Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Mam pytanie do znawców tematu. Posiadam stację zmiękczającą Inwater z głowicą

Logix Autotrol, zmierzyłem twardość wody na wejsciu i ustawiłem na głowicy. Jak ustawić twardość wody uzdatnionej, żeby nie była za miękka? W instrukcji jest napisane żeby kręcić śrubą , z lewej strony (imbus), wykręcając zmniejszamy a wkręcając zwiększamy twardość a fabrycznie głowica jest ustawiona na max miękką wodę. Z powyższego wynika, że należy śrubę wkręcić ale ona jest już wkręcona na maksa i nie chcę czegoś urwać ani zepsuć. Instrukcja jest napisana jakoś wg mnie dziwnie. Proszę o pomoc znających w/w głowicę. Z góry dziękuję.

Witam. Chciałem oczyścić/zdezynfekować zbiornik zmiękczacza wody od wewnątrz. Czy podchloryn sodu się do tego nada, czy jakiś inny związek? Chodzi mi o związek, po którym nie byłoby potrzeby przepłukiwania zbiornika. Może nadwęglan sodu?

Sprecyzuj który zbiornik masz na myśli - czy zbiornik na sól czy ten ze złożem?

Jeśli wlejesz tam utleniacz (np. związku chloru, czyli też podchloryn) i nie chcesz go wypłukać to przedostanie się on na złoże i je zniszczy.

Do dezynfekcji złóż jonitowych (ogólnie nie jest zalecana ich dezynfekcja) stosuje się zazwyczaj roztwór kwasu nadoctowego.

Stoję przed wyborem uzdatniacza. Mieszkam na Jurze, więc twarda woda jest, wyniki: http://i.imgur.com/bTVsD0x.png

Hydraulik proponuje viessmanna aquahome 20, spotkałem się z opinią, że płaci się za markę. Drugi wspomniał o firmie Altech http://www.ceneo.pl/16532694

Sam znalazlem jeszcze Denver Plus 30 czy następce WaterMark 30 z zestawem startowym.

W domu są 2 osoby dorosle i 2 dzieci, bywają goście.

Jestem w stanie wydać około 2-2.5k

Jakieś opinie i propozycje?

Aż tak głęboko jeszcze nie wnikałem, ale dziękuje za info.

KLARSAN napisał:

Informacja prosto z ich strony: "W trosce o Państwa komfort i bezpieczeństwo użytkowania a także prawidłowe funkcjonowanie i bieg gwarancji konieczne jest uruchomienie urządzenia przez jedną z Autoryzowanych Firm Serwisowych (AFS).

Uruchomienie urządzenia (z wyjątkiem kosztów dojazdu Serwisanta) jest już zawarte w cenie urządzenia.

Uwaga: Uruchomienie powinno zostać wykonane nie później niż 2 tygodnie od montażu urządzenia pod rygorem utraty gwarancji."

Wziąłeś to pod uwagę?

Myślę iż każdy rozważny człowiek bierze to pod uwagę . Zabrzmiało to jak coś złego a jest zupełnie odwrotnie.

Zapoznaj się z gwarancją i porównaj kto taką samą zaoferuje. A to że ma być serwis na uruchomieniu to bardzo dobrze. Widziałem wielokrotnie źle podłączone urządzenia i źle programowane przez niby fachowców. A że kocioł gazowy trzeba uruchomić przez serwis nikt nie kwestionuje.

Zamontujesz. Baza serwisowa jest duża i znajdziesz kogoś ze swojej okolicy. Za dojazd zapłacisz grosze i masz święty spokój i gwarancję. A samo uruchomienie masz za darmo. Czego tu jeszcze chcieć.

Stoję przed wyborem uzdatniacza. Mieszkam na Jurze, więc twarda woda jest, wyniki: http://i.imgur.com/bTVsD0x.png

Hydraulik proponuje viessmanna aquahome 20, spotkałem się z opinią, że płaci się za markę. Drugi wspomniał o firmie Altech http://www.ceneo.pl/16532694

Sam znalazlem jeszcze Denver Plus 30 czy następce WaterMark 30 z zestawem startowym.

Odpowiedź jest prosta. Hydraulik dobrze proponuje. Cena Viessmanna N20 nie jest wcale wygórowana jak na urządzenie tej klasy.

Altech - chińczyk podobnie jak ten denver czy watermark. Tu dopiero są ceny wygórowane za urządzenia tej klasy. Taki altech pod inną nazwą kosztuje połowę tej ceny. Ile to kosztuje u chińczyka ciekawe ? A co z częściami zamiennymi za parę lat ?

Nie patrz tylko na cenę bo nie kupujesz na rok . Dużo było o tym na forum.

Mam pytanie do znawców tematu. Posiadam stację zmiękczającą Inwater z głowicą

Logix Autotrol, zmierzyłem twardość wody na wejsciu i ustawiłem na głowicy. Jak ustawić twardość wody uzdatnionej, żeby nie była za miękka? W instrukcji jest napisane żeby kręcić śrubą , z lewej strony (imbus), wykręcając zmniejszamy a wkręcając zwiększamy twardość a fabrycznie głowica jest ustawiona na max miękką wodę. Z powyższego wynika, że należy śrubę wkręcić ale ona jest już wkręcona na maksa i nie chcę czegoś urwać ani zepsuć. Instrukcja jest napisana jakoś wg mnie dziwnie. Proszę o pomoc znających w/w głowicę. Z góry dziękuję.

No i co, nikt z fachowców nie wie jak sobie z tym poradzić? Nikt nie ma głowicy objętościowej?

Sprecyzuj który zbiornik masz na myśli - czy zbiornik na sól czy ten ze złożem?

Jeśli wlejesz tam utleniacz (np. związku chloru, czyli też podchloryn) i nie chcesz go wypłukać to przedostanie się on na złoże i je zniszczy.

Do dezynfekcji złóż jonitowych (ogólnie nie jest zalecana ich dezynfekcja) stosuje się zazwyczaj roztwór kwasu nadoctowego.

Nie. Właśnie kończy mi się sól i przed ponownym napełnieniem chciałem po prostu mokrą szmatką nasączoną jaką substancją (mam dostęp do tych dwóch które wymieniłem, ale mogę kupić inne) przetrzeć zbiornik na sól. Chodzi o to, że jak pisałem kilka miesięcy wcześniej, po montażu zmiękczacza miałem źle podłączoną rurkę przelewową (tą wychodzącą ze zbiornika), tzn. do kanalizacji. Skutkiem tego w pojemniku na sól pojawił się brzydki zapach. Zapach dawno zniknął, ale męczy mnie to.

P.S. Mam Cosmowater 22.

Nie. Właśnie kończy mi się sól i przed ponownym napełnieniem chciałem po prostu mokrą szmatką nasączoną jaką substancją (mam dostęp do tych dwóch które wymieniłem, ale mogę kupić inne) przetrzeć zbiornik na sól. Chodzi o to, że jak pisałem kilka miesięcy wcześniej, po montażu zmiękczacza miałem źle podłączoną rurkę przelewową (tą wychodzącą ze zbiornika), tzn. do kanalizacji. Skutkiem tego w pojemniku na sól pojawił się brzydki zapach. Zapach dawno zniknął, ale męczy mnie to.

P.S. Mam Cosmowater 22.

Jak chcesz tylko przetrzeć szmatką to zrób to spokojnie podchlorynem, ale po tym przetrzyj ją wodą i na sucho ze dwa razy...

Moja opinia jest taka, żeby omijać szerokim łukiem chińczyki (Altech, Watermark, Denver, itp). Za każdą cenę.

Jeśli chodzi o Viessmanna to będzie OK, chociaż na pewno trochę się dopłaca za logo. Możesz się rozejrzeć po okolicznych (lub internetowych) firmach za jakimś składakiem na dobrej głowicy i z dobrym złożem... wyjdzie jakościowo podobnie jak Viessmann a cenowo może być lepiej.

Czyli instalatorzy montują wszystkim głowice czasowe, wybór najgorszy z możliwych ale najtańszy.

Nie koniecznie... może po prostu montują głowice objętościowe, ale bez mieszacza? A może montują głowice innego producenta? A może akurat nie ma na tym forum instalatora, który by te głowice znał na tyle dobrze? A może... możliwości jest wiele :)

Jeśli Twój problem jest pilny, a nikt na forum nie potrafi go rozwiązać to przecież możesz skontaktować się z dostawcą (pisałeś o firmie Inwater) i od nich uzyskać wyjaśnienie.

No i co, nikt z fachowców nie wie jak sobie z tym poradzić? Nikt nie ma głowicy objętościowej?

Wkręcenie tej śrubki powoduje odchylenie flapersa powodującego domieszanie wody twardej, jeśli jest na maksa wkręcona to jest maksymalne domieszanie wody twardej. Jak zdejmiesz czapkę z głowicy to na czwartej krzywce od silnika zobaczysz czy wkręcona śruba odchyla flapersa czy nie. Jeśli śrubkę wykręcisz tak że nie będzie dotykałą flapersa to domieszania nie będzie i będzie woda miękka.

Wkręcenie tej śrubki powoduje odchylenie flapersa powodującego domieszanie wody twardej, jeśli jest na maksa wkręcona to jest maksymalne domieszanie wody

twardej. Jak zdejmiesz czapkę z głowicy to na czwartej krzywce od silnika zobaczysz czy wkręcona śruba odchyla flapersa czy nie. Jeśli śrubkę wykręcisz tak że nie będzie dotykałą flapersa to domieszania nie będzie i będzie woda miękka.

Dzięki kolego. Jest jedno ale, mianowicie ta śruba jest wkręcona na maxa i do niczego nie dotyka. Do tego flapersa brakuje jeszcze trochę, dlatego mnie dziwi, że w zasadzie ta śruba u mnie nic nie powoduje. Któregoś dnia wykręciłem ją całkowicie i wkręciłem z powrotem. Sprawdziłem przed chwilą i do flapersa brakuje około centymetra, czyli teraz woda jest max miękka. Chciałem wkręcić śrubę dalej ale ciężko to idzie a nie chcę czegoś zepsuć. Napisz mi proszę, czy dokręcić śrubę aby dotknęła flapersa czy nie robić nic na siłę. Jeszcze jedno, mierzyłem wczoraj twardość wody uzdatnionej i wyszlo mi około 8 stopni niemieckich, czy powinna być taka wartość przy calkowitym zmiękczeniu? Nie wiem jeszcze ile ewentualnych obrotów śrubą spowoduje zmianę o 1 stopien w skali niemieckiej. Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

prosił bym o pomoc w dobraniu zestawu do uzdatniania wody .

Wykopana już trzecia studnia wszyscy wokoło maja ładną,czystą wodę, a na mojej posesji muszę mieć jakieś złoże manganu ;/ bo po tygodniu

wszystko nachodzi żółty nalot.

badania nie wyszły takie złe nie licząc właśnie manganu prosił bym o poradę jest to mój pierwszy raz :)

,co do montażu pojecie jakieś mam bo hydraulikę robię we własnym zakresie .:rolleyes:

badania

https://drive.google.com/file/d/0B9rbTbjOrFWdc0FUQTM0bG9XcHVwMWZHV25sVlBmUU43X3FR/view?usp=sharing

studnia 1/25 cala 8m

hydrofor zbiornik 100l

pompa aspri 15

Głębokość zasysania: do 9 m

Zasilanie: 230V/50Hz

Moc: 0,95 kW

Wydajność max.: 70 l/min.3/h

Wysokość podnoszenia max.: 54 m

Pojemność zbiornika przeponowego 24l

4 osoby (w lato sporo wody na podlewanie)

pozdrawiam Daniel Wielgosz

Edytowane przez Wielgosie

Któregoś dnia wykręciłem ją całkowicie i wkręciłem z powrotem. Sprawdziłem przed chwilą i do flapersa brakuje około centymetra, czyli teraz woda jest max miękka.

Jeśli jest aż taki luz to coś jest nie w porządku. Może skręcając ponownie nie złapałeś gwintu i dlatego teraz jest opór?

Jeszcze jedno, mierzyłem wczoraj twardość wody uzdatnionej i wyszlo mi około 8 stopni niemieckich, czy powinna być taka wartość przy calkowitym zmiękczeniu?

Coś jest nie tak. Woda zmiękczona (przy zamkniętym zaworze mieszającym) powinna mieć 0 stopni. No może jeden stopień - uwzględniając margines błędu pomiarowego. Ale przy 8 stopniach to ewidentnie coś się tam miesza...

Nie wiem jeszcze ile ewentualnych obrotów śrubą spowoduje zmianę o 1 stopien w skali niemieckiej.

Tego nie da się wyskalować. Wynik zależy od twojej twardości i ciśnienia, więc dla każdego miejsca instalacji wynik jednego obrotu śrubą może być inny.

Wykopana już trzecia studnia wszyscy wokoło maja ładną,czystą wodę, a na mojej posesji muszę mieć jakieś złoże manganu ;/ bo po tygodniu wszystko nachodzi żółty nalot.

Po pierwsze - mangan daje czarny, oleisty nalot.

Po drugie - w badaniach wyszło tylko 0,2 mg/l manganu - to nie jest jakaś tragedia. Owszem przekracza to dopuszczalną wartość dla wody pitnej, ale to nie jest od razu złoże manganu :)

Na moje oko to albo jest to problem z czymś czego nie badałeś (np. utlenialność, czyli zanieczyszczenia organiczne - tym bardziej, że studnia jest płytka), albo problem z samą studnią i zasysane jest coś co daje taki efekt.

Na tą chwilę nie ma co dobierać uzdatniania dopóki nie ma pewności gdzie jest problem (bo na pewno nie jest nim mangan).

Jeśli jest aż taki luz to coś jest nie w porządku. Może skręcając ponownie nie złapałeś gwintu i dlatego teraz jest opór?

Coś jest nie tak. Woda zmiękczona (przy zamkniętym zaworze mieszającym) powinna mieć 0 stopni. No może jeden stopień - uwzględniając margines błędu pomiarowego. Ale przy 8 stopniach to ewidentnie coś się tam miesza...

Tego nie da się wyskalować. Wynik zależy od twojej twardości i ciśnienia, więc dla każdego miejsca instalacji wynik jednego obrotu śrubą może być inny.

Ta śruba była tak wkręcona fabrycznie, ona jest na tyle długa, że nie ma mowy o nietrafieniu metalową śrubą w plastikowy gwint. Zauważyłem, że czym bliżej regeneracji (jeszcze 900 litrów) to woda staje się coraz twardsza. Po zamontowaniu i uruchomieniu zmiękczacza woda leciała taka miękka, że nie dawało się zmyć mydlła z rąk. Zobaczę po regeneracji. A z tym pomiarem to może ja robię coś nie tak tym testerem kroplowym a instrukcja jest napisana chyba dla znawców tematu a nie dla laika. Muszę kupić dobry tester, polecisz jakiś?

Witam

prosił bym o pomoc w dobraniu zestawu do uzdatniania wody .

Wykopana już trzecia studnia wszyscy wokoło maja ładną,czystą wodę, a na mojej posesji muszę mieć jakieś złoże manganu ;/ bo po tygodniu

wszystko nachodzi żółty nalot.

badania nie wyszły takie złe nie licząc właśnie manganu prosił bym o poradę jest to mój pierwszy raz :)

,co do montażu pojecie jakieś mam bo hydraulikę robię we własnym zakresie .:rolleyes:

badania

https://drive.google.com/file/d/0B9rbTbjOrFWdc0FUQTM0bG9XcHVwMWZHV25sVlBmUU43X3FR/view?usp=sharing

studnia 1/25 cala 8m

hydrofor zbiornik 100l

pompa aspri 15

Głębokość zasysania: do 9 m

Zasilanie: 230V/50Hz

Moc: 0,95 kW

Wydajność max.: 70 l/min.3/h

Wysokość podnoszenia max.: 54 m

Pojemność zbiornika przeponowego 24l

4 osoby (w lato sporo wody na podlewanie)

pozdrawiam Daniel Wielgosz

Kiedy po raz ostatni było wykonywane badanie wody? Może to źle pobrana próbka ma wpływ na niemiarodajne wyniki. Mangan jest 4 krotnie przekroczony.

Pozostałe parametry oprócz manganu pozostają w normie. Czy woda posiada jakiś charakterystyczny nieprzyjemny zapach?