Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

A ja mam pytanie odnośnie jednego z "minusów" przytoczonego w jednym z ostatnich postów przez Qbek, a mianowicie "zmiękczenie wody do zera".

Czy moglibyście wyjaśnić na czym polega ujemny wpływ takiego zmiękczenia i czym to skutkuje dla instalacji/zdrowia, itp.? W zeszłym roku doradziliście mi (Qbek, Jastrząb) założenie zmiękczacza z AquaMulti (50 litrów). Co do jakości usuwania żelaza i manganu z mojej wody nie mam żadnych zastrzeżeń, tylko kwestia twardości "do zera",która pojawiła się ostatnio w kilku postach jako minus, zaczęła mnie niepokoić...

Reasumując, czy urządzenie tej klasy wystarczy:

http://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-erie-iqsoft-eco-26/

Czy znajdę urządzenie dobrej klasy, w okolicy 2500PLN?

Reasumując to urządzenie Ci powinno wystarczyć jeśli faktycznie będzie takie zużycie wody (ok 9 m3/miesiąc) i akceptujesz przepuszczanie twardej wody w czasie zwiększonych poborów.

A w cenie ok 3000-3500 możesz zapewne znaleźć coś większego :)

A ja mam pytanie odnośnie jednego z "minusów" przytoczonego w jednym z ostatnich postów przez Qbek, a mianowicie "zmiękczenie wody do zera".

Czy moglibyście wyjaśnić na czym polega ujemny wpływ takiego zmiękczenia i czym to skutkuje dla instalacji/zdrowia, itp.? W zeszłym roku doradziliście mi (Qbek, Jastrząb) założenie zmiękczacza z AquaMulti (50 litrów). Co do jakości usuwania żelaza i manganu z mojej wody nie mam żadnych zastrzeżeń, tylko kwestia twardości "do zera",która pojawiła się ostatnio w kilku postach jako minus, zaczęła mnie niepokoić...

To jest minus w takim sensie, że nie masz wyboru pomiędzy wodą zmiękczoną częściowo, a zmiękczoną całkowicie.

Woda zupełnie miękka daje wrażenie "śliskiej" i np mydło się trudniej spłukuje (co nie musi być minusem - po prostu trzeba się przyzwyczaić i używać go mniej). Poza tym jeśli instalacja jest z miedzi to taka woda powoduje szybsze jej rozpuszczanie (czyli skraca żywotność takich rur).

Dla zdrowia najlepsza jest woda z dużą zawartością minerałów (czyli twarda). Po zmiękczeniu tych minerałów nie ma (taki jest cel zmiękczania) więc można to uznać za minus dla zdrowia ;)

Jednym urzadzeniem nie mozesz usunac calego żelaza i czesci twardosci. Bo zmiekczanie czesciowe polega na zmiekczaniu do 0 części wody i pomieszaniu z druga nie zmiekczona czescia. Co spowoduje ze cześć żelaza też przelezie do wody "uzdatnionej". Wiec na 1 urzadzeniu nie masz wyjscia, musisz zmiekczyc do 0. Chyba ze lubisz żelazowe zacieki ;-)

Instalacji nie zaszkodzi. Chyba ze jest z miedzi, ona nie lubi zmienionego pH wody zmiekczonej. Nie ze Ci zacznie cieknac po roku, ale jej spodziewana żywtonosc pewnie spadnie. Ile, wzoru nie ma niestety.

Zdrowie. Podnoszone są 2 kwestie. Duzo sodu w wodzie i brak minerałów (Ca, Mg). Pierwsze to bzdura, o czym pisałem pare postów wyzej, bo ilość sodu w tej wodzie jest niewielka w porownaniu do tego co dostajesz we wspolczesnym zwlaszcza przetworzonym pożywieniu. Duzo bardziej zredukujesz sód dbajac o diete i zredukujesz ilość dodawanej soli do potraw. Przez 2 tygodnie smakuje kiepsko ;-) Ja jadam od paru lat nie solone ziemniaki, ryż. A jaki to ma swoj smak raptem! Zwalszcza dobry ryż.

Brak minerałow, lub o czym czesto się pisze, wyplukiwanie minerałów już będących w Twoim organizmie przez wode zupelnie ich pozbawiona (na zasadzie wyrownywania stężen). Do tego nie potrafie sie odniesc. Znajdowane informacje w internecie sa albo typu medycznego ale z prosta droga rozumowania typu - minerały sa potrzebne wiec woda bez minerałów jest niedobra, albo pisane przez producentów takich czy smiakich filtrów a tam marketing a nie rzetelność kroluje wiec czytac tego nawet nie warto. Moja osobista prywatna opinia jest taka, ze sama woda nie dostarczysz potrzebnej ilosci mienrałów, one i tak z diety głównie pochodza. Jak zagotujesz z wody zupe/ cherbate to i tak taka woda straci wiekszosc mienerałów.

Minus zmiekczania do zera wspominany przez Qbek'a jest minuem zaleznie od tego jak interpretujesz hejt internetowy tudziez urband legend, nie poparty niczym sensownym.

To taka średnia półka.

Ta cena jest bliższa chińczykom... sprawdziłbym bardzo dokładnie na czym się tam oszczędza...

Generalnie to działa tak jak opisałeś. W dobrej głowicy wybierasz sobie czy chcesz robić regenerację opóźnioną (czyli czekać do 2 w nocy) czy natychmiastową (od razu po wyzerowaniu licznika). Maksymalna liczba dni między regeneracjami to zazwyczaj 14.

Trochę dopytałem wydaje się, że to dobry produkt, tutaj jest trochę więcej i z obudową Logix ale obudowa to chyba nie ma znaczenia: http://www.aquafiltry-sklep.pl/go.live.php/PL-H10/produkty/545/kompaktowy-filtr-zmiekczajacy-geusa-eko-optima-30-logix-bn.html

Najgorsze, że znowu się dowiedziałem, że gwarancji i tak mi nikt nie uzna gdyby coś bo mam własną wodę.

Trochę dopytałem wydaje się, że to dobry produkt, tutaj jest trochę więcej i z obudową Logix ale obudowa to chyba nie ma znaczenia: http://www.aquafiltry-sklep.pl/go.live.php/PL-H10/produkty/545/kompaktowy-filtr-zmiekczajacy-geusa-eko-optima-30-logix-bn.html

Najgorsze, że znowu się dowiedziałem, że gwarancji i tak mi nikt nie uzna gdyby coś bo mam własną wodę.

Obudowa to tylko kwestia wyglądu... znaczenia nie ma żadnego.

Czego oczekujesz w ramach gwarancji? Bo to jest urządzenie z tyloma zmiennymi, że zawsze się znajdzie coś co może być "winą użytkownika"...

Mam jeszcze jedno pytanie, bo zamierzam kupić zmywarkę i zastanawiam się, czy posiadając wodę o zerowej twardości muszę używać soli do zmywarki? Na logikę - mija się to z celem... Czy moglibyście podzielić się swoimi spostrzeżeniami w tym zakresie?

Nie uzywalem nigdy zadnej soli do zmywarki, ani przed ani po zmiekczaczu. Moze kostki ktorych uzywam maja cos w sobie do zmiekczania, tyz nie wiem. ALe subiektywne odczucie jest takie, ze szkło jest czystsze teraz po zmywarce, bez zacieków ktorze drzewiej sie zdarzały.

Mam jeszcze jedno pytanie, bo zamierzam kupić zmywarkę i zastanawiam się, czy posiadając wodę o zerowej twardości muszę używać soli do zmywarki? Na logikę - mija się to z celem... Czy moglibyście podzielić się swoimi spostrzeżeniami w tym zakresie?

Nie musisz sypać soli do zmywarki - tylko ustaw w niej twardość wody na zero.

W zmywarce jest mały zmiękczacz, który robi to samo co ten centralny :)

Witam

Jestem całkiem zielony jeżeli chodzi o hydraulikę , a muszę zakupić zmiękczacz do wody na domek jednorodzinny . Zużycie wody 13-15m3 na dwa miesiące . Docelowo w domu 4 -osobowa rodzina. Wstępnie rozmawiałem z hydraulikiem i polecił mi 3 produkty, ale z tym polecaniem różnie bywa .( z reguły polecają producentów z którymi mają podpisane umowy )

dostałem następujące propozycje:

1. Altech 20

2. BWT AQADIAL 20

3. SOLTER 22

W internecie bardzo dobre opinie ma Denver Plus 30 oraz WaterMark 30

Proszę o info co radzicie wybrać , może jakieś wasze propozycję ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Obudowa to tylko kwestia wyglądu... znaczenia nie ma żadnego.

Czego oczekujesz w ramach gwarancji? Bo to jest urządzenie z tyloma zmiennymi, że zawsze się znajdzie coś co może być "winą użytkownika"...

Trudno mi powiedzieć czego bo nie mam o tych urządzeniach jakiejś dużej wiedzy, jeśli tak jest to równie dobrze mogłem kupić tego Aquahome n-20 i olać gwarancję.

Jedyne co mnie niepokoi to podobno w tym zmiękczaczu nie można opóźnić regeneracji tzn. jeśli przekroczy tą ustaloną wartość to ją zaczyna nie czeka np do drugiej w nocy, ale może to w sumie dobre i logiczne, a jak przez akurat krótki czas poleci woda nie zmiękczona to przecież nic się nie stanie, żyłem z nią kilkanaście lat.

Trudno mi też oszacować ile zużywam wody, jest nas trójka, z tego co kiedyś liczyłem to ok. 90m3 na pół roku czyli miesięcznie 15 czyli wychodziłoby na to, że regeneracja będzie częściej niż raz na tydzień bo woda u mnie ma 25-27dh.

Jestem całkiem zielony jeżeli chodzi o hydraulikę , a muszę zakupić zmiękczacz do wody na domek jednorodzinny . Zużycie wody 13-15m3 na dwa miesiące . Docelowo w domu 4 -osobowa rodzina.

Jaka jest twardość wody - bez tego nie ma co się zabierać za wybór urządzenia...

Wstępnie rozmawiałem z hydraulikiem i polecił mi 3 produkty, ale z tym polecaniem różnie bywa .( z reguły polecają producentów z którymi mają podpisane umowy )

dostałem następujące propozycje:

1. Altech 20

2. BWT AQADIAL 20

3. SOLTER 22

Altech to chińczyk - odradzam.

Pozostałe dwa modele to BWT - jakościowo OK, ale drogie.

W internecie bardzo dobre opinie ma Denver Plus 30 oraz WaterMark 30
Reklama... to są chińczyki.

Proszę o info co radzicie wybrać , może jakieś wasze propozycję ?

Zacznij od podania twardości.

Trudno mi powiedzieć czego bo nie mam o tych urządzeniach jakiejś dużej wiedzy, jeśli tak jest to równie dobrze mogłem kupić tego Aquahome n-20 i olać gwarancję.
Mogłeś i nadal możesz.

Jedyne co mnie niepokoi to podobno w tym zmiękczaczu nie można opóźnić regeneracji tzn. jeśli przekroczy tą ustaloną wartość to ją zaczyna nie czeka np do drugiej w nocy, ale może to w sumie dobre i logiczne, a jak przez akurat krótki czas poleci woda nie zmiękczona to przecież nic się nie stanie, żyłem z nią kilkanaście lat.
Te ustawienia to kwestia sterownika w głowicy. Na pewno są sterowniki z takimi opcjami, ale to już musisz dopytać u konkretnego sprzedawcy jaki model oferuje.

Trudno mi też oszacować ile zużywam wody, jest nas trójka, z tego co kiedyś liczyłem to ok. 90m3 na pół roku czyli miesięcznie 15 czyli wychodziłoby na to, że regeneracja będzie częściej niż raz na tydzień bo woda u mnie ma 25-27dh.

Zgadza się. Mogłoby być rzadziej, ale to nadal jest jeszcze "w normie".

No to właśnie pytanie, czy mimo, że jest nas trójka nie warto przy tym zużyciu i twardości brać jednak 30l?

Nie wiem czy warto - to Twój wybór. Oba modele (25 i 30 litrów) będą prawidłowe. Osobiście brałbym większy. Jak masz np. perspektywę wzrostu zużycia wody to jest to argument za większym.

Ten filtr wstępny do zmiękczacza to może być taki co się opłukuje czy musi być ten wymienny?

I jeszcze takie pytanie, bo przy niektórych zmiękczaczach jest info, że usuwają śladowe ilości manganu tak robią wszystkie i niektórzy tego po prostu nie piszą czy jednak są różnice w tych złożach do zmiękczania na tyle, że faktycznie tylko niektóre to potrafią.