Louis_muniek 21.03.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Ale poważnie mówisz, że można jeszcze poczekać czy się śmiejesz? Generalnie ja bym go już przepłukał. Sądząc oczywiście po zdjęciu jakie zamieściłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.03.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Ale poważnie mówisz, że można jeszcze poczekać czy się śmiejesz? Mówię poważnie. Ale płukanie nie zaszkodzi więc jeśli to nie problem to zrób to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 21.03.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Cześć, potrzebuję uzdatnić wodę z studni do użytku domowego: studnia ca. 40m, pompa omnigena 3,5 sc 3/19 1.1kw (~5m3/h przy wolnym wypływie) zbiornik hydroforowy bez przeponowy ocynkowany 300L (planowane ciśnienie robocze 3-5,5bar) rodzina 2+1 dzienne zużycie wody ca. 400-500l/doba, szambo 10m3 Woda z zawartością żelaza, po odstaniu wyraźny osad. aktualne wyniki badania wody: bakterie 0, przewodność elektryczna w 25'C 639+-51 twardość 320+-16 mgCaCo3/l indeks nadmanganianowy 1,4 +-0,5 mg/l mętność: 9,0 +- 1,1 (dopuszczalne 1) żelazo 4,1 mg/l (dopuszczalne 0,20) jon amonowy 0,79 +- 0,13 mg/l (dopuszczalne 0,50) azotyny <0,006 mg/l azotany 0,22 +- 0,04 mg/l Mangan 0,020 +- 0,03 (dopuszczalne 0,05) Co polecacie do uzdatnienia tej wody? pozdrawiam Hej, W przypadku odprowadzenia popłuczyn do zbiornika bezopływowego oraz przekroczenia w analizie wody stężenia żelaza oraz amoniaku – najwłaściwszym rozwiązaniem będzie zastosowanie urządzenia pracującego na złożu multifunkcyjnym. Filtracja na powyższym urządzeniu obniży również twardość wody (jednakże nie osiągniemy twardości szczątkowej – istnieje prawdopodobieństwo uzyskania po urządzeniu twardości poniżej 60 mg/l). Przed urządzeniem należy zamontować filtr np. na wymienne wkłady w celu usunięcia z wody większych frakcji. Dla domku jednorodzinnego powyższe rozwiązanie jest rozwiązaniem najtańszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.03.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Cześć, potrzebuję uzdatnić wodę z studni do użytku domowego: studnia ca. 40m, pompa omnigena 3,5 sc 3/19 1.1kw (~5m3/h przy wolnym wypływie) zbiornik hydroforowy bez przeponowy ocynkowany 300L (planowane ciśnienie robocze 3-5,5bar) rodzina 2+1 dzienne zużycie wody ca. 400-500l/doba, szambo 10m3 Woda z zawartością żelaza, po odstaniu wyraźny osad. aktualne wyniki badania wody: bakterie 0, przewodność elektryczna w 25'C 639+-51 twardość 320+-16 mgCaCo3/l indeks nadmanganianowy 1,4 +-0,5 mg/l mętność: 9,0 +- 1,1 (dopuszczalne 1) żelazo 4,1 mg/l (dopuszczalne 0,20) jon amonowy 0,79 +- 0,13 mg/l (dopuszczalne 0,50) azotyny <0,006 mg/l azotany 0,22 +- 0,04 mg/l Mangan 0,020 +- 0,03 (dopuszczalne 0,05) Co polecacie do uzdatnienia tej wody? pozdrawiam Jakie jest pH? Masz sporo żelaza... i sporo twardości. proponowałbym napowietrzanie do hydroforu oraz dwa stopnie filtracji: 1) odżelaziacz ze złożem katalitycznym (np. Pyrolox, G1, m.dox, itp) w butli np. 12x52" (do płukania potrzebowałby przepływu ok 4,0-4,5 m3/h, ale tą wodę można odprowadzić np do studni chłonnej zamiast do szamba) 2) filtr wielofunkcyjny, który zmiękczy wodę i usunie nadmiar jonu amonowego i ewentualnie doczyści to co by jeszcze pozostało z żelaza/manganu. Butla 10x54" (38 litrów złoża) powinna być wystarczająca. Złoża do wyboru to AquaMulti, Ecomix lub Crystal Right 100. Kosztowo tanio nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 21.03.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Cześć, potrzebuję uzdatnić wodę z studni do użytku domowego: studnia ca. 40m, pompa omnigena 3,5 sc 3/19 1.1kw (~5m3/h przy wolnym wypływie) zbiornik hydroforowy bez przeponowy ocynkowany 300L (planowane ciśnienie robocze 3-5,5bar) rodzina 2+1 dzienne zużycie wody ca. 400-500l/doba, szambo 10m3 Woda z zawartością żelaza, po odstaniu wyraźny osad. aktualne wyniki badania wody: bakterie 0, przewodność elektryczna w 25'C 639+-51 twardość 320+-16 mgCaCo3/l indeks nadmanganianowy 1,4 +-0,5 mg/l mętność: 9,0 +- 1,1 (dopuszczalne 1) żelazo 4,1 mg/l (dopuszczalne 0,20) jon amonowy 0,79 +- 0,13 mg/l (dopuszczalne 0,50) azotyny <0,006 mg/l azotany 0,22 +- 0,04 mg/l Mangan 0,020 +- 0,03 (dopuszczalne 0,05) Co polecacie do uzdatnienia tej wody? pozdrawiam W przypadku wody o takich parametrach należy zastosować dwustopniową filtrację. Pierwszym stopniem filtracji byłaby kolumna filtracyjna odżelaziająca 13x54. Przed tego typu systemem woda musi zostać napowietrzona przy użyciu zwężki napowietrzającej. Na skuteczność oczyszczania wody ma wpływ również pH wody. Warto byłoby zbadać ten parametr aby mieć pewność że zaproponowane urządzenia będą działały odpowiednio skutecznie. Za kolumną odżelaziającą należy zastosować filtr mechaniczny, który wyłapie zanieczyszczenia stałe. Ze względu na znaczne zanieczyszczenie wody żelazem, na drugim stopniu filtracji powinno znaleźć się urządzenie wielofunkcyjne zapewniające doczyszczenie wody po pierwszym stopniu filtracji. Urządzenie to zapewniłoby od razu zmiękczenie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coke 21.03.2017 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Dziękuję za odpowiedzi, Louis_muniek & qbek17 & KLARSAN, pH nie znam, na analizie nie wyszczególnili :/, sprawdzę to przy okazji - jak rozumiem pH będzie miało znaczenie do poprawnego i sprawnego regenerowania złoża? studnia chłonna niestety odpada, mam bardzo wysoki stan wód gruntowych (okresowo) i to po prostu nie zadziała - zostanie zalana (pod humusem mam glinę), więc pozostaje korzystanie z szamba, co prowadzi do kolejnego pytania: jakie będzie orientacyjnie zużycie wody na regenerację takiego złoża (zakładam objętość złoża ~40litrów)? i jak często będzie przeprowadzane? z napowietrzaniem np. inżektorem przed hydroforem imho nie powinno być problemu, ale czy samo złoże wielofunkcyjne np. CrystalRight, Ecomix etc. (w takim zestawie butla ca. 100L + 40L złoża ), nie wystarczy? ...pobieżne wstępne kalkulacje nie nastrajają optymistycznie :/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.03.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dziękuję za odpowiedzi, Louis_muniek & qbek17 & KLARSAN, pH nie znam, na analizie nie wyszczególnili :/, sprawdzę to przy okazji - jak rozumiem pH będzie miało znaczenie do poprawnego i sprawnego regenerowania złoża? studnia chłonna niestety odpada, mam bardzo wysoki stan wód gruntowych (okresowo) i to po prostu nie zadziała - zostanie zalana (pod humusem mam glinę), więc pozostaje korzystanie z szamba, co prowadzi do kolejnego pytania: jakie będzie orientacyjnie zużycie wody na regenerację takiego złoża (zakładam objętość złoża ~40litrów)? i jak często będzie przeprowadzane? z napowietrzaniem np. inżektorem przed hydroforem imho nie powinno być problemu, ale czy samo złoże wielofunkcyjne np. CrystalRight, Ecomix etc. (w takim zestawie butla ca. 100L + 40L złoża ), nie wystarczy? ...pobieżne wstępne kalkulacje nie nastrajają optymistycznie :/ pozdrawiam Zaproponowane odżelaziacze będą mało skuteczne przy zbyt niskim pH. Nic związanego z regeneracja. Zreszta tego się nie regeneruje tylko płucze wodą z zanieczyszczeń. Plukanie takiego filtra to sporo wody. Qbek Ci napisał że potrzebujesz strumienia 4m3/h. PRzy 10minutach masz lekką ręką 500L :-/ Ja płukałem co tydzień. Pewnie można by przeciągnąc do jakichś 2 tygodni. Możesz postawić 1 filtr wielofunkcyjny. Ile podziała i czy za rok nie będziesz dokupował jednak odżelaziacza i wymieniał złoża w wielofunkcyjnym na nowe - tego nikt nie powie. Żelaza masz dużo. Solidne firmy jak widać, gwarancji zadziałania na 1 filtrze Ci pewnie na dłuższy okres czasu nie dadza. Pamiętaj o przysłowiu, że biedny kupuje 2 razy. Możesz postawić odżelaziacz, a z czasem jak okrzepniesz finansowo dołożyć zmiękczacz/filtr wielofunkcyjny za nim. P.S. "Darmowa woda ze studni", prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 22.03.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dziękuję za odpowiedzi, Louis_muniek & qbek17 & KLARSAN, pH nie znam, na analizie nie wyszczególnili :/, sprawdzę to przy okazji - jak rozumiem pH będzie miało znaczenie do poprawnego i sprawnego regenerowania złoża? studnia chłonna niestety odpada, mam bardzo wysoki stan wód gruntowych (okresowo) i to po prostu nie zadziała - zostanie zalana (pod humusem mam glinę), więc pozostaje korzystanie z szamba, co prowadzi do kolejnego pytania: jakie będzie orientacyjnie zużycie wody na regenerację takiego złoża (zakładam objętość złoża ~40litrów)? i jak często będzie przeprowadzane? z napowietrzaniem np. inżektorem przed hydroforem imho nie powinno być problemu, ale czy samo złoże wielofunkcyjne np. CrystalRight, Ecomix etc. (w takim zestawie butla ca. 100L + 40L złoża ), nie wystarczy? ...pobieżne wstępne kalkulacje nie nastrajają optymistycznie :/ pozdrawiam Jeśli chodzi o kompleksowe rozwiązanie tego problemu. To najlepiej było by zastosować dwa stopnie tak jak napisał kolega Qbek17. Istnieją na rynku nowoczesne, samonaprowadzające się systemy odżelaziająco - odmanganiające, oparte o jedne z najlepszych głowic CLACK, które do działania nie wymagają stosowania chemii. Zawierają nowoczesne lekkie złoża katalityczne, które usuwają żelazo i mangan już w środowisku lekko kwaśnym (pH około 6 - 6,5). Niestety nie mogę podać nazwy urządzeń. W ofercie znajdziesz te urządzenia z butlami o pojemności złoża od 28 aż do 56 litrów. Systemy takie przepłukują się zwykłą wodą (a więc nie ma potrzeby stosowania chemii - nadmanganianu potasu). Rozwiązanie to nie będzie ekonomiczne, z punktu widzenie kwoty jakie trzeba będzie wydać na urządzenia. Jednakże parametry wody po takim etapie filtracji zejdą spokojnie do normy. Bardzo serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 22.03.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dziękuję za odpowiedzi, Louis_muniek & qbek17 & KLARSAN, pH nie znam, na analizie nie wyszczególnili :/, sprawdzę to przy okazji - jak rozumiem pH będzie miało znaczenie do poprawnego i sprawnego regenerowania złoża? studnia chłonna niestety odpada, mam bardzo wysoki stan wód gruntowych (okresowo) i to po prostu nie zadziała - zostanie zalana (pod humusem mam glinę), więc pozostaje korzystanie z szamba, co prowadzi do kolejnego pytania: jakie będzie orientacyjnie zużycie wody na regenerację takiego złoża (zakładam objętość złoża ~40litrów)? i jak często będzie przeprowadzane? z napowietrzaniem np. inżektorem przed hydroforem imho nie powinno być problemu, ale czy samo złoże wielofunkcyjne np. CrystalRight, Ecomix etc. (w takim zestawie butla ca. 100L + 40L złoża ), nie wystarczy? ...pobieżne wstępne kalkulacje nie nastrajają optymistycznie :/ pozdrawiam Jeden stopień filtracji w postaci urządzenia wielofunkcyjnego nie sprawdzi się ze względu na to że tak duże stężenie żelaza spowoduje że z czasem głowica sterująca jak również złoże filtracyjne zostanie dosłownie "oblepione" żelazem a tym samym znacząco spadnie skuteczność jego działania. Po roku lub dłużej może okazać się że złoże jest na tyle "oblepione" żelazem że konieczna jest jego wymiana a wtedy koszty znacznie wzrastają. Dwustopniowa filtracja to najlepszy układ dla tego typu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 22.03.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dziękuję za odpowiedzi, Louis_muniek & qbek17 & KLARSAN, pH nie znam, na analizie nie wyszczególnili :/, sprawdzę to przy okazji - jak rozumiem pH będzie miało znaczenie do poprawnego i sprawnego regenerowania złoża? studnia chłonna niestety odpada, mam bardzo wysoki stan wód gruntowych (okresowo) i to po prostu nie zadziała - zostanie zalana (pod humusem mam glinę), więc pozostaje korzystanie z szamba, co prowadzi do kolejnego pytania: jakie będzie orientacyjnie zużycie wody na regenerację takiego złoża (zakładam objętość złoża ~40litrów)? i jak często będzie przeprowadzane? z napowietrzaniem np. inżektorem przed hydroforem imho nie powinno być problemu, ale czy samo złoże wielofunkcyjne np. CrystalRight, Ecomix etc. (w takim zestawie butla ca. 100L + 40L złoża ), nie wystarczy? ...pobieżne wstępne kalkulacje nie nastrajają optymistycznie :/ pozdrawiam Możesz również zastosować. Napowietrzanie (za pomocą sprężarki bezolejowej) na zbiorniku zawór odpowietrzający, kolejno filtr z lekkim złożem np. AG ostatnim etapem będzie kompakt z Ecomixem. Przy wykorzystaniu samego ecomixa 24 litry – regeneracja urządzenia będzie następować co ok. 3dni. Przy wykorzystaniu powyższej technologii czas pomiędzy regeneracjami zostanie wydłużony. Oczywiście powyższe urządzenia zostały dobrane przy założeniu, iż pozostałe parametry nie ujęte w analizie wody spełniają jakość wody pitnej. Na 24 litry ecomixu niezbędna ilość wody na regenerację to około 0,24 m3 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.03.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 studnia chłonna niestety odpada, mam bardzo wysoki stan wód gruntowych (okresowo) i to po prostu nie zadziała - zostanie zalana (pod humusem mam glinę), więc pozostaje korzystanie z szamba Koszty ścieków będą w tym przypadku dość wysokie... Może z tego powodu warto pomyśleć o lżejszym złożu (wymaga ono mniej wody do regeneracji - przepływ rzędu 2,3-2,5 m3/h powinien wystarczyć)? może nawet kosztem jego chemicznej regeneracji? Można też celowo zmniejszyć ten filtr (np. do butli 10x54 - wtedy przepływ płukania byłby rzędu 1,8-2,0 m3/h) i pozwolić aby przepuszczał trochę żelaza, które zostanie zatrzymane na drugim stopniu... ale to przy założeniu, że od razu instalujesz oba stopnie. Zużycie wody na płukanie pierwszego stopnia wynosiłoby ok 300-350 litrów (częstotliwość do ustalenia gdzieś między 4 - 14 dni), a na drugi stopień - około 200 litrów (z częstotliwością co ok 10 dni). Miesięcznie to by dawało ok 1,6 m3 ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coke 23.03.2017 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Jastrząb, Louis_muniek, KLARSAN, qbek17 dziękuję za odpowiedzi, czyli faktycznie pozostaje mi oczyszczanie dwustopniowe: napowietrzanie -> hydrofor -> złoże lekkie (np. AG) w butli 10x54 (butla: 63l, złoże:24litry)-> złoże wielofunkcyjne (np. AquaMulti, Ecomix, AG100) w butli 10x54 (24 litry złoża), oba z spustem popłuczyn do szamba :/ Taki zestaw będzie ok? Czy napowietrzanie przeprowadzone inżektorem będzie wystarczające?, kompresor zmniejszy opory pompy (która imho ma trochę zapasu), ale zwiększy koszty stałe. Chciałbym to załatwić raz a dobrze, przy możliwej minimalizacji kosztów. Co do "darmowej wody z studni" to wycena przyłącza wodociągowego powaliła mnie na kolana, stąd wybór "własnego taniego żródła wody" , ale powoli koszt uzdatnienia wody z studni zbliża się do niej :/ pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.03.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 czyli faktycznie pozostaje mi oczyszczanie dwustopniowe: napowietrzanie -> hydrofor -> złoże lekkie (np. AG) w butli 10x54 (butla: 63l, złoże:24litry)-> złoże wielofunkcyjne (np. AquaMulti, Ecomix, AG100) w butli 10x54 (24 litry złoża), oba z spustem popłuczyn do szamba :/ Taki zestaw będzie ok? Najpierw potwierdź pH wody - od tego zależy wybór złoża do odżelaziacza. Nie nastawiaj się sztywno na objętość złoża w danej butli bo to zależy od jego typu - niektóre potrzebują więcej wolnej przestrzeni, a inne mniej (np. CR100 w butli 10x54 mieszczą się 42 litry). Czy napowietrzanie przeprowadzone inżektorem będzie wystarczające?, kompresor zmniejszy opory pompy (która imho ma trochę zapasu), ale zwiększy koszty stałe. Dokładnie tak jak piszesz - pompa ma zapas więc nie powinno być problemu z napowietrzaniem na zwężce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.03.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 kompresor zmniejszy opory pompy (która imho ma trochę zapasu), ale zwiększy koszty stałe. Nie musi chodzić non stop. Najprościej podłączyć go do wyłącznika ciśnieniowego pompy. Prądu zużyje tyle co nic. Pamietaj ze jakby co musi być bezolejowy! Inżektor wymaga jakiegoś serwisowania. Potrafi zarosnąć utlenionym żelazem i z czasem bedzie działał gorzej. Może wyamagać czyszczenia "Raz do roku". powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 23.03.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Witam, przymierzam się do zakupu stacji uzdatniania wody, w związku z tym poprosiłem o sprawozdanie z badań wody w mojej miejscowości, otrzymałem poniższy dokument, ale niewiele chyba z niego wynika, szczególnie brak jest oceny twardości wody. Czy z uwagi na moją niewiedzę w tym temacie, poprosiłem o zły dokument i powinienem domagać się większego zakresu z badań? Doradźcie, proszę. Wątpliwość budzi też data dokumentu - wydany 27.02.2014 r., trochę to stare... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.03.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Witam, przymierzam się do zakupu stacji uzdatniania wody, w związku z tym poprosiłem o sprawozdanie z badań wody w mojej miejscowości, otrzymałem poniższy dokument, ale niewiele chyba z niego wynika, szczególnie brak jest oceny twardości wody. Czy z uwagi na moją niewiedzę w tym temacie, poprosiłem o zły dokument i powinienem domagać się większego zakresu z badań? Doradźcie, proszę. Wątpliwość budzi też data dokumentu - wydany 27.02.2014 r., trochę to stare... [ATTACH=CONFIG]384865[/ATTACH] Bo twardość raczej nie jeste zaniczyszczeniem wody które trzeba usuwac. Owszem, jest norma dla wody wodociągowej ale to co chętnie pijesz pod postacią wody mineralnej butelkowanej potrfi być twardsze od tej normy. Nie ze względów zdrowotnych ta norma istnieje. Czego sie powinienes domagać bedzie wiadomo jak się wypowiesz co chcesz w wodzie wodociągowej zmienić. Usunąć twardość? Czy coś jeszcze? I nie ma czegoś takiego jak "polepszenie wody". Zmiękczacz usuwa twardość, odżelaziacz żęlazo, a węgiel aktywny usunie np chlor. Konkretne wymogi wymagaja użycie konkretnych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łojniewiem 23.03.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Główny mój wróg, to twardość wody - czajnik elektryczny po 4-5 użyciach jest zakamieniony, baterie non stop mają ten biały osad, trudno to czyścić. I z tego, co wyczytałem tutaj na forum, żeby wiedzieć, co kupić, muszę znać stopień twardości tej wody. A tego w dokumnecie nie mam Edytowane 23 Marca 2017 przez łojniewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.03.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Główny mój wróg, to twardość wody - czajnik elektryczny po 4-5 użyciach jest zakamieniony, baterie non stop mają ten biały osad, trudno to czyścić. I z tego, co wyczytałem tutaj na forum, żeby wiedzieć, co kupić, muszę znać stopień twardości tej wody. A tego w dokumnecie nie mam Nie napisałeś że chcesz usunąć twardość tylko że chcesz kupić stacje uzdatniania. Jak CI napisałęm z wody można usuwac przeróżne rzeczy. To sie ich zapytaj o tą twardość. Możęsz kupić tester akwarystyczny i sam zmierzyc - bedzie miał wystarczajaca dokładność do określenia potrzebnego zestawu. Czy po za głównym wrogiem (twardość) są inni wrogowie? Powinieneś się też dowiedzieć ile wody zużywasz miesięcznie i jak duże możesz mieć chwilowe zuzycie (np 1 czy 4 łazienki). To razem do kupy pozwoli coś dobrać. Kolejna rzecz to ścieki. Taki filtr regeneruję się solą (zwykła NaCl). Jeśli masz oczyszczalnie to nie jest to dla niej zupełnie obojętne. Warto to skonsultować z producentem tejze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 23.03.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Jastrząb, Louis_muniek, KLARSAN, qbek17 dziękuję za odpowiedzi, czyli faktycznie pozostaje mi oczyszczanie dwustopniowe: napowietrzanie -> hydrofor -> złoże lekkie (np. AG) w butli 10x54 (butla: 63l, złoże:24litry)-> złoże wielofunkcyjne (np. AquaMulti, Ecomix, AG100) w butli 10x54 (24 litry złoża), oba z spustem popłuczyn do szamba :/ Taki zestaw będzie ok? Czy napowietrzanie przeprowadzone inżektorem będzie wystarczające?, kompresor zmniejszy opory pompy (która imho ma trochę zapasu), ale zwiększy koszty stałe. Chciałbym to załatwić raz a dobrze, przy możliwej minimalizacji kosztów. Co do "darmowej wody z studni" to wycena przyłącza wodociągowego powaliła mnie na kolana, stąd wybór "własnego taniego żródła wody" , ale powoli koszt uzdatnienia wody z studni zbliża się do niej :/ pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi Hej, Oczywiście nie ma zbadanego odczynu pH, jednakże oprócz niego nie ma zbadanych innych parametrów (chlorki, siarczany, barwa itp.) – założyliśmy, iż są zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia do spraw jakości wody pitnej. Najcięższą przyczyną obniżonego pH (pH < 7,0) jest siarkowodór – który usuwamy podczas napowietrzania. W przypadku pozostałych parametrów – zostaną one obniżone na dwu stopniowej filtracji. W przypadku gdy drugim stopniem jest złoże multifunkcje możemy wodę napowietrzyć przy wykorzystaniu inżektora w przypadku gdy I stopień filtracji jest jedynym to wskazane byłoby napowietrzanie za pomocą kompresora – dokładniejsze określenie stopnia napowietrzania (wydajność powietrza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 23.03.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Główny mój wróg, to twardość wody - czajnik elektryczny po 4-5 użyciach jest zakamieniony, baterie non stop mają ten biały osad, trudno to czyścić. I z tego, co wyczytałem tutaj na forum, żeby wiedzieć, co kupić, muszę znać stopień twardości tej wody. A tego w dokumnecie nie mam Kup tester kropelkowy (unikaj lakmusów) i dokonaj badania "twardości" samodzielnie. Jeśli jest to woda wodociągowa, poproś o informację na temat wody. Mają obowiązek Ci przedstawić bez gadania . Możesz zbadać próbkę wody w stacji posiadającą odpowiednią akredytację lub w sanepidzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts