Fam13 14.08.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedź jednak martwi mnie jedna sprawa mam za hydroforem filtry Ustm i one są całe brązowe -rudawe,nawet zaraz po wymianie i napuszczeniu wody robią się zółte. Z czego to może wynikać ? Koledzy z czego może wynikać ten kolor mojej wody ? Może ktoś podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fam13 14.08.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Cytat Napisał qbek17 Zobacz postSzczerze mówiąc to przy takiej "prawie idealnej" wodzie (gdzie jedynym problemem jest niewielka ilość manganu) w ogóle bym nic nie robił. Nie poczujesz ani nie zauważysz tego manganu...A jeśli już się uprzesz żeby stawiać jakiś filtr to musi to być złoże katalityczne bo samo napowietrzanie może nie usunąć manganu. Możesz pomyśleć o wkładach odżelaziających - normalnie bym je odradzał, ale tu masz super wodę i jeden parametr do poprawki więc szkoda się pchać w koszty dużego odżelaziacza...Dzięki za odpowiedź jednak martwi mnie jedna sprawa mam za hydroforem filtry Ustm i one są całe brązowe -rudawe,nawet zaraz po wymianiei napuszczeniu wody robią się zółte.Z czego to może wynikać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvarian 14.08.2016 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Witam,Proszę o opinie na temat poniższych zmiękczaczy:1. BWT Solter 22 2200zł2. Supreme Soft 26 2600 zł3. Clack C25 CL 2500zł.Wodę mam z sieci, 18°N, zużycie 12 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinio30 16.08.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A ja proszę o porównanie producentów zmiękczaczy:ClackSolterAquahome.Głównym wyznacznikiem dla mnie jest jakość, trwałość, skuteczność urządzenia oraz funkcjonalność sterownika.Będzie to zm. o wielkości ok. 25l przy twardości ok. 20 st.Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.08.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedź jednak martwi mnie jedna sprawa mam za hydroforem filtry Ustm i one są całe brązowe -rudawe,nawet zaraz po wymianie i napuszczeniu wody robią się zółte. Z czego to może wynikać ? Zazwyczaj to oznacza podwyższoną zawartość żelaza (jeśli osady są rude/brązowe) lub manganu (jeśli są czarne). W hydroforze woda miesza się z powietrzem i żelazo się utlenia (wytrąca), a potem jest zatrzymywane na filtrze mechanicznym. U Ciebie teoretycznie nie ma się co wytrącać... więc albo masz jakieś zanieczyszczenia w hydroforze, albo badania są błędne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.08.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam, Proszę o opinie na temat poniższych zmiękczaczy: 1. BWT Solter 22 2200zł 2. Supreme Soft 26 2600 zł 3. Clack C25 CL 2500zł. Wodę mam z sieci, 18°N, zużycie 12 m3. Opinia jak opinia... nie używałem osobiście żadnego 1. Zmiękczacz firmy BWT (dobra ale droga, sprzęt dobrej jakości, ale żeby za niego przepłacać...?) robiony pod markę hurtowni instalacyjnej... brak danych o komponentach. 2. Nie wiem jaki jest producent, na zdjęciach widać głowicę Erie, nie wiadomo jakie pozostałe komponenty. 3. O ile kojarzę producenta to mam z nimi złe doświadczenia. O zmiękczaczu wiadomo tyle, że ma głowicę Clack, a reszta jest tylko deklaracją... Co do Twoich warunków to każdy z tych modeli będzie rozmiarowo odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.08.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A ja proszę o porównanie producentów zmiękczaczy: Clack Solter Aquahome. Głównym wyznacznikiem dla mnie jest jakość, trwałość, skuteczność urządzenia oraz funkcjonalność sterownika. Będzie to zm. o wielkości ok. 25l przy twardości ok. 20 st. Z góry dziękuję za odpowiedź. Clack nie jest producentem zmiękczaczy - to tylko marka głowicy. Firmy, która nazywa swoje modele tą nazwą nie mogę polecić. Soltera masz opisanego post wcześniej. Z Aquahome jest podobnie jak z Solterem - to sprzęt firmy Epuro robiony dla marki Viessmann. Co do funkcjonalności sterownika to uważam, że Clack ma najlepszą. Pozostałe są okrojone pod konkretny model zmiękczacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 16.08.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam, Proszę o opinie na temat poniższych zmiękczaczy: 1. BWT Solter 22 2200zł 2. Supreme Soft 26 2600 zł 3. Clack C25 CL 2500zł. Wodę mam z sieci, 18°N, zużycie 12 m3. Przy takiej twardości wszystkie zaproponowane urządzenie powinny sobie bez problemu poradzić. Kwestia wyboru. Osobiście ten pierwszy bym odrzucił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinio30 16.08.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Przy takiej twardości wszystkie zaproponowane urządzenie powinny sobie bez problemu poradzić. Kwestia wyboru. Osobiście ten pierwszy bym odrzucił.. A dlaczego ten pierwszy byś odrzucił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 17.08.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 A dlaczego ten pierwszy byś odrzucił? Dokładnie z tych samych wzgledów o których pisał wcześniej kolega qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 17.08.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Witam wszystkich. Przejde do sedna. studnia głębinowa zużycie ok 12m3 / miesiąc. żelazo 0,37 mg/lmangan 0,272 mg/ltwardość 221 mg/lph 7,2 uzdatniać na złożu?:greensandcrystal rightecomix oraz jaka głowica:clackczy LOGIX Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 18.08.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Rozmawiałem z firmą składającą te zmiękczacze AQUA-SOFT BASIC 25-WERSJA OBJĘTOŚCIOWA. Mają głowice Clacka sterownik CK i złoża monosferyczne. Cena ok 2000 za taki składki. Czy to dobry wybór? Prosiłbym @qbek17 o zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 18.08.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam wszystkich. Przejde do sedna. studnia głębinowa zużycie ok 12m3 / miesiąc. żelazo 0,37 mg/l mangan 0,272 mg/l twardość 221 mg/l ph 7,2 uzdatniać na złożu?: greensand crystal right ecomix oraz jaka głowica: clack czy LOGIX Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam Pytanie jak z barwą i mętnością. Zasadniczo każde ze złóż się sprawdzi. Ja bym raczej decydował się na ecomix. Głowica podobnie, obydwie są dobre, chociaż skłaniałbym się bardziej ku głowicy Clack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 18.08.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Pytanie jak z barwą i mętnością. Zasadniczo każde ze złóż się sprawdzi. Ja bym raczej decydował się na ecomix. Głowica podobnie, obydwie są dobre, chociaż skłaniałbym się bardziej ku głowicy Clack barwa i mętność jest ok można by żec że lepsza niż w niejednym mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 18.08.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 barwa i mętność jest ok można by żec że lepsza niż w niejednym mieście Skoro tak to w celu usunięcia żelaza i manganu oraz redukcji twardości proponuję zastosowanie jonowymiennika na złożu mulifunkcyjnym. Wcześniej filtr mechaniczny aby oczyścić wodę z zanieczyszczeń stałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvarian 18.08.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Opinia jak opinia... nie używałem osobiście żadnego 1. Zmiękczacz firmy BWT (dobra ale droga, sprzęt dobrej jakości, ale żeby za niego przepłacać...?) robiony pod markę hurtowni instalacyjnej... brak danych o komponentach. 2. Nie wiem jaki jest producent, na zdjęciach widać głowicę Erie, nie wiadomo jakie pozostałe komponenty. 3. O ile kojarzę producenta to mam z nimi złe doświadczenia. O zmiękczaczu wiadomo tyle, że ma głowicę Clack, a reszta jest tylko deklaracją... Co do Twoich warunków to każdy z tych modeli będzie rozmiarowo odpowiedni. Dziękuję za opinie, ale nadal nie wiem co wybrać. BWT wychodzi najtaniej i sprzedają go w sklepie w mojej miejscowości, ale nie wiem jakie komponenty (wybiorę się tam w najbliższym czasie i zgłębie temat). Supreme: żywica momosferyczna Lewatit, głowica Erie. Sprzedawca zachwala jako najmniej awaryjny, a ma w ofercie rownież zmiekczacze z głowicą clack. Clack C25 jakie dokładnie złe doświadczenia, bo przyznam, że to był mój faworyt. Jest ktoś wstanie doradzić co wybrać, może z postu Bobromil AQUA-SOFT BASIC 25-WERSJA OBJĘTOŚCIOWA głowice Clacka sterownik CK i złoża monosferyczne lub jeszcze jakaś inna konkretna propozycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 18.08.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Dziękuję za opinie, ale nadal nie wiem co wybrać. BWT wychodzi najtaniej i sprzedają go w sklepie w mojej miejscowości, ale nie wiem jakie komponenty (wybiorę się tam w najbliższym czasie i zgłębie temat). Supreme: żywica momosferyczna Lewatit, głowica Erie. Sprzedawca zachwala jako najmniej awaryjny, a ma w ofercie rownież zmiekczacze z głowicą clack. Clack C25 jakie dokładnie złe doświadczenia, bo przyznam, że to był mój faworyt. Jest ktoś wstanie doradzić co wybrać, może z postu Bobromil AQUA-SOFT BASIC 25-WERSJA OBJĘTOŚCIOWA głowice Clacka sterownik CK i złoża monosferyczne lub jeszcze jakaś inna konkretna propozycja? Wejdź na http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-25-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-3m-h.html I zadzwoń pod komórkę do pracownika z końcówką nr komórki 120. Proś o pomoc w dobraniu i dobry rabat. Ma on pojęcie o temacie. Robią właśnie składaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.08.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Sprzedawca zachwala jako najmniej awaryjny, a ma w ofercie rownież zmiekczacze z głowicą clack. Kilka postów wcześniej był temat zachwalania Erie jako mało awaryjnego... Clack C25 jakie dokładnie złe doświadczenia, bo przyznam, że to był mój faworyt. Takie, że firma robiła wszystko aby sprzęt był najtańszy... kosztem jakości. A i osobiste wrażenia z kontaktu z przedstawicielem/właścicielem były negatywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.08.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Wejdź na http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-25-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-3m-h.html I zadzwoń pod komórkę do pracownika z końcówką nr komórki 120. Proś o pomoc w dobraniu i dobry rabat. Ma on pojęcie o temacie. Robią właśnie składaki Robią to samo co inne, wspominane tu firmy... Przy kontakcie powołaj się na to forum to pewnie dostaniesz jakiś rabat. A sam sprzęt jest OK - miałem z nimi kilka razy do czynienia i w zasadzie nie było się do czego przyczepić... może tylko do jakości opisów na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.08.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Panowie, Polecie marke, rozmiar i dokaldnosc filtra wstepnego przed zmiekczaczem.Wlasnie mnie przylaczaja do wodociagu, i zamist 13" odzelaziacza raczej powiesze coś mniejszego. Co bedzie łatwe w obsludze przy oplukiwaniu badz wymianie wkladów. I nie peknie po roku uzytkowania. Nie wiem co jest warte uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts