jacpol 29.09.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Podaj całą analizę, nie tylko to co przekroczone. Ten filtr będzie zdecydowanie za mały. Masz tam ponad 1 mg/l manganu i prawie tyle samo żelaza, a do tego wysoką twardość i niskie pH. Taki zestaw będzie się często regenerował i nie sądzę aby długo był w stanie działać skutecznie. Przy takich parametrach możesz próbować iść w duży (przewymiarowany) filtr wielofunkcyjny - czyli to co masz teraz tylko większe; albo tradycyjnie - odżelaziacz (prawdopodobnie z napowietrzaniem) i zmiękczacz. Dzięki za zainteresowanie moim tematem. Uzupełniam pozostałe parametry wody. Przewodność elektryczna właściwa - 866 uS/cm Barwa - <5 mgPt/l Liczba progowa zapachu - <1 Liczba progowa smaku - <4 Amonowy jon (NH4+) - <0,05 mg/l Azotany (NO3-) - <4,50 mg/l Azotyny (No2-) - <0,03 mg/l Liczba enterokoków kałowych - 0 Liczba Clostridium perfringens łącznie ze sporami - 0 Liczba bakterii grupy coli - 0 Liczba Escherichia coli - 0 Kompletnie się na tym nie znam. Czy jest może jedno urządzenie typu all in one, który powinienem zastosować? Dostałem jeszcze dwie propozycje. Stacja Uzdatniania Wody Multimix 50 Erie Stacje ze złożem wielofunkcyjnym ECOMIX A - EKO-OPTIMA 50/O 762 EC-A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.09.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Czy jest może jedno urządzenie typu all in one, który powinienem zastosować? Nie ma. Nie da się już bardziej all in one niż to co już masz w ofertach. Możesz jedynie szukać alternatywnego złoża (AquaMulti lub Crystal Right) lub głowicy sterującej (Clack, Fleck, Autotrol). Dostałem jeszcze dwie propozycje. Stacja Uzdatniania Wody Multimix 50 Erie Stacje ze złożem wielofunkcyjnym ECOMIX A - EKO-OPTIMA 50/O 762 EC-A Z tych propozycji wybrałbym pierwszą - złoża w obu jest praktycznie tyle samo, ale według opisu jest tam zbiornik 12x48 (a w pierwszej 10x54). Daje to mniejszą prędkość filtracji, czyli dłuższy czas kontaktu wody ze złożem, a w rezultacie lepsze efekty oczyszczania. Osobiście wybrałbym zestaw z głowicą Clack i złożem AquaMulti - ale te propozycje, które masz też powinny działać (chociaż wodę masz trudną i nie podpisałbym się pod gwarancją efektów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacpol 29.09.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Nie ma. Nie da się już bardziej all in one niż to co już masz w ofertach. Możesz jedynie szukać alternatywnego złoża (AquaMulti lub Crystal Right) lub głowicy sterującej (Clack, Fleck, Autotrol). Z tych propozycji wybrałbym pierwszą - złoża w obu jest praktycznie tyle samo, ale według opisu jest tam zbiornik 12x48 (a w pierwszej 10x54). Daje to mniejszą prędkość filtracji, czyli dłuższy czas kontaktu wody ze złożem, a w rezultacie lepsze efekty oczyszczania. Osobiście wybrałbym zestaw z głowicą Clack i złożem AquaMulti - ale te propozycje, które masz też powinny działać (chociaż wodę masz trudną i nie podpisałbym się pod gwarancją efektów). Wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.09.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Wielkie dzięki za pomoc I zapomnij że podlejesz tym ogródek jeśli to jest jakiś automatyczny system. Zwyczajnie taki filtr ma pare razy za mała wydajność na duże zuzycie wody przez systemy podlewania ogródu/trawnika. Plus pojdziesz z torbami na sól do regenracji, po po jednym solidniejszym podlaniu ogrodu filtr bylby do regeneracji. Mała szansa że trawa się robi zółta od wody. Trochę nie w temacie forum ale jak się robi zółta??. Rownomiernie czy jakimiś plackami? Przyjżyj sie z bardzo bliska czy na żółknących zdzbłach nie masz jakiegoś kolorowego nalotu. Jest jesien, dosyć normalne że trawa nie jest soczysice zielona. Nawozy jesli byly uzywane przestały działac wiec i kolor jest mniej zielony. Najczestsza przyczyna zółkniecia trawnika bedzie brak wody (ale to przy +30C), brak pokarmu (nawozu), i choroby grzybiczne, które mogą być akcelerowane przez niepoprawne podlewanie (przy upałach wieczorem) i/lub ... brak jedzenia (nawozu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrz 01.10.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Witam, Studnia głębinowa, ok 25m. Pompa Grundfos Mq 3. Woda śmierdzi jajami. Poniżej wyniki badań: pH: 7,2Barwa: 3,3 mg Pt/lMętność: 2,7 NTUZasadowość: 3,0 mval/lTwardość: 198 mg CaCO3/lStężenie wapnia: 67,1 mg/lStężenie magnezu: 2,1 mg/lIndeks nadmanganianowy: 2,2 mg/lStężenie chlorków: < 5,0 mg/lStężenie siarczanów: 47 mg/lStężenie fosforanów: 0,11 mg/lStężenie jonu amonowego: < 0,06 mg/lStężenie azotynów: < 0,033 mg/lStężenie azotanów < 0,75 mg/lStężenie żelaza 870 ug/lStężenie manganu 220 ug/lSucha pozostałość: 320 mg/lPozostałość po prażeniu: 220 mg/lStraty przy prażeniu: 100 mg/l Dostałem propozycję*na odżelaziacz wody regenerowany ozonem Clack P1354 ze złożami Aqualuxe i Katalox. Czy nie jest to przerost formy nad treścią? Czy można pozbyć się*zapachu inaczej (samo przekroczenie żelaza i manganu chyba nie jest takie duże)?Czy przy takiej wodzie, urządzenie będzie się*długo regenerować? Dostałem informację*że ok 700l wody co 3 dni na regenerację. Proszę*o pomoc w dobrze odpowiedniego urządzenia, ew. informację*czy zaproponowane urządzenie jest odpowiednie. Woda na ogród leci bezpośrednio ze studni, filtr miałby służyć*tylko do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.10.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Studnia głębinowa, ok 25m. Pompa Grundfos Mq 3. Jaka jest końcówka w nazwie pompy (-25, -35, czy -45)? Od tego zależy jej wydajność. Ale nawet biorąc pod uwagę największy model (-45) to przy ciśnieniu 3 bar daje ledwo 2 m3/h. I jeszcze - na jakiej głębokości jest lustro wody? Woda śmierdzi jajami. Czyli zawiera siarkowodór. Poniżej wyniki badań: pH: 7,2 Barwa: 3,3 mg Pt/l Mętność: 2,7 NTU Zasadowość: 3,0 mval/l Twardość: 198 mg CaCO3/l Stężenie wapnia: 67,1 mg/l Stężenie magnezu: 2,1 mg/l Indeks nadmanganianowy: 2,2 mg/l Stężenie chlorków: < 5,0 mg/l Stężenie siarczanów: 47 mg/l Stężenie fosforanów: 0,11 mg/l Stężenie jonu amonowego: < 0,06 mg/l Stężenie azotynów: < 0,033 mg/l Stężenie azotanów < 0,75 mg/l Stężenie żelaza 870 ug/l Stężenie manganu 220 ug/l Sucha pozostałość: 320 mg/l Pozostałość po prażeniu: 220 mg/l Straty przy prażeniu: 100 mg/l Tragedii nie ma. Dostałem propozycję*na odżelaziacz wody regenerowany ozonem Clack P1354 ze złożami Aqualuxe i Katalox. Dziwny twór. Po pierwsze złoża: Aqualuxe - brak danych o tym złożu (wymyśliła to lokalna firma i poza jej deklaracją nie ma nic). Drugie złoże - Katalox - ma kartę katalogową. Wynika z niej, że jest to głównie zeolit - 85% (czyli lekki środek ziarna) pokryty warstwą aktywną dwutlenku manganu - 10% i z dodatkiem wapna - 5%. Dla porównania w Pyroloxie (lub innych odpowiednikach) aktywnego dwutlengu manganu jest ok. 85%. Zagadką są proporcje w jakich te złoża będą wymieszane, ale w każdym przypadku zalecana wysokość złoża nie będzie zachowana. Po drugie regeneracja ozonem - to bajer, za który się płaci (tak przy zakupie jak przy przeglądach). Równie dobrze można wodę regenerować nadmanganianem lub podchlorynem - tylko po co... jeśli można bez tego dając zwykłe napowietrzanie Czy nie jest to przerost formy nad treścią? Jest. Pomijając już fakt, że pompa jest za słaba na porządne wypłukanie takiego filtra. Czy można pozbyć się*zapachu inaczej (samo przekroczenie żelaza i manganu chyba nie jest takie duże)? Siarkowodór jest bardzo czuły na pH. Przy pH neutralnym (ok 7) ok 50 % jest w formie gazowej i da się usunąć przez napowietrzanie wody. Im wyższe pH tym więcej siarkowodoru jest w formie rozpuszczonej i do jego usunięcia potrzebne jest złoże katalityczne, które spowoduje jego wytrącenie. Złoża katalityczne działają "po kolei" czyli najpierw utleniają żelazo, potem mangan, a na końcu siarkowodór - dlatego istotne jest zachowanie odpowiedniej wysokości złoża (żeby zdążyło usunąć też ostatni element). Czy przy takiej wodzie, urządzenie będzie się*długo regenerować? Dostałem informację*że ok 700l wody co 3 dni na regenerację. Zazwyczaj proces płukania (o ile nie ma regeneracji chemicznej) trwa ok 15 minut. Przy tym filtrze wymagany przepływ to ok 2,1 m3/h czyli jakieś 500-550 litrów. Jak do tego doliczysz regenerację chemią (nie ważne jaką) to trwa to dłużej (najpierw trzeba tą chemię dozować, a potem wypłukać) i zużywa więcej wody. Pamiętaj, że wody z regeneracji chemicznej nie możesz wrzucić do oczyszczalni biologicznej! Woda na ogród leci bezpośrednio ze studni, filtr miałby służyć*tylko do domu. I prawidłowo. Określ tylko ile tej wody na dom potrzebujesz - jaki przepływ ma obsłużyć filtr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrz 01.10.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedź. W tym przypadku gdy mam pH w okolicach 7, wystarczyłoby napowietrzanie wody? (jak działa takie napowietrzanie, możesz podać*przykład urządzenia do napowietrzania aby usuwało siarkowodór?)Czy mimo wszystko konieczne są*złoża katalityczne? (W jakim urządzeniu się*je umieszcza? Też taka niebieska wielka butla tylko że nie jedna a trzy? Też trzeba to regenerować*przepłukiwaniem lub jakąś*chemią?) Czy takie wartości żelaza i manganu (jak napisałeś, tragedii nie ma), poza wodą*do picia (do picia butelkowana lub ew. osmoza w kuchni) będą w czymś*przeszkadzać? Np przy praniu, lub jakieś*uszkodzenia armatury lub wpływ na zdrowie przy kąpieli? Jak widzę*w tym wątku, wiele osób ma żelazo i mangan kilka, kilkanaście razy większe niż*u mnie. Zużycie na miesiąc myślę*że 10-15m3 maksymalnie. Odprowadzenie ścieków mam do kanalizy, w tym przypadku więcej by szło na regenerację*niż na zużycie z tego co wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrz 01.10.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Jeszcze odnośnie pompy, ten największy model (-45). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.10.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 W tym przypadku gdy mam pH w okolicach 7, wystarczyłoby napowietrzanie wody? W tym pH jakieś 40-50% to siarkowodór gazowy i maksymalnie tyle możesz usunąć przez napowietrzanie. To co pozostanie może być niewyczuwalne ale może też być tak, że nadal będzie czuć jajami. (jak działa takie napowietrzanie, możesz podać*przykład urządzenia do napowietrzania aby usuwało siarkowodór?) Napowietrzanie można zrealizować na wiele sposobów - najprościej przez zwężkę i hydrofor bezprzeponowy, ale można też sprężarką lub w odżelaziaczu. Czy mimo wszystko konieczne są*złoża katalityczne? (W jakim urządzeniu się*je umieszcza? Też taka niebieska wielka butla tylko że nie jedna a trzy? Też trzeba to regenerować*przepłukiwaniem lub jakąś*chemią?) Tak - wsypuje się je do tych niebieskich butli, ale dlaczego akurat mają być trzy? Chodzi o to żeby złoża było odpowiednio dużo do przepływu i zazwyczaj wystarcza jedna butla, czasami dwie... Złoża są różne, o różnych parametrach i w różny sposób regenerowane. Dobiera się je do konkretnego przypadku (składu wody). Czy takie wartości żelaza i manganu (jak napisałeś, tragedii nie ma), poza wodą*do picia (do picia butelkowana lub ew. osmoza w kuchni) będą w czymś*przeszkadzać? Np przy praniu, lub jakieś*uszkodzenia armatury lub wpływ na zdrowie przy kąpieli? Jak widzę*w tym wątku, wiele osób ma żelazo i mangan kilka, kilkanaście razy większe niż*u mnie. Na zdrowie to raczej nie ma wpływu. Bardziej chodzi o smak/zapach wody - jak Ci nie przeszkadza to może być tyle żelaza/manganu ile jest. Uszkodzić to niczego raczej nie uszkodzi, ale po jakimś czasie pewnie zobaczysz nalot czy rdzawe zacieki. Zużycie na miesiąc myślę*że 10-15m3 maksymalnie. Odprowadzenie ścieków mam do kanalizy, w tym przypadku więcej by szło na regenerację*niż na zużycie z tego co wychodzi. To chyba nie ma sensu, żeby przy zużyciu 15 m3 miesięcznie zużywać 7 m3 na płukanie filtra. Myślę, że w Twoim przypadku butla 10x54" z dobrym złożem katalitycznym powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrz 01.10.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 To chyba nie ma sensu, żeby przy zużyciu 15 m3 miesięcznie zużywać 7 m3 na płukanie filtra. Myślę, że w Twoim przypadku butla 10x54" z dobrym złożem katalitycznym powinna wystarczyć. Właśnie o to chodzi, że też nie widzę sensu w tak dużym płukaniu. Dalej nie rozumiem. Proponujesz to samo rozwiązanie co podałem, tylko w mniejszej butli i z innym złożem? Czyli dalej będzie tak samo wyglądało z tym płukaniem. Czy jest to coś prostszego, bez tego sterownika, głowicy, generatora ozonu, bez płukania itp? Czy są takie gotowce o których mówisz? Ew firma która złoży taki zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.10.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Dalej nie rozumiem. Proponujesz to samo rozwiązanie co podałem, tylko w mniejszej butli i z innym złożem? Czyli dalej będzie tak samo wyglądało z tym płukaniem. Tak - proponuję "podobne" rozwiązanie bo co do zasady jest to dobry sposób - to nadal odżelaziacz. Różnica butli i złoża to jednak zasadnicza zmiana, tak w ilości wody do płukania jak i sposobie regeneracji. Czy jest to coś prostszego, bez tego sterownika, głowicy, generatora ozonu, bez płukania itp? Bez płukania się nie da. Najprostsze będzie rozwiązanie na ręcznych zaworach, ale myślę, że po miesiącu biegania i kręcenia zaworami stwierdzisz, że jednak wolisz głowicę ze sterownikiem. Jakaś ilość wody na to płukanie zawsze pójdzie - ale im mniejsza butla tym mniej. Czy są takie gotowce o których mówisz? Ew firma która złoży taki zestaw. Są gotowe zestawy, ale najpierw musisz się zdecydować jakie rozwiązanie Cię interesuje. Jak widzisz ten sam problem można rozwiązać na wiele sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrz 01.10.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Najbardziej zależy mi aby wyeliminować zapach siarkowodoru. Na hydrofor bezprzeponowy mam mało miejsca. Z tego co widzę tylko przeponowe są małe typu 50 l. Oczywiście wolę żeby był automat do płukania. Czy on działa na zasadzie sztywno ustawionego czasu? Czy wykonuje pomiar ilości wody przefiltrowanej i po określonej ilości robi regenerację? Przy tej mniejszej butli ile m3/msc trzeba liczyć na regenerację? Wydaje się ze jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Z tego co powiedziała mi firma od zaproponowanego rozwiązania, raz do roku wymienia się inzektor, czyli ta zwezke/napowietrzacz? Wspomniałeś o dużym koszcie serwisów, o tym nic nie wspomnieli. Czy chodzi po prostu o ten generator ozonu? Czyli wystarczy ze będzie zwężka napowietrzająca + kolumna z innym złożem (jakim najlepiej) w mniejszej butli? wtedy nie trzeba stosować chemii i wystarcza samo przepłukiwanie? Na ile starcza takie złoże? Gdzie znaleźć taki gotowy zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrz 01.10.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Dodatkowym problemem jest wydajność pompy do płukania. Czy przy mniejszej butli będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 03.10.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Witam, Studnia głębinowa, ok 25m. Pompa Grundfos Mq 3. Woda śmierdzi jajami. Poniżej wyniki badań: pH: 7,2 Barwa: 3,3 mg Pt/l Mętność: 2,7 NTU Zasadowość: 3,0 mval/l Twardość: 198 mg CaCO3/l Stężenie wapnia: 67,1 mg/l Stężenie magnezu: 2,1 mg/l Indeks nadmanganianowy: 2,2 mg/l Stężenie chlorków: < 5,0 mg/l Stężenie siarczanów: 47 mg/l Stężenie fosforanów: 0,11 mg/l Stężenie jonu amonowego: < 0,06 mg/l Stężenie azotynów: < 0,033 mg/l Stężenie azotanów < 0,75 mg/l Stężenie żelaza 870 ug/l Stężenie manganu 220 ug/l Sucha pozostałość: 320 mg/l Pozostałość po prażeniu: 220 mg/l Straty przy prażeniu: 100 mg/l Dostałem propozycję*na odżelaziacz wody regenerowany ozonem Clack P1354 ze złożami Aqualuxe i Katalox. Czy nie jest to przerost formy nad treścią? Czy można pozbyć się*zapachu inaczej (samo przekroczenie żelaza i manganu chyba nie jest takie duże)? Czy przy takiej wodzie, urządzenie będzie się*długo regenerować? Dostałem informację*że ok 700l wody co 3 dni na regenerację. Proszę*o pomoc w dobrze odpowiedniego urządzenia, ew. informację*czy zaproponowane urządzenie jest odpowiednie. Woda na ogród leci bezpośrednio ze studni, filtr miałby służyć*tylko do domu. Wybór odżelaziacza 13 54 Clack jest dobrym rozwiązaniem. Można jednak zastosować inne złożę, np Klarsanit z Defemanem. Wskazane jest wstępne napowietrzenie wody, wystarczy na zapach i żelazo. Przy takich parametrach myślę, regeneracja raz na 5-7 dni wystarczy . Wody na regeneracje nie więcej jak 350 l. Jeżeli ma Pan zbiornik bezprzeponowy to koszt urządzeń nie przekroczy 3200 zł Nie jestem pewien tylko czy do takiego układu pompa wystarczy. Zależy na jakiej głębokości jest zawieszona oraz czy to MQ3-35 czy MQ3-45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 04.10.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Najbardziej zależy mi aby wyeliminować zapach siarkowodoru. Na hydrofor bezprzeponowy mam mało miejsca. Witam. Przy braku miejsca w kotłowni można zastosować zbiornik bezprzeponowy poziomy i go podwiesić np. pod sufitem. W mojej malutkiej kotłowni zmieścił się nad zbiornikiem cwu.Niestety nie wiem jakie było stężenie siarkowodoru ale woda dość dobrze śmierdziała, po wymianie na zbiornik ocynkowany zapach znikł, instalacja działa bez napowietrzania, zawartość żelaza 0,45 mg/l manganu : 0,129 mg/l pH 7,4 Pozdrawiam Edytowane 4 Października 2016 przez scarFace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrz 04.10.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Witam. Przy braku miejsca w kotłowni można zastosować zbiornik bezprzeponowy poziomy i go podwiesić np. pod sufitem. W mojej malutkiej kotłowni zmieścił się nad zbiornikiem cwu.Niestety nie wiem jakie było stężenie siarkowodoru ale woda dość dobrze śmierdziała, po wymianie na zbiornik ocynkowany zapach znikł, instalacja działa bez napowietrzania, zawartość żelaza 0,45 mg/l manganu : 0,129 mg/l pH 7,4 Pozdrawiam Dziękuję za odpowiedź. Ale to znaczy ze masz sam zbiornik, bez odżelaziacza? Woda wpadająca do zbiornika napowietrza się i leci bezpośrednio do domu? Czy trzeba jakoś wyrównywać ciśnienie? Bez żadnych regeneracji itp? Gdzie wtedy zbiera się ta utleniona siarka? Czy zawór odpowietrzający wyrzuca siarkowodór na zewnątrz? Trochę kiepsko wrzucać siarkowodór do domu. Jaki to musi być zbiornik, masz jakieś zdjęcie? Myśle ze gdyby było to jedno urządzenie to wejdzie mi zbiornik bez problemu. Czy moja pompa, która ma w sobie zbiornik przeponowy, może działać z takim zbiornikiem ocynkowanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 04.10.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Ale to znaczy ze masz sam zbiornik, bez odżelaziacza? Woda wpadająca do zbiornika napowietrza się i leci bezpośrednio do domu? Czy trzeba jakoś wyrównywać ciśnienie? Bez żadnych regeneracji itp? Gdzie wtedy zbiera się ta utleniona siarka? Czy zawór odpowietrzający wyrzuca siarkowodór na zewnątrz? Trochę kiepsko wrzucać siarkowodór do domu. Jaki to musi być zbiornik, masz jakieś zdjęcie? Myśle ze gdyby było to jedno urządzenie to wejdzie mi zbiornik bez problemu. Czy moja pompa, która ma w sobie zbiornik przeponowy, może działać z takim zbiornikiem ocynkowanym? Mam zbiornik wimset 200l i dodatkowo zmiękczacz wody z 37litrami żywicy, do zbiornika dokupiłem włącznik ciśnieniowy ponieważ ten który był w zestawie grundfos PC-15 włączał pompę przy każdym otwarciu kranu.Nie montowałem odpowietrznika tylko raz na jakiś czas dobijam powietrze sprężarką bezolejową . Tak to wygląda u mnie Edytowane 4 Października 2016 przez scarFace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.10.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Ale to znaczy ze masz sam zbiornik, bez odżelaziacza? Woda wpadająca do zbiornika napowietrza się i leci bezpośrednio do domu? Czy trzeba jakoś wyrównywać ciśnienie? Bez żadnych regeneracji itp? Gdzie wtedy zbiera się ta utleniona siarka? Czy zawór odpowietrzający wyrzuca siarkowodór na zewnątrz? Mam zbiornik wimset 200l i dodatkowo zmiękczacz wody z 37litrami żywicy... Nie montowałem odpowietrznika tylko raz na jakiś czas dobijam powietrze sprężarką bezolejową. To co się utleni zostaje albo w zbiorniku albo na zmiękczaczu. Jak nie ma zwężki zasysającej powietrze to nie potrzeba odpowietrznika - poduszka w zbiorniku będzie zanikała przez rozpuszczanie powietrza w wodzie i konieczne jest dopompowywanie ręczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarFace 05.10.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 To co się utleni zostaje albo w zbiorniku albo na zmiękczaczu. . Między zbiornikiem a zmiękczaczem mam zamontowany filtr narurowy z systemem ręcznego płukania wkładu filtracyjnego bez odkręcania klosza i chyba tam większość syfu się osadza, oczywiście raz na rok czyszczę zbiornik w którym również jest trochę tego czerwonego szlamu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesławM 06.10.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Witam serdecznie. Jestem w trakcie otwierania pola campingowego oraz domków letniskowych. Ponadto posiadam na swoim terenie restaurację. Docelowo będę potrzebował wody użytkowej oraz do celów sanitarnych dla ok. 200 osób. Czy mógłby Pan mi doradzić jaki rodzaj przepompowni - może być kontenerowa - dobrać (firma) oraz stację uzdatniania wody? Byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts