Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

czyli manganem nie ma co się przejmować i tylko zmiekczyć tą wode?

Tak.

co sądzicie o zmiękczaczu ECOPERLA TORO? Albo taki dobry marketing szemrany albo rzeczywiscie jedno z lepszych urzadzen? 20l z Lewatit, kosztuje 2200pln.

By pass ma,

mieszacz? nie widze

głowica ? chinskA? czy jest to głowica Ecoperla?

Nie ma "głowicy Ecoperla". To tylko nazwa nadana przez jedną firmę na składaka jakiego montują z ciągle dostępnych komponentów (w tym głowicy czy złoża). Tak samo z "wielką innowacyjnością" - przez ostatnie 10-15 lat (jak nie dłużej) w zmiękczaczach zmieniła się tylko elektronika i stylistyka obudowy, ale nadal one robią to samo co robiły wykorzystując te same technologie.

Każde kolejne "objawienie" to w 99% marketing.

czy przed zmiekczaczem powiniennem jeszcze dodac jakis filtr mechaniczny (na wszystkich schematach taki jest) oraz jakiś stabilizator cisnienia (u mnie cisnienie waha się w okolicy 2-5bar - oczywiscie mogę to zawęzić na hydroforze ale instalator tak mi to ustawil i powiedzial, ze tak dla pompy jest optymalnie).??

Filtr mechaniczny na pewno dobrze byłoby mieć. Ale taki zgrubny - on ma tylko zabezpieczać głowicę przed kawałkami rdzy czy większymi kamykami. Ciśnienie nie ma znaczenia dla zmiękczacza (powinno być w zakresie 2 do 8 bar).

Szukając zmiękczaczy natknąłem się na "AQA Nano lub AQA Total Energy" system, który nie eliminuje mikroelementów ale zapobiega powstawaniu osadów. Co możecie o tym powiedziec? Czy to działa? Czy rzeczywisice nie ma osadów, nie ma kamienia w czajniku itp ?

Nie chce mi się już tego komentować - temat był już wałkowany wiele razy tu na forum.

Tak.

Nie ma "głowicy Ecoperla". To tylko nazwa nadana przez jedną firmę na składaka jakiego montują z ciągle dostępnych komponentów (w tym głowicy czy złoża).

ale co to za komponenty? wiadomy jest producent glowicy w tym Toro? Z tego co wierm to glowica oparta na tłokach.. więc troche "nie na czasie"

ten sam producent ma w ofercie slimline CS z glowicami Erie opartymi na elektrozawworach.. Troche drozse.. do 3 tys. mozna kupic.

Takie pytanie.. da sie znalezc cos porzadnego w cenie do 2,5kPLN? jakeis wskazówki? gdzie szukac?

Jeszcze znalazłem Erie/Sentencja z poznania.. złoże z tego co znalazlem w internecie to też Lewatit. koszt przy 26l to 2250pln. CO powiesz o tym?

Edytowane przez boru

ale co to za komponenty? wiadomy jest producent glowicy w tym Toro?

I to jest właśnie "cudowny marketing" - nie masz pojęcia z czego to jest zbudowane, ale za to masz piękne broszury i naklejki z logo... Zauważ, że na każdym kroku podkreślane jest "niemieckie złoże monosferyczne Lewatit", za to o głowicy (która jest najważniejszym elementem tego urządzenia - ani słowa. A głowica na zdjęciach wygląda na chińskie BNT.

Z tego co wierm to glowica oparta na tłokach.. więc troche "nie na czasie"

Nie wiem co masz na myśli... to że głowica działa na zasadzie przesuwania tłoka to nie znaczy, że jest przestarzała. Ten system jest dopracowany i sprawdzony przez lata... dlatego też jest chętnie kopiowany przez chińskie produkty.

Jeszcze znalazłem Erie/Sentencja z poznania.. złoże z tego co znalazlem w internecie to też Lewatit. koszt przy 26l to 2250pln. CO powiesz o tym?

Wiesz co... to zmiękczacz to nie prom kosmiczny - ma w zasadzie niewiele części i każdy działa na tej samej zasadzie. Różnice są najczęściej na papierze. Jaki być nie kupił (nawet chiński) to będzie zmiękczać (przynajmniej przez jakiś czas). Ale jeśli chcesz analizować każdą śrubkę w każdym modelu to do niczego nie dojdziemy...

Najlepszym (i najszybszym) wyznacznikiem jakości urządzenia jest jego cena. Dobre złoże kosztuje. Dobra głowica kosztuje. Reszta ma mniejsze znaczenie ale też kosztuje. Jak znajdziesz coś taniego to nie oczekuj, że ktoś to sprzedaje poniżej kosztów... można się tylko domyślać na czym oszczędzono akurat w danym modelu - ale po co?

Proponowałbym wykonanie jednak tego przeglądu - prawdopodobnie będzie to dużo niższy koszt niż nowy zmiękczacz czy nawet nowe złoże, a efekt podobny. Ewentualnie można zagadać z serwisantem aby wyłączył ten komunikat... lub skorzystać z serwisanta nie związanego z producentem.

Nie było mnie w weekend, więc dopiero teraz odpisuję. Ale właśnie tą drogą poszliśmy, dziś przyjedzie serwis, zrobi przegląd i ustalimy co dalej.

Dzięki wszystkim za pomoc.

czyli manganem nie ma co się przejmować i tylko zmiekczyć tą wode?

co sądzicie o zmiękczaczu ECOPERLA TORO? Albo taki dobry marketing szemrany albo rzeczywiscie jedno z lepszych urzadzen? 20l z Lewatit, kosztuje 2200pln.

By pass ma,

mieszacz? nie widze

głowica ? chinskA? czy jest to głowica Ecoperla?

czy przed zmiekczaczem powiniennem jeszcze dodac jakis filtr mechaniczny (na wszystkich schematach taki jest) oraz jakiś stabilizator cisnienia (u mnie cisnienie waha się w okolicy 2-5bar - oczywiscie mogę to zawęzić na hydroforze ale instalator tak mi to ustawil i powiedzial, ze tak dla pompy jest optymalnie).??

Szukając zmiękczaczy natknąłem się na "AQA Nano lub AQA Total Energy" system, który nie eliminuje mikroelementów ale zapobiega powstawaniu osadów. Co możecie o tym powiedziec? Czy to działa? Czy rzeczywisice nie ma osadów, nie ma kamienia w czajniku itp ?

Na zdjęciach wyglądem przypomina (widziałem zdjęcie z boku) BNT lub FLECK, niestety nie znalazłem zdjęcia głowicy przodem. Być może producent chciał ukryć w ten sposób głowicę BNT, która jest produkcji chińskiej.

Filtr mechaniczny powinien być aby zabezpieczyć urządzenie przez zanieczyszczeniami z instalacji. Wielu producentów tego wymaga, niezainstalowanie może wiązać się z problemami gwarancyjnymi. Spadek ciśnienia na wkładzie mechanicznym liczony jest w mikro barach, nawet tego nie zauważysz.

Generalnie zmiękczacz dobiera się w ten sposób aby w obiekcie była miękka woda i kamień w czajniku się nie pojawiał :).

Pozdrawiam

Edytowane przez Louis_muniek

Spadek ciśnienia na wkładzie mechanicznym liczony jest w mikro barach, nawet tego nie zauważysz.

Przy czystym wkładzie spadek może wynosić ok 0,2 bara. Ale przy dużej ilości zanieczyszczeń może się zatkać całkowicie... trzeba go dobrać bardzo uważnie. I spadek ciśnienia sprawdzać przy przepływie wody a nie statycznie.

Generalnie zmiękczacz dobiera się w ten sposób aby w obiekcie była miękka woda i kamień w czajniku się nie pojawiał :).

Zawsze myślałem, że zmiękczacz dobiera się do twardości wody, jej zużycia i przepływu chwilowego... ale może są jakieś nowe metody ;)

Wiesz co... to zmiękczacz to nie prom kosmiczny - ma w zasadzie niewiele części i każdy działa na tej samej zasadzie. Różnice są najczęściej na papierze. Jaki być nie kupił (nawet chiński) to będzie zmiękczać (przynajmniej przez jakiś czas). Ale jeśli chcesz analizować każdą śrubkę w każdym modelu to do niczego nie dojdziemy...

Najlepszym (i najszybszym) wyznacznikiem jakości urządzenia jest jego cena. Dobre złoże kosztuje. Dobra głowica kosztuje. Reszta ma mniejsze znaczenie ale też kosztuje. Jak znajdziesz coś taniego to nie oczekuj, że ktoś to sprzedaje poniżej kosztów... można się tylko domyślać na czym oszczędzono akurat w danym modelu - ale po co?

Wlasnie nie chce nic analizowac. Czytając Twoje rady skupiłem się na znalezieniu dobrej lowicy z dobrym złozem. Znalazlem ta sentencję za niezłą cenę z głowica Erie i złożem Lewatit. Wg Ciebie ta cena jest za niska i lepiej sie w to nie pchac?

Prosze jeszcze o pomoc w doborze wielkości urzadzenia. zuzycie troche ciezko oszacowac. Jedynie moge sie posluzyc tym, ze okolo 1/5tygodni wyciągane jest szambo 8m3. Do tego dojdzie jakies picie, gotowanie. napewno nie przekracza 10m3/mies. Woda nie jest bardzo twarda. Twardość 243mg/l CsCO3.

Czy lepiej kupic 20l? 25l? 30l? tu już roznice w cenie nie są wielkie -lepiej lekko kupic wiekszy?

ale co to za komponenty? wiadomy jest producent glowicy w tym Toro? Z tego co wierm to glowica oparta na tłokach.. więc troche "nie na czasie"

ten sam producent ma w ofercie slimline CS z glowicami Erie opartymi na elektrozawworach.. Troche drozse.. do 3 tys. mozna kupic.

Takie pytanie.. da sie znalezc cos porzadnego w cenie do 2,5kPLN? jakeis wskazówki? gdzie szukac?

Zmiękczacz Sentencia to podstawowy model rodziny Erie. Nie ma systemu suchego zbiornika solanki oraz regeneracji proporcjonalnej. W Slimline CS i IQsoft jest nowsza wersja głowicy - skonstruowana w ten sposób, że tarcie jest zminimalizowane. Poza tym dystrybutor nie ma koszyka dolnego, ale jest w odpowiedni sposób przygotowany, co zapewnia pełniejsze wykorzystanie złoża. W programatorze wgrany język polski oraz masz filtr przy zbiorniku solanki ochraniający go przed przedostawaniem się zanieczyszczeń do środka.

Prosze jeszcze o pomoc w doborze wielkości urzadzenia. zuzycie troche ciezko oszacowac. Jedynie moge sie posluzyc tym, ze okolo 1/5tygodni wyciągane jest szambo 8m3. Do tego dojdzie jakies picie, gotowanie. napewno nie przekracza 10m3/mies. Woda nie jest bardzo twarda. Twardość 243mg/l CsCO3.

Czy lepiej kupic 20l? 25l? 30l? tu już roznice w cenie nie są wielkie -lepiej lekko kupic wiekszy?

Na takie zużycie/twardość spokojnie wystarczy 20 litrów. Jak kupisz większy to prawdopodobnie będzie się regenerował zanim zdążysz wyczerpać złoże do końca... w takim przypadku byłby sens dopłacenia do głowicy z regeneracją proporcjonalną... ale wtedy dopłacasz dwa razy tylko po to żeby mieć to co przy mniejszej ilości złoża ;)

Już abstrahując od głowicy... nie uważacie że bardziej higieniczne rozwiązanie to oddzielenie zbiornika na sól i butli jak w Ecoperla Toro? Ewentualnie tradycyjnie składak - butla osobno na głowicy Clack i zbiornik na solankę obok.

Akurat z higienicznością to chyba ma niewiele wspólnego... ale zgadzam się, że zbiornik na sól osobno jest zazwyczaj wygodniejszy (w montażu, użytkowaniu i serwisowaniu).

Przy czystym wkładzie spadek może wynosić ok 0,2 bara. Ale przy dużej ilości zanieczyszczeń może się zatkać całkowicie... trzeba go dobrać bardzo uważnie. I spadek ciśnienia sprawdzać przy przepływie wody a nie statycznie.

Zawsze myślałem, że zmiękczacz dobiera się do twardości wody, jej zużycia i przepływu chwilowego... ale może są jakieś nowe metody ;)

Chodziło o to, aby uspokoić klienta że nie będzie miał kamienia w czajniku. Oczywiście zgadzam się z powyższym do wyliczeń stosuje przelicznik 2,85 (przy tradycyjnym złożu).

Pozdrawiam

Ok, dzięki za informację. Jednakże ciężko mi ufać komuś kto pisze takie rzeczy...

Pisze Pan o autoreklamie, a sam oferuje ludziom chińszczyznę... coś tu nie gra?

Szanowny kolego z firmy z Łodzi, prowadź swoją wojenkę gdzie indziej. Nazwa RX jest ogólna i nie odnosi się do reklamy konkretnego produktu. tak samo jak słowo zmiękczacz. Ale wskazywanie marki i konkretnego produktu, bardzo nieładnie kolego z firmy z Łodzi.

Mimo wszystko pozdrawiam Cię serdecznie.

I oczywiście to jest przypadek ze masz 1 post i że odnosisz się do tej sprawy. Żałosne.

Po poszukwianiach wyselekcjonowałem cztery zmiekczacze. (twardosc ~250, zuzycie ~9-10m3) ponizej każego opisałem czym się różnią od pozostałych

1. Flamingo C25

+ głowica Clack (aczkowliek nie wiadomo co to za typ)

+ zużycie wody płuczącej 75l

- nie wiadomo dokładnie jakie jest złoże

2. Erie MAXIMA ECO 20

+ złoże Purolite C100E (najprawdopodobnie)

+ cena ~2500pln

- ?

3. PUR 0844 C

+ głowica Clack CI

+ złoże purolite C100E

+ cena ~2600pln

- osobna butla

-?

4. Ecoperla Slimline CS 24

+ złoże Lewatitt

- trochę za duża objętość (24l)

- ?

Proszę o dopisanie najważniejszych zalet i wad w stosunku do innych.

Na dzień dizsiejszy skłaniam się do PUR'a

I jeszcze jedno.. .w wielu miejscach tego wątku przejawia się informacja, że można zamówić "Składaka" w firmach specjalizujących się w uzdatnianiu wody. Wyjdzie wtedy taniej.

Ile to może być taniej i jak znalezc takie firmy? Póki co to natknąłem sie jedynie na sprzedawców gotowców.

1. Flamingo C25

+ głowica Clack (aczkowliek nie wiadomo co to za typ) - głowica Clack 1" (WS1), a sterownik dedykowany pod te urządzenia (panel przeniesiony na obudowę)

+ nie wiadomo dokładnie jakie jest złoże - jest monosferyczne, prawdopodobnie Dowex

- 20 litrów złoża

2. Erie MAXIMA ECO 20

- złoże Purolite C100E (najprawdopodobnie)

+ cena ~2500pln

- 20 litrów złoża

- głowica 3/4"

3. PUR 0844 C

+ głowica Clack CI

- złoże purolite C100E

+ cena ~2600pln

- osobna butla

- 25 litrów złoża

+ złoże Lewatitt

- 24 litry złoża

- głowica 3/4"

Purolite C100E to żywica standardowa (nie monosferyczna). Mając wybór wziąłbym jednak model z żywicą mono.

Głowica Clack - dla mnie osobiście lepsza niż Erie, ale nie będę się kłócił o wyższości jednej nad drugą...

Podsumowując wziąłbym albo Flamingo (na plus jest głowica i złoże), albo Ecoperla (złoże).

Edytowane przez qbek17

Po poszukwianiach wyselekcjonowałem cztery zmiekczacze. (twardosc ~250, zuzycie ~9-10m3) ponizej każego opisałem czym się różnią od pozostałych

1. Flamingo C25

Mam złe doświadczenia z obudowami typu Flamingo - co do głowicy to CLACK jest jednym z najlepszych producentów.

2. Erie MAXIMA ECO 20

+ cena ~2500pln

- ?

Zdecydowanie polecam ten system z pełną odpowiedzialnością. Głowica bezawaryjna oparta na elektrozaworach. Minus to tradycyjne złoże, ale poszukaj odpowiednika tego systemu na rynku (niesyty nie mogę napisać nazwy), tam już jest monosferyk, głowica również oparta na elektrozawaorach, proporcjonalna regeneracja, suchy zbiornik.

3. PUR 0844 C

+ głowica Clack CI

+ złoże purolite C100E

+ cena ~2600pln

- osobna butla

-?

Również można by się nad tym pochylić.

+ złoże Lewatitt

- ?

Nieznany mi produkt.

Proszę o dopisanie najważniejszych zalet i wad w stosunku do innych.

Na dzień dizsiejszy skłaniam się do PUR'a

I jeszcze jedno.. .w wielu miejscach tego wątku przejawia się informacja, że można zamówić "Składaka" w firmach specjalizujących się w uzdatnianiu wody. Wyjdzie wtedy taniej.

Ile to może być taniej i jak znalezc takie firmy? Póki co to natknąłem sie jedynie na sprzedawców gotowców.

1. Flamingo C25

Mam złe doświadczenia z obudowami typu Flamingo - co do głowicy to CLACK jest jednym z najlepszych producentów.

2. Erie MAXIMA ECO 20

+ cena ~2500pln

- ?

Zdecydowanie polecam ten system z pełną odpowiedzialnością. Głowica bezawaryjna oparta na elektrozaworach. Minus to tradycyjne złoże, ale poszukaj odpowiednika tego systemu na rynku (niesyty nie mogę napisać nazwy), tam już jest monosferyk, głowica również oparta na elektrozawaorach, proporcjonalna regeneracja, suchy zbiornik.

3. PUR 0844 C

+ głowica Clack CI

+ złoże purolite C100E

+ cena ~2600pln

- osobna butla

-?

Również można by się nad tym pochylić.

+ złoże Lewatitt

- ?

Nieznany mi produkt

Edytowane przez Louis_muniek

Cześć,

potrzebuję uzdatnić wodę z studni do użytku domowego:

studnia ca. 40m, pompa omnigena 3,5 sc 3/19 1.1kw (~5m3/h przy wolnym wypływie)

zbiornik hydroforowy bez przeponowy ocynkowany 300L (planowane ciśnienie robocze 3-5,5bar)

rodzina 2+1 dzienne zużycie wody ca. 400-500l/doba, szambo 10m3

Woda z zawartością żelaza, po odstaniu wyraźny osad.

aktualne wyniki badania wody:

bakterie 0,

przewodność elektryczna w 25'C 639+-51

twardość 320+-16 mgCaCo3/l

indeks nadmanganianowy 1,4 +-0,5 mg/l

mętność: 9,0 +- 1,1 (dopuszczalne 1)

żelazo 4,1 mg/l (dopuszczalne 0,20)

jon amonowy 0,79 +- 0,13 mg/l (dopuszczalne 0,50)

azotyny <0,006 mg/l

azotany 0,22 +- 0,04 mg/l

Mangan 0,020 +- 0,03 (dopuszczalne 0,05)

Co polecacie do uzdatnienia tej wody?

pozdrawiam