Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Ten filtr wstępny do zmiękczacza to może być taki co się opłukuje czy musi być ten wymienny?

Może być dowolny. Chodzi o zatrzymanie większych zanieczyszczeń (rdzy, piasku itp). Zazwyczaj te z opłukiwaniem też wymagają mycia/wymiany co jakiś czas i są droższe.

I jeszcze takie pytanie, bo przy niektórych zmiękczaczach jest info, że usuwają śladowe ilości manganu tak robią wszystkie i niektórzy tego po prostu nie piszą czy jednak są różnice w tych złożach do zmiękczania na tyle, że faktycznie tylko niektóre to potrafią.

Śladowe ilości zatrzymają się na każdym jonicie - jest to efekt uboczny przepływu wody przez złoże.

Niektóre jonity są bardziej wyspecjalizowane i ukierunkowane na żelazo czy mangan, ale te zmiękczające tego nie robią.

Jeszcze z tym ustawianiem twardości bo już się gubię. Niezbędny jest ten by-pass z mixingiem i to się wtedy na nim ustawia mechanicznie? Bo w tym zmiękczaczu ustawiam tylko twardość jaką mam obecnie: http://www.aquafiltry-sklep.pl/go.live.php/PL-H10/produkty/545/kompaktowy-filtr-zmiekczajacy-geusa-eko-optima-30-logix-bn.html

Natomiast gdzie ustawiam twardość wody jaką chcę mieć?

Jeszcze z tym ustawianiem twardości bo już się gubię. Niezbędny jest ten by-pass z mixingiem i to się wtedy na nim ustawia mechanicznie? Bo w tym zmiękczaczu ustawiam tylko twardość jaką mam obecnie...

Natomiast gdzie ustawiam twardość wody jaką chcę mieć?

Bypass (zawór do ominięcia zmiękczacza) to jedno, mixing (zawór mieszający) to drugie, a ustawienie twardości w sterowniku to trzecie :)

Nie każda głowica jest wyposażona w mixing. Jeśli go nie ma to można próbować regulować przepływ (tak żeby podmieszać trochę twardości) bypassem ale nie polecam tej metody bo powoduje spadek ciśnienia i nie da się tego wyregulować - bypass jest zaworem odcinającym, a nie regulacyjnym.

Jeśli masz mixing w głowicy to nim sobie regulujesz twardość wyjściową. Robisz to metodą "prób i błędów", czyli kręcisz zaworem, mierzysz twardość, jak jest OK to zostawiasz, a jak nie jest OK to kręcisz dalej i znów mierzysz twardość. Nie ma możliwości wpisania "żądanej" twardości w głowicy.

Jeśli w sterowniku jest możliwość wpisania twardości wyjściowej to ją wpisujesz i wtedy sterownik może to uwzględnić w swoich obliczeniach, z których wynika kiedy robić regenerację. Jeśli nie masz tej funkcji to możesz sobie sam policzyć o ile więcej wody może przepłynąć między regeneracjami i tą wartość wpisać w sterownik.

Masakra jakaś, nie sądziłem, że to takie prymitywne urządzenia. Zaraz chyba dam sobie już z tym spokój bo nie mam do tego cierpliwości, ciągle jakieś niespodzianki. Czy ten by-pass z mixingiem, który jest na wyposażeniu tego zmiękczacza: http://bluewater24.pl/zmiekczacz-do-wody-cristal-30-760-logix-p-214.html pozwoli mi wyregulować twardość? i gdzie to się montuje bo na tym rysunku chyba tego nie ma: http://wstaw.org/w/42Xj/

PS. A ten filtr wstępny? Też trzeba z nim coś robić czy tylko spuścić kranikiem od czasu do czasu: http://bluewater24.pl/szukaj.html/szukaj=Filtr%20z%20p%C5%82ukaniem%20wstecznym%20Honeywell%20FF06%201%22/opis=nie/nrkat=tak/kodprod=tak/fraza=tak

Będzie dobry.

Tu masz go taniej: http://aqua-soft.com.pl/filtr-mechaniczny-honeywell-z-plukaniem-wspolpradowym-ff06-296.html

I zwróć uwagę, że on nie ma płukania wstecznego tylko opłukiwanie współprądowe.

Czy ten by-pass z mixingiem ... pozwoli mi wyregulować twardość? i gdzie to się montuje bo na tym rysunku chyba tego nie ma

Nie nazwałbym tego regulowaniem, ale coś tam uda się przepuścić, więc finalnie będziesz miał twardość pomiędzy wodą surową, a zupełnie zmiękczoną.

Montujesz to pomiędzy głowicą, a rurami.

A możesz dla laika wytłumaczyć różnice między płukaniem wstecznym a współprądowym?

Jest inny kierunek przepływu wody, a przez to inna skuteczność płukania.

Płukanie wsteczne to płukanie w przeciwnym kierunku niż przepływ w czasie pracy... takie płukanie potrafi wyczyścić siatkę z zanieczyszczeń.

Płukanie współprądowe (albo opłukiwanie) to przepływ w tym samym kierunku co w czasie pracy, albo "wzdłuż" siatki filtracyjnej. Takie płukanie powoduje usunięcie zanieczyszczeń, które zebrały się na dnie klosza, ewentualnie większych osadów na siatce, ale nie "wypchnie" osadów z samej siatki.

A załóżmy, że chcę ustawić sobie twardość na 3-4 dh to jest to wykonalne?

Nie wiem. Nie da się przewidzieć dopóki nie spróbujesz. To nie jest zawór regulacyjny, więc może się okazać, że przy minimalnej zmianie jego otwarcia będziesz miał dużą zmianę twardości...

Jest inny kierunek przepływu wody, a przez to inna skuteczność płukania.

Płukanie wsteczne to płukanie w przeciwnym kierunku niż przepływ w czasie pracy... takie płukanie potrafi wyczyścić siatkę z zanieczyszczeń.

Płukanie współprądowe (albo opłukiwanie) to przepływ w tym samym kierunku co w czasie pracy, albo "wzdłuż" siatki filtracyjnej. Takie płukanie powoduje usunięcie zanieczyszczeń, które zebrały się na dnie klosza, ewentualnie większych osadów na siatce, ale nie "wypchnie" osadów z samej siatki.

No rozumiem, czyli trzeba od czasu do czasu przepłukać siatkę. A kalkuluje się przy tym do czego ma służyć ten filtr brać wersję z 50 mikronami?

Ja już się z tym wykończę, czy złoże Indion jest oki? Bo okazało się, tam gdzie chcę kupić, że teraz sypią właśnie to a nie Purolite?

Nie jest OK. To najtańsze, hinduskie złoże... i ma dużo zanieczyszczeń.