qbabuilder 21.05.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Qbek17, dzięki za poradę. A konkretniej co oznacza "podobne rozwiązania" albo który model Ty byś wybrał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.05.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Witam. Mógłby mi któryś z forumowiczów pomóc w doborze elementow stacji uzdatniania? Żelazo 6130 norma 200, mangan- 327 norma 50, azotany -0,49 norma 50, jon amonowy -0,84 norma 0,5 , bakterii nie ma. Proszę o porady. Masz jeszcze inne parametry? pH? Jakieś info o pompie, wymaganej wydajności? Na podstawie tego co podałeś można powiedzieć, że potrzebny będzie odżelaziacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.05.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Qbek17, dzięki za poradę. A konkretniej co oznacza "podobne rozwiązania" albo który model Ty byś wybrał? Tu masz dwa przykładowe rozwiązania: http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/odzelazianie-odmanganianie-z-napowietrzaniem.html W wersji dwuzbiornikowej jeden zbiornik jest tylko do kontaktu wody z powietrzem, a drugi wypełniony jest złożem. Wersje jednozbiornikowe to układ podobny do tego Oxydizera ale zasysanie powietrza jest przez głowicę, a nie poprzez dodatkowe otwory w zbiorniku. Moim zdaniem wersja dwuzbiornikowa będzie lepsza bo masz większy zbiornik kontaktowy, a przez to napowietrzenie wody (i utlenienie żelaza, manganu) jest skuteczniejsze. Do tego głowica Clack. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 22.05.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Witam. Zapotrzebowanie -odpowiednie dla rodziny 6osobowej, pompa jakaś tam jest ( Ci co wiercili, wsadzili - podobno dobrej jakości) . Zbiornik przeponowy ( wiem że do zmiany). Co do PH to niestety w badaniu tego nie ujęli. Pozrdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 22.05.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Qbek17, Jastrzab i inni, dziękuję za pomoc i rady!!! Swoją drogą to tacy ludzie powinni być jakoś nagradzani - przez tyle lat pomogliscie tylu ludziom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.05.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Witam. Zapotrzebowanie -odpowiednie dla rodziny 6osobowej, pompa jakaś tam jest ( Ci co wiercili, wsadzili - podobno dobrej jakości) . Zbiornik przeponowy ( wiem że do zmiany). Co do PH to niestety w badaniu tego nie ujęli. Pozrdawiam Czyli nie wiadomo praktycznie nic w temacie doboru odżelaziacza. Można dobrać go na zasadzie: nowa pompa, nowy hydrofor, nowy filtr, na wydajność jak dla małej fabryki, do tego na wszelki wypadek złoże podnoszące pH. Koszt jakieś 20-30 tyś PLN. Zainteresowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 22.05.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Oczywiscie że zainteresowany( może poza ceną). Studnia 21m, pH nie znam bo sanepid w badaniu tego nie ujął. Może ktoś kto projektuje takie systemy podpowie jaka pompa, jakie napowietrzanie , jaki filter wstępny , jaki hydrofor, jaki odżelaziacz z jakim złożem . Czy pH ma aż tak wielkie znaczenie do zaprojektowania? Czy wystarczy że je takie badanie zrobię sam - papierkiem lakmusowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.05.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Oczywiscie że zainteresowany( może poza ceną). Studnia 21m, pH nie znam bo sanepid w badaniu tego nie ujął. Może ktoś kto projektuje takie systemy podpowie jaka pompa, jakie napowietrzanie , jaki filter wstępny , jaki hydrofor, jaki odżelaziacz z jakim złożem . Czy pH ma aż tak wielkie znaczenie do zaprojektowania? Czy wystarczy że je takie badanie zrobię sam - papierkiem lakmusowym? pH ma ogromne znaczenie dla usuwania żelaza i manganu. Jeżeli będzie niskie to może być ciężko z usuwaniem tych pierwiastków bez dodatkowego złoża podnoszącego pH. A dwa filtry to dodatkowy koszt i straty ciśnienia, więc i pompa musiałaby być wydajniejsza... itd. Jeśli będzie dobre pH to można zastosować inne/tańsze/lepsze złoże. Klarsan ma w stopce ofertę dla użytkowników forum - badania za 35 PLN. To na pewno taniej niż w sanepidzie. Może warto zainwestować te kilka złotych zamiast projektować coś za dużego, za drogiego czy nie praktycznego. Zużycie wody można przecież określić po dotychczasowych rachunkach, albo oszacować zapotrzebowanie po ilości punktów poboru (kranów, przyłączy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 22.05.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Dzięki za odzew. W tygodniu napisze jakie pH i będzie można z "waszą" pomocą coś zaprojektować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laso77 23.05.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam potrzebuję uzdatnić taka wodę:- sumaryczna wartość wapnia i magnezu 221 mg/l- pH 7,4 pH- przewodność elektryczna właściwa 425 uS/cm- stężenie żelaza 2,01 mg/l- stężenie manganu 0,158mg/l- stężenie azotu amonowego 0,46 mg/l- indeks nadmanganianowy 0,9 mg/l - stężenie azotu azotynowego 0,024 mg/l- stężenie azotu azotanowego <0,9 mg/l- bakteri brak Studnie głębinowa 18m. pompę Omnigena 3,5SC3-19 wydajność mierzona nawylocie z 300l zbiornika hydroforowego tradycyjnego ocynkowanego 4,2-4,5m3/h przy stałym ciśnieniu 4,2 bara na zbiorniku. Zapotrzebowanie na wodę ok 30 - 40 l/min: rodzina 5 osobowa, 2 lazienki (wanna,prysznic), 2 wc, pralka, zmywarka, zlewozmywak. Zużycie wody ok20m3/miesiac.W okresie letnim potrzebuje wody ogrodowej ok 40 m3/miesiac, ale nie musi być uzdatniona. Oczyszczalnia biologiczna, ale jest możliwość podłączenia do instalacji burzowej(studnia chlonna). Głownie zależy mi na usunięciu żelaza i manganu. Ale fajnie było by też zmiękczyć. Jestem też ograniczony kosztowo, wiec może rozłożyć na dwa etapy odzelaziacz-odmanganiacz, a później zmiękczacz lub jakiś kompakt wszystko w jednym.Dziękuję bardzo za porady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 23.05.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Nie dostałem żadnej oferty na zmiekczacz ze zlozem Crystal Right 100, a po przeczytaniu tego forum, wydaje mi się ze w moim przypadku to zloze jest idealne.Żelazo 1500 ųg/lMangan 430 ųg/lTwardość 256 pH 7,4Utlenialnosc 1,76Amoniak 0,57 Dziękuję za pomoc. Dostalem oferte jak ponizej. Pytanie czy potrzebuje az tak duzo zloza (65ltr) na takie parametry wody.Pytanie czy moja pompa o wydajnosci max 2600 l/h i wysokosci podnoszenia max 50 m da rade cos takiego przeplukac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 23.05.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Minimalna wielkość urządzenia dla podanej analizy i przepływu zapewniającego wodę dla 5 osób to butla 12/52" o zawartości 60 dm3 złoża Crystal-Right czyli tzw. D65. Optymalne rozwiązanie to jednak D75 czyli butla 13/54" o zawartości 70 dm3 CR100. Ze względu na niski amoniak i wysoki mangan sugeruję zasyp Crystal-Right 100 i 200 w proporcji 1:1. Podane ceny obejmują już taki rodzaj wypełnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.05.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Poproszę o pomoc w doborze filtrów. Wyniki mojej wody: Zapach - obecny - siarkowodór Mętność - 3,8 pH - 7,7 Przewodność elektryczna - 397 Żelazo - 1372 ug/l Mangan 240 ug/l Twardość ogólna - 194 Chlorki 9,59 mg/l Azotyny - <0,05 mg/l Azotany - <0,1mg/l Jon amonowy - 0,18 mg/l Głębokość studni: 32 m Pompa głębinowa: Omnigen 4SD 6-16; wydajność 140 l/min, wysokość podnoszenia: 105 m Planowany zbiornik przeponowy 100-150 l. Nie wiem jak określić zużycie wody w liczbach. Rodzina 2+2. Zastanawiam się nad Oxydizer Pro 56 (czy pH nie jest za niskie?). Czy to będzie dobra decyzja? Jakieś inne opcję? Przy takich parametrach Oxydizer powinien sobie poradzić. Jeżeli zapach wody jest bardzo intensywny można rozważyć inne rozwiązanie. Systemy z napowietrzeniem wewnątrz butli jak najbardziej działają ale nie są tak skuteczne jak rozwiązanie ze wcześniejszym napowietrzeniem. Wynika to po prostu z ilości tlenu jakie mogą dostarczy poszczególne rozwiązania. Jeżeli nie ma jeszcze zamontowanego zbiornika hydroforowego można spokojnie zdecydować się na ocynkowany i założyć zwężkę napowietrzającą. Przy takiej pompie nie będzie problemu z płukaniem. Później można założyć filtr ze standardową głowicą. Co do złoża można zastosować zarówno Birm jak i inne złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.05.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam. Mógłby mi któryś z forumowiczów pomóc w doborze elementow stacji uzdatniania? Żelazo 6130 norma 200, mangan- 327 norma 50, azotany -0,49 norma 50, jon amonowy -0,84 norma 0,5 , bakterii nie ma. Proszę o porady. Dużo żelaza. Brak informacji o wartości pH trochę utrudnia dobór. Na pewno konieczne jest napowietrzenie i odfiltrowanie większości żelaza. Konieczne będzie uzdatnianie na dwóch stopniach. Ze względu na amoniak najlepiej było by zastosować na pierwszym stopniu odżelaziacz na złożach żwirowych. Poprawić wszystko złożem multifunkcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.05.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam potrzebuję uzdatnić taka wodę: - sumaryczna wartość wapnia i magnezu 221 mg/l - pH 7,4 pH - przewodność elektryczna właściwa 425 uS/cm - stężenie żelaza 2,01 mg/l - stężenie manganu 0,158mg/l - stężenie azotu amonowego 0,46 mg/l - indeks nadmanganianowy 0,9 mg/l - stężenie azotu azotynowego 0,024 mg/l - stężenie azotu azotanowego <0,9 mg/l - bakteri brak Studnie głębinowa 18m. pompę Omnigena 3,5SC3-19 wydajność mierzona na wylocie z 300l zbiornika hydroforowego tradycyjnego ocynkowanego 4,2-4,5 m3/h przy stałym ciśnieniu 4,2 bara na zbiorniku. Zapotrzebowanie na wodę ok 30 - 40 l/min: rodzina 5 osobowa, 2 lazienki (wanna, prysznic), 2 wc, pralka, zmywarka, zlewozmywak. Zużycie wody ok 20m3/miesiac. W okresie letnim potrzebuje wody ogrodowej ok 40 m3/miesiac, ale nie musi być uzdatniona. Oczyszczalnia biologiczna, ale jest możliwość podłączenia do instalacji burzowej(studnia chlonna). Głownie zależy mi na usunięciu żelaza i manganu. Ale fajnie było by też zmiękczyć. Jestem też ograniczony kosztowo, wiec może rozłożyć na dwa etapy odzelaziacz-odmanganiacz, a później zmiękczacz lub jakiś kompakt wszystko w jednym. Dziękuję bardzo za porady i sugestie. Zastosować odżelaziacz. 14x65 na Clacku TC wystarczy w zupełności. Pompa powinna być ok i dać radę przy płukaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 24.05.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Klarsan , chciałbym zbadać wodę za waszym pośrednictwem. W jakiej butelce ma być próbka tej wody , wystarczy taka po wodzie mineralnej(1,5l) czy ma być to butelka ( butelki) apteczne (sterylne) takie jak do badania moczu? Jak dawałem do sanepidu to chcieli w tych sterylnych z tym że one są chyba 100ml. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 25.05.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Klarsan , chciałbym zbadać wodę za waszym pośrednictwem. W jakiej butelce ma być próbka tej wody , wystarczy taka po wodzie mineralnej(1,5l) czy ma być to butelka ( butelki) apteczne (sterylne) takie jak do badania moczu? Jak dawałem do sanepidu to chcieli w tych sterylnych z tym że one są chyba 100ml. Pozdrawiam W naszym laboratorium wykonujemy fizykochemię, nie wykonujemy bakteriologii w związku z tym nie ma konieczności aby próbka wody dotarła do nas w sterylnym opakowaniu. Tak jak napisałeś wystarczy butelka po wodzie mineralnej wcześniej dokładnie przepłukana. Więcej szczegółowych informacji udzieliłem Ci w wiadomości prywatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.05.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Witam potrzebuję uzdatnić taka wodę: - sumaryczna wartość wapnia i magnezu 221 mg/l - pH 7,4 pH - przewodność elektryczna właściwa 425 uS/cm - stężenie żelaza 2,01 mg/l - stężenie manganu 0,158mg/l - stężenie azotu amonowego 0,46 mg/l - indeks nadmanganianowy 0,9 mg/l - stężenie azotu azotynowego 0,024 mg/l - stężenie azotu azotanowego <0,9 mg/l - bakteri brak Studnie głębinowa 18m. pompę Omnigena 3,5SC3-19 wydajność mierzona na wylocie z 300l zbiornika hydroforowego tradycyjnego ocynkowanego 4,2-4,5 m3/h przy stałym ciśnieniu 4,2 bara na zbiorniku. Zapotrzebowanie na wodę ok 30 - 40 l/min: rodzina 5 osobowa, 2 lazienki (wanna, prysznic), 2 wc, pralka, zmywarka, zlewozmywak. Zużycie wody ok 20m3/miesiac. W okresie letnim potrzebuje wody ogrodowej ok 40 m3/miesiac, ale nie musi być uzdatniona. Oczyszczalnia biologiczna, ale jest możliwość podłączenia do instalacji burzowej(studnia chlonna). Głownie zależy mi na usunięciu żelaza i manganu. Ale fajnie było by też zmiękczyć. Jestem też ograniczony kosztowo, wiec może rozłożyć na dwa etapy odzelaziacz-odmanganiacz, a później zmiękczacz lub jakiś kompakt wszystko w jednym. Dziękuję bardzo za porady i sugestie. Dość wysokie to zapotrzebowanie chwilowe (30-40 l/min) - do tego wymagany jest duży zbiornik ze złożem, a więc i dużo złoża, a to podnosi mocno cenę. Myślę, że tak jak Klarsan proponował - zbiornik 14x65" byłby kompromisem (większego nie ma sensu dawać do domu) lub nawet mniejszy (13x54" jeśli te wymagania przepływu są tylko chwilowe lub jeśli będziesz stawiał jeszcze drugi stopień). Ze względu na oczyszczalnię zaproponowałbym złoże bez regeneracji chemicznej - tylko płukane wodą (np. Pyrolox, G1, Defeman - ewentualnie można dać mieszankę złoża z piaskiem bo żelaza nie jest dużo). Do tego napowietrzanie przed hydroforem i powinno śmigać. Jako drugi etap można postawić filtr wielofunkcyjny (np. ze złożem AquaMulti) - i tu też kwestia przepływu - żeby osiągnąć taką wydajność to powinno być minimum 50 litrów złoża. W tym przypadku regeneracja odbywa się solanką więc ścieki mogą wpływać na działanie oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.05.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Minimalna wielkość urządzenia dla podanej analizy i przepływu zapewniającego wodę dla 5 osób to butla 12/52" o zawartości 60 dm3 złoża Crystal-Right czyli tzw. D65. Optymalne rozwiązanie to jednak D75 czyli butla 13/54" o zawartości 70 dm3 CR100. Ze względu na niski amoniak i wysoki mangan sugeruję zasyp Crystal-Right 100 i 200 w proporcji 1:1. Podane ceny obejmują już taki rodzaj wypełnienia. A ile tej wody potrzebujesz dla 5 osób? (jakoś nie znalazłem tej informacji w Twoich postach) Wersja w zbiorniku 13x54" będzie miała pojemność na ok 10 m3. Regeneracja powinna się odbywać nie rzadziej niż co 2 tygodnie, więc taki zestaw pasowałby jeśli zużywacie ponad 20 m3 wody miesięcznie... Wydaje mi się, że patrząc na parametry wody to spokojnie może być mniejszy filtr, ale to jeszcze zależy od zużycia wody... I nadal uważam, że przy płytkiej studni bardziej odpowiedni byłby filtr wielofunkcyjny z domieszką jonitu na organikę. Chyba, że do tego CR dołożysz celę chlorującą i będziesz regularnie dezynfekował złoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laso77 25.05.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Dość wysokie to zapotrzebowanie chwilowe (30-40 l/min) - do tego wymagany jest duży zbiornik ze złożem, a więc i dużo złoża, a to podnosi mocno cenę. Myślę, że tak jak Klarsan proponował - zbiornik 14x65" byłby kompromisem (większego nie ma sensu dawać do domu) lub nawet mniejszy (13x54" jeśli te wymagania przepływu są tylko chwilowe lub jeśli będziesz stawiał jeszcze drugi stopień). Ze względu na oczyszczalnię zaproponowałbym złoże bez regeneracji chemicznej - tylko płukane wodą (np. Pyrolox, G1, Defeman - ewentualnie można dać mieszankę złoża z piaskiem bo żelaza nie jest dużo). Do tego napowietrzanie przed hydroforem i powinno śmigać. Jako drugi etap można postawić filtr wielofunkcyjny (np. ze złożem AquaMulti) - i tu też kwestia przepływu - żeby osiągnąć taką wydajność to powinno być minimum 50 litrów złoża. W tym przypadku regeneracja odbywa się solanką więc ścieki mogą wpływać na działanie oczyszczalni. Zapotrzebowanie 30-40l/min jest to chwilowo. tak standardowo do jest 10-25l/min w zależności jaki kran jest odkręcony czy zbiornik 13x54 moja pompa da rade przepłukać jak ja jeszcze zdławię montując zwięzkę (70-75l/min mierzona na wyjściu z hydrofora przy pracującej pompie non stop i cienieniu 4.2 bara). A może jeden filtr na cr 100 czy to złe rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts