Rafgre 24.01.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Dziś był u mnie instalator z lokalnej firmy i zaproponował mi coś takiegohttp://www.odi.pl/katalog-produktow/p-1873.htmlEuro az-el 30Cena z montażem 3300netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.01.2017 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Dziś był u mnie instalator z lokalnej firmy i zaproponował mi coś takiego ... Euro az-el 30 Cena z montażem 3300netto Trochę drogo... głowica OK, ale sterownik nie najnowszy, brak bypassu (przynajmniej nie ma go w opisie), a nazwa może sugerować więcej niż 25 litrów złoża (i brak informacji jakie złoże). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafgre 25.01.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 O bypass pytałem i podobno jest . Cena nie sprecyzowałem obejmuję : filtr + 2wkład , 4 worki soli, zmiękczacz, montaż. o złoże jeszcze dopytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 25.01.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Dziś był u mnie instalator z lokalnej firmy i zaproponował mi coś takiego http://www.odi.pl/katalog-produktow/p-1873.html Euro az-el 30 Cena z montażem 3300netto Az - el 30 a złoża 25 l - nie wiemy jakiego w dodatku. Gabarytowo też trochę go jest no ale jak jest wystarczająco dużo miejsca na instalcję... Tych dodatków jest sporo w cenie to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
operator17 26.01.2017 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Po 5 latach "skonczyłem" żywice w zmiękczaczu.Czuć przy myciu rąk że nawet bezposrednio po regeneracji woda jest twarda jak przed zmiękczaczem.Liczydlo pokazuje ze zmiękczacz pokonał juz lekko ponad 2000m^3 wody (glowica Clack D40 CI)Złoża w zmiękczaczu jest 70L (marki nie znam), twardość wody bardzo duża - 577mgCaCO3/L (32 *dH)Zelazo 65mangan <30Pytanie, czy mogę wymienić żywicę na inną ktora wytrzyma dłużej, np 5000m^3 wody ?Gdzieś obiło mi się o uszy że przy tak niskim poziomie żelaza i manganu żywica w zmiękczaczu powinna "działać" wiecznie :/ ?Czy na "śmierć" żywicy mógł mieć wpływ hydrofor bez przepony przed zmiękczaczem (zjawisko natleniania wody) ? Edytowane 26 Stycznia 2017 przez operator17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.01.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Po 5 latach "skonczyłem" żywice w zmiękczaczu. Czuć przy myciu rąk że nawet bezposrednio po regeneracji woda jest twarda jak przed zmiękczaczem. Liczydlo pokazuje ze zmiękczacz pokonał juz lekko ponad 2000m^3 wody (glowica Clack D40 CI) Złoża w zmiękczaczu jest 70L (marki nie znam), twardość wody bardzo duża - 577mgCaCO3/L (32 *dH) Zelazo 65 mangan <30 Pytanie, czy mogę wymienić żywicę na inną ktora wytrzyma dłużej, np 5000m^3 wody ? Gdzieś obiło mi się o uszy że przy tak niskim poziomie żelaza i manganu żywica w zmiękczaczu powinna "działać" wiecznie :/ ? Czy na "śmierć" żywicy mógł mieć wpływ hydrofor bez przepony przed zmiękczaczem (zjawisko natleniania wody) ? Hydrofor nie ma tu znaczenia. Ma Pan bardzo twardą wodę, prawdopodobnie zmiękczacz często się regenerował. Myślę, że żywica miała prawo się "skończyć" przy 5 latach. Oczywiście zależy też jaki producent tej żywicy. Średnio żywice wytrzymują 5-10 lat. Jako bardzo dobrą żywicę mógł bym polecić Lewatit 1667 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 26.01.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Po 5 latach "skonczyłem" żywice w zmiękczaczu. Czuć przy myciu rąk że nawet bezposrednio po regeneracji woda jest twarda jak przed zmiękczaczem. Liczydlo pokazuje ze zmiękczacz pokonał juz lekko ponad 2000m^3 wody (glowica Clack D40 CI) Złoża w zmiękczaczu jest 70L (marki nie znam), twardość wody bardzo duża - 577mgCaCO3/L (32 *dH) Zelazo 65 mangan <30 Pytanie, czy mogę wymienić żywicę na inną ktora wytrzyma dłużej, np 5000m^3 wody ? Gdzieś obiło mi się o uszy że przy tak niskim poziomie żelaza i manganu żywica w zmiękczaczu powinna "działać" wiecznie :/ ? Czy na "śmierć" żywicy mógł mieć wpływ hydrofor bez przepony przed zmiękczaczem (zjawisko natleniania wody) ? Jak to mówią "Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy" Jak widać z żywicą jonowymienną w zmiękczaczach podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 26.01.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Czy ktos poznaje tą głowice? Niestety nie mam lepszego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.01.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Czy ktos poznaje tą głowice? [ATTACH=CONFIG]379761[/ATTACH] Niestety nie mam lepszego zdjęcia Clack WS1 EI (jeśli są tam 4 przyciski) lub TC (jeśli są trzy przyciski). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 26.01.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Clack WS1 EI (jeśli są tam 4 przyciski) lub TC (jeśli są trzy przyciski). Dziekuję za szybką odpowiedź. Nie mam jak sprawdzić, to foto z ogłoszenia. Czy te głowice nadają się aby zaaplikować do zbiornika złoże BIRM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.01.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Pytanie, czy mogę wymienić żywicę na inną ktora wytrzyma dłużej, np 5000m^3 wody ? Wymienić możesz, ale czy na "inną" nie wiedząc jaka była zasypana pierwotnie ? Ogólnie żywica powinna działać (tzn zmiękczać) cały czas, a ewentualne zużycie jest mechaniczne i objawia się pękaniem ziaren co może powodować ich wymywanie... czyli po prostu możesz już nie mieć złoża w zbiorniku. Czy na "śmierć" żywicy mógł mieć wpływ hydrofor bez przepony przed zmiękczaczem (zjawisko natleniania wody) ? Raczej nie miało to wpływu na "śmierć" żywicy. Co najwyżej na spadek jej wydajności powodowany oblepieniem ziaren przez utlenione (wytrącone) żelazo. Jeżeli tego żelaza byłoby dużo to spadek wydajności mógłby być znaczny... ale jeśli masz tak mało żelaza w wodzie surowej to raczej nie miało to miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.01.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Dziekuję za szybką odpowiedź. Nie mam jak sprawdzić, to foto z ogłoszenia. Czy te głowice nadają się aby zaaplikować do zbiornika złoże BIRM? Głowica się nadaje - ale pytanie w jakiej jest aktualnie konfiguracji, tzn czy jest to głowica do filtra czy do zmiękczacza, czy ma odpowiedni injector i restryktor płukania, czy ma odpowiedni tlok. Warto też sprawdzić/wymienić komplet uszczelek. Ciężko powiedzieć po jednym, słabym zdjęciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firepunch 26.01.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Głowica się nadaje - ale pytanie w jakiej jest aktualnie konfiguracji, tzn czy jest to głowica do filtra czy do zmiękczacza, czy ma odpowiedni injector i restryktor płukania, czy ma odpowiedni tlok. Warto też sprawdzić/wymienić komplet uszczelek. Ciężko powiedzieć po jednym, słabym zdjęciu... Z ogłoszenia wynika że na głowicy jest aktualnie zmiękczacz, czy ewentualny koszt dostosowania, poza zakupem złoża, bedzie wysoki? Czy gra jest w ogole warta świeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.01.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Bo posty spamerów są usuwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 27.01.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 ciekawe - mój ani jeden post jeszcze nie został skasowany z tego tematu - wyczuwam spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.01.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Z ogłoszenia wynika że na głowicy jest aktualnie zmiękczacz, czy ewentualny koszt dostosowania, poza zakupem złoża, bedzie wysoki? Czy gra jest w ogole warta świeczki? Nie wiem ile by Cię kosztowała ta głowica... podejrzewam, że ze 200-300 zł możesz do niej dołożyć jeśli będziesz chciał wymienić uszczelki, tlok, injector, DLFC... ale może też być tak, że części będą w dobrym stanie i nie trzeba ich wszystkich wymieniać - najlepiej byłoby zrobić przegląd głowicy pod tym kątem i wtedy da się wszystko określić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 29.01.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 To jak, czy ten filtr będzie dobry: http://bluewater24.pl/filtr-z-plukaniem-wstecznym-honeywell-ff06-34-p-184.html ? Co ile powinienem odkręcać ten filtr i płukać? Co pół roku wystarczy czy co rok? Czy wogóle? Kranikiem oczywiście spuszczam nawet co tydzień można powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 29.01.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Korzystamy ze studni głębinowej 7 lat i przyszedł czas na zakup jakichś filtrów. Woda nie jest jakaś mega uciążliwa ale jednak jest twarda i tworzą się osady na armaturze oraz w czajniku. Oprócz tego poziom manganu jest przekroczony (czy to jest niebezpieczny poziom? na co negatywnie wpływa Mangan?) Proszę więc o poradę jaką stację uzdatniania wykonać. Co cchemy osiągnąć: 1. zminimalizować osady na armaturze, czajniku itp.1a. wyeliminować osady w instalacji grzewczej (po 5 latach przytkała mi się podłogówka - woda z instalacji c.o. jest brunatnoszara)2. zmiękczyć wodę do prania, mycia itp.3. wyeliminować bakterie4. zmniejszyć ilość manganu5. nie usuwać ważnych dla organizmu minerałów (wapń, magnez) - jeżeli to nie wyklucza powyższsych Studnia głębinowa fi125mm 13 metrów. Dom jednorodzinny, miesięczne zużycie wody to 10 m3. W studni umieszczona jest pompa zasilana 230V z filtrrem roboczym + obsypka standard.zbiornik ocynkowany 200l. Ścieki odprowadzane do szamba. Badania wody byly wykonane 7 lat temu (czy jest sens się na nich opierać czy odrazu zrobić nowe badania wody? ) i wykazały: Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 36stC po 48h: >300 jtk/1mlOgólna liczba mikroorganizmów w temp. 22stC po 72h: >300 jtk/1mlbakterie typu Coli, grupy coli oraz enterokoki - 0 Mętność <0,5NTUBarwa <2mg/1PtOdczyn 7,4pHprzewodność el. 555uS/cmTwardość 286mg/l CsCO3Indeks nadmanganianowy 0,77 mgl /O2Azotyny 0,010 mg/l NO2Azotany 9,9 mg/l NO3Chlorki 20,9 mg/lZelazo ogólne 0,06 mg/l Mangan ogólny 0,107 mg/lZapach - z 0 Dostałem dwie propozycje od firm z interentu. Trochę mnie te ceny przeraziły. Czy rzeczywiście trzeba wydać kilka tysięcy na uzdatnienie wody w takim zakresie? 1. w zależności od typu zmiękczacza oraz głowicy system może kosztować od 4200pln do 5500Zmiękczacz Econet FZm 10/1 Z głowicą CLACK 3 800,00Zmiękczacz Econet ZK Maxi Z głowicą CLACK 4 000,00Zmiękczacz Canature FZm 10/1 Z głowicą Canature BNT 2 700,00Zmiękczacz Canature ZK Maxi Z głowicą Canature BNT 2 760,00Lampa bakteriobójcza UV Econet V 20 1 500,00 2. cena za poniższsy system 3100pln (tu nie ma lampy UV - przedstawiciel tech twierdzi, żeby najpierw zamontować dwustopniową stację filtracji, usuwającą żelazo, mangan, zanieczyszczenia mechaniczne, barwę, smak, zapach oraz dodatkowo twardość (kamień), potem dezynfekcję i po pewnym czasie zrobienie badań wody i wtedy ew. dołożenie UV.1 szt. TF-IR-450-CF-A : główna jednostka filtracyjna, pojemność filtra: 56L1 szt. TF-IR-ZSOL70 : zbiornik soli 70L1 szt. TF-D-DTR : dokumentacja techniczno-ruchowa1 szt. TF-ME-SOL25 : 25 kg soli pastylkowanej do regeneracji filtra CF (na około 3-4 miesiące eksploatacji)1. szt. TF-FBB10-1" : korpus filtra wstępnej filtracji drobnocząsteczkowej2. szt. TF-ME-CPP10M : wkład filtra wstępnej filtracji (zapas na rok) Czy koszty eksploatacyjne tego typu systemów są porównywalne? I jeszcze jedno pytanie - niestety nie mamw garażu podłączenie do kanalizacji - czy te systemy wymagają zrzutu wody do kanalizacji? Ile tej wody może być? Czy ten zrzut następuje autoamtycznie, czy jest to włączane manualnie i ew. mogę na ten czas podłączyć jakiś wąż i wężem zrzucić to do szamba? Oprócz tego dostałem propozycję zastosowania demagnetyzerów. Czy to jest coś co rozwiązuje któreś nasze problemy z początku posta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.01.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Co ile powinienem odkręcać ten filtr i płukać? Co pół roku wystarczy czy co rok? Czy wogóle? Kranikiem oczywiście spuszczam nawet co tydzień można powiedzieć. Jak zauważysz osady na dnie klosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.01.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Korzystamy ze studni głębinowej 7 lat i przyszedł czas na zakup jakichś filtrów. Woda nie jest jakaś mega uciążliwa ale jednak jest twarda i tworzą się osady na armaturze oraz w czajniku. Oprócz tego poziom manganu jest przekroczony (czy to jest niebezpieczny poziom? na co negatywnie wpływa Mangan?) Proszę więc o poradę jaką stację uzdatniania wykonać. Co cchemy osiągnąć: 1. zminimalizować osady na armaturze, czajniku itp. 1a. wyeliminować osady w instalacji grzewczej (po 5 latach przytkała mi się podłogówka - woda z instalacji c.o. jest brunatnoszara) 2. zmiękczyć wodę do prania, mycia itp. 3. wyeliminować bakterie 4. zmniejszyć ilość manganu 5. nie usuwać ważnych dla organizmu minerałów (wapń, magnez) - jeżeli to nie wyklucza powyższsych Ad.1 - twardość Ad.1a - twardość + zanieczyszczenia z instalacji Ad.2 - twardość Ad.3 - to zupełnie osobna kwestia i od niej trzeba zacząć Ad.4 - takiej ilości (0,1 mg/l) nie warto nawet ruszać - nic Ci się od tego nie stanie Ad.5 - jest to dokładnie twardość, czyli wyklucza powyższe. Studnia głębinowa fi125mm 13 metrów. Dom jednorodzinny, miesięczne zużycie wody to 10 m3. W studni umieszczona jest pompa zasilana 230V z filtrrem roboczym + obsypka standard. zbiornik ocynkowany 200l. Ścieki odprowadzane do szamba. Na takiej głębokości to raczej nie jest studnia głębinowa... jakość wody może się zmieniać sezonowo. Bakterie mogą się dostawać do tej warstwy wodonośnej. Info o pompie jest zbyt skromne aby coś konkretnego powiedzieć... potrzebny jest dokładny model. Sądząc tylko po zasilaniu - raczej nie jest zbyt wydajna. Badania wody byly wykonane 7 lat temu (czy jest sens się na nich opierać czy odrazu zrobić nowe badania wody? ) i wykazały: Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 36stC po 48h: >300 jtk/1ml Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 22stC po 72h: >300 jtk/1ml bakterie typu Coli, grupy coli oraz enterokoki - 0 Mętność <0,5NTU Barwa <2mg/1Pt Odczyn 7,4pH przewodność el. 555uS/cm Twardość 286mg/l CsCO3 Indeks nadmanganianowy 0,77 mgl /O2 Azotyny 0,010 mg/l NO2 Azotany 9,9 mg/l NO3 Chlorki 20,9 mg/l Zelazo ogólne 0,06 mg/l Mangan ogólny 0,107 mg/l Zapach - z 0 Od razu zacznij od wykonania nowych badań. Przy takiej liczbie mikroorganizmów nie miałeś problemów przez te 7 lat? Fizykochemia nie jest jakaś tragiczna... ale to może być już dawno nieaktualne. Dostałem dwie propozycje od firm z interentu. Trochę mnie te ceny przeraziły. Czy rzeczywiście trzeba wydać kilka tysięcy na uzdatnienie wody w takim zakresie? Zakładając taki skład wody i takie wymagania jak podałeś to faktycznie będzie to kosztować kilka tysięcy... ale po pierwsze nie musisz usuwać wszystkiego, a po drugie może wcale nie potrzebujesz aż tyle bo masz zupełnie inną wodę? Na to co jest teraz przydałby się zmiękczacz i lampa UV, czyli koszt ok 2500 i 1200 PLN. Co do samych propozycji to mam kilka uwag: - odpuść sobie chińskie głowice (Canature) - odpuść sobie takiego doradcę co najpierw chce zamontować stację (nawet dwustopniową, chociaż nie wynika to z opisu urządzeń) a dopiero później robić badania Czy koszty eksploatacyjne tego typu systemów są porównywalne? Większość zmiękczaczy będzie miała porównywalne koszty. I jeszcze jedno pytanie - niestety nie mamw garażu podłączenie do kanalizacji - czy te systemy wymagają zrzutu wody do kanalizacji? Ile tej wody może być? Czy ten zrzut następuje autoamtycznie, czy jest to włączane manualnie i ew. mogę na ten czas podłączyć jakiś wąż i wężem zrzucić to do szamba? Tak, każdy filtr wymaga podłączenia do kanalizacji, a zrzut odbywa się automatycznie. Ilość wody zależy od typy i rozmiaru filtra, i waha się od 100-200 litrów (zmiękczacze) do 700-1000 litrów (duże odżelaziacze). Robienie tego ręcznie nie ma sensu... Oprócz tego dostałem propozycję zastosowania demagnetyzerów. Czy to jest coś co rozwiązuje któreś nasze problemy z początku posta? Jak do tej pory nikt nie przedstawił dowodów na jakiekolwiek działanie magnetyzerów na cokolwiek poza portfelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts