Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Zaczął bym od przechlorowania studni i ponownym badaniu bakteriologii + brakujące parametry fizykochemiczne. A brakuje, poza twardością, jeszcze organiki / utlenialności. Głębokość studni, barwa, zapach i te osady, o których piszesz mogą sugerować że woda ma sporą zawartość tych związków.

Ze względu na płytką studnię jest też możliwość, że chlorowanie nie pomoże - wtedy sugerowałbym zastosowanie lampy UV.

Jeśli brać pod uwagę tylko zawartość żelaza i manganu to ten odżelaziacz będzie przerostem formy... tym bardziej, że będzie prawdopodobnie wymagał silniejszej pompy do płukania.

Jak już będziesz znał twardość i utlenialność to dobrym rozwiązaniem może być mieszanka żywic jonowymiennych na wysoką organikę (złoża AquaMulti BIO lub Ecomix C).

Ponieważ nie dostałem konkretnych odpowiedzi ponawiam temat.

Twardość: 220ppm

Co masz na myśli wyniki ograniki? Bakterii praktycznie nie ma.

Badania z innego laboratorium:

barwa 10

metność 2

PH 6,6

Chlorki 48,5 (250)

mangan 0,249 (0,05)

zawiesine 1

sucha pozost 459 (800)

żelazo 0,1 (0,2)

Wyniki podobne ale inne. Ciekawe to jest bo co do manganu 250% przekroczenia się zgadza ale jedne wyniki mówią że mam żelazo przekroczone o 50% a inne że mam 50% dopuszczalnej normy.

Utlenialności nie znam,

Woda pozstawia silny osad z kamienia i ciepła wydziela bardzo nieprzyjemny zapach.

Zapach zapewne związany z siarkowodorem czyli anodą w bojlerze.

Co proponujecie w takim razie by woda była zdatna do picia bez osadu i bez nieprzyjemnego zapachu.

Nie chodzi o bakterie tylko o zawartość związków organicznych. One często powodują zapachy i barwę wody. Także inaczej się je usuwa - dlatego pytałem o ten parametr.

barwa 10

metność 2

PH 6,6

Chlorki 48,5 (250)

mangan 0,249 (0,05)

zawiesine 1

sucha pozost 459 (800)

żelazo 0,1 (0,2)

Wyniki podobne ale inne. Ciekawe to jest bo co do manganu 250% przekroczenia się zgadza ale jedne wyniki mówią że mam żelazo przekroczone o 50% a inne że mam 50% dopuszczalnej normy.

Utlenialności nie znam,

Wyniki znacznie inne. pH na poziomie 6,6 zmienia sytuację. Ale jest to o tyle spodziewane, że przy tak płytkiej studni wyniki będą się zmieniać... To że teraz masz tyle manganu nie znaczy, że za 3 miesiące (a może 2 lata) nie będzie go x razy więcej (lub mniej). Może też pojawi się coś nowego... Na taką wodę nie dobierzesz idealnie filtra. Dlatego sugerowałbym coś najbardziej uniwersalnego.

Woda pozstawia silny osad z kamienia i ciepła wydziela bardzo nieprzyjemny zapach.

Co proponujecie w takim razie by woda była zdatna do picia bez osadu i bez nieprzyjemnego zapachu.

Jak ma to być tylko woda do picia to możesz postawić pod zlewem odwróconą osmozę - wtedy masz pewność, że woda nadaje się do picia.

Jeśli jednak chcesz "oczyścić" wodę na cały dom to poszedłbym w napowietrzanie, odżelaziacz, filtr wielofunkcyjny, lampę UV i na końcu nadal RO do wody pitnej.

barwa 10

metność 2

PH 6,6

Chlorki 48,5 (250)

mangan 0,249 (0,05)

zawiesine 1

sucha pozost 459 (800)

żelazo 0,1 (0,2)

Utlenialności nie znam,

Jeżeli chcesz ograniczyć biały osad można zastosować zmiękczacz. Zmniejszy to ilość osadów oraz stężenie manganu i żelaza. Jednak przy zmiękczaczu nie ma pewności, że żelazo i mangan będą w normie.

Można zastosować jonowymiennik. wtedy raczej nie powinno być problemu.

Wiąże się to jednak z bardzo mocnym zmiękczeniem wody.

Jak ma to być tylko woda do picia to możesz postawić pod zlewem odwróconą osmozę - wtedy masz pewność, że woda nadaje się do picia.

Jeśli jednak chcesz "oczyścić" wodę na cały dom to poszedłbym w napowietrzanie, odżelaziacz, filtr wielofunkcyjny, lampę UV i na końcu nadal RO do wody pitnej.

Jakieś konkrety może rzucisz?

RO7 - przedział od 450zł do 4000zł. Na co zwracać uwagę?

Podoba mi się zestaw za 619zł, który zawiera w komplecie.

- zestaw przyłączy wody surowej (zasilanie)

- przyłącze do kanalizacji,

- elastyczne przewody podłączeniowe,

- duży, 12 litrowy zbiornik na wodę czystą (możliwość wymiany na mniejszy),

- membrana 100 gpd

- dodatkowy komplet wkładów do wymiany po 6 miesiącach eksploatacji.

- Wylewka: w tym zestawie najlepsza na rynku podwójna chromowana ceramiczna wylewka (woda do picia i czysta niemineralizowana)

- wkładem bioceramicznym AIFIR MAX (jonizacja wody)

Znajduje się w sklepie osmoza w ofercie. Nie chodzi o reklamę ale o możliwość zobaczenia dokładnie oferty.

Czy to dobra cena czy nie warte. Nie znam się tak dobrze na temacie jak zapewne wielu Polaków i prosiłbym o podpowieć znawców materii RO.

Na pewno nie chce wydać 4000zł za RO6 np bo to chyba nie jest ekonomicznie uzasadnione. Wskazówki mile widzane.

Zestaw 4 filtrów wstępnych już posiadam na głownym przyłączu domu:

-20um

- wkłąd zmiękczający (licho działa)

- wkład z węglem aktywnym

- 10um

Napowietrzanie:

Czyli muszę wymienić zbiornik hydroforowy rozumiem na ocenkowany stojący bez membrany? hmmm

Pomyślimy....

Czy oprócz zbiornika hydroforowego potrzebuję dodatkowe napowietrzanie?

UV:

Czy TMA Model V10 wystarczy czy muszę coś mocniejszego mieć?

Jego przepływ nominalny wynosi 0,5 m3/h (500 l/h) przy współczynniku T10=95% i dawce promieniowania 400 J/m2.

Odżelaziacz:

Temat rzeka sam nie wiem jaki wybrać bo zbyt wiele jest tego na rynku a i ceny różne.

Rozumiem odżelaziacz usunie mi przy okazji mangan tak?

Edytowane przez batot
poprawa błędów ortograficznych

Koledzy czy to prawda że zwężkę napowietrzającą trzeba czyścić ?

Jak często i czy to jest prawda?

Dostałem 2 ofert i nie wiem co wybrać

ODŻELAZIACZO –

ODMANGANIACZ NA ZŁOŻU

GREENSAND PLUS AI-OG 1054

wydajnosc 0,8 m3/h, przyłacze 1" ze

zbiornikiem na KMnO4

i 2 oferta

"Odżelaziaczo-odmanganiacz IRDF 1354 TC

Wydajność: 1,10 m3/h

Wymagany przepływ w czasie płukania 3m3/h

Ilość złoża: 80 l

Wymiary :1790x325x325

Złoże Klarsanit , Defeman

Głowica CLACK TC "

ODŻELAZIACZO –

ODMANGANIACZ NA ZŁOŻU

zbiornikiem na KMnO4

i 2 oferta

Głowica CLACK TC "

Jak Ci pisałem w innym wątku, napowietrzanie wody powoduje wytracanie żelaza (które potem filtr mechanicznie wylapuje). Częśc żelaza pojdzie na filtr cześć sie gdzie moze osadzać, zwlaszcza w poziomych kawalkach rury. Moze sie zdarzyc ze zwezka bedzie z czasem dzialac gorzej. Zamontowałbym ja na złaczkach zeby sie dało szybko wyciagnac.

Ja uzywalem spreżarki wiec o zwężkach sie nie wypowiem ;-)

W sobote odpiałem swoj odżelaziacz po jakichs 4 latach pracy na wodzie z 3.,5mg Fe. Bo nas podłączyli do wodociagu. Na poziomych odcinach rury przed odżelazaiczem było około 1cm żelaza odłożone. To co odłożone miało konsystencje miękiego masła, palcem można wyciągnąc. Ale sama woda tego nie wymywała. Żałuje że zdjęcia nie zrobiłem dla potomnosci. Odżelaziacz poszedł na allegro,

Ja bym nie wybrał żadnego. Wziałbym 10x54 ze złożem Pyrolox. Twoja pompa to akurat na styk wypłucze (ciężkie ale dobre złoze). Zelaza masz mało, wiec w zasadzie cokoliwke da rade, pewnie i piasek by se poradził.

Greensand bym nie brał, bo to koszty (200-300PLN rocznie) na chemie. Po co skoro z napowietrzaniem da prawdopodobnie rade?

Jakieś konkrety morze rzucisz?

RO7 - przedział od 450zł do 4000zł. Na co zwracać uwagę?

Podoba mi się zestaw za 619zł, który zawiera w komplecie.

- zestaw przyłączy wody surowej (zasilanie)

- przyłącze do kanalizacji,

- elastyczne przewody podłączeniowe,

- duży, 12 litrowy zbiornik na wodę czystą (możliwość wymiany na mniejszy),

- membrana 100 gpd

- dodatkowy komplet wkładów do wymiany po 6 miesiącach eksploatacji.

- Wylewka: w tym zestawie najlepsza na rynku podwójna chromowana ceramiczna wylewka (woda do picia i czysta niemineralizowana)

- wkładem bioceramicznym AIFIR MAX (jonizacja wody)

Znajduje się w sklepie osmoza w ofercie. Nie chodzi o reklamę ale o możliwość zobaczenia dokładnie oferty.

Czy to dobra cena czy nie warte. Nie znam się tak dobrze na temacie jak zapewne wielu Polaków i prosiłbym o podpowieć znawców materii RO.

Na pewno nie chce wydać 4000zł za RO6 np bo to chyba nie jest ekonomicznie uzasadnione. Wskazówki mile widzane.

Na pewno nie ma sensu wydawać na RO więcej niż te 500-600 PLN. Wszystko ponad to będzie już tylko bajerami i nie zmieni nic w jakości czy działaniu.

Na dobrą sprawę to najtańszy zestaw będzie wystarczający, ale jak dopłacisz kilka groszy to może dostaniesz lepsze wykonanie materiałowe (lepszy plastik) - jeśli robi Ci to różnicę.

Z tego zestawu który podałeś wyrzuciłbym wkład bioceramiczny - to drogie jest a nic nie robi. Później tylko koszty są żeby to wymieniać. Pozostałe parametry są standardem (najlepszy jest punkt "elastyczne przewody" - jakby ktoś robił takie osmozy na sztywnych rurach..., albo przyłącza - są w każdym zestawie). Jeśli chcesz na coś zwrócić uwagę to membrana - najlepsze są firmy Dow. Zazwyczaj w takich zestawach są jakieś chińskie (np.Vontron) ale to nie znaczy, że nie działają.

Zestaw 4 filtrów wstępnych już posiadam na głownym przyłączu domu:

-20um

- wkłąd zmiękczający (licho działa)

- wkład z węglem aktywnym

- 10um

Zakładam, że to są takie korpusy 10" z wkładami? Jeśli tak to nic dziwnego, że słabo działają. Ich wydajność jest taka żeby obsłużyć jeden kran, a nie cały dom. Jeśli będziesz montował jakiś większy filtr to prawdopodobnie trzeba będzie je wymienić (na takie z większym przepływem) lub chociaż przenieść w inne miejsce, i też nie wszystkie.

Napowietrzanie:

Czyli muszę wymienić zbiornik hydroforowy rozumiem na ocenkowany stojący bez membrany? hmmm

Pomyślimy....

Czy oprócz zbiornika hydroforowego potrzebuję dodatkowe napowietrzanie?

Standardowe napowietrzanie składa się ze zwężki (montowanej pomiędzy pompą a hydroforem) i zbiornika hydroforowego (bez przepony, ale z odpowietrznikiem). Można też użyć sprężarki zamiast zwężki, ale otwarty zbiornik nadal jest wymagany.

Alternatywnie możesz zastosować odżelaziacz, który ma napowietrzanie jakby "wbudowane" i nie wymaga wymiany hydroforu. Oczywiście ma to swoją cenę :)

UV:

Czy TMA Model V10 wystarczy czy muszę coś mocniejszego mieć?

Jego przepływ nominalny wynosi 0,5 m3/h (500 l/h) przy współczynniku T10=95% i dawce promieniowania 400 J/m2.

Nie wystarczy. Raczej szukaj w okolicy modeli V20 lub V25. Przepływ 0,5 m3/h to jeden otwarty mocno kran. A jak w tym samym czasie będzie działać jeszcze spłuczka albo pralka to już masz chwilowy większy przepływ i lampa nie ma swojej skuteczności.

Odżelaziacz:

Temat rzeka sam nie wiem jaki wybrać bo zbyt wiele jest tego na rynku a i ceny różne.

Rozumiem odżelaziacz usunie mi przy okazji mangan tak?

Zacznij od określenia swoich potrzeb (co chcesz uzyskać), budżetu (z czego możesz zrezygnować) i tego co cię ogranicza (np. wydajność pompy).

ODŻELAZIACZO –

ODMANGANIACZ NA ZŁOŻU

zbiornikiem na KMnO4

i 2 oferta

Głowica CLACK TC "

Z tych dwóch opcji to skłaniałbym się ku tej drugiej. Greensand to chemia... W IRDF 1354 TC masz płukanie wstecznym strumieniem wody noi głowica Clacka - dobra, sprawdzona. Nie znam dokładnie parametrów wody aby wypowiedzieć się na temat rozmiaru butli.

Trzeba ją kontrolować i, w razie potrzeby, czyścić. Jeśli działa prawidłowo (zasysa powietrze w takim samym zakresie jak na początku) to nie ma sensu jej otwierać. Ale nie zaszkodzi przygotować sobie połączenie na złączkach aby było to możliwe w przyszłości.

ODŻELAZIACZO –

ODMANGANIACZ NA ZŁOŻU

zbiornikiem na KMnO4

i 2 oferta

Głowica CLACK TC "

To zależy na jakie parametry, przy jakiej pompie, gdzie idą ścieki, itd.

W każdym razie układ na Greensandzie nie jest najszczęśliwszy bo wymaga chemii do regeneracji - jeśli nie musisz iść tą drogą to bym odradzał.

A drugi zestaw jest dość duży - nie wiem co tam masz w wodzie, ale sprawdź czy pompa da radę to wypłukać.

Trzeba ją kontrolować i, w razie potrzeby, czyścić. Jeśli działa prawidłowo (zasysa powietrze w takim samym zakresie jak na początku) to nie ma sensu jej otwierać. Ale nie zaszkodzi przygotować sobie połączenie na złączkach aby było to możliwe w przyszłości.

To zależy na jakie parametry, przy jakiej pompie, gdzie idą ścieki, itd.

W każdym razie układ na Greensandzie nie jest najszczęśliwszy bo wymaga chemii do regeneracji - jeśli nie musisz iść tą drogą to bym odradzał.

A drugi zestaw jest dość duży - nie wiem co tam masz w wodzie, ale sprawdź czy pompa da radę to wypłukać.

Pisał w wątku obok. 5x żelazo, czyli kolo 1mg, ph 7.5, na miejscu zbiornik ocykowany 300L. Pompa o wydajosci kolo 3m3 @ 5atm wedlug wykresu.

13" to sporo jak na taki poziom zanieczyszczen IMHO. 10" by spokojnie starczyło zwlaszcza z dobrym zlozem.

Pisał w wątku obok. 5x żelazo, czyli kolo 1mg, ph 7.5, na miejscu zbiornik ocykowany 300L. Pompa o wydajosci kolo 3m3 @ 5atm wedlug wykresu.

13" to sporo jak na taki poziom zanieczyszczen IMHO. 10" by spokojnie starczyło zwlaszcza z dobrym zlozem.

Jeśli nie potrzebuje ponadstandardowego przepływu to 10" wystarczy...

Koledzy zdecydowałem sie na 13'' ,zbyt mała różnica w cenie ,

a ja przecież tego nie robię na rok .

Wolę mieć zapas niż potem płakać i żałować.

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam Jacek

I dobrze. Też będzie działać.

Ale tak gwoli wyjaśnienia - to nie tak że mniejszy filtr się szybciej "skończy". Czasami wręcz odwrotnie - jak masz większy filtr i słabą pompę to go słabo płuczesz i zapcha się nawet szybciej od małego filtra.

Studnia wiercenia,woda uzytkowana do podlewania ogrodu ,pojawił się problem z rdzawym nalotem na ścieżkach wylozonych białym trawertynem i białymi kamykami plus zacieki na elewacji ,nie mam możliwości wyregulowania zraszaczy tak aby nie polewaly ścieżek czy elewacji.

Jakie filtry muszę zainstalować aby pozbyć się tego problemu? Czy jest jakaś tania opcja likwidacji tego typu problemu? Nie wiem czy jest to problem dużej zawartości żelaza czy też jest to problem z zanieczyszczeniem wody podczas pompowania wody przy różnym poziomie stanu wody?

Zrobiłem test ,2 banki 5l napełnianie z tego samego ujęcia,pierwsze 5l jest czyste kolejne 5 ma już lekki żółty kolor .......jak to zinterpretować?

Studnia wiercenia,woda uzytkowana do podlewania ogrodu ,pojawił się problem z rdzawym nalotem na ścieżkach wylozonych białym trawertynem i białymi kamykami plus zacieki na elewacji ,nie mam możliwości wyregulowania zraszaczy tak aby nie polewaly ścieżek czy elewacji.

Jakie filtry muszę zainstalować aby pozbyć się tego problemu? Czy jest jakaś tania opcja likwidacji tego typu problemu? Nie wiem czy jest to problem dużej zawartości żelaza czy też jest to problem z zanieczyszczeniem wody podczas pompowania wody przy różnym poziomie stanu wody?

Zrobiłem test ,2 banki 5l napełnianie z tego samego ujęcia,pierwsze 5l jest czyste kolejne 5 ma już lekki żółty kolor .......jak to zinterpretować?

Jak chcesz się dowiedzieć konkretnie to zrób badania w laboratorium.

Prawdopodobnie masz sporo żelaza i to ono daje takie efekty na elewacji/kamieniach. Usunięcie go nie będzie tanie bo zazwyczaj potrzebny jest spory strumień wody w czasie podlewania (więc i filtr byłby duży).