Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Badania były robione 3,64mg/l, woda jest pompowana przez reduktor.cis do zbiornika i stamtąd dopiero do nawadniania. Musze to jakoś zlikwidować lub ograniczyć bo wszystkie elektrozawory i zraszacze będę miał do wymiany.

O jakiej wielkości filtrów mówimy. 10?20?

Jak masz wyniki z laboratorium to je wrzuć lub przepisz w całości bo istotnych jest kilka parametrów (pH, żelazo, mangan, twardość, itd).

Wielkość filtra zależy od parametrów wody (wyniki z laboratorium) i zapotrzebowania na wodę (czyli jaki strumień wody jest potrzebny - ile biorą zraszacze i układ podlewania, ile sekcji pracuje jednocześnie, jak długo, itd). Do tego dochodzi pytanie "jak duży filtr możesz wypłukać?" (czyli jakie parametry ma pompa i studnia). Jak widzisz nie jest to prosta sprawa, a już na pewno nie tania. I nie będą to filtry typu wkłady 10" (ani też 20") tylko raczej solidna kolumna ze złożem i głowicą sterującą.

Badania były robione 3,64mg/l, woda jest pompowana przez reduktor.cis do zbiornika i stamtąd dopiero do nawadniania. Musze to jakoś zlikwidować lub ograniczyć bo wszystkie elektrozawory i zraszacze będę miał do wymiany.

O jakiej wielkości filtrów mówimy. 10?20?

Od 4 lat nawadniam trawnik woda z 3.5mg zelaza. Ani jednego elektrozaworu i zraszacza nie wymieniłem. Gorsza sprawa to plamy na kostce.

Wielkość filtra zalezy od ilośći wody która pobiera najwieksza sekcja nawodnienia. Typowa automatyczna kolumna odżelaziajaca (koszt circa 3000PLN) o średnicy 13" i wysokości 50" powinna sobie radzić z poborem wody w okolicy 1m3 na godzine.

Tam się rzecz jasna nie wymienia żadnych wkładów tylko płuczę odwrotnym strumieniem wody. W takim przypadku potrzeba 2-3 wiecej wody, czyli 2-3m3/h.

Jeśli masz sekcje/zraszacze które potrzebuja 3m3/h to potrzebujesz filtra o 3-krotnie wiekszej powierzchni (i do plukania strumienia wody na pozimie 6-9m3/h) lub miejszych filtrów pracujacych równolegle. Sa mniejsze, plukanie (czyszczone) jeden po drugim wiec nie potrzeba duzego strumienia wody do pluknia i pompa nie musi byc duza.

Moze sie okazac, ze bez 10tys nie ogarnisz tematu. Zalezy od ilośći wody ktora Twoje nawodnienie potrzebuje.

Witam

Proszę o opinie o ten - Odżelaziacz wody Oxydizer Pro 56 Erie

żelazo 5,04 mg/l

mangan 0,24 mg/l

PH 7,2

Moim zdaniem za dużo żelaza. Może brakować tlenu na utlenianie całego tego żelaza. Ja bym tego nie zaproponował. Fakt, że manganu jest mało ale stężenie żelaza jest duże i obawiam się że Oxydzier 56 może się nie sprawdzić..

Studnia wiercenia,woda uzytkowana do podlewania ogrodu ,pojawił się problem z rdzawym nalotem na ścieżkach wylozonych białym trawertynem i białymi kamykami plus zacieki na elewacji ,nie mam możliwości wyregulowania zraszaczy tak aby nie polewaly ścieżek czy elewacji.

Jakie filtry muszę zainstalować aby pozbyć się tego problemu? Czy jest jakaś tania opcja likwidacji tego typu problemu? Nie wiem czy jest to problem dużej zawartości żelaza czy też jest to problem z zanieczyszczeniem wody podczas pompowania wody przy różnym poziomie stanu wody?

Zrobiłem test ,2 banki 5l napełnianie z tego samego ujęcia,pierwsze 5l jest czyste kolejne 5 ma już lekki żółty kolor .......jak to zinterpretować?

Osady spowodowane są najpewniej przez żelazo. Trzeba zbadać wodę i oznaczyć zawartość zanieczyszczeń. Dopiero na tej podstawie można się zastanawiać co zrobić z wodą.

Witam

Proszę o opinie o ten - Odżelaziacz wody Oxydizer Pro 56 Erie

żelazo 5,04 mg/l

mangan 0,24 mg/l

PH 7,2

Na 4 osoby.

Ten model ma w jednym zbiorniku złoże i wodę i poduszkę powietrzną. Czyli czas kontaktu jest dość krótki. Przy 4 osobach przepływ może być trochę wyższy niż nominalny dla takiego modelu. Jeśli koniecznie chcesz iść w napowietrzanie przez głowicę to radziłbym układ z dwoma zbiornikami (jeden na powietrze i wodę, a drugi na wodę i złoże), lub klasycznie: napowietrzanie przez zwężkę/sprężarkę, zbiornik hydroforowy i odżelaziacz.

Kolejna sprawa - czy pompa da radę wypłukać taki odżelaziacz? (według danych przepływ do płukania to 1,8 m3/h)

Kolejna sprawa - czy pompa da radę wypłukać taki odżelaziacz? (według danych przepływ do płukania to 1,8 m3/h)

Pierwsza strona ktora wyskoczyłą z tym filtrem

http://bluewater24.pl/odzelaziacz-wody-oxydizer-pro-56-erie-p-137.html

Mowi ze toto ma zbiornik 13", usuwa Fe, Mn i siarkowodór a w srodku siedzi BIRM. Jesli dobrze pamietam, to birm i H2S to złe połączenie jest. Do tego birm wymaga dobrego napowietrzenia bo sie zaczac moga kłopoty.

Witam,

bardzo proszę o pomoc z doborem stacji uzdatniania wody. Mój domek ma dwie łazienki zamieszkują go 4 osoby - woda pochodzi z wodociągu (diabelnie twarda woda). Przeczytałem wypowiedzi poszczególnych osób i powiem szczerze, że więcej mam wątpliwości niż przez lekturą.

Zastanawiam się na trzema stacjami:

1. Viessman Aquahome 20N

2. Denver Plus 30,

3. Watermark 30.

Byłem praktycznie zdecydowany na tego Watermarka ale ktoś tu na forum wypisywał że to Chinol - cóż moim zdaniem dosyć drogi Chinol - bo inne produkty z tego kraju można dostać już za 1500 zł.

Co do Viessmana - dowiadywałem się że jest spoko ale cena głównie podyktowana jest marką a nie jakąś specjalną jakością.

Niemniej teraz jestem w kropce - proszę o poradę co w takim razie nabyć, jesli nic z tej trójki to moze coś innego. Planowany Budżet 2500 zł.

Z góry dziękuje za każdy wpis który coś wniesie do tematu.

Pozdrawiam

Witam,

bardzo proszę o pomoc z doborem stacji uzdatniania wody. Mój domek ma dwie łazienki zamieszkują go 4 osoby - woda pochodzi z wodociągu (diabelnie twarda woda). Przeczytałem wypowiedzi poszczególnych osób i powiem szczerze, że więcej mam wątpliwości niż przez lekturą.

1. Viessman Aquahome 20N

2. Denver Plus 30,

3. Watermark 30.

Byłem praktycznie zdecydowany na tego Watermarka ale ktoś tu na forum wypisywał że to Chinol - cóż moim zdaniem dosyć drogi Chinol - bo inne produkty z tego kraju można dostać już za 1500 zł.

Co do Viessmana - dowiadywałem się że jest spoko ale cena głównie podyktowana jest marką a nie jakąś specjalną jakością.

Niemniej teraz jestem w kropce - proszę o poradę co w takim razie nabyć, jesli nic z tej trójki to moze coś innego. Planowany Budżet 2500 zł.

Pozdrawiam

Zacznij od określenia twardości wody. Jeśli to woda wodociągowa to zajrzyj na ich stronę lub zadzwoń i zapytaj. Masz prawo dostać taką informację.

Po drugie określ zużycie miesięczne wody - najszybciej po dotychczasowych rachunkach. Nie musi być idealnie, ale chociaż w przybliżeniu.

Z tych informacji będziesz wiedział jaki rozmiar jest dla Ciebie odpowiedni. Dopiero wtedy zacznij szukać konkretnego modelu.

Na stronie wodociągów podają coś takiego:

mg/l CaCO3 - 350

mmol/l - 3,5

mval/l - 7

st. niem.- 20,6

st. franc. - 35

st. ang - 25

Co do miesięcznego zużycia wody to wychodzi około 10 - 12 m3.

Proszę o sugestie za które z góry bardzo dziękuje.

OK. Do takich parametrów lepszy byłby większy model - tak na ok 30 litrów złoża. Przy tej ilości można już pomyśleć o regeneracji przeciwprądowej i żywicy monosferycznej. Proponowałbym głowicę Clack CK i złoże Lewatit S1567.

Co do tych modeli to faktycznie Watermark i Denver to chińczyki. Viessmann jakościowo byłby lepszy ale ma najmniej złoża. Radziłbym poszukać jeszcze innego rozwiązania...

OK. Do takich parametrów lepszy byłby większy model - tak na ok 30 litrów złoża. Przy tej ilości można już pomyśleć o regeneracji przeciwprądowej i żywicy monosferycznej. Proponowałbym głowicę Clack CK i złoże Lewatit S1567.

Co do tych modeli to faktycznie Watermark i Denver to chińczyki. Viessmann jakościowo byłby lepszy ale ma najmniej złoża. Radziłbym poszukać jeszcze innego rozwiązania...

No to może cos takiego.....znalazłem własnie: Aqua-Soft Basic 20. Przepraszam, że tak truję ale ja kompletnie nie mam pojęcia o hydraulice i stacja uzdatniania tymbardziej a nie chce żeby mnie ktoś nabił w butelkę. :)

Witam,

1. Viessman Aquahome 20N

2. Denver Plus 30,

3. Watermark 30.

Pozdrawiam

A jak u Ciebie z miejscem na instalację? Jeśli jest go wystarczająco dużo. Można by wówczas zastosować zmiękczacz dwuczęściowy - osobno butla ze złożem osobno zbiornik na solankę. Zdecydowanym atutem takich rozwiązań jest głowica sterująca (w niektórych kompaktach głowice są chińskie) w dwuczęściowych to sprawdzony amerykanski Clack oraz możliwość zasypania konkretną żywicą jonowymienną np. Lewatit bądź Purolite.