Jastrząb 06.10.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Witam serdecznie. Jestem w trakcie otwierania pola campingowego oraz domków letniskowych. Ponadto posiadam na swoim terenie restaurację. Docelowo będę potrzebował wody użytkowej oraz do celów sanitarnych dla ok. 200 osób. Czy mógłby Pan mi doradzić jaki rodzaj przepompowni - może być kontenerowa - dobrać (firma) oraz stację uzdatniania wody? Byłbym bardzo wdzięczny. Od poczatku do konca: - skad woda (studnia, rzeka, wodociąg) - jak daleko ma być ta woda pompowana, jakis rysunek, schemat, - ilość odbiorników wody (kranów) i ich wydajność, ile może dzialac jednoczesnie itd, itp - wynika badania wody jesli to nie wodociąg, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.10.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Jestem w trakcie otwierania pola campingowego oraz domków letniskowych. I jeszcze jedna informacja - czy to będzie pole / domki całoroczne? Jeśli nie to jaki jest przewidywany okres użytkowania w ciągu roku i co w pozostałym czasie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsw 07.10.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Witam wszystkich proszę o pomoc w doborze systemu uzdatniania wody:+ Parametry wody- Badanie wody z dnia 2015-06-11 – badanie zrobione 6 m-cy po wprowadzeniu się do domuTwardość ogólna - 266 mg/lMangan – 47 ug/lŻelazo – 681 ug/l + Parametry wody- Badanie wody aktualne z dnia 2016-10-03 Twardość ogólna - 276 mg/lMangan – 190 ug/lŻelazo – 1914 ug/lPH- 7,8+ woda ma specyficzny zapach - siarkowodór+ miesięczne zużycie wody 20 m3+ ścieki odprowadzane do kanalizacji+ studnia głębinowa a w niej pompa SKT 150 zasilanie 400V producent OMNIGENA + hydrofor 100 l przeponowyCo myślicie o odżelaziaczu wody regenerowany ozonem ? Proszę o propozycje jaka głowica, butla i rodzaj złoża ewentualnie jakiegoś zestawu. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.10.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Witam wszystkich proszę o pomoc w doborze systemu uzdatniania wody: + Parametry wody- Badanie wody z dnia 2015-06-11 – badanie zrobione 6 m-cy po wprowadzeniu się do domu Twardość ogólna - 266 mg/l Mangan – 47 ug/l Żelazo – 681 ug/l + Parametry wody- Badanie wody aktualne z dnia 2016-10-03 Twardość ogólna - 276 mg/l Mangan – 190 ug/l Żelazo – 1914 ug/l PH- 7,8 + woda ma specyficzny zapach - siarkowodór + miesięczne zużycie wody 20 m3 + ścieki odprowadzane do kanalizacji + studnia głębinowa a w niej pompa SKT 150 zasilanie 400V producent OMNIGENA + hydrofor 100 l przeponowy Pompa nie za mocna... może 2 m3/h uda się uzyskać... a to wystarczy na najmniejszy odżelaziacz z ciężkim złożem (ewentualnie możesz iść w lżejsze złoża). Żeby usunąć zapach siarkowodoru powinno być napowietrzanie. Jak masz hydrofor przeponowy to w zasadzie masz tylko dwie możliwości napowietrzania: wymiana hydroforu lub odżelaziacz z napowietrzaniem. Jeśli chcesz też zmiękczać wodę to jako drugi stopień może być zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny... Co myślicie o odżelaziaczu wody regenerowany ozonem ? Widzę, że ten ozon to im się udał... przecież to nic innego jak dodatkowy bajer. Równi dobrze można regenerować powietrzem, chlorem czy nadmanganianem... ale przecież ozon brzmi lepiej i od razu można podnieść cenę Proszę o propozycje jaka głowica, butla i rodzaj złoża ewentualnie jakiegoś zestawu. Najpierw określ co chcesz zrobić (tylko usunąć zapach, żelazo i mangan czy też zmiękczać) i na co jesteś gotowy (wymiana hydroforu czy nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 07.10.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Czy warto się zainteresować zmiękczaczem VITECO KZW 20L. Domek 2+2, wywożę szambo co miesiąc 10m3, woda twarda z wodociągów, generalnie paskudna, ale badań nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 07.10.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Czy warto się zainteresować zmiękczaczem VITECO KZW 20L. Domek 2+2, wywożę szambo co miesiąc 10m3, woda twarda z wodociągów, generalnie paskudna, ale badań nie robiłem. Brak informacji o producencie głowicy sterującej albo ja nie widzę... 20 litrów złoża przy takim zużyciu spokojnie powinno wystarczyć. Będzie się regenerował ok. 3 razy w miesiącu. Woda z wodociągu i paskudna? Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsw 07.10.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Najpierw chciałbym usunąć żelazo i mangan ewentualnie wykorzystując jak napisałeś odżelaziacz z napowietrzaniem usunąć zapach.A czy nie ma jakiegoś złoża, które usunęło by te trzy składniki ? Słyszałem, że wymiana hydroforu plus dołożenie napowietrzania "zwężka Venturiego", zwężka lubi się zapychać i często ją trzeba przetykać (ile w tym prawdy nie wiem ? proszę o opinię) jak już to lepiej napowietrzanie sprężarką a to już zwiększa koszty instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.10.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Czy warto się zainteresować zmiękczaczem VITECO KZW 20L. Domek 2+2, wywożę szambo co miesiąc 10m3, woda twarda z wodociągów, generalnie paskudna, ale badań nie robiłem. Jak masz wodę z wodociągów to nie musisz robić badań - to robią wodociągi i możesz od nich dostać informację o twardości. Bez tego ciężko stwierdzić czy ten rozmiar jest w sam raz czy nie... A co do sprzętu - nic nie wiadomo o głowicy, ale jakby był to jakiś renomowany producent to by się tym pochwalili, a skoro tego nie robią to pewnie kolejna odsłona chińskiej myśli technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.10.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Najpierw chciałbym usunąć żelazo i mangan ewentualnie wykorzystując jak napisałeś odżelaziacz z napowietrzaniem usunąć zapach. A czy nie ma jakiegoś złoża, które usunęło by te trzy składniki ? Są takie złoża i to są właśnie złoża odżelaziające. Ale do ich skutecznej pracy (oraz usunięcia lotnych pierwiastków) bardzo przydaje się napowietrzanie. Słyszałem, że wymiana hydroforu plus dołożenie napowietrzania "zwężka Venturiego", zwężka lubi się zapychać i często ją trzeba przetykać (ile w tym prawdy nie wiem ? proszę o opinię) jak już to lepiej napowietrzanie sprężarką a to już zwiększa koszty instalacji. Nie ma urządzeń bezobsługowych. Sprężarkę też musisz konserwować i przeglądać. A czy zwężka się zapcha czy nie to w dużej mierze zależy od jakości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsw 07.10.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Proszę o podanie konkretnego rozwiązania chodzi o złoże butle głowicę ewentualnie linka do strony gdzie mógłbym kupił konkretny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 07.10.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Jak masz wodę z wodociągów to nie musisz robić badań - to robią wodociągi i możesz od nich dostać informację o twardości. Bez tego ciężko stwierdzić czy ten rozmiar jest w sam raz czy nie... A co do sprzętu - nic nie wiadomo o głowicy, ale jakby był to jakiś renomowany producent to by się tym pochwalili, a skoro tego nie robią to pewnie kolejna odsłona chińskiej myśli technicznej. Faktycznie, wodociągi podają dane o wodzie: http://www.miekinia-zuk.pl/files/docs/sprawozdanie_lutynia_20156.jpg O paskudnej wodzie tylko słyszałem, że mamy najgorszą wodę w rejonie, pewnie plik z linku powie więcej. Ta głowica jest pewnie chińska, może z jakimiś tam modyfikacjami, to podobno autorski produkt. Cena dobra, bo ja miałbym go za około 1400pln brutto. Czy jest coś w cenie ~1500-1700-max 2000 (ale niechętnie) co mogłoby mnie zainteresować i dać mi coś realnie lepszego niż ten Viteco? Miejsca w kotłowni mam dużo. Kiedyś czytałem połowę tego wątku i miałem mocno namieszane w głowie. Bardzo proszę o podanie ze 2-3 propozycji. Dziękuję. Edytowane 7 Października 2016 przez miloszk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.10.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Faktycznie, wodociągi podają dane o wodzie: http://www.miekinia-zuk.pl/files/docs/sprawozdanie_lutynia_20156.jpg O paskudnej wodzie tylko słyszałem, że mamy najgorszą wodę w rejonie, pewnie plik z linku powie więcej. No niestety w pliku brakuje informacji o twardości. Pozostałe parametry są w normie (zdziwiłbym się gdyby podali inaczej) Radziłbym zadzwonić i dopytać o twardość. Ta głowica jest pewnie chińska, może z jakimiś tam modyfikacjami, to podobno autorski produkt. Cena dobra, bo ja miałbym go za około 1400pln brutto.Jakby poszukać to by się znalazło zmiękczacz i za 900 pln brutto. Tylko czy ktoś się odważy go zastosować? Czy jest coś w cenie ~1500-1700-max 2000 (ale niechętnie) co mogłoby mnie zainteresować i dać mi coś realnie lepszego niż ten Viteco? W tej cenie (1500-1700) raczej wszystko będzie na tańszych komponentach. Przy 2000 jest już większa szansa na coś porządnego, ale nie mam w tej chwili konkretnego linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsw 09.10.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Wczoraj miałem okazję oglądać instalację odżelaziacz u kolegi, butla wysoka coś na 150 cm, pompa w studni podobna jak u mnie tylko, że jednofazowa, złoże zasypane Greensand, miał problem z żelazem, manganem i zapachem (zgniłe jaja). Stacje użytkuje od roku. Głowica RX (nie wiem czy to dobry wybór) Woda nie śmierdzi. Znalazłem na jednej ze stron: Zastosowanie: Greensand Usuwa do 15 mg/I żelaza (kolor czerwony) i 5 mg manganu (kolor czarny) albo 5 mg siarkowodoru (zgniłe jaja). Złoże wymaga okresowej regeneracji przeciwprądowej i dodania nadmanganianu potasu (KMnO4). Nie jest konieczne napowietrzanie złoża, ale jeśli to możliwe zalecana jest bezciśnieniowa aeracja lub chlorowanie przed filtracja H Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.10.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Wczoraj miałem okazję oglądać instalację odżelaziacz u kolegi, butla wysoka coś na 150 cm, pompa w studni podobna jak u mnie tylko, że jednofazowa, złoże zasypane Greensand, miał problem z żelazem, manganem i zapachem (zgniłe jaja). Stacje użytkuje od roku. Głowica RX (nie wiem czy to dobry wybór) Woda nie śmierdzi... Co o tym sądzicie ? Głowica RX to jeden z najtańszych chińczyków... pierwsze partie były bardzo awaryjne, ale podobno kolejne już się trochę poprawiły. Jednak jak jesteś na etapie zakupu to radziłbym poszukać czegoś solidnego (Clack, Fleck, Autotrol...) Poza tym Greensand jest regenerowany nadmanganianem... po co ci coś takiego w domu? Twoja woda nie jest aż tak zła i da się ją uzdatnić bez dodatku chemii. To złoże jest OK, ale przy bardzo dużych przekroczeniach, w przemyśle albo jak nie możesz dać napowietrzania i jesteś "skazany" na chemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsw 09.10.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 po co ci coś takiego w domu? Nie rozumiem jak to służy tylko do regeneracji złoża ? do wody użytkowej to się przecież nie dostaje tak ? to nie wiem skąd obawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.10.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Nie rozumiem jak to służy tylko do regeneracji złoża ? do wody użytkowej to się przecież nie dostaje tak ? to nie wiem skąd obawy ? Nie obawiam się, że to się dostanie do wody użytkowej. Po prostu jest to dodatkowy układ z chemią (silnym utleniaczem), którego można uniknąć. A jak można uniknąć bez straty dla jakości to czemu ma to służyć? Pomijając już kwestie ekologii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 10.10.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Witam wszystkich proszę o pomoc w doborze systemu uzdatniania wody: + Parametry wody- Badanie wody z dnia 2015-06-11 – badanie zrobione 6 m-cy po wprowadzeniu się do domu Twardość ogólna - 266 mg/l Mangan – 47 ug/l Żelazo – 681 ug/l + Parametry wody- Badanie wody aktualne z dnia 2016-10-03 Twardość ogólna - 276 mg/l Mangan – 190 ug/l Żelazo – 1914 ug/l PH- 7,8 + woda ma specyficzny zapach - siarkowodór + miesięczne zużycie wody 20 m3 + ścieki odprowadzane do kanalizacji + studnia głębinowa a w niej pompa SKT 150 zasilanie 400V producent OMNIGENA + hydrofor 100 l przeponowy Co myślicie o odżelaziaczu wody regenerowany ozonem ? Proszę o propozycje jaka głowica, butla i rodzaj złoża ewentualnie jakiegoś zestawu. Grzegorz Jeżeli w wodzie obecny jest zapach najpewniejszym i najprostszym rozwiązaniem jest napowietrzenie wody. Zwężka napowietrzająca czasami się faktycznie zatyka żelazem. Zależy to jednak od tego jak dużo żelaza jest w wodzie i jak chętnie się wytrąca. Najczęściej jak raz do roku wyczyści się zwężkę to w zupełności wystarcza(często jest to nawet nie potrzebne). pH wody jest wysokie więc żelazo i mangan powinny się chętnie wytrącać. Problem jest zbiornik przeponowy, który trzeba by było wymienić, prawdopodobnie również pompa jest za słaba i wymagała by wymiany. Dla większości złóż będzie nie wystarczająca. Większość złóż filtracyjnych powinno poradzić sobie bez większych problemów. Jak bym zaproponował jednak mieszankę Klarsanitu z Defemanem z uwagi na pozytywne doświadczenia jakie mamy akurat z tą mieszanką złóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyszek2 10.10.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Witam Wszystkichproblem pojawił się po uzdatnianiu.trochę historii w pigułce: Studnia głębinowa i jej parametry przed uzdatnianiem: żelazo 370 μg/l - norma 200 μg/l mangan 272 μg/l - norma 50 μg/l twardość 221 mg/l - norma 60-500 mg/lph 7,2 reszta w w normie. Zdecydowałem się uzdatniać na złożu CR 100i po uzdatnianiu żelazo i mangan zostało zredukowane "poniżej granicy oznaczalności metody" czyli: żelazo p.o (<30) μg/l - dopuszczalne 200 μg/lmangan p.o. (<25) μg/l - dopuszczalne 50 μg/l Normalnie super , ale...i zawsze jest jakieś ale!Złoże tak zmiękczyło wodę że laborantka powiedziałao parametrach twardość że jest prawie destylowanai prawie nie zawiera minerałów co też jest nie za dobrze dla wody spożywczej. Pytanie o radę co w tej kwestii uczynić?użyć jakiegoś mineralizatora? jak tak to jakiego? czy możecie coś polecić? Pozdrawiami z góry dzięki jak ktoś się zainteresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.10.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Witam Wszystkich problem pojawił się po uzdatnianiu. trochę historii w pigułce: Studnia głębinowa i jej parametry przed uzdatnianiem: żelazo 370 μg/l - norma 200 μg/l mangan 272 μg/l - norma 50 μg/l twardość 221 mg/l - norma 60-500 mg/l ph 7,2 reszta w w normie. Zdecydowałem się uzdatniać na złożu CR 100 i po uzdatnianiu żelazo i mangan zostało zredukowane "poniżej granicy oznaczalności metody" czyli: żelazo p.o (<30) μg/l - dopuszczalne 200 μg/l mangan p.o. (<25) μg/l - dopuszczalne 50 μg/l Normalnie super , ale... i zawsze jest jakieś ale! Złoże tak zmiękczyło wodę że laborantka powiedziała o parametrach twardość że jest prawie destylowana i prawie nie zawiera minerałów co też jest nie za dobrze dla wody spożywczej. Pytanie o radę co w tej kwestii uczynić? użyć jakiegoś mineralizatora? jak tak to jakiego? czy możecie coś polecić? Pozdrawiam i z góry dzięki jak ktoś się zainteresuje. To jakaś d.....a a nie laborantka. Brak magnezu i wapnia to jeszcze nie destylacja. Moim zdaniem nic nie trzeba robic. Taka woda Cie nie zabije, jesli masz normalna diete. Zjedz plasterek żółtego sera dziennie dostaniesz więcej wapania niż z wiadra wody. Każde złoże jonowymienne z założenia zmiekcza do zera. Jesli chcesz uzyskać jakas posrednia twardość, to mieszasz wode zmiekczona do zera z surowa. Jakbys zmieszał 50/50 to byś uzyskał 110mg twardośći, ale i połowa żelaza by przelazła. W takich przypadkach stosuje sie 2 filtry. Pierwszy odżelaziacz, (usunie całę Fe i Mn) za nim zmiekczacz z mieszaczem gdzie możesz sobie ustawić taka twardosc wyjsciowa jaka chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.10.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Normalnie super , ale... i zawsze jest jakieś ale! Złoże tak zmiękczyło wodę że laborantka powiedziała o parametrach twardość że jest prawie destylowana i prawie nie zawiera minerałów co też jest nie za dobrze dla wody spożywczej. Pytanie o radę co w tej kwestii uczynić? użyć jakiegoś mineralizatora? jak tak to jakiego? czy możecie coś polecić? Do wody destylowanej to jest jeszcze bardzo daleko. Ta woda po prostu nie zawiera wapnia i magnezu. Jeśli chcesz koniecznie mieć w wodzie te pierwiastki (zakładam, że skoro zdecydowałeś się na złoże CR100 to świadomie chciałeś zmiękczyć wodę tylko teraz już nie chcesz zmiękczać aż do zera) to masz dwie możliwości: 1) mineralizator - może to być wersja na jeden kran i tylko przepływowo puścić strumień wody pitnej przez jakiś wkład, albo możesz postawić większą kolumnę ze złożem mineralizującym (ale to chyba mija się z celem bo znów będziesz miał twardą wodę...) 2) mieszacz - jeśli masz w głowicy (a jeśli nie masz to zazwyczaj można dokupić lub zrobić na zaworach) to możesz go ustawić na przepuszczanie odrobiny wody surowej, niestety przepuścisz też wszystko inne (żelazo, mangan). Proporcjonalnie jakieś 20% mógłbyś dopuszczać ale dla zdrowia różnicy to nie zrobi - i tak zawartość wapnia i magnezu będzie minimalna. Ogólnie nie stresowałbym się tak piciem takiej wody, ale to Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts