kukuku2 05.04.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 OK kwota 2000 PLN była brana pod uwagę, 15-20 litrów też może być, tyko teraz co jest sensownego w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.04.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 OK kwota 2000 PLN była brana pod uwagę, 15-20 litrów też może być, tyko teraz co jest sensownego w tej sytuacji. Większy zmiękczacz nie ma sensu bo będzie się rzadko regenerował... a jak ustawisz regenerację tak jak jest to zalecane (co 2 tygodnie) to nie zdążysz wyczerpać złoża... czyli będzie niepotrzebnie duży Jest dużo sensownych propozycji, patrz z jakich elementów się składają poszczególne zestawy - najważniejsze to jaka głowica i jakie złoże. Z gotowców mogę polecić Flamingo z głowicą Clack. Występuje też w wersji 14 litrowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 07.04.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Witam Jako że jestem w temacie zielony mimo że coś tam poczytałem, to mam pytanie czy zakładać i co takiego. Twardość wody z godnie z tym co podaje gmina wynosi 238 mg/l CaCO3, wapń 59,2 mg/l, magnez 21,8 mg/l co do zużycia to mieszkając w bloku mamy na poziomie 4 m6 na miesiąc. Jak widać zużycie wody tak sądzę niewielkie więc i urządzenie stosowane za rozsądne pieniądze, proszę o jakieś sugestie. Tak jak napisali poprzednicy, kompaktowy zmiękczacz z 20 litrami złoża w zupełności wystarczy. Zwróć uwagę na markę zastosowanego złoża w zmiękczaczu. Tylko renomowane złoże zmiękczające zapewni długą i wydajną pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 07.04.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Właśnie odebrałem badania wody, wszystko mam w normie. Zrobiłem dodatkowe badania na zawartość bakterii - niestety tutaj wyniki nie są tak pozytywne: Obecność i Liczba bakterii Escherichia coli - 0Obecność i liczba bakterii grupy coli - 2Obecność i liczba enterokoków kałowych - 0 Ktoś podpowie jak można interpretować te wyniki? Może ktoś podpowie co mogę zrobić z tymi dwoma bakteriami (lampa UV)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 07.04.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 To o czym pisałem to 2 zbiorniki 10x54" z jedną wspólną głowicą. Tak jak pisałem - jest to tylko płukane wodą i nie ma żadnych dodatkowych regenerantów. Jakiś filtr może być, ale trzeba go dobrać do wymaganego przepływu płukania odżelaziacza (i sprawdzić wydajność pompy). Jak bardzo chcesz to kolejny filtr (dokładniejszy) możesz dać już po odżelaziaczu. Mam pompę Dambat SCM2/14, i jest ona na głębokości poniżej 30m. Czy wystarczyła by do takiej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.04.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Mam pompę Dambat SCM2/14, i jest ona na głębokości poniżej 30m. Czy wystarczyła by do takiej instalacji? Powinna być na styk do takiego zestawu z ciężkim złożem. Zakładam, że 30 m to głębokość na jakiej wisi pompa, a nie poziom lustra wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 10.04.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Powinna być na styk do takiego zestawu z ciężkim złożem. Zakładam, że 30 m to głębokość na jakiej wisi pompa, a nie poziom lustra wody. Lustro wody jest na około 8-10 metrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 10.04.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Właśnie odebrałem badania wody, wszystko mam w normie. Zrobiłem dodatkowe badania na zawartość bakterii - niestety tutaj wyniki nie są tak pozytywne: Obecność i Liczba bakterii Escherichia coli - 0 Obecność i liczba bakterii grupy coli - 2 Obecność i liczba enterokoków kałowych - 0 Ktoś podpowie jak można interpretować te wyniki? Może ktoś podpowie co mogę zrobić z tymi dwoma bakteriami (lampa UV)? Ponowne chlorowanie studni powinno wyeliminować obecne w wodzie bakterie z grupy coli. Nie jest ich na tyle dużo aby od razu instalować lampę UV. Jednak jeśli po chlorowaniu i powtórnym badaniu wody pod kątem bakteriologicznym nadal będą obecne bakterie, wówczas konieczne będzie zastosowanie lampy UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 10.04.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Ponowne chlorowanie studni powinno wyeliminować obecne w wodzie bakterie z grupy coli. Nie jest ich na tyle dużo aby od razu instalować lampę UV. Jednak jeśli po chlorowaniu i powtórnym badaniu wody pod kątem bakteriologicznym nadal będą obecne bakterie, wówczas konieczne będzie zastosowanie lampy UV. Tak z ciekawości, bo nie udało mi się znaleźć informacji na ten temat... Jak się powinno chlorować studnie głębinową? Czy w ogóle jest taka możliwość? Studniarz mi mówił, że się nie chloruje tylko trzeba ją przepłukać i tyle, chociaż sam na początku chciałem takie chlorowanie sobie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 10.04.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Ponowne chlorowanie studni powinno wyeliminować obecne w wodzie bakterie z grupy coli. Nie jest ich na tyle dużo aby od razu instalować lampę UV. Jednak jeśli po chlorowaniu i powtórnym badaniu wody pod kątem bakteriologicznym nadal będą obecne bakterie, wówczas konieczne będzie zastosowanie lampy UV. no właśnie problem jest taki, że podchodzę bardzo niechętnie do chlorowania studni. 1. nie ma firmy w okolicy, która tym by się profesjonalnie zajmowała 2. studnia sąsiada jest 10 metrów od mojej - zgaduje, że jak bym chlorował moją to i jego była by wyłączona z użytkowania - raczej razem nie zgramy kalendarza a nie chce nikogo potruć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 11.04.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 no właśnie problem jest taki, że podchodzę bardzo niechętnie do chlorowania studni. 1. nie ma firmy w okolicy, która tym by się profesjonalnie zajmowała 2. studnia sąsiada jest 10 metrów od mojej - zgaduje, że jak bym chlorował moją to i jego była by wyłączona z użytkowania - raczej razem nie zgramy kalendarza a nie chce nikogo potruć Jeśli chcesz się pozbyć bakterii to albo chlorowanie + system do wody konsumpcyjnej np. Osmoza. Albo lampa UV. Ale z tego co napisałeś to przy tak małej liczbie bakterii nie wiem czy Ci będzie się to opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 11.04.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Pamiętacie mój problem z plamami na bateriach?: http://www.tinypic.pl/n1u1v74mtmwv Obecnie woda jest ustawiona na 4dh, zrobiłem test i po kąpieli nie wytarłem baterii, opłukałem jednak je dokładnie żeby nie zostało żadne mydło tylko czysta woda i co? Rano znowu te plamy po wyschnięciu wody. Oczywiście takie świeże dały się praktycznie zetrzeć samym papierem toaletowym ale generalnie masakra. Dlaczego tak się dzieje? Czy to mangan? Mam: 133 +/-11 ug/l, czy takie przekroczenie normy może to powodować? A może za miękka woda? Czy miękka woda może to powodować? Czy u Was tak się dzieje? Szczerze to zastanawiam się nad tym po co inwestowałem w ten zmiękczacz jak muszę i tak wycierać baterie bo inaczej zostaje osad albo takie właśnie cuda. Poza tym woda jest gorsza w smaku niż kiedy wcześniej stosowałem zwykły filtr Brita Maxtra (ale trzeba przyznać, że i tak lepsza przy 4dh niż przy 0dh). Osad w czajniku powstaje i tak, co prawda po paru miesiącach się odkamienia ale odkamienia. Jedyne plusy jakie widzę to to napewno brak takiego typowego kamienia na bateriach i wogóle nie ma go nigdzie więc łazienki nie trzeba szorować Cifami i innymi środkami, wystarczy najwyżej mydło w płynie. Aczkolwiek wcześniej mając twardą wodę nie wycierałem baterii więc może efekt byłby wtedy ten sam. I bezapelacyjny plus (szkoda, że jeden) z jednej torebki herbaty można zrobić 5-6 szklanek. Przy pierwszej, drugiej trzeba wyjmować torebkę po paru sekundach jeśli nie lubimy mocnej herbaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karkosz 12.04.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam potrzebuje porady w kwesti doboru sprzetu do uzdatniania, moja woda Mangan 195 ug/lZelazo 4560 ug/lJon amonowy 1,950 mg/lTwardosc og. 230 mg/l CaCO3Ph. 7,4Zapach slaby gnilny,siarkowodor Hydrofor mamy kontaktowy ocynk, ale korzystaja z niego 3 domy akurat stoi u nas. Poki co dostalem wycene od jednej firmy na zlozu CR multi, z glowica clack ilosc zloza 40l, tylko z tego co czytam forum sol do regeneracji bedzie sporym kosztem przy uzytkowaniu. Pozdrawian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.04.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam potrzebuje porady w kwesti doboru sprzetu do uzdatniania, moja woda Mangan 195 ug/l Zelazo 4560 ug/l Jon amonowy 1,950 mg/l Twardosc og. 230 mg/l CaCO3 Ph. 7,4 Zapach slaby gnilny,siarkowodor Hydrofor mamy kontaktowy ocynk, ale korzystaja z niego 3 domy akurat stoi u nas. Poki co dostalem wycene od jednej firmy na zlozu CR multi, z glowica clack ilosc zloza 40l, tylko z tego co czytam forum sol do regeneracji bedzie sporym kosztem przy uzytkowaniu. Pozdrawian Koszt soli możesz sobie oszacować na 1.5PLN za m3 uzdatnionej wody. Czy 15-20PLN miesięcznie to dużo to musisz sobie sam odpowiedzieć. Duzy koszt zaś to z pewnością będzie wymiana złoża po dosyć krótkim okresie. Chcesz na lata, to stawiasz 2 urządzenia - odżelaziacz, który może być płukany tylko i wyłącznie wodą który może podziałać z 10 lat a za tym zmiękczacz który też podziałą 2-3 razy dłużej niż filtr multi i nie będzie musiał mieć pewnoe 40L drogiego złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.04.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam potrzebuje porady w kwesti doboru sprzetu do uzdatniania, moja woda Mangan 195 ug/l Zelazo 4560 ug/l Jon amonowy 1,950 mg/l Twardosc og. 230 mg/l CaCO3 Ph. 7,4 Zapach slaby gnilny,siarkowodor Hydrofor mamy kontaktowy ocynk, ale korzystaja z niego 3 domy akurat stoi u nas. Poki co dostalem wycene od jednej firmy na zlozu CR multi, z glowica clack ilosc zloza 40l, tylko z tego co czytam forum sol do regeneracji bedzie sporym kosztem przy uzytkowaniu. Pozdrawian Przy takim zestawie problemów odpuść sobie złoża wielofunkcyjne - one nie ruszają siarkowodoru, a jak jest jeszcze zapach gnilny to prawdopodobnie są tam też zanieczyszczenia organiczne. Masz bardziej szczegółowe wyniki badań? Jeśli hydrofor zasila 3 domy to czy filtr ma być też na 3 domy czy tylko na twój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.04.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Obecnie woda jest ustawiona na 4dh, zrobiłem test i po kąpieli nie wytarłem baterii, opłukałem jednak je dokładnie żeby nie zostało żadne mydło tylko czysta woda i co? Rano znowu te plamy po wyschnięciu wody. Oczywiście takie świeże dały się praktycznie zetrzeć samym papierem toaletowym ale generalnie masakra. Dlaczego tak się dzieje? Czy to mangan? Mam: 133 +/-11 ug/l, czy takie przekroczenie normy może to powodować? A może za miękka woda? Czy miękka woda może to powodować? Czy u Was tak się dzieje? Proces zmiękczania polega na wymianie jonów wapnia i magnezu (które powodują trudne do usunięcia osady, nazywane kamieniem) na jony sodu. Jeśli teraz zwiększasz twardość to znaczy, że w wodzie masz trochę jonów wapnia i magnezu. Nic więcej. To nie spowoduje nagłej i znacznej zmiany właściwości tej wody. Osady mogą powstawać z każdego związku rozpuszczonego w wodzie (po odparowaniu tej wody). Jeśli chcesz mieć wodę zupełnie bez niczego to potrzebujesz ją zdemineralizować (lub przedestylować). Szczerze to zastanawiam się nad tym po co inwestowałem w ten zmiękczacz jak muszę i tak wycierać baterie bo inaczej zostaje osad albo takie właśnie cuda. Właśnie po to żeby móc te baterie "tylko wycierać", a nie szorować jakimiś CIFami czy inną chemią. Poza tym woda jest gorsza w smaku niż kiedy wcześniej stosowałem zwykły filtr Brita Maxtra (ale trzeba przyznać, że i tak lepsza przy 4dh niż przy 0dh). Wkłady Brita zawierają (poza jonitem zmiękczającym) także węgiel aktywowany, który zatrzymuje większość zanieczyszczeń powodujących smak, zapach, barwę itp... Może akurat Twoja woda ma taki skład, który (po usunięciu twardości, która go maskowała) jest wyczuwalny...? Osad w czajniku powstaje i tak, co prawda po paru miesiącach się odkamienia ale odkamienia. Jak wyżej - jeśli przepuścisz te 4 dH twardości to one się będą odkładały. To nie magia tylko fizyka/chemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.04.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Tak z ciekawości, bo nie udało mi się znaleźć informacji na ten temat... Jak się powinno chlorować studnie głębinową? Czy w ogóle jest taka możliwość? Studniarz mi mówił, że się nie chloruje tylko trzeba ją przepłukać i tyle, chociaż sam na początku chciałem takie chlorowanie sobie zrobić. Na tym forum już kilka razy był podawany "przepis" jak wykonać chlorowanie studni - poszukaj. A studniarz mówił może o swoim zakresie - bo on powinien studnię solidnie przepompować - a chlorowanie to już możesz sobie zrobić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.04.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam potrzebuje porady w kwesti doboru sprzetu do uzdatniania, moja woda Mangan 195 ug/l Zelazo 4560 ug/l Jon amonowy 1,950 mg/l Twardosc og. 230 mg/l CaCO3 Ph. 7,4 Zapach slaby gnilny,siarkowodor Hydrofor mamy kontaktowy ocynk, ale korzystaja z niego 3 domy akurat stoi u nas. Poki co dostalem wycene od jednej firmy na zlozu CR multi, z glowica clack ilosc zloza 40l, tylko z tego co czytam forum sol do regeneracji bedzie sporym kosztem przy uzytkowaniu. Pozdrawian Samo urządzenie wielofunkcyjne zdecydowanie odpada w takim przypadku. Tylko dwustopniowa filtracji w postaci odżelaziaczo-odmanganiacza oraz wymiana jonowa na drugim stopniu będą właściwym rozwiązaniem w przypadku takiej wody. Napisz czy taka stacja uzdatniania wody miałaby być przeznaczona na 3 domy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 12.04.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Właśnie po to żeby móc te baterie "tylko wycierać", a nie szorować jakimiś CIFami czy inną chemią. Wkłady Brita zawierają (poza jonitem zmiękczającym) także węgiel aktywowany, który zatrzymuje większość zanieczyszczeń powodujących smak, zapach, barwę itp... Może akurat Twoja woda ma taki skład, który (po usunięciu twardości, która go maskowała) jest wyczuwalny...? No dobrze, ale czy u kogoś powstają takie plamy jak u mnie kiedy nie wytrze baterii? Czy mangan może powodować to, że teraz woda jest mniej smaczna, wszystko pozostałe mam w normie? Czy mimo wszystko mogę stosować filtr Brita, to znaczy czy on jest wstanie zmniejszyć twardość poniżej 4dh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karkosz 12.04.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam dziekuje za szybka reakcje, tez nie widzi mi sie multi urzadzenie jak liczylem sol rocznie ok. 120-150 zl.przy naszym zuzyciu wody (ok.4kg.w/g producenta na regeneracje) w/g info od firmy zywotnosc zloza 18lat .Woda ma byc uzdatniana tylko na nasz dom, sam inwestuje sasiedzi maja .... gdzies. Tak oto cale badanie fizykochemiczne Barwa 20 mg/l PtMetnosc 8,0 NTUMangan 195 ug/lZelazo 4560 ug/lJon amonowy 1,950 mg/lTwardosc og. 230 mg/l CaCO3Ph. 7,4Zapach slaby gnilny,siarkowodorPrzew.el.wlasciwa 493 us/cmUtlenialnosc z KMnO4 4,79 mg/l O2Azotany 0,07Azotyny ponizej granicy oznacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts