qbek17 13.06.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Witam serdecznie forumowiczów Zastanawiam się nad zakupem zmiękczacza wody http://www.krainawody.pl/428-zmiekczacz-watermark-30.html wodę w swojej miejscowości posiadam taką (znalezione na stronie gminy) pewnie nic się nie zmieniło http://egowarzewo.pl/wiadomosci/jakosc-wody-gowarzewo/ Pytanie moje jest takie - -Czy uzdatniacz który zamierzam kupić dla swojego domu (2+2) spełni moje oczekiwania dotyczące wszechobecnego nalotu z kamienia. -Czy może wybrać jeszcze urządzenie, które będzie np. odżelaziało czy usuwało mangan. - Czy wybrane urządzenie które wskazałem w pierwszym linku musi mieć jeszcze jakiś filtr przedwstępny. Jestem laikiem w tych sprawach więc liczę na Państwa pomoc. Masz dosyć twardą wodę (23 dH). Zmiękczacz z 30 litrami złoża będzie się regenerował co 3,9 m3. Jeśli ilość zużywanej u was wody mieści się w zakresie 8-16 m3 miesięcznie to ten rozmiar będzie OK. Możesz też zastanowić się nad filtrem RO do kuchni (do wody pitnej) bo po zmiękczaczu będzie podwyższony poziom sodu (to nie tragedia). Warto też pomyśleć czy chcesz zmiękczać wodę do zera czy może tylko częściowo - jeśli chcesz mieć taką możliwość to sprawdź czy głowica ma mieszacz/mixing. A osobiście polecałbym zmiękczacze z głowicami Clack i dobrym złożem (Watermark jest chińśki i jeśli Ci to nie przeszkadza, albo nie zamierzasz pić tej wody bezpośrednio po zmiękczaczu, to też będzie działać). Żelaza i manganu nie masz więc nie ma potrzeby ich usuwania. Przed zmiękczaczem dobrze jest dać prosty filtr wstępny, o niezbyt dokładnej filtracji (np. 20-100 um) w celu ochrony głowicy zmiękczacza przed większymi zanieczyszczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.06.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Dzień dobry ... Panowie Znajomy zakłada biuro na ok 40 osób w Warszawie i zastanawia się nad filtrem wody, żeby można było ją pić prosto z kranu. Chciałby ją mieć zaraz za głównym licznikiem, żeby nie było problemów z zatykaniem się kranów. W budynku jest nowa instalacja wodna i pytanie jest co powinien tam włożyć, żeby nie trzeba było płacić za zbiorniki z wodą. Z tego co wiem, to woda w Warszawie jest dobrej jakości, pytanie jest czy potrzebuje filtru a jeśli tak, to jaki wybrać, żeby nie spadało mu ciśnienie w rurach, bo są tam podgrzewacze przelewowe, które potrzebują dobrego ciśnienia? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Rafał Generalnie przy nowej instalacji i wodzie z wodociągu nie ma "konieczności" filtrowania wody. Ale jeśli są podgrzewacze przepływowe (i pewnie też inne urządzenia) to nie zaszkodzi wodę zmiękczyć. Czy to robić czy nie to już indywidualna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingtlen 13.06.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Masz dosyć twardą wodę (23 dH). Zmiękczacz z 30 litrami złoża będzie się regenerował co 3,9 m3. Jeśli ilość zużywanej u was wody mieści się w zakresie 8-16 m3 miesięcznie to ten rozmiar będzie OK. Możesz też zastanowić się nad filtrem RO do kuchni (do wody pitnej) bo po zmiękczaczu będzie podwyższony poziom sodu (to nie tragedia). Warto też pomyśleć czy chcesz zmiękczać wodę do zera czy może tylko częściowo - jeśli chcesz mieć taką możliwość to sprawdź czy głowica ma mieszacz/mixing. A osobiście polecałbym zmiękczacze z głowicami Clack i dobrym złożem (Watermark jest chińśki i jeśli Ci to nie przeszkadza, albo nie zamierzasz pić tej wody bezpośrednio po zmiękczaczu, to też będzie działać). Żelaza i manganu nie masz więc nie ma potrzeby ich usuwania. Przed zmiękczaczem dobrze jest dać prosty filtr wstępny, o niezbyt dokładnej filtracji (np. 20-100 um) w celu ochrony głowicy zmiękczacza przed większymi zanieczyszczeniami. Dziękuję pięknie za odpowiedz. Wody w domu zużywam około 8m3 miesięcznie. Jaki centralny zmiekczacz możesz mi polecić z mieszaczem oraz z ta głowica o której piszesz, oraz ewentualnie jak możesz polecic filtry do odwróconej osmozy do kuchni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.06.2016 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Jeśli zużywasz 8 m3 to raczej sugerowałbym coś mniejszego... np. 25 lub nawet 20 litrów. Co do konkretnych modeli to nie ma to aż takiego znaczenia - liczą się poszczególne elementy (np. głowica, złoże). Możesz kupić składaka na świetnych częściach, ale możesz też kupić markowy sprzęt z ładną nazwą i opakowaniem. Efekt będzie ten sam, ale cena zupełnie inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.06.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Witam Mam domek. Zamieszkują w nim 4 osoby, średnie zużycie wody w miesiącu to 9m3. Ze względu na barwę wody zdecydowałem o instalacji kolumny z węglem aktywnym. Zastanawiam się tylko nad wielkością kolumny. Czy może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii? Pozdrawiam Jacek Jeśli kolumna węglowa tylko do poprawy barwy tej wody ma służyć i jeśli wodę użytkują na co dzień 4 osoby przy zużyciu miesięcznym na poziomie 9 - 10 m3 to butla 10x44 powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.06.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Witam serdecznie forumowiczów Zastanawiam się nad zakupem zmiękczacza wody http://www.krainawody.pl/428-zmiekczacz-watermark-30.html wodę w swojej miejscowości posiadam taką (znalezione na stronie gminy) pewnie nic się nie zmieniło http://egowarzewo.pl/wiadomosci/jakosc-wody-gowarzewo/ Pytanie moje jest takie - -Czy uzdatniacz który zamierzam kupić dla swojego domu (2+2) spełni moje oczekiwania dotyczące wszechobecnego nalotu z kamienia. -Czy może wybrać jeszcze urządzenie, które będzie np. odżelaziało czy usuwało mangan. - Czy wybrane urządzenie które wskazałem w pierwszym linku musi mieć jeszcze jakiś filtr przedwstępny. Jestem laikiem w tych sprawach więc liczę na Państwa pomoc. Poza podwyższoną twardością wszystkie pozostałe parametry wody są dobre. Osobiście zaproponowałbym zmiękczacz o pojemności 25 - 26 lub nawet troszkę większy 30 litrów złoża. W zależności od tego ile masz miejsca na instalację takiego urządzenia możesz dobrać sobie czy chcesz zmiękczacz kompaktowy czy dwuczęściowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MS_Heron 14.06.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 WitamDziś odebrałem wstępne badania wody z mojej studni. Studnia wiercona 27 m , wykonana 2 lata temu. Co jakiś czas woda spuszczana przez kilka dni. Przed zakupem zestawu hydroforu postanowiłem zrobić wstępne badania wody.Parametry:Twardość ogólna 210 mg norma 60-500Żelazo ogólne 281 μg/l norma 200Azotany <0,44 mg norma 50Mangan 460 μg/l norma 50 Teraz pytanie, zamierzam kupić hydrofor 300l ocynk. Co dalej, jaki odżelaziacz ? Jak usunąć tyle manganu , przekroczonego prawie 10- krotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.06.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Witam Dziś odebrałem wstępne badania wody z mojej studni. Studnia wiercona 27 m , wykonana 2 lata temu. Co jakiś czas woda spuszczana przez kilka dni. Przed zakupem zestawu hydroforu postanowiłem zrobić wstępne badania wody. Parametry: Twardość ogólna 210 mg norma 60-500 Żelazo ogólne 281 μg/l norma 200 Azotany <0,44 mg norma 50 Mangan 460 μg/l norma 50 Teraz pytanie, zamierzam kupić hydrofor 300l ocynk. Co dalej, jaki odżelaziacz ? Jak usunąć tyle manganu , przekroczonego prawie 10- krotnie. To zależy w dużym stopniu od pH wody - możesz je zbadać? Jeśli będzie wysokie (tak powiedzmy powyżej 7,5) to możesz to zrobić na "standardowym" odżelaziaczu. Rozmiar trzeba dobrać zależnie od planowanego zużycia wody i zależnie od wydajności pompy. Nie zaszkodzi napowietrzanie przed hydroforem. Jeśli jednak pH byłoby niższe to masz dwie opcje: 1) postawić filtr podnoszący pH i dopiero odżelaziacz, ale to spowoduje wzrost twardości, więc może się okazać, że na końcu postawisz jeszcze zmiękczacz - taki układ będzie chyba zbyt skomplikowany... 2) zastosować złoża wielofunkcyjne, czyli mieszanki jonitów (zmiękczają wodę i usuwają żelazo, mangan, amoniak, itp.) lub Crystal Right. Wadą tego rozwiązania jest to że masz wodę zmiękczoną do zera i cena... Zaletą to że masz tylko jeden filtr regenerowany solanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingtlen 14.06.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Poza podwyższoną twardością wszystkie pozostałe parametry wody są dobre. Osobiście zaproponowałbym zmiękczacz o pojemności 25 - 26 lub nawet troszkę większy 30 litrów złoża. W zależności od tego ile masz miejsca na instalację takiego urządzenia możesz dobrać sobie czy chcesz zmiękczacz kompaktowy czy dwuczęściowy. Miejsca mam trochę ale wole urzadzenie kompaktowe obecnie po przeczytaniu wielu wątków rozmyśla nad zakupem takiego urządzenia http://bluewater24.pl/zmiekczacze-wody/zmiekczacze-kompaktowe/oszczedny-zmiekczacz-wody-clack-30-ws1cl.html Czy ktoś może napisać czy to dobry wybór na moje potrzeby Edytowane 15 Czerwca 2016 przez kingtlen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 14.06.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Witam, już miałem kupować AQUAHOME 20-N Viessmann'a aż tu w ostatniej chwili dowiedziałem się, że nie da on rady przy wodzie z własnej studni tzn. nie tyle nie da rady co rozwalę ten filtr w dwa lata. Nie chcę poprawiać innych parametrów wody tylko ją zmiękczać. W związku z tym pytanie po pierwsze czy ktoś korzysta z tego zmiękczacza na własnej wodzie. Po drugie jakie parametry muszą być w normie żeby filtrowi nic się nie stało. Obecnie mam tylko stare badanie z 2007 roku (postaram się zrobić nowe) i z rzeczy nie w normie były: mętność - 2,11 norma wynosi 1twardość ogólna - 447 norma wynosi 60-500azotany - 79 norma wynosi 50mangan - 0,120 norma wynosi 0,050ogólna liczba bakterii 72h - 300 norma wynosi 100ogólna liczba bakterii 48h - 280 norma wynosi 50 Część z tych rzeczy mogła być spowodowana z tym, że instalacja była świeżo uruchomiona i jeszcze rury nie były wypłukane jak należy. Na pewno twardość się nie zmieniła a nie wiem czy nie pogorszyła. Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.06.2016 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Witam, już miałem kupować AQUAHOME 20-N Viessmann'a aż tu w ostatniej chwili dowiedziałem się, że nie da on rady przy wodzie z własnej studni tzn. nie tyle nie da rady co rozwalę ten filtr w dwa lata. Nie chcę poprawiać innych parametrów wody tylko ją zmiękczać. Niby czemu miałbyś rozwalić zmiękczacz? Nie widzę związku... W związku z tym pytanie po pierwsze czy ktoś korzysta z tego zmiękczacza na własnej wodzie. Po drugie jakie parametry muszą być w normie żeby filtrowi nic się nie stało. Obecnie mam tylko stare badanie z 2007 roku (postaram się zrobić nowe) i z rzeczy nie w normie były: mętność - 2,11 norma wynosi 1 twardość ogólna - 447 norma wynosi 60-500 azotany - 79 norma wynosi 50 mangan - 0,120 norma wynosi 0,050 ogólna liczba bakterii 72h - 300 norma wynosi 100 ogólna liczba bakterii 48h - 280 norma wynosi 50 Część z tych rzeczy mogła być spowodowana z tym, że instalacja była świeżo uruchomiona i jeszcze rury nie były wypłukane jak należy. Na pewno twardość się nie zmieniła a nie wiem czy nie pogorszyła. Zacznij od zrobienia badania bo to istotne. Jeśli tam było tyle bakterii to koniecznie zrób badania bakteriologiczne. Zmiękczanie może być Twoim najmniejszym problemem... Z parametrów fizykochemicznych nie ma tam nic strasznego co mogłoby zmiękczacz uszkadzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.06.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Miejsca mam trochę ale wole urzadzenie kompaktowe obecnie po przeczytaniu wielu wątków rozmyśla nad zakupem takiego urządzenia:... Czy ktoś może napisać czy to dobry wybór na moje potrzeby Sam zmiękczacz wygląda nieźle, ale nadal uważam, że 30 litrów to za dużo na Twoje potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 15.06.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Dzień dobry ... Panowie Znajomy zakłada biuro na ok 40 osób w Warszawie i zastanawia się nad filtrem wody, żeby można było ją pić prosto z kranu. Chciałby ją mieć zaraz za głównym licznikiem, żeby nie było problemów z zatykaniem się kranów. W budynku jest nowa instalacja wodna i pytanie jest co powinien tam włożyć, żeby nie trzeba było płacić za zbiorniki z wodą. Z tego co wiem, to woda w Warszawie jest dobrej jakości, pytanie jest czy potrzebuje filtru a jeśli tak, to jaki wybrać, żeby nie spadało mu ciśnienie w rurach, bo są tam podgrzewacze przelewowe, które potrzebują dobrego ciśnienia? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Rafał Zasadniczo woda z wodociągów powinna być taka by można było ją pić bezpośrednio z kranów. W większości przypadków tak jest. Można zabezpieczyć dodatkowo instalacje filtrem mechanicznym oraz zastosować filtr węglowy do poprawy smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 15.06.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Witam Dziś odebrałem wstępne badania wody z mojej studni. Studnia wiercona 27 m , wykonana 2 lata temu. Co jakiś czas woda spuszczana przez kilka dni. Przed zakupem zestawu hydroforu postanowiłem zrobić wstępne badania wody. Parametry: Twardość ogólna 210 mg norma 60-500 Żelazo ogólne 281 μg/l norma 200 Azotany <0,44 mg norma 50 Mangan 460 μg/l norma 50 Teraz pytanie, zamierzam kupić hydrofor 300l ocynk. Co dalej, jaki odżelaziacz ? Jak usunąć tyle manganu , przekroczonego prawie 10- krotnie. Jeżeli jest ocynk to najlepiej zostawać do tego zwężkę napowietrzającą. Jako złoże filtracyjne ruda mangowa oraz złoże żwirowo dolomitowe sprawdzi się świetnie (klarsanit z defemanem np). Istotna jest jednak kwestia jakie jest pH oraz jak mocna jest pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MS_Heron 15.06.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 To zależy w dużym stopniu od pH wody - możesz je zbadać? Jeśli będzie wysokie (tak powiedzmy powyżej 7,5) to możesz to zrobić na "standardowym" odżelaziaczu. Rozmiar trzeba dobrać zależnie od planowanego zużycia wody i zależnie od wydajności pompy. Nie zaszkodzi napowietrzanie przed hydroforem. Jeśli jednak pH byłoby niższe to masz dwie opcje: 1) postawić filtr podnoszący pH i dopiero odżelaziacz, ale to spowoduje wzrost twardości, więc może się okazać, że na końcu postawisz jeszcze zmiękczacz - taki układ będzie chyba zbyt skomplikowany... 2) zastosować złoża wielofunkcyjne, czyli mieszanki jonitów (zmiękczają wodę i usuwają żelazo, mangan, amoniak, itp.) lub Crystal Right. Wadą tego rozwiązania jest to że masz wodę zmiękczoną do zera i cena... Zaletą to że masz tylko jeden filtr regenerowany solanką. Dziękuję za odpowiedz. W najbliższych dniach zrobię pomiar PH. Ciekawie mnie ta 2 opcja, jak z kosztami instalacji i eksploatacji. Ale to dopiero po badaniu PH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MS_Heron 15.06.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Jeżeli jest ocynk to najlepiej zostawać do tego zwężkę napowietrzającą. Jako złoże filtracyjne ruda mangowa oraz złoże żwirowo dolomitowe sprawdzi się świetnie (klarsanit z defemanem np). Istotna jest jednak kwestia jakie jest pH oraz jak mocna jest pompa. Przy badaniu niepotrzebnie pominąłem kwestie PH. Niedługo zrobię pomiar. Mam zainstalowaną pompę OMNIGENA 3B-33 , moc 1.1 kW Qmax = 65l/min . Jak będę miał pomiar to chętnie zgłoszę się o wycenę sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MS_Heron 20.06.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Mam już wszystkie dane : Studnia 27 mTwardość ogólna 210 mg norma 60-500Żelazo ogólne 281 μg/l norma 200Azotany <0,44 mg norma 50Mangan 460 μg/l norma 50PH - 8 Dane pompy :pompę OMNIGENA 3B-33 ,moc 1.1 kW Qmax = 65l/min Domek jednorodzinny , 2 dorosłych, 2 dzieci . qbek17 , pisałeś że przy takim PH można zastosować hydrofor z odpowietrzaczem i "standardowy" odżelaziacz. Jaki to standardowy ? Mam możliwość zastosowania hydroforu poziomego 300 l . Czy w kwestii większej powierzchni styku wody z powietrzem jest lepszy od pionowego ? Czy warto taki stosować , bo jeszcze nie zamówiłem. KLARSAN , czy mogę liczyć na wycenę systemu do takich danych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.06.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Twardość ogólna 210 mg norma 60-500 Żelazo ogólne 281 μg/l norma 200 Mangan 460 μg/l norma 50 PH - 8 Przy takim pH możesz spokojnie zrobić to na samym odżelaziaczu i napowietrzaniu. Dane pompy : pompę OMNIGENA 3B-33 , moc 1.1 kW Qmax = 65l/min Rzeczywista wydajność pompy przy jakimś rozsądnym ciśnieniu to max 3 m3/h, ale to i tak powinno wystarczyć do płukania odżlaziacza. Domek jednorodzinny , 2 dorosłych, 2 dzieci . qbek17 , pisałeś że przy takim PH można zastosować hydrofor z odpowietrzaczem i "standardowy" odżelaziacz. Jaki to standardowy ? Mam możliwość zastosowania hydroforu poziomego 300 l . Czy w kwestii większej powierzchni styku wody z powietrzem jest lepszy od pionowego ? Czy warto taki stosować , bo jeszcze nie zamówiłem. Standardowy czyli na złożu katalitycznym. Napowietrzanie możesz zrobić zwężką lub sprężarką. Hydrofor poziomy ma większą powierzchnię kontaktu woda powietrze, ale bardziej istotne jest wymieszanie wody z powietrzem w czasie przepływu i "wejścia" do hydroforu (chodzi o rozdeszczowanie strumienia wody wpadającego do zbiornika). Wadą jest na pewno większa zajmowana powierzchnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 20.06.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Mam już wszystkie dane : Studnia 27 m Twardość ogólna 210 mg norma 60-500 Żelazo ogólne 281 μg/l norma 200 Azotany <0,44 mg norma 50 Mangan 460 μg/l norma 50 PH - 8 Dane pompy : pompę OMNIGENA 3B-33 , moc 1.1 kW Qmax = 65l/min Domek jednorodzinny , 2 dorosłych, 2 dzieci . qbek17 , pisałeś że przy takim PH można zastosować hydrofor z odpowietrzaczem i "standardowy" odżelaziacz. Jaki to standardowy ? Mam możliwość zastosowania hydroforu poziomego 300 l . Czy w kwestii większej powierzchni styku wody z powietrzem jest lepszy od pionowego ? Czy warto taki stosować , bo jeszcze nie zamówiłem. KLARSAN , czy mogę liczyć na wycenę systemu do takich danych ? Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjajacek 20.06.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Jeśli kolumna węglowa tylko do poprawy barwy tej wody ma służyć i jeśli wodę użytkują na co dzień 4 osoby przy zużyciu miesięcznym na poziomie 9 - 10 m3 to butla 10x44 powinna wystarczyć. Dziękuję za odpowiedź. W zasadzie wszystko już wiadomo, pozostaje tylko ostatnia kwestia. Jaką ilość węgla najlepiej wsypać do kolumny? Z tego co widzę są różne szkoły, niektórzy zalecają klasycznie 3/4, trafiłem też raz na 4/5, oraz żeby było tego mało zdarzyła się jedna osoba co zaproponowała tylko 1/2 butli. W tym momencie zgłupiałem całkiem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts