Marczak 05.07.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 A otym ze ktoś raka dostał słyszałes? Chinczycy do mleka w proszku dla dzieci jakiego gooooowna potrafili dodac zeby taniej zrobic. Chcesz pić wode przefiltrowana przez chinski jonit to Twoja sprawa. Moje zdanie jest takie ze jak za pareset PLN mozna tego uniknac to raczej nalezy. Mocne słowa Ale fakt faktem... jak możesz to warto dodać te kilka stów do czegoś porządnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.07.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Mocne słowa Ale fakt faktem... jak możesz to warto dodać te kilka stów do czegoś porządnego. Jakbys miał troche doczyniania z nacja to bys tego nei oceniał jako mocne słowa niestety. Sa wyjatkowo wredni, podstepni, pazerni. Bez szaacunku do czegokolwiek i kogokolwiek. W chinskim jezyku raczej nie ma slowa empatia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 05.07.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 No i dalej wiem, że nic nie wiem. Rozumiem, że nie chiński, dobry w tej cenie jest tylko Aquahome 20-n? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.07.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 No i dalej wiem, że nic nie wiem. Rozumiem, że nie chiński, dobry w tej cenie jest tylko Aquahome 20-n? A musi być "gotowiec"? Nie może być z jakiejś firmy lokalnej (albo z netu) składany z dobrych komponentów ale bez naklejki ze znanym logo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 05.07.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Tak i 10 gwarancji, 10 instrukcji i nie wiadomo co się ma. Czyli rozumiem, że nie ma na rynku Waszym zdaniem dobrego zmiękczacza w cenie, którą podałem?A, któryś z tych?:http://ekobud-sklep.pl/buderus-zmiekczacz-wody-loga-nice-20l.htmlhttp://www.aquafiltry-sklep.pl/go.live.php/PL-H10/produkty/542/kompaktowy-filtr-zmiekczajacy-geusa-eko-optima-30-cristal-bn.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.07.2016 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Tak i 10 gwarancji, 10 instrukcji i nie wiadomo co się ma. Jesli to złozy firma, to dac Ci gwarancje na calosc i da CI na to 1 instrukcje, Jesli bys skladał sam bo to nie jest technologia kosmiczna,, to w sumie jest Ci piotrzebna gwarancja na głowice i jonit. Ale jak kupisz dobre i bedziesz dobrze eksploatował to gwarancja nie jest Ci potrzebna. Co wiecej, zlecajac prace lokalnej firmie możesz sobie zazyczyc dowolna i konkrtena głowice, jonit i masz zdecydowanie wiekszy wplywy i wiedze o tym co dostajesz. W przypadku "firmowych" gotowych produktów to masz wplyw na to jaka nalepka bedzie na tym przyklejona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 06.07.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Nie mam czasu ani chęci na analizowanie teraz komponentów itd. bo już i tak mam całe nowe baterie itp. zakamienione. Nie kupuję składaka i koniec. Czy ktoś coś na temat tych dwóch co podałem w poprzednim poście? I jeszcze czym różni się wersja czasowa od objętościowej, zakładam, że ta druga jest lepsza bo droższa. Jeśli nie któryś z tych dwóch co wymieniłem to może: http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-eco-slim-20k-przeplyw-1-2m3-h.htmlhttp://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-eco-20k-przeplyw-1-2m-h.htmlhttp://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic-20-wersja-czasowa-przeplyw-1m-h.htmlhttp://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic-20-wersja-objetosciowa-przeplyw-1m.html A ten Stratos, Denver czy WaterMark to chińczyki w sensie, że w Chinach robione, jak wszystko czy co? PS. Proszę o pomoc bo dziś już chcę zamknąć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.07.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Nie mam czasu ani chęci na analizowanie teraz komponentów itd. bo już i tak mam całe nowe baterie itp. zakamienione. Nie kupuję składaka i koniec. A ten Stratos, Denver czy WaterMark to chińczyki w sensie, że w Chinach robione, jak wszystko czy co? PS. Proszę o pomoc bo dziś już chcę zamknąć temat. Kupujesz składaka!! Zlozonego w chinach z pewnie nie do konca wiadomo czego na ktorego ktoś nakleił ładna naklejke stratos, denver itp. Jeślil naklejka odczynia "składaka" to ja jestem królowa angielska. Do wyboru masz kolege qbek;a ktory Ci poda 2-3 symbole sredniego, dobrego i najlepszego jonitu i 2 modele głowic. Nic nie musisz analizowac i porownywac. Z tym idziesz do lokalnej firmy ktory nasypie jonit, przykreci glowice bo tyle w tym mniej wiecej "skladania". Krany i tak bedziesz musiał wyczyscic czy jutro czy za 2 tygodnie. Ale jak pisałem, Twój wybor!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.07.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Nie mam czasu ani chęci na analizowanie teraz komponentów itd. bo już i tak mam całe nowe baterie itp. zakamienione. Nie kupuję składaka i koniec. Czy ktoś coś na temat tych dwóch co podałem w poprzednim poście? I jeszcze czym różni się wersja czasowa od objętościowej, zakładam, że ta druga jest lepsza bo droższa. Jeśli nie któryś z tych dwóch co wymieniłem to może: http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-eco-slim-20k-przeplyw-1-2m3-h.html http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-eco-20k-przeplyw-1-2m-h.html http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic-20-wersja-czasowa-przeplyw-1m-h.html http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic-20-wersja-objetosciowa-przeplyw-1m.html A ten Stratos, Denver czy WaterMark to chińczyki w sensie, że w Chinach robione, jak wszystko czy co? PS. Proszę o pomoc bo dziś już chcę zamknąć temat. Weź ten ostatni model z tej listy i skończmy dyskusję. To dobry zestaw - ma głowicę Clack i dobry jonit monosferyczny (Lewatit). Do zmiękczaczy nadaje się wersja objętościowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 06.07.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) I te nie są chińskie? PS. A co oznacza Maksymalny sumaryczny poziom żelaza i manganu 0,5mg/l? Tyle ile mogę mieć w wodzie? Edytowane 6 Lipca 2016 przez xiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.07.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 I te nie są chińskie? Głowica i jonit nie są. Na pewno niektóre części będą chińskie ale reszta komponentów nie ma aż takiego znaczenia dla jakości pracy całego urządzenia. Możesz ewentualnie dopytać o producenta zbiornika na złoże bo te mogą być europejskie albo chińskie i poprosić aby Tobie włożyli ten europejski (to jest właśnie zaleta kupowania "składaka") PS. A co oznacza Maksymalny sumaryczny poziom żelaza i manganu 0,5mg/l? Tyle ile mogę mieć w wodzie? Tak. Ale to standardowe zastrzeżenie wynikające z karty katalogowej jonitu. Każdy jonit do zmiękczania ma takie zastrzeżenia... tylko nie każdy sprzedawca o nich informuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 06.07.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Hmm, czyli mimo, że ja mam 133 +/-11 ug/l manganu to nic się nie stanie? PS. Napisz jeszcze jeśli możesz co sądzisz o tym Buderusie i GE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.07.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Hmm, czyli mimo, że ja mam 133 +/-11 ug/l manganu to nic się nie stanie? 0,5 mg/l = 500 ug/l więc masz zapas. A nawet jakbyś miał więcej to nic się nie stanie. PS. Napisz jeszcze jeśli możesz co sądzisz o tym Buderusie i GE. Głowica w porządku - osobiście wolę Clacka, ale GE też daje radę. Ale nie wiem jakie tam jest złoże i pozostałe wyposażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MachlanskiM 11.07.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Już miałem kupować Denver (w necie go pełno, wszędzie chwalony), a tutaj raczej sceptycznie.Co polecacie w takim razie?Woda z wodociągu (http://www.zgkczernica.pl/uploads/jakosc_wody/sprawozdanie%20mikrobiologia-fizykochemia-sensoryka.pdf).Domek jednorodzinny, 7 osób. Planuję zmiękczacz centralny z wyłączeniem kranu w kuchni i ogrodu, w kuchni filtr osmozowy.Znalazłem informację, że sole ze zmiękczacza nie wpływają korzystnie na zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.07.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Znalazłem informację, że sole ze zmiękczacza nie wpływają korzystnie na zdrowie. Kiedyś jakiś ojciec medycyny był powiedział że wszystko może być trucizna i lekarstwem. Kwestia dawki. Policzyłem raz dla swojej wody (twardosć 220mg) ile jest w niej sodu po zmiekczaczu. Wartości nie pamietam, ale konkulcja była taka ze w 2 kanapkach z szybka/serem i kechupem jest tyle sodu co we wiadrze mojej zmiekczonej wody. Jesli wiec nie jestes chory na serce i masz spozywac 0 (słownie zero) sodu to ja bym się nie przejmował bo go dostaniesz parokrotnie wiecej w przetworzonych produktach spozywaczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 11.07.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Głowica w porządku - osobiście wolę Clacka, ale GE też daje radę. Ale nie wiem jakie tam jest złoże i pozostałe wyposażenie. Złoże to: Purolite C 100E. Ostatecznie bym się zdecydował na ten bo 20l mi wystarczy, a cena bardzo konkurencyjna: http://bluewater24.pl/zmiekczacz-do-wody-eko-optima-20-o-760-crystal.html Chciałem jeszcze tylko dopytać jak dokładnie działa ten objętościowy. Ja to rozumiem tak, że pokazuje ile wody przez niego przepłynęło i jeśli już nastąpi przekroczenie tego co może przepłynąć to czeka do 2-giej w nocy na regenerację czy zaczyna ją odrazu? A jeśli rozumiem, że przez tydzień nie przepłynie tyle aby się kwalifikowało do regeneracji to i tak ją wypada zrobić. Prośba o wyjaśnienie tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.07.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Już miałem kupować Denver (w necie go pełno, wszędzie chwalony),... to się nazywa reklama Woda z wodociągu (19 dH). Domek jednorodzinny, 7 osób. Ile miesięcznie tej wody zużywacie? I ile punktów może pracować jednocześnie (na tyle osób to pewnie więcej niż jedna łazienka)? Planuję zmiękczacz centralny z wyłączeniem kranu w kuchni i ogrodu, w kuchni filtr osmozowy. Jeśli i tak planujesz pić wodę z osmozy to nie ma sensu omijać zmiękczacza. Jak puścisz wodę twardą na osmozę to ją szybciej zabijesz... Znalazłem informację, że sole ze zmiękczacza nie wpływają korzystnie na zdrowie. To już Ci Jastrząb pisał o wpływie na zdrowie... ale jak dasz osmozę to ona bardzo skutecznie usuwa sód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.07.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Złoże to: Purolite C 100E. To taka średnia półka. Ostatecznie bym się zdecydował na ten bo 20l mi wystarczy, a cena bardzo konkurencyjna Ta cena jest bliższa chińczykom... sprawdziłbym bardzo dokładnie na czym się tam oszczędza... Chciałem jeszcze tylko dopytać jak dokładnie działa ten objętościowy. Ja to rozumiem tak, że pokazuje ile wody przez niego przepłynęło i jeśli już nastąpi przekroczenie tego co może przepłynąć to czeka do 2-giej w nocy na regenerację czy zaczyna ją odrazu? A jeśli rozumiem, że przez tydzień nie przepłynie tyle aby się kwalifikowało do regeneracji to i tak ją wypada zrobić. Prośba o wyjaśnienie tej kwestii. Generalnie to działa tak jak opisałeś. W dobrej głowicy wybierasz sobie czy chcesz robić regenerację opóźnioną (czyli czekać do 2 w nocy) czy natychmiastową (od razu po wyzerowaniu licznika). Maksymalna liczba dni między regeneracjami to zazwyczaj 14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MachlanskiM 11.07.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Ile miesięcznie tej wody zużywacie? I ile punktów może pracować jednocześnie (na tyle osób to pewnie więcej niż jedna łazienka)? Trudno mi oszacować ilość (6-9m3), jak dzieciaki wbiegną z podwórka na obiad to 6 punktów w impulsie może być (4 umywalki + kuchnia + spłuczka). Jeśli i tak planujesz pić wodę z osmozy to nie ma sensu omijać zmiękczacza. Jak puścisz wodę twardą na osmozę to ją szybciej zabijesz... Słuszna uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.07.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Trudno mi oszacować ilość (6-9m3), jak dzieciaki wbiegną z podwórka na obiad to 6 punktów w impulsie może być (4 umywalki + kuchnia + spłuczka). Zużycie byłoby malutkie jak na tyle osób... (moim zdaniem mocno niedoszacowane) - jakby brać pod uwagę tylko tą informację to wystarczyłoby Ci spokojnie 15-20 litrów złoża w zmiękczaczu. Ale jak się do tego doda chwilowe zużycie to wychodzi minimum 50 litrów złoża. Jeśli dopuszczasz możliwość chwilowego przepuszczenia nie do końca zmiękczonej wody (w czasie takiego szczytowego poboru) to celowałbym w coś w rozmiarze 30 litrów złoża. Taka ilość to jeszcze "rozmiar domowy". Jeśli chcesz mieć pewność (kosztem regeneracji przy niepełnym wykorzystaniu złoża) nic nie stoi na przeszkodzie aby pójść w urządzenia bardziej "przemysłowe" czyli trochę większe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts