyny - <0,05 mg/l

Azotany - <0,1mg/l

Jon amonowy - 0,18 mg/l

Głębokość studni: 32 m

Pompa głębinowa: Omnigen 4SD 6-16; wydajność 140 l/min, wysokość podnoszenia: 105 m

Planowany zbiornik przeponowy 100-150 l.

Nie wiem jak określić zużycie wody w liczbach. Rodzina 2+2.

Zastanawiam się nad Oxydizer Pro 56 (czy pH nie jest za niskie?). Czy to będzie dobra decyzja? Jakieś inne opcję?

Ogólnie koncepcja słuszna, ale osobiście nie podoba mi się rozwiązanie w tym modelu wtrysku powietrza - przez dodatkowy otwór w zbiorniku. Poza tym złoże BIRM (nie mam z nim najlepszych wspomnień).

Są na rynku podobne rozwiązania z innymi złożami i inną metodą napowietrzania - też w jednym zbiorniku i bez sprężarek.

Po odżelazianiu możesz jeszcze postawić zmiękczacz, ale twardość nie jest jakaś bardzo wysoka, więc to już tylko Twoja decyzja czy chcesz mieć wodę bardziej miękką.