Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Zapotrzebowanie 30-40l/min jest to chwilowo. tak standardowo do jest 10-25l/min w zależności jaki kran jest odkręcony :) czy zbiornik 13x54 moja pompa da rade przepłukać jak ja jeszcze zdławię montując zwięzkę (70-75l/min mierzona na wyjściu z hydrofora przy pracującej pompie non stop i cienieniu 4.2 bara).

Płukanie najcięższego złoża dla zbiornika 13x54" to przepływ na poziomie 70-75 l/min. Ale nie musi być aż takie wysokie ciśnienie.

A może jeden filtr na cr 100 czy to złe rozwiązanie ?

Taki filtr jest regenerowany solanką, więc może być problem z oczyszczalnią. Do tego cena samego złoża jest bardzo wysoka.

Płukanie najcięższego złoża dla zbiornika 13x54" to przepływ na poziomie 70-75 l/min. Ale nie musi być aż takie wysokie ciśnienie.

Taki filtr jest regenerowany solanką, więc może być problem z oczyszczalnią. Do tego cena samego złoża jest bardzo wysoka.

Jaka jest żywotność złóż Pyrolox, G1, Defeman?

qBek zaproponujesz jakieś konkretne rozwiązanie głowica+złoże+zbiornik?

Żeby nie robić reklamy możesz na priv

Jaka jest żywotność złóż Pyrolox, G1, Defeman?

Te złoża są naturalnymi materiałami, ich zużycie polega na ścieraniu się ziaren w czasie płukania wstecznego. Zazwyczaj określa się to ścieranie na poziomie 1-3% rocznie.

Dzisiaj dostałem wyniki badań z mojej studni. Wywiercona jesienią i trochę ją przepłukiwałem. Nie wiem, czy wyniki mogą się z czasem jeszcze poprawić.

W każdym razie:

BARWA mg Pt/l 30

MĘTNOŚĆ NTU 4,45

pH - 7,9

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 127

ŻELAZO mg Fe/l 0,55

MANGAN mg Mn/l 0,163

AZOTANY mg NO3-/l 0,4

AZOT AMONOWY mg NH4+/l 0,97

CHLORKI mg Cl-/l 1

PRZEWODNOŚĆ μS/cm 514

AZOTYNY mg/l 0,006

Polecono mi zrobić jeszcze badania bakteriologiczne.

Rodzina 6 osobowa, kilka prań dziennie, zużycie wraz z małą firmą dochodzi do 20m3 na miesiąc. Co z tym można zrobić?

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Dzisiaj dostałem wyniki badań z mojej studni. Wywiercona jesienią i trochę ją przepłukiwałem. Nie wiem, czy wyniki mogą się z czasem jeszcze poprawić.

W każdym razie:

BARWA mg Pt/l 30

MĘTNOŚĆ NTU 4,45

pH - 7,9

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 127

ŻELAZO mg Fe/l 0,55

MANGAN mg Mn/l 0,163

AZOTANY mg NO3-/l 0,4

CHLORKI mg Cl-/l 1

PRZEWODNOŚĆ μS/cm 514

AZOTYNY mg/l 0,006

Polecono mi zrobić jeszcze badania bakteriologiczne.

Rodzina 6 osobowa, kilka prań dziennie, zużycie wraz z małą firmą dochodzi do 20m3 na miesiąc. Co z tym można zrobić?

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Całkiem niezła woda :) Jeśli biologia wyjdzie OK to już w ogóle będzie dobrze.

Jak głęboka jest ta studnia? Jeśli płytka to parametry mogą się zmieniać kilka razy w roku... i bakterie mogą też się pojawiać okresowo.

W kwestii poprawy jej parametrów to wystarczy jeden filtr wielofunkcyjny (+ mały wstępny, mechaniczny) i wszystko powinno się poprawić. Taki filtr regeneruje się solanką (masz co zrobić ze ściekami?). No i będzie z tego woda zupełnie miękka.

Źródło jest pomiędzy 30 a 40m w jakiejś "kurzawce". Ciężko było go wypłukać, być może jeszcze się płucze. Wydajność ok. 200l/h. Trochę marna, więc będę buforował w ok. 1m3 otwartym zbiorniku, a dopiero z niego hydrofor. Taki mam przynajmniej plan.

Jak kosztowne jest rozwiązanie, które proponujesz? Bo na tą chwilę, to całkowicie zielony w tej dziedzinie jestem.

A tak ogólnie, to dziękuję za odpowiedź :).

Źródło jest pomiędzy 30 a 40m w jakiejś "kurzawce". Ciężko było go wypłukać, być może jeszcze się płucze. Wydajność ok. 200l/h. Trochę marna, więc będę buforował w ok. 1m3 otwartym zbiorniku, a dopiero z niego hydrofor. Taki mam przynajmniej plan.

Jak kosztowne jest rozwiązanie, które proponujesz? Bo na tą chwilę, to całkowicie zielony w tej dziedzinie jestem.

To proponuje od razu wiercic druga studnie, i pojsc z jakims kijem po zwrot kasy do studniarza ktory zostawił filtr w kurzawce.

Kurzawka to mega drobny rodzaj piasku. Zatka wszyystko. Filtr studzienny. Pompe. Pytanie otwarte to co pierwsze: spadnie wydajnosc studni do 0 czy zatrzesz pompe.

Nie widzę jakoś tego rozwiązania z otwartym zbiornikiem buforowym. Ale jeśli masz taką możliwość to mógłbyś filtrować wodę przed buforem, tam gdzie przepływ jest tak niski. Filtr na mniejszą wydajność będzie tańszy. A do regeneracji używać wody z bufora.

Pisałem powyżej, ale piszę jeszcze raz, podając więcej danych:

Chcę filtrować wodę i napełniać nią bezciśnieniowy zbiornik buforowy o pojemności ok. 1,5m3. Wydajność źródła to 0,3m3/h.

Pompę muszę jednak kupić, stara daje za niskie ciśnienie.

Z bufora na instalacje domową podawałbym wodę już przefiltrowaną, oddzielnym hydroforem.

Rodzina 6 osobowa, kilka prań dziennie, zużycie wraz z małą firmą to ok. 20-30m3 na miesiąc

Przy buforze filtry nie będą musiały podawać wody na bieżąco, więc myślę że nie muszą mieć dużej wydajności.

Aby nie szukać podaję jeszcze raz parametry wody:

BARWA mg Pt/l 30

MĘTNOŚĆ NTU 4,45

pH - 7,9

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 127

ŻELAZO mg Fe/l 0,55

MANGAN mg Mn/l 0,163

AZOTANY mg NO3-/l 0,4

CHLORKI mg Cl-/l 1

PRZEWODNOŚĆ μS/cm 514

AZOTYNY mg/l 0,006

Polecono mi zrobić jeszcze badania bakteriologiczne, co oczywiście zrobię w najbliższym czasie.

Mam nadzieję, że te dane wystarczą do doboru pompy i filtrów. Proszę o fachową pomoc w tym temacie.

Edytowane przez zlp

Mam studnię o niewielkiej wydajności bieżącej. Na ogół wystarczająco, ale mam też zbiornik w budynku, w którym mogę zbuforować max. 1,5m3 wody. To już naprawdę sporo nawet do wymagających rzeczy, tym bardziej, że będzie uzupełniany na bieżąco wydajnością studni.

Filtry mogę umieścić zarówno przed, jak i po buforze.

Pompa ze studni ma wydajność 3m3/h. Włącza się na kilka minut i ma kilkanaście minut przerwy, przy maksymalnym wykorzystaniu złoża. Hydrofor nie wiem ile ma, ale mam taki mały Grunfosa, zintegrowany z kilku litrowym zbiorniczkiem, który się załącza w chwili poboru wody.

Piszę po prostu co mam i nie spodziewam się, że jest to optymalne. Będę musiał się dopasować do swojego źródła i poboru, aby zrobić to optymalnie to trzeba jednak mieć wiedzę, której jeszcze nie mam. Nie boję się(?) jednorazowych wydatków, które będę musiał ponieść, skupiam się raczej na cenie eksploatacji. Lubię zrobić coś raz, a dobrze.

W skrócie: chcę filtrować wodę i napełniać nią bezciśnieniowy zbiornik buforowy.

Z bufora hydroforem na instalacje domową podawałbym wodę już przefiltrowaną.

Na All.... widzę sporo opcji, ale jak już napisałem, nie mam doświadczenia i nie chciałbym go zdobywać na własnych błędach. Liczę na pomoc fachowców w tej dziedzinie.

Mógłbyś założyć kryzę przed buforem, tak żeby mieć stałą, niską prędkość filtracji. Wtedy filtr może być sporo mniejszy.

Druga sprawa to kwestia bakteriologii - jak chcesz zapewnić czystość wody w tym zbiorniku? Woda stojąc będzie się ogrzewać, a i filtr oddechowy by się przydał... tak czy siak to mogą być warunki do rozwoju biologii.

Edytowałem w czasie kiedy mi odpowiedziałeś.

Doszedłem do takiego samego wniosku, że filtr do bufora nie musi mieć dużej wydajności.

Jednak o bakteriologii w buforze nie pomyślałem. Bufor jest w ogrzewanym pomieszczeniu, jednak po bokach i na dnie jest izolowany 5cm styropianem, nie powinien mocno się nagrzewać.

Do bufora można dmuchnąć dwutlenku węgla, jest cięższy od powietrza i odetnie dostęp tlenu do wody. Jeśli to ważne, bo nie wiem.

Hmm... Zastanawiam się, czy mogę zrezygnować z tego bufora.

Wydajność źródła 5l/min + zapas w studni ponad 100l, ewentualnie mam jeszcze nieużywany bezprzeponowy zbiornik hydroforowy 300l. Nigdy nie analizowałem w ten sposób zużycia wody, ale wydaje się, że z bufora mógłbym zrezygnować. Qbek17 mnie bakteriami wystraszył.

Tylko jaki sprzęt do tego dobrać? Może być droższy w zakupie, byle był bezobsługowy i tani w eksploatacji.

Edytowane przez zlp
Dzisiaj czytam, robie pomiary wydajności i edytuję błędy w postach

Edytowałem w czasie kiedy mi odpowiedziałeś.

Doszedłem do takiego samego wniosku, że filtr do bufora nie musi mieć dużej wydajności.

Jednak o bakteriologii w buforze nie pomyślałem. Bufor jest w ogrzewanym pomieszczeniu, jednak po bokach i na dnie jest izolowany 5cm styropianem, nie powinien mocno się nagrzewać.

Do bufora można dmuchnąć dwutlenku węgla, jest cięższy od powietrza i odetnie dostęp tlenu do wody. Jeśli to ważne, bo nie wiem.

Hmm... Zastanawiam się, czy mogę zrezygnować z tego bufora.

Wydajność źródła 5l/min + zapas w studni ponad 100l, ewentualnie mam jeszcze nieużywany bezprzeponowy zbiornik hydroforowy 300l. Nigdy nie analizowałem w ten sposób zużycia wody, ale wydaje się, że z bufora mógłbym zrezygnować. Qbek17 mnie bakteriami wystraszył.

Tylko jaki sprzęt do tego dobrać? Może być droższy w zakupie, byle był bezobsługowy i tani w eksploatacji.

Jeśli masz do wykorzystania zbiornik 300 litrów to przecież on może działać jako bufor... Pompę dobierzesz (albo zdławisz) na wydajność źródła, za tym dasz filtr na taką samą wydajność, a na końcu hydrofor. Jak dobierzesz odpowiednie ciśnienia załączania pompy to powinno to działać całkiem sprawnie (pompa będzie pracowała dłużej, ale na małej wydajności żeby nabić ciśnienie w hydroforze).

Co do filtra to ja bym nic nie zmieniał - filtr wstępny (mechaniczny np. 50 czy 100 um), potem wielofunkcyjny (np. 25 litrów AquaMulti), głowicę proponowałbym Clacka z dodatkowym zaworem MAV do regeneracji wodą z innego źródła (sterownik ma taką funkcję - nic więcej nie musisz do tego dorabiać).

Edytowane przez qbek17

Mam taki problem. Zmiękczacz z Ecomixem przestał działac, zorientowałem się jak woda zrobiła się znowu twarda. Po oględzinach stwierdziłem, że wysunął się wężyk od solanki i zasysył głównie powietrze. Nie wiem od kiedy i ile cykli regeneracji ale urządzenie mam od 6 miesięcy.

Pytanie: czy da się jeszcze uratować to złoże czy trzeba wymieniać?

Witam.

Właśnie mija rok jak używam zmiękczacza do wody Cosmowater Home - samo home bez żadnej dodatkowej cyferki (made in USA).

Przez ten rok zmiękczacz zużył ok 10 worków po 25kg soli w tabletkach od Ciech-a. Woda jest zmiękczana dla trzech osób z 9 do ok. 4,5-5 w skali DE.

Od jakiś trzech, może czterech miesięcy soli w zbiorniku nie ubywa:confused:

Woda dalej trzyma zadany parametr zmiękczenia, licznik regeneracji rośnie więc są wykonywane (raz na 7dni), złogów solnych brak, licznik przepływu wody zmiękczonej działa, filtr przed zmiękczaczem (taki szklany kielich z siatką i możliwością płukania) czysty.

Dzisiaj opróżniłem zbiornik z pastylek, wyczyściłem zbiornik usuwając sproszkowaną sól, ponownie zasypałem (do 1/2 poj.) zbiornik pastylkami i wykonałem ręczną regenerację.

I tu moje pytanie do użytkowników - specjalistów tego lub podobnego zmiękczacza:

CZY JAK WODA TRZYMA ZADANY PARAMETR TO DAĆ SOBIE SPOKÓJ I NIC Z TYM NIE ROBIĆ, DALEJ OBSERWUJĄC POZIOM SOLI W ZBIORNIKU ?

CZY WZYWAĆ SERWISANTA ?

CO MYŚLICIE ?????????

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam.

Nie napisałeś ile wody zużywasz ale biorąc pod uwagę twardość to wychodzi jakoś dziwnie dużo tej soli.

Jeśli teraz twardość nadal jest zgodnie z ustawieniami to można sobie dać spokój. Z drugiej strony przegląd pewnie by nie zaszkodził.