qbek17 28.06.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 maxima erie 15. Do szału już mi 2 razy doprowadził zmiękczacz budząc mnie o 2 w nocy !!!! - HAŁAS ! dokopalem się do ustawień i zmieniłem na 12 w południe jak nikogo nie ma w domu, natknąłem się na ustawienie CO ILE DNI REGENERACJA i chciałbym zapytać czy to znaczy, że jeśli licznik wody nie zejdzie do 0 (mam ustawione na ok. 2700l) to regeneracja rozpocznie się jeśli zostanie osiągnięty ten ustawion czas 7 dni ? Dokładnie tak to działa. Ale 7 dni to dość krótki okres - zazwyczaj jest to 14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 01.07.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 dzięki, dało się zmienić, wprowadziłem 14 dni, ale szacuję, że licznikowo wyjdzie tak samo właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pcxelja 02.07.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Witam. Chciałbym prosić*o pomoc przy wyborze sprzętu do uzdatniania wody. Z badania wody mam następujące wyniki: Otrzymałem kilka ofert. Dodam jeszcze że posiadam studnię głębinową o głębokości 20 metrów. Pompa (MACALLISTER MBP900) znajduję się na głębokości 9 metrów która jest podłączona do zbiornika z przeponą o pojemności 100L. W tej chwili woda pozostawia rdzawy kolor oraz osad z kamienia na armaturze. Firma A proponuje wymianę pompy, bo niby moja jest za mało wydajna. Co do końca nie mogę się*zgodzić. Zestawienie ofert jakie otrzymałem: https://docs.google.com/spreadsheets/d/18c9o6MMnMAIlUzvp40-Iwn9iZb33sTqBinUBfsk-nVI/edit?usp=sharing Z góry dziękuję za komentarz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.07.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Wrzuc wyniki w lepszej jakości albo przepisz, bo nie da się ich rozczytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pcxelja 03.07.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Wrzuc wyniki w lepszej jakości albo przepisz, bo nie da się ich rozczytac. Witam, dziękuję za odzew. Wyniki oraz oferty umieściłem: http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fspreadsheets%2Fd%2F18c9o6MMnMAIlUzvp40-Iwn9iZb33sTqBinUBfsk-nVI%2Fedit%3Fusp%3Dsharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.07.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 To może zacznę się czepiać losowo...- wymiana pompy (słabej to słabej) na jeszcze słabszą to kiepski pomysł,- cena zbiornika z Wimestu wskazuje, że jest on "bez wyposażenia" czyli m.in bez dyszy rozbryzgowej, która spory wpływ na skuteczność napowietrzania,- jeżeli to jest odżelaziacz ze złożem katalitycznym (ale brak informacji o złożu) to pompa będzie za słaba- brak informacji o złożu w zmiękczaczu, ale sądząc po cenie to będzie jakiś chiński "no name"- brak informacji o sterowniku w obu głowicach - czy będzie objętościowe czy czasowe, itp- lampa UV - średnio potrzebna, ale nie zaszkodzi; tylko kupując ten model trzeba się dowiedzieć ile kosztują (i gdzie można je kupić żeby się nie uzależnić od jednej jedynej firmy) do niego żarniki (trzeba je wymieniać co roku) i ich koszt jest dość istotny (a jest dobra polska firma, która robi fajne lampy i w miarę tanie) - "IWO 30 ze sterownikiem wolumetryczno czasowym BNT Belgium" to nic nie mówiący opis... BNT to chińskie głowice, nie mają nic wspólnego z Belgią, nie wiadomo co to za mieszanka (Ecomix z węglem i piaskiem?, pod Ecomix się już nie daje podsypki bo jest ona w składzie Ecomixa), nie wiadomo ile jej jest (ani w jakich proporcjach), - "IWO 30 ze sterownikiem wolumetryczno czasowym CLACK USA" - nadal nie wiadomo nic o rozmiarze i wydajności (chociaż też nie podajesz jaka ma być wydajność), złoże Greensand jest regenerowane nadmanganianem - tylko po co ci to przy tak małych przekroczeniach żelaza i manganu...? to rozwiązanie dobre przy dużych przekroczeniach, albo gdy nie można dać napowietrzania i jest niskie pH, poza tym odpada w przypadku POŚ (ale nie podajesz co robisz ze ściekami)- eurofer - nie wiadomo jakie złoże (prawdopodobnie ecomix), nie wiadomo jaka głowica (sądząc po cenie - najtańsza), przy Twojej twardości (24 dH) będzie się regenerował co jakieś 2 m3 (nie wiadomo jakie masz zużycie, ale normalnie to bardzo mało). Przede wszystkim powiedz czego oczekujesz - czy woda ma być tylko odżelaziona czy też zmiękczona? Czy chcesz lampę UV? Jakie ma być zużycie wody (miesięcznie, chwilowo)? Co ze ściekami (czy masz kanalizację, czy POŚ, czy szambo)? Opcji jest dużo, ale musisz się bardziej określić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pcxelja 04.07.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Witam.Mam szambo. Zużycie ok 10 m3 wody/miesiąc, trudno mi określic zużycie chwilowe. W zestawieniu podałem informacje jakie otrzymałem. Niestety nic więciej nie mam.W jakim celu jest wymagana mocniejsza pompa? Potrzebne jest większe ciśnienie? Na tą chwilę mam ciśnienie w sieci 1-4.5 Bara. Moje oczekiwania:- zmniejszenie kamienia kamienia w wodzie,- zmniejszenie rdzawych zacieków na armaturze,- zmniejszenie charakterystycznego zapachu wody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.07.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 W jakim celu jest wymagana mocniejsza pompa? Potrzebne jest większe ciśnienie? Na tą chwilę mam ciśnienie w sieci 1-4.5 Bara. ,W odzelaziaczu masz złoze filtracyjne, cos w rodzaju i cięzaru piasku. "RAz na tydzien" musisz go wyplukac przepuszczaja duzą ilosc wody od dołu do góry żeby wyczyszcic to zloze z nagromadzonych zanieczyszczen. Potrzeba na to duzo wody, kilkakrotnie wiecej niz zuzywasz w czasie normalnej eskpoatacji wody odkrecajac pare kranów na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 04.07.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Witam,tak jak pisałem jestem zmuszony zrezygnować z Aquahome 20-n Viessmann'a bo nie chcą mi podbić gwarancji ze względu na wodę z własnego ujęcia. Nie chcę się bawić w jakieś składaki bo nie mam czasu na analizowanie itd. Myślę o zakupie WaterMark 30 to następca Denver Plus 30 i w związku z tym pytanie czy to dobry sprzęt, czy gwarancja jest odrazu podbita (czy uruchamiam sam?). Czy konieczny jest filtr wstępny mechaniczny do ochrony zmiękczacza? Mam trochę za dużo manganu czy on nic nie zrobi zmiękczaczowi bo właśnie z tego powodu Aquahome 20-n odpadł? Czy są dobre zmiękczacze mniejsze bo jest nas 3 osoby (obecnie jedna łazienka, docelowo dwie) i ten 20 litrowy Aquahome wydawał mi się optymalny. Pytanie jeszcze o ciśnienie robocze, jestem laikiem więc prośba o wytłumaczenie Watermark 30 ma podane, że od 2,5 czy to jest jednoznaczne z ciśnieniem na pompie wody, bo ja mam tak naprawdę w ten sposób, że pompa załącza się przy 2 barach i pompuje do 4 barów, czyli rozumiem, że powinno być minimum 2,5? Czy mylę kwestie? I jeszcze jedna ważna rzecz, nie mam możliwości odprowadzenia popłuczyn do dołu, bo rura kanalizacyjna idzie u góry, muszę zmierzyć ale chyba byłoby max 1,5 m w górę od podłogi, czy to można tak podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Witam. Mam szambo. Zużycie ok 10 m3 wody/miesiąc, trudno mi określic zużycie chwilowe. W zestawieniu podałem informacje jakie otrzymałem. Niestety nic więciej nie mam. W jakim celu jest wymagana mocniejsza pompa? Potrzebne jest większe ciśnienie? Na tą chwilę mam ciśnienie w sieci 1-4.5 Bara. Moje oczekiwania: - zmniejszenie kamienia kamienia w wodzie, - zmniejszenie rdzawych zacieków na armaturze, - zmniejszenie charakterystycznego zapachu wody, W takim układzie, poszedłbym w jeden filtr wielofunkcyjny (tylko trochę większy - tak ze 38 litrów złoża, minimum). Plusy są takie: - nie wymieniasz pompy - nie wymieniasz hydroforu - nie potrzebujesz dużo wody do płukania - regeneracja solą - usuwasz wszystko na jednym filtrze - nie wiem jaki jest zapach, ale spora szansa, że się nie zmieni Minusy są takie: - woda miękka (do zera) - spory koszt filtra (obstawiam ok 4000 PLN) - żywotność złoża (ok 5 lat, ale wymiana złoża nie oznacza znów zakupu filtra tylko samego złoża) - nie wiem jaki jest zapach, ale spora szansa, że się nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Witam, tak jak pisałem jestem zmuszony zrezygnować z Aquahome 20-n Viessmann'a bo nie chcą mi podbić gwarancji ze względu na wodę z własnego ujęcia. Nie chcę się bawić w jakieś składaki bo nie mam czasu na analizowanie itd. Myślę o zakupie WaterMark 30 to następca Denver Plus 30 i w związku z tym pytanie czy to dobry sprzęt, Moim zdaniem średni (chińska głowica, chińskie złoże, chińskie komponenty, polska cena) czy gwarancja jest odrazu podbita (czy uruchamiam sam?). To zależy gdzie kupisz, ale sprawdź najpierw co ta gwarancja obejmuje bo może się okazać zupełnie nieprzydatna. Czy konieczny jest filtr wstępny mechaniczny do ochrony zmiękczacza? Jest zalecany, o ile gwarancja konkretnego sprzedawcy nie mówi inaczej to nie jest konieczny. Mam trochę za dużo manganu czy on nic nie zrobi zmiękczaczowi bo właśnie z tego powodu Aquahome 20-n odpadł? Nic mu nie zrobi. Czy są dobre zmiękczacze mniejsze bo jest nas 3 osoby (obecnie jedna łazienka, docelowo dwie) i ten 20 litrowy Aquahome wydawał mi się optymalny. Jeśli nie chcesz się bawić w składaki to chyba najmniejsze gotowe zestawy mają po kilkanaście litrów złoża. Nie ma sensu stawiać zbyt dużego filtra. Pytanie jeszcze o ciśnienie robocze, jestem laikiem więc prośba o wytłumaczenie Watermark 30 ma podane, że od 2,5 czy to jest jednoznaczne z ciśnieniem na pompie wody, bo ja mam tak naprawdę w ten sposób, że pompa załącza się przy 2 barach i pompuje do 4 barów, czyli rozumiem, że powinno być minimum 2,5? O ile tobie nie będzie przeszkadzało ciśnienie w dolnym zakresie to nie musisz nic zmieniać. Z drugiej strony te 0,5 bara to żadna różnica i możesz podnieść. I jeszcze jedna ważna rzecz, nie mam możliwości odprowadzenia popłuczyn do dołu, bo rura kanalizacyjna idzie u góry, muszę zmierzyć ale chyba byłoby max 1,5 m w górę od podłogi, czy to można tak podłączyć? Można. Trzeba tylko dać jakiś syfon żeby się nie cofały ścieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 04.07.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 No to już kompletnie nie wiem co kupić. Podobno Denver Plus 30 i WaterMark 30 to najpopularniejsze zmiękczacze u nas, to wszyscy chińszczyznę kupują? A ten Aquahome 20-n jest lepszy od nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.07.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 to wszyscy chińszczyznę kupują? Wszyscy kupuja produkt o "najlepszym stosunku jakosci do ceny". Tak sie to teraz nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pcxelja 05.07.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 W takim układzie, poszedłbym w jeden filtr wielofunkcyjny (tylko trochę większy - tak ze 38 litrów złoża, minimum). Plusy są takie: - nie wymieniasz pompy - nie wymieniasz hydroforu - nie potrzebujesz dużo wody do płukania - regeneracja solą - usuwasz wszystko na jednym filtrze - nie wiem jaki jest zapach, ale spora szansa, że się nie zmieni Minusy są takie: - woda miękka (do zera) - spory koszt filtra (obstawiam ok 4000 PLN) - żywotność złoża (ok 5 lat, ale wymiana złoża nie oznacza znów zakupu filtra tylko samego złoża) - nie wiem jaki jest zapach, ale spora szansa, że się nie zmieni Dziękuję za komentarz. W takim razie jakie urządzenie wielofunkcyjne jest polecane? Zapach wody jest specyficzny ale nie powoduje "odrzucenia". Jakie urządzenie można zastować aby poprawić zapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.07.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Podobno Denver Plus 30 i WaterMark 30 to najpopularniejsze zmiękczacze u nas... Podobno... ciekawe kto to stwierdził? Może ich importer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 05.07.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Witam. Chciałbym prosić*o pomoc przy wyborze sprzętu do uzdatniania wody. Z badania wody mam następujące wyniki: [ATTACH=CONFIG]359824[/ATTACH] Otrzymałem kilka ofert. Dodam jeszcze że posiadam studnię głębinową o głębokości 20 metrów. Pompa (MACALLISTER MBP900) znajduję się na głębokości 9 metrów która jest podłączona do zbiornika z przeponą o pojemności 100L. W tej chwili woda pozostawia rdzawy kolor oraz osad z kamienia na armaturze. Firma A proponuje wymianę pompy, bo niby moja jest za mało wydajna. Co do końca nie mogę się*zgodzić. Zestawienie ofert jakie otrzymałem: https://docs.google.com/spreadsheets/d/18c9o6MMnMAIlUzvp40-Iwn9iZb33sTqBinUBfsk-nVI/edit?usp=sharing Z góry dziękuję za komentarz. Pozdrawiam Pytanie czego Pan oczekuje od stacji uzdatniania wody. Czy ceni sobie Pan jakość czy jednak cena jest ważniejsza. Ogólnie z tego co Pan napisał ja bym skłaniał się do do czegoś pomiędzy rozwiązanie 1, a 2 firmy b. Zastosował bym Jonowymiennik np na złożu ekomix, ale na głowicy Clacka CI. Przed jonowymiennikiem filtr cintropura NW 25. Cintropur z tego względu, że będzie zdecydowanie tańszy w użytkowaniu niż inne filtry. Można zastosować ewentualnie filtr z możliwością płukania wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 05.07.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 No to już kompletnie nie wiem co kupić. Podobno Denver Plus 30 i WaterMark 30 to najpopularniejsze zmiękczacze u nas, to wszyscy chińszczyznę kupują? A ten Aquahome 20-n jest lepszy od nich? Przed zakupem Aquahome upewni się, że sprzedawca nie wymaga regularnego serwisu (co pół roku) do utrzymania gwarancji. Zwiększa to znacznie koszta eksploatacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 05.07.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 No właśnie Aquahome 20-n już odpadł bo wogóle nie chcą mi podstemplować gwarancji na wodzie ze studni. Pytałem tylko z ciekawości czy jest lepszy od Denvera i WaterMarka. Słuchajcie, bo już nie mogę czekać, jeśli nie Denver lub WaterMark to co konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 05.07.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Chcę się zamknąć w 2 tys. powiedzmy 2400, ale słuchajcie, nie słyszałem żeby komuś się popsuł Denver czy WaterMark więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.07.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Chcę się zamknąć w 2 tys. powiedzmy 2400, ale słuchajcie, nie słyszałem żeby komuś się popsuł Denver czy WaterMark więc... A otym ze ktoś raka dostał słyszałes? Chinczycy do mleka w proszku dla dzieci jakiego gooooowna potrafili dodac zeby taniej zrobic. Chcesz pić wode przefiltrowana przez chinski jonit to Twoja sprawa. Moje zdanie jest takie ze jak za pareset PLN mozna tego uniknac to raczej nalezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts