szomar 20.09.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 A jak u Ciebie z miejscem na instalację? Jeśli jest go wystarczająco dużo. Można by wówczas zastosować zmiękczacz dwuczęściowy - osobno butla ze złożem osobno zbiornik na solankę. Zdecydowanym atutem takich rozwiązań jest głowica sterująca (w niektórych kompaktach głowice są chińskie) w dwuczęściowych to sprawdzony amerykanski Clack oraz możliwość zasypania konkretną żywicą jonowymienną np. Lewatit bądź Purolite. No z miejscem to niezbyt jest taka kompaktowa stacja pasuje idealnie - poza tym jak pisałem Budżet to 2500 zł a taka 2 częściowa to chyba wyższy wydatek, chyba że się mylę. Co do wybranej stacji firmy Prowater dzwoniłem tak i dowiedziałem się że złoże to Lewatit a głowica sterująca jest firmy CLACK - więc chyba będzie okey. Nie wiem jeszcze ile ona kosztuje bo mam otrzymać wycenę na maila - więc czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.09.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) No z miejscem to niezbyt jest taka kompaktowa stacja pasuje idealnie - poza tym jak pisałem Budżet to 2500 zł a taka 2 częściowa to chyba wyższy wydatek, chyba że się mylę. Co do wybranej stacji firmy Prowater dzwoniłem tak i dowiedziałem się że złoże to Lewatit a głowica sterująca jest firmy CLACK - więc chyba będzie okey. Nie wiem jeszcze ile ona kosztuje bo mam otrzymać wycenę na maila - więc czekam. Dwuczęściowa będzie kosztowała podobnie... Obawiam się, że możesz trochę przekroczyć ten budżet... ale nie dużo. PS. Sprawdź skrzynkę wiadomości Edytowane 20 Września 2016 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 21.09.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 WitamWszystkich.Problem mam taki:Po zakupie stacji uzdatniania na złożu zeolitowym CR100 pojemności złoża 40 lna głowicy CLACK WS1 CIprzez dostawce mam zapewnienia że wszystko zostało ustawione, alle....jak to bywa bym chciał się upewnić w ustawieniach, więc: 1. Ile powinno wody pobrać do zbiornika solanki na jeden cykl regeneracji?2. ile czasu powinna trwać płukanie solanką? ustawioną mam regen. wolumetryczną co 4,5 m3. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 21.09.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Witam Wszystkich. Problem mam taki: Po zakupie stacji uzdatniania na złożu zeolitowym CR100 pojemności złoża 40 l na głowicy CLACK WS1 CI przez dostawce mam zapewnienia że wszystko zostało ustawione, alle.... jak to bywa bym chciał się upewnić w ustawieniach, więc: 1. Ile powinno wody pobrać do zbiornika solanki na jeden cykl regeneracji? 2. ile czasu powinna trwać płukanie solanką? ustawioną mam regen. wolumetryczną co 4,5 m3. Z góry dziękuję http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf Witam. Napisz jeszcze jaka twardość wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 22.09.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf Witam. Napisz jeszcze jaka twardość wody . twardość 221 mg/l i dzięki Edytowane 22 Września 2016 przez malyszek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.09.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 ustawioną mam regen. wolumetryczną co 4,5 m3. twardość 221 mg/l Wygląda na to, że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciec81 22.09.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) WITAM Czy wymieniał ktoś złoże filtracyjne w zmiękczaczu wody. Obecnie posiadam zmiękczacz ZM WORK 30. Posiada on 20L złoża filtracyjnego, które niezbyt daje sobie radę z wodą o twardości 34 st niemieckie. Mam zakupione złoże INDION 225 Na F jeden worek (25l) i chciałbym go zasypać do urządzenia. Czy oprócz złoża coś jeszcze się wymienia w zbiorniku? Edytowane 22 Września 2016 przez ojciec81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.09.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 WITAM Czy wymieniał ktoś złoże filtracyjne w zmiękczaczu wody. Obecnie posiadam zmiękczacz ZM WORK 30. Posiada on 20L złoża filtracyjnego, które niezbyt daje sobie radę z wodą o twardości 34 st niemieckie. Mam zakupione złoże INDION 225 Na F jeden worek (25l) i chciałbym go zasypać do urządzenia. Czy oprócz złoża coś jeszcze się wymienia w zbiorniku? W samym zbiorniku już nie. No chyba że uszkodzony będzie dystrybutor albo kosz górny, ale tego się nie dowiesz przed otwarciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciec81 22.09.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Czyli mam rozumieć że w zbiorniku jest tylko złoże? Co sądzisz o INDION 225 Na F? Czy czasy spłukania pozostawić takie same? DZIĘKI ZA POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.09.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Czyli mam rozumieć że w zbiorniku jest tylko złoże? Co sądzisz o INDION 225 Na F? Czy czasy spłukania pozostawić takie same? Zamieniasz tanie chińskie złoże, na tanie hinduskie... oba są tanie i... to już wszystko wyjaśnia. Raczej nie zmieni to jakości Twojej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciec81 22.09.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jakie proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.09.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jakie proponujesz? Coś z Lanxess'a, Dow'a albo chociaż Purolite'a... Ale nie oczekuj, że wymiana złoża w zmiękczaczu zmieni wodę twardą w wodę destylowaną. Owszem - zmiękczy ją, ale nie wydestyluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciec81 22.09.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Nie oczekuję destylowanej wody, tylko takiej która nie będzie pozostawiała plam np na kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.09.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Nie oczekuję destylowanej wody, tylko takiej która nie będzie pozostawiała plam np na kabinie. Jeśli te plamy są trudne do usunięcia, twarde to prawdopodobnie jest to kamień (osady wapnia i magnezu) i to poprawi zmiękczacz. Jeśli te plamy dają się łatwo usunąć (np. palcem), są "oleiste" czy delikatne to znaczy, że są spowodowane czym innym i zmiękczacz tu nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 23.09.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Witam ponownie Już zaczynam mieć zawrotu głowy od instrukcji dogłowicy CLACK WS1 CI. Pytanie krótkie:powinna głowica pracować w trybie Filtering czy Softening - dotyczy reg. złoża.(zaznaczę że w obu trybach mówi się o regeneracji) Solanka jest tylko do regeneracji złoża cr 100. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.09.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Witam ponownie Już zaczynam mieć zawrotu głowy od instrukcji do głowicy CLACK WS1 CI. Pytanie krótkie: powinna głowica pracować w trybie Filtering czy Softening - dotyczy reg. złoża. (zaznaczę że w obu trybach mówi się o regeneracji) Solanka jest tylko do regeneracji złoża cr 100. Pozdro. Logika jest taka, że Softening jest do urządzeń regenerowanych solą - możesz wtedy podać ilość kg soli jaką chcesz zużywać na regenerację. Jeśli wybierzesz Filtering to w kroku Fill będzie trzeba podać ilość litrów (lub czas trwania - nie pamiętam teraz dokładnie). Do CR100 możesz wybrać Softening. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 23.09.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvarian 23.09.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Witam,Odpływ do kanalizacji mam 50 cm wyżej niż przelew w zmiękczaczu. Instalować zmiękczacz na jakimś postumencie, czy może lepszą opcją jest pompa z pływakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.09.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Witam, Odpływ do kanalizacji mam 50 cm wyżej niż przelew w zmiękczaczu. Instalować zmiękczacz na jakimś postumencie, czy może lepszą opcją jest pompa z pływakiem? Ścieki ze zmiękczacza idą pod jakimś dodatnim ciśnieniem więc mogą iść trochę do góry. A przelew awaryjny jest tylko na wypadek awarii i nie musisz go podłączać na sztywno do kanalizacji... bo nie będzie wiadomo kiedy się przez niego przelewa. Jeśli chcesz na sto procent mieć pewność, że się nic nie wyleje to stawiasz pod przelewem jakieś naczynie i do niego pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvarian 23.09.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Chodzi mi o przelew awaryjny i dla mnie prostszy i tańszy sposób to ustawienie zmiękczacza o te 50 cm wyżej, aby woda spływała do kanalizacji, tylko czy jest to prawidłowe (nie jest dla mnie problemem wsypywanie soli o pół metra wyżej). Jeśli nie to rozstaje zostaje sposób z pompą. Jaką wydajność musi mieć taka pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts