Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostałem pierwszą ofertę:

Filtr zmiękczający SOFT 1054/CL DTY sterowanie wolumetryczne (filtr regeneruje się po uzdatnieniu zaprogramowanej

objętości wody) dopłata.

Przyłącze typu by-pass dopłata.

Opcja-sterylizator UV-12.

Oferta dosyć dobra (chociaż dla Ciebie mógły być zmiękczacz nr mniejszy). Głowica Clack z zaworem mieszającym. Warto dokupić opcję volumetryczną, pieniądze niewielkie, ale oszczędność na soli i ściekach.

Opcja pt. wymiennik jonowy (czy jakoś tak) odpada, bo mam tylko jeden obieg (zarówno do wody pitnej jak i do ogrzewania), a woda z tego jest niezdatna do picia. Są jakieś inne opcje? Filtry, które można zamontować zaraz za licznikiem i cieszyć się miękką wodą?

Nie rozumiem, dlaczego rezygnujesz ze zmiękczacza? :o

Montujesz po prostu zmiękczacz z zaworem mieszającym; do kranów i toalety masz wodę częściowo zmiękczoną. W przypadku napełniania, bądź uzupełniania instalacji c.o., podłogówki itp., zakręcasz zawór i puszczasz wodę miękką. Rozwiązanie proste i skuteczne.

Co do "scalestop", to jakiś rodzaj magnetyzera. Chyba tylko producent wie czy, i jak to działa :D

Czyli to RX.no to faktycznie cena jedynie ładna

a te ctx też wschodnie?

nie mogę znaleźć nic konkretnego

RX, Ctx czy jak je zwał, produkowane sa w Łengdżou (pięknie brzmi, nieprawdaż? :D )

Swoją drogą jak to się uruchamia, bądź serwisuje, jeżeli instrukcje na stronie producenta są tylko po chińsku? :roll:

RX, Ctx czy jak je zwał, produkowane sa w Łengdżou (pięknie brzmi, nieprawdaż? :D )

Swoją drogą jak to się uruchamia, bądź serwisuje, jeżeli instrukcje na stronie producenta są tylko po chińsku? :roll:

Dzięki nie wiedzialem że CTX to z tej samej fabryki.

Ale czego się można było spodziewać .......

ZAmówiłam Clacka WS1 z 40 litrowym złożem. tylko prosze nie skrytykować, bo szczerze mówiąć mam dość:)

Koniec mych poszukiwań. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Pan montażysta sam orzekł, że obecnie to najlepsze na rynku sterowniki, nie wiem więc czemu proponował mi w ogóle te ctx, skoro zaczęłiśmy rozmowę od Flecka.

DO tego promocyjnie osmoza, nie pamiętam już jaka z tego wszystkiego

Bardzo dziękuje za wszystkie rady i sugestie, bo już czarno widziałam moją przeprawę przez temat

ZAmówiłam Clacka WS1 z 40 litrowym złożem. tylko prosze nie skrytykować, bo szczerze mówiąć mam dość:)

Koniec mych poszukiwań. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Pan montażysta sam orzekł, że obecnie to najlepsze na rynku sterowniki, nie wiem więc czemu proponował mi w ogóle te ctx, skoro zaczęłiśmy rozmowę od Flecka.

DO tego promocyjnie osmoza, nie pamiętam już jaka z tego wszystkiego

Bardzo dziękuje za wszystkie rady i sugestie, bo już czarno widziałam moją przeprawę przez temat

Zapytaj się czy zbiornik zmiękczacza nie mówi po chińsku a to chyba gorsze bo w nim stoi woda która wypijesz. Lepiej to teraz sprawdzić bo z Clackiem najczęściej chiński zbiornik idzie w parze, a co gorsze również żywica jonowymienna (serce zmiękczacza)

dowiedz się też czy złoże nie jest chińskie, czy rura nie jest z chin oraz czy uszczelki nie były kiedyś w chinach... ;)

Uderz w stół a nożyce się odezwą. :roll: Zabolało.

Głowica chińska be.. ale żywica i zbiornik chiński to super…. - coś tu z uczciwością nie tak :wink:

Punkt widzenia zale......

Melamina "...ze względu na wysoką zawartość azotu bywa stosowana do zawyżania zawartości białka w paszach dla zwierząt oraz produktach spożywczych produkowanych poniżej norm..." ;)

Zbiornik wykonany jest z polipropylenu, który jest chyba tańszy od melaminy więc nie sądzę aby go "wzbogacali" sztucznym białkiem ;)

Ja ich nie stosuję, bo się nie zajmuję instalowaniem filtrów, ale znam wielu instalatorów, którzy stosują różne zbiorniki i różne żywice. I wiem, że nie mają z nimi problemów. W przeciwieństwie do chińskich głowic :)