qbek17 24.09.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Chodzi mi o przelew awaryjny i dla mnie prostszy i tańszy sposób to ustawienie zmiękczacza o te 50 cm wyżej, aby woda spływała do kanalizacji, tylko czy jest to prawidłowe (nie jest dla mnie problemem wsypywanie soli o pół metra wyżej). Jeśli nie to rozstaje zostaje sposób z pompą. Jaką wydajność musi mieć taka pompa? To zależy na jaką awarię chcesz się przygotować A na poważnie to ja bym sobie odpuścił ten przelew w ogóle. Ale jak już chcesz to zrób to tak jak Ci będzie prościej/taniej/wygodniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
florekk 24.09.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Buduję dom w Wieliczce, nie mam badań wody, jedyne co znalazłem to wyniki badań które publikują wodociągi z próbki pobranej niedaleko budowy.Sasiedzi twierdzą że woda jest w zasadzie OK poza twardością. W wynikach badań jest 393 ml/l czyli woda jest twarda.W domu będzie mieszkało 3-4 osób. Wynika badan są tu http://img.iap.pl/s/391/205454/Edytor/sklep_campus.pdf Budżet chciałbym się zmieścić w 2-3 tyś.Jakie urządzenie powinienem zastosować? florekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.09.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Sasiedzi twierdzą że woda jest w zasadzie OK poza twardością. Budżet chciałbym się zmieścić w 2-3 tyś. Jakie urządzenie powinienem zastosować? Zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miireek 25.09.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Ścieki ze zmiękczacza idą pod jakimś dodatnim ciśnieniem więc mogą iść trochę do góry. . Witam, no właśnie ... ile do góry. Wiadomo,że spust jest ciśnieniowy, a ja planuję zakup Ecowater SoftAqua i w instrukcji znalazłem: "Podłączenie odprowadzenia popłuczyn po regeneracji: ....wąż powinien znajdować się poniżej króćca wypływu z zaworu sterującego". W instrukcji Ecowater ESM15 (chyba to samo, tylko dla bogatszych) - jest mowa o max 2,5m). Jak to jest naprawdę? Dla mnie informacja o tyle istotna, że nie mam możliwości podłączenia niżej niż 0,5 m od wyjścia z głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 To zalezy od cisnienia w instalacji. Kilka metrów nie powinno byc problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 26.09.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Hej Po jakim czasie pracy (dni, tygodni, cykli regeneracji) stacji uzdatniania wody można wykonać badania wody aby sprawdzić skuteczność filtracji złoża i porównać z badaniami z przed uzdatniania. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.09.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Hej Po jakim czasie pracy (dni, tygodni, cykli regeneracji) stacji uzdatniania wody można wykonać badania wody aby sprawdzić skuteczność filtracji złoża i porównać z badaniami z przed uzdatniania. pozdro Jeśli mówisz o złożu CR100 to w zasadzie od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 26.09.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Właśnie o tym złożu mowa.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 26.09.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) WitamCo sądzisz o zmiękczaczu SLIMLINE ECO+ 11 /ERIE dla dwóch osób? A może lepszy byłby IQ SOFT ECO 9. Problemem jest miejsce przeznaczone na zmiękczacz, musi się zmieścić w szafce kuchennej o szerokości 80 cm. W tej szafce jest odpływ i licznik. Pozdrawiam Edytowane 27 Września 2016 przez Meggi56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.09.2016 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Witam Co sądzisz o zmiękczaczu SLIMLINE ECO+ 11 /ERIE dla dwóch osób? A może lepszy byłby IQ SOFT ECO 9. Problemem jest miejsce przeznaczone na zmiękczacz, musi się zmieścić w szafce kuchennej o szerokości 80 cm. W tej szafce jest odpływ i licznik. Pozdrawiam Jak ma się zmieścić w szafce to chyba nie masz za dużego wyboru... jaka jest twardość wody i ile (mniej więcej) jej zużywacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 27.09.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Woda twardość około 250, a zużywamy jej około 6 metrów miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.09.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Przydałby się zmiękczacz z 20 litrami złoża, ale taki się raczej nie zmieści. Z tych wymienionych wziąłbym ten z większą ilością złoża czyli Slimline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 27.09.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Dzięki, że są dobrzy ludzie , którzy doradzą :) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macgar 27.09.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Witam, Szukam stacji uzdatniania wody do domku, instalacja w garażu. 4 osoby , jedna łazienka.Co sądzicie o Ruby DW25 ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.09.2016 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Jakie parametry wody? Jakie zużycie?Ruby to chińczyk- raczej nie polecany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macgar 28.09.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Jakie parametry wody? Jakie zużycie? Ruby to chińczyk- raczej nie polecany. Twardość wody ok 300. Zużycie średnio 0,7 m3 na dobę. Jeśli Ruby to Chińczyk to na jakie inne marki warto patrzeć ? Ktoś mi nie polecał Viesmanna, bo jest drogi a nie jest w niczym lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.09.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Szukalbym czegoś o pojemności 30 litrow. W Viessmannie faktycznie doplacisz za marke ale chociaz jakosc bedzie na dobrym poziomie. Sa tez "mniej markowe" urzadzenia o dobrej jakosci. trzeba patrzec na komponenty bo nikt nie robi zmiekczaczy w całości tylko je sklada z czesci. Wazna jest glowica sterujaca - dobre sa firmy Clack, Fleck i ewentualnie Erie albo Autotrol.Wazne jest złoże - z dobrych firm to Lanxess, Dow lub ostatecznie Purolite.Reszta jest juz mniej istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.09.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Szukalbym czegoś o pojemności 30 litrow. W Viessmannie faktycznie doplacisz za marke ale chociaz jakosc bedzie na dobrym poziomie. Sa tez "mniej markowe" urzadzenia o dobrej jakosci. trzeba patrzec na komponenty bo nikt nie robi zmiekczaczy w całości tylko je sklada z czesci. Wazna jest glowica sterujaca - dobre sa firmy Clack, Fleck i ewentualnie Erie albo Autotrol. Wazne jest złoże - z dobrych firm to Lanxess, Dow lub ostatecznie Purolite. Reszta jest juz mniej istotna. Zgodzę się z przedmówcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacpol 29.09.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Witam forumowiczów. Poszukuję filtra do domu jednorodzinnego z ujęciem własnym.Zużycie wody około 500 l dziennie bez podlewania ogródka. Z ogródkiem szacuję jakieś 1500 l. Niestety od kliku dni trawa zaczyna miejscami żółknąć a ma zaledwie miesiąc. Mam wrażenie, że od wody, ponieważ u sąsiada za płotem dzieje się to samo.Wracając do domu. Mam przeprowadzoną analizę rozszerzoną wody. Poniżej podaję wybrane parametry. pH – 7,05Mangan – 1059 ug/lŻelazo – 915 ug/lTwardość ogólna – 428 mg CaCO3/lMętność – 7,90 NTU Czy coś pominąłem?Czy filtr Slimline Multimix Erie 24 jest dobrą i wystarczającą propozycją? Z góry bardzo dziękuję za pomoc w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.09.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Witam forumowiczów. Poszukuję filtra do domu jednorodzinnego z ujęciem własnym. Zużycie wody około 500 l dziennie bez podlewania ogródka. Z ogródkiem szacuję jakieś 1500 l. Niestety od kliku dni trawa zaczyna miejscami żółknąć a ma zaledwie miesiąc. Mam wrażenie, że od wody, ponieważ u sąsiada za płotem dzieje się to samo. Wracając do domu. Mam przeprowadzoną analizę rozszerzoną wody. Poniżej podaję wybrane parametry. pH – 7,05 Mangan – 1059 ug/l Żelazo – 915 ug/l Twardość ogólna – 428 mg CaCO3/l Mętność – 7,90 NTU Czy coś pominąłem? Czy filtr Slimline Multimix Erie 24 jest dobrą i wystarczającą propozycją? Z góry bardzo dziękuję za pomoc w tym temacie. Podaj całą analizę, nie tylko to co przekroczone. Ten filtr będzie zdecydowanie za mały. Masz tam ponad 1 mg/l manganu i prawie tyle samo żelaza, a do tego wysoką twardość i niskie pH. Taki zestaw będzie się często regenerował i nie sądzę aby długo był w stanie działać skutecznie. Przy takich parametrach możesz próbować iść w duży (przewymiarowany) filtr wielofunkcyjny - czyli to co masz teraz tylko większe; albo tradycyjnie - odżelaziacz (prawdopodobnie z napowietrzaniem) i zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts