Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Jeden standardowy kran/spluczka/itp to ok 7 l/min przepływu (przy pełnym otwarciu).

Ale ten przepływ przez filtr jest podawany dla pełnego uzdatnienia (przy zachowaniu czasu kontaktu). Jeśli przepływ będzie większy to woda może nie być uzdatniona w całości - przy twoich parametrach wody masz zapas. A przepustowość tych filtrów jest dużo wyższa.

Po drugie mając taką pompę (rozumiem że z falownikiem) to ona powinna utrzymać stałe ciśnienie jeśli otworzysz kilka punktów poboru jednocześnie więc nie powinno być efektu o którym piszesz.

Ok,dzięki, bo już trochę się martwiłam, tam w studni ma taki sterownik elektroniczny i można regulować ciśnienie.,to chyba falownik,nie znam się na tym.

Ok,dzięki, bo już trochę się martwiłam, tam w studni ma taki sterownik elektroniczny i można regulować ciśnienie.,to chyba falownik,nie znam się na tym.

Przy takiej cenie pompy i braku hydrofora to na 99% jest falownik. Pytanie tylko czy odpowiednio skonfigurowany :) Ale to już pytanie do speców od pomp...

Przy takiej cenie pompy i braku hydrofora to na 99% jest falownik. Pytanie tylko czy odpowiednio skonfigurowany :) Ale to już pytanie do speców od pomp...

Dziękuje za info. Jeszce jedno pytanie ile mikronów ma mieć filtr pierwszy mechaniczny,znalazłam takie filtry do płukania-wielokrotnego użytku, cenowo wychodzą nieźle,

Dziękuje za info. Jeszce jedno pytanie ile mikronów ma mieć filtr pierwszy mechaniczny,znalazłam takie filtry do płukania-wielokrotnego użytku, cenowo wychodzą nieźle,

Taki wstępny filtr ochronny to wystarczy nawet i 100 um, ale może być mniej. Nie schodziłbym poniżej 20 um bo może się szybko zapychać.

Mam pytanie w związku z odkażaniem studni.

Wlewam podchloryn sodu, czekam kilka dni i co dalej?

Gdzie mogę wylać tą wodę?

Czy podchloryn się na tyle rozłoży że będę mógł wylać do stawu?

Czy wylać na podwórko?

Zanim zaczniesz czekać upewnij się że chlor dotarł do każdego zakamarka sieci.

Czekania wystarczy kilka-kilkanaście godzin. Płukanie musi być długie i dokładne. Wodę można wylać na podwórko ale raczej omijałbym staw.

Mam pytanie w związku z odkażaniem studni.

Wlewam podchloryn sodu, czekam kilka dni i co dalej?

Gdzie mogę wylać tą wodę?

Czy podchloryn się na tyle rozłoży że będę mógł wylać do stawu?

Czy wylać na podwórko?

Do stawu nie wylewaj bo możesz zabić florę i faunę w nim występującą.

Jak wylejesz na podwórko pozostały chlor wolny powinien się zredukować zanim dotrze gdzieś gdzie mógł by być szkodliwy.

Taki wstępny filtr ochronny to wystarczy nawet i 100 um, ale może być mniej. Nie schodziłbym poniżej 20 um bo może się szybko zapychać.

Ok, super dzięki za pomoc,wezmę 20, albo 50 jak znajdę taki do płukania ,kupię dwa korpusy BB20,czyli w pierwszym bedzie filtrowac piasek itd a w drugim filtr węglowy, bo czasem woda dziwnie pachnie. Wydam ok 600zk na to,ale w sumie jak się nie sprawdzi na cały dom, to mi się to przyda, bo w planach obok domu jest garaż z poddaszem użytkowym, mały pokoik z aneksem i łazienką, to potem tam to zamontujemy.

Witam, zrobilismy test tej wody i po odstaniu 24 godzin nic sie nie wytracilo. Mam pytanie z innej beczki, jesli zmiekczacz spowoduje ze twardosc spadnie do zera, a tego nie chce, bo mamy instalacje miedziana, a to jej chyba dobrze nie zrobi, to moze ktos mi zaproponuje jakis odzelaziacz, ktory bedzie odpowiedni do naszej wody. Jesli ten odzelaziacz na zlozy brim jest za duzy to moze jest jakis inny??mowilam jeszcze o odzelaziaczu typ a/o seri fa 120 na zlozu green sand, prosze o rade, bo nie wiemy na co sie zdecydowac,z gory dziekuje!!!

Urządzenie typu a/o seri fa 120 też nie jest małe. Do tego wymaga mocniejszego płukania z uwagi na cięższe złoże oraz zastosowania nadmanganianu.

To jest filtr ze złożem BIRM. I to sporo tego złoża. Nie potrzebujesz aż tyle na Twoje parametry. Poza tym ten filtr usuwa tylko żelazo i mangan, a nie rusza twardości.

Możesz to jakoś uzasadnić? Po co stawiać odżelaziacz takiej wielkości na 0,6 mg żelaza???????

Przy takich parametrach wody 56 litrów złoża to może faktycznie sporo ale wychodzę z założenia, że lepiej dać troszeczkę większe urządzenie i mieć pewność, że będzie działać poprawnie niż dać urządzenie za małe i później mieć problemy. Zresztą przy nieco większych urządzeniach nie ma dużych różnic cenowych bo największą część ceny stanowi głowica, która najczęściej w warunkach domowych się nie zmienia. Istotne znaczenie może mieć jedynie ilość wody na płukanie. Oczywiście, możesz się ze mną nie zgodzić...

Odfiltrowanie Krzemionki - usuniecie osadu po krezmionce.

Mam problem z krzemionka w wodzie i wlasciwe braku sposobu na jej usuniecie z wody. Klopot jest ze krzemionka pozostawia osad, ktory jest chyba niezmywalny (nop na szkle) czy da sie taki osad momo wszystko jakos usunac? albo krzemionke przefiltorwac unikaja destylacji wody?

Mam problem z krzemionka w wodzie i wlasciwe braku sposobu na jej usuniecie z wody. Klopot jest ze krzemionka pozostawia osad, ktory jest chyba niezmywalny (nop na szkle) czy da sie taki osad momo wszystko jakos usunac? albo krzemionke przefiltorwac unikaja destylacji wody?

Bez destylacji wody własciwie nie ma takiej możliwości.

Przy takich parametrach wody 56 litrów złoża to może faktycznie sporo ale wychodzę z założenia, że lepiej dać troszeczkę większe urządzenie i mieć pewność, że będzie działać poprawnie niż dać urządzenie za małe i później mieć problemy. Zresztą przy nieco większych urządzeniach nie ma dużych różnic cenowych bo największą część ceny stanowi głowica, która najczęściej w warunkach domowych się nie zmienia. Istotne znaczenie może mieć jedynie ilość wody na płukanie. Oczywiście, możesz się ze mną nie zgodzić...

W zasadzie się z Tobą zgadzam :)

Usuwanie krzemionki z wody to ciężka sprawa... zazwyczaj jest to ostatni etap filtracji, czyli odwrócona osmoza (RO) albo nawet elektrodejonizacja (EDI).

A samo usuwanie osadów z krzemionki można wykonać, ale używając chemii, która może jeszcze gorzej uszkodzić powierzchnię niż sama krzemionka :)

Witam

Mam domek. Zamieszkują w nim 4 osoby, średnie zużycie wody w miesiącu to 9m3. Ze względu na barwę wody zdecydowałem o instalacji kolumny z węglem aktywnym. Zastanawiam się tylko nad wielkością kolumny. Czy może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?

Pozdrawiam

Jacek

wielkość kolumny zależy od kilku parametrów, np. wymaganego przepływu chwilowego czy parametrów wody.

Zakładam, że do domu nie potrzebujesz wielkich przepływów, a jeśli węgiel ma tylko usuwać barwę (przy założeniu, że woda poza barwą nie ma innych zanieczyszczeń) - wtedy taki zbiornik 10x44 lub 10x54 powinien wystarczyć.

Ale weź pod uwagę, że węgiel węglowi nie równy. Poza tym trzeba go regularnie płukać (najlepiej żeby na zbiorniku była automatyczna głowica z płukaniem wstecznym) i wymieniać (średnio raz na rok). No i woda oczywiście nie może zawierać bakterii bo one się pięknie zadomowią na węglu...

wielkość kolumny zależy od kilku parametrów, np. wymaganego przepływu chwilowego czy parametrów wody.

Zakładam, że do domu nie potrzebujesz wielkich przepływów, a jeśli węgiel ma tylko usuwać barwę (przy założeniu, że woda poza barwą nie ma innych zanieczyszczeń) - wtedy taki zbiornik 10x44 lub 10x54 powinien wystarczyć.

Ale weź pod uwagę, że węgiel węglowi nie równy. Poza tym trzeba go regularnie płukać (najlepiej żeby na zbiorniku była automatyczna głowica z płukaniem wstecznym) i wymieniać (średnio raz na rok). No i woda oczywiście nie może zawierać bakterii bo one się pięknie zadomowią na węglu...

Dziękuję za szybką odpowiedź. Woda oczywiście nie ma żadnych zanieczyszczeń, badana wielokrotnie, tylko ta barwa... na kolumnie będzie znajdowała się głowica Clack. Ale jeszcze jedna kwestia techniczna: mam też oczywiście zainstalowaną stację zmiękczania... i teraz pytanie gdzie lepiej wstawić węgiel, przed czy za stacją?

Pozdrawiam

Witam serdecznie forumowiczów

Zastanawiam się nad zakupem zmiękczacza wody

http://www.krainawody.pl/428-zmiekczacz-watermark-30.html

wodę w swojej miejscowości posiadam taką (znalezione na stronie gminy) pewnie nic się nie zmieniło

http://egowarzewo.pl/wiadomosci/jakosc-wody-gowarzewo/

Pytanie moje jest takie -

-Czy uzdatniacz który zamierzam kupić dla swojego domu (2+2) spełni moje oczekiwania dotyczące wszechobecnego nalotu z kamienia.

-Czy może wybrać jeszcze urządzenie, które będzie np. odżelaziało czy usuwało mangan.

- Czy wybrane urządzenie które wskazałem w pierwszym linku musi mieć jeszcze jakiś filtr przedwstępny.

Jestem laikiem w tych sprawach więc liczę na Państwa pomoc.

Dzień dobry ... Panowie :)

Znajomy zakłada biuro na ok 40 osób w Warszawie i zastanawia się nad filtrem wody, żeby można było ją pić prosto z kranu. Chciałby ją mieć zaraz za głównym licznikiem, żeby nie było problemów z zatykaniem się kranów.

W budynku jest nowa instalacja wodna i pytanie jest co powinien tam włożyć, żeby nie trzeba było płacić za zbiorniki z wodą. Z tego co wiem, to woda w Warszawie jest dobrej jakości, pytanie jest czy potrzebuje filtru a jeśli tak, to jaki wybrać, żeby nie spadało mu ciśnienie w rurach, bo są tam podgrzewacze przelewowe, które potrzebują dobrego ciśnienia? Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Rafał

Dziękuję za szybką odpowiedź. Woda oczywiście nie ma żadnych zanieczyszczeń, badana wielokrotnie, tylko ta barwa... na kolumnie będzie znajdowała się głowica Clack. Ale jeszcze jedna kwestia techniczna: mam też oczywiście zainstalowaną stację zmiękczania... i teraz pytanie gdzie lepiej wstawić węgiel, przed czy za stacją?

Pozdrawiam

Zazwyczaj węgiel stosuje się przed zmiękczaczem...