Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

@boru

Naszym zdaniem wystarczy prawdopodobnie zmiękczacz + lampa UV. Przekroczenie jest nieznaczne ale należało by mangan usunąć jak to woda pitna. Zależy jakie jest zużycie wody ale myślę, że 30-40 l wody zmiękczacz wystarczy. Koszt takiego zmiękczacza z głowicą Clack można znaleźć już za około 3 tys zł. Lampa pewnie taka za około 1000 zł wystarczy. Przynajmniej do tych parametrów wody. 7 lat to sporo. Lepiej powtórzyć badanie.

szczerze mówiąc to raczej nie miałem problemów ze zdrowiem jeżeli chodzi o bakterie.. a przyznam, że latem często piłem wodę prosto z kranu... ale nie o tym...

OK. więc zaczniemy od badań.

Jak zrobić teraz badania tak aby była pewność, że wyniki (szczególnie bakterie) odzwierciedlają to co się dzieje w studni a nie to co w mojej 7-mio letniej instalacji, gdzie pewnie bakterie mają już nie jeden zakątek do namnażania?

OK. więc zaczniemy od badań.

Jak zrobić teraz badania tak aby była pewność, że wyniki (szczególnie bakterie) odzwierciedlają to co się dzieje w studni a nie to co w mojej 7-mio letniej instalacji, gdzie pewnie bakterie mają już nie jeden zakątek do namnażania?

Zacząć od dezynfekcji studni i całej instalacji, a później solidnie przepłukać studnię. Próbkę pobierać zaraz przy studni (z najbliższego punktu) i zgodnie z procedurą (do znalezienia w necie - np. na stronach sanepidu). Można też zamówić usługę poboru próbek z laboratorium.

Mam pytanie o to co potrzebuję założyć w nowo wybudowanym domu (jeszcze nie zamieszkanym) jeśli mam wyniki wody jak w poniższych zdjęciach?

...

w tej chwili nie mam żadnych filtrów ale mam przygotowaną instalację pod stację uzdatniania oraz filtry.

Z tych wyników widać, że woda jest super.

Niestety nie ma wyniku twardości, a to może być w normie, ale nadal uciążliwe... brakuje też wyników bakteriologii. Jeśli je masz to podeślij. Jeśli nie to Twoja decyzja czy je zrobić...

Qbek17 mega dzięki za informację, niestety tylko to otrzymałem z gminy, myślałem że jest w nich wszystko. Gdzie można zrobić takie badania?

A to ma być woda z wodociągu czy ze studni? Jak z wodociągu to tam w zasadzie tylko twardość może być do zmniejszenia bo reszta to obowiązek dostawcy.

Obowiązkiem dostawcy jest też poinformowanie odbiorcy o jakości dostarczanej wody.

Jak chcesz sam zbadać twardość to testy kropelkowe / akwarystyczne są OK. Paskowe nie mają sensu bo przez ich czułość żadna z tego informacja.

Witam serdecznie wszystkich na forum :)

Chcialbym rowniez poprosic o pomoc w doborze odpowiedniego urzadzenia, 4 osobowa rodzina, twarda woda w domku produkujaca zawrotne ilosci kamienia :(

Mieszkam w Bydgoszczy , ujecie wody pitnej z lasu Gdanskiego , wszystkie dane sa na zdjeciuparametry wody.jpg

Sledzac ten watek zobaczylem, ze http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-clack-pallas-ei-p-1076.html jest wciaz w promocji, natomiast Panie z tego sklepu akurat by polecily http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-softaqua-22-p-1071.html - 10% . Wiem, ze ten Soft aqua ma mniejsze zloze

Chcialbym dokonac zakupu w ten poniedzialek, bardzo mi zalezy na Panstwa opinii czy np jeden z w/w czy moze cos zupelnie innego . Moge wydac na sprzet do 3000zl

Pozdrawiam!

Tomek

Witam serdecznie wszystkich na forum :)

Chcialbym rowniez poprosic o pomoc w doborze odpowiedniego urzadzenia, 4 osobowa rodzina, twarda woda w domku produkujaca zawrotne ilosci kamienia :(

Mieszkam w Bydgoszczy , ujecie wody pitnej z lasu Gdanskiego , wszystkie dane sa na zdjeciu[ATTACH=CONFIG]381055[/ATTACH]

Sledzac ten watek zobaczylem, ze http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-clack-pallas-ei-p-1076.html jest wciaz w promocji, natomiast Panie z tego sklepu akurat by polecily http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-softaqua-22-p-1071.html - 10% . Wiem, ze ten Soft aqua ma mniejsze zloze

Chcialbym dokonac zakupu w ten poniedzialek, bardzo mi zalezy na Panstwa opinii czy np jeden z w/w czy moze cos zupelnie innego . Moge wydac na sprzet do 3000zl

Pozdrawiam!

Tomek

Przy takiej twardości wody jak na załączonym zdjęciu i ilości osób jakie będą korzystać z wody na codzień z czysto ekonomicznego punktu widzenia najlepszym rozwiązaniem będzie zmiękczacz o pojemności 30 litrów złoża. Będzie się regenerować ok 3 razy w miesiącu jeśli zużywacie tyle co przeciętna polska 4 - osobowa rodzina tj. ok 10 -12 m3 wody. Zmiękczacze jak zmiękczacze na Clacku ze złożem Purolite z tego co tam piszą. Z tą trwałością - 20 lat to chyba trochę przesadzili.

Dziękuję bardzo za szybka odpowiedz ☺

Czy jest możliwe zatem kupić coś dobrego z 30l zlozem w mojej kwocie? Zużycie wody od listopada tak jak się wprowadziliśmy to 12-14m3

Jeśli zużycie może być większe niż te 12 m3 na miesiąc to radziłbym jednak szukać zmiękczacza z minimum 30 litrami złoża.

Przy takiej wielkości jest już sens dołożyć kilka złotych i mieć regenerację przeciwprądową i zmienić żywicę na monosferyczną.

Twój budżet powinien być wystarczający, ale jak będziesz chciał dołożyć dobry filtr wstępny, regenerację przeciwprądową, bypass i mixing do głowicy to może być ciut za mało.

Dziękuję za informację ☺. Jeżeli miałby Pan sobie kupić takie urządzenia to czy byłby to konkretny producent i model? Oczywiście jeżeli dołożenie dodatkowej kwoty w granicach zdrowego rozsądku zabezpieczy docelowo nasze zdrowie i cały agd z armatura to jak najbardziej. Czy zatem mógłbym liczyć na podpowiedź co dokładnie miałbym zakupić?

Pozdrawiam!

Tomasz

Dziękuję bardzo za szybka odpowiedz ☺

Czy jest możliwe zatem kupić coś dobrego z 30l zlozem w mojej kwocie? Zużycie wody od listopada tak jak się wprowadziliśmy to 12-14m3

Oczywiście, że jest. W podanym przez Pana budżecie jak najbardziej. Mamy w ofercie takie zmiękczacze. Jeśli jest Pan zainteresowany zapraszam do kontaktu.

Zacząć od dezynfekcji studni i całej instalacji, a później solidnie przepłukać studnię. Próbkę pobierać zaraz przy studni (z najbliższego punktu) i zgodnie z procedurą (do znalezienia w necie - np. na stronach sanepidu). Można też zamówić usługę poboru próbek z laboratorium.

1. jak zrobić dezynfekcje studni i instalacji?

2. w jaki sposób przepłukać studnię?

3. Ile może kosztować taka usługa poboru próbek z lab? Czy to zamawia się w Sanepidzie czy w jakichś innych laboratoriach>?

1. jak zrobić dezynfekcje studni i instalacji?

Kupić podchloryn.

Wlać do studni.

Wypompować aż poczujesz chlor w każdym końcu instalacji.

zostawić na nockę lub całą dobę.

Płukać aż chlor przestanie być wyczuwalny w każdym końcu instalacji i jeszcze kilka godzin.

2. w jaki sposób przepłukać studnię?

Pompować długo i mocno.

3. Ile może kosztować taka usługa poboru próbek z lab? Czy to zamawia się w Sanepidzie czy w jakichś innych laboratoriach>?

To pewnie zależy od odległości od labu. Różnie to może być w różnych firmach... trzeba dzwonić i pytać, ale spodziewałbym się kwot od kilkudziesięciu do kilkuset PLN.

1. Kupić podchloryn.

Wlać do studni.

2. Wypompować aż poczujesz chlor w każdym końcu instalacji.

3. zostawić na nockę lub całą dobę.

4. Płukać aż chlor przestanie być wyczuwalny w każdym końcu instalacji i jeszcze kilka godzin.

5. Pompować długo i mocno.

AD1. Ile tego podchlorynu trzeba wlać?

Ad2. czyli z każdego ujęcia zlać wodę do momentu poczucia chloru?

Ad4. czyli z każdego ujęcia zlać wodę do momentu kiedy w żadnym kranie nie będzie czuć chloru?

Ad5. Rozumiem, że to długo i mocno to zawiera się w tym punkcie 4.? Kilka godzin lać wodę z kilku kranów? Nie wystarczy np. z ujęć ogrodowych? Nie chciałbym całego szsamba zalać.

AD1. Ile tego podchlorynu trzeba wlać?

To zależy od głębokości studni, średnicy rury, poziomu wody... generalnie chodzi o objętość wody w studni i instalacji.

Ad2. czyli z każdego ujęcia zlać wodę do momentu poczucia chloru?

Tak. Zacznij od najdalszego od studni, a potem każdy inny.

Ad4. czyli z każdego ujęcia zlać wodę do momentu kiedy w żadnym kranie nie będzie czuć chloru?

Ad5. Rozumiem, że to długo i mocno to zawiera się w tym punkcie 4.? Kilka godzin lać wodę z kilku kranów? Nie wystarczy np. z ujęć ogrodowych? Nie chciałbym całego szsamba zalać.

Możesz zlać większość wody (tą ze studni) z jednego punktu, a potem tylko wypłukać pozostałą instalację. Ale z tym laniem w ogrodzie to bym uważał bo chlor może zaszkodzić roślinom tam gdzie tą wodę wylejesz :)

Drodzy Państwo,

tą hurtową ilością zgłoszeń daliście dziś zajęcie dla kilku moderatorów. Cześć zasadna - inne dyskusyjne. ....

Dla przypomnienia:

- każdy użytkownik może mieć tylko jeden nick (stąd pojawiło się parę banów).

- nie są dozwolone linki i typowe reklamy własnych produktów (są kasowane).

- płatne profile (czyli PP , np. Klarsan) też podlegają tym samym regułom, z tą różnicą że mają oznaczoną ramkę promocyjną i dodatkowe pola kontaktowe.

Dziękuję za uwagę.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie