qbek17 20.06.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Dziękuję za odpowiedź. W zasadzie wszystko już wiadomo, pozostaje tylko ostatnia kwestia. Jaką ilość węgla najlepiej wsypać do kolumny? Z tego co widzę są różne szkoły, niektórzy zalecają klasycznie 3/4, trafiłem też raz na 4/5, oraz żeby było tego mało zdarzyła się jedna osoba co zaproponowała tylko 1/2 butli. W tym momencie zgłupiałem całkiem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ilość złoża trzeba dopasować do konkretnego przypadku. Liczy się czas kontaktu wody z węglem, ilość zanieczyszczeń stałych, itp. Jeśli np. masz bardzo brudną (mechanicznie) wodę to trzeba dać więcej wolnej przestrzeni żeby złoże mogło się dobrze wypłukać (oczywiście można dać taką samą objętość złoża, ale w większym zbiorniku). Bezpiecznie będzie dać coś pomiędzy połową a 3/4 butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 21.06.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Dziękuję za odpowiedź. W zasadzie wszystko już wiadomo, pozostaje tylko ostatnia kwestia. Jaką ilość węgla najlepiej wsypać do kolumny? Z tego co widzę są różne szkoły, niektórzy zalecają klasycznie 3/4, trafiłem też raz na 4/5, oraz żeby było tego mało zdarzyła się jedna osoba co zaproponowała tylko 1/2 butli. W tym momencie zgłupiałem całkiem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Zasypuje się najczęściej 3/4 objętości butli ale tak jak napisał qbek dla bezpieczeństwa można deliktanie mniej. Chodzi o to, że złoże w czasie płukanie zwiększa swoją objętość. W większości przypadków sprawdza się jednak wariant z zasypaniem tak jak napisałem wcześniej wariant z zasypaniem 3/4 objętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stroke 22.06.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Dzień dobry, chciałbym prosić o pomoc w doborze urządzeń, dzięki którym mógłbym uzdatnić wodę do użytku. Badanie próbki wody wykazało przekroczenie dopuszczalnych wartości w zakresie mętności, stężenia żelaza ogólnego oraz liczby bakterii grupy coli. Wyniki fizykochemiczne - stężenie jonu amonowego: 0,16 mg/l - barwa: 5 - pH, temp 20*C: 8,2 - mętność: 2,21 NTU - stężenie żelaza ogólnego: 495 ug/l - sumaryczne stężenie wapna i magnezu (twardość ogólna): 176 mg/l - stężenie azotynów <0,005 mg/l - stężenie azotanów <2,0 mg/l - stężenie manganu <10 ug/l Wyniki mikrobiologiczne - ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 36*C: 21 jtk/1 ml [15;30] - liczba enterokoków kałowych: nie wykryto - liczba bakterii grupy coli: 65 jtk/100 ml [51;81] - liczba bakterii Escherichia coli: nie wykryto Na wszelki wypadek załączam jeszcze skan. Mam studnię o głębokości 25 m, zbiornik membranowy. Na działce mam też oczyszczalnię biologiczną z napowietrzaniem (EKOPOL Bio-Hybryda). Rodzina czteroosobowa. Jedna kuchnia, dwie łazienki, plus krany w kotłowni, w garażu i dwa na zewnątrz budynku. Na pewno chciałbym zamontować lampę UV. Tylko jaką? Czym najlepiej pozbyć się żelaza w moim przypadku? Czy warto jeszcze uzdatniać tę wodę pod kątem któregoś z pozostałych parametrów? Czy instalacja do uzdatniania nie odbije się jakoś negatywnie na komforcie korzystania z wody (spadek ciśnienia, wahania ciśnienia w instalacji itp). Czego się wystrzegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 22.06.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Dzień dobry, chciałbym prosić o pomoc w doborze urządzeń, dzięki którym mógłbym uzdatnić wodę do użytku. Badanie próbki wody wykazało przekroczenie dopuszczalnych wartości w zakresie mętności, stężenia żelaza ogólnego oraz liczby bakterii grupy coli. Wyniki fizykochemiczne - stężenie jonu amonowego: 0,16 mg/l - barwa: 5 - pH, temp 20*C: 8,2 - mętność: 2,21 NTU - stężenie żelaza ogólnego: 495 ug/l - sumaryczne stężenie wapna i magnezu (twardość ogólna): 176 mg/l - stężenie azotynów <0,005 mg/l - stężenie azotanów <2,0 mg/l - stężenie manganu <10 ug/l Wyniki mikrobiologiczne - ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 36*C: 21 jtk/1 ml [15;30] - liczba enterokoków kałowych: nie wykryto - liczba bakterii grupy coli: 65 jtk/100 ml [51;81] - liczba bakterii Escherichia coli: nie wykryto Na wszelki wypadek załączam jeszcze skan. Mam studnię o głębokości 25 m, zbiornik membranowy. Na działce mam też oczyszczalnię biologiczną z napowietrzaniem (EKOPOL Bio-Hybryda). Rodzina czteroosobowa. Jedna kuchnia, dwie łazienki, plus krany w kotłowni, w garażu i dwa na zewnątrz budynku. Na pewno chciałbym zamontować lampę UV. Tylko jaką? Czym najlepiej pozbyć się żelaza w moim przypadku? Czy warto jeszcze uzdatniać tę wodę pod kątem któregoś z pozostałych parametrów? Czy instalacja do uzdatniania nie odbije się jakoś negatywnie na komforcie korzystania z wody (spadek ciśnienia, wahania ciśnienia w instalacji itp). Czego się wystrzegać? Jeżeli sól nie przeszkadza oczyszczalni to można dać dobry filtr mechaniczny, najlepiej z możliwością samooczyszczenia oraz zmiękczacz wody. Powinno wystarczyć, o ile nie ma zapachu. Można zamiast zmiękczacza zastosować urządzenie z napowietrzaniem przy głowicy sterującej np. Oxydaizer. Lampę można zastosować np TMA V25 lub Sterilight S5Q-PA Tego typu systemy jeżeli są prawidłowo dobrane i podłączone nie powodują problemów z ciśnieniem na instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2907 22.06.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Witam serdeczniechciałbym prosić któregoś z szanownych kolegów o pomoc w doborze urządzenia do uzdatniania wody. Poniżej podaje parametry wody:Odczyn pH 7,0 Żelazo mg Fe/l 1 Mangan mg Mn/l 0,15Azotany mg NO3/l 10 Amoniak mg NH4/l 0 Twardość ogólna mg CaCO3/l 285 Instalacja z przeznaczeniem do domu jednorodzinnego na 5 osób studnia 32 metry głębokości lustro wody wysoko 2-3 metry od powierzchni ziemi, pompa Belardi 4S15, zbiornik hydroforowy przeponowy, zbiornik na ścieki betonowy szczelny. Jedna z firm dobrała mi urządzenie na złożu Cristal Right ze zbiornikiem 12x52 , nie do końca jednak jestem przekonany do tego systemu z racji tego że można by pewnie dać mniejszy zbiornik np. 10x54 a co za tym idzie urządzenie byłoby nieco tańsze ( mniej złoża ) a z drugiej strony nie jestem pewien czy woda zmiękczona do "zera" będzie miał odpowiednie walory smakowo-zdrowotne. Może istnieje jakieś inne rozwiązanie redukcji żelaza i manganu przy zachowaniu obecnej lub nieznacznym zmniejszeniu twardości wody ?PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 22.06.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Witam serdecznie chciałbym prosić któregoś z szanownych kolegów o pomoc w doborze urządzenia do uzdatniania wody. Poniżej podaje parametry wody: Odczyn pH 7,0 Żelazo mg Fe/l 1 Mangan mg Mn/l 0,15 Azotany mg NO3/l 10 Amoniak mg NH4/l 0 Twardość ogólna mg CaCO3/l 285 Instalacja z przeznaczeniem do domu jednorodzinnego na 5 osób studnia 32 metry głębokości lustro wody wysoko 2-3 metry od powierzchni ziemi, pompa Belardi 4S15, zbiornik hydroforowy przeponowy, zbiornik na ścieki betonowy szczelny. Jedna z firm dobrała mi urządzenie na złożu Cristal Right ze zbiornikiem 12x52 , nie do końca jednak jestem przekonany do tego systemu z racji tego że można by pewnie dać mniejszy zbiornik np. 10x54 a co za tym idzie urządzenie byłoby nieco tańsze ( mniej złoża ) a z drugiej strony nie jestem pewien czy woda zmiękczona do "zera" będzie miał odpowiednie walory smakowo-zdrowotne. Może istnieje jakieś inne rozwiązanie redukcji żelaza i manganu przy zachowaniu obecnej lub nieznacznym zmniejszeniu twardości wody ? Pozdrawiam Tomek Jeśli nie chcesz zmiękczać tej wody a zredukować przekroczone żelazo i mangan musisz wymienić zbiornik hydroforowy z przeponowego na ocynkowany. Ewentualnie możesz zastanowić się nad tak urządzeniem jak np. Oxydizer. To po pierwsze. Po drugie przy takiej wodzie jaką masz butla mniejsza niż 12x54 moim zdaniem nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2907 22.06.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Dzięki za odpowiedź. Poczytałem sobie co nieco o tym Oxydizerze i w teorii urządzenie to wygląda bardzo dobrze, ciekawe czy również dobrze sprawuje się w praktyce.Może wiesz jaka jest trwałość złoża w tym urządzeniu ?Pisałeś ,że według ciebie ewentualna butla powinna mieć wymiary 12x54. Czy powodem jest PH wody ? Żelazo i mangan są przekroczone ale nie są to jakieś ekstremalne wartości. Z tego co doczytałem w karcie informacyjnej urządzenia graniczne wartości żelaza i manganu dla Oxydizera to odpowiednio 15mg/l i 2 mg/l, ( u mnie 1 mg/l i 0,15 mg/l ) natomiast PH wody powinno wynosić co najmniej 8 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjajacek 23.06.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Zazwyczaj węgiel stosuje się przed zmiękczaczem... Witam. Niestety co chwilę nowe pytania i wątpliwości się nasuwają. Z tego co zauważyłem na mojej próbnej mikro instalacji węgiel na początku pyli... czy zatem przed zmiękczaczem muszę zainstalować dodatkowy filtr? Czy nie robić nic i wszystkie pozostałości zatrzymają się na żywicy w stacji i zostaną z niej usunięte podczas płukania wstecznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.06.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Witam. Niestety co chwilę nowe pytania i wątpliwości się nasuwają. Z tego co zauważyłem na mojej próbnej mikro instalacji węgiel na początku pyli... czy zatem przed zmiękczaczem muszę zainstalować dodatkowy filtr? Czy nie robić nic i wszystkie pozostałości zatrzymają się na żywicy w stacji i zostaną z niej usunięte podczas płukania wstecznego? A namoczyłeś ten węgiel solidnie przed płukaniem (przez kilka godzin)? Wypłukałeś solidnie? Jeśli po tym nadal pyli to znaczy, że to bardzo kiepski węgiel. Ale nawet jeśli pyli to ten pył powinien się na zmiękczaczu zatrzymać. Z drugiej strony nie zaszkodziłoby jakbyś ten pył zatrzymał na filtrze mechanicznym przed zmiękczaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 24.06.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Dzięki za odpowiedź. Poczytałem sobie co nieco o tym Oxydizerze i w teorii urządzenie to wygląda bardzo dobrze, ciekawe czy również dobrze sprawuje się w praktyce.Może wiesz jaka jest trwałość złoża w tym urządzeniu ? Pisałeś ,że według ciebie ewentualna butla powinna mieć wymiary 12x54. Czy powodem jest PH wody ? Żelazo i mangan są przekroczone ale nie są to jakieś ekstremalne wartości. Z tego co doczytałem w karcie informacyjnej urządzenia graniczne wartości żelaza i manganu dla Oxydizera to odpowiednio 15mg/l i 2 mg/l, ( u mnie 1 mg/l i 0,15 mg/l ) natomiast PH wody powinno wynosić co najmniej 8 . Przy odżelaziaczach tego typu bardzo istotna jest wysokość złoża oraz aby zapewnić odpowiedni czas kontaktu wody ze złożem. Dlatego nie można stosować zbyt małych urządzeń ponieważ mogą wtedy pracować niewłaściwe. W tym urządzeniu zastosowany jest Birm. Wymaga on trochę wyższego pH do pracy niż inne ale przy Pana parametrach wody nie powinno być problemu. Zawsze można zastosować dodatek złoża, które trochę podniesie pH. Żywotność Birmu zależy od warunków pracy. Myślę, że 4-6 lat wytrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.06.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Poniżej podaje parametry wody: Odczyn pH 7,0 Żelazo mg Fe/l 1 Mangan mg Mn/l 0,15 ... pompa Belardi 4S15, zbiornik hydroforowy przeponowy, zbiornik na ścieki betonowy szczelny. ... Może istnieje jakieś inne rozwiązanie redukcji żelaza i manganu przy zachowaniu obecnej lub nieznacznym zmniejszeniu twardości wody ? Przy takich (wcale nie tragicznych) parametrach wody możesz zaryzykować postawienie zwykłego odżelaziacza na złożu katalitycznym (i darować sobie napowietrzanie). Jest to trochę ryzykowne bo te złoża muszą mieć utleniacz, ale w wodzie też jest trochę tlenu, a u Ciebie nie ma za dużo żelaza i manganu do utleniania więc i zapotrzebowanie na tlen do tego procesu jest niskie. Jeśli nie chcesz ryzykować to tylko urządzenia typu Oxidizer, ale nie musi to koniecznie być właśnie ten model - są podobne w działaniu ale z innymi złożami niż Birm. Twoja pompa powinna dać radę wypłukać nawet ciężkie złoża katalityczne. Wadą tego rozwiązania jest spore zapotrzebowanie na wodę, ale jeśli możesz ją puścić np do studni chłonnej zamiast do szamba to problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2907 26.06.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Przy odżelaziaczach tego typu bardzo istotna jest wysokość złoża oraz aby zapewnić odpowiedni czas kontaktu wody ze złożem. Dlatego nie można stosować zbyt małych urządzeń ponieważ mogą wtedy pracować niewłaściwe..... Przy takich (wcale nie tragicznych) parametrach wody możesz zaryzykować postawienie zwykłego odżelaziacza na złożu katalitycznym (i darować sobie napowietrzanie). Jest to trochę ryzykowne bo te złoża muszą mieć utleniacz, ale w wodzie też jest trochę tlenu, a u Ciebie nie ma za dużo żelaza i manganu do utleniania więc i zapotrzebowanie na tlen do tego procesu jest niskie.... Panowie dziękuje serdecznie za szczegółowe rozkminienie tematu. Ze względu na nieco nieprzyjemny zapach wody skieruje się raczej w kierunku urządzeń typu Oxydizer lub takich z generatorem ozonu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 27.06.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Niby czemu miałbyś rozwalić zmiękczacz? Nie widzę związku... Zacznij od zrobienia badania bo to istotne. Jeśli tam było tyle bakterii to koniecznie zrób badania bakteriologiczne. Zmiękczanie może być Twoim najmniejszym problemem... Z parametrów fizykochemicznych nie ma tam nic strasznego co mogłoby zmiękczacz uszkadzać... Mam nowe badania, i jest tylko przekroczony mangan, wynosi 133 (ug/l). Czy taki wynik może coś wyrządzić AQUAHOME 20-N? Bo Viessmann oczywiście mi nakazuje kupić Aquamix-N, który kosztuje drugie tyle. A ja chcę tylko zmiękczać twardą wodę. Wynik twardości 398 (mg/l). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.06.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Mam nowe badania, i jest tylko przekroczony mangan, wynosi 133 (ug/l). Czy taki wynik może coś wyrządzić AQUAHOME 20-N? Bo Viessmann oczywiście mi nakazuje kupić Aquamix-N, który kosztuje drugie tyle. A ja chcę tylko zmiękczać twardą wodę. Wynik twardości 398 (mg/l). Odpuść sobie kwestię manganu. Na zwykłym zmiękczaczu trochę się go zatrzyma, a na pewno nic nie uszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 27.06.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Tak, tylko sytuacja jest taka, że Viessmann twierdzi, przynajmniej jego przedstawiciele, że nie podbiją mi gwarancji. Paranoja. Wiem, że niektórzy z sieci wodociągowej mają gorsze wyniki i nie mają problemu no ale przecież ja mam ze studni a Aquahome 20-n nie jest do takiej dedykowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 28.06.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Panowie dwa tematy / pytania: - czy pompa (Grundfos SQ3-65: 1.15kW, 75l/min max, ok 15m rury poziomo i 12m w górę) może powodować że napowietrzacz zasysa mało powietrza ? Wcześniej miałem odrwotny problem, hydrofor był ustawiony na ok 1,8-3 bar i poziom wody się obniżał, ale nie miałem odpowietrznika. Hydraulik zamontował odpowietrznik + podwyższył ciśnienie 3-5bar. Niby kilka miesięcy było ok, ale potem poziom wody się podniósł. Miesiąc temu założyłem ogród i podlewanie, więć zapotrzebowanie na wodę wzrosło, zauważyłem, że za każdym napełnieniem poziom delikatnie rośnie, mimo zakręconego odpowietrznika. Napowietrzacz jest samontowany poziomo - taka zwykła czarna zwężka, na niej zawór zwrotny do powietrza + zawór zwrotny przed hydroforem. Spotkałem się z opinią, że taka pompa może być zbyt słaba i przy wyższym ciśnieniu prędkość wody jest zbyt mała do zassania powietrza w odp ilości - może tak być czy gdzie indziej szukać przyczyny ? - dobór osmozy +mineralizator Planuje zakupić taki zestaw pod zlew, tak zeby można było pić wodę bezpośrednio ? Czy taka woda będzie gorsza niż mineralna ? Na co zwrócić uwagę ? Jedna z firm proponuje mi zestaw za ok 500zł: http://czystawoda.pl/pl/p/Osmoza-Puricom-Water-RO6-75-gpd-Standard/327 inna za ok 1500zł jeszcze inna filtr Profline kompaktory, bez osmozy z jonami srebra. Woda u mnie jest wstępnie oczyszczona z żelaza i manganu przez kolumnę filtracyjną ale może zawierać np bakterie i jakieś drobiny co filtr nie wyłapał. W ostatnim badaniu nie było coli, ale inne kultury były (nie była idealne czysta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.06.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Tak, tylko sytuacja jest taka, że Viessmann twierdzi, przynajmniej jego przedstawiciele, że nie podbiją mi gwarancji. Paranoja. Wiem, że niektórzy z sieci wodociągowej mają gorsze wyniki i nie mają problemu no ale przecież ja mam ze studni a Aquahome 20-n nie jest do takiej dedykowany. To olej Viessmana i kup sobie coś innego. Efekt będzie ten sam, a nikt nie będzie Ci robił problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.06.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Panowie dwa tematy / pytania: - czy pompa (Grundfos SQ3-65: 1.15kW, 75l/min max, ok 15m rury poziomo i 12m w górę) może powodować że napowietrzacz zasysa mało powietrza ? Wcześniej miałem odrwotny problem, hydrofor był ustawiony na ok 1,8-3 bar i poziom wody się obniżał, ale nie miałem odpowietrznika. Hydraulik zamontował odpowietrznik + podwyższył ciśnienie 3-5bar. Niby kilka miesięcy było ok, ale potem poziom wody się podniósł. Miesiąc temu założyłem ogród i podlewanie, więć zapotrzebowanie na wodę wzrosło, zauważyłem, że za każdym napełnieniem poziom delikatnie rośnie, mimo zakręconego odpowietrznika. Napowietrzacz jest samontowany poziomo - taka zwykła czarna zwężka, na niej zawór zwrotny do powietrza + zawór zwrotny przed hydroforem. Spotkałem się z opinią, że taka pompa może być zbyt słaba i przy wyższym ciśnieniu prędkość wody jest zbyt mała do zassania powietrza w odp ilości - może tak być czy gdzie indziej szukać przyczyny ? Ilość zasysanego powietrza przez zwężkę zależy od różnicy ciśnień przed nią i za nią. Jeśli zwiększyłeś ciśnienie na hydroforze to ta różnica się zmniejszyła i zwężka zaciąga mniej powietrza. Spróbuj wrócić z ustawieniami hydroforu na niższe ciśnienia i zobacz co się będzie działo. - dobór osmozy +mineralizator Planuje zakupić taki zestaw pod zlew, tak zeby można było pić wodę bezpośrednio ? Czy taka woda będzie gorsza niż mineralna ? Na co zwrócić uwagę ? Jedna z firm proponuje mi zestaw za ok 500zł: http://czystawoda.pl/pl/p/Osmoza-Puricom-Water-RO6-75-gpd-Standard/327 inna za ok 1500zł jeszcze inna filtr Profline kompaktory, bez osmozy z jonami srebra. Woda u mnie jest wstępnie oczyszczona z żelaza i manganu przez kolumnę filtracyjną ale może zawierać np bakterie i jakieś drobiny co filtr nie wyłapał. W ostatnim badaniu nie było coli, ale inne kultury były (nie była idealne czysta) Daruj sobie wynalazki za kilka tysięcy PLN. Każda osmoza działa tak samo skutecznie bo to membrana mechaniczna. A dodatki w stylu jonów srebra czy kulek promieniujących podnoszą znacznie cenę, ale wątpliwie jakość wody. Zwróć tylko uwagę, żeby po osmozie był mineralizator bo inaczej ta woda będzie zupełnie bez minerałów. I nie ma co porównywać jej do wody mineralnej - taka woda ma kilkaset - kilka tysięcy mg/l rozpuszczonych minerałów. Po osmozie i mineralizatorze będzie ich w wodzie może 100 mg/l. To tylko tyle aby woda mogła się nazywać "pitną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 28.06.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 No nic. Nic już właśnie nie zrobię z Viessmann'em. Prośba więc o polecenie odpowiednika Aquahome 20-n takiego do 2000 zł. Przypominam, że zależy mi tylko na zmiękczaniu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 28.06.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 maxima erie 15. Do szału już mi 2 razy doprowadził zmiękczacz budząc mnie o 2 w nocy !!!! - HAŁAS ! dokopalem się do ustawień i zmieniłem na 12 w południe jak nikogo nie ma w domu, natknąłem się na ustawienie CO ILE DNI REGENERACJA i chciałbym zapytać czy to znaczy, że jeśli licznik wody nie zejdzie do 0 (mam ustawione na ok. 2700l) to regeneracja rozpocznie się jeśli zostanie osiągnięty ten ustawion czas 7 dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts