Louis_muniek 24.02.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Moim skromnym zdaniem w jakimś stopniu jest ponieważ sprzyja wzrostowi szybkości przemiany chemicznej ( wytrącanie się kamienia ) cyt. chelchowski.pl "Tworzenie się kamienia kotłowego następuje, ponieważ w trakcie podgrzewania wody wodorowęglany wapnia i magnezu rozpuszczone w wodzie podlegają przemianie chemicznej. Wodorowęglan wapnia ulega przemianie do węglanu wapnia, wody i bezwodnika węglanowego, podczas gdy wodorowęglan magnezu przechodzi w wodzian magnezu i bezwodnik węglanowy. Wodorowęglan wapnia Ca (HCO3)2—> wzrost temperatury —>CaCO3+H2O+CO2 Wodorowęglan magnezu Mg (HCO3)2—> wzrost temperatury —>Mg (OH)2+ 2CO2 Węglan wapnia oraz wodzian magnezu wytrącają się, formując przylegający i zwarty, nierozpuszczalny osad Szybkość reakcji, których skutkiem jest formowanie osadów, rośnie wraz ze wzrostem temperatury" Nie musi mi Pan proponować abym słuchał kolegi qbek17 dobrze wiem jaką ma wiedzę, już kilkakrotnie pomógł mi w dziedzinie SUW Ps. Dobry zwyczaj nakazuje pisać poprawnie nazwy użytkowników . Pozdrawiam Dziękuje właśnie o to mi chodziło, oczywiście kolega Qbek17 ma również rację, nigdzie wcześniej nie napisałem że jej nie ma. Bardzo szanuje kolegę Qbek17 i Ciebie za merytoryczne i pełne profesjonalizmu wypowiedzi. Bardzo serdecznie pozdrawiam Edytowane 24 Lutego 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacorek05 12.03.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Proszę o poradę w doborze urządzenia do zmiękczania wody rodzina 5 osobowa zużycie miesięczne oscyluje w granicach 10-12m3 wody Woda miejska, oto wyniki ujęcia wody jakie otrzymałem z sanepidu Twardość jako CaCO3: 221 mg/l - najwyższe dopuszczalne stężenie 60-500 mg/l, Magnez: 11,4 mg/l - najwyższe dopuszczalne stężenia 30-125 mg/l, Żelazo: <50 µ/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 200 µ/l , Mangan: <4 µ/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 50 µ/l , Chlorki: <5 mg/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 250 mg/l, Mętność: < 0,20 NTU – najwyższe dopuszczalne stężenie 1 NTU, Wapń: 70 mg/l. brałem pod uwagę dwa urządzenia flamingo 25 i 30, proszę o radę odnośnie urządzenia i na co zwrócić uwagę przy montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Proszę o poradę w doborze urządzenia do zmiękczania wody rodzina 5 osobowa zużycie miesięczne oscyluje w granicach 10-12m3 wody Woda miejska, oto wyniki ujęcia wody jakie otrzymałem z sanepidu Twardość jako CaCO3: 221 mg/l - najwyższe dopuszczalne stężenie 60-500 mg/l, Magnez: 11,4 mg/l - najwyższe dopuszczalne stężenia 30-125 mg/l, Żelazo: <50 µ/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 200 µ/l , Mangan: <4 µ/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 50 µ/l , Chlorki: <5 mg/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 250 mg/l, Mętność: < 0,20 NTU – najwyższe dopuszczalne stężenie 1 NTU, Wapń: 70 mg/l. brałem pod uwagę dwa urządzenia flamingo 25 i 30, proszę o radę odnośnie urządzenia i na co zwrócić uwagę przy montażu Nie bierz urządzenia większego niż 25 litrów. Flamingo występuje z różnymi głowicami - osobiście preferuję Clacka więc zwróciłbym na to uwagę. Poza tym ten zestaw jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacorek05 12.03.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Nie bierz urządzenia większego niż 25 litrów. Flamingo występuje z różnymi głowicami - osobiście preferuję Clacka więc zwróciłbym na to uwagę. Poza tym ten zestaw jest OK. dzięki wielkie za odpowiedź Myślałem o czymś takim z opisu wynika że to głowica clack http://bluewater.nets.pl/index.php?page=shop.product_details&product_id=20&flypage=flypage-ask.tpl&pop=1&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=1 Czy jest coś istotnego na co powinienem zwrócić uwagę przy podłączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Czy jest coś istotnego na co powinienem zwrócić uwagę przy podłączeniu Dopytaj o objętość złoża... zależnie od sklepu/dystrybutora czasami oznaczenia typu "C25" wcale nie oznaczają, że jest tam 25 litrów złoża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 13.03.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Proszę o poradę w doborze urządzenia do zmiękczania wody rodzina 5 osobowa zużycie miesięczne oscyluje w granicach 10-12m3 wody Woda miejska, oto wyniki ujęcia wody jakie otrzymałem z sanepidu Twardość jako CaCO3: 221 mg/l - najwyższe dopuszczalne stężenie 60-500 mg/l, Magnez: 11,4 mg/l - najwyższe dopuszczalne stężenia 30-125 mg/l, Żelazo: <50 µ/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 200 µ/l , Mangan: <4 µ/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 50 µ/l , Chlorki: <5 mg/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 250 mg/l, Mętność: < 0,20 NTU – najwyższe dopuszczalne stężenie 1 NTU, Wapń: 70 mg/l. brałem pod uwagę dwa urządzenia flamingo 25 i 30, proszę o radę odnośnie urządzenia i na co zwrócić uwagę przy montażu Woda wodociągowa - wszystko w normie. Przy takim zużyciu wody nie ma konieczności instalacji urządzenia o pojemności 30 litrów czy więcej. Masz do wyboru zmiękczacze kompaktowe i dwuczęściowe. Kwestia dobrania odpowiedniego złoża i głowicy sterującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 13.03.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Proszę o poradę w doborze urządzenia do zmiękczania wody rodzina 5 osobowa zużycie miesięczne oscyluje w granicach 10-12m3 wody Woda miejska, oto wyniki ujęcia wody jakie otrzymałem z sanepidu Twardość jako CaCO3: 221 mg/l - najwyższe dopuszczalne stężenie 60-500 mg/l, Magnez: 11,4 mg/l - najwyższe dopuszczalne stężenia 30-125 mg/l, Żelazo: <50 µ/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 200 µ/l , Mangan: <4 µ/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 50 µ/l , Chlorki: <5 mg/l – najwyższe dopuszczalne stężenie 250 mg/l, Mętność: < 0,20 NTU – najwyższe dopuszczalne stężenie 1 NTU, Wapń: 70 mg/l. brałem pod uwagę dwa urządzenia flamingo 25 i 30, proszę o radę odnośnie urządzenia i na co zwrócić uwagę przy montażu Cześć! Poszukaj zmiękczacza o wielkości butli 25 - 30 litrów złoża. Co do Flamingo to jestem sceptycznie nastawiony, ponieważ obudowa jest powiedzmy średniej jakości. Ze względu że jest smukła potrafiła się rozepchać i wyglądało to bardzo nieładnie. Myślę że w tym przedziale cenowym znajdziesz lepsze urządzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 14.03.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 AKTUALIZACJA PO NOWYCH BADANIACH:Korzystamy ze studni głębinowej 7 lat i przyszedł czas na zakup jakichś filtrów.Woda nie jest jakaś mega uciążliwa ale jednak jest twarda i tworzą się osady na armaturze oraz w czajniku. Oprócz tego poziom manganu jest przekroczony (czy to jest niebezpieczny poziom? na co negatywnie wpływa Mangan?) Proszę więc o poradę jaką stację uzdatniania wykonać. Co cchemy osiągnąć:1. zminimalizować osady na armaturze, czajniku itp.1a. wyeliminować osady w instalacji grzewczej (po 5 latach przytkała mi się podłogówka - woda z instalacji c.o. jest brunatnoszara)2. zmiękczyć wodę do prania, mycia itp.3. wyeliminować bakterie4. zmniejszyć ilość manganu5. nie usuwać ważnych dla organizmu minerałów (wapń, magnez) - Oczywiście jeżeli chcemy się pozbyć twardości to jedno wyklucza drugie.. ale czy w pełni? Czy można regulować sobie tą twardość wody? Studnia głębinowa fi125mm 13 metrów.Dom jednorodzinny, miesięczne zużycie wody to 10 m3.W studni umieszczona jest pompa zasilana 230V z filtrrem roboczym + obsypka standard.zbiornik ocynkowany 200l.Ścieki odprowadzane do szamba. Badania wykazały: Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 22stC - nie stwierdzonobakterie typu Coli, grupy coli oraz enterokoki - 0Mętność <0,2NTUBarwa 3 +/-2 mg/lPtZapach: z 1 S (zwiazki chloru)Odczyn 7,6pHprzewodność el. 506uS/cmTwardość 243mg/l CsCO3Indeks nadmanganianowy <0,50 mgl /O2Azotyny 0,001 mg/l NO2Azotany 15 mg/l NO3Chlorki 16,9 mg/lZelazo ogólne 0,057 mg/lMangan ogólny 0,115 mg/l Proszę o porady jakiego rodzaju stację powiniennem założyć. (Proszę również oferty na priv)Jedyny problem to brak kanalizacji w garażu/kotłowni - więc albo czeka mnie kucie i kopanie się do szamba albo jakiś inny pomysł? Czy to musi być spust do szamba czy może ew. polecieć na trawnik? Jakie to są ciśnienia przy spuście i jakie przepływy? Czy to można zwykłym wężem odprowadzic? Czy nie ma co kombinować i zrobić normalny spus do kanalizacji kopiąc się do szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmg 14.03.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Nie wiem czy to dobry wątek ale czy możecie polecić jakieś firmy z okolic Piaseczna/ Warszawy które są w stanie dobrze dobrać i zamontować zmiękczacz? Jest tego naprawdę sporo a tak sobie myślę że jakbym miał coś poleconego to przyśpieszę sobie cały proces zakupu zmiękczacza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 14.03.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Witam,Studnia wywiercona w minione wakacje, woda uzywana do podlewania chudziaka, stropu i wszelkich innych prac budowlanych.Sturnia wywiercona do niecalych 30m, lustro ok 7m, pompa opuszczona ponizej ale nie pamietam na jaka glebokosc.Woda ma 'zelaziany' zapach, wyglada klarownie, zadne badania nie byly robione.Nie przeszkodzilo to hydraulikowi ktory wkrotce ma zaczac prace na jednoznaczne dobranie jednostki w postaci odzelaziacz do wody kompaktowe zloze Altech 25l (jedyne dane jakie ma o wodzie to moje stwierdzenie ze woda pachnie zelazem)Prosze podpowiedzcie czy taki wybor ma szanse powodzenia. wycena jednostki na ok 4000PLN.Tematem dopiero zaczalem sie interesowac, wiem ze kaske trzeba szykowac zeby miec dobra wode, ale czy mozna polecic jednostke 'uniwersalna do wszystkeiego' bez badan wody itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Badania wykazały: Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 22stC - nie stwierdzono bakterie typu Coli, grupy coli oraz enterokoki - 0 Mętność <0,2NTU Barwa 3 +/-2 mg/lPt Zapach: z 1 S (zwiazki chloru) Odczyn 7,6pH przewodność el. 506uS/cm Twardość 243mg/l CsCO3 Indeks nadmanganianowy <0,50 mgl /O2 Azotyny 0,001 mg/l NO2 Azotany 15 mg/l NO3 Chlorki 16,9 mg/l Zelazo ogólne 0,057 mg/l Mangan ogólny 0,115 mg/l Proszę o porady jakiego rodzaju stację powiniennem założyć. (Proszę również oferty na priv) Jedyny problem to brak kanalizacji w garażu/kotłowni - więc albo czeka mnie kucie i kopanie się do szamba albo jakiś inny pomysł? Czy to musi być spust do szamba czy może ew. polecieć na trawnik? Jakie to są ciśnienia przy spuście i jakie przepływy? Czy to można zwykłym wężem odprowadzic? Czy nie ma co kombinować i zrobić normalny spus do kanalizacji kopiąc się do szamba? Jak widać bakterii się pozbyłeś Nie ma tylko pewności czy wypłukałeś cały chlor ze studni/instalacji skoro ten zapach... Jeśli jesteś optymistą (czyli zakładamy, że bakterii nie ma i nie będzie) to wystarczy zmiękczacz (20-25 litrów złoża). Ścieki z niego zawierają chlorki więc raczej nie powinno się ich wylewać na trawnik. Raz na dwa tygodnie możesz wrzucić do szamba ok 150 litrów wody. Przepływ podczas płukania jest trochę większy niż taki z mocno otwartego kranu - ok 8-10 litrów wody na minutę. Można to odprowadzić wężem, ale trzeba uważać żeby się nie załamał i nie blokował przepływu (najlepiej żeby był sztywny). Powinien to być odpływ bezciśnieniowy. Jeśli jesteś pesymistą (bakterii nie ma ale mogą wrócić) to dodaj do powyższego zmiękczacza jeszcze lampę UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2017 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Nie wiem czy to dobry wątek ale czy możecie polecić jakieś firmy z okolic Piaseczna/ Warszawy które są w stanie dobrze dobrać i zamontować zmiękczacz? Jest tego naprawdę sporo a tak sobie myślę że jakbym miał coś poleconego to przyśpieszę sobie cały proces zakupu zmiękczacza . Dobrać możemy Ci tutaj a zamontować to może średnio rozgarnięty hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Witam, Studnia wywiercona w minione wakacje, woda uzywana do podlewania chudziaka, stropu i wszelkich innych prac budowlanych. Sturnia wywiercona do niecalych 30m, lustro ok 7m, pompa opuszczona ponizej ale nie pamietam na jaka glebokosc. Woda ma 'zelaziany' zapach, wyglada klarownie, zadne badania nie byly robione. Nie przeszkodzilo to hydraulikowi ktory wkrotce ma zaczac prace na jednoznaczne dobranie jednostki w postaci odzelaziacz do wody kompaktowe zloze Altech 25l (jedyne dane jakie ma o wodzie to moje stwierdzenie ze woda pachnie zelazem) Prosze podpowiedzcie czy taki wybor ma szanse powodzenia. wycena jednostki na ok 4000PLN. Tematem dopiero zaczalem sie interesowac, wiem ze kaske trzeba szykowac zeby miec dobra wode, ale czy mozna polecic jednostke 'uniwersalna do wszystkeiego' bez badan wody itp? Nie da się tak. Chyba, że to jakiś cudotwórca Alltech to marka z hurtowni - nic nie mówi o złożu, głowicy, przepływach, itp. Prawdopodobnie ma najlżejsze złoże (typu BIRM) i najtańszą chińską głowicę BNT. Loterią jest inwestować taką kasę w coś co ma nikłe podstawy... A poza tym to bardzo drogo! Zacznij od badań wody. Potem sprawdź parametry pompy. Powiedz co możesz zrobić ze ściekami. Wtedy można myśleć o jakimś konkrecie. A na razie pogoń tego jasnowidza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 15.03.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Nie da się tak. Chyba, że to jakiś cudotwórca Alltech to marka z hurtowni - nic nie mówi o złożu, głowicy, przepływach, itp. Prawdopodobnie ma najlżejsze złoże (typu BIRM) i najtańszą chińską głowicę BNT. Loterią jest inwestować taką kasę w coś co ma nikłe podstawy... A poza tym to bardzo drogo! Zacznij od badań wody. Potem sprawdź parametry pompy. Powiedz co możesz zrobić ze ściekami. Wtedy można myśleć o jakimś konkrecie. A na razie pogoń tego jasnowidza Witam, Dzieki za odpowiedz. Pompa poki co jest IBO (o ile dobrze pamietam to ten model: 3,5SCM 2/14-1,1Max podniesienie: 74m, Max wydajnosc: 70m, Moc: 1100W) , studnia miesci sie ok 20 m od docelowego przylacza do domu. w studni zostal zamontowany maly 16l zbiorniczek przeponowy, drugi mialby powstac w domu z wiekszym zasobnikiem zeby pompa nie uruchamial sie tak czesto (takie bylo zalozenie ale nie wiem czy sluszne), Ze sciekami to szambo/oczyszczalnia drenazowa/ekologiczna. Moj wybor padl na klasyczna oczyszczalnie drenazowa 2000l (4 osoby) na podsypce z dlugimi drenazami (duza dzialka/odleglosc od pompy zachowana min 30 m). Czy jest jakis specjalny wymog odnosnie testowania wody? tzn nie robilem do tej pory bo powiedziano mi zeby iles tam czasu uzywac studni a dopiero pozniej robic testy, jak bedzie juz blizej stalego poboru a nie tak jak do tej pory interwalowego z miesiecznymi albo i lepiej przerwami. Czy test wykonywac lokalnie, Stargard? czy moze lepiej gdzies wyslac? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.03.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Czy jest jakis specjalny wymog odnosnie testowania wody? tzn nie robilem do tej pory bo powiedziano mi zeby iles tam czasu uzywac studni a dopiero pozniej robic testy, jak bedzie juz blizej stalego poboru a nie tak jak do tej pory interwalowego z miesiecznymi albo i lepiej przerwami. Czy test wykonywac lokalnie, Stargard? czy moze lepiej gdzies wyslac? Pozdrawiam. Wymogi są spiecjalne i dość trudne do spełnienia jeśli chcesz zbadać bakterie. Musisz się upewnić że nie zanieczyszczasz próbki bo wyjda bzdury. Do poboru próbki na badania fizykochemiczne, przepompuj 1-2h studnie. Chodzi o to, że woda stojąca wewnatrz rury osłonowej może zmienić parametry (np. utleni się i wytrąci żelazo, i w badaniach wyjdzie mniej żelaza niż go faktycznie masz. Potrzebujesz pobrać wodę z warstwy wodonosnej. Napelnij butelkę typu PET pod korek, tak zeby bąbel powietrza był jak najmniejszy. Nie pryskaj wodą w czasie napełniania. CHodzi o to żeby woda się nie wymieszałą z powietrzemem (konkretnie tlenem). W miare szybko oddaj do badania. Szybko to dzień, nie musisz na sygnale jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 15.03.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) AKTUALIZACJA PO NOWYCH BADANIACH: Korzystamy ze studni głębinowej 7 lat i przyszedł czas na zakup jakichś filtrów. Woda nie jest jakaś mega uciążliwa ale jednak jest twarda i tworzą się osady na armaturze oraz w czajniku. Oprócz tego poziom manganu jest przekroczony (czy to jest niebezpieczny poziom? na co negatywnie wpływa Mangan?) Proszę więc o poradę jaką stację uzdatniania wykonać. Co cchemy osiągnąć: 1. zminimalizować osady na armaturze, czajniku itp. 1a. wyeliminować osady w instalacji grzewczej (po 5 latach przytkała mi się podłogówka - woda z instalacji c.o. jest brunatnoszara) 2. zmiękczyć wodę do prania, mycia itp. 3. wyeliminować bakterie 4. zmniejszyć ilość manganu 5. nie usuwać ważnych dla organizmu minerałów (wapń, magnez) - Oczywiście jeżeli chcemy się pozbyć twardości to jedno wyklucza drugie.. ale czy w pełni? Czy można regulować sobie tą twardość wody? Cześć 1. W niektórych zmiękczaczach występuje zawór którym możesz regulować twardość wody. Najczęściej w głowicy lub na zaworze BY-PASS. 2. Jeśli chodzi o mangan to poszukaj systemów wielofunkcyjnych opartych na złożach, AQUAMULTI, ECOMIX, CRYSTALRIGT - one będą zmiękczać, odżelaziać oraz redukować żelazo, jon amonowy i organikę. 3. Bakterii możesz pozbyć się na klika sposobów - do celów konsumpcyjnych - ro z dobą membraną np. oryginalny FILMTEC - na cała instalacja: chlorowanie lub przepływowa lampa UV Edytowane 15 Marca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 15.03.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Nie wiem czy to dobry wątek ale czy możecie polecić jakieś firmy z okolic Piaseczna/ Warszawy które są w stanie dobrze dobrać i zamontować zmiękczacz? Jest tego naprawdę sporo a tak sobie myślę że jakbym miał coś poleconego to przyśpieszę sobie cały proces zakupu zmiękczacza . Z tego co wiem na terenie warszawy działa firma GLOBAL TUKAN. Sprawdź w gogle, na pewno pomogą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 15.03.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Witam, Studnia wywiercona w minione wakacje, woda uzywana do podlewania chudziaka, stropu i wszelkich innych prac budowlanych. Sturnia wywiercona do niecalych 30m, lustro ok 7m, pompa opuszczona ponizej ale nie pamietam na jaka glebokosc. Woda ma 'zelaziany' zapach, wyglada klarownie, zadne badania nie byly robione. Nie przeszkodzilo to hydraulikowi ktory wkrotce ma zaczac prace na jednoznaczne dobranie jednostki w postaci odzelaziacz do wody kompaktowe zloze Altech 25l (jedyne dane jakie ma o wodzie to moje stwierdzenie ze woda pachnie zelazem) Prosze podpowiedzcie czy taki wybor ma szanse powodzenia. wycena jednostki na ok 4000PLN. Tematem dopiero zaczalem sie interesowac, wiem ze kaske trzeba szykowac zeby miec dobra wode, ale czy mozna polecic jednostke 'uniwersalna do wszystkeiego' bez badan wody itp? Za około 4000 zł znajdziesz nowoczesny system z lekkim złożem katalitycznym, który działa bez użycia chemii. Regeneracja w tym przypadku to czysta woda. Dodatkowo takie systemy w tej cenie możesz z lepszymi głowicami typu CLACK. Zaletą nowoczesnego odżelaziacza wody jest to, że pracuje z hydroforem przepływowym, w którym woda nie ma kontaktu ze powietrzem. Taki system sam się napowietrza, efektem tego jest doskonała redukcja żelaza, manganu oraz siarkowodoru (charakterystyczny zapach zgniłego jajka). Edytowane 15 Marca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmg 15.03.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Twardość mierzę kropelkami i wychodzi mi 16 stopni niemieckich. Choć raz wyszło 19, a na stronie wodociągów podają 22.Woda jest z wodociągów i ogólnie nie mam zastrzeżeń poza właśnie mega kamieniem.Jeśli to coś pomoże mogę wkleić link do raportu wodociągów z detalami ale ja tam nie widzę jakichś przekroczeń (ale z drugiej strony - ja się na tym nie znam i patrzę "na oko"). Jest nas 4 osoby - dwie dorosłe , dziecko 10 lat i dziecko 3 lata. Mieszkamy w segmencie rok czasu i średnio zużyliśmy przez ten czas 10m2 miesięcznie. Mam takie małe pomieszczenie w garażu ale wisi tam już piec i rekuperator i może zmiękczacz dwu elementowy by się zmieścił ale jeśli nie ma jakichś wyraźnych plusów to chyba lepiej wstawić tam kompaktowy (jest naprawdę ciasno). Napisałem do trzech okolicznych firm od zmiękczania z prośbą o ofertę. Jednak opcji z hydraulikiem się trochę boję, podejrzewam że mam taką samą szansę na znalezienie dobrego hydraulika co na znalezienie dobrej firmy, a przynajmniej nie będzie jeden zrzucał winę na drugiego tylko całość z jednego źródła... Proszę o jakieś rady ale chyba najbardziej będę potrzebował pomocy w momencie jak te firmy mi coś zaproponują (czy mogę wkleić linka czy lepiej tylko nazwę urządzenia?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 15.03.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Twardość mierzę kropelkami i wychodzi mi 16 stopni niemieckich. Choć raz wyszło 19, a na stronie wodociągów podają 22. Woda jest z wodociągów i ogólnie nie mam zastrzeżeń poza właśnie mega kamieniem. Jeśli to coś pomoże mogę wkleić link do raportu wodociągów z detalami ale ja tam nie widzę jakichś przekroczeń (ale z drugiej strony - ja się na tym nie znam i patrzę "na oko"). Jest nas 4 osoby - dwie dorosłe , dziecko 10 lat i dziecko 3 lata. Mieszkamy w segmencie rok czasu i średnio zużyliśmy przez ten czas 10m2 miesięcznie. Mam takie małe pomieszczenie w garażu ale wisi tam już piec i rekuperator i może zmiękczacz dwu elementowy by się zmieścił ale jeśli nie ma jakichś wyraźnych plusów to chyba lepiej wstawić tam kompaktowy (jest naprawdę ciasno). Napisałem do trzech okolicznych firm od zmiękczania z prośbą o ofertę. Jednak opcji z hydraulikiem się trochę boję, podejrzewam że mam taką samą szansę na znalezienie dobrego hydraulika co na znalezienie dobrej firmy, a przynajmniej nie będzie jeden zrzucał winę na drugiego tylko całość z jednego źródła... Proszę o jakieś rady ale chyba najbardziej będę potrzebował pomocy w momencie jak te firmy mi coś zaproponują (czy mogę wkleić linka czy lepiej tylko nazwę urządzenia?) Podaj nazwę urządzenia. Poszukaj na rynku systemów ze złożem mono sferycznym i deflektorem. System będzie skuteczniejszy. 19oDH spokojnie poradzi sobie z tym kompakt z około 30 litrową butlą złoża. Jeśli dysponujesz gotówką około 3000,00 zł to kupisz naprawdę dobre urządzenie wysokiej klasy (produkcja europejska). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts