jacekjajacek 10.12.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Nie byloby tak, ze zwiazki humusowe w takiej ilosci ze az dajace zabarwienie herbaciane wystrzeliłoby w kosmos utlenialnosc? Utlenialność 5,78mg/l z ostatniego badania więc jakiegoś dramatu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjajacek 10.12.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Nie wiem jaki to konkretnie węgiel, ale wydajność na poziomie 4 m3 przefiltrowanej wody na każdy litr węgla to chyba niezły wynik... nie spodziewałbym się dłuższej żywotności. A teraz pytanie, czy przy kolejnym napełnianiu nie lepiej zainwestować w węgiel kokosowy? Może macie jakieś własne propozycje co do producentów węgli? Lub ewentualnie jakieś inne złoże na organikę? Edytowane 10 Grudnia 2016 przez jacekjajacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.12.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Utlenialność 5,78mg/l z ostatniego badania więc jakiegoś dramatu nie ma jest powyzej normy. W pierwszej kolejnosci powinienes sie domagac od wodociagow doprowadzenia wody do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.12.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 A teraz pytanie, czy przy kolejnym napełnianiu nie lepiej zainwestować w węgiel kokosowy? Może macie jakieś własne propozycje co do producentów węgli? Lub ewentualnie jakieś inne złoże na organikę? Kokosowy wcale nie oznacza lepszy "z urzędu". Najlepsze są węgle firmy Norit, ale są drogie i ciężko je kupić w ilości "nie hurtowej". Ale nawet przy super węglu nie spodziewałbym się dużo dłuższej żywotności. Ze złóż typowo na organikę są anionity makroporowate - np. Lewatit S6368A. Też drogie ale żywotność powinna być ok 5 lat. Wymagają regeneracji solanką lub solanką alkaliczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f_anusia0305 11.12.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Orientacyjnie koszty wynoszą: - azotyny - 3500-4500 PLN - mangan - 2000-3000 PLN - twardość - 2300- 2800 PLN To są ceny przy założeniu, że każdy filtr jest osobno i jest to spora kolumna z głowicą automatyczną. Można próbować montować filtry narurowe... ale wszystko zależy od przepływu na jaki to ma być. Poza tym są potem koszty wymiany wkładów, które dość szybko mogą przekroczyć koszt dużej kolumny. Wstępnie pomijając dość duże koszty takiej instalacji, to zastanawiam się czy zakładając trzy osobne filtry w formie „sporych kolumn z głowicą automatyczną” - muszę mieć trzy osobne pojemniki na sól do regeneracji ? - czy wydajność przepływu wody po trzech filtrach będzie wystarczająca do używania z dwóch ujęć (np. prysznic + zlew)? - czy bardzo spadnie ciśnienie wody po przejściu przez 3 filtry? - jaki może być szacunkowy miesięczny koszt utrzymania 3 osobnych filtrów przy założeniu zużycia na poziomie 10m3 ? A może warto któreś filtry połączyć w jeden? Rekomendacja to często badac wode, bo studnia płytka wiec zagrozona zanieczyszczeniem pochodzacym z powierchni. Moze byc dobrze a po wiekszym opadzie deszczu bedzie zle. 1. Filtr multifunkcyjny, Pozbedziesz sie manganu, i twardosci. Twardosc dosyc wysoka. 2. Odmanganiacz -+ pozbedziesz sie manganu twardosc zostanie 3. Mozesz tez nie robic nic a w kuchni do picia zastosowac dobra osmoze. Manganu nie zauwazysz przy takim pH na sanitariatach, nie bedzie brudził (na czarno) tak jak brudzi na rudo nadmiar żelaza. Taka ilosc magnanu ani nie wplynie na smak, ani na zdrowie jakbys ja nawet wypila bez filtrowania. Te normy czesto sa powodoowane innymi czynnikami niz zdrowie (ochrona rur przed odkladaniem sie zanieczyszczen). Azotynami sie nie przejmuj. TO nie jest tak, ze po przekroczeniu normy umrzesz od picia tej wody. Zgodnie z propozycją Jastrząb, filrt multifunkcyjny powinien załatwić problem manganu i twardości, a gdyby do tego dodać drugi filtr na azotyny? Jakie są wady/zalety dwóch osobnych filtrów vs filtr multifunkcyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.12.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Dzień dobry, chciałabym prosić o pomoc i wskazówki w zakresie uzdatnienia wody. Ujęcie ze studni własnej (ok. 7 m - przynajmniej tak twierdzi deweloper). Pompa INOX 2200 3-fazowa, hydrofor z przeponą 80 l. Wykorzystanie do wszelkich celów domowych - 2 osoby. Poniżej wyniki badania wody (z najwyższą dopuszczalną normą): Utlenialność z KMnO4 - 2,56+/- 0,26 (5,0) Twardość ogólna 332 +/- 7 (500) Amoniak 0,26 +/- 0,03 (0,50) Azotyny - 0,63 +/- 0,06 (0,50) Azotany - 8,6 +/- 0,9 (50) Chlorki - 41+/- 2 (250) Żelazo - 25 +/- 3 (200) Mangan - 553 +/- 55 (50) Mętność <0,20 (1,0) Barwa (Pt) - 5 +/- 1 pH 7,2 +/- 0,3 (6,5-9,5) bakterie grupy coli w 100 ml - 0 bakterie Escherichia coli w 100 ml - 0 Z góry dziękuję za rekomendacje. Pozdrawiam Woda jest dosyć twarda i występuje mangan. Mangan trzeba usunąć, żelazo dobrze by było zredukować. Najlepszym (nie najtańszym) rozwiązaniem było by zastosować mały odmanganiacz wody i zmiękczacz. takie rozwiązanie pozwoli na redukcję Manganu oraz zredukowanie(ale nie usunięcie) twardości. Jako bardziej ekonomiczne rozwiązanie można zastosować sam odmanganiacz lub urządzenie multifunkcyjne, które jednocześnie usunie mangan i twardość (ale w takim przypadku twardość prawie całkowicie trzeba by zredukować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.12.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 No i stało się. Węgiel aktywny przestał działać. Trochę szybko ponieważ po około 120m3 wyczerpała się zdolność 40l złoża. Przeprowadziłem rozmowę z producentem, który stwierdził, że niepotrzebnie węgiel był płukany i węgli aktywnych nie należy płukać (tylko pierwsze płukanie w celu oczyszczenia) - wtedy lepiej pracują i dłużej wytrzymują... po tym stwerdzeniu zgłupiałem całkiem. Spotkał się ktoś z Was z czymś podobnym? Zależy co tam jest w wodzie i jaki węgiel ale jest to jak najbardziej możliwe. Węgiel należy płukać tylko jeżeli w wodzie znajdują się zanieczyszczenia mechaniczne, które trzeba usunąć. Tak to raczej nie ma potrzeby płukać(po za pierwszym uruchomieniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.12.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Wstępnie pomijając dość duże koszty takiej instalacji, to zastanawiam się czy zakładając trzy osobne filtry w formie „sporych kolumn z głowicą automatyczną” - muszę mieć trzy osobne pojemniki na sól do regeneracji ? To zależy jakie filtry miały by to być. Odmanganiacz nie potrzebuje soli (chociaż są złoża wymagające regeneracji nadmanganianem potasu - ale tych raczej nie polecam do domowych zastosowań). Filtry wielofunkcyjne, zmiękczacze, filtry na azotany/azotyny potrzebują soli, ale w przypadku kilku filtrów w jednym pomieszczeniu można pomyśleć o wspólnym zbiorniku soli... - czy wydajność przepływu wody po trzech filtrach będzie wystarczająca do używania z dwóch ujęć (np. prysznic + zlew)? Rozmiar filtrów trzeba dobrać tak, aby nie było z tym problemu. - czy bardzo spadnie ciśnienie wody po przejściu przez 3 filtry? Przy niewielkim przepływie chwilowym (dwa ujęcia jednocześnie) nie powinno być to zauważalne. Im większy przepływ tym spadek ciśnienia byłby większy, ale jeśli na wejściu jest w miarę normalne ciśnienie (3-4 bar) to nie powinno być problemu. - jaki może być szacunkowy miesięczny koszt utrzymania 3 osobnych filtrów przy założeniu zużycia na poziomie 10m3 ? Koszt odmanganiacza (ze złożem nie wymagającym regeneracji chemicznej) to tylko koszt wody do płukania (ale jest to spora ilość, niezależnie od zużycia wody uzdatnionej). Koszt zmiękczacza i filtra na azotany to sól do regeneracji (ok 1 PLN/kg, można przyjąć 1 kg soli na 1 m3 wody zmiękczonej) i woda. Koszt wody to także koszt ścieków - co się z nimi dzieje? A może warto któreś filtry połączyć w jeden? Jest to do rozważenia. Chociaż można też odpuścić sobie np. azotyny - ich przekroczenie jest niewielkie i może wynikać z chwilowego wahania (w końcu studnia jest dość płytka...). Z drugiej strony może to być wahnięcie w dół i normalny ich poziom może być wyższy... Zgodnie z propozycją Jastrząb, filrt multifunkcyjny powinien załatwić problem manganu i twardości, a gdyby do tego dodać drugi filtr na azotyny? Jakie są wady/zalety dwóch osobnych filtrów vs filtr multifunkcyjny? Przy dwóch osobnych filtrach masz różne złoża, których żywotność jest większa niż złoża wielofunkcyjnego. Są też bardziej wyspecjalizowane, więc skuteczniejsze (co akurat tu nie ma aż takiego wielkiego znaczenia bo przekroczenia nie są duże). Poza tym przy osobnym zmiękczaczu można wyregulować twardość (czyli nie musi być to woda zupełnie miękka) czego nie da się zrobić ze złożem wielofunkcyjnym (bez jednoczesnego domieszania manganu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silus 20.12.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Witam Dziękuje za pomoc w doborze stacji uzdatniającej. Mam tylko jedną wątpliwość. Czy wodę z płukania filtra można skierować do biologicznej oczyszczalni? Jeśli nie to co z nią zrobić? Mam co prawda duży wstępny zasobnik żeby nawet najbardziej szkodliwe dla bakterii środki czyszczące typu domestos się tam uśredniały ale te płukanie to jednak jednorazowy duży zrzut wody z niezbyt dobrym składem dla bakterii. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 21.12.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Witam Dziękuje za pomoc w doborze stacji uzdatniającej. Mam tylko jedną wątpliwość. Czy wodę z płukania filtra można skierować do biologicznej oczyszczalni? Jeśli nie to co z nią zrobić? Mam co prawda duży wstępny zasobnik żeby nawet najbardziej szkodliwe dla bakterii środki czyszczące typu domestos się tam uśredniały ale te płukanie to jednak jednorazowy duży zrzut wody z niezbyt dobrym składem dla bakterii. Pozdrawiam Tomek Nie mogę odkopać wątku dotyczącego akurat Twojej stacji uzdatniania wody, możesz podrzucić więcej info?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.12.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Dziękuje za pomoc w doborze stacji uzdatniającej. Mam tylko jedną wątpliwość. Czy wodę z płukania filtra można skierować do biologicznej oczyszczalni? Z tego co znalazłem to sugerowanym filtrem był odżelaziacz z napowietrzaniem. Jeśli na taki się zdecydowałeś to nie ma problemu z puszczeniem wody do oczyszczalni. Te ścieki nie zawierają nic szkodliwego dla bakterii, w zasadzie jest to na tyle czysta woda, że będzie ona rozcieńczała inne ścieki. Ale była też mowa o zmiękczaczu - i tu jest problem (który Ci sygnalizowałem). Daj znać czy on też jest w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silus 21.12.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Przypomnę krótko moje parametry wody: Mętność 10 NTU;Barwa akceptowalna;Zapach akceptowalny;Smak akceptowalny; Odczyn 7,5 pH;Twardość ogólna 338 mg /dm3 CaCO3;Żelazo 2283 µg/dm3 Fe;Amonowy jon 1,07 mg/dm3 NH4 ;Azotyny <0,04 p.g.o mg/dm3 NO2;Azotany <1,11 p.g.o mg/dm3 NO3;Mangan 152 µg/dm3 Mn; Dostałem na forum propozycje:-13x 54 odzelaziacz na mieszance klarsanitu z rudą manganową-złoża Crystal Right 100 lub mieszanki żywic, np. AquaMulti Oprócz tego od lokalnego dostawcy dostałem taką propozycje:Zbiornik systemu 10x54ilość złoża 36lsterownik Clack C Ecozbiornik solanki 75l/Bprzepływ nominalny 1,6 m3/hprzepływ pikowy 2,1m3/hciśnienie wody 2-7 bar Dodatkowe informacje:-dwie osoby dorosłe, dwójka dzieci-średnie zużycie wody miesięcznie 20m3-pompa o przepływie nominalnym 5m3/h-hydrofor przeponowy 300l ocynk poza domem-przydomowa oczyszczalnia biologiczna I teraz pytania: Które rozwiązanie będzie optymalne.Czy obecność oczyszczalni wyklucza zmiękczanie wodyCzy można popłuczyny z filtra wypuścić bezpośrednio do gruntu skoro nie można do oczyszczalni? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.12.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Przypomnę krótko moje parametry wody: Mętność 10 NTU; Barwa akceptowalna; Zapach akceptowalny; Smak akceptowalny; Odczyn 7,5 pH; Twardość ogólna 338 mg /dm3 CaCO3; Żelazo 2283 µg/dm3 Fe; Amonowy jon 1,07 mg/dm3 NH4 ; Azotyny <0,04 p.g.o mg/dm3 NO2; Azotany <1,11 p.g.o mg/dm3 NO3; Mangan 152 µg/dm3 Mn; Dostałem na forum propozycje: -13x 54 odzelaziacz na mieszance klarsanitu z rudą manganową -złoża Crystal Right 100 lub mieszanki żywic, np. AquaMulti Zacznij od określenia jakie rozwiązanie chcesz zastosować: a) tylko filtr na żelazo, mangan (i ewentualnie amoniak) - do tego służy odżelaziacz z napowietrzaniem, woda popłuczna nie zawiera chemii więc można ją puścić w ziemię lub do oczyszczalni b) filtr wielofunkcyjny do usuwania twardości, żelaza, manganu i amoniaku - ale regenerowany solanką więc ścieków nie powinno się wypuszczać do ziemi, a oczyszczalnia też ich nie lubi. c) osobny filtr na żelazo i osobny zmiękczacz Jak już się zdecydujesz na konkretne rozwiązanie to będzie można dobierać szczegóły (rozmiar, złoże, głowicę, itp) Oprócz tego od lokalnego dostawcy dostałem taką propozycje: Zbiornik systemu 10x54 ilość złoża 36l sterownik Clack C Eco zbiornik solanki 75l/B przepływ nominalny 1,6 m3/h przepływ pikowy 2,1m3/h ciśnienie wody 2-7 bar Niewiele można z tego wywnioskować. Nie wiadomo jakie złoże, nie ma takiego sterownika... Które rozwiązanie będzie optymalne. Każde ma swoje wady i zalety... Czy obecność oczyszczalni wyklucza zmiękczanie wody Nie wyklucza, ale każda regeneracja zmiękczacza będzie jakimś zakłóceniem pracy oczyszczalni. Czy można popłuczyny z filtra wypuścić bezpośrednio do gruntu skoro nie można do oczyszczalni? Można je puścić do oczyszczalni. Jak puścisz do gruntu to mogą się tam tworzyć osady i z czasem zatkać studzienkę. Poza tym możesz mieć bliżej nieokreślone problemy z roślinami (duże zasolenie ścieków). Pomijam też kwestie czy jest to w ogóle zgodne z prawem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 22.12.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Przypomnę krótko moje parametry wody: Mętność 10 NTU; Barwa akceptowalna; Zapach akceptowalny; Smak akceptowalny; Odczyn 7,5 pH; Twardość ogólna 338 mg /dm3 CaCO3; Żelazo 2283 µg/dm3 Fe; Amonowy jon 1,07 mg/dm3 NH4 ; Azotyny <0,04 p.g.o mg/dm3 NO2; Azotany <1,11 p.g.o mg/dm3 NO3; Mangan 152 µg/dm3 Mn; Dostałem na forum propozycje: -13x 54 odzelaziacz na mieszance klarsanitu z rudą manganową -złoża Crystal Right 100 lub mieszanki żywic, np. AquaMulti Oprócz tego od lokalnego dostawcy dostałem taką propozycje: Zbiornik systemu 10x54 ilość złoża 36l sterownik Clack C Eco zbiornik solanki 75l/B przepływ nominalny 1,6 m3/h przepływ pikowy 2,1m3/h ciśnienie wody 2-7 bar Dodatkowe informacje: -dwie osoby dorosłe, dwójka dzieci -średnie zużycie wody miesięcznie 20m3 -pompa o przepływie nominalnym 5m3/h -hydrofor przeponowy 300l ocynk poza domem -przydomowa oczyszczalnia biologiczna I teraz pytania: Które rozwiązanie będzie optymalne. Czy obecność oczyszczalni wyklucza zmiękczanie wody Czy można popłuczyny z filtra wypuścić bezpośrednio do gruntu skoro nie można do oczyszczalni? Z góry dzięki za odpowiedź. Technologię jonowymienną z całkowitym zmiękczeniem można zastosować do tej wody. Często ale nie zawsze są zastrzeżenia jeżeli chodzi o regenerację solą i zastosowanie oczyszczalni ponieważ sól zmniejsza jej skuteczność oczyszczania ścieków. Woda ma sporo mętności oraz ocynkowany hydrofor będzie powodował wytrącanie się żelaza co może szybko zatykać filtr mechaniczny, wytrącone żelazo nie może dostać się na jonowymiennik. Przy Pana wodzie skłaniałbym się bardziej w kierunku "-13x 54 odzelaziacz na mieszance klarsanitu z rudą manganową" Hydrofor jest ok, pompa jest ok, pH jest ok. Trochę będzie trzeba poczekać aż amoniak się usunie ale w perspektywie czasu wszystko powinno się unormować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wali 29.12.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Witam,Mam zamiar zainstalować kompaktowy zmiękczacz wody. Chcę wyeliminować problem twardej wody w domu. Po wstępnym rozpoznaniu na lokalnym rynku do wyboru mam: 1. Altech ALTH-970710lub2. USTM WS-20-C-1650Prośba o pomoc w wyborze. różnica w cenie 200zł. Instalowane to będzie w domu jednorodzinnym, mieszkańców 2 + 2, zużycie wody ok 10m3/miesiąc, stopień twardości wody 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.12.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Witam.Szukam firmy z okolic Wrocławia ,która zbada wodę z własnego ujęcia i dobierze stacje uzdatniania wody.Kontakt na PW.Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.12.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Witam. Szukam firmy z okolic Wrocławia ,która zbada wodę z własnego ujęcia i dobierze stacje uzdatniania wody. Kontakt na PW. Dziekuje. Zapraszamy do kontaktu w wiadomości prywatnej. Nasza lokalizacja mieści się w Łodzi ale działamy na terenie całego kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Witam, Mam zamiar zainstalować kompaktowy zmiękczacz wody. Chcę wyeliminować problem twardej wody w domu. Po wstępnym rozpoznaniu na lokalnym rynku do wyboru mam: 1. Altech ALTH-970710 lub 2. USTM WS-20-C-1650 Prośba o pomoc w wyborze. różnica w cenie 200zł. Instalowane to będzie w domu jednorodzinnym, mieszkańców 2 + 2, zużycie wody ok 10m3/miesiąc, stopień twardości wody 23. Oba modele są najtańszymi produktami, z najtańszych (chińskich) komponentów. Porównując parametry deklarowane przez obie firmy można dojść do wniosku, że nikt się nie przyłożył nawet do stworzenia wiarygodnych tabelek. Jeśli koniecznie chcesz wybrać jeden z tych dwóch modeli to wybierz tańszy - przynajmniej nie przepłacaj bo jakościowo jest to ta sama półka. PS. Przy takim zużyciu radziłbym jednak coś o pojemności 25 litrów złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Witam. Szukam firmy z okolic Wrocławia ,która zbada wodę z własnego ujęcia i dobierze stacje uzdatniania wody. Kontakt na PW. Dziekuje. We Wrocławiu jest sporo firm od uzdatniania. Ich jakość bywa różna, więc warto porównać oferty z kilku z nich. Z tych, z którymi miałem do czynienia i mogę polecić to np. wigo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 03.01.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Takie pytanie. Przynajmniej kiedyś, nie pamiętam jak jest teraz, w wynikach badania wody był określany zakres maksymalnej twardości od 60 (mg/l) do już nie pamiętam ilu. To 60 (mg/l) czyli ok. 3-4 dh było z gwiazdką i informacją, że to zalecana wartość ze względów zdrowotnych. No i właśnie to jest zalecana maksymalna wartość czy w ogóle zalecana to znaczy czy niższa wartość jest nie zalecana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts