Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Powiedzcie czy takie rozwiązanie ma sens:

panuje podłączyć hydrofor do mojej studni (26m głębokości), jako że mam do dyspozycji stary zbiornik ocynkowany 300L planuje go wykorzystać i wykonać wstępne odżelazianie poprzez aspirator, następnie wodę doprowadzić od góry do zbiornika poprzez dysze rozbryzgową. Mam do dyspozycji pompę Multi Hwa 3000 zainstalowaną w studzience na zewnątrz. Woda ma być tylko używana do spłukiwania WC oraz do mycia samochodu i ogólnego podlewania ogródka.

Dodatkowe pytania:

1. Czy ta pompa da sobie radę z takim rozwiązaniem?

2. Jaki aspirator (średnica) zastosować?

3. Jaki odpowietrznik stosuje się do takiego układu?

4. Jaki filtr zastosować na wyjściu z tego hydroforu, chodzi o coś taniego i nie za dużego gabarytowo?

5. Jak najlepiej rozwiązać kwestię płukania hydroforu z osadów żelaza (co ile takie coś trzeba przeprowadzać)?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

panuje podłączyć hydrofor do mojej studni (26m głębokości), jako że mam do dyspozycji stary zbiornik ocynkowany 300L planuje go wykorzystać i wykonać wstępne odżelazianie poprzez aspirator, następnie wodę doprowadzić od góry do zbiornika poprzez dysze rozbryzgową. Mam do dyspozycji pompę Multi Hwa 3000 zainstalowaną w studzience na zewnątrz. Woda ma być tylko używana do spłukiwania WC oraz do mycia samochodu i ogólnego podlewania ogródka.

Dodatkowe pytania:

4. Jaki filtr zastosować na wyjściu z tego hydroforu, chodzi o coś taniego i nie za dużego gabarytowo?

5. Jak najlepiej rozwiązać kwestię płukania hydroforu z osadów żelaza (co ile takie coś trzeba przeprowadzać)?

1. Powinna dać sobie radę (o ile nie postawisz tam wielkiego filtra wymagającego silnego płukania)

2. Standardowy 3/4" lub 1"

3. Najlepiej automatyczny, montowany np. na trójniku do górnego króćca wodowskazu

4. Tanio to kolumna ze żwirem i ręcznymi zaworami, jak ma być wygodniej to zamiast ręcznych zaworów dajesz głowicę automatyczną (i od razu jest drożej). Ale na dobrą sprawę to powinieneś zacząć od zbadania ile masz żelaza, manganu, jakie jest pH tej wody...

5. To zależy od parametrów wody...

1. Powinna dać sobie radę (o ile nie postawisz tam wielkiego filtra wymagającego silnego płukania)

2. Standardowy 3/4" lub 1"

3. Najlepiej automatyczny, montowany np. na trójniku do górnego króćca wodowskazu

4. Tanio to kolumna ze żwirem i ręcznymi zaworami, jak ma być wygodniej to zamiast ręcznych zaworów dajesz głowicę automatyczną (i od razu jest drożej). Ale na dobrą sprawę to powinieneś zacząć od zbadania ile masz żelaza, manganu, jakie jest pH tej wody...

5. To zależy od parametrów wody...

Dzięki za odpowiedź.

Ad.3 Mógłbyś pokazać jak on wygląda? Bo to chyba nie taki jaki się stosuje do grzejników?

Ad.4 Ogólnie chodziło mi o jakiś mały filtr, bo ta woda nie będzie używana do celów spożywczych. Jak wymiary ma ten o którym piszesz?

Badania zamierzam zrobić w najbliższym czasie, wtedy będzie wiadomo co i jak ale chyba bez badań jest sens wykonać taką prosta instalację zwłaszcza, że mam do dyspozycji taki zbiornik?

Jakiej jakości będzie woda po przejściu przez takie napowietrzanie ale bez stosowania filtra?

Dzięki za odpowiedź.

Ad.3 Mógłbyś pokazać jak on wygląda? Bo to chyba nie taki jaki się stosuje do grzejników?

Ad.4 Ogólnie chodziło mi o jakiś mały filtr, bo ta woda nie będzie używana do celów spożywczych. Jak wymiary ma ten o którym piszesz?

Badania zamierzam zrobić w najbliższym czasie, wtedy będzie wiadomo co i jak ale chyba bez badań jest sens wykonać taką prosta instalację zwłaszcza, że mam do dyspozycji taki zbiornik?

Jakiej jakości będzie woda po przejściu przez takie napowietrzanie ale bez stosowania filtra?

3) Tu masz przykładowe zaworki:

http://www.avk.com.pl/pl-pl/produkty/woda/suw/airvlv/air-valves/701/701-10/701-10-001

http://www.interide.pl/zawory-odpowietrzajace

4) Rozmiar zależy od ilości wody jaką ma przefiltrować i jej parametrów. Bez określenia ile żelaza jest w wodzie surowej nie da się określić ile go będzie po napowietrzaniu czy filtracji...

Dodatkowe pytania:

Jeśli chodzi o zbiornik hydroforowy będzie on jak najbardziej możliwy do wykorzystania.

Pompa może nie poradzić sobie z płukaniem potencjalnego odżelaziacza. Chociaż zależy to też od tego na jakiej głębokości znajduje się lustro wody.

Jaki filtr zastosować za hydroforem to zależy od tego jak dużo jest żelaza i jak dokładnie chcesz odfiltrować.

Można dać coś w przedziale 300 - 6000 zł. Od filtra na rurowego po automatyczną stację uzdatniania wody.

Możesz w hydroforze zamontować zawór spustowy i używać go do czyszczenia filtrów.

Będzie dobry.

Tu masz go taniej: http://aqua-soft.com.pl/filtr-mechaniczny-honeywell-z-plukaniem-wspolpradowym-ff06-296.html

I zwróć uwagę, że on nie ma płukania wstecznego tylko opłukiwanie współprądowe.

Ten filtr z opłukiwaniem współprądowym może być zastosowany przy tym złożu Amberlite IR-120 prawda? To nic nie ma do rzeczy?

Panowie jeszcze pytanie odnośnie osmozy. Kupiłem zestaw jakoś to zmontowałem, przepłukałem i niby wszystko ok, woda smakuje dobrze. Problem jest taki, że zaraz po nalaniu jest mętna, dlatego bo ma w sobie masę drobniutkich bąbelków. Trochę to odstraszająco wygląda, po jakieś minucie część osiada na ściankach (jak w wodzie gazowannej tylko znacznie mniejsze) część ucieka - dopiero wtedy widać, że woda jest krystaliczna.

Czy tak może być ?

Woda nalana do szklanki ze zwykłego kranu zachowuje się podobnie, może z racji napowietrzania wody w hydroforze. Tylko trochę dziwne że przenika to przez tyle stopni filtrów.

Czy wodę z tego zbiornika od osmozy (bodajże 6l) trzeba jak się nie używa przez jakiś czasem potem spuszczać ?

Panowie jeszcze pytanie odnośnie osmozy. Kupiłem zestaw jakoś to zmontowałem, przepłukałem i niby wszystko ok, woda smakuje dobrze. Problem jest taki, że zaraz po nalaniu jest mętna, dlatego bo ma w sobie masę drobniutkich bąbelków. Trochę to odstraszająco wygląda, po jakieś minucie część osiada na ściankach (jak w wodzie gazowannej tylko znacznie mniejsze) część ucieka - dopiero wtedy widać, że woda jest krystaliczna.

Czy tak może być ?

Woda nalana do szklanki ze zwykłego kranu zachowuje się podobnie, może z racji napowietrzania wody w hydroforze. Tylko trochę dziwne że przenika to przez tyle stopni filtrów.

Czy wodę z tego zbiornika od osmozy (bodajże 6l) trzeba jak się nie używa przez jakiś czasem potem spuszczać ?

Po opisie wnioskuję, że gdzieś się coś napowietrza i to co powstaje to pęcherzyki powietrza. Moim zdaniem nie jest to nic niepokojącego.

Cześć.

Szukam zmiękczacza wody do mieszkania (twarda woda wodociągowa).

Priorytetem jest jak najwęższa obudowa - najlepiej max 27cm szerokości. Głębokość i wysokość bez znaczenia.

Póki co znalazłem tylko trzy opcje (z obudową o szer. <= 27cm):

1. ZM-WORK 85-20 (z głowicą BNT) http://www.greenfilter.com.pl/zm-work63.html

Zapewne chińczyk, poniżej 1500zł

2. RUBY Line DW20 http://www.domwody.pl/produkty/zmiekczanie/ruby-line

Zapewne też chińczyk, poniżej 1500zł

3. Solter 22 lub BWT AQUADIAL softlife 20/20 (to chyba +/- to samo)

http://solter.co/produkty/solter-101520/

http://www.bwt.pl/pl/Produkty/Strony/product.aspx?pid=G100806(BWTGROUP)

Solter do 2300zł, BWT do 2600zł (lub wersja BIO 2900zł)

Moje pytania:

a) Czy mocno odradzacie te tańsze zmiękczacze (1. i 2.), czy może nie są takie złe?

b) Czy jest jeszcze jakaś opcja tak kompaktowego (wąskiego) zmiękczacza?

c) BWT w wersji BIO niby dezynfekuje złoże podczas regeneracji. Chwyt marketingowy czy coś wartego dopłaty?

Dzięki za pomoc!

Czy tak może być ?

Woda napowietrzona ma takie właściwości...

Woda ze zbiornika przechodzi jeszcze przez filtr węglowy, a wpadając tam jest "czysta" (po osmozie) więc nie ma potrzeby jej spuszczania.

Po opisie wnioskuję, że gdzieś się coś napowietrza i to co powstaje to pęcherzyki powietrza. Moim zdaniem nie jest to nic niepokojącego.

Tak jest napowietrzacz / zwężka /injector na hydroforze, potem kolumna filtracyjna ze złożem i osmoza. Dziwie się jedynie, że te pęcherzyki przebywają tak długą drogę i przechodzą tyle filtrów.

Dziwie się jedynie, że te pęcherzyki przebywają tak długą drogę i przechodzą tyle filtrów.

Pecherzyki powstaja dopiero w wyniku obnizenia cisnienia kiedy woda wylewa sie do szklanki. W calej instalacji masz wyzsze (niz atmosferyczne) cisnienie i dlatego gazy sa w wodzie rozpuszczone.

Podobnie to wyglada przy otwieraniu napojow gazowanych /piwa ;)

Witam kolegów i proszę o pomoc

mam studnie głębinową około 66 m w dół ,woda idzie do hydroforu ocynkowanego

300 litrów a potem są 2 filtry narurowe i dalej .

Studnia działa od 2 lat lecz jeszcze tam nie mieszkam .

Na początku po wykopaniu i zamontowaniu pompy woda była czysta ale bardzo mało używana

po kilku miesiącach fachowcy zaczęli używać dużo wody i filtry zaczęły się strasznie brudzić .

Mają kolor brązowy ,nawet zaraz po wymianie ,

MOje pytanie jest takie jakie badania wody muszę zrobić aby dobrać jakieś urządzenie.

Czy to wystarczy ;

Barwa do 15 [mgPt/l]

Mętność 1 [JW]

Odczyn pH od 6,5 do 9

Mangan 0,05

Twardość ogólna 60–500

Żelazo ogólne 0,2

Badanie bakteriologiczne

Nie mam zamontowanych żadnych kranów i prysznica ale chce to wszystko zamontować

i myślę że będzie potrzebne uzdatnianie wody.

Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Jacek

Edytowane przez JACUR

MOje pytanie jest takie jakie badania wody muszę zrobić aby dobrać jakieś urządzenie.

Zazwyczaj w laboratoriach jest coś takiego jak standardowy zestaw parametrów fizykochemicznych... ok 10-12 parametrów. Te co podałeś się w tym zawierają. Badania bakteriologiczne to osobna kwestia i też dobrze je zrobić.

Witam kolegów i proszę o pomoc

mam studnie głębinową około 66 m w dół ,woda idzie do hydroforu ocynkowanego

300 litrów a potem są 2 filtry narurowe i dalej .

Studnia działa od 2 lat lecz jeszcze tam nie mieszkam .

Na początku po wykopaniu i zamontowaniu pompy woda była czysta ale bardzo mało używana

po kilku miesiącach fachowcy zaczęli używać dużo wody i filtry zaczęły się strasznie brudzić .

Mają kolor brązowy ,nawet zaraz po wymianie ,

Czy to wystarczy ;

Barwa do 15 [mgPt/l]

Mętność 1 [JW]

Odczyn pH od 6,5 do 9

Mangan 0,05

Twardość ogólna 60–500

Żelazo ogólne 0,2

Badanie bakteriologiczne

Nie mam zamontowanych żadnych kranów i prysznica ale chce to wszystko zamontować

i myślę że będzie potrzebne uzdatnianie wody.

Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Jacek

Mocno standardowy zestaw badań w przypadku użytkowników wody ze studni głębinowych. Fizykochemia cała powinna w zupełności dać Ci obraz tego jak wygląda Twoja woda i jakie ewentualnie będą koszta jej uzdatnienia. Owszem dodatkowo możesz wykonać bakteriologię żeby mieć pewność, że nie ma w wodzie szkodliwego materiału biologicznego.

Witajcie

jeszcze sie nie wprowadziliśmy do naszego domq ale badania wody na wszelki wypadek wykonywane były w ub. roku (studnia glebinowa ok 25m). Zasadniczo pani z Sanepidu powiedziała ze są ok ale martwią mnie te azotany (35mg/l) które jak pewnie wiecie maja zwyczaj przeistaczania sie w nitrozaminy ktore dla zdrowia nie sa polecane :) (prekursor raka). Czy sadzicie ze przy tej ilosci warto stosować jakis anionit np. Purolite A520E (choc wynikow chlorkowcow nie mam wiec nie wiem jak bedzie po :/)

Z gory dziekuje za sugestie

Wyniki :

woda_wyniki.jpg

Pozdrawiam

Witajcie

jeszcze sie nie wprowadziliśmy do naszego domq ale badania wody na wszelki wypadek wykonywane były w ub. roku (studnia glebinowa ok 25m). Zasadniczo pani z Sanepidu powiedziała ze są ok ale martwią mnie te azotany (35mg/l) które jak pewnie wiecie maja zwyczaj przeistaczania sie w nitrozaminy ktore dla zdrowia nie sa polecane :) (prekursor raka). Czy sadzicie ze przy tej ilosci warto stosować jakis anionit np. Purolite A520E (choc wynikow chlorkowcow nie mam wiec nie wiem jak bedzie po :/)

Z gory dziekuje za sugestie

Wyniki :

[ATTACH=CONFIG]363056[/ATTACH]

Pozdrawiam

Ja bym się nie bawił w anionity, tylko do picia używał wody z RO i mineralizatora...