qbek17 26.08.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Może Cintropur NW25? Dokładność filtracji - jak najmniejsza (tzn 50um albo więcej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio281 26.08.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Proszę o pomoc jestem po badaniach wody w sanepidzie oto wynik:Zapach – obecny siarkowodórBarwa 5 – ok mq/I PtMętność – 1,1 (norma 1) NTU/FNUPH 7,4Przewodność elektryczna 453 µs/cmŻelazo 207µq/l (niepewność pomiaru +-61)Mangan 637 µg/l ( niepewność pomiaru +-176)Suma zawartości wapna i magnezu 213 mg/lOgólny węgiel organiczny 2,95 mg/lChlorki 12,9 mg/lAzotyny <0,10 mg/lAzotany <0,50 mg/lAmonowy jod 0,18mg/l Mikrobiologia ok. Woda jak postoi robi się czerwona/brązowa, zimna woda śmierdzi ciepła jeszcze bardziej Myślałem o tym odżelaziaczu: http://allegro.pl/show_item.php?item=5715926316Czy to może być?Zbiornik przeponowy, 4 osoby w domu szambo własne zwykłe. Wody trochę idzie zmywarka chodzi bardzo często więc ok 10 m3 na miesiąc tak obstawiam bo widzę po szambie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pcxelja 28.08.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Witam. Chciałbym prosić*o pomoc przy wyborze sprzętu do uzdatniania wody. Z badania wody mam następujące wyniki: [ATTACH=CONFIG]359824[/ATTACH] Otrzymałem kilka ofert. Dodam jeszcze że posiadam studnię głębinową o głębokości 20 metrów. Pompa (MACALLISTER MBP900) znajduję się na głębokości 9 metrów która jest podłączona do zbiornika z przeponą o pojemności 100L. W tej chwili woda pozostawia rdzawy kolor oraz osad z kamienia na armaturze. Firma A proponuje wymianę pompy, bo niby moja jest za mało wydajna. Co do końca nie mogę się*zgodzić. Zestawienie ofert jakie otrzymałem: https://docs.google.com/spreadsheets/d/18c9o6MMnMAIlUzvp40-Iwn9iZb33sTqBinUBfsk-nVI/edit?usp=sharing Z góry dziękuję za komentarz. Pozdrawiam Witam, dziękuję wszystkim za pomoc w doradzeniu. Zdecydowałem się na: Filtr Atlas Filtri Hydra + Jonowymiennik AM 1044 CI. - skorzystałem z oferty firmy Klarsan. Pompa głębinowa + zbiornik przeponowy 100L, który posiadam bez problemu daje radę. Ale mam jedno małe pytanie, niestety w instrukcji nie znalazłem informacji. Jonowymiennik jest podłączony ze zbiornikiem na sól wężykiem. Pojemnik ze solą powinien być zalany przeze mnie wodą? Jeśli tak to użyć wody "surowej" czy już uzdatnionej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.08.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Proszę o pomoc jestem po badaniach wody w sanepidzie oto wynik: Zapach – obecny siarkowodór Barwa 5 – ok mq/I Pt Mętność – 1,1 (norma 1) NTU/FNU PH 7,4 Przewodność elektryczna 453 µs/cm Żelazo 207µq/l (niepewność pomiaru +-61) Mangan 637 µg/l ( niepewność pomiaru +-176) Suma zawartości wapna i magnezu 213 mg/l Ogólny węgiel organiczny 2,95 mg/l Chlorki 12,9 mg/l Azotyny <0,10 mg/l Azotany <0,50 mg/l Amonowy jod 0,18mg/l Mikrobiologia ok. Woda jak postoi robi się czerwona/brązowa, zimna woda śmierdzi ciepła jeszcze bardziej Myślałem o tym odżelaziaczu: http://allegro.pl/show_item.php?item=5715926316 Czy to może być? Zbiornik przeponowy, 4 osoby w domu szambo własne zwykłe. Wody trochę idzie zmywarka chodzi bardzo często więc ok 10 m3 na miesiąc tak obstawiam bo widzę po szambie Jeśli jest w wodzie obecny zapach siarkowodoru to zalecam wymianę zbiornika hydroforowego na ocynkowany tak aby zapewnić odpowiednie napowietrzenie tej wody. Poza tym odzelaziaczo- odmanganiacz 13x54 TC na mieszance klarsanitu z defemanem plus na koniec filtr mechaniczny na doczyszczenie wody z zanieczyszczeń stałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.08.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Ale mam jedno małe pytanie, niestety w instrukcji nie znalazłem informacji. Jonowymiennik jest podłączony ze zbiornikiem na sól wężykiem. Pojemnik ze solą powinien być zalany przeze mnie wodą? Jeśli tak to użyć wody "surowej" czy już uzdatnionej? Nie ma to praktycznie żadnego znaczenia, ale chyba lepiej byłoby użyć już uzdatnionej (unikniesz osadów z wody surowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.08.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Proszę o pomoc jestem po badaniach wody w sanepidzie oto wynik: Zapach – obecny siarkowodór Barwa 5 – ok mq/I Pt Mętność – 1,1 (norma 1) NTU/FNU PH 7,4 Przewodność elektryczna 453 µs/cm Żelazo 207µq/l (niepewność pomiaru +-61) Mangan 637 µg/l ( niepewność pomiaru +-176) Suma zawartości wapna i magnezu 213 mg/l Ogólny węgiel organiczny 2,95 mg/l Chlorki 12,9 mg/l Azotyny <0,10 mg/l Azotany <0,50 mg/l Amonowy jod 0,18mg/l Mikrobiologia ok. Woda jak postoi robi się czerwona/brązowa, zimna woda śmierdzi ciepła jeszcze bardziej Myślałem o tym odżelaziaczu: http://allegro.pl/show_item.php?item=5715926316 Czy to może być? Zbiornik przeponowy, 4 osoby w domu szambo własne zwykłe. Wody trochę idzie zmywarka chodzi bardzo często więc ok 10 m3 na miesiąc tak obstawiam bo widzę po szambie Co do technologii to masz sprawę w miarę jasną - odżelaziacz na złożu katalitycznym i koniecznie z napowietrzaniem. Realizacja tego możliwa jest na kilka sposobów. Możesz zrobić napowietrzanie przed hydroforem i wymienić zbiornik na bezprzeponowy. Ale możesz też kupić odżelaziacz od razu ze zbiornikiem kontaktowym i uniknąć wymiany hydroforu. Co do rozmiaru filtra to zależy od pompy - podaj konkretny typ. Patrząc na zużycie i wymogi to raczej nie musi być duży filtr, ale pompa jest istotna. Złoże radziłbym jak najbardziej katalityczne bo problemem jest mangan, a nie żelazo. Takie złoża to np. Pyrolox, G1, Defeman... (sorry Klarsan, ale w tym przypadku nie wierzę w mieszanie go z piaskiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 29.08.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Do KLARSANPrzepraszam że na forum ogólnymale poczułem się nie eleganckoi nie mogę wysłać do Ciebie na priv. Witam 26-08-2016wysłałem zapytanie na emilao stacje uzdatniania wody.do dziś nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.Czy to brak profesjonalizmuczy też współpracujecie z wybranymi klientami?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.08.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Do KLARSAN Przepraszam że na forum ogólnym ale poczułem się nie elegancko i nie mogę wysłać do Ciebie na priv. Witam 26-08-2016 wysłałem zapytanie na emila o stacje uzdatniania wody. do dziś nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Czy to brak profesjonalizmu czy też współpracujecie z wybranymi klientami? Pozdrawiam Witam, jesteśmy w trakcie analizy nadesłanych wyników badania wody i niebawem zapewne otrzymasz od nas propozycję uzdatnienia tej wody wraz ze szczegółową wyceną. Zapytanie wysłane w piątek po południu, przez weekend nie pracujemy. Dziś poniedziałek. Proszę o chwilę cierpliwości. Pracujemy nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 29.08.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Do KLARSANSorkii dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 30.08.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Mam już wreszcie ten zmiękczacz, który tak długo wybierałem i wreszcie chcę go uruchomić więc pytania:- czy tą pierwszą (czyszczącą) regenerację ręczną robię po 6h dopiero (bo wtedy ta solanka podobno jest oki) czy odrazu?- czy odrazu wlewam wodę normalnie do zbiornika solanki czy jakoś mniej- ile wsypuję soli na początek?- słyszałem, że mam wlać 15 litrów i poczekać godzinę czy wsypać 15 kg bo już nie ogarniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.08.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Mam już wreszcie ten zmiękczacz, który tak długo wybierałem i wreszcie chcę go uruchomić więc pytania: - czy tą pierwszą (czyszczącą) regenerację ręczną robię po 6h dopiero (bo wtedy ta solanka podobno jest oki) czy odrazu? - czy odrazu wlewam wodę normalnie do zbiornika solanki czy jakoś mniej - ile wsypuję soli na początek? - słyszałem, że mam wlać 15 litrów i poczekać godzinę czy wsypać 15 kg bo już nie ogarniam Od razu po podłączeniu (zanim puścisz wodę na zbiornik) możesz włączyć regenerację, przejść do etapu "płukanie wsteczne" (backwash) i wtedy zalać zbiornik wodą - w ten sposób odpowietrzysz układ bo woda wleje się "od dołu zbiornika". Etap solankowania możesz teraz pominąć. Płukanie wsteczne i układanie złoża ("Rinse") możesz wykonać nawet dwukrotnie - żeby wypłukać złoże. Po tym płukaniu możesz już puścić wodę na dalszą instalację - powinna być zmiękczona bo złoże jest w formie zregenerowanej. Po drodze powinieneś mieć etap nalewania wody do zbiornika soli ("Fill") - w tym czasie możesz sprawdzić szczelność połączeń wężyka i działanie zaworu solankowego (czy odcina dopływ wody). Pierwsza pełna regeneracja (z solą) nie może być wykonana od razu bo sól musi mieć trochę czasu żeby się rozpuścić. Zazwyczaj 2-3 godziny wystarczają żeby roztwór był nasycony. Jeśli więc wlejesz wodę do zbiornika (10-12 litrów powinno wystarczyć) i wsypiesz sól (możesz wsypać ile się zmieści, ale zazwyczaj jeden worek na początek wystarcza) to odczekaj ten czas i włącz regenerację ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 30.08.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Nie mogę się połapać. Czyli tą pierwszą mam zrobić bez soli? Ale mnie to wkurza, że nie ma w instrukcji wyłożone krok po kroku, nie uruchomię chyba tego sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.08.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Nie mogę się połapać. Czyli tą pierwszą mam zrobić bez soli? Ale mnie to wkurza, że nie ma w instrukcji wyłożone krok po kroku, nie uruchomię chyba tego sam. Dobra to teraz wersja najprostsza z prostych: 1. wsyp sól (1 worek) 2. zalej to wodą (15 litrów) 3. odczekaj 3 godziny 4. włącz regenerację Koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 30.08.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 A skąd mam wiedzieć, że już 15 litrów jest? Wlać jakimś naczyniem? I na pewno najpierw sól później woda, na filmikach jest odwrotnie? Zanim włączę regenerację po tych 3h to chyba muszę jeszcze otworzyć mu wodę tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.08.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 A skąd mam wiedzieć, że już 15 litrów jest? Wlać jakimś naczyniem? I na pewno najpierw sól później woda, na filmikach jest odwrotnie? Zanim włączę regenerację po tych 3h to chyba muszę jeszcze otworzyć mu wodę tak? Wlej na oko - jedno wiadro. Kolejność wsypywania (woda czy sól) dowolna - zrób jak ci wygodniej. Tak - musisz otworzyć wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek478a 31.08.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 WitamKoledzy pomóżcie z doborem urządzenia: Amoniak - 0,40 Żelazo - 0,82Mangan - 1,8ph - 8,2Azotany - 4,9Azotyny - 0,12Twardość ogólna - 302 Utlenialność - 3,5 1. Przybliżone miesięczne zużycie wody lub ilość osób w gospodarstwie domowym - 4 osoby 2. Jaki jest rodzaj instalacji wodnej - z tworzywa, z miedzi czy ze stali ? - z tworzywa 3. Jaki jest zbiornik hydroforowy - zwykły ocynkowany stojący czy przeponowy emaliowany ? - obecnie zbiornik ocynkowany, rozważam na wymianę na pompę automatyczną, która nie wymaga zbiornika 4. Nominalna wydajność pompy hydroforowej - 50 l/min 5. Jak są odprowadzane ścieki - szambo, przydomowa oczyszczalnia ścieków, kanlizacja miejska ? - szambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.08.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Witam Koledzy pomóżcie z doborem urządzenia: Amoniak - 0,40 Żelazo - 0,82 Mangan - 1,8 ph - 8,2 Azotany - 4,9 Azotyny - 0,12 Twardość ogólna - 302 Utlenialność - 3,5 1. Przybliżone miesięczne zużycie wody lub ilość osób w gospodarstwie domowym - 4 osoby 2. Jaki jest rodzaj instalacji wodnej - z tworzywa, z miedzi czy ze stali ? - z tworzywa 3. Jaki jest zbiornik hydroforowy - zwykły ocynkowany stojący czy przeponowy emaliowany ? - obecnie zbiornik ocynkowany, rozważam na wymianę na pompę automatyczną, która nie wymaga zbiornika 4. Nominalna wydajność pompy hydroforowej - 50 l/min 5. Jak są odprowadzane ścieki - szambo, przydomowa oczyszczalnia ścieków, kanlizacja miejska ? - szambo Duzo panie manganu, co rzadko spotykane wiecej niz zelaza. Jesli badanie poprawne i tego żelaza nie ma faktyczni wiecej. Nawet jak wymienisz pompe na automatyczna nie musisz wyrzucac hydroforu. Obecność powietrza w tym zbiorniku pomoże uporać sie z Fe i Mn. A z pewnoscia nie zaszkodzi. Mozliwie duzy odzelaziacz (maks co pompa wyplucze) z dobrym złożem (Pyrolox), ze zwzgledu na mangan. Za tym filtr multifunkcyjny, na ewentualne resztki manganu i sporawa jednak twardosc. Musisz znać dokladna wydajnosc pompy pod cisnieniem tych 3-4 atmosfer. A nie to co napisano na pudelku. Na pudelku zawsze jest napisana teoretyczna, maksymalna wydajnosc przy pracy bez obciazenia. Wzglednie typ pompy to z wykresów można odczytać spodziewana wydajnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 02.09.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Witam, doradzcie coś na działce (Mysłowice) mam problem z wodociągiem (koszt przyłącza ok 20-25tyś zł) i dlatego chcieliśmy studnie głębinową. Firma, która ma wiercić powiedziała zeby się bardzo zastanowić bo woda bedzie bardzo zaźelaziona ale trudno powiedzieć jak bardzo. Ma ktoś z Was studnie głębinową na górnym śląsku? Z jakimi kosztami trzeba się liczyć (instalacji) + ile wychodzi miesięcznie obsługa??? Pytam bo szkody wydać 15tyś na studnie skoro bedę nią tylko ogródek podlewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.09.2016 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Witam, doradzcie coś na działce (Mysłowice) mam problem z wodociągiem (koszt przyłącza ok 20-25tyś zł) i dlatego chcieliśmy studnie głębinową. Firma, która ma wiercić powiedziała zeby się bardzo zastanowić bo woda bedzie bardzo zaźelaziona ale trudno powiedzieć jak bardzo. Ma ktoś z Was studnie głębinową na górnym śląsku? Z jakimi kosztami trzeba się liczyć (instalacji) + ile wychodzi miesięcznie obsługa??? Pytam bo szkody wydać 15tyś na studnie skoro bedę nią tylko ogródek podlewał Spytaj sasaidów czy ktos ma studnie i jak głeboka. Być moze sie dowiesz jakich głebokosci mozesz sie spodziewac i moze sie czegos dowiesz o opoziomie żelaza. Z zelazem nie ma reguly. 5m dalej wyiwiercisz i bedzie totalnie inaczej. 10moich sasiadów ma studnie tej samej glebokosci czerpiaca wode z grubej, 30m warstwy wodonosnej, co to ja lodowiec po saobie zostawil, i ciagnie sie przez cale wojewodztwo. Jeden farciarz ma 0 żelaza. Ja mam 20x ponad norme, wiekszosc sasaidów 5-10 razy ponad norme. Odzelaziacz ktory ze sporym prawdopodobienstwem upora sie z takimi poziomami żelaza to koszt w okolicy 3000PLN. Dosyć rzadko sie zdarza zeby zealaza bylo aż tyle, ze trzebas stawiac 2 odżelaziacze jeden za drugim bo jest tego az tak duzo. Spytaj lokalnych firm ile biora za metr wiercenia. W skali kraju te ceny wahaja sie od 100PLn do pewnie 400PLN za metr zaleznie od terenu. Do tego musisz kupić pompe głębinowa, to jest 1000-3000PLN. Hydrofor, jesli jest zelazo najlepiej dosyc spory, ocynkowany (bez worka) - 1000PLN. Zakladajac studnie glebokosci 30m. Wiercenie: 3000 - 9000 (nie wiem jakies tam sa ceny) Hydrofor: 1000 Pompa: 1500 Odzęlaziacz: 3000 Pierdoły: 1000 Czyli 10 do 15tys Jesli to jest studnia do podlewania ogródka (nie do picia) to moze czerpać wode podkórna (czytaj brduna), nie wazne ile ma żelaza. Koszt moze byc wtedy dramatycznie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 03.09.2016 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 No dobra, wreszcie zmiękczacz podłączony i śmiga. Woda na wyjściu 0 dh. Hip hip hurra. Oczywiście będę chciał ustawić 4 dh. Pojawia się jednak pierwsze rozczarowanie, krople, które zostają na bateriach łazienkowych po wyschnięciu zostawiają biały ślad. Myślałem, że nic a nic nie będzie Co prawda teraz wystarczy je przejechać nawet suchą dłonią i znikają no ale zawsze, jednak są. Jeszcze mam pytanie, w ustawieniach mam coś takiego jak pojemność systemu, zmiękczacz ma to ustawione na 1,6 kg. Serwisant powiedział żeby to zostawić, w instrukcji mam jednak napisane, że mogę to ruszać w tym modelu. Czy to nie powinno być tak, że jeśli używam standardowej soli (zakładam, że Ciech to standardowa) S to mnożę 120 gramów przez litr żywicy, w moim przypadku 30 litrów czyli powinienem mieć ustawione 3,6 kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts