Draqi 29.05.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Dziękuję za odpowiedz. Rzeczywiście, że nie podałem ilości zużywanej wody, 10m3. Jakoś nie za bardzo się martwię zbyt dużym zużyciem soli, wręcz przeciwnie Nawet jeśli jest ono za duże to rekompensatą są korzyści z posiadania tego urządzenia - mi to odpowiada. Gdzieś dokopałem się do fv za sól i wyszło mi dokładnie 155 kg soli, tj 6,2 worka. W poprzedniej wiadomości trochę mnie poniosło z tymi worami od 25.06.2015r do dnia dzisiejszego. A co może zrobić więcej serwisant od tego co ja zrobiłem ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.05.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) Co jest rozsądniejszym wyborem: filtr drobnosiatkowy z opłukiwaniem Honeywell FF06, czy Big Blue? Moim zdaniem "rozsądniejszym" wyborem jest Big Blue. Edytowane 30 Maja 2016 przez KLARSAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.05.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Pisałem powyżej, ale piszę jeszcze raz, podając więcej danych: Chcę filtrować wodę i napełniać nią bezciśnieniowy zbiornik buforowy o pojemności ok. 1,5m3. Wydajność źródła to 0,3m3/h. Pompę muszę jednak kupić, stara daje za niskie ciśnienie. Z bufora na instalacje domową podawałbym wodę już przefiltrowaną, oddzielnym hydroforem. Rodzina 6 osobowa, kilka prań dziennie, zużycie wraz z małą firmą to ok. 20-30m3 na miesiąc Przy buforze filtry nie będą musiały podawać wody na bieżąco, więc myślę że nie muszą mieć dużej wydajności. Aby nie szukać podaję jeszcze raz parametry wody: BARWA mg Pt/l 30 MĘTNOŚĆ NTU 4,45 pH - 7,9 TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 127 ŻELAZO mg Fe/l 0,55 MANGAN mg Mn/l 0,163 AZOTANY mg NO3-/l 0,4 AZOT AMONOWY mg NH4+/l 0,97 CHLORKI mg Cl-/l 1 PRZEWODNOŚĆ μS/cm 514 AZOTYNY mg/l 0,006 Polecono mi zrobić jeszcze badania bakteriologiczne, co oczywiście zrobię w najbliższym czasie. Mam nadzieję, że te dane wystarczą do doboru pompy i filtrów. Proszę o fachową pomoc w tym temacie. Duża barwa oraz mętność. Czy świeżo pobrana woda posiada barwę? Studnia jest bardzo mało wydajna więc wydaje mi się, że w grę wchodzi tylko jonowymiennik. Złoża filtracyjne wymagają sporego przepływu w czasie płukania, studnia tego nie zapewni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.05.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Witam. Właśnie mija rok jak używam zmiękczacza do wody Cosmowater Home - samo home bez żadnej dodatkowej cyferki (made in USA). Przez ten rok zmiękczacz zużył ok 10 worków po 25kg soli w tabletkach od Ciech-a. Woda jest zmiękczana dla trzech osób z 9 do ok. 4,5-5 w skali DE. Od jakiś trzech, może czterech miesięcy soli w zbiorniku nie ubywa:confused: Woda dalej trzyma zadany parametr zmiękczenia, licznik regeneracji rośnie więc są wykonywane (raz na 7dni), złogów solnych brak, licznik przepływu wody zmiękczonej działa, filtr przed zmiękczaczem (taki szklany kielich z siatką i możliwością płukania) czysty. Dzisiaj opróżniłem zbiornik z pastylek, wyczyściłem zbiornik usuwając sproszkowaną sól, ponownie zasypałem (do 1/2 poj.) zbiornik pastylkami i wykonałem ręczną regenerację. I tu moje pytanie do użytkowników - specjalistów tego lub podobnego zmiękczacza: CZY JAK WODA TRZYMA ZADANY PARAMETR TO DAĆ SOBIE SPOKÓJ I NIC Z TYM NIE ROBIĆ, DALEJ OBSERWUJĄC POZIOM SOLI W ZBIORNIKU ? CZY WZYWAĆ SERWISANTA ? CO MYŚLICIE ????????? Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam. Najlepiej odpalić regenerację natychmiastową i obserwować w czasie regeneracji czy pobierany jest roztwór solanki. Jeżeli jest zasysany to nie ma problemu. Jeżeli nie ubywa wtedy dobrze jest wezwać serwisanta. Czasami zdarzają się problemy tego typu nawet w bardzo dobrych urządzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlp 30.05.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) Duża barwa oraz mętność. Czy świeżo pobrana woda posiada barwę? Studnia jest bardzo mało wydajna więc wydaje mi się, że w grę wchodzi tylko jonowymiennik. Złoża filtracyjne wymagają sporego przepływu w czasie płukania, studnia tego nie zapewni. Świeża woda jest żółtawa. Mam nadzieję, że studnia jeszcze się czyści, chociaż wypompowałem już kilkaset kubików. W nocy w studni będzie na pewno ponad 200l zapasu wody. Z drugiej strony w hydroforze też 200. Ze strony studni na razie mam słabą pompę jakieś 240l/h przy ciśnieniu nieco ponad 2 bar. Oczywiście można ją wymienić, nawet mam mocniejszą (wydajność źródła to aktualnie 0,37m3/h, założyłem wodomierz i sprawdziłem dokładnie). Z hydrofora na instalację mam pompę Grundfos MQ3-35 o wydajności 2,5m3/h przy 2 bar i ta ewentualnie mogłaby płukać złoże czystą wodą. Nie wiem jeszcze jak to rozwiążę, na razie intensywnie zapoznaję się z tematem. Dziękuję wam za bardzo pomocne odpowiedzi. Złoże: Aqua Multi? Birm? Jak duże nie potrafię jeszcze policzyć. Co najmniej 25l. Woda ma twardość 127 mg CaCO3/l, żelazo i mangan przekroczone 3 razy, azot amonowy 2x, no i jest mętna 4,45 NTU. Reszta w normie. Głowica: Clack CI z dodatkowym zaworem MAV do regeneracji wodą z innego źródła i możliwością założenia nasadki chlorującej (mam nadzieje, że są takie). Edytowane 30 Maja 2016 przez zlp poprawka wydajności studni i pompy w studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.05.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Złoże: Aqua Multi? Birm? Jak duże nie potrafię jeszcze policzyć. Co najmniej 25l. Woda ma twardość 127 mg CaCO3/l, żelazo i mangan przekroczone 3 razy, azot amonowy 2x, no i jest mętna 4,45 NTU. Reszta w normie. Głowica: Clack CI z dodatkowym zaworem MAV do regeneracji wodą z innego źródła i możliwością założenia nasadki chlorującej (mam nadzieje, że są takie). Jeśli chcesz chlorować złoże to na pewno nie może to być złoże jonitowe - z chlorem to tylko odżelaziacze (też nie wszystkie) albo Crystal Right. Ja bym szedł w AquaMulti i bez celi chlorującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlp 30.05.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) 25l które proponowałeś jak często będę musiał regenerować? Czy nie powinienem wziąć czegoś większego (zużywam 20-30 m3 w miesiącu)?Budżet nie jest wielkim ograniczeniem, bardziej liczę się z kosztami eksploatacji i wygodą. Chcę też zrobić to raz a dobrze.Czy filtr wstępny 100 (50?) mikronów poprawi coś? Albo czy warto zastosować inżektor? Edytowane 30 Maja 2016 przez zlp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kathlen22 31.05.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Witam, wlasnie stoje przed wyborem urzadzenia do uzdatniania wody, zaproponowano nam dwa urzadzenia i nie wiem ktore wybrac, analiza wody wykazala podwyzszone zelazo 610ug/dm3 , mangan 278ug/dm3, metnosc 2,8 ntu, twardosc 336mg/dm3, reszta wyszla w normie, bakteriologicznie nic nie wyszlo. Mamy pompe glebinowa 3,5SDM 3/18 I hydrofor 100l. Rodzina 4 osobowa. Urzadzenia ktore nam zaoferowali to Aqua Multi 38 i odzelaziacz typ a/o seria fa 120. zaproponowano takze cosmowater ale jeszcze nie wiem jaki model. Prosze o pomoc:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 31.05.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Świeża woda jest żółtawa. Mam nadzieję, że studnia jeszcze się czyści, chociaż wypompowałem już kilkaset kubików. W nocy w studni będzie na pewno ponad 200l zapasu wody. Z drugiej strony w hydroforze też 200. Ze strony studni na razie mam słabą pompę jakieś 240l/h przy ciśnieniu nieco ponad 2 bar. Oczywiście można ją wymienić, nawet mam mocniejszą (wydajność źródła to aktualnie 0,37m3/h, założyłem wodomierz i sprawdziłem dokładnie). Z hydrofora na instalację mam pompę Grundfos MQ3-35 o wydajności 2,5m3/h przy 2 bar i ta ewentualnie mogłaby płukać złoże czystą wodą. Nie wiem jeszcze jak to rozwiążę, na razie intensywnie zapoznaję się z tematem. Dziękuję wam za bardzo pomocne odpowiedzi. Złoże: Aqua Multi? Birm? Jak duże nie potrafię jeszcze policzyć. Co najmniej 25l. Woda ma twardość 127 mg CaCO3/l, żelazo i mangan przekroczone 3 razy, azot amonowy 2x, no i jest mętna 4,45 NTU. Reszta w normie. Głowica: Clack CI z dodatkowym zaworem MAV do regeneracji wodą z innego źródła i możliwością założenia nasadki chlorującej (mam nadzieje, że są takie). Przy takiej wydajności tak jak pisałem wcześniej najlepiej jonowymiennik Aqua Multi albo ekomix lub inna mieszanka mutlifunkcyjna. Dałbym 40-50 L złoża. Nasadki chlorujące do CI są dostępne. Przed jonowymiennikiem filtracja mechaniczna. Jeżeli jest zapach to trzeba pomyśleć o czymś innym bo multifunkcyjne w tym aspekcie nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlp 01.06.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Cały czas chodzi mi po głowie wykorzystanie 1,5m3 (do pełna) bezciśnieniowego zbiornika buforowego, który stoi zabudowany w pomieszczeniu i czeka. Qbek17 wystraszył mnie bakteriami. A gdybym go uszczelnił, a do "oddychania" dałbym filtr węglowy jak do osmozy?Upieram się przy tym rozwiązaniu, bo jako niefachowiec widzę same zalety.1. Wykorzystuję wszystko co mam już zainstalowane, tylko na zasilaniu bufora dodaję wstępny filtr z opłukiwaniem i złoże AquaMulti, co w każdym rozwiązaniu muszę kupić.2. Pompa zainstalowana w studni pompując małą wydajnością (taki jej urok) efektywniej wykorzysta złoże i zasili bufor praktycznie na bieżąco (w samym złożu i linii do bufora będzie niewielkie ciśnienie, ale moim zdaniem to nie problem, ciśnienie w instalacji wodociągowej i płukania to zadanie drugiej pompy)3. Druga pompa po buforze zasili instalację wodociągową, tutaj wykorzystałbym zainstalowaną pompę Grundfos MQ3-35 A-O-A-BVBP i bezprzeponowy zbiornik 300l (pompa będzie się rzadziej uruchamiać). Jednorazowy pobór uzdatnionej wody 1,5m3 to więcej niż wystarczająco + jeszcze jakieś 200l w hydroforze.4. Złoże mogę płukać czystą wodą. Byłoby jej również więcej niż wystarczająco do przepłukania każdego filtra. Ograniczeniem byłaby jedynie wydajność pompy Grundfos MQ3-35. Panowie, jestem bardzo ciekawy waszych uwag odnośnie tego rozwiązania, a najbardziej chciałbym poznać te krytyczne i dlaczego tak nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.06.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Cały czas chodzi mi po głowie wykorzystanie 1,5m3 (do pełna) bezciśnieniowego zbiornika buforowego, który stoi zabudowany w pomieszczeniu i czeka. Qbek17 wystraszył mnie bakteriami. A gdybym go uszczelnił, a do "oddychania" dałbym filtr węglowy jak do osmozy? Upieram się przy tym rozwiązaniu, bo jako niefachowiec widzę same zalety. 1. Wykorzystuję wszystko co mam już zainstalowane, tylko na zasilaniu bufora dodaję wstępny filtr z opłukiwaniem i złoże AquaMulti, co w każdym rozwiązaniu muszę kupić. 2. Pompa zainstalowana w studni pompując małą wydajnością (taki jej urok) efektywniej wykorzysta złoże i zasili bufor praktycznie na bieżąco (w samym złożu i linii do bufora będzie niewielkie ciśnienie, ale moim zdaniem to nie problem, ciśnienie w instalacji wodociągowej i płukania to zadanie drugiej pompy) 3. Druga pompa po buforze zasili instalację wodociągową, tutaj wykorzystałbym zainstalowaną pompę Grundfos MQ3-35 A-O-A-BVBP i bezprzeponowy zbiornik 300l (pompa będzie się rzadziej uruchamiać). Jednorazowy pobór uzdatnionej wody 1,5m3 to więcej niż wystarczająco + jeszcze jakieś 200l w hydroforze. 4. Złoże mogę płukać czystą wodą. Byłoby jej również więcej niż wystarczająco do przepłukania każdego filtra. Ograniczeniem byłaby jedynie wydajność pompy Grundfos MQ3-35. Panowie, jestem bardzo ciekawy waszych uwag odnośnie tego rozwiązania, a najbardziej chciałbym poznać te krytyczne i dlaczego tak nie można. Pompy MQ3-35 Ci staczyłoby do płukania. Jak sama nazwa wskazuje przy cisnieniu 3.5atm daje ona 3m3 wydajnosci. Raczej wiecej niz potrzebujesz do plukania lekkeiego złoza. Filtr do oddychania nic nie da moim zdaniem. Zwlaszcza ze bakterie na filtrach weglowych bardzo chetnie sobie rosnał. Musialbys w tym zbiorniku zainstalowac duza lampe UV ale to dotatkowe koszty, prąd, wymiana żarników. W samym zbiorniku tudziez na wyjsciu ze zbiornika na dom. Ja w Twoim przypadku zdania nie zmieniłem. Skoro koszty to dla CIebie sprawa mniej wazna a chcesz raz a dobrze, to wywierc normlana studnie i zrob prosty układ - pompa w studni o normalnej wydajnosci, hydrofor i filtr. Sprzedaj zbiornik 1500L, sprzedaj 2 pompe. Twoja studnia naprawde nie rokuje długiego życia, co w przynajmniej moim odczuciu stoi w jawnej sprzecznosci z robieniem czegoś raz a dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 01.06.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Witam, wlasnie stoje przed wyborem urzadzenia do uzdatniania wody, zaproponowano nam dwa urzadzenia i nie wiem ktore wybrac, analiza wody wykazala podwyzszone zelazo 610ug/dm3 , mangan 278ug/dm3, metnosc 2,8 ntu, twardosc 336mg/dm3, reszta wyszla w normie, bakteriologicznie nic nie wyszlo. Mamy pompe glebinowa 3,5SDM 3/18 I hydrofor 100l. Rodzina 4 osobowa. Urzadzenia ktore nam zaoferowali to Aqua Multi 38 i odzelaziacz typ a/o seria fa 120. zaproponowano takze cosmowater ale jeszcze nie wiem jaki model. Prosze o pomoc:)pozdrawiam Między tymi dwoma rozwiązaniami raczej skłaniał bym się do tego pierwszego. Chyba, że już w surowej wodzie wytrąca się dużo żelaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlp 01.06.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Ja w Twoim przypadku zdania nie zmieniłem. Skoro koszty to dla CIebie sprawa mniej wazna a chcesz raz a dobrze, to wywierc normlana studnie i zrob prosty układ - pompa w studni o normalnej wydajnosci, hydrofor i filtr. Sprzedaj zbiornik 1500L, sprzedaj 2 pompe. Twoja studnia naprawde nie rokuje długiego życia, co w przynajmniej moim odczuciu stoi w jawnej sprzecznosci z robieniem czegoś raz a dobrze. Jastrząb dziękuję, na takie posty właśnie liczę. Wiercąc drugą studnię mogę równie dobrze wywiercić jeszcze gorszą. To zdecydowanie odpada. Były robione badania elektroporowe i studnia według nich jest w jedynym, optymalnym miejscu. To już moja druga studnia zresztą i na trzecią się nie zdecyduję. Bufora nie sprzedam, jest on zrobiony z laminatu we wnęce budynku. Ja z kolei mam nadzieję, że przy moim poborze wody studnia na jakiś czas wystarczy. Skoro dało się wiercić, wkładać i wyciągać wiertło, to nie jest w czystej "kurzawce". Ale fakt, ciężko ją było oczyścić do w miarę akceptowalnego poziomu. Dlaczego będą się te bakterie wytwarzać w moim buforze? W napowietrzanych hydroforach jest inaczej? Co powoduje namnażanie bakterii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.06.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Jastrząb dziękuję, na takie posty właśnie liczę. Wiercąc drugą studnię mogę równie dobrze wywiercić jeszcze gorszą. To zdecydowanie odpada. Były robione badania elektroporowe i studnia według nich jest w jedynym, optymalnym miejscu. To już moja druga studnia zresztą i na trzecią się nie zdecyduję. Bufora nie sprzedam, jest on zrobiony z laminatu we wnęce budynku. Ja z kolei mam nadzieję, że przy moim poborze wody studnia na jakiś czas wystarczy. Skoro dało się wiercić, wkładać i wyciągać wiertło, to nie jest w czystej "kurzawce". Ale fakt, ciężko ją było oczyścić do w miarę akceptowalnego poziomu. Dlaczego będą się te bakterie wytwarzać w moim buforze? W napowietrzanych hydroforach jest inaczej? Co powoduje namnażanie bakterii? Też jestem ciekaw tych bakteri. Ogólnie przedstawiony układ tj. p. głeb - filtr - zbiornik retencyjny tzw. zbiornik otwarty- zestaw pompowy tzw. 2-go stopnia - instalacja jest powszechnie stosowany na stacjach uzdatniania wody. Jedyny problem jaki widzę w tym układzie to samo płukanie filtra jeśli wydajność pompy głębinowej na to nie pozwoli. W dużych układach płucze się wodą po zb. retencyjnym co jest bardzo korzystne. Przy głowicy też da się to zrobić choć trzeba rozbudować trochę układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlp 01.06.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Płukanie ma być z bufora, czystą wodą.Ze studni byłoby też możliwe, ale musiałbym wymienić pompę. Uważam, że nie jest to w miom przypadku dobry pomysł, ponieważ jeśli założę mocniejszą, wydajniejszą pompę do studni, to będę potrzebował również filtr o większej wydajności, który będzie wykorzystywany krótko a intensywnie.Opcja z buforem to mniejsze złoże, woda będzie przez nie płynąć wolniej i dłużej. Podobnie jak w dużych komercyjnych oczyszczalniach. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez zlp doprecyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.06.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Technicznie jest to do zrobienia. Ale może koledzy mają jakieś swoje uwagi, też chętnie się zapoznam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.06.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Jastrząb dziękuję, na takie posty właśnie liczę. Wiercąc drugą studnię mogę równie dobrze wywiercić jeszcze gorszą. To zdecydowanie odpada. Były robione badania elektroporowe i studnia według nich jest w jedynym, optymalnym miejscu. To już moja druga studnia zresztą i na trzecią się nie zdecyduję. Bufora nie sprzedam, jest on zrobiony z laminatu we wnęce budynku. Ja z kolei mam nadzieję, że przy moim poborze wody studnia na jakiś czas wystarczy. Skoro dało się wiercić, wkładać i wyciągać wiertło, to nie jest w czystej "kurzawce". Ale fakt, ciężko ją było oczyścić do w miarę akceptowalnego poziomu. Jesli robiłes badania i wiesz ze wszedzie jest kurzawka a nie ma porzadnej warstwy wodonosnej, to zgoda ,ze nie ma sensu wiercic. Widziałem u sasiada partaczy ktorzy zostawili filtr wlasnie w kurzawce, kazac pompowac zeby sie oczyscilo. Nim przestało sie pompować tudziez sasaid pompe zarżnal to łądna kupkę mułu (jak mielona kreda) wypompował. Druga studnie wyeircili 3m obok ale na 3m głębiej. I tam jest juz super. Dlaczego będą się te bakterie wytwarzać w moim buforze? W napowietrzanych hydroforach jest inaczej? Co powoduje namnażanie bakterii?Bakterie sie tam nie beda wytwarzac, co najwyzej rozmnazac.. One tam po prostu zamieszkaja. Wprowadza sie bez pytania i se beda. Odkrec butelke mineralnej, napij się z gwinta, odstaw otwarta na 2 tygodnie i ja powachaj. Tu nie ma znaczenia czy hydrofor jest napowietrzany (bez worka) czy z workiem. Te zbiorniki sa zamkniete, bez dostepu do srodowiska zewnetrznego wiec formalnie bakterie nie maja sie takm jak dostac (jesli ich nie bylo w studni). Wodociagi czesto maja jakies otwarte zbiorniki, baseny na wode. Ale toto potem jest wszystko dezynfekowane (czesto też UV) a potem chlorowane./ozonowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kathlen22 01.06.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Między tymi dwoma rozwiązaniami raczej skłaniał bym się do tego pierwszego. Chyba, że już w surowej wodzie wytrąca się dużo żelaza Dziekuje za odpowiedz. A moglby Pan mi bardziej wyjasnic co to znaczy ze w surowej wodzie sie wytraca te zelazo?? bo tak na oko to nic nie widac, dopiero w badaniach wyszlo potrojne przekroczenie wartosci zelaza. Zaproponowano nam tez zmiekczacz cosmowater tylko nie wiem jaki model, ale ma usuwac mangan i zelazo. I prosze mi wyjasnic czemu sklanial by sie pan do tego aqua multi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.06.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Dziekuje za odpowiedz. A moglby Pan mi bardziej wyjasnic co to znaczy ze w surowej wodzie sie wytraca te zelazo?? bo tak na oko to nic nie widac, dopiero w badaniach wyszlo potrojne przekroczenie wartosci zelaza. Zaproponowano nam tez zmiekczacz cosmowater tylko nie wiem jaki model, ale ma usuwac mangan i zelazo. I prosze mi wyjasnic czemu sklanial by sie pan do tego aqua multi? Watryacajace żelazo powoduje ze woda robi się zólto-metna, a potem na dno nieruszanego zbiornika/bytelki opada ciemnobrazoway osad (z jakiegos tam wodorotlenku zelaza czy czegos). Nalewasz pół butelki wody, mieszasz solidnie z powietrzem, otwierasz i odstawiasz na 24h. Obserwujesz. Jak sie robi metna/ zólta tzn ze zelazo łątwo i chętnie sie utlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.06.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Wodociagi czesto maja jakies otwarte zbiorniki, baseny na wode. Ale toto potem jest wszystko dezynfekowane (czesto też UV) a potem chlorowane./ozonowane. Na stacjach wodociągowych w ogromnej większości stosuje się zbiorniki tzw. otwarte ( nie baseny), nazywane są otwartymi bo pracują bezciśnieniowo. Teraz praktycznie wszystkie nowe projekty na wodociągowe stacje uzdatniania wody opierają się na pompowaniu dwustopniowym tj. tak jak pisałem głęb - filtr - zb. retencyjny - pompownia 2-go stopnia (czasem nawet wprowadza się dodatkowy zbiornik reakcji i pompowanie 3 stopniowe) . Co do chlorowania to jeśli nie nachodzą bakterie ze źródła to nie robi się chlorowania ani ozonowania, generalnie jeśli nie ma takiej potrzeby to nie wprowadza się chemii do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts