Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Chodzi mi o przelew awaryjny i dla mnie prostszy i tańszy sposób to ustawienie zmiękczacza o te 50 cm wyżej, aby woda spływała do kanalizacji, tylko czy jest to prawidłowe (nie jest dla mnie problemem wsypywanie soli o pół metra wyżej). Jeśli nie to rozstaje zostaje sposób z pompą. Jaką wydajność musi mieć taka pompa?

To zależy na jaką awarię chcesz się przygotować :)

A na poważnie to ja bym sobie odpuścił ten przelew w ogóle. Ale jak już chcesz to zrób to tak jak Ci będzie prościej/taniej/wygodniej...

Buduję dom w Wieliczce, nie mam badań wody, jedyne co znalazłem to wyniki badań które publikują wodociągi z próbki pobranej niedaleko budowy.

Sasiedzi twierdzą że woda jest w zasadzie OK poza twardością. W wynikach badań jest 393 ml/l czyli woda jest twarda.

W domu będzie mieszkało 3-4 osób.

Wynika badan są tu http://img.iap.pl/s/391/205454/Edytor/sklep_campus.pdf

Budżet chciałbym się zmieścić w 2-3 tyś.

Jakie urządzenie powinienem zastosować?

florekk

Ścieki ze zmiękczacza idą pod jakimś dodatnim ciśnieniem więc mogą iść trochę do góry. .

Witam,

no właśnie ... ile do góry. Wiadomo,że spust jest ciśnieniowy, a ja planuję zakup Ecowater SoftAqua i w instrukcji znalazłem:

"Podłączenie odprowadzenia popłuczyn po regeneracji: ....wąż powinien znajdować się poniżej króćca wypływu z zaworu sterującego".

W instrukcji Ecowater ESM15 (chyba to samo, tylko dla bogatszych) - jest mowa o max 2,5m).

Jak to jest naprawdę?

Dla mnie informacja o tyle istotna, że nie mam możliwości podłączenia niżej niż 0,5 m od wyjścia z głowicy.

Witam

Co sądzisz o zmiękczaczu SLIMLINE ECO+ 11 /ERIE dla dwóch osób? A może lepszy byłby IQ SOFT ECO 9. Problemem jest miejsce przeznaczone na zmiękczacz, musi się zmieścić w szafce kuchennej o szerokości 80 cm. W tej szafce jest odpływ i licznik.

Pozdrawiam

Edytowane przez Meggi56

Witam

Co sądzisz o zmiękczaczu SLIMLINE ECO+ 11 /ERIE dla dwóch osób? A może lepszy byłby IQ SOFT ECO 9. Problemem jest miejsce przeznaczone na zmiękczacz, musi się zmieścić w szafce kuchennej o szerokości 80 cm. W tej szafce jest odpływ i licznik.

Pozdrawiam

Jak ma się zmieścić w szafce to chyba nie masz za dużego wyboru... jaka jest twardość wody i ile (mniej więcej) jej zużywacie?

Szukalbym czegoś o pojemności 30 litrow.

W Viessmannie faktycznie doplacisz za marke ale chociaz jakosc bedzie na dobrym poziomie. Sa tez "mniej markowe" urzadzenia o dobrej jakosci. trzeba patrzec na komponenty bo nikt nie robi zmiekczaczy w całości tylko je sklada z czesci.

Wazna jest glowica sterujaca - dobre sa firmy Clack, Fleck i ewentualnie Erie albo Autotrol.

Wazne jest złoże - z dobrych firm to Lanxess, Dow lub ostatecznie Purolite.

Reszta jest juz mniej istotna.

Szukalbym czegoś o pojemności 30 litrow.

W Viessmannie faktycznie doplacisz za marke ale chociaz jakosc bedzie na dobrym poziomie. Sa tez "mniej markowe" urzadzenia o dobrej jakosci. trzeba patrzec na komponenty bo nikt nie robi zmiekczaczy w całości tylko je sklada z czesci.

Wazna jest glowica sterujaca - dobre sa firmy Clack, Fleck i ewentualnie Erie albo Autotrol.

Wazne jest złoże - z dobrych firm to Lanxess, Dow lub ostatecznie Purolite.

Reszta jest juz mniej istotna.

Zgodzę się z przedmówcą.

Witam forumowiczów.

Poszukuję filtra do domu jednorodzinnego z ujęciem własnym.

Zużycie wody około 500 l dziennie bez podlewania ogródka. Z ogródkiem szacuję jakieś 1500 l. Niestety od kliku dni trawa zaczyna miejscami żółknąć a ma zaledwie miesiąc. Mam wrażenie, że od wody, ponieważ u sąsiada za płotem dzieje się to samo.

Wracając do domu. Mam przeprowadzoną analizę rozszerzoną wody. Poniżej podaję wybrane parametry.

pH – 7,05

Mangan – 1059 ug/l

Żelazo – 915 ug/l

Twardość ogólna – 428 mg CaCO3/l

Mętność – 7,90 NTU

Czy coś pominąłem?

Czy filtr Slimline Multimix Erie 24 jest dobrą i wystarczającą propozycją?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc w tym temacie.

Witam forumowiczów.

Poszukuję filtra do domu jednorodzinnego z ujęciem własnym.

Zużycie wody około 500 l dziennie bez podlewania ogródka. Z ogródkiem szacuję jakieś 1500 l. Niestety od kliku dni trawa zaczyna miejscami żółknąć a ma zaledwie miesiąc. Mam wrażenie, że od wody, ponieważ u sąsiada za płotem dzieje się to samo.

Wracając do domu. Mam przeprowadzoną analizę rozszerzoną wody. Poniżej podaję wybrane parametry.

pH – 7,05

Mangan – 1059 ug/l

Żelazo – 915 ug/l

Twardość ogólna – 428 mg CaCO3/l

Mętność – 7,90 NTU

Czy coś pominąłem?

Czy filtr Slimline Multimix Erie 24 jest dobrą i wystarczającą propozycją?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc w tym temacie.

Podaj całą analizę, nie tylko to co przekroczone.

Ten filtr będzie zdecydowanie za mały. Masz tam ponad 1 mg/l manganu i prawie tyle samo żelaza, a do tego wysoką twardość i niskie pH. Taki zestaw będzie się często regenerował i nie sądzę aby długo był w stanie działać skutecznie.

Przy takich parametrach możesz próbować iść w duży (przewymiarowany) filtr wielofunkcyjny - czyli to co masz teraz tylko większe; albo tradycyjnie - odżelaziacz (prawdopodobnie z napowietrzaniem) i zmiękczacz.